Palīdzam studentiem?
+10
Pirmdien 28. februārī Saeimā plānots apstiprināt LR Kultūras un Finanšu ministriju lēmumu trim Latvijas mākslas augstskolām samazināt budžetu par 135 tūkstošiem 2011. gadā un 400 tūkstošiem latu 2012. gadā.
Tas nozīmē, ka ar jauno mācību gadu var NEBŪT BUDŽETA VIETU nevienam no pirmajiem kursiem (un ne tikai). Ir nopietni apdraudēta akadēmijas pastāvēšana.

Visi LKA, JVLMA, LMA studenti, visi radošo profesiju pārstāvji, radošo vidusskolu audzēkņi aicināti piedalīties mākslas akcijā "Kultūras pastaiga 2"!
Lekciju kavējums līdz 12.00 tiks attaisnots. LKA studentiem ierašanās obligāta.

9.30 PULCĒŠANĀS LATVIJAS MĀKSLAS AKADĒMIJAS PAGALMĀ

Mākslas akcijas maršruts: Latvijas Mākslas akadēmija --> Latvijas Republikas Kultūras ministrija --> Latvijas Republikas Ministru kabinets.
Papildus informācija:
Līva (LKA) – 26346146
Zane (LKA) – 26324356
Sanita (LMA) - 29397965
Aiga (JVLMA)- 26821151

Latvijas Mākslas akadēmija un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija ir dibinātas drīz pēc Latvijas neatkarības deklarācijas, bet Latvijas Kultūras akadēmija uzreiz pēc valsts neatkarības atjaunošanas. Vai šajos Latvijai ļoti svarīgajos, vēsturiskajos brīžos finansiālā valsts situācija ir bijusi daudz labāka? Kāpēc tad māksla un kultūra bija svarīga, bet tagad vairs nav?

kultura.delfi.lv/news/entertainment/...
Komentāri sakārtoti pēc to ievadīšanas datuma
0
nezinu vai daudz tas panāks, bet jāmēģina ir
0
simts punkti jāiet
+3
Aiziet vaļā modulis , kad valstij inteliģenti nav vajadzīgi , jo stulbu tautu vadīt vieglāk.
+2
nav runa par budžeta vietām kā tādām, bet par mūsu infantilās valdības attieksmi pret kultūru. ja atļaus šito, tad sāks kāpt uz galvas vēl un vēl vairāk, bļed, nolādētie kretīni.

zajebal, bļe, nu, (vēl gara strīpa ar lamuvārdiem)
+5
Virspusīgi skatoties, izglītībai naudu samazināt nedrīkst. Domāju, man nav jāizskaidro kāpēc. Bet, ja iedziļinamies, tad "mākslas augstskolas" nebūt nav tās, kas valstij šobrīd ir visvairāk nepieciešamas.
Un Tu, sašutušais lasītāj, kas jau ir iespiedis man mīnusu, nosauc tagad, lūdzu, kaut dažus, neatkarīgās Latvijas laikā "mākslas skolu" pabeigušus māksliniekus, kas Tevi pozitīvi iespaidojuši.

Arī tagad šajās augstskolās studē vai nu ļoti pieticīgi entuziasti, vai arī labi nodrošināti sevis pilnveidotāji. Bet iedvesmojošā māksla nerodas pateicoties šo augstskolu sienām. Tā rodas tāpēc, ka kāds skaisti redz cauri akadēmiskajām un visām citām sienām.

Vēl precīzāk savu domu varu ilustrēt ar šādu jautājumu: cik daudzi no Tevi iecienītiem Latvijas mūziķiem ir pabeiguši JVLMA? Un cik daudz ir to, kas savu māku ir apguvuši pateicoties pašu patikai un pacietībai?

Man mans latiņš nenāk viegli. Kāpēc, lai mani nodokļu santīmi aizietu tādam "strādāt negribu nemaz, laikam būšu dzejnieks", kas pēc pāris gadiem sasniegs savu radošu kulmināciju TV raidījumā "Mājokļa jautājums". Vai arī aizbrauks prom no Latvijas uz kādu citu valsti, kur cilvēki viņa mākslu novērtēs vairāk, nekā tas kapeiku pisējs, nodokļu maksātājs, viņa budžeta studiju apmaksātājs - es.
0
^ No vienas puses jā, tas daļēji ir bariņš pašpasludinātu intelektuāļu, bet tur mācās arī cilvēki kuriem tas interesē. Sāks ar LMA, pēc tam mediķiem apgriezīs, pēc tam arī visiem pārējiem...
+2
dzeja dzimst citur, ne lka, tas tiesa, bet mūziķus gan nevajag aiztikt. studēt akadēmisko mūziku ir nereāls hārdkõrs un visu cieņu tiem, kas to var un dara. man personīgi vietējā akadēmiskā mūzika un pasākumi ne reizi ir sildījuši sirdi kā ļoti cienījamas aktivitātes, kas vēl izraisa kādu prieku par šo valsti.
bet lma jau tāpat tikai trakie vai bagātie mācās, tā runā. protams, kkāda skāde jau būs arī tgd, droši vien īpaši spīdoši tāpat tur nav.
+1
njā, žēl, ka valdības vīri neapzinās, cik eksportspējīgi var būt kultūras produkti laikā, kad eksports ir teju vai nulle
+4
^ Juod, kad Tu pēdējo reizi esi bijis, piemēram, uz Latvijas Nacionālā Simfoniskā Orķestra koncertu? Kad pēdējo reizi esi klausījies kādu no jauno komponistu darbiem akadēmiskās mūzikas lauciņā?

Piebildīšu, ka JVLMA ir pabeiguši 90% pašreizējo Latvijas profesionālo orķestru mūziķu.
Nejau visa kultūras dzīve tomēr sastāv no pādabiski apdāvinātiem autodidaktiem - rokmūziķiem (bez kuriem, protams, arī nebūtu iespējams).

Un nevajag teikt, ka Latvijā nevienu neinteresē, kas notiek akadēmiskās mūzikas koncertos. Manā skatījumā, piemēram, LNSO vai Sinfoniettas koncerti šobrīd ir ļoti augstā līmenī. un bez Tevis neiecienītajiem mūziķiem, kuri absolvējuši JVLMA, tas būtu diezgan neiespējami.
+2
Jā, gribēju jau dažu skarbu vārdu pateikt Juodam, bet skatos, ka gandrīz visu, kas man sakāms, jau pateikuši 33 un MegGriffin.
Prieks, ka arī šajā tumšajā kaktā atrodami akadēmiskās mūzikas cienītāji. :)

Vēl piebildīšu, ka pēc Juoda loģikas mēs varam norakstīt vispār visu Latvijas augstāko izglītību, jo kam gan vajadzīgi vēsturnieki, kuri rokas pa nevienu neinteresējošu pagātni, kam gan vajadzīgi filologi, kuri tikai izdomā stulbus latviskojumus svešvārdiem, kam gan vajadzīgi ķīmiķi, matemātiķi, biologi u.c., par kuriem mums vispār nav nojausmas- ko viņi dara pēc augstskolas beigšanas, jā, un pat par lielo trijnieku ekonomisti/juristi/datori
0
*tekstu nez kādēļ norāva
turpinu:
pat par lielo trijnieku ekonomisti/juristi/datori
+1
Dā, beidzot sapratu- vārdelis par garu! :D

jā, tātad, ekonomisti/ juristi/ datoriķi - par tiem arī var pajautāt, kādēļ mums jāmaksā par šo profesiju studentu pārprodukciju.

Kādēļ? Tādēļ, ka augstākajā izglītībā, manuprāt, jāvalda intelekta konkurencei, nevis principam, ka studē tikai tie, kas to var finansiāli atļauties.

P.S. Piedodiet par postu- spamu, šodien laikam veicu vairāk ierakstu kā pēdējā mēneša laikā kopāņemot. :)
0
par atbildi uz pašas uzstādīto jautājumu plusiņš, tikai maza piebilde "datoriķos" ir nevis pārprodukcija, bet izteikts deficīts un manuprāt atdalīt "datoriķus" no matemātiķiem ir kļūda, bet tas ir pavisam cits stāsts....
+2
Deficīts datoriķos? Nu ok., ja esi zinātājs, apstrīdēt jau nu neņemšos, jo tāda neesmu. :) Taču iespaids man radies, ka tā ir viena no populārākajām jomām, ko Latvijas jaunatne izvēlas studēt pēc videnes. Tad kādēļ deficīts? Vai varētu būt tādēļ, ka visi Latvijas "datoriķi" lielāko daļu dienas spiesti pavadīt, dodot padomus no sērijas "have you tried to turn it off and on again"?
0
varbūt arī populārāka, jau labu laiku kā esmu beidzis studijas, bet spriežu pēc tā, kas nāk ārā no tiem "datoriķiem"... mums ir lielas problēmas vainu ar izglītības sistēmu vai arī ar jauno paaudzi...
0
Es varu pateikt, ka vismaz Vidzemes Augstskolā galīgi nevar sūdzēties par datoriķu deficītu (gan programmētāju, gan to, kuri vairāk ar pašiem "dzelžiem" ņemas).
0
tad laikam problēma ir izglītības sistēmā, jo gan sakarīgus programmētājus, gan adminus ar uguni neatradīsi, jo tie kuri tiešam rubī, kas ir kas vainu jau strādā vai arī prasības ir tādas, ka tupi un turies...
0
jep, lu šajā ziņā ir pārprodukcija, tur tak katrs āmurs tiek budžetā datoros un pats kurss ir izveidots pēc fabrikas principa - pēc iespējas vairāk pēc iespējas ātrāk saražot (datoriķus)! tā ir nesamērība un valsts naudas izšķiešana. es gan nezinu, cik tur tgd pirmajam kursam bija vietas, bet pirms kāda gada bija 200, un neba viņas visas bija pilnas. bet citur, savukārt, dažas vietiņas un milzu konkurence. simtu mierīgi var griezt viņiem nost un pārbīdīt kur citur.
0
Nu man personiski kā nepatriotam latviešu akadēmiskā mūzika (mūsdienu) neinteresē, tā lab nesaskatu problēmu ka tieši akadēmiskajai videi, kas izglīto šos cilvēkus noņemtu finansējumu uz gadiem 10, lai vecā paaudze nospēlējas līdz zārkam, nevis lai veidotos pārprodukcija ar mēsliem.
Ja nopietni, tad ir jāskata tās pašas LU finansējuma sadalījums pa fakultātēm, jo atalgojuma/stipendiju attiecība starp dažādām nozarēm ir krasi atšķirīga, tā lielākās stipendijas/algas ir ekonomistiem - datoriķiem - juristiem, kas nāk ārā - pilnīgi sūdi, mosh 2% no beidzējiem ir tādi, kas savā specialitātē ienesīs pārmaiņas, jauninājumus un jaunas darba vietas. Visbēdīkākā pieredze ir ar datoriķiem, ko tur māca? Un kas tur mācās, ka tādus idiotiskus darba izpildījumus pēc tam nākas redzēt dzīvē. Es bez mācīšanās un diploma varu praktiski sacensties ar datora tehniķi, nemaz nernājot par puslīdz normāliem risinājumiem problēmu risināšanā, un ja jau mans zināšanu līmenis ir salīdzinoši mazs šai sfērā, tad kāda jēga visiem baros tur mācīties tikai mācīšanās pēc un diploma dēļ, ka rezultātā vieni vienīgi sūdi....! Tad jau vismaz goti ir normāli cilvēki....... un Roberts sakarīgs džeks ar loģiski pamatotām - ultrarevolucionārām idejām :):):)
+2
Nezinu kā ar datoriķu - studentu deficītu, bet datoriķu - speciālistu deficīts ir stipri jūtams.
+5
graver: "Nu man personiski kā nepatriotam latviešu akadēmiskā mūzika (mūsdienu) neinteresē, tā lab nesaskatu problēmu ka tieši akadēmiskajai videi, kas izglīto šos cilvēkus noņemtu finansējumu uz gadiem 10"

Ha, a man, piemēram, urologs nav un nebūs vajadzīgs, nafig tādiem vispār algu maksāt?
+1
Un atbildot Lūsim un MegGriffin, paskaidrošu, ka neesmu pret mākslas akadēmisko attīstību, taču es esmu pret stabulēšanu brīdī, kad rokās būtu jātur lāpsta.
+2
Juods: "es esmu pret stabulēšanu brīdī, kad rokās būtu jātur lāpsta. "

Nez, ko gan ar lāpstu rokās Latvijas labā paveiktu mākslinieciski talantīgs jaunietis, kurš tikko pabeidzis vidusskolu, taču viņam nav iespējas studēt to, ko vēlas? Papildinātu brašās zemu kvalificēto strādnieku rindas, kuri jau tā šobrīd sēž bez darba?
+2
Es vairāk no tās puses, ka valstij kādu laiku būtu jāsamazina finansējums luksus lietām.
+1
to Juods:
Protams, ja to uzskata par luksus lietu, tad tavs apgalvojums prasīties prasās tikt atbalstīts. Bet es gan negribu izglītību (arī māksliniecisko) pieskaitīt pie luksus lietām. Turklāt jāatgādina, ka Latvijā akadēmiskajiem radošo profesiju darboņiem jau tā nekad nav bijusi iedalīta vieta zem saulītes, taču tagad to no ēnaina šķūņa grib izmest un ieslēgt pagrabā.

Turklāt kā blakus tēma ir jautājums, cik lielā mērā Lavijas ekonomiskajai situācijai līdz šim ir palīdzējusi tā "apgraizīšanas" politika, kas skārusi jau daudzas jomas. Šajā gadījumā atklāts paliek jautājums, kur liksies tie jaunieši, kas vairs nevarēs studēt, un kā tas savukārt atsauksies uz Latvijas ekonomiku, attiecīgi, vai ieguvums būs lielāks kā zaudējums?
+2
Pats piederu pie netalantīgajiem, jo pēc vidusskolas, pirmām kārtām, papildināju zemi kvalificēto strādnieku rindas. Tāpēc noreducēsim šo sarunu vienkārši uz to, ka man skauž, ka jūs varat nodarboties un studēt lietas, kas jūs interesē, kamēr man par saviem vaļaspriekiem ir jāmaksā pašam.

Skaidrs, ka ne jau studentos vai to izvēlētajos mācibu virzienos, to tautsaimnieciskajā noderībā ir kāda vaina. Mūsu lielāka problēma ir tā, ka valstiskas nozīmes lēmumus pieņem vidēji aritmētiskais augstskolas absolvents. Abet augstskolas savukārt (ar izņēmumiem, protams) sagatavo speciālistus, kam nav nekādas saprašanas par savas specialitātes praktisko pusi.
-10
māksla sucks...
+1
^māksla nesucks, mākslu vajag. Tikai vot jautājums vai vajag visus tos tūkstošus ko tur klonē. man liekas, ka uz visām augstskolām pietiktu kādas 50 budžeta vietas i sjo. Pārējie visi ja jau grib būt "mākslinieki" lai maksā 5K gadā un miers.

jau kā pusmūža marasmātiķis atceros, ka laikā, kad es beidzu videni normāldistribūcijā visi izklīda pa ekonomistiem, ķīmiķiem, mediķiem, matemātiķiem utt. taču tagad man te kaut kāds strēķis radinieku, kas ir beiguši videnes pēdējos gados - tik vien grib "māksliniekos" un " kultūriķos" iestāties, kas nozīmē - " neko negribu darīt, tikai dzert ēst un puišus/meitas mīlēt"
0
neesmu gan īsti pārliecināts, bet ņemos apgalvot, ka sinfoniet'ā un nac simfiķī lielākā daļa mākslinieku ir mācījušies vai vismaz papildinājušies ārzemēs.
0
Ja ar naudu būtu pilna pakaļa, tad neviens studentiem un kultūrai negribētu līdzekļus atņemt. Tomēr tā nav, un valsts var atļauties tērēt tikai tik, cik iekrīt budžetā. Izskatās, ka lielākie bļāvēji ir tie, kas paši nepelna un nodokļus nemaksā.

Labākās skolas pasaulē un labākā izglītība visas ir maksas skolas, pie tam, maksa ir vairāki desmiti tūkstoši. Tāpēc vecāki jau plānojot ģimenes pieaugumu domā, vai nav laiks sākt atlikt naudu bērna studijām. Vai arī cits variants ir kredīts izglītības iegūšanai.

Viedoklis par budžeta naudas tērēšanu atšķirsies tiem cilvēkiem, kas nodokļus maksā un tiem, kas tiek stutēti un balstīti ar dāžādiem valsts pabalstiem.
-6
Vairāk budžeta vietas vajag ārstiem, juristiem, ekonomiķiem, inžinieriem, politologiem, biologiem, bioķīmiķiem. Tādiem, kas tiešām pēc izglītībasi egūšanas var sniegt savu sviedru daļu valsts attīstībā, nevis kaut kādiem tur gleznotājiem, šuvējiem, vai tamborētājiem. Piedrāzt mākslu un tai paredzētās augstskolas. Retais no īsti talantīgajiem māksliniekiem ir kaut kādu "mākslas augstskolu" beidzis... Jo talantam uz mākslu ir jābūt iedzimtam nevis iedresētam...

āmen!
-1
Juods: "Tāpēc noreducēsim šo sarunu vienkārši uz to, ka man skauž,"

Žēl, ka tādā veidā vēlies noslēgt šo diskusiju. Mazliet snobiski- vismaz tā man šķiet. Starp citu, kad pats studēji, vai tad tev netika dota iespēja studēt bez maksas?

To Nova: "Viedoklis par budžeta naudas tērēšanu atšķirsies tiem cilvēkiem, kas nodokļus maksā un tiem, kas tiek stutēti un balstīti ar dāžādiem valsts pabalstiem. "

Mans gadījums gan neiekļaujas tavā duālistiskajā shēmā, jo jau kopš bakalauru pirmā kursa gan studēju budžētā, gan arī strādāju un līdz ar to maksāju nodokļus. Bezmaksas augstākā izglītība, kā arī vēl manu vecāku smieklīgi niecīgās pensijas- tie ir vienīgie iemesli, kādēļ nesūdzos par to zvēra naudu, kas no manas nebūt ne lielās algas katru mēnesi tiek paņemta nodokļos. Jo ko gan citu es saņemu? Medicīniskā aprūpe- dārga, sabiedriskais transports- vispār bagātnieku izklaide, un autoceli Latvijā kopumā tomēr sūdīgi. Savukārt pa Dienvidu tiltu man gadījies pārbraukt tikai pāris reizes. :)
0
Atbilde par bezmaksas izglītību Latvijas gadījumā spēpjas tavā iepriekšējā postā -

"jau kopš bakalauru pirmā kursa gan studēju budžētā, gan arī strādāju = no manas nebūt ne lielās algas"

Būtu bijusi maksas skola, tad būtu arī atbilstoša kvalitāte, jo mācību kvalitāti kontrolētu ar savu maku. Ja saprastu, ka tev māca zemā līmenī, diez vai par to maksātu. Rezultātā visdrīzāk būt liela alga. :)
0
tās gan ir muļķības. daudz kur māca daudz labāk, nekā studenti mācās. kvalitāte ir atkarīga ne tikai no iestādes, bet arī ne studenta. bet, ja daudz maksāsi, vairāk jāstrādā = mazāk laika mācībām. arī lu var diezgan un diezgan labi apgūt lietas, ja vien ir vēlme un darbaspars.
0
no* ne vietā trešajā teikumā.
0
nevis nevajag vienam vairāk vai mazāk bet loģiski sadalīt, pats pirmdien būšu bet nevajag man te pa ltv 1 panoramu tagad stāstīt tādas dumības ka tulīt visi muks prom uz somiju,vāciju u.t.t kā samazinās budžetu, un tās dažas studentītes ko intervēja, mani nepavisam nepārliecinātu ja es lemtu par budžeta samazināšanu...
0
Tas, kas man ielika mīnusu, laikam mācās "mākslas augstskolā"
0

Man gan šķiet, ka līdz šim nopietnai profesionālai izglītībai ir pamatīgi spļauts virsū....
Starp citu, kāpēc tik daudzi, beidzot astoto klasi, izvelās mācīties videnē un nevis apgūt kādu profesiju, piemēram iestāties kādā tehniskajā koledžā, pēc kuras varētu turpināt mācības kādā augstākajā iestādē.. Pēc manas loģikas būtu tā - no sākuma apgūsti kādu profesiju, pēc tam jau sāc pats pelnīt naudu (nav arī seņčiem uz kakla jādirn) un ja vēlies tālāk turpināt mācības kādā no augstākajām mācību iestādēm, vari arī bez problēmām apmaksāt sev mācības un arī pats sevi vari uzturēt!...Līdz šim ir valdījis uzskats, ka profesionāli tehniskās skolas nav prestiži un tas kas nav prestiži, tas ir sūds...Tikai problēma ir tāda, ka visi šie ekonomisti, juristi, mākslinieki ir pārpārēm.
Starp citu - ticēsiet vai neticēsiet, bet labu atslēdznieku atrast ir problēma arī labu mēbeļu galdnieku arī atrast ir problēma...
0
murgoni, ja neesi pārliecināts, tad neņemies un neapgalvo.
-1
vispār, piedrāzt visas pirmdienas un visu citu, ātrāk prom no šitās sūdu bedres.
+1
IIsts patriota komentārs! :D

neesmu pārliecināts par visiem, bet par lielu daļu gan.
0
^ un jā, mācīties (šajā gadījumā es saprotu, ka Tu domā absolvēt) un papildināties ir divas dažādas lietas.
0
Mēs te sēdām šon uz avotielas un vienā brīdī - hei, reku Lūsis iet! :)
+4
Kā pagājušā gada LKA absolvents saku, ka izglītību, kādu piedāvā Latvijas Kultūras akadēmija, LU nespēj sniegt, kaut vai pēc attieksmes pret cilvēku kā tādu, man ļoti patika studijas. Bet varu piekrist tam, ka tik daudz mācību vietas nav vajadzīgas. Jāatstāj stingrs konkurss, lai atlasītu pašus labākos, kurus tiešām tas interesē un padodas, jo tāpat puse atkrīt pirmajā un otrajā kursā.
0
To Lūsis: Gan es, gan tu abi esam mācījušies vienā un tai pašā LU iestādījumā, un abi ļoti labi zinām, ka tā ir luksusa lieta šai laikā. Jo manā skatījumā, mums ir vajadzīgi radoši - tehniski cilvēki, dažāda veida un līmeņa inženieri, tehnologi, biologi utt., kas ar savu darbu radītu pievienoto vērtību, un gala rezultātu varētu eksportēt uz Eiropu. Bet problēma diemžēl ir tā, ka viss jau būtu labi - tehniski izglītoti cilvēki, inovatīvas idejas utt, bet TO NEVAJAG EIROPAI - jo tai pašai ir darbaspēks, kas uz to pelna, tāpēc ne no valdības puses, no kuras būtu jānāk pirmkārt atbalstam izglītībā, ne pēc tam, kad tev ir labas idejas, ko vēlies realizēt, atblasts ir grūti sasniedzams, vai vispār to nedod. Piemēram, visas tehniskās skolas un koledžas, cilvēks vēlas apmeklēt (iegūt izglītību), kaut vai priekš sevis, a BĻED izrādās budžeta vietas (tas labi, valsts finansē) aber pats par savu naudu tu nevari studēt bļed, jo redziet, mums ķipajāatlasa labākie no labākajiem uz konkursa pamata, tā man teica pakaļas. Pirms gadiem 3 varēju droši doties uz RTK neklātienē apmeklēt jo ir 12 klases dabeigtas, a tagad nē nevar, valsts tev ķipa maksā par mācīšanos, aber tev jāsēž visas stundas, kā losītim. Nu nav mums sakārtota tā izglītības sistēma, un absolūti nav sakārtotas iespējas cilvēkam dzīves laikā pilnveidot vai pārkvalificēt savu izglītību, nenonākot dilemas priekšā starp darbu un izglītību....!!!! Jo izglītība ir laba lieta, bet ar pliku diršanu vai zināšanām bērnus nepabarosi:)
+3
Lūsis: "Ha, a man, piemēram, urologs nav un nebūs vajadzīgs, nafig tādiem vispār algu maksāt?"
Mosh tev ar nevajag viņu, jo pilnīgi pietiek ar vaginologu, aber vot kad uzdzemdēsi sīčus - puikas, vot tad varēsi dirsu uz pusēm raut, lai kādu dabūtu rokā, lai mazajam Jānītim krāniņš būtu darba kārtībā...!! he he he
+1
Ja atsaldē pūsli vai kā citādi to "traumē", tad arī dažkārt sievietes iet pie urologa, jo ginekologs ne vienmēr palīdzēt.
0
Tātad sanāk, ka esi droša, ka izdosies dzīves laikā savu čurājamuzparikti netraumēt?
+4
Pietiekami gudrai varai pārāk gudra tauta nah nav vajadzīga. Tas arī izskaidro 12 gadu muļļāšanos un pēc tam vēl stipri švaku augstāko. Ja grib reāli cirst zivi, tad viss ir jādara pašam un nah tos idiotiskos akadēmiskos diplomus. Par māksliniekiem jau nu toč - vai nu ir iekšās vai nav, skolas tur maz ko palīdzēs (tobiš, kā krāsas sajaukt var paskatīties arī internetā). Par datoriķiem tas pats - ir interese, pats sarkanām acīm sēdēsi 48h neatejot no ekrāna un nah man to universitāšu huiņu.
+3
Vakariņas pie gruzīna. Šams vienā brīdī rāda "eku man pie sienas,tas ir doktora diploms"
Uzreiz ciemiņi prasa "A pa cik nopirki?"
"Oj, oj, domā ja gruzīns uzreiz nopirku, ja? Nekā,man draugi uzdāvināja."

Kkā tā ar tiem diplomiem. Prasīt viņus prasa, bet skatās ta uz reālo skillu.
+1
reducēt augstāko izglītību jau uz diplomu ar' gluži nevar. pa vidu tev tur vēl kko mēģina arī iemācīt, ko zi', reizēm pat tur kādu 'skilu' var apgūt.
+1
Plus vēl tas apstāklis, ka iemācās mācīties, kā arī visādas tādas lietas, kā termiņu ievērošana, vazāšanās pa kabinetiem, lai kaut ko panāktu/sarunātu utt.
0
^ Ojā, tas tiešām šo to iemāca. Turklāt ar to skilu tik traki nemaz nav. Ja ir katru gadu prasība iziet kursa beigās ~2 mēnešu praksi + attiecīgos priekšmetos netiek aizmirsts kāds praktisks uzdevums, kādu drusku jau apgūt var. Pēc 3 stundu novērojuma veikšanas un bildēšanas -26 grādos vismaz iemācies nākamreiz neaizmirst cepuri mājās.

Bet nu par praksēm ir tā - ja ir normāla prakses vieta un pats arī kko dari, nevis sarunā "izbraukšanu", tad tāda mēneša prakse atsver vismaz 5kārt atsēdētu laiku skolā.
+3
rīt jāiet
0
Tā jau ir, kā Intars saka. Diemžēl, skolās tā īsti neiemāca mācīties, turklāt šobrīd vēl ne uzbļaut cukurzirnīšiem nedrīkst. Tad ir tā, ka augstkolā, kur tev neviens pakaļ neskatās, pirmo kursu kāda puse tik beidz.

Mācību process bieži ir visai stagnātisks - piem. man datorstundās lekcijas (kurās stāstīja par sūda turbopaskāliem) bija 2x vairāk nekā praktiskie darbi datorklasē. Ceru, ka tagad situācija ir mainījusies. Ar MicroStation / AtoCAD rukāt ar nemācīja. Daudzas noderīgas lietas nemācija, bet neteiktu, ka tas diploms ir gluži uz naglas karams.
0
man piemērams ir ļoti daudz praktiskie darbi studijās, kaut gan nozarei atbilstoši pat varētu būt vairāk teorētiskie murgi
+1
biju tur un piedalījos, pagaidām rezultāti tādi, ka "Valdis Dombrovskis (V) piekritis ministres nostādnei, ka samazinājums mākslas augstskolām nevar būt nesamērīgs un proporcionāli lielāks nekā citām valsts augstskolām." (Tvnet)
Redzēsim, kāds vēl būs gala lēmums. Katrā gadījumā, ja protesta akcija to būs būtiski ietekmējusi, tas nozīmē, ka ir vērts publiski protestēt pret nepamatotiem valdības lēmumies un to vajadzētu aktīvi darīt arī turpmāk.
0
^ dream on! :D
wake up! >:O
0
Diemžēl, ticēt tam, ka pie mums "ir vērts publiski protestēt pret nepamatotiem valdības lēmumiem un to vajadzētu aktīvi darīt arī turpmāk", ir aptuveni no tās pašas sērijas, ka ticēt Santa Klausam. Valdībai ir dziļi pohuj uz visiem protestiem. Un tipiskas protesta akcijas scenārijs ir - savākties kaut kur centrā, pakliegt, pačīkstēt, iedzert un vēl pačīkstēt. Ja paši pēc tam neizklīst pa mājām, tad atnāk policija un aizdzen visu protesta akciju prom ar stekiem. Ja tajā brīdī jau ir tīri labi iedzerts, tad protesta akcija pārorientējas pret kādu alkohola bodi, kā bija toreiz janvārī. Tāda nu ir mums tā mentālitāte.
0
paga paga, ja jau Dombrovskis tā tik tiešām ir izteicies, tad nu gan būtu ļoti nesmuki, ja viņš izrādītos atklāti melojis??? tātad kaut kas jau panākts tiešām ir. un tādi komentētāji kā serzh jau ir aktīvākie šīs pašpieņemtās aksiomas "Tāda nu ir mums tā mentālitāte." pārstāvji.
0
mincīts, d bļa jebaķ. Ne nu pirmo reizi ne pēzdējo dirsīs. Neviens jau vairs neatceras - "nodokļus vais necelsim"?
HA HA HĀ.

Starptautiskā MISIJA prasa - nekas cits neatliek.
0
^ kāpēc tu domā, ka neatceras? visiem ja uir skaidrs, ka viņš ir jābano.
turklāt nedomāju, ka šis protests atbilda minētajam scenārijam : ltvzinas.lv/?n=video&id=3703... pat ja tas neko nedod, jebkurā gadījumā ir apsveicami, ka tauta sapulcējas.
0
Būs vēl1s pikets ;)
0
Papulcēties - tas, protams, jau ir forši, bet runa jau bi par lēmumu ietekmēšanu.
0
nu ko tad pēkšņi tā apklusām, KO?
+1
"Vairāk budžeta vietas vajag ārstiem, juristiem, ekonomiķiem, inžinieriem, politologiem, biologiem, bioķīmiķiem. Tādiem, kas tiešām pēc izglītībasi egūšanas var sniegt savu sviedru daļu valsts attīstībā, nevis kaut kādiem tur gleznotājiem, šuvējiem, vai tamborētājiem. Piedrāzt mākslu un tai paredzētās augstskolas. Retais no īsti talantīgajiem māksliniekiem ir kaut kādu "mākslas augstskolu" beidzis... Jo talantam uz mākslu ir jābūt iedzimtam nevis iedresētam..."

un vakars turpināja paiet sērās par nabaga AH, kuru neuzņēma mākslas skolā...
0
Par augstākās izglītības nevajadzīgumu parasti spriež tie, kuri paši to nav pieredzējuši....
0
Galu galā neņems nost tās budžeta vietas, par ko liels prieks.
0
^^ to jau var attiecināt uz jebko.
0
Zināmā mērā jāpiekrīt arī Dāvidam:

"Netaisos Latvijā maksāt bargu naudu par augstāko izglītību, kas nevienam nav vajadzīga. Latvijā augstākā izglītība ir katram otrajam, bet strādāt neviens neprot. Pēc manām domām, bērniem vajadzētu mācīties nevis vidusskolā, bet profenē. Bet tās taču nolikvidēja — rezultātā nav kas vispār valstī strādā. Visi ir komandieri, psihologi un juristi. Bet kurš reāli strādās, kam vajadzīgas tās simts augstskolas?” www.kasjauns.lv/lv/zinas/41378/davi...

Profesionālā izglītība mums ir švaka. Un augstākā jau arī vairāk uz kvantitāti, nekā kvalitāti.
0
no kurienes tāds pieņēmums, ka mums ir švaka izglītība? Vienmēr būs bars, kas izvēlēsies ne to jomu, vai vienkārši to darīs papīra dēļ..vai vēl neskaitāmi varianti, bet kā var runāt visu vārdā ar tādu pārliecību, ka neviens neko neprot..varbūt izglītība nepieciešama sākotnēji cilvēkam pašam, tīri iekšēji un tad jau tālākam pielietojumam
0
Nu bet tā tak ir. Ir runāts ne ar vienu vien augstāko izglītību ieguvušu cilvēku un, taisni brīnums, cik aprobežoti šie dažreiz gadās. Nesen dzirdēju it kā patiesu notikumu par kādu RSU politologos studējošu dāmu, kas esot uzskatījusi, ka ASV esot 2. ekonomiski attīstītākā valsts Eiropā...
Manuprāt, ja tādu tirliņu palaiž augstskolā (ja vispār tiek), tad būtu jābūt 2 variantiem - vai nu šis kā korķis izlido, jebšu mācību procesā top gudrāks taisīts.

Neapgalvoju, ka mūsu izglītība sliktāka kā kādā citā valstī, jo nav bijis iespējas salīdzināt, taču tas, ka varētu būt labāk, nav noliedzams. Mācījos [manuprāt] ne tajā sliktākajā augstskolā, bet, ja salīdzina ar to, ko, piemēram, tēvs turpat mācījās pirms n-tajiem gadiem, var redzēt, ka programma ir smagi vien saīsināta...
0
viss mainās..un ir jāmainās..nevar visu mērīt pēc simtgadīgām metodēm. Mēs dzīvojam citā ritmā, salīdzinājumā piemēram ar trīdesmitgadu atpakaļgājumu..
varbūt tēvam arī pieredze šo to devusi :)
0
Pieredze nevienam neskādē - tur pat nav ko spriest. Taču tā nāk ar laiku un vienīgi.

Neapgalvoju, ka pirms 30 gadiem būs mācīts labāk kā tagad, taču mācību programmas mūsdienās ir stipri vien saīsinātas un rezultāts ir tāds, ka pat visapzinīgākais students pēc skolas beigšanas pat kā teorētisks speciālists ir visai vājš. Vai darba devējam tāds šķiet vajadzīgs? Nu diezin vai.
0
Tas 3 gadīgais bakalaurs tiešām ir diezgan saspiests un apšķibīts.
Man vismaz ir 4 gadi jāštudierē un tāpat ne sūda nav iespējams apgūt no visa nepieciešamā, tāds sazipots variants vien sanāk.
0
Studējošajam studentam varbūt liekas, ka mācās ko ļoti advancētu, bet pēc laika rodas atziņa - ne velna.
Pastrādāju kādu gadiņu ar speciālitāti saistītā iestādē un sapratu, ka daudz ko vajadzēja mācīt, bet nemācīja. Un ne jau kaut kādas dižās gudrības, bet vienkāršas "ābeces patiesības". Tiesa, universitātei par labu runā viens fakts, ka bija arī prakse.
0
Vēl var sarīkot aptauju, cik no trūmetālistiem strādā / strādās savai izglītībai atbilstošā profesijā ...
0
Es strādāju :)
Ja aptauju taisīs, tad derētu arī precizēt, kad izglītība iegūta. Ja pirms dažiem gadiem, tad atrast darbu bija vieglāk (ja vien bija vēlme strādāt atbilstoši profesijai). Tagad nereti dažs labs spiests strādāt tādu darbu, kādu var atrast.
0
ja vispār var atrast

es 2 mēnešus meklēju:)

0
Man sanāca stāties mācīties atbilstoši savai profesijai, hahaha :D
0
Bet sazipotu variantu vienmēr ar atszipot :):)
0
Te jau drīzāk par konspektu jārunā, ne par kompresiju.
0
graver, bet darba devējs var draudzīgi ieteikt pienākt, kad būsi atzipots :)
0
eh nabaga Google translate ...
0
Lai gan bakalauru dabūju 2005. gadā - piemēram vakar līdz 12 naktī urbos pa dokumentiem - mācījos kodēt ar vienu javaskripta freimvorku. Tā kā tā mācīšanās ir visnotaļ patstāvīgs process mūža garumā.
Pievienot komentāru
Komentārus rakstīt var tikai reģistrēti lietotāji tapēc ielogojies vai reģistrējies!
Aktuāli
Forums
Online [0]
Pieslēgties
Meklētājs
Jubilāri
MEDIEVAL (19 gadi)
Sedmenc (15 gadi)
Racējs (1 gadiņš)
Viskas