Maize
+1
Nu vot man jau nu personīgi ļooooooooooti garšo, nu ļooooti, ļotiiiii garsho. Kā pārējiem?
Komentāri sakārtoti pēc to ievadīšanas datuma
0
Iisteniibaa vareeji ko labaaku izdomaat!
0
Vai tu ietekmeejies no foruma teemas "piirsingi......." mineetajiem komentaariem, radot sho sadallu?
0
veiss, tu esi duraks! hehe
0
Eu ej dirst atradusies baigaa "gudreniece"....!:D
0
beidz te dirsties! dabusi...
0
Hmmm...! :(
0
Pa teema "MAIZE" tas tocna ir baigi debiili!
0
bet maizi tak var est ar visadam piedevam. varetu uztaisit jaunu temu-ko var est ar maizi!? butu kruta...
+1
Varbuut uztaisaam teemu augsnes spiediens sodie vai arii par to kaa gotu veceneem teetis asinis katru vakaru nosuuc un paardod apt. 2litrus dienaa un tapeee siiis tik baalas vai arii par to ka goti ir dilonslimnieki un kaa var pa taadu kluut 10 dienu laikaaa...!?
0
Iisteniibaa es tev dunkelheit aizsuutiiju vienu bildiiti VAI REDZEEJI ko....?
0
beediigi :(
0
Kaut ka foruma degradacijas limenis pacelies, OlafsZvaigzne, tev saprata nepietika kautkadu normalaku temu uzzsakat, ko?
0
Dead and very old anal action.
0
veiss, nav ko gotu meitenes apcelt, citadi tev vel asinis atnjems un diloni pielipinas... :D
0
Jaa un uzliks 666us laastus ! Vai ne ko neteiksi...:D
0
a ko zin, varbut tas gotes no Cesim jau to izdarija, vinas jau jut bailes...hehe un jus ar Skotu jau baigi no vinam BAIDIJATIES! :D heh
0
Ak dievs vinas mani nolaadeeja un es kluustu pa gotu bet skots pa new school panku AAAAHHHH!
0
blin! viss ar jums ir cauri! bet ka ta Skotam sanak asinis neviens nonems! nerazha! :))
0
uj.....nenems
0
Hmmm...?!:D
0
bet iedomajies,ka izskatitos, ja vinam iekristos vaigi utt. vai piemeram tev! :)
0
ev, veiss ienac huba hub.uo.lv
0
Sorry es guleet iesu riit darbinsh ok
0
labi, arlabunakti
0
maize laba lieta ..
0
maize ar majonezi + alus
0
nu bliin.... ja ed maizi ar majonezi, tad vajag sieruun tomatus vel, jo baigi sausi sanak, kaut ar tas alus...
0
es palieku pie sava
+1
eh..peeteriit...
-3
Man ar garšo it īpaši kad svaigu atved. Iesaku pagaršot fēliksa maizi xhamster.com super garda.
+1
Cietumiem varētu piegādāt maizi ar ieceptām vīlēm un zāģiem. Nez kāda maiznīca par šo biznesa nišu nav iedomājusies? Graud'n'zāģ maize.
+3
Urbixmaize
+8
Piereģistrējās metaļoru forumā, lai noreklamētu maizi? Nice. :D
0
Raunas rupjmaize un Apes ķieģelītis ir visu topu topā, bet ikdienā laba ir tā maize, kur ir daudz rudzu miltu (60% un vairāk).
p.s. esam rupjmaizes un kartupeļu ēdāju tautiņa :D
0
Jā jā, tāpat kā soļankas un šašlika ēdāju tautiņa ar mēs esam.
0
Intar, Tu, esi ass (savos spriedumos) :P
0
Tas vairāk par to, ka reāli jau tikai kādus gadus 300 mēs tos kartupeļus ēdam. Pie kam kartupeļus dūšīgi ēd arī citur Eiropā (varbūt tieši tāpēc mūsu emigranti tā raujas uz Īriju? :D )
0
Spameri, ibio.
-1
Pieņemsim, ka neesam lielākā kartupeļu un rupjmaize ēdāju tauta pasaulē. Rupjmaizi es ēdu katru dienu, kartupeļus katru 2-o dienu, lasi un šašliku pa retam. Ja kāds ir pretējās domās, lūdzu, bet tikai nesakiet, la "latvieši dzīvo kokos un ēd reņģes" :D
0
bet vispār- veca tēma..., gandrīz precīzi pirms 9 gadiem persona zem nika Olafs Zvaigzne nolēma parunāties par maizi.
Nez kādai maizei viņš dod priekšroku šodien>)?
+2
Es zinu vienu, kuram iesauka ir "maize":)
0
Par garšīgāko atzīstu Lāču burkānmaizi, bet ikdienā jāiztiek ar kaut ko lētāku. Vēl interesanta garša ir Fazer tumšo rudzu maizei.
+1
Mošk uztaisīt vēl tēmu «kartupeļi»?
+1
man ir maizes etiķešu kolekcija saglabājusies. (precīzu skaitu neatceros, bet 4 fotoalbumi pilni ar dažādām) agrāk bija forši, ka tās etiķetes tiešām bija - interesantāka padarīšana utt, tagad visur kulafāna celītēs virsū vnk nosaukums.
0
Klasiskā rupmaize īpaši nerullā - labāk saldskābmaize vai kāda plaucētā. Tā ikdienā visādas graudainās ēdu - ar auzām, klijām, vizbulītēm utt. Reizēm sagribas karstmaizes uzbliezt - tad nāk talkā arī baltā tostermaize, bet tai ir mīnuss - parastā karsmaižu cepamajā ja kārtīgi sataisītu ieliek, tad tā maize ir par lielu - varēja tak tās pariktes cm lielākas taisīt, lai siers ar kečupu netek ārā, ibio ...

Lāžu maize rullē, bet cena ar kož, turklā, ja ir gards virsūliekamais, tad nemaz negribās, lai maize garšu aizēno.
0
Labu laiku favorīts bija "rudzu klasiskā rupjmaize", bet tad kvalitāte sāka iesūkāt. Vēlāk tik nosecināju, kādus brīnumus ber klāt maizei un pavisam netīši atklāju baigi gardo rupjmaizi "Daugava" veikalā. Klaips maksā savus 0.90 Ls, bet nu garšo desmit reizes garšīgāk par tiem pusdraņķiem, es pat teiktu, ka ieliek lāčiem, kā arī sastāvā nav draņķu piemaisījumi.
0
man pa ceļam uz laukiem ir Ciemupe, laikam pēdejos pāris gadus rupjmaizi nekur citur nepērku. cena/kvalitāte atšķirībā no lāčiem ir samērīga. veikala rupjmaizi vairs nevaru dabūt iekšā. nu baltmaizēm garšo 'pļavas' sērijas maizes.
bet vislielākā škrobe man ir par to, ka baltmaizes "radziņi" tādi kā padomju gados nekur nav nopērkami, tikai vāji pakaļdarinājumi.
+1
Radziņš pa 10kap., buciņa pa 3kap. :)
0
Kopš Tukuma maizes kombināts izputēja pirms 10 gadiem, man sāk pietrūkt tipiskā padomju gadu karaša. Tīri laba rupjā maluma maize bija.
0
Strupmaizes no RIMI jau sen nepērku (izņemot Rankas, kad ir, ibem) - neiet iekšā tās ūdeņpļekas. Lāčiem kvalitāte kā sinusoīds - nuina. Mums te 24h bodē un otrā mazajā veicītī tiek tirgota nesagriezta baltmaize ievīstīta parastā celofānā - saucās Āgenskalna. Reāla vēsturiskā garša :) Radziņi turpat ar ķimenēm, bet nu baisākais fans neesu, nepateikšu vai no pagātnes, bet pirmā domā - garšoja kā no bērnības.
0
Bigij, mazā veikaliņa koordinātes lūdzu, es pat būtu ar mieru kādu reizi aizbraukt cauri visai pilsētai, lai notestētu- ir vai nav bērnības garša ķimeņu radziņiem.
Ja kāds uziet kartupeļu salmiņus ar pirmatnējo padomju čipsu garšu, drīkst pat rakstīt privāti uz e pastu :D Patiesībā veselas tēmas vērts par mūsdienās pieejamajām autentiskajām bērnības garšām.
0
šķiet, ka toreiz tie bija vecā eļļā pārvārīti, bet nekādu citu uzkoda tak nebija ...

Igauņu spilventiņžvacenes rullēja - pat burbiļs sanāca :D

Bet tam tiešām var atsevišķu tēmu veltīt
+1
reku, pat sarakstiņš. Daļa gan no sērijas - 10 gadu vecumā pa pēdējām kapeikām reizi trijos mēnešos pagaršot dabūja un tāpēc bolīja acis no labsajūtas: virtuve.calis.lv/noderigi/edieni/nos...
+2
Es neesmu pārliecināts, ka "autentiskā bērnības garša liktos autentiska", pat ja tā tāda tiešām arī būtu. Ir tomēr pagājuši 20+ gadi, pie tam atmiņa nav precīzs instruments arī attiecībā uz krietni konkrētākām lietām nekā garša (es, piemēram, nevaru sevišķi skaidri atcerēties 20 gadus neredzētas sejas vai nedzirdētas balsis; varbūt atcerētos, ja tagad redzētu/dzirdētu, varbūt ne). Piedevām šeit droši vien strādā arī nostaļģijas, jeb "agrāk zāle bij zaļāka un debesis zilākas" moments - varbūt ne tie radziņi, ne kartupeļu salmiņi, ne kvass no dzeltenās cisternas nebūt nebija tik gardi, kā tagad iedomājamies.

Īsumā - pajāt par tām bērnības garšām, otrreiz tai pašā upē neiekāpsi.
-1
Bet par maizi runājot - bija dažus gadus ilgs periods, kad maizi praktiski vispār neēdu. Tagad atkal ēdu, bet arī tā īpaši neiespringstu. Pamatā tā ir saldskābā vai kaut kādas graudu. Rupjmaizi kuņģis vairs lāgā nepanes.
+1
Brīnos, kā saldskābo panes, ja rupjmaizi ne. Mož strupmaizi ēd?
Dislokācija: Zentenes iela, Ters vai Jaunspāriņi.
0
Strupmaizi ne, tikai strutmaizi vai trupmaizi.
0
Galvainais lai pēcāk pa galdu un uz grīdas nav drupmaize.
+4
Intar, ar to bērnības garšu ir tā, ka daļēji es piekrītu par to, ka kartupeļu salmiņi likās tik kruti tāpēc, ka tie bija vienīgā uzkoda un desa likās fantastiska, jo viņu nevarēja dabūt bez blatiem vietējā gastranomā vai "daudzbērnu ģimeņu un veterānu veikalā". tagad jau mēs esam izlepuši no izvēles.
bet no otras puses tajos laikos pārtika bija daudz dabiskāka. mūsdienās daža laba tostermaize vai cīsiņa izstrādājums satur visu Medeļejeva tabulu un iespējams vēl dažus ē ko var iegūt tikai no uz citām planētam sastopamiem ķīmiskajiem elementiem
0
Es par to nebūt neesmu tik pārliecināts - imho padomju pārtikas tehnologi nebūt nebija tik atpalikuši. Nebija prasības detalizēti uzrādīt sastāvu uz iepakojuma, un lielākoties jau vispār arī nebija iepakojuma.
+2
Nu nu, un, kāpēc aizmirsāt pieminēt GOSTu? Tā bija slavena un varena preču zīme :D
+1
Bija gan, bet vai tu zināji, ko sevī ietver atbilstība tādam vai tādam GoST'am? Šaubos kaut kā.

Vēl der atcerēties, ka, vismaz, ciktāl tas uz Latviju attiecas, šobrīd ir ievērojami mazāk piesārņota vide, nekā tolaik. Daļēji daudzu lielo rūpniecības uzņēmumu slēgšanas dēļ, daļēji stingrāku vides aizsardzības prasību dēļ.
+3
Par piesārņojumu taisnība. Turklāt Padumjajos laikos tak bija tendece stibīt visu ko var no rūpnīcas uz māju, tā ka desas atbilstība GOST varēja būt tikai uz papīra + deficīts. Atis no ''Dzerualu'' savlaik pētīja alus GOST:

''Es te pēdējās dienas noņēmos ar padomju alus receptēm un tehnoloģijām. Un paviršs secinājums tāds - padomju alus tehnoloģija līdz pat 1991.gadam bija aptuveni 20.gadu līmenī. Ķipa visi standarti un tehnoloģiskie apraksti ir stingri bāzēti uz 20.gadu tehnoloģiju, kas tajā laikā no vāciešiem aizņemta/pārmantota no cariskās Krievijas. Sūdīgi modificēts iesals, 19.gs. iejavošanas un vārīšanas metodes utjp. Principā 80.gadu GOST standarti ir 20.gadu prakses kopija, nekas nemainās laikam līdzi.

Pēc otrā pasaules kara ir zināma vācu ietekme, 60.gados ir čehu ietekme, bet vispār jau lielākoties liekas, ka padomju alus industrija bijs nespējīga realizēt tehniskus uzlabojumus. Visi standartu rādītāji balansē uz pasūdīga alus līmeņa un tā vien liekas, ka bija grūtības arī šos rādītājus sasniegt. Plus vēl izejvielu deficīts - apiņi ar hvz kādām alfa skābēm, kas katru reizi savādāki, iesals gan no alus, gan lopu miežiem vai vispār mazliet iepelējis utjp. Un tad 90.gados ir nereāls lēciens, jo vairs nevar strādāt neefektīvi un vecās darītavas to nespēja atļauties vai nemaz negribēja pieņemt un bankrotēja.

Tādas tās lietas. Jo tas saliek pa plauktiem daudz ko, teiksim presē lasītus izteikumus, ka ārzemnieki, apmeklējot 90.gadu sākuma LV darītavas ir izbrīnīti, jo tādas iekārtas/procesus nekad neatceras redzējuši. Pārāk vēsturiski tas viss.

Tas tikai vēlreiz parāda to, ka alus darītavas nevar runāt par jebkādu tradīciju pārmantošanu, jo nekas tāds nav noticis. Sākot ar 90.gadu otro pusi pilnīgi viss ir radīts no jauna, pārņemot Rietumeiropas pieredzi, arī Brenguļos. Ulmaņlaiku tradīcijas nomira jau 1940.gadā, kad visas darītavas pārņēma Vissavienības GOST. Un aizvien mazāk sliecos ticēt tam, ka vietējās alus receptes bija dikti unikālas - tie rāmji, kādos bija atļauts manipulēt ar vietējām šķirnēm, bija pārāk nelieli. Nu vot, vēl jadabū vietējie tehnoloģiskie standarti, jāsalīdzina ar citu padomju republiku "oriģinālreceptēm" un tad jāpskatās kas un kā.

Un vēl - tagad arī saprotu kādēļ Latvijā nav eilu. Nebūs tik ilgi, kamēr nebūs jauna alus darītāju paaudze. Nekur, nevienā padomju literatūrā (izņemot laikā līdz 1930.gadam) neeksistē pat mazākā norāde uz augšējiem raugiem. Skopa rindkopa 400 lappušu grāmatā, kas veltīta VISIEM alus tehnoloģiju aspektiem; ka tādi vispār pastāv kaut kur Anglijā. Alus=lāgeris. Un viss un punkts. Domāju, ka tas visiem aldariem ir iedzīts līdz pašam kaulam un vēl dziļāk un diemžēl LLU, kas ir vienīgā mācību iestāde par tēmu, veģetē uz padomju tradīcijām vēl šodien. Tai pat Ulmaņlaikā līdz aptuveni 1930.gadu vidum eilu raugus izmantoja vairāku veidu aliem. Pēc kara to pilnībā aizmirsa.

Tādēļ, manuprāt, nedrīkst akli ticēt onkuļiem, kas it kā cienījami LV alus meistari un stāsta par īstenām LV alus tradīcijām. Ko viņi stāsta lielā mērā ir PSRS laiku GOST standarti, kurus izstrādāja jau laikā, kad LV nemaz nebija PSRS sastāvā un vienkārši ieviesa jaunajā republikā.''

forums.kupla.lv/topic/kadu-alu-mes-...
0
Nu jā, tas ir kā teiksim IT uzņēmumā ir ISO9000 sertifikācija (kvalitātes standarts), bet tas galu galā nenozīme, ka programmatūrā nebūs kļūdas :D
p.s. bet padomju laiku Cēsu alus gan bija labs (pēc nostāstiem un, ka tagad atceroties tos laikus večiem siekalas satek...).
+2
^ Salīdzinājumā ar šolaiku Cēsinieku tas pat ir tīri ticami…
0
Un gardais Cēsinieks darināts ar pagājušā gadsimta 20o gadu tehnoloģijām!! Kas notiek tagad? Mēģina brūvēt pēc Livonijas metodēm (kurā gadā ir dibināts Cēsu brūzis), mēģina jaunākās rietumu tehnoloģijas, bet padomju laika Cēsinieks ir bija un paliks nepārspēts. Tā lūk.
+1
Pirms padsmit gadiem rullēja gan Cēsis, gan Aldaris, bet Lāčplēsim bija tāds pats kulta statuss, kā Užavai pirms gadiem pieciem
0
^ ... un Rīgas alum visas zortes garšoja pēc pelējuma.
0
njā, bija šim (Kimmel) tāda specifiska piegarša - man tik Rīgas Oriģinālais patika.
+1
Tā zemākminēta piegarša atgādina vecu anekdoti, ka krīze atnāca arī pie manis ...ēdu sieru ar pelējumu... :D
+2
... un, attīstot tēmu, jāmin, ka pupi padomju laikos ar noteikti bija tvirtāki.
+2
ir trīs diezgan droši rādītāji tam, cik produkts ir dabisks vai sintētisks- derīguma termiņš, smuka krāsa un vai kaķis to ēd. nu nav kaut kā no padomju gadiem palikusi atmiņā skaisti rozā desa, kas var stāvēt teju pus gadu un kaķis viņai pat virsū nepaskatīsies. tā, ka tie partikas tehnologi tomēr nav bijuši tik advancēti kā mūsdienās. piekrītu par rūpniecisko un lauksaimniecības piesārņojumu, bet to toties tagad aizstāj ģenētiski modificētās sastāvdaļas/barības vielas. ej nu un sazini, kas labāks DDT vai mūsdienu brīnumi
0
kamēr neizaug trešais pups :)
0
Ja alus ir šķidrā maize, tad te jau iet atklāts spams.
0
padomju laikos krūtis nebija, bija pupi:)
0
Labi turpinam. Atceros 2-ajā klasē 1985.g skolotāja parādīja bildi ar sengrieķu puskailu dāmu. Tas izraisīja smieklus arī man. Bet, kad jautāja par ko, nez kāpēc nebija atbildes. Ari tagad tās nav...
Pupi tā ir mikla :D
0
ejiet jūs ar saviem kaķiem ... ir kaķi, kuri ūdeni tikai no krāna dzer un ēd tikai suņbarību ....
0
Interesanti, kā tie, kas kaķa kaut kā ēšanu vai neēšanu pieņem par galveno pārtikas kvalitātes rādītāju, izskaidro miskastes kaķu pietiekami augsto izdzīvotspēju?

P.S. tam, vai produkts ir dabisks vai sintētisks, nav tiešas saistības ar to, cik tas ir kaitīgs vai veselīgs - ir pilna dirsa ar dabiskām indēm.
+3
Iedevu kaķim apelsīnu. Neēda. Laikam tad jau jāmet ārā!
+1
Tu pamēģini, nedēļu dot tikai apelsīnus, varbūt tomēr labi :D
0
Manam kaķim maize (īpaši Rimčika svaigi ceptā, kā arī karameļbulciņas) dikti gāja pie sirds. Tā kā jau teju gadu ne maizi, ne citus miltu izstrādājumus uzturā nelietoju, kaķim nācāt mainīt našķu paradumus. Tagad kā traka ir uz bezglutēna cepumiem! :D
Pievienot komentāru
Komentārus rakstīt var tikai reģistrēti lietotāji tapēc ielogojies vai reģistrējies!
Aktuāli
Forums
Online [1]
krabathor
Pieslēgties
Meklētājs
Jubilāri
Liega (20 gadi)
MEDIEVAL (19 gadi)
Sedmenc (15 gadi)
Racējs (1 gadiņš)
Viskas