about work
+5
Nu tagad tie,kuriem ir vai vairs nav darba, varētu pagremdēties atmiņās un padalīties ar citiem - kāda bija Jūsu pirmā algotā darbavieta un cik maksāja:)?
Man bija jāstrādā 15 dienas mēnesī, darba diena no plkst. 7:00 - 22:00, alga-100 Lvl mēnesī, tas bija pirms gadiem sešiem, vecrīgā, nu jau bankrotējušā diennakts pārtikas veikalā ''Trīs4'', pie jaunās Domes:)
Komentāri sakārtoti pēc to ievadīšanas datuma
+3
Pirmā - 1994. gadā (vasarā), un priekš tiem laikiem alga bija pat baigi ok - 5 Ls dienā. :)
+4
Irony - nepilngadīgajiem alkoholu tirgoji? :))
+5
nu ..jā...dubultpārkāpums- es pati biju nepilngadīga toreiz :D
+3
Ož pēc krimināla. :D
+4
1988. gada vasarā 1 mēnesi kolhoza lauku brigādē (sausā laikā kā krāvējs pie siena ķīpām, ja lietus lija, tad pie biešu ravēšanas).
Darba diena no 13:00 līdz 21:00, brīvdienas laikam nebija vispār. Alga ~ 107 "koka" rubļi.
+2
^ ble, suņa darbs vispār.
+4
Man tas bija 2006.gads , kad kopā ar draugu caur blatu tikām tolaik populārajās "stroikās". Nekas dižens nebija, kaut kādi 200ls/mēnesī sanāca , algu gan nevīžīgi ņēmu un nodzēru , bet vismaz 2007ajā vasarā nopelnīto cēli notērēju uz Wackenu.
+1
^ 2006. un tikai 200 Ls? Ko tad Tu tur darīji?
+1
2006-2007 = tirdzniecība;
2008-2009 = mediju aģentūra;
šobrīd = pašnodarbināts (izskatās, ka uz mūžiem):))
-11
Pirma laikam bija kados 13 gados neatceros kura gada tikai atceros ka pavadijus kadas 3 nedelas kaplejot biesu vagas.
Vienas vagas izkaplesana 50 santimi.
Pa tam 3 nedelam izkapleju 7 vagas.
Darbs no 9.00 - 15.00.
Vel interesanti ka vienas vagas garums 110m un nezalu augstums 0.5m.
Beigas vel tie saimnieki pat tos 3.5ls negribeja maksat.
Kops sitas pieredzes man vairs lauku darbi nekad nav interesejusi :DDDDD
Nakosais darbs bija pec 9. klases palidzot Carnikava vienai gulbalku majai likt dakstinu jumtu tad alga jau bija cienijamaka videji kadi 20 ls katras nedelas beigas.
Pec tam nakosa pieredze bija apliekot ar jaunu delu kartu vienu maju zolika 2004. gada vasara.
Saimnieks baigais zmogs bija.
Nostradaju lielako dalu vasaras var teikt kadus 2 menesus.
Stradajam no 8.00 - 22.00 taja vasara reali ta nokritos svara un bija tadi muskuli :DDDDDDDD
Tad nopelniju kadus 60 ls.
Nakosa pieredze bija ar rbskals skolenu darbu vasara 2005. gada celtnieciba pie diviem objektiem 2.5 menesu garuma.
Tur sanaca videji 90 ls menesi uz rokas.
Pec tam nakosaja gada bija stradasana aldari un tur sanaca kadi 150 ls menesi.
Tas ari apmeram par to fizisko darbu.
Vel pec Aldara bija ari RIMI pec kada laika maxima ari nedaudz sanaca nemties.
Ta ka nauda naca diezgan smagi.
Un es zinu kas ir darbs atskiriba no daziem slaistiem no sejienes un citurienes tas ta.
+1
aaa, bet par sākumu - nez rukāju laukos kopš sevi atceros, pirmā nauda bija laikam 14 gados par jaunaudžu kopšanu a varbūt stroika?
+2
Werwolf, darbs tik tiešām bija smags. Un bija arī tādas dienas, kad vajadzēja fermā kaisīt sāli uz skābbarības.
Bet tas bija CCCP laikos, kad man nebija vēl pabeigta skološanās, apgūta profesija utt.
+3
Laikam 1993.gada vasarā muterīte pie sevis Bērnu slimnīcas nodaļā par rijamā izvadātāju iekārtoja. Divas dienas strādā, divas brīvas. Alga - kautkādi Ls30-40 laikam ? Par pirmo algu nopirku lietotu MAJAK M-240 C-1 (Ls20). Varēju sākt uz biržu braukāt un kasetes rakstīt m/ Tad arī episkā līķa staipīšana notika :)

P.S. A modeli tik labi atceros, jo vecais labais dampis 2m attālumā no manis put :D
+2
jomajo, man gan jau no saviem 8 gadiem ar biešu kaplēšanu vienmēr labi veicies, bet tā ka man jau tad tas patika, es droši vien nezinu, kas ir darbs...
+3
Ui, šūlē dzina trimdā kaplēt tās sūda bietes un vākt dilles. kautkādu vagu nomocīju. Puse laika pagāja mētājoties un dirsinoties :D
+2
Savu CV te nepostēšu, a to vēl ne tā sapratīsiet :)
+9
Braucot uz kaplēšanu iemācījos zoli dzert un šmigu spēlēt
+2
Ei tu dirst, ko es šovakar tiki šķībi rakstu ...
+4
Eu, dilles...vākt?
Bij man reiz haltūra, kur dilles bij jāravē...nu i ravējām...daļa palika, bet daudz izravējām...
+1
kā tad CV var pārprast?
+7
Bārmenis ''Purvā'' ?
+2
pirmie algotie darbi 1996.g. vai 1997.g. kokzāģētavā (lasi-gaterī) pa vasarām. Ap 80-90 ls/mēnesī bija. Darbs bija pasmags.
+6
9klsases vasaraa aizgaju sancet gaterii par paliigu, nosanceju kadus 1.5 menesus pirma alga bija 120ls, pec tam iestajos vakarene un kadu 1.5 gadus sanceju galdnieciba, tur ari kadi 100ls menesi bija, pec tam aizgaju jo zajebala man tie shefi. pec paris nedelam atradu visai labu darbu, biju teritoriju apsaimniekotajs, brigade, videji 500- 600ls menesi, bet pec diviem gadiem, kad sakas krize atlaida, un pec tam ari aizbraucu uz angliju kur tagad sanemu ap 800ls menesi, un ir labi, bet tikunta es driz brauksu uz Latviju. pohh ar pastalam, bet Latvijaa!!!
+6
Gads kāds 1993 - 94 ? Kolhozu biešu un kāpostu laikus dabuju kopā ar klasesbiedriem partavēt. Bļe ka tagad derētu tos bērnu izmantotājus izpist ar karstu dzelzi. Vinīgais fans toreiz bija, kad revējām Dolē, nu Salaspilī pie tā pieminekļa, starp šoseju un dzelzsceļu. Tur dakuja patronas no kara laikiem zemē bija. Likām uz sliedēm brīvajos brīžos. Un vēl piemīzām kannu ar kompotu no kuras tad visi prorabi un učenes dzēra :D:D:D

A tagad pašnodarbinātais ar pasmuku parādu VIDā. Nu hui es viņiem ko maksāšu.
+3
A zelta laikos dienas laikā 150 - 300 Ls taisiju. Protams uz burbuļa pūtēju rēķina. Abidna, ka viss nodzerts un bābās notērēts. Oi ka tagad atlaistu :D
+2
Bja. Tagad vienīgais variants uz brīdi paspīdēja braukt uz UK kautkādā sūda bodē pamperus plauktos kraut. Samaks a ap 600 mārciņas mēnesī. Ti diemžēl čomaku no tās vietas indusi fakinie ēd'ārā, grib savējos iebīdīt. Tagad pat tur konkurence. Nu nah - labāk LV par minimālo algu nekā UK par 600 viņu rubļiem.
-1
A kas i UK 600 rubļi - mūsu 500 lati. A tā kā tur viss pa 1/3 - 1/2 dārgāks (atskaitot elektroniku), tad nu tādi Ls300 mēnesī vien sanāk ...
+5
Tur jau i tas pizdec, ka hren, zelta laiki visur beigušies. Var jau protams zavodā pie konvejiera rubīt divas maiņas bet nu sor, te kaut izbadējies latviec esi, a tur nigers.
+5
nu nevajaga tik pesemistiski, bod, te UK, ar minimalo gada beigas vari uz kaut huij vin zin uz horvatiju aizpert nedelu nodod pa ugunjiem. pie dirsas labak edisu kartupelus LV neka, nodosos verdziba, a"angliem"
+2
respektivi visiem domat aizbraucejiem iesaku, palikt LV parciest visus sudus kopigi, neka aizlaisties uz "labakiem laukiem".kurs tad cits cels Latviju, ja ne mes? Krievi? ne!! tikai par manu likji ar 24 patronam kermeni!
+1
UK angļiem spīdz vergot ja ties kādā puslīdz sakarīgā birojā, uzņēmumā šancēt kā baltais cilvēks. Pa lielam jau tur vergo tiem pašiem žideļiem un visādiem indusiem.
+3
Vot bļin paskaidrojiet man loham ja var kāds. Kekss viens bērnudārzu pa nakti apsargā, laikam reizi trijās sutkās. Alga uz rokas 400 Ls Parast sūda bērnudārzs. Man nedalec kaut kas. Direni viņš tur drātē vai pa tām maiņām ka tādu naudu par olu sautēšanu maksā. Mūsu ta apstākļos.
+2
mos vienk kaspara vijolnieka bralens?!!!
da savejie vienmer savejos panem, darbnaaa...
+2
No biešu vagām bērnībā kaut kā esmu izsprucis. Pāris reizes rudenī bija uz kolhozu jāaizmočī kartupeļus vākt palīgā, bet tā kā tad vēl reāli sīki bijām (kaut kāda 3-4. klase), tad pārāk neizkalpināja. Kaut ko laikamm simboliski arī samaksāja, neatceros cik, bet rubčiks laikam nesanāca.
Pirmais reālais algotais darbs - 1997. gada vasarā, Ventspils ceļu pārvaldē. Trīs mēnešos ~150 Ls nopelnīju, vellapēdam sanāca.
+4
Kur prāts pa 50 saņiem līst 110m garā biešu vagā?! Tad vēl, kas tas par retardu, kurš vēl par tādu naudu kaulējās? Tāds tādu atrod?
+4
BigUgga - Tu vēl paprasi kas tie par mudazvoniem bija, kas 40tajos uz sibīriju brauca laimi meklēt ? :D:D:D Tajos laikos neviens Tev neprasija, gribi vai negribu vagā huiņu tvarīt.
+2
Sietspiedē kādā 98tajā. Alga bija santīms par krāsas novilcienu :D Mēnesī kādi 100Ls sanāca vidēji
+5
Janis, pag, bobijs ir no 40-tajiem? :P

Es pats i tupējis ~170m (ja pareizi atminos) vagās... Debīlāku nodarbi atrast nevar - raujies pus dienu 50 grādu saulē bet vagai galu neredz. Protams, ka senči daudz neprasīja - tupēj kā mīļiņkais. Tomēr, tad jau labāk par velti - vismaz var sist dūri pie krūtīm cik izpalīdīgs dēls :)

Un vispār, ja pusmetrīga nezāle bietēm, tad par ražu var aizmirst. Kruts saimnieks, tagad noteikti tup saeimā.
+4
Da kāds bļin kulaks pie krūtīm, kāds cēlums ? :) Tās jau bija valsts vagas. A man tā neko par vasaru sanāca, nez cik tur, mēnesi rakom pozā bij jāpadzīvo. Nopirku kautkādā tur Lubančikā iepretim Ķengragam krāsainas krosenes. Uz 1. septembri uzvilku. Tik baigais abloms bija- tāda spašas bija fizenes učukam. Pazorna bija tādās tad uz skolu iet :D:D:D:D

Ehh, stroikās ar ir savā laikā parubīt. Kādreiz bija tādi mudaki, kas maksāja par dienām ne par padarīto :D:D:D Tad nu nācās pīpēt mācīties lai ir iemesls pasēdēt un kājas uz stalažām pašūpināt :D
+1
Bet es tak ne par Tavām vagām runāju >:D
+1
Ā bļin daleca. Atradu īsto grēksūdzi :)
+1
Nu, ja pirmās izpeļņas no biešu ravēšanas u.tml., tad laikam 1982.gadā (bet toreiz oficiāli kā darbinieks neskaitījos, palīdzēju senčiem, savu daļu saņemot no viņiem izmaksātās naudas).
Kādus 16 vai 17 "koka" rubļus par ~ 10 dienām saņēmu toreiz.

+6
Pirmā nauda jau laikam bija 8., vai 9. klasē, kad skolā močījot pokeru novinnēju 1.50Ls un tirgū varēju nopirkt Nirvanas kaseti. Mazafaka! Džekam bija trīs karaļi, un šis ne par ko negribēja mest nost. A man bija kaut kas tāds, ka varētu bez maz vai kreiso roku likt iekšā. 4 tūži, vai tmldz. Bet nu lieliski izspēlēju "raustīšanos".
+4
Un pirmais darbs īpaši neatšķīrās no tādas pushaļavas. Da man visa dzīve viena vienīga haļava. Iemācījos nedaudz kaut ko uz kompja uzzīmēt un iekustināt un pasēdēju gaļimā kantorī, bet vismaz ar foršiem džekiem, un kā prakses vieta labinieks... Divās nedēļās nopelnīju pats savu kompi uz barteri. Tā bija 2004. gada vasara man šķiet. Aparāts bija best of the best, maksāja 400Ls ar kapeikām, vēl tagad uz viņa darbojos. Beigās tas ko es tur uzzīmēju tiem klientiem nepatika, un viņi apvainojās. A ko man darīt??? Kompi vajadzēja. Mācīties darīt arī vajadzēja. Tā tā pieredze rodās.
+4
Kaut kādā 1998. kaimiņiem malku skaldiju, kādus 10 Ls dabūju un nopirku Balzon Stone albūmu- orģinālo kompaktdisku! Tas tajos laikos bija kruti, orģinālais kompaktdisks!
Pirmais oficiālais darbs 2005. abi ar kursabiedru guvuši spilgtus iespaidus ģeodēzijas praksē sākām par mērnieka palīgiem močīt. 10 Ls dienā bija. Tagad tie laiki jau leģendām apvīti...
Šobrīd ar nodarbinātības aģentūras palīdzību iestājos metinātāja kursos (rock)
+12
Kopš 11 gadu vecuma ar vecfāteri divatā bijām tā kā celtnieku-haltūristu brigāde un gandrīz katru vasaru divatā kaut kādu objektu činījām (Rakšu atpūtas nama un pirts pamati ar mūsējie) :) Vismaz iemācījos diezgan daudz.

2007. g. vasarā sencis paņēma brigādē un uzmūrējām Baltezerā vienu māju. Tur varēja diezgan labi nopelnīt.

Pirmais darbs ar līgumu, nodokļu grāmatiņu u.c. oficiālām figņām bija 2008. gadā, kad CelTik'am raku grāvjus kabeļiem pie Cēsu slimnīcas. Tur apakšā bija būvgruži un piķis no slimnīcas celšanas laikiem, tāpēc darbs bija zvērīgs, bet vismaz aldziņa bija smieklīga :D Turklāt katru dienu viens pensis no vietējām mājām nāca skatīties, kā mēs rokam, un teica: "Jā, jā. To piķi mēs šeit izlējām, kad beidzām pirmo korpusu celt. A tur tālāk būs ķieģeļu bedre." Bija arī. Ka prasījās ar lāpstu ievilkt :D
+2
Janis80, šodien, plkst. 02:13
`Vot bļin paskaidrojiet man loham ja var kāds. Kekss viens bērnudārzu pa nakti apsargā, laikam reizi trijās sutkās. Alga uz rokas 400 Ls Parast sūda bērnudārzs. Man nedalec kaut kas. Direni viņš tur drātē vai pa tām maiņām ka tādu naudu par olu sautēšanu maksā. Mūsu ta apstākļos`.

Nu neticās gan, ka bērnudarza naktssargs saņem 400ls strādādams reizi 3 sutkās. Kko tas sargs dirš tur.. Tāda bērnudārza direne saņem max.300ls pēc visām algu apgriešanām mūsdienās. Viņš tur strādā par minimālo ,ne vairāk.
Un starpcitu- termins `strādā` šaj gadījumā sipri nosacīts. Viņš tās naktis saldi noguļ. Zinu es šos sargus :)
+5
Sanāk, ka esmu vidēji statistiskais paraugtrūmetālists - puse te celtnieki - otra puse datoriķi. Es pa vidam :D
+3
decapitated, šodien, plkst. 02:04

''nu nevajaga tik pesemistiski, bod, te UK, ar minimalo gada beigas vari uz kaut huij vin zin uz horvatiju aizpert nedelu nodod pa ugunjiem. pie dirsas labak edisu kartupelus LV neka, nodosos verdziba, a"angliem"''

Ja iet runa par minimālo algu, ta skaidrs, ka te ar to tramvaja biļeti nevar īsti atļauties ... Bet pirms gadiem diviem minimālo tik galīgos haļavu darbos maksāja - apkopēja, nakstsargs utt. kur penzoni pārsvarā tusēja. Tā jau arī pie mums ar puslīdz normālu darbu darot varēja mierīgi kautkādai Horvātijai vai Ēģiptei sakrāt, bet UK tāpēc nigu darbā pa minimālo jākapā.

Vislaik ir pārsteiguši cilvēki, kuri aizmauc uz kautkādiem Štatiem, dzīvo vagoniņā, pārtiek no maizes un ūdens lai iekrātu sūro piķi ... tikpat labi tāpat pie mums varēja nopelnīt, ja dzīvoklim un žračkai netērējās ...
+4
Es nav celtnieks, bet hal'true'ists pa vasarām. Pamatnodarbošanās ir vēl sliktāka - students :D
+3
2006. gadā ar čomu pie mātes draudzenes sētu krāsojām. bija pzc - tā māja kaut kāda pussagruvusi, sēta ieaugusi zemē... bija jāņem ārā, jātīra, un jākrāso pa divi lāgi. baigais karstums, tā krāsa smird... wahhh. atceros, kā baigi piķi taupījām - uz pusdienām, proti, vietējā āgenīša veicī pirkām aizvēsturiskas bulciņas - pa 1 sant. gabalā. viņas bija minūti pa muti jāzvalsta, lai dabūtu kaut cik tādā konsistencē, ka var nokost. :D un tad nokod un 2 min gremo. baigā romantika. bet maksāja tīri normāli - 2 ls par posmu, laikam.
pēc tam nākamā gada vasarā vienam pazīstamam čalim māju bija jāpiepalīdz pārbūvēt. vecu vienstāva mājiņu par baigo 3 stāvu monstru pārveidoja. likām spāres un tā, baigi labā pieredze. kolēģim vēl labāka pieredze bija - caur nepabeigto 3 stāva grīdu izkrita cauri uz pirmo.... jātnieka pozā uz kaut kādas sijas. brhghasdfjghas.g...

baigā nostaļģija uznāca. :D
+6
^werwolf

Es biju nepilngadīgs , un man piķoja pēc kaut kādas tur tās minimālās.. Ko gan es tur varēju darīt - vecais labais padsobņika darbs - Priņisi , podaj , nemešaj , pašol na***...
+5
2005. gada vasarā Ventspils akvaparka kafūzī un tajā pašā vasarā firmā kas taisa visādus dekorus pilsētā un labiekārto parkus utt. nu huiņa karoč. kā nepilngadīgajam maksāja mazāk par minimālo un tā bija pēdējā reize kad oficiāli strādāju, jo sanāca paņemt rokās krāsošanas pistoli un nopūst savu motorolleru, kas neslikti izdevās. tā sākās moto krāsotāja karjera, vēlāk tika iegādāts aerogrāfs un sāku palēnām ar to darboties. tagad jau daru to pašu, tikai ļoti reti, jo dižķibeles laikā močus krāso tikai true baikeri, jo prieks padārgs... nekas, vismaz atliek laiks mācībām!
+5
es jebal tās sētas, man ar pirmā pieredze ar sētām. kkādā 2003.-2004. bij jākrāso klasesbiedram senča mājai sēta, a viņiem tur mežaparkā māja un sēta ar suka nebija no īsajām un zemajām. bet nu labi, tā bija kāda 6.-7. klase un 15ls bija liela nauda :D

nākamā, jau tāda oficiālā, pieredze bija 2005.gadā, mamma šancēja stollerā un iekārtoja noliktavā, lai rukāju. tipa uzlīmes uz precēm līmēt, kastes staipīt, karoč, visus apnicīgos un piselīgos darbos (psc brīžiem bija - atnāk palete un kāds tūkstotis baloniņu jāizņēm no kastēm un jāuzlīmē katram uzlīme un atpakaļ kastē, vienkārši nošauties gribās). toties tur vienam šoferim dēls arī strādaja, tad nu mēs tur kopā atradām laiku, kad paluņot un uzpīpēt. dzert ar sanāca, sākuma stromīja veči, jo tipa priekšnieces dēls, nostučīs, ka šīe tur buhā un luņo. a vienu dienu ienācu virtuvē, šie tur bonīti lok. es apstājos, klusums tāds neveikls un tad kāds pajautāja - dzersi? protams, bļe :D pēc tam jau aizgāja haļava, nakļeikas pārāk daudz nelika vairs līmēt, biju ar forkliftu ar iemācījies (kautgan tipa biju nepilngadīgs - nedrīkst), varēju jau fūres krāmēt 8) zoli ar regulāri vardēs rukājām, karoč foršs laiks bija. alga kkur 120 ls mēnesī, 35 stundas nedēļā.
+2
jautra tēma!

ievērojami miljonāri uz jautajumu, ka jūs nopelnījāt 1-o mio atbild, ka par to lai klusē vēsture, bet par 2-o mio labprat pastāstītu! :-)
Es savu 1-o kapitālu nopelnīju vēl pamatskolas laikā, kad nodevu tukšās pudeles pa 20 kapeikām :D

+1
^ the same. :) Ehhh, tukša pūdža toreiz bija vērtība. :)
+7
reku mūsdienu karjeras kāpnes, k-kas traukos bij iepostējis ^^
www.arcor.de/ecards/images/pictu...
+3
Nododot tukšās pudeles pa 20 kapeikām/gab., savulaik esmu nopircis galda hokeju u.tml. krāmus.

Saistībā ar nodarbinātību - 4 reizes oficiāli esmu bijis arī reģistrētais bezdarbnieks NVA, lai saņemtu bezdarbnieka pabalstu.
+2
Cik man stāstījuši senāk esot bijis smuki sakārtota sistēma ar to dzeršanu un pudeļu nodošanu..
+5
oi, cik es sevi atceros esmu strādājusi, kabatas naudu pelnīju (pat neatceros cik gadi bija) pie kapiem puķītes palīdzot tirgot:)
+4
^ Gōtiski. :D
+4
man ome vispār veda pa kapiem pastaigāties, kad biju maziņa:D
-5
Nezinaju ka pudelu nodosana ari skaitas tad jau man skills te ir no otras klases :DDD
Par BigUggas jautajumu ir ta ka reali alternativa jau tam piedavajumam nebija ja nekludos tas bija 2000. gada tad jau parakas iespejas stradat ja esi 13 gadus vecs nebija dariji tadu darbu kadu deva ta vot vienkarsi ir.
Musdienas uk jau nav nemaz tik sudigi ja mak iekartoties.
Var piemeram iziet elektrika kursus un pelnit lielu naudu pat isti nezinot anglu valodu.
Tapat ari tie bezdarbnieka pabalsti ir diezgan lieli ta ka ir varianti ja raujies uz prieksu.
Pie tam uk ir tadas izglitibas kadas lv vel ilgi nebus kaut vai iespeja studet nano tehnologijas vai ari pa citam kompju delam un jomam ir lielas iespejas.
+1
^ \m/
+3
^\m/ u, nevis bobim. :)
+5
tēma ir par 1-o algoto darba vietu un samaksu. pudeļu vācējs ir pašnodarbināta persona tapec arī skaitās pie topika! :-)
-3
Seit iesaku palikt tik ilgi kamer tu redzi perspektivas dabut darbu lai spetu izdzivot un ar nedaudz atpusties.
Jo neredzu jegu dzivot valsti ar sagrautu ekonomiku kada jega ir mocitities ja situacija neuzlabojas.
Ta vieta realak ir doties prom sapelnit naudu un atgriesties ar realam investicijam musu tirgu dibinat seit uznemumu un veicinat darba vietas un ta celt musu ekonomiku.
-6
Jautajums par to pasnodarbinato tad ja vid nesamaksa to ienakuma nodokli tad vini reali neko nespej izdarit un piedzit ?
Vienkarsi man iespejams ka pasnodarbinatajam ir iespeja pasam uznemties visu nodoklu maksasanu tad ja es cakaretu vid tad neko vini man nevaretu padarit ?
+8
:))))) nu nu nu, mister patriot... loģika pa pirmo: vispirms taisam metālistu lāpu gājienus, tad diršam, kā vajag mācēt piepelnīt, tad vēl visādi beztolki par skiniem un nācijām un beigās pats ir gatavs pist prom pie pirmās iespējas.

Kā saka "žurkas ātri pamet grimstošu kuģi"
+5
Lai neko nevarētu padarīt, tad jāsataisa tā, lai nekas tev nepiederētu. Varbūt tad vienīgais ķurķī bāzīs, bet nu nezinu, vai mūsdienās par parādiem bāž ķurķī - cik ta tāds pašnodarbinātais var palikt parādā nodokļos...

P.S.
Es ar vēl VIDam parādā, bet neceļas roka maksāt - priekš kam?
+8
Pirmais darbs bija Rumbulaa par paliigu pie riepu tirgotaajiem.
Maksaaja maz, bet 8-ajaa klasee maacoties, arii tas bija labi.
Tas bija kaadaa 95. gadaa. Rumbulas paarbaaztie 6-dienu riiti, mobilie telefoni piena pakas lielumaa, reketieri ar bembjiem, reketieru "piekabes" ar lapsaadaam, the trve belashi, smirdiigs birojs ar melnbaltu monitoru un Windows 3.12. Nu, juus jau ziniet.
+3
es savu pelņu krāju šampamieša pudele. metu pa 10kap līdz pudele bija gandrīz pilna. bija brīdis, kad palika grūti dabūt/iemainīt 10kap monētas un es ne pajokam sabiijos, ka dēļ manis sak aptrūkties tās monētas. buržujs ;-)
p.s. bet drīz vien es tās monētas laidu apgrozībā :-)
ko nopirku neatceros :-)
+3
Man arī senā bērnībā bija 10 kap. pildīta šampanieša pudele.
Kad apmēram 1/3 pudeles līmeņa bija uzpildīta, sāku pamazām grābt ārā monētas, lai noēstu saldējumos & nospēlētu spēļu automātos.
+4
Pirmais darbs, laikam, sanāk vienā radio - bij bērnu rīta pasākums kkādā 97/98 gadā. Kautkādus simboliskos piecīšus saņēmu. Cik ilgi man tas bij jādara jau vairs neatceros. Vēlāk bija savs raidījums + dienas ētera dj biju. Algu neatceros, bet nu tāpat neoficiāli rukāju. Nebija arī spiesta lieta, bet pašam baigi patika.
Tad arī gaterī esmu strādājis dažādus uzdevumus. Algu neatceros, bet dienišķajiem aliņiem sanāca. Varētu būt kkāds 99/00 gads un ~2mēneši nostrādāti.
Haltūras neuzskaitīšu - tās ik pa laikam kādu latu ienes.
Tad vēl ir spēlētas/organizētas ballītes < tas tāds pašnodarbināšanās pasākums bija, kas vairāk ņēma nekā deva naudu. Varētu būt ~2001/2002 gads.
04.g. pārbaudes laiku nostrādāju zvanu centrā (alga bij 100ls), bet apstākļi bij bēdīgi.
No 05.g. līdz šim brīdim strādāju par IT cilvēku.
+2
No VID ir jāslēpjas ar prātu, piemēram:

www.neteller.com

+1
Ar ko tas labāks par kešu?
+2
jātiek līdz tam kesham vispirms..

Un offshora debetkarte ar kuru var LV iepirkties un izņemt no bankomāta evrikus galīgi netraucē ;)
+3
Tikpat labi var teikt, ka jātiek pie $ uz tās pašas kartes. Bet vispā interesting..., ja pastāstīsi vēl.
+3
protams, taisnība, ka tur kur var jālieto kešs, bet ja ģēlas ir pa gabalu vai starptautiskas, tad vajag kaut kādu norēķinu sistēmu ko onkuļi VID neredz (atšķirībā no banku pārskaitījumiem) un kas neizmaksā dārgi.

Starptautisko pārskaitījumu komisijas bankās tak ir neprātīgas un tad vēl jāgaida dienām.

Ar to pašu neteller pārskaitījumi sanāk ļoti lēti un ātri, tas darbojas kā alternatīva ibanka no kuras Tu vari veikt pārskaitījumus citiem neteller akkauntu turētājiem, izņemt naudu uz savu bankas kontu, iepirkties netā, iepirkties vai izņemt naudu ar viņu mastercards debetkarti (evrikus) arī LV.

Iepirkties ar karti gan nav sevišķi izdevīgi, jo neteller neuztur LVL un tāpēc tiks čārdžota valūtas maiņas komisija ~3%, bet var no multivalūtu automātiem ņemt pa tiešo evrikus ārā un tad no tā var izvairīties.

Ka4e laba lieta, puiši tur arī ļoti nopietnas summas kustina.
+7
pirmā darba vieta - AS "Agrofirma Tērvete" alus darītavā par palīgstrādnieku. Cilāju gan tukšās gan pilnās alus kastes. nebija tāda diena, ka alu neiedzēru :P alga 200 - 300ls
+4
^ Zelta bedre. :)
+5
aicisnotgod, tikai nesaki ka pats aizgāji! šī ir retā reize, kad labāk teikt: "mani atlaida..." (jo izskatās, ka par to ir teikts pagātnes formā)
+4
Neatceros, kurš bija pats pirmais darbiņš, par kuru dabūju pāris latus, bet pirmais algotais bija arheoloģiskie rakumi 2 nedēļas Raunas viduslaiku pilsdrupās un tad restaurācijas palīgdarbi Cēsu pildrupās. Neatceros, cik tieši saņēmu, bet tik pieklājīgi, ka par 2 nedēļu rakšanu saņēmu vairāk nekā mana māte pa mēnesi. Tas laikam bija pirms 3 gadiem. Tad pa Raunu rakos vēl vienu vasaru un liku akmeņu bruģi Cēsu pilsdrupu iekšpagalmā (tik "profesionāli", ka tiešām izskatās, it kā būtu likts vēlajos viduslaikos), bet šovasar jau vairs tādas iespējas nebija, ņema tikai arheologu brigādi no Rīgas.
+4
^ Atlaida par iztrūkumu noliktavā. :))
+5
nē muļķīts jauns biju un pats aizgāju laimi meklēt :) un atradu
+3
vienīgais ticamais variants tiešām varētu būt iztrūkumi! ja es strādātu brūzi, es principiāli neietu prom un to, diemžēl, ļaunprātīgi varētu izmatot bosi - ķipa, šis te gandrīz par velti rukā! :D
+5
Par vid.
Par pašnodarbināto, kā jaulielākā daļa, kļuvu faktiski piespiedu kārtā. Nus firmai izdevīgāk un drošāk. Tad , kad par dzeršanu man darbā pa dirsu iedeva loģiski kā pašnodarbinātais es paliku joprojām. A bet sajutu, ka sūdi briest, un VIDam neko nesamaksāju. Un tā kā visas figņas kārtoja viens grāmatvedis, tad nu man nekāda poņa pašam par to, kā un ko un kas i nemaz nebija. A bet izrādijās, ja esi pašnodarbinātais tad kautkāds piķis nodokļos jāmaksā arī tad, ja tev nesūda nekādu darbu nav. Respektīvi guli un rullē gurķi, a bet nodokļi vienalga jāmaksā. Kautkad zvaniju tiem bezdarbniekkantoriem, nezinu, kā ir patiesībā, bet tur man pateica - pašnodarbinātie sūkā pimpi. Tobiš nekādi pabalsti nepienākas. Vo forši.
Tad nu e snolēmu. Vairāk, kā 10 gadus biju maksājis nodokļus no visas algas, un nebūt ne mazus. Un tagad man nekādi pabalsti par to ???? Da lai iet dirst, ne es maksāšu to parādu ap 500 Ls ne nu iešu deklarācijas kautkādas iesniegt. Kakova hrena ?

Tā kautkā. Bet VID ildi klusēje. Tik nesev, pēc apmēram 1,5 gadu klusēšanas atsūtija vēstulīti, lai nu atnāku un to deklarāciju sačiniju. Citādi sodu uzlikšot. Dalai liek, jo lielāks parāds valstij jo stiprākas un vairāk saites ar dzimteni :D:D:D
+1
^ Man ir līdzīga situācija.
+4
Nodokļi nav patīkams jautajums it sevisķi ja esi palicis parādā.
No nākama gada gaidāms kapitala pieauguma nodoklis. Interesanti, ja deoizīta % izmaksās termiņā sākumā, kas būs ar nodokli. Jautajumu būs vienmēr vairak par atbildēm. Veči turamies! Nah to V.I.D. Valstij ir lieki 100mio Parex glābšanai!

+2
Skat, kautkur esam arī pirmajā vietā:
www.delfi.lv/news/national/polit...
+4
Pirmā darba vieta bija 13. gados "Liepajmašā" jeb "Liepājas mašīnbūves rūpnīcā" kā to pārdēvēja pēc padumjijas sabrukšanas. Darīju visādus palīg darbus - urbu caurumiņus detaļās, dauzīju eņģes, kniedēju birkas, slīpēju visādas figņas utt. utml. Samaksa... jaunām riepā ritenim un saldējumam pietika :) toties visu vasaru baroja tipa pa velti.
+4
Mana pirmā darbavieta bija ļoooti sen, šķiet tas bija kāds 90 -tais gads, kad pastāvēja vēl pēdējie kolhozi un tolaik maksāšanas līdzekļi bija rubļi. Ka jau pavisam sīks skolnieciņš, devos piepelnīties uz siena vākšanu. Savus 40 - 50 rubļus mēnesī dabūju, tikai neatceros, ko būtu par tiem iegādājies....
+5
Janis80, kas tie pa nodokļiem, kas jāmaksā pašodarbinātam, ja nav darbs (nauda)?

Bet reāli - lai viņi pis tālāk. Kad veselības ministrijai vajadzēju tur 40 vai 50 ļimonus? Izglītības, ja pareizi atceros, vēl mazāk. Kāda bij atbilde?

Par parex vienā dienā tvnetā parādās info, ka vajadzēs 100 ļimonus un nākamajā dienā, ka jau ir piešķirts!@#@!@#_#@I(EMG...
?G
ekge-rjg43
443u993-3

43,kmgj
3

h5

5

MAUKAS!!!!!!!!
+5
Pie tam tie sukkas vēl mučai nav sapiķojuši atlaišanas pabalstu nu jau vairākus mēn. Savas grandiozās algas un pabalstus parexā gan var slēpt - parex tak neesot valsts struktūra, bet komerciestāde. HAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAQ...
+3
Bangls, tāpat nesaprotu, kā tas var palīdzēt apiet VID? Piemēram, ir firmas (daudz) Latvijā ar visiem bankas kontiem. Es tak viņiem nevaru rakstīt rēķinu norādot šito nettblabla kontu? Vidam tak tāpat būs redzams tas viens gals.
+1
^ jop, tajā firmas atskaitē uzrādīsies darījums ar tevīm. Tad tā nauda ir jālaiž pa kreisi, gan tev, gan pakalpojuma saņēmēj firmai... lai arī kā tur ir ar ārzemju firmām es hz... kā VIDs no tām saņem un vai saņem atskaites...
+2
ar ārzemēm esot tā:

1. ja izraksti rēķinu ES dalībvalstij un tu esi PVN maksātājs, tad, piemēram, Vācijas virma samaksās PVN Vācijas VIDam un pēc kaut kāda perioda notiek datu konsolidācija starp ES VIDiem. Un infa par tavu rēķinu iebirs arī Latvijas VIDā

2. ja tu izraksti rēķinu ne ES dalībvalstij, tad VIDs arī neuzzinās par tavu rēķinu, ja tikai nesāks speciāli zem tevīm rakt un nesūtīs pieprasījumus uz tās valsts VIDu

+3
Bibo, mašzavodā?
Es tur vienvasar strādāju. pa visu mēnesi vienu reizi dzirdēju latv. valodu.
Toties krievu val. kā uztrenēju! uzreiz piecnieki (pēc vecās sistēmas) bira.

Pirmais darbs laikam bija Lotosa vienībā, vienu mēnesi ravēt ne ta bietes ne ta kādu citu sūdu. Nez, cik sapiķoja, bet nopirku maģi, protams. Kasetnieku.

Pieaugušā statusā pirmais nopietnais darbs bija pārrunu tulkošana reklāmas aģentūrā.
+5
un tulka/gida amats Jūrmala-93 festivālā, kad tur viesojās Uriah Heep un Jimmy Sommerville.
+3
^^^ vobšem sanāk, ka jātaisa rebes ar banānu republikām...
+2
WrongTale, jā tur pat, es tur strādāju 91. gadā, tieši kad pučš bija. Tajos laikos tur oficiālā valoda viennozīmīgi bija krievu.
+4
WrongTale - man Lielvārdē kur skapī vaidzētu būt brezentveidīgai virsjakai ar uzrakstu uz muguras Lotos. No tiem laikiem. Nevajag ? :P
+2
BigUgga,

juridiskajiem norēķiniem tas nederēs ja vien abām pusēm nav tie konti un arī tad hvz kā sanāks, jo maksātāja firmai būs izdevumos ļoti grūti paskaidrot kāpēc viņi norēķinās ar kaut kādu offshoru un par ko :D

Tas vairāk der privātpersonu norēķiniem, kur neviens nekam neatskaitās.
+1
Privātajiem arī VID var sataisīt ziepes par nedaklarētiem apgrozījumeim/ienākumiem kontos u.c. lietām.
+3
Pidari. Tā jau apzog un vēl pamanās līst svešās kabatās. Un nahuj vispār banku pārskaitījumus - vēl tos žīdus finansēt pa vidu.
+2
+2
Bangls, pfff, cik tad vajag piķi grozīt vai ar kādu sanaidoties, lai privātpersonai ķertos klāt?
+3
^ Swedbanka sāk ošņāt kas tie par darījumiem no 5k LVL apgrozījuma mēnesī, VID viņiem jāziņo no 10k.

Ir jau privātpersonas, kam daudz apjomīgākas ģēlas darās nekā visādiem SIA :D
+2
Tāpēc vēlreiz saku - ar skaidru naudiņu vajag darboties un pakaļā visus VIDus un sūda bankas.
0
Bibo, vispār jau ir tā, ka PVN nav jārēķina vispār, ja darījums notiek starp 2 PVN maksātājiem dažādās ES valstīs. Nezinu gan vai tas attiecas uz pilnīgi visiem gadījumiem, bet man to diezgan nereti sanāk izmantot.
+1
2 gadi atpakaļ.. daža laba vēlmes

/forum/69210/?hl=mekl%C4%93+darbu#comment75837
+2
Zonā, bļa**! ^^^
+1
Turklāt tagad vismaz Unibankas automāti pasākuši 50 latniekus dot. Agrāk tik 20 visur bija ....
+2
jā un apritē ir atgriezušies jau aizmirstie divlatnieki:)
0
Kādā ziņā aizmirstie ?
+2
neesi pamanījis? kādu laiku bija visur tikai papīra nauda vai tad jau sīcene nu 1 ls un mazāk. 2 ls nu tik reti.. bet tagad atkal ir.
+1
^ Ja šitā turpināsies, pavisam drīz melnie sančiki arī būs cieņā.
+1
Nezin, es gan nebiju pamanījis, ka divlatnieki būtu kādubrīd izgājuši no aprites. Varbūt tāpēc, ka bieži skaidrā naudā iepērkos.
0
Es biju pamanījusi tikai , ka sīcene vienu brīdi visur bija baisi daudz
0
BoD, nezinu SEB bankomātā (bijušā Debesmannā) dod gan 5, 10 gan 20Ls.
0
Baroncentrā 2x man 50 iedeva. Pie Bērnu Slimnīcas arī.
+2
Par bleķeni ar nebiju manījis, jo pēc čipkartes ieviešanas cenšos ar skaidru naudu norēķināties. Es gan ar novēlošanos pamanīju, ka jokaini latenieki parādījušies - kasiere ēdnīcā pajautāja, vai tiešām tādu smuku latu gribu šai dot - stārķis kautkāds bij virsū (pirms gada laikam). Aizvakar dabūju vienu ar saktu un sadomāju pakrāt ;)
+3
tie "jokainie latenieki" - nebalto dienu uzkrējumi, kas karedzams arī kadam ie pienakusi.
p.s. uzcitu nelaimes mav ko savu laimi kalt ;p
0
^ Ko Tu, bodē saņemot atlikumu vari izspriest par citu laimi/nelaimi? Tikpat labi ar to "jokaino latenieku" pirms tam norēķinājās kādas lielas un varenas tautas pārstāvis, kam pilnīgi pie pakaļas vietējās monētas ar sprīdīšiem, dziesmusvētki un ... un vispār Latvija jau būtu jauka zeme, ja vien tie latvieši te nedzīvotu.
0
thetrve, jā, pārsvarā ir PVN 0% darījumi starp ES vasltīm, bet otrai pusej vienalga ir jāzurāda PVN uzskaitījums/atskaitījum... un tie darījumi VIDā parādās un PVN deklarācijā ir jānorāda kā darījumi ar ES dalībvalstīm.
+1
Es saku mazāk domajiet par materiālajām vertībām! Īstai dzīvei ir cita vērtība, šeit Latvijā!
+2
^ lai par tām varētu nedomātu, tām ir jābūt...
+1
Bibo: tas pats par sevi :-)
+4
Ko var gribēt, ja nauda ir masu patriotisma un reliģijas kults. More, more, more...
Bet "krīzes" laiks liek padomāt par citām vērtībām daudziem un pārvērtēt savas prioritātes un tas ir labi.
Treknie gadi... kādi tad viņi bija. Nopirkt līzingā plazminieku vai paņemt hipotekaro kredītu, lai banka pēc tam tevi izcērt vēzītī ir trekni?
+5
piekrītu, parastajiem mirstīgajiem tas treknums tāpat kā tagad krīze vairāk ir galvā. tad likās, ka var atļauties, tagad liekas, ka pizģets sēž blakus pie pusdienu galda.
+6
reku ir īstās karjeras kāpnes:

www.fortunewatch.com/wp-content/uploads/...

+3
TO creative_77 - kā var nedomāt par materiālajām vērtībām ja šmigu pat točkās par skumjām acīm nedod ? :D:D:D
+3
hmm...veikalā šmiga ir materialā vērtība, kas velāk partop garīgā vērtībā (ko tik neuzzina no šmigotājiem). Jā, lai tiktu pie garīgā ir jāstrādā! Būšu skarbs. Sava dieniškā maize ir japelna pašam!
+1
Būšu īss un konstruktīvs savos spriedumos :) Šodien sanāca tāda situācija - man kopā ar bij. dienesta romāna varoni ( siev ) bija j';abrauc kopā troleibusā. Viņai E-Talons man plika dirsa. Izrādās - e - talona lietotājiem maksa par braucienu 34 santīmi. A bet tādam loham kā es - ja pērk pie lohavoza stūres - 60 santīmi !!! Atkal jau dirst pus pasauli pasūtiju un braucumkā baltais cilvēks bez maksas. Jobansrots - kas pa huiņu ??!!??!! Tam, nabagam, kas nevar nopirkt braukšanas karti jāmaksā par braucienu 2x vairāk ?????????????????? Nah.......... !

1. decembrī man būs savs akmens kabatā, pats atradu. Nekur neizlazu. MAUKAS !
+1
Janis80, cool ,relax man! Vnk tauta iemācījusies izdzīvot! ;-) Es, piem, sabiedrisko transportu pēdēja pusgada laika praktiski neizmantoju. No vecrīgas uz Ziepeni ar kajam -> miļa lieta :-)
+1
Aha, i fiziskā forma laba, i jāmaksā nav, i pa ceļam laiks pārdomāt, vai tiešām vēlos nokļūt no punkta A uz punktu B
+1
Nāve tikai par velti ir šajā pasaulē.
+3
Ceri vien, ka par velti:D
+4
Veisulis arī uzķēras uz tā mārketinga :D
Nē, nav par velti. Tā ir akcija. Sākumā tu uzķeries uz viņas un nodomā - wow, pa brīvu! Pie dirsas - miršu ar! Jā, viss itkā bez maksas protams. Bet tad atnāk varza ar apbedītājiem un talāk arī kapa nodoklis spīd pēc nāves. Reāli ar nāvi tikai ievilina klientu, taču savā veidā turpini piķot par savu atstiepšanos.
+4
Tas kurš ir beigts, jau nu toč vairs neturpina piķot, vismaz ne šaisaulē.
+1
tēlaini izsakoties, ne vairs skaidrā naudā.
+2
katrs kārtīgs cilvēks taču iekrāj zārka naudu:D
+4
Ej nu ej...drīzāk tagad tuvinieki pārdod ķermeni rezerves daljām, lai atstātos kredītus nomaksātu...
+2
Manas rezerves daļas tikai šrotam derēs - nodzertas aknas, nopīpētas plaušas. :D
+2
būsi uzskates līdzeklis.
+3
Redz' ku' atkal grib čakarēt:
www.delfi.lv/news/national/polit...
Mans uzskats - ne santīmu valdošajai resno purnu un zagļu bandai!
+4
principā jo vairāk visādu papildus un paceltu nodokļu, jo mazāk viņi viņus saņems! da jebal bez maz vai pusi piķa atdot ne par ko - padavai aploksni!
jākurina sārts tiem mežoņiem!
+2
Šāds solis jau ir tikai loģisks - kaut kā tak viņiem jācenšas nodrošināt, lai tos nodokļus kāds arī maksātu. Pretīga stukaču sistēma, ble.
+4
Interesanti - kad tas viss sabruks "k jebeņi maķeri"?
+2
jurčik, tevi varētu muzejam pēc nāves pārdot:D
+1
^ mierīgi. :D
+4
a naudiņu jums atļauju nodzert. :))
+2
kā tad vēl savādāk, tu ceri, ka mēs tavus parādus maksātu?:D
+1
^ Tos es centīšos nokārtot pats, vēl dzīvs būdams. :) Privātos. Banka lai sūkā pim*i. :)
+12
Mums darbalaiks ir 9:00 - 18:00. Bet visi rukā no 7:00 līdz 20:00. Te piepeši viens sāk ierasties darbā 9:00, bet mājās ik dienas dodas 18:00. Un tā dienu, otru, nedēļu. Visi ģreizi uz šo skatāmies, taču neviens pagaidām neko nesaka, tik parausta plecus. Bet otrās nedēļas beigās nebijām spējīgi izturēt šitādu bezkaunību, un izsaucām uz pārrunām.
Sak - tu ko, galīgi kaunu maizē apēdis? Visi bož, bet tu te muļķi dzen!
Bet šis, acis iepletis: veči, tak es, itkā, atvaļinājumā esmu!
+1
Aņuks ?
0
mans sencis tak tieši tā pat!
+2
hunter, šodien, plkst. 10:55
"mans sencis tak tieši tā pat!"

ko tāpat ?

tāpat kā BladeOfDarkness, šodien, plkst. 09:44 jautāja vai tas ir aņuks ?
+1
nē - strādā caurām dienām, vēl drusku pastrādā un brīvlaikā drusku mazāk strādā...
0
fui, tas sanāk jā! :D
+2
vakar ierēcām "tā ir mili sekunde, maziņa, maziņa mikro sekundes daļiņa - un, hujakš, kakla skriemelis ārā" :D
+1
infestus, a tāds grafiks normāla parādība paziņām kas strādā reklāmā vai finansu auditos.

Domāju, ka visi, kam darbs notiek atsevišķu projektu ietvaros ir tā rukājuši. Vistrakāk ir auditā, tur strādā ap 8h vēl arī sestdienā un ja ļoti termiņs spiež tad arī svētdienā :) 80h darba nedēļas ibio..
+5
man no visas sirds dziļumiem riebjas tas, ka cilvēkiem šitā sevi jāizdzen:( bet daudziem tā ir realitāte.. un tā dzīve aiziet viņiem garām, ka viņi to pat nepamana, jo nav laika apkārt apskatīties, jo visu laiku strādā, strādā, strādā.. tas ir posts!:(
+1
Es tik kritisks nebūtu, ja mans darbs ir arī mans hobijs, tad man nav iebildumu "strādāt" arī pa vakariem un/vai brīvdienās...
+1
Sāku skatīties vienu krīzes seriālu - ''Hung''. HBO ražojums. Ja patīk Californication, Weeds, My Name is Earl, tad šitas aizies :)

epguides.com/Hung/
+3
Aņuks gan. Bet pašam arī tagad ierastākais dialogs darbā:
"Nu kad beidzot kāda brīvdiena pēc grafika?"
"Rīt."
"Forši! Un kad tad atkal jābūt darbā?"
"Arī rīt."
0
Laikam esmu pārstrādājies - skatos uz Machine Head - I Am Hell (Sonata in C#) un nesaprašanā blisinu acis.
0
Vai teksti ir C#? :-)
0
Skaņojums gan jau ka ir drop C#. Bet šite smuka tēma izcelta.
+5
Atgriežoties pie šīs tēmas pamattēmas — pirmais oficiālais darbs bija 1996. gada vasarā (tā laikam sanāk), kad starp 8. un 9. klasi pļāvu zāli Raudas pansionāta teritorijā, kur mutere strādā par bibliotekāri un iekārtoja uz pusslodzi par minimālo. Bet minimālā tolaik bija laikam 27 lati, tā kā varat spriest paši, cik tur sanāca tā alga :D

Paralēli, protams, strādāju pašu saimniecībā, kā to darīju katru mīļu brīd (visu vidusskolas laiku nevienu reizi neizpildīju nevienu mājasdarbu, jo man pašam bija daudz interesantāk strādāt pa mežu, gatavot pārdošanai taras klučus un malku utt., jo par to varēja nopelnīt). Kopš kādas piektās klases regulāri sēdēju uz tirgu Tukumā sestdienās (skolas brīvlaikos — arī otrdienās un ceturtdienās), pārdodot kartupeļus, zemenes, ķiršus, ābolus, bumbierus, plūmes, rabarberus, piena produktus, sarkanās bietes, gurķus, sīpolus, aitas gaļu un ko tik vēl ne — atkarībā no sezonas. Vislabāk varēja nopelnīt uz zemenēm un ķiršiem, bet jāņogas ar krizdoļiem gāja visilgāk, jo tās ogas nepaliek vecas un nesapļek, turas līdz pat rudenim krūmā — ej tik un lasi, ved uz tirgu, ja ir pieprasījums. Jāpiebilst, ka ķirši tolaik maksāja no lata kilogramā uz augšu, un cik tad tur tas darbs — uzkāpt kokā un salasīt.

Universitātē nomācījos pusgadu, lai aizietu uz pirmo īsto (pilna laika) darbu Tukuma rajona avīzē, kur uz rokas saņēmu ap 100 latiem vidēji (tas bija 2000. gads), un ne reizes neesmu nožēlojis, ka pasūtīju pie velna oficiālo izglītību. Kuru pēc tam man nekad dzīvē nav nekur prasījuši.
0
Ko pašlaik dari?
+1
nu ja jau, tad jau pirmais darbs, kurš pēc pirktspējas paritātes principiem palika visienesīgākais līdz pat ~2008. gadam bija peidžeru tirgošana 1994-1995. Atceros vienu mēnesi, kad budams 19 gadīgs gurķis iesitu 600 ls pa mēnesi - mūsdienu latos (tiem kas nezin vai tikai nojauš) tas ir ekvivalents ~2000, bet tā vidēji ap 300 grozījās

atceros, ka aldara pilzenes pudelē tajā laikās gāja pat 12 saņiem un biļete sabiedriskajā laikam 6 saņus maksāja

pie tam maksāja, protams, bez nodokļiem, atnesot līgumu par katru jaunu noslēgto klientu
+1
Visiem dzīvē jau esmu izlielījies par savu megahaļavu, tad reku arī šite pie reizes -
Pagājušajā vasarā dabūju darbu kā merčandaizers ("produktu standartu speciālists") diezgan apjomīgā uzņēmumā. Vispār jau diezgan šoks bija, ka dabūju to darbu, jo CV ierakstāmas darba pieredzes pirms tam nebija gandrīz nekādas, un arī uz interviju aizgāju ārprātīgākajā pārpālī.

Nu labi, darbs tāds - oficiāli 40 stundas nedēļā, praktiski - ap 20. Mums uz diviem bija piešķirti 3 lielie veikali (reāli, parasti merčandaizeriem ir 30+ veikali) - dienā pāris reizes katrā no tiem paciemojāmies, palūrējām vai visa produkcija ir plauktos, bik piekārtojām, parunājām ar atbildīgajām krievuškām un tā. Maksāja tā, it kā zeltu kakātu - 350ls mēnesī uz rokas. Ar kolēģi ļauni ierēcām, ka tām pašām veikalu vadītājkrievuškām par viņu nežēlīgo raušanos apmēram pusi no tā maksāja...

Žēl, ka tik pa vasaru šepte gāja - nauda jau, saprotams, sen notriekta, toties CV paliks ieraksts, ka esmu bijis "produktu standartu speciālists" - vismaz speciālists kaut kādā jomā, bļec. :D
0
^ ideja, ka tu esi piem. RIMI centrālā kantora darbonis un braukā pa ķēdes bodēm skatoties, vai viss atbilst uzņēmuma standartiem un koncepcijai ?
0
^ nea, tas jau būtu kaut kāds Rimi kontrolieris. Es pārstāvēju noteiktu ražotni, attiecīgi arī tikai viņu produktus man bija jāčeko. Doma tāda, ka tām Rimi tantēm ir diezgan pajāt par vienas konkrētas firmas produkciju - šīs visu samet plauktos un duj pīpēt, tāpēc es atbraucu un savas firmas produkciju sakārtoju, ja kaut kas nav - nolamāju tanti un draudu vadībai sūdzēties, ka nepilda līgumu ar manu firmu. :)
0
^ Tur ir vesela zinātne, kā tos produktus pareizi salikt mazumtirdzniecības bodēs. Tipa ejošos produktus vienā vietā, akcijas preces — citur, lētos štruntus — apakšējos plauktos utt. It kā sīkums, bet tirdzniecībā tas ir būtisks sīkums!
+1
Jā... par merčendaizeru kādus ~ 4 gadus esmu nostrādājis... Ne ieteikt, ne atrunāt no tāda darba izvēles negrasos. Tiem, kuriem nepatīk t.s. biroja darbs - šī varētu būt laba izvēle. Bet ir tāds trūkums - bieži vien jābraukā ar auto tajās veikalu vizītēs, tāpēc buhārīt darba laikā diemžēl nav ieteicams...
0
^ Esmu līdzīgu darbu vienu brītiņu strādājis.
0
tas Overkirilam :)
0
^ tikpat labi jau varētu būt adresēts arī Krabathoram, ja reiz viņš par to pašu arodu runā.
0
Man gan viss ar tirdzniecību saistītais bija ZB jau bērnībā, pēc visu lauku ražojumu tirgošanas Tukuma tirgū. Vienīgais labums, ja neskaita pelnīšanos — krieviski bija prakse runāt laiku pa laikam ar pircējām. Repšiku laikā bija gadījums, kad vienā dienā ieņēmu sešpadsmit tūkstošus — lai arī tie devalvētie rublīši bija, tomēr cipars labais! :D
+7
Man gan andelēties i paticis jau no bērnības, 90-o sākumi. Līdzīgi kā Dethecrator ir sēdēts Talsu tirgū un tirgots viss, kas nāk no laukiem. Tas vēl bija tieši laiks, kad 1 sērkociņkastīte sāka maksāt viena santīma vietā divus un man pie reizes bija bizness - pirkt par 1s kastītē (zināju, kur varēja dabūt) un tirgot pā 2 :) Bizness letiņu gaumē - 100% varka, hehe, lai gan daudzi par to smējās.

Atminos vēl tajā pašā laikā mūsu miestā vēl nebi veikalu, kur tirgotu visādus šos bling-bling krāsainos-ēdamos (pārsvarā košļenes). Tad 6dienās tesu uz tirgu ir pirku visu ko krāsainu un ēdamu un andelēt skolā pa starpbrīžiem. Beigās jau bija iegājies ļoti labi - visi zināja, kur var dabūt un paši nāca klāt starpbrīžos vai uz mājām (iesākumā bija jāuzplijas, jāspamo), učenes pa katrām cenām gribēja šo nodarbi izsvēpēt (bija arī pārītis preces konfiskācijas gadījumi) nemaz neņemot vērā, ka mēs jau dzīvojām pēc kapitālistu likumiem un spekulēšana vairs neskaitījās noziegums. Bija arī reketa mēģinājumi no vecāko klašu huligāniem, kas gan norimās pēc pāris reižu pō ēbalu noraušanas. Ū, biju baisi dusmīgs, ja kāds apdraudēja manus labumus.

Šantāžas veidā izdabūt ko gardu bija vēl vairāk - tip pateiks učenēm un bla bla, bet tos nīkuļus jau es, protams, neņēmu vērā, jo ar učenēm jau bija izveidojusās attiecības - reāli jau tomēr viņām bija grūti tā vnk ko atņemt.

Šitais "bizness" gan izbeidzās, kad pie skolas atvērās veikals, kur visu to pašu varēja dabūt pa manām cenām vai lētāk. Nu nekas, toties pirmos gadus no tā veikalu pižģīja ka nemetas.
+1
Biju piemirsis, tā andele vienu vasaru pat aizgāja tiktāl, ka mēs ar vienu tādu pašu entuziastu izveidojām "kiosku" vienā lapenē pie ezera :D Nokrāsojām pat izkārtni, pa miestu izlikām reklāmu pie ziņojuma dēļiem.

Tas gan vairāk izvērtās par tusiņa vietu vietējiem sīkajiem nekā reālu tirdzniecību un bi dikti jāvaktē, lai neko nenopizģī pa kluso. Kaut kādi Maitas putni no miesta varenajiem pat pamanījās kaut ko burkšķēt par nereģistrētu uzņēmējdarbību vai ko tādu - es jau vairs neatminos kas tur īsti bija, pieļauju, ka jami ar paši īsti nesaprata.
0
ā, es ar ar andele skolā nodarbojos. 80-o gadu beigās, kad mode bij Bruce Lee, Rembo utt. Tirgū tirgoja kalendārīšus ar visiem šim bojeviku varoņiem + Iron Maiden kalendāriņi arī bija baigā cieņā. Tā kā es tai laikā gāju fotopulciņā, tad pārfotogrāfēju tos kalendāriņus un pēc tam skolā andelēju A4 izmēra bildes. Bizness gāja uz urā :)
0
Kas nu beigās izrādās? Visiem sūrajiem trūmetālistiem savulaik bijusi raksturīga tāda noņemšanās, kas neierakstās zem savādākas kategorijas kā «viene sīke gešefte»!
0
Jū, kad aiziet runa par šekeļiem, es tak to gēnu knapi valdīt varu :P
0
Kas attiecas uz skolas gadu andelēm ar 100+% varku, tad pieminēšanas vērta ir piparmētru tablešu andele pa 5 kapeikām/gab. (CCCP laikos, izfasētā un mazliet uzlabotā veidā). Tolaik aptiekās tādu 10 tablešu iepakojumu varēja nopirkt pa 4 kapeikām :)

Savukārt, par veikalu darbiem runājot (kā merčendaizeram vai tirdzniecības pārstāvim) - savs labums tai pasākumā ir. Var iepazīties arī ar jaunām un smukām meitenēm-pārdevējām (nu, vismaz t.s. treknajos gados, kad manā pārziņā bija Rīgā esošie Maxima XX un Maxima XXX, kā arī Prisma un daži Rimi Hypermarket veikali, tā tas bija).

Overkirils, ja pareizi saprotu, strādāja jau t.s. dižķibeles laikmetā, kad ievērojamu daļu lielveikalu personāla veidoja visādas "vecās piepes" u.tml. Un t.s. vadītājas-krievuškas arī lielākoties bija Maxima un Beta veikalu tīklos sastopamas.
+1
Mjā, Jelgavas rajona mataino aprindās deviņdesmitajos gados bija vērojama tieši pretēja nodarbe - pirmā persona izdīc senčiem pleijeri pa Ls 25; pēc īsa laika svinēšanas vajadzībām tas tiek notirgots otrai personai jau pa Ls 10; drīz trešā persona šo mantu iegūst jau pa Ls 5.
+3
^ nu tas jau atkal "krievu bizness".
+2
Pamatskolā (kādā klasē 4. varētu būt) klasesbiedrs ar pornobiznesu ņēmās vienu laiku - andelēja pornokārtis "po štučno" un pārfočētas neķītras bildītes, tiesa, pēc neilga laika viņam fizkultūras učuks šito bodīti pievēra un preci konfiscēja. :)
+3
Pamatskolas laikā no 7-9 klasei uz ziemassvētkiem tika tirgotas petardes. Rīgā nopirktas pa 0,25 ls/gab savā čuhņā pārdevu pa 1.00 ls/gab utt. Aptuvenā varka bija 400-500% uz vienību. Parasti pēc kādām 3-4 dienām manu tirgošanos pārtrauca skolas direktore, jo vienmēr kāds savārija sūdus.
Klasē uzspridzināja, somas saspridzināja, grāmatas viens pat pamanījās žurku uzpridzināt.
Karoče, pirotehniku labāk netirgot personām kuras nav sasniegušas 18 gadu vecumu.

Pievienot komentāru
Komentārus rakstīt var tikai reģistrēti lietotāji tapēc ielogojies vai reģistrējies!
Aktuāli
Forums
Online [1]
vainamoinen
Pieslēgties
Meklētājs
Jubilāri
MEDIEVAL (19 gadi)
Sedmenc (15 gadi)
Racējs (1 gadiņš)
Viskas