21.11.11 Naba / “Uzskaņot prātu” 5: „Valoda un mūzika I
+1
Pirmdien, 21. novembrī, plkst. 18.00 NABAKLAB notiks lektorija “Uzskaņot prātu” 5. saruna, kas šoreiz veltīta jautājumam par valodas un mūzikas mijiedarbību.

Sarunā „Valoda un mūzika I” iecerēts izvērst diskusiju par to, kāda ir valodas nozīme mūzikā. Vai dziesmu teksti ir līdzvērtīgi melodijai? Cik liela un kādā kvalitātē ir latviešu valodas klātbūtne mūsdienu mūzikas vidē un kāds ir mazo valodu statuss starptautiskajā mūzikas pasaulē? Vai un kāpēc Latvijas mūziķiem būtu jādzied savā dzimtajā valodā un kā notiek viņu izvēle par labu kādai no pasaules valodām?
Par šiem un citiem jautājumiem sarunā piedalīsies un savās pārdomās dalīsies grupas "Skyforger" mūziķis Pēteris Kvetkovskis, latviešu diplomāts un politiķis Ojārs Ēriks Kalniņš, kurš sadarbojies ar daudziem mūziķiem, raksta dziesmu tekstus angļu valodā (mūziķim Imantam Kalniņam, grupai „Prāta Vētra” u.c.), grupas „Inokentijs Mārpls” līderis un Latvijas neatkarīgās mūzikas aktīvists Dambis, grupu "Tribes of the City" un "Svema" dalībnieks Sergejs Jaramišjans, kā arī mūziķis Ģirts Strumpmanis (Das Sonntags Legion, S.I.L.S).

„Valoda un mūzika I” būs jau piektā saruna NABAKLAB uzsāktajā lekciju ciklā “Uzskaņot prātu”, kas aplūko ar mūzikas un mākslas vidi saistītus jautājumus, piedāvājot visdažādāko nozaru praktiķu un teorētiķu skatījumu uz kultūras aktualitātēm, vēsturi un pārmaiņām. Ikvienam interesentam būs iespēja uzdot jautājumus vai izteikt savu viedokli par pārrunātajām tēmām. „Valoda un mūzika” iecerēts kā sarunu cikls, kas turpināsies arī decembrī.

Ieeja pasākumā bez maksas!
Komentāri sakārtoti pēc to ievadīšanas datuma
0
Pag, pag. Šoreiz būs pirmdienā, nevis otrdienā?
0
šis ir cits, nav no rokasgranātas sērijas.
0
ā.
0
Šodien netieku :(
+1
Vārdu sakot, šodienas diskusija bija diezgan jūtams tukšpadsmit (prestatā «rokasgranātas» diskusiju sērijai). Lielā mērā tāpēc, ka runātāji bija tikai diskusijas moderatore un četri uzaicinātie viesi: Dambis, Pēteris Kv., džeks no Tribes of the City un džeks no S.I.L.S. Tauta pie jautājumu uzdošanas netika.

Tēmas pa lielam mūžvecās: kādā svarīguma proporcijā mūziķiem ir teksts? Te nu izrādījās, ka visādi: sociāli asu dziesmu gadījumā papriekš ir teksts, mūzika top pēc tam un vispār svarīguma proporcija esot 80/20 par labu tekstam. Savukārt citiem pretēji. Skyforger teksts topot, kad dziesma jau gatava, tomēr tas tiekot ļoti ilgi un apzināti slīpēts, lai skanētu labi.

Bija diskusija par izvēli — dziedāt dzimtajā valodā vai angliski, runas garas un plašas. Tā nu nekādas oriģinālas idejas neizšķīlās. Piemēri tika piesaukti visplašākie — sākot ar popsu un beidzot ar Mielavu, Grebenščikovu, Rammstein, deviņdesmito gadu Enigmu un armēņu folkloras kopu System of a Down. Principā uz katru likumu, kas it kā nosaka dziedāšanu tādā vai citādā valodā, var atrast kādu izcilu izņēmumu, kas var apgāzt postulātus.

Moderatore acīmredzami nāca no filosofijas mīļotāju aprindām, kas vietām it kā sita cauri. Visumā — tie, kas aizgāja, diez vai nožēlo, pat ja ģeniālas atklāsmes neizšķīlās! Vienlaikus jāpiezīmē, ka teksta un mūzikas apspriešana turpināsies 5. decembrī. Droši vien arī jāņem vērā, ka uz šo diskusiju dažādām ausīm klausījās tie, kas mūziku tikai klausās, un tie, kas ar to paši nodarbojas.
+3
un te arī video versija:
www.youtube.com/watch?feature=playe...
0
Rītvakar (tas ir, pirmdien) 05.12. sola nākamo diskusiju par šo pašu tēmu:

5. decembrī plkst. 18.00 mūzikas klubā NABAKLAB (Z.A. Meierovica bulvāris 12) notiks lektorija “Uzskaņot prātu” pasākums, kurā turpināsies saruna par valodas un mūzikas mijiedarbību.

Sarunā „Valoda un mūzika II” tiks izvērsta iesāktā diskusija par to, kāda ir valodas nozīme mūzikā. Līdzās jau iepriekšējā šī sarunu cikla pasākumā aizsāktajiem tematiem – Vai dziesmu teksti ir līdzvērtīgi melodijai? Cik liela un kādā kvalitātē ir latviešu valodas klātbūtne mūsdienu mūzikas vidē un kāds ir mazo valodu statuss starptautiskajā mūzikas pasaulē? – šoreiz vairāk iecerēts pārrunāt arī to, kas īsti raksturo labu dziesmu tekstu un cik ļoti mūzikas žanrs, kura vajadzībām teksts tiek radīts, ietekmē galarezultātu.

Par šiem un citiem jautājumiem sarunā piedalīsies un savā pieredzē dalīsies „Gas of Latvia" līderis Andris Indāns jeb Andžons, grupas "Soundarcade" mūziķis Lauris Ābele, radio Naba raidījuma „Mūzu muzejs” vadītājs Ingus Bērziņš, kurš sadarbojies ar daudziem mūziķiem dziesmu tekstu rakstīšanā, mūzikas sociālantropologs Jans Jansons, grupas „Voiceks Voiska” līderis Jourelis jeb Juris Mežeckis un hiphopa kultūras pārstāvis Skutelis.

„Valoda un mūzika II” būs jau sestā saruna Latvijas Universitātes radio NABA mūzikas kluba NABAKLAB uzsāktajā lekciju ciklā “Uzskaņot prātu”, kas aplūko ar mūzikas un mākslas vidi saistītus jautājumus, piedāvājot visdažādāko nozaru praktiķu un teorētiķu skatījumu uz kultūras aktualitātēm, vēsturi un pārmaiņām. Ikvienam interesentam būs iespēja uzdot jautājumus vai izteikt savu viedokli par pārrunātajām tēmām. „Valoda un mūzika” iecerēts kā sarunu cikls, kas turpināsies arī janvārī.

www.nabaklab.lv/zinas/t/9571/...
Pievienot komentāru
Komentārus rakstīt var tikai reģistrēti lietotāji tapēc ielogojies vai reģistrējies!
Aktuāli
Forums
Online [0]
Pieslēgties
Meklētājs
Jubilāri
Liega (20 gadi)
MEDIEVAL (19 gadi)
Sedmenc (15 gadi)
Racējs (1 gadiņš)
Viskas