Agresīvs nacionālisms un muzikālā propaganda!
+16
Kad Nacionālās Apvienības virzītā kultūras ministre saķērās cīniņā ar to pidarasu Žagaru no operas, es uzrakstīju tādu kā memorandu par to, ka Latvijā paralēli valsts finansētajai (es to saucu par institucionalizēto kultūru) eksistē arī profesionālā māksla. Ar vārdu «profesionālisms» saprotot nevis naudas dīkšanu no valsts budžeta (no sērijas «LNSO mazas algas, literāti nemāk rakstīt ejošus darbus» utt.), bet gan — profesionāli mākslinieki ir tādi, kuru darbi tiek novērtēti un cienīti gan Latvijā, gan ārpus tā. Memorandā tika pieminēti praktiski visi piemēri, kurus varēju uz sitiena atcerēties — sākot ar Skyforger, Neglected Fields un Rosewater, turpinot ar Frailty, Tesu, Heaven Grey, un kur nu bez mūsu hronoloģiski jaunākajiem censoņiem — Relicseed un Sun Devoured Earth.

Sagatavoto papīru caur īstajiem kanāliem iesniedzu lēmumu pieņēmējiem, un (kā man klusībā noziņoja) arī džeza, folkloras un citu žanru praktizētāji esot izdarījuši līdzīgi, jo acīmredzot ne vienam vien bija beidzot pielecis, ka tas ir aizdomīgi: LNO katru gadu aprij miljoniem latu no valsts budžeta — un prasa vēl un vēl. (Kamēr citi žanri neprasa neko, bet parāda mākslinieciski tikpat augstvērtīgus rezultātus.) Dīvainākais ir tas, ka ministre viņai sasniegtos priekšlikumus tik tiešām arī esot izlasījusi, un šeit ir pirmais rezultāts — ir nolemts veicināt un virzīt pasaulē tieši NEAKADĒMISKO mūziku no Latvijas!

nra.lv/latvija/75347-kultu...

Komentāri sakārtoti pēc to ievadīšanas datuma
+9
nez vai pa pālim sanāks normāli izklāstīt domum, bet mani regulāri besī klasiķi u.c. plānā galdiņa urbēji, kuri sevi uzskata par nezkādu etalonu uz kuru visiem jāorientējas - ķip, šitā ir Mūzika, bet šitā nav .... ej izēd disrsu .... Ōpera, balets utt. ir ierindoti nezkādu svēto indijas govju kārtā uz kuriem visiem ājdauza pļeškas - pohuj - vai pelnījušu, vai nav pelnījuši
-1
Pašpasludinātie intelektuāļi=... bļ,dzēris esmu.
citēšu.. nu ..."kā dzirdu vārdu kultūra,man roka sniedzas pēc pistoles..."
+1
"Sagatavoto papīru caur īstajiem kanāliem iesniedzu lēmumu pieņēmējiem, un (kā man klusībā noziņoja) arī džeza, folkloras un citu žanru praktizētāji esot izdarījuši līdzīgi"

"Tas dos iespēju Latvijas māksliniekiem, kuri pārstāv tādu neakadēmisko mūzikas žanru kā pasaules mūzikas (world music), džeza un citu ar improvizāciju saistītu mūzikas stilu mūziķiem koncertēt daudzās citās pasaules valstīs, jo līguma parakstītāji vienlaikus apņemas popularizēt Latvijas māksliniekus. ...Vairāk nekā desmit prestižu festivālu un koncertvietu producenti no Eiropas un ASV ("Half Note Records", "Improvised Music", "Flagey", "PoriJazz", JazzKaar, "Red Sea Jazz Festival” u.c.) trijās dienās iepazīsies ar Latvijas māksliniekiem un grupām."

nu laikam tas klusībā noziņotais būs viņiem aizķēries - world music, džezs un "improvizācijas mūzika" (kas, visticamāk, nav nekas eksperimentāls), tomēr par metālu vai pat roku tur nav pilnīgi nekas rakstīts, visi nosauktie festivāli, kas ir t.s. reālā rīcība, lai popularizētu "Latvijas neakadēmisko mūziku" ir kaut kas ar jau nosaukumos redzamiem "improvised" vai "jazz". tādēļ neizprotu tavu šķietamo optimismu, ja jau esi rakstījis tikai metāla grupas, bet par to pat minēts nekas nav (un iespējami rezultāti jau ir vēl tālāks process).

+7
"Pašpasludinātie intelektuāļi=... bļ,dzēris esmu."

tev jau arī neviens sevi neliedz par tādu pasludināt.

"citēšu.. nu ..."kā dzirdu vārdu kultūra,man roka sniedzas pēc pistoles...""

pēc ūdesnpistoles vai īstās? ko šausi? (neraksti, ka mani, būs absolūti nesmieklīgi). kultūra tās vispārīgākajā nozīmē apzīmē visu to, kas nav dabisks un ir cilvēka radīts. tad cerams citāta autors dzīvo kādā alā tālu prom no civilizācijas, lai pēc iespējas labāk izvairītos no visur uzbrūkošās kultūras.
+3
Man pilnīgi nav žēl, lai džeza spēlētājiem tiek iespēja bīdīties vienalga kur! Sāks ar viņiem, pēc tam pāries pie citiem arī. Jaunnedēļ urķēšu tālāk to ministriju — jācenšas, kamēr tur ir nacionālisti pie stūres. Nomainīsies valdība, nāks kaut kādi Reformu partijas Ķīļi kultūras ministra amatā, būs par vēlu.

Protams, mēs labi zinām — metālscēna kreatīvi ņudz arī bez nekādas valsts palīdzības, tad kāpēc neizmantot vēl arī valsts iespējas? Kā nekā smagā mūzika mūsu valstij ir tikai devusi, un neko līdz šim nav prasījusi. Mēs varam dot Latvijai vēl vairāk!!!
0
haha, Ķīlis diez vai būs kultūras ministrs pēc sava izglītības ministra perioda, bet ideja ļoti laba :D
+1
Tev nebūs forumā dzērušam rakstīt. Jāpadara par bausli.
+10
^ Izlasījās, ka "Jāpadara par bamsli." :D
0
Popšita kantori savienojušies un uztaisījuši «iniciatīvu» LV popšita bīdīšanai uz ārzemēm. KAKKA arī iesaistīta laikam būs. Redzēsim, vai šī štelle nonāks arī līdz realitātei — tad jau metālisti arī varēs mēģināt to izmantot!

www.tvnet.lv/muzika/latvija/4503...
0
Es domāju ka ārzemnieki būs sajūsmā.
+1
Visas iniciativas pagatni, tagadni un ari nakotni labi apkopo pirma rindina : "Pagaidām stabils finansējuma avots tiek meklēts". Ta tas ari paliks. Amen.
+5
''galvenais mērķis būs kvalitatīvas mūzikas kā eksportspējīgas preces radīšana, neatkarīgi no žanra. Šobrīd vēl tiek izstrādāti kritēriji atbalsta saņemšanai.''

kā viņi to iedomājas ?

cita lieta, atnāk džeki no Burned in Blizard, pasaka, ka šie izcīnījuši tiesības uzstāties zviedru festā, bet derētu vēl papildus piķis šmigai un vecenēm. ''OK, mūsu galvenais labdaris ''Aldaris'' katram kasti alus uzsauc, bet Laima končas ar balzāmu, ko meičas cienāt''. Hell yeah !
+1
"Nene, nekādas končas!!" - sauc kāda satraukta balss. "Te kvalitāte nav tāda" - tā sašutusi turpina.
+4
- Vārdus sparast nevar!
- Melodijas trūkst!
+4
— Dragā tādā mežonīgā ātrumā!
— Ko var lauzt tās bungas! Padomā tik, šitā ārdīties…
— Saģērbušies kā ķēmi!
— Simts punkti, ka lieto narkotikas!
0
Nez kāpēc Mīlgrāves secinājumi neizbrīna: www.kasjauns.lv/lv/zinas/107373/eli...
0
pa manam šitie "zelta un plātīna diski" jau tāds kā novecojis jēdziens. sen vajadzēja skaitīt nevis pārdoto disku daudzuma, bet gan lejuplādēto reižu skaitu. Varētu būt piem.: "Zelta fails" vai "plātīna lejuplādis".
0
es tā arī nespēju saprast ''tukšā nesēja nodevu''. Kāpēc lai kautkādai Mīlgrāvei tiktu procents no summas, ka par cieto disku vai USB samaksāju ...
+2
Tā i, no malas jau izskatās - vot man pienākas jo esmu pēc statusa tāds un šitāds.
vot ko var bāzt degunā savu īdēšanu par autortiesībām un nodokļu aplikšanu datunesējiem etc. Nu neklausos un neklausīšos es vietējo estrādi un savus datunesējus ar to nepiesārņošu. Tad par ko? Varētu padomāt ka jo vairāk latu ieripos kautkādiem mikrafona ierakstiem jo tad kādam pēkšņi studija būs par velti? Pēkšņi kāds paliks par uber kvalitatīvu kopmonistu? Turklāt visi lielie īdētāji ir tie kuru saražotā produkcija pārklājas ar putekļiem veikalu plauktos. Tie kuri rada patiesi kvalitatīvas lietas par to visticamāk maz aizdomājas, kā bi no kādas sd kartes vai usb flaškas kādu santīmu iekabatot.
+2
"Zelta falls"
+2
^ to saņem mūzikas industrijas pārstāvis, kurš nahuj pasūtīts vismaz 5000 reižu?
+1
Mikrofonu ierakstu 4stāvu nams kaut kā jāuztur ir !!!
+1
diez, šī varētu būt daļa no tās iedomātās Latvijas eksporta preces par kuru Mīlgrāve tā krenķē?
www.youtube.com/watch?v=t-NWE9s10PM...
0
^ Piedziedājumos ir seksīgs Breivīka copy-paste (tā teica draudzene, ne es)! :D
0
+2
uh, 49 saņi par šito kluci... gribētu zināt cik santīmus saņem paši censoņas par vienu šitādu pirkumu.
0
Varbūt viņi pat var atļauties nopirkt vienu dzērienu par 30 santīmiem uz visiem kopā. Un (ļoti) viegli iereibuši sacerēt jaunu dvēseli plosošu šedevru.
+3
"Papildus tam klāt vēl nāk vietējie autortiesību nīdēji, kuri grib atņemt tos ienākumus, kam būtu jāienāk caur blakustiesībām, piemēram, no tukšā nesēja nodevas, ienākumi no publiskā atskaņojuma, ko iekasē Latvijas Izpildītāju un producentu apvienība. Tas viss vietējai populārajai mūzikai rok bedri."

Tas, it īpaši pēdējais teikums, izklausās pēc "es raudu par to, ka cilvēki negrib par neko maksāt plānā galdiņa urbējiem bez talanta, saprašanas un jebkādām muzikālajām dotībām". Ja vadās pēc "es uz savu preteklību ne dziesmu iztērēju divus mēnešus savas dzīves, tāpēc man par to pienākas nauda", tad protams, jā, mums vajadzētu maksāt visādiem Nottāriem un Bermudu Divstūriem nodevas par datu nesējiem, cepampannām un par nopiršanos tumšā istabā. Tjip neviens negrib pirkt visādu lohu sataisītās šausmas, un mums par to būtu jājūtas vainīgiem? Varbūt tomēr vaina ir nevis patērētājos, bet piedāvājumā.

+4
un kurš ta no mūsu "ģeniālajiem komponistiem" ir spējīgs pateikt ka šamā sacerejums ir 90% liels sūds (10% pieļauju ka varētu būt sajūsmā par dajebko)? Pa lielam - neviens.
"Vai ta mūzika nav bizness? Ir! Tad kapēc par mani nav sajūsmā? Kapēc Paula kungs naudu saņem, a es ne?"
Attiecīgi teju katram šitādam amplim šķiet ka jebkurai viņa smadzeņu atraugai ir ārkārtīga pievienotā vērtība par kuru visiem būtu jāmaksā.
A visādiem račiem, mīlgrāvēm jādomā ka vienk. vasarnīcai otro stāvu vajag izbūvēt a naudiņas ta pa īsu.
+1
Notāru pie logopēda.
+1
Raimonds Pauls gan bija sakārtojis savu piķa plūsmu no dziesmu atskaņošanas n shit, nav vārdam vietas. Bet arī tas viņu nepaglāba no visu iekrājumu (pāri ļemam) padiršanas Krājbankā.
0
Nu, a cik viņš vēl nodzīvos? 20 gadus? Ļimons uz 20 gadiem sanāk bik pāri 4000 mēnesī. Ohreņel mazliet.
0
Nu, ne jau par to, ka ir slikti, ja kādam ir tik daudz naudas. Bet ja tā nauda iegūta (vismaz manā uztverē) diezgan šaubīgā un apstākļus izmantojošā veidā, tad nu vismaz varētu nebrēkt, ka ak vai, ak dies, nebūs katru mēnesi četru stabu.
+2
Šādas tādas ziņas par to, kā viss palēnām mainās: Skyforger dabūjuši 3895 eiro valsts atbalstu — no konteksta var noprast, ka ceļa izdevumiem uz festu "70 000 tons of metal". Tiesa gan, visāda popsa joprojām dabon vairāk.

Rīga, 28.apr., LETA. Valsts kultūrkapitāla fonda (VKKF) neakadēmiskās mūzikas atbalsta programmā starp 11 projektiem sadalīti 50 000 eiro. Konkursa mērķis ir stiprināt Latvijas neakadēmiskās mūzikas industrijas kā nozīmīgas radošo industriju un tautsaimniecības nozares konkurētspēju un eksportspēju, atbalstot ieiešanu ārvalstu tirgos, kā arī atbalstīt Latvijas mūzikas izpildītājus un veicināt jaunradi.

Grupas "Tautumeitas" koncerttūrei piešķirti 13 300 eiro. Lai šogad atbalstītu mūziķa Reiņa Jaunā koncertdarbību ārpus Latvijas, VKKF piešķīris 2000 eiro.

Apvienības "Dagamba" koncertturnejai ASV iezīmēti 8000 eiro, grupas "Skyforger" dalībai ASV festivālā "70000Tons Of Metal 2024" - 3895 eiro.

Ar 550 eiro atbalstīti apvienības "Pacific K" solo koncerti Polijā un Vācijā. Savukārt 5135 eiro piešķirti grupas "Very Cool People" koncertturnejai, bet 2350 eiro grupas dalībai konferencēs.

Dziedātājas Elizabetes Balčus koncerttūrei Meksikā un Japānā piešķirti 4770 eiro, menedžeres Gunas Zučikas dalība starptautiskajās mūzikas konferencēs atbalstīta ar 3350 eiro.

Grupu "Židrūns" un "Bēdu brāļi" ārējo tirgu apguve atbalstīta ar 2950 eiro, savukārt ar 3700 eiro atbalstīta biedrības "Music Observation Organization" pārstāves Jeļenas Smelovas dalība starptautiskajās mūzikas konferencēs 2023. un 2024.gadā.
0
^ To naudu dabū uzreiz jau avansā vai sākumā visus izdevumus finansē pats, pēc tam iesniedz atskaiti, pievienojot tai izdevumus apliecinošus dokumentus, un pēc tam tad gaidi to naudu?
+3
Īstenībā viss ir ļoti vienkārši - jāuzraksta detalizēts projekts par aktuālu, projekta nolikuma prioritātēs definētu tēmu ar pamatotu izmaksu tāmi, informācija par projekta mērķiem un uzdevumiem (projekta ilgtermiņa, īstermiņa mērķu formulējums), projekta nepieciešamības pamatojums, darbības programma, informācija par paredzamajiem rezultātiem, ko plānots sasniegt, īstenojot projektu, informācija par projekta īstenotājiem (īstenošanā iesaistītās personas un organizācijas) organizatoriskā darba pieredzes aprakstus, dalībnieku CV, informācija par plānoto mērķauditoriju utt.
$$$$ piešķir, ja secina, ka spēj to paveikt, un dod vidēji 50% no prasītā, pārējam jābūt paš/līdzfinansējumam. Ja nepaveic solīto termiņā un /vai termiņā neiesniedz atskaiti, (solīto rezultātu, līgumus, rēķinus, maksājuma uzdevumus, VID atskaites), tad maksā atpakaļ piešķirto summu 200% apmērā Valsts kasē un vari aizmirst par turpmāko atbalstu no fondiem.
+4
te svaiga ziņa tiem, kam tas varētu noderē†!

Konkursos pieejami nepilni 110 000 eiro neakadēmiskajai mūzikai un oriģinālmūzikas radīšanai

Rīga, 7.aug., LETA. No šodienas līdz 25.augustam interesenti varēs iesniegt pieteikumus divās Valsts kultūrkapitāla fonda (VKKF) programmās, aģentūru LETA informēja VKKF pārstāve Ilona Skuja.

Pieteikumus varēs iesniegt, lai gūtu atbalstu neakadēmiskajai mūzikai. Programmas mērķis ir stiprināt Latvijas neakadēmiskās mūzikas industrijas kā nozīmīgas radošo industriju un tautsaimniecības nozares konkurētspēju un eksportspēju, atbalstot ieiešanu ārvalstu tirgos, kā arī atbalstīt Latvijas mūzikas izpildītājus un veicināt jaunradi.

Programmai ir izdalīti arī trīs apakšmērķi: atbalstīt mūzikas izpildītāju uz eksportu vērstu koncertdarbību, kas veicina Latvijas mūziķu atpazīstamību, atbalstīt mūzikas menedžeru vai mūziķu pārstāvju uz ārējo tirgus apguvi vērstas darbības, kas veicina Latvijas mūziķu atpazīstamību, kā arīdzan atbalstīt nozares konkurētspējas veicināšanas pasākumus, kas identificē izcilākos izpildītājus, stimulējot nozares dalībnieku profesionālo izaugsmi un to starptautisko konkurētspēju

Mērķprogrammas līdzekļus piešķir konkursa kārtībā un šajā konkursa kārtā pieejamais finansējums ir 44 000 eiro. Finansējumu var pieprasīt aktivitātēm, kuru īstenošana paredzēta līdz 2024.gada 30.novembrim.

Tāpat interesenti var iesniegt pieteikumus programmā "Latviešu oriģinālmūzika", kuras mērķis ir atbalstīt jaunu dažādu žanru un stilu oriģināldarbu radīšanu, sekmējot radošās darbības izcilību. Šajā mērķprogrammas kārtā sadalāmais finansējums ir 64 597 eiro.

Publicēta: 07.08.2023 01:27
Inese Trenča, LETA
Pievienot komentāru
Komentārus rakstīt var tikai reģistrēti lietotāji tapēc ielogojies vai reģistrējies!
Aktuāli
Forums
Online [1]
atmoda
Pieslēgties
Meklētājs
Jubilāri
MEDIEVAL (19 gadi)
Sedmenc (15 gadi)
Racējs (1 gadiņš)
Viskas