Vēstule no Neo
+2
Patiesi vārdi:

tinypaste.com/fe665
Komentāri sakārtoti pēc to ievadīšanas datuma
+4
patiesi vārdi, bet viena lieta zajebal konkrēti - kapēc visu laiku ir jāsaka "Treknie gadi"?
Nebija nekādi treknie gadi- fak ar arā cilvēki vienkārši sāka normāli pelnīt, attīstīties-dzīvot kā mūsdienās ārpus Baltijas valstīm to dara visi citi Eiropas iedzīvotāji_ cita runa ir par līzingiem un banku parādiem, bet tomēr sorry - ja tad bija nauda, labas idejas varēja attīstīt biznesu! Laikos pirms krīzes, kaut kā neatceros, ka būtu tik aktuāls jautājums bijis kā - Blats uz jeb ko! man agrāk bija vienalga par to sūda PVN, kad veikalā kaut ko pērku, tagad??? nu nez no algas novelk un vēl jāmaksā valstij par to ka es pērku ēst, piemēram.. nu nah kur var tur prasu visu bež čekiem_ jā jā tā nav pareizi, bet tik pat labi, kur paliek visi ceļu nodoklu maksātāju iekasētie lati ceļu uzturēšanai? m?

Treknie gadi bija laiks, kad latvijā katrs iedzīvotājs sāka dzīvot kā cilvēks...
+1
Ko Tu ārdies? "Treknie gadi" - tāpēc, ka kalvītis teica. Tas tāpat kā "nasing spešal".
0
^
ta sanāk, ka ārpus Baltijas valstīm katru gadu ir trekns gads?
a pie mums ir sausā desmitgade...

vienkārši tā sabiedrības nostāja pret tiem treknajiem gadiem ir tāda pliekana, visi uzskata, ka tur zvizģec nereāli tauta ir uzdzīvojusi, pirkusi īpašumus, cēluši biznesa impērijas,nereālas mašīnas sētu pagalmos_utt - es saku, ka tuata sāka dzīvot kā visi to dara, un redz to Latvijā miljonāri negrib pieļaut,
iedomājies, kas notiks ja Latvijā katrs 10tais būtu miljonārs....

aiiii kā smidzina āra šalalalalaaaa
+5
Par ko Tu runā? Kāda vēl ārpus Baltija? WTF? Kāds sakars... Pelnīja? Dzīvoja? HAHA! Kreditēja un tērēja, paskaiti, cik uz vienu iedzīvotāju Vācijā ir BMW X5, Kaņņjaņjaņi, Lexusi... un cik Latvijā.
0
Ja katrs 10 būtu miljonārs, tad par miljons latu baltmaizei sanāktu.
-1
^
Latvijas ielās ir kā Autoexotikā_tas gan :D
Bet, ja varēja atļauties tādus vāģus, tad padomā kā pelnīja!

Piemēram LV pabalstus mammam, bezdarbniekiem, pensijas utt visu griež nost!
Kapēc tad tādā īrijā valsts apmaksā bezdabniekiem dzīvokli un vēl menesī piešķi 600Euro survivalam?
Anglijā ar bija daudzīga politika pret slīmjiem un fričiem ar...

0
Fukk, par šo zejbala rakstīt, var dzīvajā papļāpāt.
Īsumā
1) Neviens te NEPELNĪJA!! Kreditēja, tērēja un zaga.
2) To vēl redzēs cik ilgi tās Anglijas, Īrijas dos tos pabalstus. Imigranti tur drīz visu apgāzīs un sapisīs. Īrijai jau tuvojas žoppinens. Bet īsumā: tos 600 einārus var iešķiebt, ja tur *minimālā* alga ir 1200+ Eur Mums minimāla ir 180Ls (vai jau mazāk?), rēķini, tie ir 90Ls - mums arī šķiebj uz nebēdu ;)
+2
tak daudzi ar galvu nedomāja, tā ir kad neizglītotam celtniekam iedod naudu vairāk nekā viņš var mēnesī apēst:( sagrābās kredītos tos lexusus un tagad pašiem ir dirsā. kaut gan piekrītu, ka veids kādā tagad cenšas atrisināt problēmu ir ačgārns, ņemot nost sociālās garantijas utt. no tiem, kas jau tā ir vismazāk aizsargātie un mazāk pelnošie. par vienkāršajiem sociālajiem slāņiem vairāk būtu jādomā un par pamatnāciju- latviešiem:) tātad ko mums vajag?:)
+2
Bet par tēmu: tādu Neo principā nemaz nevar iesēdināt, jo viņš tikai lietoja Internetu un neko nelauza kā arī būtisku kaitējumu neradīja. Būtisks, protams, ir stiepjams un te, protams, ir Latvija.

Piemērs: uztaisam lapu ar 1-7500000 linkiem uz www2.vid.gov.lv/eds/Pages/... un palaižam googlē. A ko? LV pēc tam konfiscēs ~miljons google serverus?

DAUŅI, MIRSTIET!!!!
0
Dārgā U kundze :)
pasaki kā tāds celtnieks neņems Lexusu sev, ja viņs pirms krīzes mēnesī pelnīja ap 4000Ls
ar tādu algu Lexus likās visnotaļ reāls pasākums, bet nu šaurās pierītes sindroms nostrādāja,
neaizdomājas jau par to, ka vienu dienu 4000Ls var pārtapt 400Ls 8)
esmu vienmēr bankām gājis ar apli - nafig, tagad redzu, ka man tas ir apmaksājies...

Bigij, bet tādas Anglijas un Vācijas vai Īrijas šķiet, ka ātrāk spēs izķepuroties no krīzes par LV?
+3
Īrijai īstā krīze vēl priekšā. Un redzēs vēl vai tas viss ES pasākums baigu beigās nesabrūk. Krīze, nekrīze - man pie kājas, neesmu celtnieks. Jāsaka, ka es jūtos ļoti labi. Baidzot visi nolaidušies uz zemes, arī valsts iestādās visi tik laipni, laipni... :)
+3
Lai brūk tā ES, es uz drupām uzdziedāšu jautru dziesmiņu!
-1
Ja gribēs, gan jau ka piesies aicinājumu gāzt valsts iekārtu, kas ir sodāms figņa.
0
Kuras valsts?
+2
Noraut mīnusu par likuma traktēšanu var tikai iekš Truemetal :D
+1
Anglijā nekādas krīzes nav jau pusgadu. Normālu cilvēku, kas gribētu strādāt ar uguni atrast nevar. Viesnīcas un restorānus atkal gāž riņķī, kāda vēl krīze?

A vispār bāliņiem, kam galvā jau sabiezējums no tā vārda pateicoties nebeidzamām "krīzes" ziņām es iesaku palūrēt kādu dokumentālo filmu par I un II pasaules karu beigām, padomāt no kādas žopas cilvēki atkopās.

Īsumā sakot, normāls process notiekās, tik vairāk galvu lietot sadzīvē, mazāk apollo sēdēt un būs viss kedā ;)

+6
Treknie gadi bija laiks, kad latvijā katrs iedzīvotājs sāka dzīvot kā cilvēks...

^^^ es pievienojos ninja69 teiktam. Es nezagu, es nekrāpu, es strādāju valsts labā un pelnīju savu algu, no kuras ~50% tika maksāti nodokļos. Es beidzot sāku justies kā cilvēks, ka no algas varēju pat kautko iekrāt un 1 x gadā aizbraukt pie čomakiem uz Vaciju vai Austriju.

A tagad - jebal, man par 40 ls bezdarbnieku pabalstu ir jadzīvo!!! Es esmu jau nodokļus valstij maksājis vairāk kā 15 gadus, un pie tam smukas summas, jo gandr;iz visas manas darba vietas maksāja pēc pilnas programmas!

Tāpēc vēlreiz - riebj teiciens "treknie gadi" - tas bija laiks, kad man likās ka tomēr esmu cilvēks un dzīvoju, nefic fuckin' eksistēju!
0
Sonnenmensch
, šodien, plkst. 15:34
Tāpēc vēlreiz - riebj teiciens "treknie gadi" - tas bija laiks, kad man likās ka tomēr esmu cilvēks un dzīvoju, nefic fuckin' eksistēju!

Tieši tā! Ne zagām neko, strādājām kā parasti mirstīgie_ atceros, kad vēl Alfā strādāju par parastu pārdevēju saņēmu lielāku algu nekā tagad_pie tam likās tad, ka visam cenas ir palielas, bet es dzīvoju labāk! Šodien jau man zb ir šitā Latu pisināšanās - saņem algu, nomaksā rēķinus, īri, tad paliek pāri nauda atliec paikai, un paliek 20Ls-alum vai kādam drēbes gabalam_ čau!
Spiež jau to smadzeni bišķiņ tas, ka tagadējā darbā strādāju uz pusi nogrieztu algu, darba apjoms mazinājas, bet ne tik traki kā alga_ ehh

Tagadējā morāle ir tāda, ka man ir jāpiepūl smadzene kā apčakarēt valsti ar PVN :) vai
jādabon otrs "nelegālais darbs" _ tiemžēl nesanāk apvienot...es labrāt pasēdētu kādā autostāvietas būdelē par apsargu, bet vismaz būtu kādi +120Ls klāt pie algas_varētu kaut kam arī iekrāt
0
-2
Nu ja, kā kas, tā celtnieki tūdaļ pie vainas. 19-gadīgie puņķutapas tikko no "Turības", ar pretenzijām a la "bez 2000 mēnesī i klāt nenāciet" - tie ne.
Neesmu celtnieks, bet - sociālistu uz jums nav!
+1
"dzīvot kā cilvēks" ir diskutabls apzīmējums. Priekš Āfrikas LV visi dzīvo kā karaļi.

Jāsaprot, ka tie pāris gadi bija uzdzīve kredītā. Zviedri krāj pensijām bankās -> bankas paplašina darbību Baltijas valstīs un mētājas ar kredītiem -> LV visi pēkšņi ir maksātspējīgi, pērk auto, lupatas, restorānus "dzīvo kā cilvēki" / milzu čungurs tiek noslaukts nodokļos un valsts iepirkumos un birokrātu armijai 4 ciparu algas ir minimums, valsts ārējais parāds eksplodē.

Kas par to beigās maksās? Zviedru penši maksās, skatoties kā viņu mūža ieguldījumi aiziet pa pipelēm. OK arī LV aizņēmās un tie paši tērētāji arī dabūs atdot to naudiņu caur nodokļiem vēl daudzu, daudzu gadu garumā.

Un maldās katrs, kas dzīvoja LV pēdējos gadus un domā, ka nav piedalījies trekno gadu uzdzīvē. Bez minētās loģiskās ķēdītes nebūtu tādu algu ne Maximas pārdevējiem, ne celtniekiem, ne mūsu ofisu žurkām.
0
Ar to es gribēju teikt, OK, visi mēs uzdzīvojām pa svešu naudu, laiks sākt rukāt, bļe!
0
^
nu bet Bigij, tad nolaižam cenu pārtikai, elektronikai un PVN likmei un atkal visi dzīvos normāli, tagad te viss izvēršas par bezpriģelu, nodokļus tik ceļ un neko neatvieglo! Kad te bļāva, ka 21% PVN nedarbojas, vajadzētu nolaist atpakaļ uz 18% un tā arī tas viss palika...

Drīz visa valsts pārtiks no baltmaizes ar majonēzi...
+1
Es neesmu ne baltmaizi, ne majonēzi gadiem pircis!
-6
^ tā pidaru paika tač!
0

Bangls
, šodien, plkst. 15:56

Ar to es gribēju teikt, OK, visi mēs uzdzīvojām pa svešu naudu, laiks sākt rukāt, bļe!

Ko nozīmē visi?
A ja es nēsmu visi, nesantīma no bankas nav ņemts-arī skaitos uzdzīvotājs, kurš vienmēr ir maksājs PVN un nodokļus_ un pasties Sonne 15 gadus norukāja, piķoja valstij nodokļus un ko? 40Ls pabalsts, kāda tad būs pensija?
0
Jā ninja, arī Tu biji uzdzīvotājs. Cik algu saņēmi? 500 ls? Esi aizdomājies kapēc ne 200 vai 2000 Ls? Algu, tāpat kā pārtikas cenas nevar "noteikt" (par Ziemeļ Korejā nevar, kā izrādās), šīs lietas rodas *pieprasījuma* un *piedāvājuma* rezultātā.

Ja valstī ir kredītu burbulis, tad uzņēmējam nav citu variantu kā maksāt Tev 500 ls, jo citādi Tu iesi rukāt citur, kur maksā vairāk. Izņemam kredītu burbuli no vienādojuma un cik tagad maksās Tev pārējie uzņēmumi? 300 ls? 200? A varbūt viņi jau bankrotējuši/neeksistē.

Lo-ģi-stiski vai tad ne?
0
ninja69, tā nevar. Var tikai pacelt algas, bet tad jāstrādā - jāražo, bet tas jau ir pretrunā kāpēc vispār mēs esam EU - *viņu* preču patēriņam. Kad mēs beigsim patērēt un sagribēsim ražot, mums jāmeklē jaunas dalībvalstis, kuras varētu appist. Turcija? Anyone?
0
Kā jau Bangls minēja, jūs - ninja un Sonne, abi dabūjāt lielas algas, jo citur, uz kredītiem balstītos pasākumos, (pār)maksā vairāk.
0
BigUgga, Tu viņus uzķēri!

1. EU caur bankām un struktūrfondiem iepludina naudu LV
2. LV patērē superīgās Rietumu mantas
3. ?????
4. PROFIT
0
Bangls
, šodien, plkst. 16:18
...tāpat kā pārtikas cenas nevar "noteikt"

Kas tās par muļķībām?
pārtikas cenas vienmēr var noteikt-kaut vai aizlien uz centrāltirgu pasties par cik tur var nopirkt litru piena un cik tajā pašā maksimā maksā litrs piena! Izvēle ir gan maksimā, gan tirgū! tik cena būs krietni savādāka!

......šīs lietas rodas *pieprasījuma* un *piedāvājuma* rezultātā.
Piemērs - degviela - pieprasījums ir -piedāvājums ir, cena par bareli samērā lēta, tad kapēc cena tik liela?

tak jeb kur griezies visur var atrast kur slauc naudu visi pēc tā tarifa, kas bija pirms krīzes!
Vispār Bangl atceries, cik daudz varēja agrāk par vienu latu nopirkt un tagad praktiski neko par latu nevar nopirkt! zini kapēc? tapēc, ka visi grib vārīties un neviens negrib saprast, ka tautai ir maksātnespēja pie tādām cenām_ a te tik māk pielikt nodokļu slogus

Ja valstī ir kredītu burbulis, tad uzņēmējam nav citu variantu kā maksāt Tev 500 ls, jo citādi Tu iesi rukāt citur, kur maksā vairāk.
Atvaino man kādi bija ienākumi uzņēmumiem???? viņiem bija izdevīgi tev tos 500 ls piešķirt!
Jo viņu skatījumā tā nebija liela nauda_

0
Tie treknie gadi jau ilūzija vien bija. Pelnījām brangāku ciparu, bet izdevumi ar bija lielāki. Un par to dzīvošanu - bez kredītiem arī treknajos gados pie lexxxusiem, kaijāniem, normāliem dzīvokļiem un citām lielām lietām netikt.
0
neliels offtopics, bet par to pašu politiku, kraizisu un vaininiekiem (vismaz pārīti) :)
www.youtube.com/watch?v=LHteTxaSJZU...
0
jebal ninja, ko Tu pīpē tik stipru? :D

"Noteikt cenas" ir tā: mēs Valsts, nosakam, ka kartupeļiem jāmaksā mazāk, respektīvi ne vairāk kā 14 sant.kg. Kas nepakļausies tiks sodīti pēc panta nr. bla bla bla

Ja Tu salīdzini Maximas un Tirdziņa cenas, tad tā ir *piedāvājuma* puse. Tu apsver abu plusus un mīnusus un pērc to, kas patīk! Respektīvi *pieprasījums*.

Tirdziņā tante pārdod pa 50sant/litrā, Tu nokaulē uz 45 sant. un jūs abi esat priecīgi par darījumu. Pieprasījums un piedāvājums ir novedis jūs līdz cenai.

"Piemērs - degviela - pieprasījums ir -piedāvājums ir, cena par bareli samērā lēta, tad kapēc cena tik liela?"

Lielākā daļa no degvielas cenas ir nodokļi, akcīze utt. lai uzturētu ceļus, būvētu tiltus utt. Naftas cenai ar gala produkta cenu tuvējā benzīntankā ir samēra vāja sasaiste, jo kā vari iedomāties tur ir milzīgs process pa vidu kas ietekmē cenu. Tirgotāji kā Statoil utt. patur tikai ap 8% no gala cenas, viņiem arī tak jādzīvo.

"Atvaino man kādi bija ienākumi uzņēmumiem???? viņiem bija izdevīgi tev tos 500 ls piešķirt!
Jo viņu skatījumā tā nebija liela nauda_"

Jā, bet tikai tāpēc ka uzņēmums darbojas kredīta burbuļa apstākļos. Ja nav kredītu burbulis, Tavam uzņēmums arī 200 ls būtu liela nauda, a varbūt viņš vispār nespētu izturēt slogu un būtu jau slēgts. Līz ar to arī Tu tomēr biji ieguvējs no kredītu burbuļa.

0
Shizz, nemīz, AŠ uztaisīs nopietnu ģīmi, Stendzinieks uzceps vēl pāris reklāmas UN TAUTA BALSOS TĀ KA PRIEKS!

Ja par Šleseru sabalsoja, tad kā lai par AŠ nebalsos? Tur jau lielākā problēma tajā cirkā.
+5
Krīzes vaininieki ir tikai un vienīgi mūsu "mīļotā" valdība. Visas kredītu došanas/ņemšanas varēja regulēt un nepieļaut banku bezpreģelu, varēja miljardu žīdu bankā neiegrūst utt. Viss nekustamo īpašumu tirgus burbulis ir tīri šamējo vaina.
0
Nēnu prātīgi cilvēki jau atceras vairāk par "3 mēnešiem" un ņem vērā atsevišķu indivīdu (ne)darbus.

Bet par to ka lielākais vairākums atkal uzkāps uz tā paša "masīvas reklāmas kampaņas" grābekļa, es vairs nešaubos, bet, brīnumi mēdz notikt :)
-3
--------
Jopcik, te ļaudīm nopietni baltmaize un majonēze tādā cieņā? o_0 Rupjmaize un kečups FTW!
--------
0
piekrītu werewolf - valdība ir lai vadītu nevis tikai "gāzētu", bet nu sava daļa tomēr tautai ar jāstrebj. Katrā ziņā lepojos ar sevi, ka nekritu "trekno gadu" bedrē pēc pilnas programmas.
+1
Jā, es ar par rupjmaizi un kečupu!!!
0
Bangls - maize ar kefīru = classic :D
0
werwolf - precīzi.

Un kas ielika Kalvīti uz 2 termiņiem? Un kam uz visu bija PILNGĪGS POHUJS 8 gadus? Tantei no Kanādas. Bet visi joprojām gatavi sev rokas drīzāk nocirst ne tai ko pārmest.
+2
Jā, Kanādas pendža jau aptaurētajiem bāleliņiem ir svētās govs statusā.
+2
Jau 2006ā beigās es teicu, ka būs sūdi, jo nepatikšanas sākās ASV - sāka sprāgt turienes nekustamā īpašuma burbulis. Normāli ekonomisti ļoti labi aprakstīja, kur mēs nonāksim, ja turpināsim tādā garā. Bet kurs tad klausās tādos sazvērestību teoriju cienītajos...

Bet te ir stāstiņš saprotamā valodā par šo te krīzi:

Hedi pieder bārs Berlīnē, lai palielinātu apgrozījumu, viņa nolemj saviem pastāvīgajiem klientiem, kuri lielākoties ir bez darba palikuši alkoholiķi, ļaut dzert uz krīta.

Kundze ļoti rūpīgi seko līdz un uzskaita klientu izdzertā alkohola daudzumu un turpina dzērienu izsniegšanu ar pēcapmaksu. Šādas ziņas, protams, sabiedrībā izplatās momentā un Heidi bārs plīst no jaunu klientu pārpilnības.

Izmantojot, faktu, ka klienti par izdzerto nemaksā uzreiz, Heidi visvairāk pasūtītajiem dzērieniem – vīnam un alum paceļ cenas. Rezultātā Heidi bāra pārdošanas apjomi aug līdz šim nepieredzētos tempos.
Tuvējās bankas jaunais un izlēmīgais klientu servisa konsultants Heidi klientu parādus novērtē kā vērtīgus aktīvus nākotnē un Heidi tiek palielināta kredītlīnija, jo bez darba palikušo alkoholiķu parādus uzskata par pietiekamu nodrošinājumu.

Vēlāk bankas augstākā vadība un eksperti bezdarbnieku-alkoholiķu parādus transformē Dzerparādzīmēs, Alkoparādzīmēs un Vemparādzīmēs, kuras vēlāk pārdod visā pasaulē.
Neviens gan nesaprot, ko šie vērtspapīru nosaukumi nozīmē un kā tie ir nodrošināti, tomēr, ņemot vērā, ka to vērtība nemitīgi aug, šie vērtspapīri kļūst par pieprasītāko preci vērtspapīru tirgū.
Tomēr kādu dienu, no alkoholiķu-bezdarbnieku parādzīmēm atvasināto vērtspapīru cenām joprojām augot, kāds bankas riska menedžeris nolemj, ka pienācis laiks pieprasīt, lai Heidi sāk atmaksāt parādus, kas izveidojušies, pasniedzot dzērienus klientiem uz krīta. Protams, bankas vadība šo menedžeri, vainojot nepamatotā negatīvismā, atlaiž no darba.

Lai kā arī nebūtu, Heidi nespēj izpildīt savas saistības pret banku un prasa viņu atzīt par bankrotējušu. Momentā Dzerparādzīmes un Alkoparādzīmes zaudē 95 % savas vērtības, taču Vemparādzīmēm klājas labāk un to cena pēc vērtības krituma par 80 % tomēr stabilizējas.

Heidi bāra piegādātāji, kas līdz šim uzņēmējai vieglu roku ļāvuši parādus nomaksāt vēlāk un paši ir ieguldījuši Dzerparādzīmēs, Alkoparādzīmēs un Vemparādzīmēs, nonāk līdz šim nepiedzīvotā, neērtā situācijā un vīna piegādātājs paziņo par bankrotu. Savukārt kundzes alus piegādātāju pārpērk konkurējošs uzņēmums.

Heidi kreditējošo banku no izputēšanas paglābj valdība, kam seko dramatiskas diskusijas un konsultēšanās valdošo partiju vidū. Bankas glābšanai nepieciešamos līdzekļus valdība smeļas, ieviešot jaunu nodokli nedzērājiem.
+1
/forum/122435-v%C4%93stule-no-neo#comment173723

ninja, Tev vispār ir kāda skaidrība par notiekošo? :O

Ej uz centrāltirgu un pērc. Tikai, maksā par stāvvietu, vai par sabiedrisko vai min pedāļus. Iedomājies, aizbraucot pie zemnieka mājās būs vēl lētāk.

Degvielai cena ir tāda, tāpēc, ka to tādu pērk :D Pamēģini iedomāties, kas notiktu, ja to degvielu pirktu tikai 50% apjomā?

Tas, ka par latu var nopirkt arvien mazāk, ir pašsaprotami mūsdienu pasaules kredītsistēmā. Es necentīšos tagad skaidrot, var pie kāda alus vai pameklē pats.

Valdības "nopelns" ir miljarda afēra saistībā ar Parex, bet ne jau ar kredīt-/īpašum- burbuļiem (OK to visu un aplikt ar nodoklīšiem un vairāk pakontrolēt spekulantus, kas dragāja nemaksājot IIN, Soc, utt. PVN varēja jau arī nemaksāt, jo nekāda pievienotā vertība praktiski netika radīta). Bet paskatās apkārt - katrā valstī, kas saistīta ar ASV, vismaz kāda banka tiek nacionalizēta. Kāpēc? Gan redzēsim, bet tam apakšā 100% ir kāda "jauka" fīča.

Ninja, skaidrs, ka jāceļ nodokļi - miljards padirsts, kur tad ņemt?

Kā Tu vari nolaist cenu elektronikai vai enerģijai? To visu importējam. Tāpēc pārtikas, u.c. vietējo rūpniecību (ko varētu neimportēt) jau veiksmīgi iznīcināja. LABRĪT!!!

Un kāpēc lai kāds samazinātu cenas, ja pērk tāpat? Doh! Varbūt krīze ir tikai jums vienīgajiem, kam šķiet, ka cenas tā vienkārši prikola pēc jāsamazina? Ja jau pērk, tad kur krīze?
0
Vispār, lai ņemtu naudu no nodokļiem, tie ir jāsamazina, nevis jāceļ.
+4
Klau, davai taču atzīsim vienu lietu - krīzi nav radījis nedz apsargs, ne Maksimas pārdevējs, ne celtnieks, nedz arī ierēdnītis ar 500 Ls uz papīra. Darbaļaužu šķiras ieguldītais darbs vai saražotās vērtības nevienā gadījumā nav atalgotas pēc pilna apmēra, citādi nevarētu pastāvēt kapitālistiskā sistēma kā tāda. Atšķirība tikai tā, ka civilizētākajās Rietumu valstīs proletariāts tiek apdalīts mazāk. (Pie tādām pašām prežu cenām, kā pie mums - kā ir, Bangls, vai tad britos pārtika un apģērbs neizmaksā lētāk nekā Latvijā?)

"Treknajos gados" man bij sūdīgs darbs un maza alga. Tagad man ir lielisks, relatīvi labi atalgots darbs, un vienīgās rūpes - tikt galā ar saviem pienākumiem un to nepazuadēt. Darba vietu neesmu mainījis, un alga arī nav nedz paaugstināta, nedz samazināta. Ironiski?
Skumji. Tas lērums finansistu, starpniekfirmu u.c. kapitālistiskās iekārtas parazītu, kas godam pa šiem gadiem pastrādājuši, joprojām turpinās bļaut pietiekoši skaļi, ka "krīze ir galvās", "krīze ir tiem, kas to rada" - viņiem priekš tā ir pietiekoši vareni rupori. Tie nedaudzie no viņiem, kuri, kā dažs mans paziņa, pelnīja 2 dienās tik, cik es mēnesī, bet tagad ir atstumti no siles, varbūt arī gribētu tagad paust savu patieso viedokli, taču pieeja bazūnēm šiem, protams, ir liegta.

Tie uzņēmumi Latvijā, kuri kaut ko ražo, tagad piedzīvo pat zināmu uzplaukumu, jo, vairums klientu no Ziemeļvalstīm u.c. attīstītiem reģioniem, attiecībā pret kuriem Latvija tomēr atrodas visai teritoriāli izdevīgā pozīcijā, tagad sākuši meklēt variantus. Tie, kas nekad neko nav ražojuši, turpina liekuļoti šaustīt sevi ar dekoratīvām pletnītēm un pūlēties ieskaidrot muļķa plebejiem, ka "krīze ir galvās"/

Varat mīnusot, cik lien, bet Kārlis Markss tomēr nebij mazais bērns, un viņa "Kapitālu" gan derētu izlasīt redzesloka paplašināšanai.
0
* preču cenām :)
+1
^ vai arī Mein Kampf. ;)
0
Arī nav ne vainas, ja pārāk neaizraujas :) Marksa idejas tur pastarpām arī var samanīt.
+1
"Darbaļaužu šķiras ieguldītais darbs vai saražotās vērtības nevienā gadījumā nav atalgotas pēc pilna apmēra"

A davai bez filozofēšanas. Kā būtu, ja būtu - tas viss ir tikai uz papīra. Nu nav X5 paredzēts darbaļaužiem.
+3
Nu jā, esmu gaisā parauts ideālists ar sociāldemokrātiskām novirzēm, un man asinis vārās, kad dzirdu kādu kundzīti radio bļaustāmies, ka "nevar celtnieks ar lāpstu pelnīt tikpat, cik ierindas menedžeris". Tu, bļa, pamēģini uzmest tādu apmetumu, kurš 50 gadus turēsies, un tad salīdzināsim, kura darbus vēl pēc paaudzēm turēs godā - menedžera, vai noplukušā strādnieķeļa, kuram nedrīkstot maksāt vairāk, nekā viņš spēj apēst.
Es no auto neko nejēdzu. Cik tas X5 maksā? 25-40 tūkst. Ls? Klau, Lielbritānijā ar radio starpniecību tiek meklēti kravas auto šoferi darbam par algu 20-50 £/h. Bet pārvadā viņi apmēram to pašu, ko mūsējie. Man domāt, tur kvalificētāku darbaļaužu ģimenēs šadi autiņi nevarētu būt nekāds retums. Un britu uzņēmēji brīnās, kā Latvijā var kļūt par miljonāru dažu gadu laikā, kamēr viņu pusē tam vajadzīgas paaudzes.
Bet dievs ar to X5, pie mums, protams, nekad nebūs tā, kā tur. Cik to X5 tad galu galā tika sacerējušies? Kāds 1% ķerto? Nesalīdzināmi vairāk ir tādu ģimeņu, kuri ne par ko tādu i sapņot nav varējuši, tik vien kā savas minimālās vajadzības pēc mājokļa u.tml. apmierinājuši, un tagad zaudējuši arī to pašu mazumiņu. Vai ķerto bezkaunības dēļ, vai arī to, kuri nav kautrējušies uz ķerto rēķina noplenīt?
Labi saprotu, ka Latvijā nekad nebūs tā, kā Z-Korejā, kur sūdus savārījušu ministru nošāva, apbedīja, tad pēc kāda laika atkal izraka atpakaļ, vēlreiz nošāva. Bet nu šitā brīvība, kas pāraugusi visatļautībā un nekontrolētībā, par kuru atbildība allaž jānes tikai un vienīgi "zemākajiem slāņiem", nav īsti panesama. Menedžeriem - varbūt, bet ne atlaistai skolotājai, kurai valsts tik vien garantiju sniegusi, kā 100 Ls mēnesī no Eiropas fondiem.
Īstenībā visam šitam tiukšajam penterim apakšā ir tikai viens jautājums: vai tiešām mēs no tā neko nemācīsimies?
Labi, labi, aizveros.
+1
nezinu, kādus jaukus celtniekus esi redzējis tu, bet tie, ko es manīju, nopelna baigo žūksni, tad divās dienās to nodzer un ripās norij. bravo, vairāk naudas tādiem. un 50 gadi ir ļoti švaks termiņš ēkai (skat. doma baznīca), punkts viens, stipri šaubos, ka alkoceltnieku ražojumi tik ilgi izturēs, punkts divi.

nesaku, ka visi tādi, bet nu tāds ir mans viedoklis par viņiem izveidojies, saskaroties ar tiem, ar ko esmu pazīstams.
+1
infestus, Tu vislaik anglija anglija. Anglija ir ar cik senu pagātni kā VALSTS? Cik mūsējā? Mums vēl daudz jāmācās.

50 gadu apmetums? Āhahahaa, tās mājas tak brūk kopā pēc divi gadi. Tādam kaut-ko vispār maksāt? Bezjēgas manageri - nahuj viņus. Tagad jau tie frukti daboun pēc pilnas programmas, jo pārsvarā citu neko nemāk. Domā tādam celtniekam, kas māk darbu kvalitatīvi, nebūtu jāsaņem vairāk kā viņam pakļautie 5iem palīgstrādniekiem-puņķ... Tas pats manageris vien sanāk.

Vienīgais mājoklis? Nu tak c-mon! Pirkt dzīvokli hrjukšķenē pa 60 kLs, kurš pirms pāris gadiem maksāja 6kLs? Kamēr rīgā varēja nopirkt vienu dzīvokli, Krāslavā par to pašu cenu varēja trīsstāvu daudzdzīvokļu māju ar trim poģikiem.

Zaibal rakstīt, man vēl daudz ko teikt, bet pēc pāris aliem nevedas tā rakstīšana!
+1
šī krīze ir kā auksta duša tai slimajai ekonomikas sistēmai, kas bija Latvijā nesenajos treknajos gados. Ir lietas, ko krīze salika pa plauktiem un atvēsināja sakarsušās pie ātras turības un labklājības tikt gribošās galvas.
Vēl pavisam nesen- visi,kas nevāļājās grāvī, bija profesionāli celtnieki, biroju vadījtāji, finanšu direktori, menedžeri, mārketinga speciālisti, projektu vadītāji u.t.t. un kādi vēl vells sazin tur kādi vadītāji.... Un viņiem visiem bija darbs. Un labi apmaksāts. Lai kāds no viņiem tad ietu strādat par 400-500ls ??? tpu bļe... Blakus kantorī maksā 700-1000 ls ! Iešu tur strādāt. Jau ir piedāvājumi. Tauta bija izlaidusies. Skaidrs, ka tagad škrobis u.t.t. Manuprāt nav normāli, kad videni tikko beigusi puņķutapa aiziet strādāt uz kantori (izturot konkursu starp 3 pretendentiem !!!) par mārketinga speciālistu (poņa minimāla- tomēr jābū atbilstošai izglītībai) uz biroju. Un tagad nu būs lielais speciālists. Alga 2x lielāka, kā man, kas 6 gadus nolauzis augstskolā. Vai piem., bruģētājs ar pāris rievām smadzenēs nopelna 3x vairāk, kā kādas lauku skolas direktors. U.c. n-tie piemēri.
Tagad bļe- šāda absudra situācija nav.
Sākām dzīvot, kā cilvēki? Jā, tāda mākslīga un īslaicīga ilūzija mums tika radīta. Šeit vietā krievu paruna "iz grjazi, v kņazi". Un lielākā daļa no mums tam smuki gāja cauri. Skaidrs, ka vainīga ir sistēma un padomju mantojums, proti zagšana un alkatība. Mēs esam eiropieši...., bet domāšana mums nav kā R-eiropā. Mums jau nav ko vēlēt.... Vara jau mūsu cilveku sabojā. Sāk zagt un raust.
Personīgi mani tie treknie gadi apgāja garām. Bet tagad es nevaru sūdzēties par savu dzīvi. Tāpat, kā Bigijs esmu apmierināts.
0
Nu jā, vainīgi tik un tā tie slikti situētie nabagi. Tie, kas stūrei nav bijuši ne tuvumā.
Nerunāsim par stroiku "manageriem" sporta biksēs, kuru brigādēs patiešām labi celtnieki arī toreiz nevarēja tikt (vai negribēja līst, jo tās tūkstošu algas bieži vien tā arī palika nesamaksātas). Man viens čoms ar 2 ar izcilību aizstāvētiem maģistra grādiem pusotru gadu darbu atrast nevarēja. Šitāda tā "salikšana pa plauktiem" galu galā izvērsusies.
+1
Man pietika treknajos gados un pietiek arī tagad, tāpēc ka esmu centies nelekt augstāk par pakaļu.

www.youtube.com/watch?v=i7SRvEd5VpQ...

Tos, kurus ir pārņēmusi bezcerība - balsojiet par mani un visu "trekno gadu" valdošo koalīciju varēsiet sastapt Suntažu apkārtnē, kur tie ar savu varonīgo, fiziski smago darbu dos neatsveramu ieguldījumu dzelzceļa līnijas "Rīga - Ērgļi" renovācijā. Saprotams, ka daudzi neatgriezīsies :D
+1
Cik atceros, neviens tāpat īsti nebija apmierināts ar piķi tajos taukainajos gados - visi ņerkstēja par inflāciju.
0
Diemžēl poikāna kungam ir taisnība. To, kas ir tajā vēstule es jau uzsvēru kaut kur vienā diskusijā, bet nu labi... Neo pateica daudz skaidrāk un konkrētāk.

P.s. tie 'gudreļi', kas domā, ka treknajos gados bija superīgi, teikšu vienu - treknie gadi bija tie, kad viss sāka iet taisni pipelē. Kaut kur (šeit, piemēram, pēdējā rindkopa par Kalvīti-> 10saeima.weebly.com/tautas-partija.html... ) klejoja uzskats, ka tieši Kalvītis mūs noveda līdz bankrotam. Un visi šitie nodokļi, fekaljas, 23% bezdarbs un premjers, kas izliekas, ka ir sabraukts ezītis, ir sekas tam, kas notika treknajos gados.
0
es gan varu parādīt vainīgo un tas nav treknais ruksis vai 100 ūdensgalvas (nu labi, lai būtu politiksi pareizi :D - viņi arī ir līdzvainīgi)

vainīgs ir IKVIENS, kam ir vai ir bijis kaut mazākais līdzings, overdrafts vai kredīts, kas nav saistīts ar RAŽOŠANAS attīstību ! IKVIENS !
0
Treknie gadi bij kalvīša purnā. Uzņēmēji laipoja no kredīta uz kredītu. Paņem kredīte, uzkapā prijektu "Jaunais purvs", nopārdod un mauc nākošo. Tad vēl tādi Saškas no rajona par ķieģeļu stiepšanu 600ls saņēma un grāba X5. Atceros, ka viens tāds "profs" teica, ka bez 500ls algas pat neceļas. Tagad tie visi sūkātāji, kuri patiesībā neko nemāk ir vai nu ārzemēs, vai dzerstās te. Tie bija kredītu gadi. Cilvēki dzīvoja bez seguma saviem izdevumiem. Tas nebija līmenis, kurš ir sasniedzams 20 gadu laikā, bet gan parasts sūda burbulis.
0
"Bangls, vai tad britos pārtika un apģērbs neizmaksā lētāk nekā Latvijā?"

Paika dārgāk (2x vai 3x Tesco pērkot), lupatas lētāk. Protams, % no algas, kas tiek tērēts šitām lietām ir daudz mazāks kā LV.

"Tie uzņēmumi Latvijā, kuri kaut ko ražo, tagad piedzīvo pat zināmu uzplaukumu, jo, vairums klientu no Ziemeļvalstīm u.c. attīstītiem reģioniem, attiecībā pret kuriem Latvija tomēr atrodas visai teritoriāli izdevīgā pozīcijā, tagad sākuši meklēt variantus. Tie, kas nekad neko nav ražojuši, turpina liekuļoti šaustīt sevi ar dekoratīvām pletnītēm un pūlēties ieskaidrot muļķa plebejiem, ka "krīze ir galvās"/"

Nu par to jau viss bazars. Kapitālisms ir skaists ar to ka vienmēr sevi līdzsvaro.

Bāliņu ekonomika turējās un IKP uzlidoja debesīs pateicoties tirdzniecības nozarēm, kas savukārt varēja notikt tikai ar zviedru un EU piķi. Nahui ko ražot un eksportēt vai attīstīt, ja katrs dunduks var kļūt par NI "spekulantu" un doties pa tiešo uz auto salonu, restorānu un mauku māju? Visiem ķēdītē un tai apkārt pēkšņi ir darbiņš, bet gala rezultāts ir tikai cilvēki ar astronomiskiem kredītiem par paneļu mājām.

Kad kredītu piķis beidzas, tad jāsāk domāt ko darīt lai valstij būtu nodokļu naudiņa un cilvēkiem darbiņš. Algas aiziet dirsā, cilvēki samierinas, ka 300 ls arī ir naudiņa un uzņēmēju onkuļiem atkal ir iespēja vērt vaļā firmas un ko ražot, eksportēt -> sākas ekonomikas "īstā" jeb ilgtspējīgā izaugsme.

Es 2 gadus jau saku, ka nav nekāda krīze, ir atgriešanās skaudrajā realitātē :) Un realitāte ir tāda, ka LV ir tā pati nabadzīgā valsts, kas tā bija 2000. gadā bez īstas ražošanas un vērtību radīšanas kultūras. Kamēr tas nemainīsies, tikmēr situācija ies tikai uz leju.

Man personīgi žēl tikai pensionāri, kam nav neviena uz ko paļauties un kuri principā ir uzmesti, jo sociālais budžets tika "novirzīts" kopējā katlā. Bet pārējie? Tev ir normāla veselība 25 gadi, EU pase un tu pelni 300 ls par darbu ko ienīsti? TU ESI DEBĪLS! Zats it folks.
0
^
Bangl tu gadījumā nēsi kaut kādas politiskais analītiķis, tik daudz zini?
0
haha, ninja69, netak, es pametu ofisu darbus LV un šobrīd bārmenis ar visādām blakus ģēlām, bet man vienkārši patīk palasīt par ekonomikas tēmām, parunāt ar gudrākiem vīriem apkārt. Bakalaurs no RSU it kā arī ir, bet par tā kvalitāti var tikai raudāt/smieties.
0
^
Eu Čali! blaa! Offisaa sedeji? kaa ir nomainīt darbu uz kaut ko aktīvāku? nenožēlo?
man arī zajeba offisā sēdēt :D sāku domāt par citu darbu, citādi tupi blenzt monitorā 8h dienā - liekas, ka dzīve apstāsies..
0
Ui es sēdēju pa 10-12h katru dienu un vēl pietiekami daudz nogales :) Reklāmas peļu biznesiņšs vietējā vaļu aģentūrā. Nepārtraukts stress par termiņiem, klientu problēmām, nopietnām finansu plūsmām, sexs ar atskaitēm utt. utt. un beigās alga 650 ls bez izaugsmes iespējām 3 gadus, jo IR TAČU KRĪZE. Paldies, nē.

Tagad nodzirdu cilvēkus satriecoši skaistā vietā un jūtos lieliski! Kad darbs beidzas, tad tas beidzas. Ej mājās un bīdi savas ģēlas.
0
Es tomēr nespēju saprast, par ko jūs tā ienīstat savu tautu. Samaksāja nabagiem pāris simtus vairāk, tagad nabagi pie visa vainīgi.
Atgriešanās realitātē ir laba lieta, bet lielveikalos rēgojas ziedojumu kastītes, jo dsmitiem tūkstošu (arī visai izglītotu) cilvēku Latvijā reāli nav ko ēst. Kāds vispār saprot, ko īsti tie pēdējie 3 vārdi nozīmē?
Es laikam turpmāk palikšu pie smagajām anekdotēm un šitādās tēmās lieki nebāzīšos. Pardon, vēl šoreiz.
0
Kurš tad saka nabagi vainīgi? Cik es radzu, tad saka tā: "Paši vainīgi, ja ņēma krītus X5", vai "Paši vainīgi, ka pirka 6000 vērtu kubiku-rubiku pa 60000". It's like - hello to america?!
0
Kā lai ņem kubikrubiku Krāslavā, ja darba tur nav bijis ne tad, nedz arī tagad, un tik un tā jāņem kubikrubiks Rīgā? Un nabags, kuram uz brīdi iedots X5, ir un paliek tikai nabags. Precīzāk, runa ir par mazāk aizsargātajiem tautas slāņiem, par kuriem neviens i dzirdēt negrib.
+2
Strādāt negrib, tas arī viss. Darbs nav krāslavā? Ņem zemi, apstrādā, turi cūku, kurini krāsni - esi neatkarīgs - nemaksā ne par gāzi, ne par elektrību, ne par siltumu. Ā - nepatīk? Gribas dirnēt birojā? Gribas siltu ūdeni pa trubu? Elektrību? Kaimiņus?

Kad beidzot iestāsies Marksa (u.tmldz.) utopija, tad pie šī tēmas varētu atgriezties, bet pagaidām par to visu jāpiķķo.
+3
@ infestus "Es tomēr nespēju saprast, par ko jūs tā ienīstat savu tautu. Samaksāja nabagiem pāris simtus vairāk, tagad nabagi pie visa vainīgi."

Man aizdomas, ka Tu vispār neko nesaprati no manis teiktā, ja nonāci līdz šādai interpretācijai :) Ideja uz paplātes dļa osoba tupih: nevis strādnieku šķira vainīga, bet gan strādnieku šķirai nepielec, ka tās algas bija neuzturamas ilgtermiņā, jo valsts turējās uz burbuļa. Un šobrīd, kad burbulis nav un algas nav ir jāņem BigUgga padoms tikko minētais.

p.s.

Un beidz vienreiz atvainoties katra posta beigās! :D Ja pašam kauns no saviem tekstiem, tad tak var paturēt pie sevis! :)
0
Piznes, kā tomēr te no daža laba nes šitais a la "Mērnieku laiki": "man ir dzelzasu rati, un dēls mācās ģimnāzijā, a kaimiņam nav - kaimiņš duraks!"
Arī, lūdzu, jautājums uz paplātes: kas vairāk atbildīgs par tiem paņemtajiem kredītiem, tas labklājības ilūzijai noticējušais strādnieks ar 9 klašu izglītību, vai arī tie, kas viņam to kredītu deva?
Kaut gan vari neatbildēt. Tava iz dzelzasu ratu augstumiem paustā nostāja jau ir skaidra.
Cēlām, būvējām valsti, bet beigās ļautiņiem ar zinātniskajiem grādiem jātur cūkas. I dažam labam vēl par to, izskatās, pat nenovīdīgs prieks.
+1
tev tie argumenti tādi ļodzīgi, vienubrīd par nabaga strādniekiem ar 9 klašu izglītību runā, otru brīdi jau par kkādiem zinātniskiem grādiem. izlem tač' vienreiz, ko aizstāvi - dumjos un naivos vai arī ne tik dumjos, bet neveiksmīgos (potenciāli slinkos).
0
teiciens,nevis slinkojot un pustot...
darbs pie tevis pats nenaks,jamekle...
a krize,heh pashi vien vainigi esam,thats all
nav ko raudaat bet biidiit lietas taalaak,jo pats stulbakais ir tagad nolaist rokas un sukstiiites:D
0
Teiksim tā - ikkatru darba ņēmēju, proletariāta šķiru, lietojot no jūsu leksikona izskaustu apzīmējumu.
Un te nu, šai komentārā par "potenciāli slinkajiem", sīkburžuāziskās atvases zemiskā daba lien kā īlens iz maisa. Ja Tu spēj par "potenciāli slinku" nosaukt skolotāju ar 30 gadu darba stāžu, kura nu spiesta strādāt par apkopēju, te vairs nav ko diskutēt.
0
Bīdīt lietas, bīdīt lietas... Bīdām katrs sev individuāli, kā bīdījuši, bet vai no tā vien kas mainīsies? Vai nav laiks vienreiz sākt domāt nedaudz plašākās kategorijās? Vai nav laiks izskaust šito trulā viensētnieka dabu no sevis?
0
Izmantošu izdevību atzīmēt, ka zajebis gari teksti :D
Moš vajag uzbliezt balsojumu : "Vai tu spēj izdzīvot ar saviem mēneša ienākumiem?"
Atbilde, ka "spēj izdzīvot" nozīmētu, ka maizīte ir un ka parāds nekrājas. Un ja jau nobalsot varēja, tad internets arī ir - ko tad vēl vairāk vajag.
-1
nu nabadzinji,paraudashu par viniem:D
Ja,un ir slinka,ja skolotajs ir profesionalis,un labi rubii ar smadzenem tad par apkopeju nestradatu...doooh
0
infestus tu pālī raksti vai vienkārši kaut kāds citāds esi?

Varbūt palasi kas ir teikts? Es šķiet jau piekritu warewolf, ka ja gribas vainīgos/atbildīgos saknē atrast, tad jāskatās uz korumpētajiem vai/un vienkārši nekompetentajiem valdības vīriem, kas atļāva ilgstošu bezatbildīgu kreditēšanu un tajā pašā laikā uzaudzēja nepamatotas personāla u.c. izmaksas nenomaksājot valsts parādu kā to izdarīja igauņi.

Tas ko es te vēl un vēl saku ir tikai to, ka ieguvēji no kredītu burbuļa bija pilnīgi visi, ieskaitot Tevi un mani un tagad nav par to kunkstēt, kad lietas atgriežas normālās sliedēs = 2000. gada līmenī.

Prieks par to visu man nekāds nav, ja nu vienīgi par visiem tiem faking dīkdieņiem valsts iestādēs, kas beidzot dabū izjust, ko nozīmē strādāt privātajā sektorā un sev algu nopelnīt.
0
Mani vienkārši šķebina tas pašapmierinātais tonis, kādā jūs tik labprāt sevi ar tiem celtniekiem salīdzināt, tas arī viss.
0
viensētnieka daba nozīmē dzīvot labi sev, sabiedriska domāšana ir uzlikt legālus rāmjus tam tā, lai no katra viensētnieka labums arī citam, bet nevar tur zagt vai vēl ko nejauku darīt. tā katrs, bīdot savas lietas, bīda arī kopējo labumu, kamēr vien paliek likuma rāmjos. a ja ārpus likuma, tad tur darbs mentiem. skaists kapitālisms.

un mana māte ir skolotāja lauku skolā, pēc gada to skolu slēgs. itin labi nojaušu, par ko tu runā, bet kāpēc tu esi tā iekarsis, nesaprotu. man nav nekas pret jauku valsti visiem, bet ne jau komunisms te vajadzīgs, bet gan vienādi likumi visiem un to ievērošana. bet stulbeņi un sliņķi mani vnk kretinē, tāpēc lai iet dirst, jēga no tādiem tikai tik daudz, cik pastrādāt par kādiem krāvējiem, bet man šķiet, ka mums par daudz muļļu arī labākos amatos.
+2
Vecīt, šīs visas runas par naivajiem, dumjajiem un slinkajiem būtu atbalstāmas, ja Latvijā būtu 2% bezdarbnieku. Bet Latvijā oficiālais bezdarbs ir sasniedzis 20%! Tu tiešām uzskati, ka visi tie 200 000 cilvēku ir slaisti un nejēgas? Katrs ceturtais-piektais, ko Tu sastopi uz ielas?
Es teikšu vēl vairāk: lielākā daļa no šiem cilvēkiem ir krietni pārāka par Tevi, vecīt. Es gribētu redzēt, kā Tu nosauktu par sliņķi vai neveiksminieku manu kolēģi - 180 cm, 110 kg kaulu un muskuļu, profesionāls sportists, stieņa spiešanā guļus bez ekipējuma rezultāts 200 kg. Un vienā jaukā dienā šo pēkšņi atlaiž - jo, uzņēmumam pārejot taupības režīmā, nepieciešama kadru smazināšana. Nezinu, kamdēļ tos citus atstāja, bet šo ne. Iespējams, priekšnieks blakus šim izjuta kādus mazvērtības kompleksus. (Un tikai nevajag sākt muldēt par sportistu aprobežotību - tādi spriedelējumi piederas tikai tiem, kas nav izjutuši, cik ar citām dzīves jomām nesalīdzināmas mērķtiecības tas prasa)
Un šis vecis vairs darbu Latvijā atrast nespēj. Pat ne kādā sūda lielveikalā par apsargu - vakanču nav. Bet mājā sieva un bērns. Un tā nu viens no spēcīgākajiem Latvijas vīriem nu Anglijā baro sivēnus.

Tas viens.
Otrs - par tiem krāvējiem.
Atšķirība starp mums ir tā, ka es zinu, kā tie izskatās dzīvē.
Man palaimējies piedzimt vienā no Latvijas nelabvēlīgākajiem reģioniem, kur allaž bijis augstākais bezdarba līmenis valstī. Esmu viens no tiem neskaitāmajiem šeit, kuru vecāki 90-to haosa laikā izšķīrušies, nodzērušies, un kuri jau pēc 9. klases bijuši spiesti zāģēt mežu, lai nopelnītu sev iztiku.
Vai Tu esi pārliecināts, ka Tu maz tiktu līdz augstskolai, ja Tev nebūtu neviena, no kā vajadzības brīdī aizņemties 2 latus? Vai Tu zini, kā ir rauties mellās miesās, pūloties savienot virsstundas ar studijām, lai beigās tomēr ik gadu mācības būtu jāpārtrauc, jo veselība un nervi liek nojaust, ka nupat viss var aprauties? Galvaspilsētas frantiņi varbūt arī var atpelnīt savas studijas, dirnot ofisā, šeit viss jāizbauda pēc pilnas programmas. Ja negrib prom uz Rīgu, kur jāizvēlas starp puses algas atdošanu par dzīvokli un starp dzīvošanu kojās starp kādiem idiotiem - beigās nonākot vēl neapskaužamākā situācijā, nekā savā mazpilsētā.
Ir baigais brīnums, ka tagad neesmu viens no krāvējiem. Toties nekad par šiem tukši nedirsīšu, jo esmu izbaudījis uz savas ādas, kā šai pasaulē mēdz klāties tiem, kam mazāk paveicies. Esmu to visu redzējis no iekšienes, un zinu, ka starp vienkāršā darba darītājiem, jebšu labāk teiksim, pratējiem, dara to, ar ko Tu vienkārši netiktu galā. Piektdienā pēc darba nedēļas ofisā sēžot bārā, Tu nez vai nojaut, kā šis pats alus kauss varētu garšot vienkāršam darbarūķim, kurš visu nedēļu audzējis tulznas, ik nakti krāmējis mašīnās pamatīgi smagas maizes kastes. Tu nenojaut, ko no šā prasa darba devējs, un ka vienu nakti šai darba vietā tāds kā Tu varētu nemaz neizturēt.

Vārdsakot - fuck off and die. Šitā tukšā vāvuļošana izklausās iespaidīgi tikai tādu pašu snobu pulciņā, un tās autorus paglābj vienīgi tas, ar reālo dzīvi tam visam nav nekāda saskares punkta.
0

Tas viss, kas labu laiku jau notiek šai valstī, ir padarījis mani par pietiekami apātisku ar ko pilnīgi pietiek, lai cilvēkam sāktu zust interese par valstī notiekošajiem procesiem. Infestus pareizi pateica - "tukša vāvuļošana", kam ar reālo dzīvi nav neka kopēja..Atvainojiet protams, bet šitās tēmas jau ir tā izmuļļātas ar tukšām runām par neko, ka gluži vienkārši man te prasās ielikt kādu kaku. Varbūt vajag dibināt "Vāvuļotāju partiju"?
+4
infestus, nu ko Tu esi iecepies uz to strādnieku šķiru un nemēģini saprast, ko es saku, bet piekasies vārdiem ārpus konteksta? Kāpēc būtu jākrauj kastes un jāraud, ja kastes, ko kraut, vairs nav? Vai Tu (ne obligāti tieši Tu) māki ko citu? Ja kastu kraušanas vietā var pats turēt zemi savām vajadzībām? Kāpēc kraut kastes var, bet zemi apstrādāt, redz, nevar? Šādā kontekstā es mierīgi varu teikt - strādāt negrib (varbūt ņemties ap to zemi vairs nemāk, pazaudēts tas arods). Vai tie Tevis pieminēties 200K nevar nodarboties ar lauksaimniecību (kā tas ir bijis sensenajoss labajos laikos vēl pirms proletariāta?), nevis gaidīt, kad atgriezīsies pietiekami daudz kastu, kuras atkal kraut? Ja katrs no tiem 20% ņemtos ap savu lietu, kur bezdarbs?

Pārāk ātri aizmirstam, ka ne no kastu kraušana rodas maize.

Nevajag sevi pataisīt par mocekli, līdz 9 klasei te dažs labs arī ir rukkājis par cik senči no 90 sākuma centās izveidot savu saimniecību. Kāds bezdarbs? Darba bi vairāk kā gribējās, līdz vemšanai pa tām pļavām, laukiem, mežiem un kūtīm. Vadāt gluppās govis uz ganībām & bekk. Kamēr videnē citi piselēja meičas, viens te dauns sarkanām acīm, līku muguru visu brīvo laiku lauza kompi. Kaut-kas zaudēts, kaut-kas iegūts.

Šādās krīzītes skaidri redzams - kas ir vajadzīgs un kas nav, lēnām kāpjot zemē no nevajadzīgākajām nodarbēm un lietām lejā pie fundamentālām.

Es atzīstu - man ir nenormāli paveicies un cenšos to novērtēt, taču iesākums tāpat bija dirsā. Ja ne mammas uzstājība un piķa izraušana nez no kurienes (biju slikts students), jo naudas ta nebija, tad būtu beidzis tur pat, kur liela daļa - nodzēries gaterī vai mežā. Pašam dirsa arī bij jārauj pušu, lai tiktu pie pirmā kompja.

Un vispār, priekš kam Tu te vispār iepini to bezdarbu? Es te tagad drukājo kaut-ko pa tukšo. Bezdarbs bija un būs, apķērīgākie kaut ko paši izdomās, bet runa bija par bezjēgas kredītu ņemšanu, ne bezdarbu. Un nevajag tik saukt to vājprātu par cilvēcīgu dzīvi :O~ Protams, šī sistēma ir makten viltīgi uztaisīta (bez kredīta vai zagšana māja nespīd), bet tas jau ir izrunāts kaut kur tepat.

Sarunu varam turpināt pie alus, konkrēti ZB!1!1!1!1!
+1
Cik dzirdēts, tad statistika liecina, ka kaut kāds bezdarba procents (protams, ne 20%, bet kaut kas ap 4-5%) ir normāla parādība, t.i., ka vienmēr būs cilvēki, no kuru mēģinājuma strādāt nekas labs tāpat nav sagaidāms.
0
Tas ir tā saucamais vai nu vienkārši sliņķu bezdarbs. kuri nestrādā, jo negrib, jo dzīve nespiež, tādi kas mācās vēl un nestrādā un ik palaikam uzbliežas arī sezonālais, tā kā jā, 4-5% ir tīri okē.

Runājot par krāvējiem un citiem, kuriem darbs tagad vairs nav, Latvijā mums jau vienkārsi ir jārada vairāk ko pašiem kraut, jo PSRS deformēja mūsu iekšējo ražošanu, kura vairs nebalstijās uz vietējajām izejvielām, bet gan uz smago importu tādēļ arī tagad mēs nespējam kādreizējās rūpnīcas efektīvi izmantot, jo sadārdzinājums produkcijai būtu pārāk liels, lai būtu konkurētspējīga ar miljards ķīnīzeriem. Tādēļ, lai kā arī cilvēki negribf, bet visizdevīgākais mums tāpat ir apstrādāt laukus, bet kurš saka, ka tā nevar nopelnīt?
+2
Intar, tie 4-5% tiek sauks par dabisko bezdarbu un tam obligāti nav jābūt saistītam ar to, ka tie 5% ir nemākuļi un nejēdz darbu atrast. Tos sastāda frikcionālais + strukturālais bezdarbs. Šeit ietilpst cilvēki, kas īslaicīgi nestrādā - maina darba vietu (vai meklē savu pirmo oficiālo pēc skolu beigšanas), tie, kaspārkvalificējas, maina dzīvesvietu utt utt. Bet taisnība jums tur, ka tiem 4-5% ir jābūt. Es pat teiktu, kagandrīz vai obligāti, jo, ja faktiskais bezdarba līmenis ir mazāks par dabisko, tad sagaidāmas auzas.
20% - tas jau ir cikliskais (sūdīgais) bezdarbs, kas rodas, ja valsts ekonomika ieiet lejupslīdes fāzē.
-1
BigUgga, par mocekli sevi padarīt nesanāks. Man ir veicies, jūtos sasodīti labi. Tas viss tik tā, komentāra pēc.
Bet krietna daļa Latvijas tautas arī tais treknajos gados tomēr dzīvoja zem iztikas minimuma.
"Pārāk ātri aizmirstam, ka ne no kastu kraušana rodas maize." Taisnība. Tomēr, ja pie pastāvošās iekārtas valsts nevar tieši iejaukties ekonomikā, tomēr tik maz tiek darīts, lai veicinātu iniciatīvu, kaut ko katalizētu, kaut vai psiholoģiskā līmenī. Šitai bezatbildībai plus bezcerības kampaņai apkārt ik dienas pieaugot ģeometriskā progresijā... Man, laikam, vienkārši netur nervi, tamdēļ regulāri notiek šitādi neapzinātas vēdera izejas gadījumi. Nu i nah, šis ir mans pēdējais komentārs šai forumā - jāsāk nodarboties ar ko lietderīgāku, vai vismaz savādāku.

www.youtube.com/watch?v=y9EuMb8lAHs...
+1
Pievienot komentāru
Komentārus rakstīt var tikai reģistrēti lietotāji tapēc ielogojies vai reģistrējies!
Aktuāli
Forums
Online [0]
Pieslēgties
Meklētājs
Jubilāri
MEDIEVAL (19 gadi)
Sedmenc (15 gadi)
Racējs (1 gadiņš)
Viskas