SwedBank
-1
Šodien internetos klīst interesantas baumas. Ļauži jau iztīra bankomātus, swedbank dievojas, ka viss čiki. Nupat vēl RIMI pabrīnījos, ko tik mežonīga rinda pie DNB.
Komentāri sakārtoti pēc to ievadīšanas datuma
0
0
Better safe than sorry. Iešu izņemt skaidru naudu, lai izvilktu līdz nākamajai algai, ja nu kas...
0
nu personīgi man info putniņi pačivināja tieši par swedbank bija jau divas dienas pēc krājbankas. bet nu kamēr nav oficiāls info, tās ir baumas neatkarīgi no tā vai 2 nedēļas atpakaļ vai šodien.
0
+2
Pēc komentāriem Dienā par šo tēmu var saprast, ka bankomāti jau ir daudzviet tukši. Šāds moments noteikti izraisīs vēļ lielāku jandāliņu. Ja Swedbankai problēmu nebija, tad tūlīt būs...
0
Kāds nobaumojis un cilvēki noticējuši, nesen tak bija precedents, cilvēki baidās.
sandraveinberga.lv/2011/12/11/baumas-p...
0
Vienā mierā varētu arī būt baumas, jo tagad ir labs moments konkurentu čakarēšanai - cilvēki nedroši un pēc pirmās tantes izteikuma skries un ņems.
Bet var jau būt, ka arī savs pamats tam visam ir - tādi laiki :)
0
Swedbanka tak Baltiju aptīrīja superpamatīgi pēdējos gados un turpina kāst. Nez vai zviedri ir tik stulbi kā letiņi un leiši , ka ļaus Antonovveidīgajam tā ņemt un nočiept mierīgi naudēnu , bet nu jā , risks jau vienmēr ir turot naudu bankā.
+3
Pagaidām izskatās pēc kāda loha veiksmīgi palaistas pīles. Ne Swed akcijas ir kritušās, ne zviedru cilvēkiem ir zināms kas par problēmām. Gan jau kādu bankomātu iztukšoja un tad panika sākās.
+5
Pilnmēness.
0
Bet droši vien tas viss ļaužus zināmā mērā skars. Teiksim, lai cilvēki galīgi neiztukšotu savus uzkrājumus, dienā atļaus kaut kādu limitu un ja būs paredzēta lielāka naudas izņemšana (neatkarīgi no šī trobeļa) vai arī pirkums - grūti būs :)
0
pilnmēness atkrīt,tas kā reizi nav.
+9
Dibinam truemetal banku. :D
0
Stokmanaa riktiiga rinda pie bankomaatiem
0
stulbākais jau ir tas, ka "orgānu" a ļa fuktuk visādu vietnieku izteikumiem ticamības moments ir nulle. pirms krājbankas arī teica, ka viss ir bumbās. un līdz ar to pat cilvēkam, kas īsti varbūt netic swdb problēmām, negribas spēlēt krievu ruleti un viņš tomēr labāk izņem savu naudu. un tas protams rada problēmas bankai, kad masveidīgi kas tamlīdzīgs notiek. apburtais loks neatkarīgi no tā vai ta ir taisnība vai nav.
p.s. tīri neitrāli, es teiktu, ka tās izklausās pēc muļķībām, ja kā jau teicu, man tieši par swdb jau pāris nedēļas atpakaļ nebūtu pabaumots. sakritība?
0
Nu, atceroties, kas notika ar Latvijas Krājbanku, droši vien būtu pamats uztraukties par saviem noguldījumiem (tiem, kam tādi vispār ir), neatkarīgi no tā, vai ir vai nav tā pīle, jo mācība jau ar nav tālu jāmeklē: www.youtube.com/watch?feature=playe...
0
jū, visur kārtīgi rindinieki un daudzos bankomātos jau viss tukšs
+1
jupt ir ārā,, pusotru stundu nostāveju pie bankomāta :D
bet nu vismaz naudiņu savu dabuju :D
0
Hmm, es kā reizi Swedbankā grasījos atvērt jaunu kontu Krājbankas konta vietā.... Būs jāpārdomā vēlreiz.
0
Pagājušonedēļ manai kolēģei un viņas dēlam Swedbanka iesaldēja kontus un naudu — ne ieskaitīt, ne izņemt. Tā kā tiešām viņiem tur kaut kas ir neriktīgi, ja jau nespēj sagrabināt skaidru naudu tādos apjomos, lai cilvēki varētu algas izņemt.

Dark — Latvijas Swedbanka jau sen nav publiskā akciju sabiedrība, kuras akcijas varētu nopirkt biržā, tā kā nekādas akciju vērtības svārstības diemžēl redzamas nebūs. :(

Kurzemē šodien pašvaldību vadītāji cits citam zvana un iesaka pašvaldību naudu pārmest uz kaut kurieni citurieni.
0
man jau muterite panika zvanija, ko darit, jo vinjai pensija Swedbanka... es te uz dirsas...
+1
Tā - pie visiem bankomātiem ap Centrālo staciju ir lielākas un mazākas rindas. Ņem ārā no visiem aparātiem, kuri pieejami.

Pat atļāvos iemūžināt:

img707.imageshack.us/img707/6075/wp00008...
0
vēl tik jāsagaida ziņa, ka lats vairs nav maksāšanas līdzeklis, un to nav iespējams apmainīt pret jebkādu citu valūtu...
0
Nolāpīts, ja tā padomā, makā tak vairs nav skaidras naudas. Vajadzētu kādu nieku izņemt, bet kur ņemsi? :D
+3
Desper, domāju, ka pēc pāris dienām kaut ko līdzīgu varēsi bildēt pie naudas iemaksas bankomātiem. :)
0
Njaa un eiriks jau arī vairs nav stabils. psc psc.
+6
Lai būtu droši, jārīkojas šādi:

1) naudu izņemt;
2) nodzert!
+3
Skaidras naudas daudzums ir samērā ierobežots. Cilvēki šajā brīdī dēļ Krahbanka jau ir izņēmusi no bankām samērā daudz skaidrās naudas un nav vēl likuši atpakaļ. Tagad banku rīcībā paliks vēl mazāk naudas un tas var izvērsties par ļoti interesantu "stress-test".

Atceraties - zeķei bija TAISNĪBA!!!!
+3
Desperam taisnība, Latvijas Bankas izlaisto monētu un banknošu daudzums «fiziskajā formātā» ir tikai 6 — 8% no apgrozībā esošās naudas apjoma. Pārējā visa ir virtuālā kredītnauda, ko ir emitējušas pašas bankas un kam neatbilst neviena fiziskās naudas vienība reālajā pasaulē. Tāpēc nauda pietiks tikai tiem, kas pirmie dosies to izņemt, pārējie dabūs cipariņus kādā serverī, kurus — ja paveiksies — varēs pārskaitīt uz kādu citu banku.

LETA ziņo: Ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts savā tvitera kontā uzsver, ka "Swedbank" ir stabila un naudas pietiks visiem, kas vēlēsies. Bankomāti tiek nodrošināti ar skaidru naudu, bet var gadīties aizkavēšanās. Bankas kapitāla pietiekamība ir 23%, likviditāte - 52%, raksta ministrs.

Tiem, kas ekonomikai seko mazāk — šie cipari ir lieli priekš mierīgiem laikiem, bet ne priekš jucekļa momenta, kad visi metas pakaļ saviem noguldījumiem un skaidrās naudas atlikumiem. 23% kapitāla pietiekamība nozīmē to, ka tad, ja pilnīgi visi mestos uz filiālēm pēc savas naudas (gan norēķinu kontiem, gan uzkrājumiem, gan depozītiem), tad bankas rīcībā ir tikai 23% no nepieciešamās naudas. Ja pieskaita bezskaidro naudu, tad kapitāla «plūstamība» no bankas uz klientu kontiem citās kredītiestādēs ir tikai nedaudz vairāk par pusi.

Kur gan ir visa pārējā nauda? Tā ir aizdota kredītņēmējiem, ieguldīta vērtspapīros un citos mēslos. Protams, ka tam tā jābūt, vienīgi brīdī, kad visi grib savu naudu atpakaļ, īstermiņā visiem skaidras naudas nepietiek, un banka defoltē — kādu laiku nespēj pildīt saistības.
+2
Jebkurā gadījumā — žēl bija par Krājbankas absolūti netālredzīgo izreiderēšanu un aiztaisīšanu, pamatojoties uz kaut kādām leišu aizdomām un darbībām (atcerēsimies, ka Krājbankai kā tādai nevienu brīdi neiestājās nespēja darboties un norēķināties ar klientiem). Krājbanka uzturēja airBaltic un kreditēja ražošanu RVR.

Tomēr par Swedbanku nav žēl it nemaz! Šī banka ir pazīstama ar to, ka iznīcināja «Sāgas» grupas kokapstrādes uzņēmumus (ieskaitot LAIKO Mālpilī un Tukuma mēbeļu rūpnīcu, kur strādnieki pāri žogam lauzās iekšā darbā, bet viņus apsardze ar suņiem dzina atpakaļ, gluži kā būtu 1905. gads vai Lielā Depresija). Pēc tam ar bēdīgi slavenās TM Security palīdzību triecienā ieņēma viesnīcu Elefant, lai… aizslēgtu ciet. Šogad ar tām pašām metodēm mēģināja līdzīgā stilā iznīcināt ekopārtikas ražotāju DK Daugava Aizkrauklē, bet neizdevās — tie atkāvās, tas bija pirmais gadījums, kad uzņēmums uzvarēja karā ar agresīvu banku. Tā kā par Swedbanku drīzāk jādomā, ka tuvojas likteņa sods vai kas tamlīdzīgs.
+2
Par kapitāla pietiekamību gan nepareizi. Bankas kapitāla pietiekamība parāda kapitāla attiecību pret riksa svērtajiem aktīviem. tie 23% procenti tik un tā var būt ieguldīti, kā tu saki mēslos un var nebūt skaidrās naudas veidā pieejami uz sitienu. To cik pietiek naudas īstemiņā (30 dineas) rāda likviditātes rādītājs.

Pēc teorijas spriežot, tas ka visi/ daudzi ""visu it kā zin"" un baumo, liecina par to, ka nekas nopietns nav. Ja banka ietu uz grinti, tad ne viens par to nezinātu, tas notiktu pēkšņi. Prtams ar lielu muļķibu var apgāzt pat tik konservatīvu banku kā Swedbank. Bet nopietnas krīzes gadījumā ir tā, jā kāds tev kaut ko ir pačukstējis vai pačivinājis, tad ir jau par vēlu, jo tu būsi pēdējais, rindā, diemžēl.

Cerēsim protams, ka ir tikai panikas vilnis.
+3
Nu ja Swedbank izplēnēs, tad šajā reģiōnā arī ar to skaidro naudu nebūs ko darīt.

LOLz:
a5.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/384...
+2
Banku pakalpojumus neizmantoju.
+1
Sodien darba un kad braucu majas, bija nezeligas rindas visur, kur redzeju pie bankomatiem. Domaju, ka ta vien ir pile, bet ja nav, tad nu dien visa sii jezga uz neko labu neved. WW3, Doomsday :D
+2
Pagaidīsim, ko rītā Lembergs pateiks. (Ņemot vērā, ka tas nespēj nostāvēt klusu praktiski ne par vienu jautājumu, un parasti beigās viņam izrādās taisnība lielākoties.) Ja šis paziņos, ka licis pašvaldības naudu izvākt no Swedenes, tad pusvalsts sapratīs, ka tai bankai tiešām ir pamatīgas problēmas :)
+5
Insanti , ventus arī glabāja swedā ? :D
+2
Ventspilī ievieš ventus, kamēr Rīgā būšot (vicemēra) Amerika dolāri!
+3
Pārejam atpakaļ uz ozeriņiem.
+2
Matainajiem vajadzētu dot priekšroku metāla naudai — monētām, pretstatā banknotēm vai bezskaidrai naudai.
+1
haha, es kā reiz pirms Krājbankas kraha pārliku visu, kas man bija uz Swedbanku. neko nebiju ne pētījis, ne zināju, vienkārši bija šis tas, kas besīja Krājbankā. ta jau jāskatās, ko Lembis dara, varbūt jākrāj nauda zeķēs tomēr.
0
Lembis jau skatās ko šis nākamo var pa pipelēm lejā nolaist un tad nokomentē savus sasniegumus.
+1
bet nu ar tām rindām jau tie cilvēki paši to banku var nobeigt... visu naudu izņemot ārā, he he. tur kāds mērķtiecīgi organizē bankas gremdēšanu vienkārši.
0
Gluži kā Edipa lāsts...
+1
mūsu veikalā arī baigās rindas bij:) paniku taisa cilvēkiem:@
+11
Lai viņi visi iet dirst. Jo mazāk visādu Žīdbanku, jo reālajai ekonomikai vieglāk. Finansu sektors būtībā ir pilnīgs parazīts — ne viņš ko ražo, ne viņš sniedz kādus noderīgus pakalpojumus, neko. Vienīgi paņem naudu no vieniem, atdod otriem un patur komisiju par gandrīz jebkuru transakciju.
0
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^... Ja nu kas, tad pilnmēness šodien tomēr ir.
0
visdroshaakaa banka - zemes banka!
+1
Tā kā makā bija vien piecītis, ar drūmām perspektīvām nolēmu ejot uz darbu pieskriet pie kāda stacijas bankomāta, lai tiktu pie dienišķās naudiņas. Netālu no stacijas ieraudzīju Unibankas automātu - rindas nav, pat neviena. Bija slinkums iet pāri ielai un bija aizdomas, ka varbūt iztukšots. Pagāju tālāk - tur jau viens populārāks automāts (arī tā pati banka; pie ieejas stacijas tuneļos no Gogoļa ielas puses), bet jau ar 2 cilvēku rindu. Aizgāju līdz savam Dnbnordam (kas pie ieejas stacijas RIMI) - tur kādi 2 kadri stāvēja. Naudu izņēmu un novēroju, ka turpat pie esošā Unibankas automāta jau ir padsmit cilvēku rinda.
Pēc tam pagāju atpakaļ un pie 2. pieminētā bankomāta jau savi 8 cilvēki bija. Tā ka jādomā, ka jau šajā pašā brīdī būs gruntīga rindiņa.

Secinājumi: 10 min agrāk pieceļoties, pie automāta varēja tikt bez kādas rindas. Ja slinkums paiet 200 m, stāvi rindā. Ļauži joprojām nav informēti par iespēju izņemt savu naudu bez komisijas citā bankā - Hansabanka, Unibanka, Dnbnord, nu jau bijusī Krājbanka un laikam arī Suharenko banka (kam gan nekur nav bankomātu :D).
+1
Tā neko sev , 10`000`000+ls izņemti vakar...
0
Vidēji katrs pa štukai+
0
Tie 10 miljoni izņemti tieši bankomātos? Šiem tak limits - kādi 400 vai 500 lati. Nu ja tā, tad jau laikam ļaužu masas būs bijušas nopietnas.
+1
normāls flešmobs, ar panikas un konkurences ierobežošanas elementiem.
cerams, uz nedēļas beigām nesekos līdzīgs, cita brenda flešmoberis.
0
Limitus jau var palielināt. Bankomātā 1000Ls vēsi varēj uzlikt.
0
Varēt jau var, bet diez vai tik daudzi to būs darījuši.
0
~10000000/~10000=~1000 >:)

Ja nu kas, tad tos limitus var grozīt ibankā, ja nemaldos.
+1
Es ceru, ka Tu takš nedomā, ka visiem ir bijis tas tūkstotis, ko ārā ņemt?
0
Doh!
Nu kāds no smēlis vairāk, kāds mazāk, ja tie cipari maz ir ticami.
+4
kāds noteikti overdraftu pa virsu paņēmis pēc pilnas programas, sak, labāk es palieku bankai parādā nekā banka man.
0
bet nu "officiālais" paziņojums ar labākajās aiztures tradīcijās veikts. Cilvēki visu dienu ņem naudu, bauma plosās apkārt, bet šie tik vakarā izdomā, ka vajadzētu kautko lietas labā pateikt ... laikam atkal "brīvdienas" pie vainas.
0
tas gan - ziņu portālos ar bija klusums - moš deva rīkojumu, nepublicēt atsaukumus, jo tad par haju uzzinās tie, kuri vēl nav uzzinājuši ;)
-1
+2
^ Raksts ievietots > Pirmdiena, 6.decembris (2010) .... Fail ? :)
+1
In sock we trust.
0
Kolēģim ar bēdas - skaidrā nauda izbeidzās, bet iespējas izņemt samērā niecīgas. Pie visiem automātiem (kur nauda, protams, ir) rindas un stāvēt sevišķi negribas. Tiesa gan, tās rindas ne tuvu nav tādas, par kādām dzirdēju, jo laikam jau visi sāk nomierināties.

Bet bija arī 1 jautrs moments. Stāv ļaužu bars pie Hansabankas automāta (savi padsmit), bet blakus Dnbnord ar tikai 1 cilvēku. Kolēģim saku, lai tak iet pie Dnbnord, jo tur pat uzlīme virsū, ka Hansabankas klienti var naudu izņemt bez komisijas maksas. Tā nu viņš mēģina ņemt, bet es stāvu blakus gaidot. Naudu gan neizņēma, jo laikam bija izbeigusies, bet pa tām dažām minūtēm aiz mums jau bija izveidojusies vērā ņemama rinda :D
0
+1
Aizlaidu uz purfcēmu pēc autiņa, vajadzēja izņemt $, lai sapiķātu par stāvietu. Apkārtējie 5 automāti (2x Swedbank, 2x DNB, 1x PrivatBank, ieskaitot 1x Swedbank, kas iemontēts filiālē) visus cītīgi sūtīja nah. Vienojos ar to sargu, ka to piķi atvedīs rīt/parīt (neies jau stāvēt rindā filiālē), taču iekāpjot autiņā sākās prikolīgākais - tur kā reiz bi raidījums pa LR1 par šito tēmu, kur uzstājās kaut kāds jampamps no DNB un otrs daunis no kaut kādām uzrauginstitūcijām. Abi pilnā pārliecībā pļūtīja, ka viss tagad esot pilnā kārtībā un ka vispār nevajadzēja arī 7dien traci celt, kad nestrādājuši esot *tikai* kādi 2 autmomāti no visiem 200 :D

Jā, un tās divas Swedbank filiālētes purfcēmā tika gāztas apkārt.
-1
Es teiktu, ka šoreiz dauņi ir tie, kas skrien naudu izņemt.
+1
Tās ir viņu tiesības - grib un izņem. Kā tas vēl beigsies - hz, redzēsim, kā jau teicu, ja šitā iestāde nosies pa burbuli, te ar tiem papīra latiem tāpat nebūs ko darīt, kā tikai sasildīties dedzinot.
0
Pietam, no depozītus jau nevar izraut no bankomāta. Jebšu var?
0
Depozītus diezin vai. Bet tos var bankā ņemt, vien jārēķinās ar soda naudu, jo parasti jau kādu nedēļu iepriekš jāpiesaka. Parexa brukšanas laikā tā esot bijis - ļauži skrēja, ņēma depozītus un brīnījās - kā tad tā, ka 100 latu vietā sanāk vien 90?
-1
Taisni otrādi — papīra un bleķa lati ir reālais maksāšanas līdzeklis. Virtuālā nauda ir tikai cipariņi serverī. Nav vairs serveris — tava nauda zudusi!
0
Mūsdienās papīrnauda un monētiņas ir precīzi tikpat virtuāli, kā tie cipariņi.
0
^ Tas gan nav taisnība. Maksājumu pakalpojumu likums nosaka, ka elektronisko naudu emitē kredītiestādes. Tātad šī kredītnauda ir tikai tik vērta, cik banka vērta. Savukārt banknotes un monētas vismaz ir izlaidusi centrālā banka, tā kā vismaz tur ir nacionālā zelta rezerve apakšā, plus vēl valūtas rezerves.
+1
Nu par to likumu tagad nelasīšu, bet nu stipri apšaubu, ka katra perdeļbanka var ciparot uz nebēdu.

Nacionālā zelta rezerve ir cik? 7-8T? Tas ir 80`000`000-200`000`000 atkarībā no proves. Tas nav nekas. Nodrošinājumu ar citas valsts valūtu es nesauktu par nodrošinājumu - tās valūtas tālāk tak arī nav ne ar ko citu nosegtas kā aklu ticību tās vērtībai vai ticību spēkam (dabūs pa muti, ja neņems manas naudiņas pa pillu).
0
Lūk, drusku no likuma:

2.pants.

[…]

(21) Elektronisko naudu var emitēt:

1) kredītiestāde;
2) elektroniskās naudas iestāde;
3) pasta komersants, kuram atbilstoši normatīvajiem aktiem ir tiesības emitēt elektronisko naudu;
4) Eiropas Centrālā banka, Latvijas Banka vai citas valsts centrālā banka, kad tā veic darbības, kas nav monetārās politikas īstenošanas darbības vai citas publiskas personas darbības;
5) tiešās pārvaldes iestāde vai atvasināta publiska persona, kad tā veic darbības, kas nav publiskas personas darbības;
6) dalībvalstī licencēta elektroniskās naudas iestāde, kas šā likuma 31.pantā noteiktajā kārtībā uzsākusi darbību Latvijā;
7) tās elektroniskās naudas iestādes filiāle ārvalstī, kura saņēmusi licenci dalībvalstī.

Un tā tālāk. Likums šite: www.likumi.lv/doc.php?id=206634...

Iesakāms izlasīt visiem tiem, kam joprojām liekas, ka visādas Žīdbankas nevalda pār Latviju.
0
Man tagad nav nekādas vēlmes to palagu sīki caurskatīt, bet tas, ka var emitēt, nenozīmē, ka to var darīt uz "vella paraušanu" - tur 100p ir kādi nosacījumi.
0
hmm, ja jau no SEB bankomāta (vai cita) Swedbank klients var izņemt cash, tad tas parāda, ka citas bankas neķeras uz baumām un problēmām nav pamata...vai es kļūdos?
+1
Tas neko neparāda, izņemot, ka piķi uz doto brīdi var noņemt.
0
Vai tiešām neņem komisiju no citiem bankomātiem ?! Varbūt tagad kaut kas ir mainījies , bet atceros, ka pirms KŽ10 bija slinkums čāpot līdz tuvākajam swedbank automātam , centos izvilkt no Krājbankas un tie pipļuki par bilanses apskatīšanos vien noplēsa 0.50ls un dvacāru līdz ar to izņemt nevarēja. Tad arī uzmetu krustu uz Krājbanku.
0
Par bilances skatīšanos jau labu laiku plēš, bet pirms tam uzraksts par plēšanu.
0
Aha, par bilances lūrēšanu plēš, bet par piķa noņemšanu gan ne (nu ar attiecīgo banku kartēm, kas parasti ir rakstīts uz bankomāta vai rādās logā). Ā, komisiju par noņemšanu plēš ārzemēs - Jonišķī pirms KŽ ņēmu ārā ar Krāpjbankas karti Swedbankas automātā, tad gan kaut kas bija bonusā noskaitīts.
0
Kruti, jau gandrīz 30 miljoniņi. Kārtīgas "lielās zeķu" dienas.
0
Viss kārtībā, šodien izņēmu naudu no Swedbank bankomāta, rindā nemaz nestāvot un velti laiku netērējot.
0
Man šķiet, ka SWED kartēm vairs nav jāmaksā par konta atlikuma skatīšanos.
0
swedbankā nav jāmaksā par bilences skatīšanos (protams, ja skaties swedbank bankomātā)
0
bet izņemot swedbankas klienti par brīvu varēja arī no krājbankas (vairs jau laikam nē) un seb, iespējams dnb nord arī.
0
Saskaņā ar Pasaules Zelta padomes (World Gold Council) datiem, oktobra beigās Latvijas zelta rezervju apjoms bija 7,7 tonnas, kas ir labākais rādītājs starp Baltijas valstīm.

Simts valstu sarakstā Latvija ir ierindojusies 67. vietā, apsteidzot abas kaimiņvalstis – Igauniju un Lietuvu.

Lietuvas zelta rezervē ir 5,8 tonnas zelta, valstij ieņemot 74. vietu pasaules reitingā. Savukārt Igaunijas rezervē ir tikai 0,2 tonnas zelta (99. vieta pasaulē).

Latvijas, Lietuvas un Igaunijas rezervju apjomi pēdējo gadu laikā nav mainījušies.
0
^ Jā? Un?
-1
Kur tas zelts glabājās? Anglijā? Tas jau sen ir atdots angļiem (to izdarīja PSRS 60o gadu beigās, la dzēstu kapitālistu zaudējumus pagājuša gadsimta 20-30 gados PSRS teritorijā).
Varbūt es kļūdos?
-1
Ja pareizi atceros, tad Latvijas zelts glabājas Vācijā
0
Ok, kļūdos, tomēr Lielbritānijā.
0
Tātad sūdu, teiksim, kara gadījumā var arī pie tā zelta netikt :D
0
Oficiāli LV Banka glabā zeltu Anglijā, jo tas esot izdevīgi ?!
0
To: Dethecrator - elektroniskā nauda jau gan nav tas pats kas lati tavā kontā, tā ir visi tie webmoney un citi mistiskie WZR, WZE, kas īpaši populāri krievijā
0
Ir pirmskara zelta rezerves un mūsdienu zelta rezerves. Kāpēc tās tiek mēģināts sasaistīt?

BigUgga'm - es tikai precīzēju tos minējumus par LV zelta rezervēm. Tā ir šī gada novembra ziņa.
0
Lāci: «Elektroniskā nauda» ir termins no Maksājumu pakalpojumu likuma. Tas, kas rēgojas mūsu internetbankās, oficiāli saucas šādi un tiek regulēts ar minēto likumu. (Lasi — tātad praktiski netiek regulēts vai kontrolēts.) Citur tā saucas par kredītnaudu vai virtuālo naudu. Ekonomistu teorētiskajos apskatos — arī par «fiat» vai «ad hoc» («uz sitiena») naudu. Viens no galvenajiem Rotšildu izgudrojumiem.
+1
^^ man vairāk incētu, cik lati ar to kluci ir nosegti.
0
Nejauc bezskaidro naudu un elektronisko naudu. Tas, kas rēgojas internetbankā - bezskaidra nauda, tas kas rēgojas Maximas vai Rimi čekos - elektroniskā nauda.
+1
Pag, nauda kontā neskaitās elektrōniskā, bet tās "maxima naudas" skaitās elektrōniskā nauda? o_O
Kas tā par naudu - iet lai viņi dirst.
0
^^ tavs iepriekšējais vērtējums droši vien ir aptuveni pareizs; pēc šī brīža zelta cenām, 7.7 tonnas "investīciju" jeb 24 karātu jeb 999,99 proves zelta ir 412 miljonus USD vērtas.
+3
Tas, kas rēgojas Maximas vai Rimi čekos, ir tas, kas liek pašam kļūt bezskaidram un iztērēt skaidro naudu :)
0
^^ precīzi nepateikšu par "maxima naudu", varbūt tā arī nav precīzi "elektroniskā nauda", bet Latvijā zināmākie elektroniskās naudas piemēri ir Citycredit ar stāvvietas apmaksu ar SMS, tirdzniecības centru dāvanu kartes, kur naudu vari iztērēt tikai tirdzniecības centra veikalos. Šeit ir saraksts ar elektroniskās naudas iestādēm:
fktk.lv/lv/tirgus_dalibniek...
Nevienas bankas šajā sarakstā nav.
0
^ Un kāpēc lai būtu? Lūk, vēlreiz likuma citāts: /forum/123220-swedbank#comment211876

Visas kredītiestādes automātiski ir elektroniskās naudas emitenti (1. apakšpunkts). Ja vēl kāds grib emitēt, tam jāpiesakās atsevišķi — šinī gadījumā tie ir visi šie CityCredit u.c. (2. apakšpunkts). Un, kā redzams, tie nav vienīgie apakšpunkti…!

Tāda, lūk, mūsu finansu sistēma. Nav brīnums, ka pie pirmā baumu viļņa viņa jau sāk ļodzīties.
0
Nu bet ne pirmais, ne otrais punkts reālu piķi neštancē. Punkts. To dara galvenā banka. Punkts.
0
Tu droši vien gribēji teikt - reālu virtuālo piķi?
0
Nu kāds mums tas piķītis ir tāds ir :P Domāts bi piķis, ko var pārvērst alū, piemēram.
0
Karoč, cik es saprotu, ir tā. Elektroniskā nauda ir cipari kontā, un to var pārvērst taustāmā naudā, izņemot bankomāta utml. Tas, ka kādai iestādei ir tiesības emitēt elektronisko naudu, nenozīmē, ka tā to štancē, cik grib, vienkārši tā ievieš šo e-naudu kā norēķinu līdzekli; alternatīvu, varētu teikt. Piemēram, tev ir nauda bankas kontā, un tev uztaisa karti tam bankas kontam, tas nenozīmē, ka tā e-nauda, kas tev tagad ir tai kartē, ir no jauna uzštancēta, tev vienkārši ir vēl viens veids, kā ar viņu operēt.

Īsāk sakot, nauda kā tāda ir virtuāla, un ir dažādi varianti, kā viņu lietot - skaitīt monētiņas, skaitīt papīrīšus, raustīt karti, vai sūtīt 1/0 pa vadiem.
0
Tā jau arī ir. Vienīgi virtuālā nauda šobrīd gan pasaulē, gan Latvijā pārsniedz fiziskās naudas apjomu reizes desmit.

In modern economies, relatively little of the money supply is in physical currency. For example, in December 2010 in the U.S., of the $8853.4 billion in broad money supply (M2), only $915.7 billion (about 10%) consisted of physical coins and paper money. The manufacturing of new physical money is usually the responsibility of the central bank, or sometimes, the government's treasury.
Contrary to popular belief, money creation in a modern economy does not directly involve the manufacturing of new physical money, such as paper currency or metal coins.

en.wikipedia.org/wiki/Money_creation...
0
Nu re. Beidzot piekriti :) un nonākam pie tā paša - tas, ka naudu var fiziski aptaustīt nebūt nenozīmē, ka tai ir lielāka vērtībā, kā cipariņiem kontā - mūsdienās abas ir virtuālas, jo ne viens, ne otrs nav tās vērtības nesējs kā tāds. Piemēram, zelta monētas varētu būt tāds nesējs, vai reāls papīrnaudas 1:1 segums (dollārs līdz 70iem gadiem?).

Protams, nekur nav izslēgts zelta vērtības krišana zem smilts vērtības, tomēr, tas ir mazāk iespējams/ticams kā smuki apdrukāti papīra sūdiņi, vismaz vēsturiski zelts relatīvi dzīvo kā dzīvojis.

100% mappings fiziska:ne-fiziska nauda jau ar' nebūtu diezko praktiski - kurta glabās? Kurta drukās?
0
Hehe, piekrītu gan, ka sūds ir un paliek sūds, neatkarīgi no tā, vai to sūdu ir izdirsis reāls organisms, vai virtuālie lopi fārmvillē.

No loģikas man šķiet, ka zelts kā vērtīgs aktīvs ir pārvērtēts, un drīz sāksies zelta burbulis. Lieta tāda, ka tad, ja tu nopērc zemi, tu uz viņas vari ražot paiku, celt māju, rakt dīķi utt. Mežu vari audzēt, vari cirst. Izveidosi uzņēmumu — strādāsi un dosi darbu vēl citiem. Investēsi, piemēram, kūdras raktuvē — varēsi pelnīt. Pērc kaut vai urānu un plutoniju, tiem ir pielietojums tehnoloģijā. Zelts ir faktiski vienīgais metāls, kam ir ārkārtīgi šaurs faktiskais pielietojums — šur tur tehnikā (piem, specifiskos sakausējumos), bet tas arī viss. Zeltu nevar ne ēst, ne dzert, ne pielietot kaut kur praktiski. Tāpēc zelts ir vēsturisks atskaites punkts, bet savus ietaupījumus zeltā nepārvērtīšu. Pat skaidra nauda likvīdāka. :)
0
Vispār zelts ir visur tehnikās: www.ebay.com/sch/i.html?_from=R4...

Bet tas tā.

Par to pārvērtēšanu - nu nez. Kamēr tas ir pietiekami mazos apmēros, spīguļo un vizuļo, kāpēc ne - lai jau ir vērtīgs. Iemet kabatā, neviens i neredz, ka tev ir kas vērtīgs. Ērti tomēr. Ka tas tā būs arī rīt - es jau teicu - nevar jau ne par ko būt drošs, bet nu kešs tomēr ir vēl nedrošāka štellīte.
0
^^ nu nu. Zeltu (un citus cēlmetālus) jau par cēlmetālu nesauc tāpat vien. Zīmīgākās tā īpašības - ķīmiskais inertums, augstā elektrovadītspēja, kā arī augstais plastiskums, visaugstākais no visiem metāliem, kas nozīmē, ka no tā var izgatavot ārkārtīgi tievas stieples vai plānas loksnes vai pārklājumus. Katrā ziņā zeltam nebūt nav šaurāks pielietojums kā vairumam citu metālu, ciktāl tas izriet no tā kā element aīpašībām, bet to gan lielā mērā nosaka tā salīdzinoši retā pieejamība - neies jau no zelta spaiņus taisīt.
+2
Elektroniskā nauda ir šī: webmoney.lv/dml-pub/pages/about...
Šeit ir apraksts: en.wikipedia.org/wiki/Electronic_mon...
Tieši par šo naudu iet runa "Maksājumu pakalpojumu un elektroniskās naudas likumā". Savukārt latu daudzumu apgrozījumā gan fiziskā, gan bezskaidrā formā regulē tikai un vienīgi Centrālā Banka.
+2
Īpaši smuks tas spainis no zelta nemaz nav ;-)
www.chocolatefountainhire4u.com/wp-content/uploads/...

0
video.google.com/videoplay?docid=-25...

kā nauda rodas mūsdienās
0
Tādā veidā nauda rodas amērikā :) Bet, protams, kā satelītvalstij, tas mums arī ir aktuāli, lai arī pastarpināti.
0
ASV dara to, ko neļauj citām - drukā naudu, kuras vienīgais segums ir ASV smagā dūre. Visiem pārējiem ir nopietns brīdinājums nedrukāt, jo tas, redz, nav pareizi. Klasiskais stāsts par Jupiteru un vērsi.
0
Pasaulē ir vēl 2 naudas emisijas centri (ECB un not sure Lielbritānija vai SVF)
0
ECB un SVF ir amerikāņu veidojumi.
0
Lielbritānija, tad ir ASV "vistuvākais" satelīts. Interesanti, tas, kas tagad notiek Eirozonā, vai tik nav kādi Morganu-Rotšīldu-Rokfell... kari (par absolūto varu)?
0
Labrīt!
0
nu trvemetālisti uz dp nevienu nesauc ?
0
Par ko ta?
0
Te baumas netiek izplatītas, tikai komentētas ;-)
0
Te no baumām par Swedbanku ātri vien pāriet augstākā līmenī par žīdmasonu sazvērstību, kas drošībniekiem laikam ir noriebusies jau kā rūgta nāve.
-1
Piedāvāju dzēst šo tēmu!
0
tie kas twitteri ir ieperdushi gandriz jebko par šo tēmu šodien jau bombī
0
bl % vot latviešu valoda, tos,kuri ieprduši - tos bombī
+7
Nē, tēmu nevajag dzēst. Laba tēma. gan jau kāds izlasīja ko jaunu par naudu utml
+2
Reku ņemās Dimiters ar (izbijušo) baņķieri pret banksteriem:
blogs.krustaskola.lv/2012/04/06/seminara...

Incanti...
+2
Komercbankas - miskastē!
+2
Viss jau būtu skaisti, bet gan jau tas āksts grib banku vietā baznīcu piedāvāt.
0
Tas gan var gadīties.
0
Vai ta svētais tēvs nebūs labākais naudas iekasētājs?
0
Cik presē lasīts un citos medijos manīts, tad šis konkrētais svētulis - bards, parādu atdošanu uzskata par lielu apgrēcību. Tad nav nekāds brīnums, ka ar bankām viņam nav pa ceļam.
0
Būtībā jau Dimiteram taisnība tajā, kur viņš stāsta par finansisu nozari, kas ir viens, tukšs burbulis. Diemžēl šis ir gadījums, kad runātāja visai odiozā personība nepalīdz informācijas izplatīšanai un uztveršanai…
Pievienot komentāru
Komentārus rakstīt var tikai reģistrēti lietotāji tapēc ielogojies vai reģistrējies!
Aktuāli
Forums
Online [0]
Pieslēgties
Meklētājs
Jubilāri
Liega (20 gadi)
MEDIEVAL (19 gadi)
Sedmenc (15 gadi)
Racējs (1 gadiņš)
Viskas