putraimu diēta
0
Lai kādu pārtikas produktu bez maksas izdalītu vistrūcīgākajiem Eiropas Savienībā, naudu piešķir Eiropas Komisija. Latvijai ar šo atbalsta programmas īstenošanu trūcīgajiem īsti nevedas: bezmaksas baltmaizes dalīšana pirms diviem gadiem neiztika bez likstām. Tad lēma, ka 2007. gadā un 2008.gadā dalīs putraimus. Šogad programma atkal ir iestrēgusi, jo neviens nav pieteicies sagādāt putraimus, kurus labdarības organizācijas nogādātu līdz nabadzīgajiem.

Putraimi lēni pārstrādājas kuņģī un tas nozīmē - cilvēkiem ēst ilgu laiku negribēsies, apgalvo uztura speciālisti. Labs veids, kā 122 tūkstoši Latvijas vistrūcīgāko ļaužu var gūt sāta sajūtu - ar sauju miežu putraimu.

Bezmaksas kilograms putraimu pienākas tiem, kuru mēneša ienākumi ir 60 latu un mazāk. Taču, izrādās, nabadzīgajiem ļaudīm, īpaši bezpajumtniekiem, nemaz nebūtu iespēju putraimus pārvērst putrā.

- Jums būtu kur pagatavot - karsts ūdens, sāls?

Einārs: "Dotajā brīdī man nebūtu!"

Māris: "Ja uz vasaru tas nāktu, var ugunskuru uzkurināt, mēs arī tēju, kafiju taisām tādos apstākļos."

- Viens kilograms mēnesī pietiktu?

Einārs: "Tev pietiktu? Tad kāpēc uzdod muļķīgus jautājumus?"

Māris: "Divām reizēm pietiktu!"

Latvijas vistrūcīgākie iedzīvotāji pirmos putraimu maisiņus varēs saņemt tikai sākot no jūlija. Palīdzības programma iekavējusies par pusgadu. Pirmajā izsludinātajā iepirkumu konkursā neviens uzņēmums nepieteicās sagādāt putraimus. Uzņēmējus neapmierināja pārāk zemā cena – 23 santīmi kilogramā.

Zemkopības ministrija tagad atradusi risinājumu ražotāju motivēšanai. Teju divas reizes paaugstināta iepirkuma cena - līdz 40 santīmiem par vienu kilogramu putraimu. Eiropas Komisija kopumā projektam piešķīrusi 102 tūkstošus latu. Tā kā putraimi nebūs izsniegti pusgadu, tad šo neiztērēto naudu par neizsniegtajiem produktiem izmantos iepirkuma cenas dubultošanai.

Iveta Ozoliņa, ZM lauksaimniecības dep. direktora vietniece: "Ja mums ir jāizdala 445 tonnas putraimu kopā pa visu Latviju, tad apmēram būs uz 200 tonnām. Izdalāmo putraimu daudzums samazināsies uz pusi, līdz ar to var paaugstināt cenu."

Zemkopības ministrijas piedāvātā jaunā summa - 40 santīmu par kilogramu - ir tik vilinoša, ka vieni no Latvijas lielākajiem graudaugu pārstrādātājiem – "Rīgas dzirnavnieks" un "Rēzeknes dzirnavnieks" - apsver pat iespēju atjaunot reiz slēgto putraimu ražošanas līniju. To LNT Top10 pastāstīja "Rīgas dzirnavnieka" ģenerāldirektors Sandis Jansons. Viņi ir gatavi piedalīties atkārtotā konkursā.

Pērn visa gada laikā Latvijā tika izdalīti aptuveni 43 tūkstoši kilogramu putraimu. Bet šogad sešiem mēnešiem vien atvēlēts piecas reizes lielāks daudzums. Tas gan nenozīmējot, ka gada laikā desmitkārtīgi pieaudzis nabago cilvēku skaits, saka Labklājības ministrijā. Eiropas programmas administrētāji Lauku atbalsta dienestā skaidro, ka putraimus cilvēki ņemot labāk nekā bezmaksas maizi.

Juris Spručs, LAD direktora vietnieks iekšējā tirgus jautājumos: "Man nebija informācijas no piegādātāja, ka kādā no piegādes vietām putraimi bijuši atteikti un palikuši pāri. Pretēji tam pašam gadam iepriekš regulāri nāca informācija, ka maize atvesta, bet nav kam maizi paņemt."

LNT Ziņu sastaptie trūcīgie atzina, ka nemērošot ceļu uz labdarības organizācijām pēc pazemojošās paciņas kilograma putraimu. Garšīgāki un vēdera labsajūtu radošāki esot pārtikas produkti ar sen beigušos derīguma termiņu. Veikalnieki par velti atdod veco pārtiku.

Māris: "Parādi! Lašmaizītes! Cilvēki izmet ārā ļoti daudz ko!"

Einārs: "Vot, to mēs ēdam! Un katrā ziņā es ēdu lasi biežāk nekā tu! Tas ir noteikti! Es nejokoju! Franču konjaku neattaisītu atdot! Bez jokiem. Es nezinu, vai tu dzer tik daudz kā es?"

Māris: "Cik vakar mēs izdzērām franču alu? 15 pudeles?"

Sarkanais Krusts uzskata – ir jāpārtrauc atsevišķu produktu dalīšana par Eiropas Savienības naudu. Sabiedriskā labuma organizācija iesniegusi priekšlikumu nākamgad izdalīt grozu ar dažādiem pārtikas produktiem.

Signe Putniņa Sarkanā Krusta sociālās programmas vadītāja: "Mēs piedāvājam nākamgad to, ka putraimu vietā būtu pārtikas grozs, kurā ietilptu makaroni, cukurs, auzu pārslas, tēja, sausās zupas un pankūku milti."

Valdis Nagobads, Latvijas Sarkanā Krusta ģenerālsekretārs: "Bet, kad mēs redzam, ar kādām grūtībām šis projekts vispār realizējas, tad es neticu, ka te var kaut kas izveidoties ar šo grozu!"

Atbildīgā Zemkopības un Veselības ministrija pagaidām šai idejai nav teikusi ne jā, ne nē. Izrādās, valsts ierēdņiem putraimu putra garšo labāk nekā trūkumcietējiem. Pagatavotie putraimi regulāri tiekot celti balto apkaklīšu brokastu galdā.

- Kad jūs pēdējo reizi ēdāt miežu putraimu putru?

Juris Spručs, LAD direktora vietnieks iekšējā tirgus jautājumos: "Miežu putraimu putru es lietoju regulāri. Ja es nemaldos, tad... nezinu, vai tie bija kvieši vai mieži, bet nedēļā reizes divas vismaz."
Komentāri sakārtoti pēc to ievadīšanas datuma
0
bobij, vai vēlies es tev rokas pārlauzīšu, lai tu beigtu drukāt? visiem būs labāk.
0
Ieliec ķeksi un nesprēgā.
0
lūk lūk:D
vakar redzēju pa tv,divi idioti nodzērusies baigi blatoja kameru priekšā ar tām lošmaizem :D
0
Piegrūzt ar putraimiem līdz vemšanai gan Kalvīti gan Šleseru. Kuces bļin
0
bobij, kĀ Rokupācijas skanējas?

ievēro putraimu diētu PATS un sataupīsi kamerai =|
0
Kā tad!
Un točkas ziedētu un zeltu ka no lētajiem miežiem varētu ļergu dzīt :)
a kāda vaine?
0
a man gribās viņam kaut ko salauzt, tagad būs iemesls
0
mazais kapec linkus uz jutubi var likt bet tekstu par aktualo valsti nevar?
0
Tapēc, ka lielākoties visem pohuj kas notiek valstī. Te nav TV NET, Te ir true metal. (tagad seko ļaunas grimases un griezīgā balsī izķērkts "Stay truuuuuuu" :D:D:D
0
Te ir TV METAL
0
(tālāk seko spēriens pa saulīti, pēc kura persona X ielido kompjūtergrafiski ģenerētā spama bezdibenī)
0
tāpēc, ka es esmu sasodīti oriģināls
0
un ja tev nepatīk manas apenes, tu drīksti iet dirst!
0
Nefolk2, a ko tev sliktu Saulīte nodarījusi, ka gribi viņu atspārdīt ?
0
"sauliite" anatomiskaa, to ar lielo S manliekas es nemaz neesmu irl redzējis.

sen jau gribēju pateikt, ka mazais2 - ir tas bobijsxxx apkarotājs, kurš savā stūrgalvībā un neatlaidībā visvairāk līdzinās pašam bobijsaxxam E:
0
no komiska 300 bļ
Pievienot komentāru
Komentārus rakstīt var tikai reģistrēti lietotāji tapēc ielogojies vai reģistrējies!
Aktuāli
Forums
Online [1]
vainamoinen
Pieslēgties
Meklētājs
Jubilāri
MEDIEVAL (19 gadi)
Sedmenc (15 gadi)
Racējs (1 gadiņš)
Viskas