Sametis diskutē: seši vēji 2012. gadā
+4
Jeb sešas mūzikas tendences abu gadu sadures punktā. Pačaloju par Latvijas mūzikas tendencēm – kā reiz notikumu virpulī. Tendencēm, kas reizēm lien kā īlens no maisa, reizēm pazūd ar garo un sīko pasākumu virtenes.

Sešas lietas patreiz pamanītas...
1. Cilvēkiem nav pārgājusi vēlēšanās muzicēt. Smagas, pussmagas, pavisam vieglas mūzikas bandas (grupas) uzdarbojas. Tas notiek vienā līmenī jau ilgāku laiku. Pēdējos trīs gados esošā recesija gan pieplacinājusi lietas no finansiālās puses. Bet jaunības trakumā – tomēr impulsīvi ņemam rokās "pagales" (ģitāras) un zēvelējam. Pēc tam – jau Liktenis parādīs...

2. Jā, Liktenis parāda. Parāda: ar vienu dziesmu dažādu apstākļu sakritībā varam bez īpašas piepūles būt popularitātes priekšgalā (teiktais nekādā veidā neattiecas uz elitārajiem mūzikas stilu pārstāvjiem- takmetālistiem, pankiem, atonālā džeza veiciejiem, progroka varoņiem...). Bet- lai kādu ilgāku periodu cierētu atzinības olimpa virsējos lāņos -> tad ir smagi jāstrādā ne tikai mūzikas radīšanas jomā, bet arī ērkšķainajā un aizkadra menedžerēšanas jomā. Tam ne tuvu ne katrs mūzikas pratējs ir gatavs. Sekas redzam šodien, tāpat kā arī senākos laikos. Mūzikas bandas rodas, bet arī tikpat ātrā tempā pazūd nebūtībā. Un parīt par tādām neviens vairs neko neatceras.

3. Kaut ko arīdzan palēnam apjēdzam... Kad nu mūzikas bizness Latvijā ir ļoti šaurs. Kad klubi ar alternatīvas mūzikas padevi ir patukši. Kad nu tikai uz vienas rokas pirkstiem saskatāmiem popmūzikas māksliniekiem iespējams gadā pārdot albumus, lai finansiāli galus savilktu "pa nullēm". Visos pārējos gadījumos viss risinās pa mīnusiem. Izeja – ir pašu eksports uz ārzemēm. Mūzika tomēr ir ražošana, lai arī kā mēs caur skaņu mākslu vēlētos sprēgāt garīgajās un netveramajās sfērās.

4. Ir viena lieta- ko mēs nekādīgi negribam saprast. Jeb to uzspēlēto anglomāniju. Dziesmas angliski, pašu bandas nosaukums angliski. Tamdēļ, ka "tā tam jābūt, un TUR tā ir...". Nez kurš Sātans uzrakstījis "ka tā tieši jābūt". Nav- devis mums neviens šādu rīkojumu. Mēs paši izvēlamies būt pār-angliskojušies. "Ārzemēs neviens nesapratīs"? Kam vajadzēs, tas sapratīs arī bez šiem "the" uzspēlējumiem. Ārzmēs mūs negaida- aiz pavisam cita iemesla. Lielajos mūzikas tirgos bez protekcijas iekšā netiekam. Bez blatiem- saprotamajā valodā runājot. Tamdēļ- turpinam (ar nelieliem izņēmumiem) vārīties savā sulā. Šajā gadījumā: pavisam pelnīti. Gribam būt angliskoti provinciāli. Šā tendence ir daudzu gadu garumā, un arī 2012. Jaungada rītā nekas nemainās.

5. Arī pieradums – zinām: daudzas dziesmas 2012. gadā parādīsies. Turpināsies TV t.s. mūzikas šovi. Pa retam 2-3-6 prominentu iebraucēju koncerti. Būs albuma atvēršanas. Būs preses konferences. Būs vasarās daži vietējie festivāli. Viss būs... apmēram 2011. gada līmenī. Līmenī, kas pieskaņots vietējai recesijai. Stagnācija- laikam tā to saucas. Bet Notikumu pieskaņas.

6. Stagnācija – arī skatītāju pusē. Mūsu mūzikas patērētāji... īpaši nemainīsies. Uz koncertiem savu miesu stutēs lēni, rezervēti. Maksimumā vien pirms paša aizskara aizvēršanas brīža. Ja arī ar savu ģīmi pagodināsim kāda mākslinieka uznākšanas, tad ... neatkarīgi no šā mākslinieka mūzikas kvalitātes un veiktspējas... būs "melni un nolējoši" komentāri dažās pierastās sociālās www vietnēs. Lielākoties gan uz koncertiem neiesim, pa mājās pie sava vientuļā datora sūksim bezmaksas notis caur torentiem (un apzākāsim tos, kas vēl cieņā tur autortiesību lietas). Un visi dzersim alu, pirmdienas rītos paģirainām galvām vilksimies uz nemīlēto darbu. Mūzika pēc tam.

2012. gads- ir stagnācijas turpinājums. Pārmaiņas nav gaidāmas. Bet varbūt kļūdos?
Komentāri sakārtoti pēc to ievadīšanas datuma
0
"neatkarīgi no šā mākslinieka mūzikas kvalitātes un veiktspējas... būs "melni un nolējoši" komentāri dažās pierastās sociālās www vietnēs."

šodien daudzi latvieši saka, ka latviešiem patīkot gausties. daudzi latvieši arī saka, ka tā nevajagot.
+11
^ citiem vārdiem sakot, daudzi latvieši saka, ka latvieši saka, ka latviešiem patīk gausties, ka latviešiem patīk gausties.
+1
vai arī vienkāršāk - paši gaužās un pēc tam saka, ka citiem patīk to darīt
+5
Autortiesības *must die* (btw, latviski kliedzošās bandas tak pēdējos gados pavairojušās, tākā nevar teikt nekas nemainās) un mūzika nav ražošana.

Var jau, protams, proletariāts turpināt ražot un buržuji "aizsargāt", bet tad nav ko gausties, ja nekas vairs nesanāk.
+11
Punkts 4. ir vienkārši jau tā apriebies... Kāpēc ir nevis "debesu kalējs", bet šis provinciālais angliskojums????!!!!??? Kāpēc Grieķu, Zviedru un citu lauku iedzīvotāju grupas saucas angliski nevis savu tiešām dižo tautu mēlēs? Un dzied tie lauķi arī angliski, kaut gan lielu daļu grupu tāpat nepērk pasaulē...
Kreklus uz kuriem ir starptautiskā valodā rakstīts nosaukums pērk labāk. Un to intuitīvi jūt visi, kas sauc savas grupas angliski.

"Bez blatiem- saprotamajā valodā runājot. Tamdēļ- turpinam (ar nelieliem izņēmumiem) vārīties savā sulā. Šajā gadījumā: pavisam pelnīti."

Kas ir pelnīti? Tas ka nav blatu?

Punkts 5. Nez kā autors noturējās nenovelt vainu uz latviešu mentalitāti...

Mans diplomēta psihoanāāālītiķa viedoklis - Sametis pārāk daudz skatāsa sava karametāls.lv statistiku un krīt depresijā dēļ mazajiem cipariem. Tāpēc arī tāds drūms apokaliptisks noskaņojums.
Principā risinājums ir. Var uzvilkt kaķa tērpu un aiziet uz veterināro klīniku iemidzināties.
Laimīgu jauno gadu!
+1
a nafig visu šito bija rakstīt, man liekas, ka problēma ir piedāvājuma pusē, jo ar pieprasījumu problēmu nav, tikai tas ir pietiekami prasīgs un kaut kādus kakučus neēdīs

tak mēs visi zinām, ka vietējā tirgū tādus var saskaitīt uz vienas rokas pirkstiem neizmantojot pat 80% no pirkstiem, nu tad uz tiem tak ir daudz cilvēki, nu ir. a pārējie, lai turpina strādāt
+10
"Var uzvilkt kaķa tērpu un aiziet uz veterināro klīniku iemidzināties." - šis tak' pa taisno uz Smagajiem sakāmvārdiem! :)
+7
Man savukārt baigi patika panku ieskaitīšana pie elitārās mūzikas! :D
0
īpaši crust-punk :D
Pievienot komentāru
Komentārus rakstīt var tikai reģistrēti lietotāji tapēc ielogojies vai reģistrējies!
Aktuāli
Forums
Online [0]
Pieslēgties
Meklētājs
Jubilāri
MEDIEVAL (19 gadi)
Sedmenc (15 gadi)
Racējs (1 gadiņš)
Viskas