Dalailamas tūre
+1
Šogad atkal savas jaunās Eiropas tūres ietvaros Rīgā, Ķīpsalas izstāžu hallē piestās Dalailama. (Atgādinām — pagājušogad viņš uzstājās Arēnā Rīga, kur Dalailamu iesildīja Relicseed.)

Tagad viņš iegriezīsies Latvijā, lai divas dienas lasītu lekcijas par klasiskajiem Mahājānas budisma tekstiem un to interpretācijām.

XIV Dalailama, īstajā vārdā Tenzings Gjatso, ir Nobela Miera prēmijas laureāts, bijušais politiķis un valsts līderis. Pirmoreiz uzkūlies 1391. gadā kā Genduns Drupa, pašreizējais Dalailama ir jau četrpadsmitais Avalokitešvaras iemiesojuma simbols. Atšķirībā no iepriekšējiem Tibetas līderiem, šis ir pamanījies samierināt visas garīgās un zinātniskās domstarpības starp sešām tradicionālajām skolām, Mahājānu — Hīnajānu — Vadžrajānu, kā arī pamanījies ņemt par pilnu pat seno, pirmsbudisma laiku kalnu reliģiju «bon», kam atradis vietu modernajā sabiedrībā.

Abu dienu lekcijas tikšot pārraidītas arī internetā. lv.dalailama.ru/texts-lv.php...
Komentāri sakārtoti pēc to ievadīšanas datuma
+11
Izklausās pēc nežēlīga mošpita.
+5
kas šogad iesilda? Rūsa?
+10
Dehydrated Goat.
+2
Lūk, kā sanāk: pirmdien — otrdien močī Dalailama, otrdienas vakarā — Nine Inch Nails. Biļetes apmēram vienā cenā.

www.bilesuserviss.lv/lat/concerts/?conce...
www.bilesuserviss.lv/lat/concerts/muzika...
+3
Pirmā diena beigusies. Dalailama runāja pārsvarā par vēsturi, angliski stāstot budisma dažādo skolu vēsturi un kādus jautrus momentus dažādas atšķirības mēdz izraisīt mūsdienās. Lektīrēja par loģikas, analīzes un argumentācijas lomu prāta pilnveidošanā. Skaidroja dvēseles neesamību un prāta plūstošo dabu. Kas ir tukšums un ko tas nozīmē psiholoģijā :)

Pēc tam pārgāja uz tibetiešu valodu, reizēm konsultējoties ar pāris mūkiem, kas šim tupēja blakus uz skatuves, un kā piemēru analizēja kādu mūsu ēras 5. gadsimta tekstu, kā tur parādās dažādas vērtīgas idejas. Tāda budistu semiotika, postrukturālisms. Izteiksmes veids — aizraujošs, ar humoru, bez pārgudrības. Var redzēt, ka milzu pieredze lekciju lasīšanā. Daudz stāstīja par mūku mijiedarbību ar Rietumu zinātniekiem un kopīgiem pētījumiem. Juta līdzi ukraiņiem un nosodīja vardarbību.

Rītā viss turpinās, var paspēt, jo lekcijas nav tematiski cieši sasietas kopā (viena notiek 8:30, otra – pēc 13:00). Visām lekcijām sinhronais tulkojums igauniski, latviski, krieviski un angliski (kur vajag), viss tiek pārraidīts FM, jāņem līdzi savs uztveramais aparāts un austiņas — ja ne, tad jāīrē uz vietas par kkādu samaksu. Ķīpsalas zāle pilna ar Krievijas budistiem, kuriem laikam atbraukt uz LV iznāk reālākā iespēja paklausīties savu idejisko līderi.
Pievienot komentāru
Komentārus rakstīt var tikai reģistrēti lietotāji tapēc ielogojies vai reģistrējies!
Aktuāli
Forums
Online [0]
Pieslēgties
Meklētājs
Jubilāri
Liega (20 gadi)
MEDIEVAL (19 gadi)
Sedmenc (15 gadi)
Racējs (1 gadiņš)
Viskas