Grāmata VADER "Wojna totalna", autors Jarek Szubrycht
+10
Šī ir biogrāfiska grāmata par Polijas death metal grupu VADER, esmu to iegādājies un izlasījis.

Ja īsumā rezumē izlasīto, tad:
1) Grupas veiksmes pamatā ir spēcīgs menedžeris (Mariusz Kmiołek) un līderis ar ilgtermiņa vīziju (Piotr Wiwczarek).
2) Grāmatā gari un plaši aprakstīts gan ne pārāk ilgais, taču samērā lēzenais sākumposms ceļā uz panākumiem. 1986.gada Metalmania festivāls Katovicē ir tāds kā viduspunkts šajā ceļā.
3) Arī piedzīvojumi koncerttūrēs ir ļoti izsmeļoši izklāstīti. Tas rada padziļinātu izpratni par tūri kā izaicinājumiem un visādiem kārdinājumiem pārbagātu, tomēr rutinētu un smagu darbu, kur lielāko daļu laika aizņem gaidīšana.
4) Padziļināti tiek iztirzāta ex-bundzinieka Docenta atkarība no apdullinošām vielām. Un, izlasot grāmatā sarakstīto, atklāsmes ir baisas, brīžiem pat šokējošas.
5) Kļūst saprotams, kālab laika gaitā ir notikusi bieža izdevniecību maiņa.

Kā viens no mīnusiem grāmatas saturā - daudzi bijušie VADER dalībnieki tiek nesaudzīgi kritizēti. Dažkārt pat tiktāl, ka gluži vai jābrīnās, kā tādi visnotaļ talantīgi muzikanti savulaik nokļuvuši VADER sastāvā. Ja kādam intersē nianses, varu vēlāk iekomentēt, taču visskarbāk ir ticis "nodirsts" nu jau bijušais basģitārists Novy.

P.S. Pirmoreiz uz VADER koncertu biju 1999.gada septembrī Varšavā (vēl pilnīgi noteikti tajā koncertā piedalījās HATE un TESTAMENT). Un 2001.gada jūnijā, arī Varšavā, apmeklēju VADER koncertu, kurā tie dalīja skatuvi ar Polijas death metal grupu SCEPTIC. Tajā 2001.gada koncertā SCEPTIC bija ļoti izcili un nospēlēja arī dažas kaverversijas (PESTILENCE "Land of tears" un DEATH "Lack of comprehension"). VADER, diemžēl, pateicoties arī jau bijušajam basģitāristam Shambo bija tādi "nothing special" tovakar.

Komentāri sakārtoti pēc to ievadīšanas datuma
+2
Kad vēl Novy bija esošs basists, grupa par viņu izteicās: viņš varbūt ir padumšs, bet mēs viņu tāpat mīlam.
0
tā grāmata ir tikai poliski?
0
^ Manuprāt, jā. Iespējams, kaut kad vēlāk var uzrasties grāmatas izdevumi arī kādās citās valodās. Varu noskaidrot, ja ir svarīgi.
+2
^^ Tas, ka Novy reiz izkāpa pa otrā stāva logu, dodoties pēc polša, nebūt nenozīmē, ka "varbūt ir padumšs"... Taču atsevišķu bijušo VADER dalībnieku noniecināšana radīja nepatīkamas sekas. Piemēram, vēlāk kādā no internetā atrodamām intervijām (arī poļu valodā) šis pats Novy paziņoja, ka nu jau kā bijušais VADER dalībnieks beidzot var atklāt noslēpumu - basģitāras partijas, ierakstot albumus skaņu ierakstu studijā, vienmēr esot iespēlējis VADER galvenā persona - Piotr Wiwczarek.

Mans viedoklis tāds - ne visi VADER bijušie dalībnieki ir bijuši pietiekami veiksmīgi pēc aiziešanas no VADER ir bijuši panākumiem bagāti veiksminieki. Mauser ir pārtraucis savu darbību UNSUN un tagad strādā par pastnieku, toties ex-bundzinieks Dariusz spēlē bungas DIMMU BORGIR sastāvā.

Teikšu tā, izlasot grāmatu, man radās iespaids, ka VADER bija, ir un vienmēr būs Piotr Wiwczarek ar piedevām, kuras agri vai vēlu var mainīties.
+4
Nu kā jau parasti - viens spilgts un pārējie mazāk. Gadījumos, ja bandā ir vairāki spilgti personāži, tad tas agrāk vai vēlāk beidzās ar šķiršanos un skandāliem - vairāk enerģijas tiek tērēts pucējot savu māksliniecisko ego.
+5
Aizrakstīju grāmatas autoram - varbūt tiešām iespējams sagaidīt grāmatas versiju kādā citā svešvalodā.

Kas vēl... aizmirsu piebilst, ka grāmatā atrodamas arī vairākas fotogrāfijas, turklāt, diezgan labā kvalitātē. Un ir arī šādi tādi mazliet komiski atgadījumi arīdzan aprakstīti. Piemēram, sociālisma laikos, kad ar nozarei pienācīga apģērba iegādi bija pamatīgas problēmas, un daudz ko nācās izgatavot pašiem, Pjotrs paprasīja omei, lai viņa savam mazdēlam uz jakas uzšuj zobenu, kuram smaili uzgaļi (reāli, faktiski - otrādi apgrieztu krustu). Un ome lieliski izpildīja šo pasūtījumu.
+2
^^^ kaut kā pajāt par Unsun, bet žēl, ka DIES IRAE pārtrauca darbību - tas gan bij varena polska napierdalanka. No šitā īsā seta diemžēl redzēju tikai otro pusi apmēram, bet vēl aizvien šķiet, ka tas ir viens no labākajiem detuhas priekšnesumiem, kādu gadījies dzīvajā vērot. Sastāvs jau te faktiski ir versija par Vader - Novy, Mauser, Doc + Jacek Hiro (no jau minētā Sceptic).
www.youtube.com/watch?v=qGFFHG54zKE...
0
^ Jā, DIES IRAE savulaik bija ~ VADER bez Pjotra (tas - pēc sastāva). 2005.gada Metalmania koncerts ir, iespējams, pēdējais koncerts Docenta dzīvē, jo viņš nomira 2005.gada augustā.

Tas, ka DIES IRAE pārtrauca savu darbību, lielā mērā saistīts ar Mausera un Novy milzīgo aizņemtību citos projektos, kā arī uzņēmības trūkumu. Taču Mausera dēls Eryk ierakstīja savu albumu, DEITHWEN - Vanity:

www.youtube.com/watch?v=YypOCQOIDHg...
+2
Saņēmu atbildi no grāmatas autora:

Cześć,
wiem, że Peter robił przymiarki do wydania rosyjskiego, ale chyba nic z tego nie wyszło. na razie więc innych wersji nie ma w planach

pozdrawiam

JS

Tātad - Pjotrs esot mēģinājis izdot versiju krievu valodā, bet laikam nekas no tā nav sanācis, pagaidām tātad nav plānu par grāmatas izdošanu citās valodās.
0
Gan jau pēc laika būs angliski - Nergala grāmata arī angliski tika izdota tikai 3 gadus pēc poliskās versijas.
+2
^ Pēc šodien saņemtās atbildes no grāmatas autora, nodomāju, ka var arī pajautāt šo pašu jautājumu par iespējamo VADER biogrāfijas izdošanu citās valodās vai nu VADER menedžerim vai arī Pjotram. Taču mana līdzšinējā pieredze rāda, ka visu, ko pasaka polis, var "dalīt ar 3 vai pat 4".

Visādā ziņā - man pirms grāmatas izlasīšanas par VADER bija labāks viedoklis nekā pašlaik. Iespējams, ka arī daudziem citiem lasītājiem var rasties līdzīgs iespaids.

Un jārēķinās arī ar to, ka tulkotajās versijās ne vienmēr iespējams pietiekami precīzi saglabāt oriģinālvalodā formulētos tekstus. Jo sevišķi, ņemot vērā, ka grāmatas teksts bagātināts ar žargonu un necenzētiem vārdiem vai frāzēm.
+1
Nu ko, tagad jāgaida, kad iznāks biogrāfiska grāmata par SKY FORGER...
+2
^ Grāmata - biogrāfija par SKYFORGER būtu apmēram tas pats, kas PSRS laikos proza par Ļeņinu (jau sākotnēji būtu skaidrs, ka tādu grāmatu nekādi nevarētu uzskatīt par štruntīgu).
+1

vadernews.pl/2018/12/31/happy-ne...

Visnotaļ sagaidāmas arī grāmatas tirāžas krievu un angļu valodā.

Pievienot komentāru
Komentārus rakstīt var tikai reģistrēti lietotāji tapēc ielogojies vai reģistrējies!
Aktuāli
Forums
Online [0]
Pieslēgties
Meklētājs
Jubilāri
MEDIEVAL (19 gadi)
Sedmenc (15 gadi)
Racējs (1 gadiņš)
Viskas