BREKTE @ Arsenāls /2.12.16-12.02.17
+2
No 2016. gada 2. decembra līdz 2017. gada 12. februārim Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē ARSENĀLS (Vecrīgā, Torņa ielā 1) būs skatāma mākslinieka un scenogrāfa Kristiana Brektes personālizstāde “Arsenāls”.

“Arsenāls” kļuvis par notikuma galveno atslēgas vārdu, gan tiecoties veidot sasaisti ar Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) izstāžu zāles ARSENĀLS ēkas funkciju gadsimtu gaitā, gan arī vēršot uzmanību uz bruņošanās vēsturi un tās aktualitāti mūsdienās. Kristiana Brektes līdz šim vērienīgākā personālizstāde sastāv no jaunradītiem darbiem – lielformāta gleznojumiem, redīmeida objektiem un multimediālām instalācijām –, kas veltīti militārajai tēmai.

Brektes vizuālajā valodā, kas izkopta vairāk nekā desmit gadu ilgā radošajā darbībā, atrodamas atsauces uz gotikas žanru, blekmetāla (Black Metal) subkultūru, strītārtu (Street Art), reliģiju, mākslas vēsturi un popkultūru. Mākslinieku aizrauj sabiedrības tumšā puse, savos darbos viņš apspriež nāves, ciešanu, seksualitātes, ticības un amoralitātes jēdzienus. Sižetiskais vandālisms autora skulpturālajās instalācijās mijas ar formas tīrību un tehnisku nostrādātību, asi kritiskās vai atkailinošās norādes un citātus vienojot jau atpazīstamību iemantojušā estētikā. To iezīmē arī krāsu, materiālu, gaismas un skaņas izmantojums, kas allaž no jauna norāda uz Brektes interesi dekonstruēt tādas tradicionālas mākslas formas kā glezniecība, tēlniecība vai grafika un veidot atkāpi no klasiskās izpratnes par tām.

Šīs izstādes ietvaros telpa, kas kādreiz kalpojusi kā armijas noliktava, asociatīvā un tiešā veidā tiek izmantota kā ietvars eksponātiem, kas tapuši izzinot kultūrvēstures epizodes. Kristiana Brektes darbi ARSENĀLA zāli pārvērš laikmetīgā stāstījumā par cilvēka dabu īsta vai iedomāta apdraudējuma apstākļos. Atrastas fotogrāfijas, vernakulāri priekšmeti, sietspiedes, skulpturāli objekti, eļļas gleznojumi, noise mūzika iemieso autora izpratni par arsenāla būtību un tā nozīmi šodien.

PAR MĀKSLINIEKU
Kristians Brekte (1981) ieguvis maģistra grādu Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) scenogrāfijas apakšnozarē. Kopš 2003. gada sarīkojis vairākas personālizstādes, regulāri piedalījies grupu izstādēs Latvijā un ārvalstīs. Par darbu sēriju “Rīgas madonnas” (2010) Kristians Brekte nominēts Purvīša balvai un ieguvis titulu “Labākais ārzemju mākslinieks vecumā līdz trīsdesmit pieciem gadiem” starptautiskajā laikmetīgās mākslas mesē “Art Vilnius’ 12”. Autora darbi no izstādes “Gastronoms” (2007) iekļauti britu izdevniecības “Phaidon” katalogā “Younger Than Jesus” (2009), kurā apkopoti spilgtākie jaunie mākslinieki no visas pasaules vecumā līdz 33 gadiem. 2014. gadā izdevniecībā “Neputns” tika izdots mākslinieka radošajai darbībai veltīts katalogs “Brekte”.

Kristians Brekte ir arī praktizējošs scenogrāfs, LMA Audiovizuālās mediju mākslas nodaļas asociētais profesors un Dizaina nodaļas Vides mākslas apakšnozares vadītājs.

kristiansbrekte.lv/
www.facebook.com/kristiansbrekte666/...

Komentāri sakārtoti pēc to ievadīšanas datuma
+2
izstāde lieliska.
Pievienot komentāru
Komentārus rakstīt var tikai reģistrēti lietotāji tapēc ielogojies vai reģistrējies!
Aktuāli
Forums
Online [0]
Pieslēgties
Meklētājs
Jubilāri
MEDIEVAL (19 gadi)
Sedmenc (15 gadi)
Racējs (1 gadiņš)
Viskas