Nāk ārā grāmata par Senprūsiju
+5
Ceturtdien 16:00 Kara muzejā (ieeja blakus Pulvertornim) tiks atvērta vēsturnieka Agra Dzeņa populārzinātniskā grāmata "Prūši karā ar likteni".

«Šis darbs ir mēģinājums piesaistīt uzmanību vēsturiskajam taisnīgumam un stabilitātes nodrošināšanai, sniedzot pārskatu par zemes starp Vislu un Nemunu vēsturisko saimnieku – rietumbaltu sentautas prūšu – vēstures un kultūras pārskatu no vissenākajiem laikiem līdz 18. gs. sākumam. Latvijā patlaban valda informācijas vakuums par prūšiem un viņu zemēm, latviešu valodā par to nav iespiests neviens plašāks darbs, tādēļ ir iespējami dažādi pārpratumi un neskaidrības, kad ikdienas interešu lokā nonāk prūši, Prūsijas karaliste, Kaļiņingradas apgabals, Rietumprūsija, Austrumprūsija un tamlīdzīgi jautājumi. Nepretendējot uz detalizētu prūšu vēstures izklāstu un tās problēmu analīzi, ceru, ka šis apskats ne tikai informēs, bet arī padarīs tautas brāļus latviešiem emocionāli tuvākus, kā arī rosinās meklēt latviešu, lietuviešu un prūšu kultūras jaunas kopīgas iezīmes un mijiedarbību.

Šis darbs ir arī mēģinājums atbildēt, kāpēc prūši tik ilgi spēja izdzīvot kultūru saskarsmes un karu zonā. Šāda izdzīvošana nav iespējama bez aktīvas pretošanās, ko savukārt motivē savas identitātes un noteiktu vērtību aizstāvēšana. Tādēļ prūšu kultūras un identitātes veidošanu un saglabāšanu ir iespējams nosaukt par karu pret likteni – ar “likteni” saprotot nolemtību un pakļaušanos ārējiem apstākļiem.»

Vārdu sakot, būs izlasāma visa tā aizraujošā vēstures informācija, kas neielīda «Senprūsijas» albumā :)
Komentāri sakārtoti pēc to ievadīšanas datuma
+1
Līdz šim grāmata bija vislētāk dabonama Skaju internetveikalā, bet šobrīd ir pa 23 eiro kampjama Valterā un Rapā, kur ir speciāla akcija ar visādām grāmatām, kas ved Latvijas simtgades virzienā. Piebildīšu, ka tirāža šim lieldarbam «Prūši karā ar likteni» ir tikpat, cik iepriekšējai Agra Dzeņa grāmatai par kuršu ķoniņiem un lēņavīriem — 700 eksemplāri, un iepriekšējā grāmata pārdošanā nav redzēta jau kādu pusgadu, varbūt pat vairāk.
Pievienot komentāru
Komentārus rakstīt var tikai reģistrēti lietotāji tapēc ielogojies vai reģistrējies!
Aktuāli
Forums
Online [0]
Pieslēgties
Meklētājs
Jubilāri
Liega (20 gadi)
MEDIEVAL (19 gadi)
Sedmenc (15 gadi)
Racējs (1 gadiņš)
Viskas