19.maijā / Liepājā / Nadja
+2
Latvijā atgriežas duets “Nadja”

19. maijā ar koncertu kinoteātrī “Balle” Liepājā uzstāsies eksperimentāli smagnējās ģitārmūzikas duets “Nadja” no Kanādas.

Pēc savas pirmās uzstāšanās pārpildītā koncertā Eduarda Smiļģa Teātra muzejā Rīgā 2009. gada februārī Eidens Beikers (Aidan Baker) un viņa dzīvesbiedre Līa Bakarefa (Leah Buckareff) atgriežas Latvijā, lai savu otro koncertu sniegtu garīgi un fiziski līdz šim neapgūtā teritorijā – kinoteātrī, turklāt, Liepājā. Tiesa, Eidenam Beikeram šī nebūs vien otra ciemošanās Latvijā. Kopš dueta “Nadja” pirmā koncerta viņš sniedzis gan solo performanci, gan vēl salīdzinoši nesen – pagājušā oktobra nogalē, kopā ar “Sinfonietta Rīga” stīgu kvartetu un “The Burning Kulba” festivāla “Zemlika” ietvaros Durbē izpildījis savu darbu “Liminoid”.

Kopš 2005. gada, kad Beikers sāka saņemt arvien uzstājīgākus lūgumus uzstāties dažādās vietās pasaulē, abi ar Līu muzicē kopā, jo idejas, kuras iesākumā viņš radīja vienatnē, koncertos realizēt būtu bijis ārkārtīgi grūti.

“Muzicēt es sāku visai sen, pirms gadiem piecpadsmit, divdesmit. Tolaik pirmoreiz iepazinu “ “Godflesh” un “Swans”. Manas pirmās kompozīcijas vairāk līdzinājās “dziesmām”, vismaz uzbūves ziņā. Taču tad manī radās vēlme pēc kā smagāka, trokšņaināka. Manuprāt, šāda mūzika šobrīd piedzīvo atdzimšanu, jo tā ir piedzīvojumiem pilna,” kādā intervijā stāsta pats Beikers.

Ja pirms tam duetu veidoja Eidens un četru celiņu lenta, tad Līa, uzņemoties basģitāristes un daļēji arī vokālistes lomu, ļauj idejai par Nadja materializēties gan ierakstos, gan koncertos. Turklāt, kā uzsver Beikers, biezie skaņas slāņi katrā koncertā tiek patiešām klāti, nevis atskaņoti iepriekš ierakstīti motīvi. “Vienīgais, kuru atskaņojam iepriekš ierakstītu, ir bungu celiņš. Visu pārējo mēs spēlējam vai radām “dzīvajā”. Cenšamies vairīties no programmētu vai jau ierakstītu skaņu izmantošanas, jo tas šķiet tā kā neīsti, mākslīgi...” savu pieeju pamato Beikers.

"Domāju, grupām, kas muzicē klasiskā doom manierē, mūs var pielīdzināt noskaņas un atmosfēras kontekstā, taču “Nadja” kompozīcija un struktūra ir pavisam citāda," komentē Beikers. Parasti iekavās aiz grupas nosaukuma nezinātājiem tiekot piedāvāts “ambient doom” apzīmējums, kurš neesot obligāti jāasociē ar metal. “Esmu saskāries arī ar “doom-gazer”, kas personīgi man likās asprātīgs,” smejas Beikers.

Iespējams, “Nadja” ir viens no ražīgākajiem mūziķu kolektīviem ne tikai t. s. “savās aprindās”, bet vispār. Atliek vien pārlaist acis viņu diskogrāfijai vai pasaules turneju plāniem, lai sāktu apstrīdēt brīvā laika iespējamību tādu sadzīvisku jautājumu, kā, piemēram, miegs risināšanai. Abi neslēpj, ka pēc pārcelšanās uz pastāvīgu dzīvi Berlīnē radošās idejas realizēt izdodas krietni vieglāk. Ziemeļamerika neesot labākā vieta, kur neatkarīgiem mūziķiem izdot ierakstus un doties koncertturnejās, tādējādi cenšoties nopelnīt iztikai. Eiropa un tās teritorijā koncentrētās teritoriālās un kultūru atšķirības veido daudz atvērtāku un reizē cieņpilnu vidi, kurā uzstāties ir allaž patīkami.

“Nadja” uzstāšanās Liepājā 19. maijā būs viena no trim Baltijas valstīs. Koncerta kinoteātrī “Balle” (Rožu laukumā 5/6) sākums plkst. 19:00. Biļetes nopērkamas elektronisko biļešu tirdzniecības vietnē “Bezrindas.lv”. Tuvojoties koncertam biļešu cena pieaugs.

brokenspineprods.wordpress...
vimeo.com/4530178


Komentāri sakārtoti pēc to ievadīšanas datuma
+6
P3LICAN joprojām nav iemācījies linkus postēt? :/
+1
+1
Labs, joprojām siltās atmiņās viņu iepriekšējā performance tajā sīkajā teātra cellē.. Labprāt redzētu vēlreiz, bet kratīties uz Liepāju..? Nez, palikt pēc tam arī nebūs, kur.. Turklāt Liepājā ar nakteniekiem pavisam švaki.. Bet nu lai jau tiek kāds prieciņš arī Kurzemes "vienmuļniekiem" (droneriem)..
+2
rīdziniekiem tajā pat datumā "Melnajā Piektdienā"

Dirge (Francija, post/sludge/stoner/metal)
Pedigree (industrial/metal)
TALBOT (doom/drone/experimental/d...
+1
^ tas ir peppec. Dirge !!! >:-0 \m/
+1
+ 25.apr / nabenklaben
Zero Absolu
viencilvēks-grupa, shoegaze / post rock / noise / experimental
+ Das Sontags Legion / Brutal Enlightenment

Dirge info:
www.last.fm/event/3199832+Dirge...

Dirge "Elysian Magnetic Fields"
www.youtube.com/watch?v=zGn3j-X9140...
+2
Tas Dirge tīri tā neko , atsit gan Rosetta un Isis, bet nu tā kā vieni pajukuši un otri varbūt arī nebūs LV, tad jau laikam būs vien jāaizčāpo uz šitiem.
+1
^ viss ir atkarīgs kādā secība uzzin artistus :), man vienmēr likās, ka Isis ir līdzīgs Dirge
+1
Arī fakts. Jā ,tas pēdējais ripulis ir labs, divas reizes pa riņķi noskanēja un bija tieši laikā. Nebija pārāk daudz vokāla, sludge smagnējuma, gut gut.
+1
Starp citu, kā to franču Dirge izrunā pareizi? Tā kā [dirsh] vai kā?
0
Man domāt, ka apmēram kā "dirž", ar to franču rīkles r.
+2
P3lican būs mani apsteidzis gandrīz par veselu mēnesi ar Dirge anotāciju. :)

Nedaudz "ūdens":
Dirge ir franču kolektīvs, kas savos pirmsākumos spēlēja industrial -metal. Laika gaitā to radītā mūzika kļūst tumšāka, atmosfēriskāka un hipnotizējoša. Radošā apvienība izdod plaši atzītus un šī stila mūzikas piekritēju un cienītāju vidū augsti novērtētus albumus.

Pāris video priekšstata radīšanai:

www.youtube.com/watch?v=VGzuXS7MOPo...

Uzstāšanās A. Kriloffa izstādē:
www.youtube.com/watch?v=cB5UoaqagzI...

Grupa solās Rīgā nospēlēt garāku konci, nekā citur. Būs interesanti. :)
0
^ šito vajag ielikt atsevišķā topikā nevis zem nadjas
0
Jap, paldies, darīts. Liekos komentārus šeit moderatori varbūt varētu pārvietot uz DPT tēmu?
Pievienot komentāru
Komentārus rakstīt var tikai reģistrēti lietotāji tapēc ielogojies vai reģistrējies!
Aktuāli
Forums
Online [1]
pincītis
Pieslēgties
Meklētājs
Jubilāri
daemon_dawn (16 gadi)
Skuja (11 gadi)
Viskas