Leišu alus
0
Matainā biedra metramēra atklājums /forum/121626/#comment149216 (barā gāžamies likt plusiņus) izrādījās īsta zelta bedre. Tā nebūtu varbūt to bodīti pamanījis. Aizmaucu pēc alusdevas un nolēmu iečekot. A tur TĀDS Leišu Miestiņa variants, tik pudelēs. 5 veidu Viļņas alus un vēl čupa nefiltrēto mājas alu par kuriem varēju slienādams Dzeru alu blogā lasīt - dzerualu.wordpress.com/2009/08/08/pec-alus... .

Tagad tieši baudu I.O.Boiko alu no Karkliu Bravoras - varen smeķīgs. Butautu Dvaro Alus (tumšais) - nav tik labs. Apmēram kā Brāļa tumšais, bet praktiski bez tumšajam alum raksturīgās krāsas un garšas. Tā kā rīt līdz 15:00 arī vaļā, būs jāaizmauc un no katra pa katram jāpaņem, lai 18.novembrī var patestēt, tad kādas atsauksmes sarakstīšu.

P.S. Spices bāzē parādījies pa 65s Čehu Chodovar alus, ko Leišu UAB ''Ponoras'' ražo pēc licences. Vēl gan nav baudīts.

P.S.S. Kāds Lietuvas guru (mājiens ar mietu Sonnes virzienā), varētu pie reizes padalīties Leišu alus iespaidos - gan savos, gan ko paši lietuvieši par saviem aliem domā. A to, gar Kauņas šoseju dabūnamie brūvējumi, ar katru gadu kļūst arvien sūdīgāki. Tagad arī Svyturis ir galīgi aldarizējies .... :(
Komentāri sakārtoti pēc to ievadīšanas datuma
+1
Sonne, ja atmiņa neviļ, alu nedzer.
+2
Blade - es alu nedzeru, tāpēc neko tev nevarēšu pateikt... par šņabi gan varam izvērst diskusiju!
Mani Jonišķu draugi, cik esu dzirdējis un redzējis izcēluši ir kautkādus vietējos alus, ko normāli lielveikalos nepārdod, a kā saucas tie ali - ne mazākās nojēgas.

Tas tev jāprasa Trve ir, viņš tak Lietuvā dzīvo un noteikti alu dzer :)
+1
Truuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu... a-uuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu... :D

P.S. Juods, a tie visi ali ir litrīgās pudžās ar korķīti ...
0
Chodovar's ir diezgan smeķīgs!
+1
True, cik zinu, nu jau kādu laiku kā atkal Latvijā dzīvo, un cik atceros, par Lietuvā nodzīvoto laiku sūdzējās, ka labu leišu alu neesot varējis dabūt.
0
Sūdīgi ...
+2
Nu es Lietuvā jau kādu laiku kā nedzīvoju, bet par vietējiem aliem neko īpaši labu pateikt nevaru, kaut gan priekšstats pārsvarā aprobežojas ar lielveikalos pieejamo sortimentu. Tur 99% tirgus aizņem gigantiskie brūži - Utena/Švyturys, Kalnapilis, Gubernija, kuri ražo lētus, bet ne īpaši baudāmus padzērienus. Protams, ir šādi tādi pus-izņēmumi kā Švytura un Gubernijas baltie. Diemžēl, atšķirībā no mums, "alternatīvās" alus darītavas ir krietni mazākas un ceļu uz veikalu plauktiem atrod ar lielām grūtībām. Neesmu arī tik liels fanātiķis, lai tur dzīvodams uzcītīgi meklētu "pareizos ieguves punktus" un pārsvarā aprobežojos ar LV importa patērēšanu :)
+1
Skumji, ka Svyturis Baltas ar nokurvojies. Baltikas ražojums labāk garšo. Pirms gada vēl bija otrādāk.
0
nu jābliež sava ražotne augšā!
+1
O bļa, Trve atgriezies dzimtenē... mjā... a es tieši taisos pēc jaunā gada pazust uz turieni, ja nekādu darbu te neatradīšu un cerību sevišķu nav ka atradīsu...
+1
Cik zinu, tad LT kopumā arī šobrīd darbaspēka deficīta nav, maigi izsakoties...
+1
^^^ to es zinu, bet labāk tad ar sievu kopā bomžot tur, nekā katram atsevišķi...
0
Nu tas gan :)
-1
Par šņabi vajag padiskutēt, es arī esmu šīs dziras piekritēja, lai gan pēdējo gadu sēžu uz džina :D
+2
0.5 derētu, ne? :)
+1
Ble.... ka atceros vienu "Stipras Degtinis".... kas bija ka punkts uz i, brīdi pirms es nevarēju atrast tualetes duvju rokturi....
0
abet protams :D
+2
Piemēram es nesaprotu, ko citi ir tajos Smirnovos atraduši, tāds pats kā pārējie, bet cena nē...
+2
Kā viens Krievijas krievs teica - Smirnof skaitās kruts dzēries tai mazajai Maskavas vidusšķirai. Tāpēc cena uzskrūvēta. Man ar sķiet ka Smirnovs neatšķiras ne ar ko no ta paša krievu Belaja Berjoza.

Bet Latvijas lētie šnabji nav pat salīdzināmi ar Krievijas lētajiem. Krievijas lētajos var atrast tadas pērles, kuras pat no Finlandijas neatšķirs.
0
Fak,garumzīmes čakarējas.
+2
Nu tam es tev pilnībā piekritīšu, zizii.
No visiem tiem, ko man nācies dzert, vislabāk aizgāja Russkij Standart Platinium vai kā tur saucās. Un labākais prikols bija tas, ka es uz viņa uzsēdos ciemojoties Anglijas laukos un atgrižoties mājās konstatēju ka TUR tas ir lētāks nekā Latvijā un Lietuvā...
+2
Bet ir atšķirība, kur tos krievu sņabjus pērk. Ir nācies uzrauties uz LV pirkto Platiniumu. Un tas pats ir ar Černogolovku šnabi. No Krievijas vestais ir fantastisks, aber šeit pāris reizes ir nopircies sū, tā arī nav mēģināts vairs. Un nu sen vairs nekur nav redzēts tieši šitais šnabis, tikai uzlējumi.

Bet sūdīgāku šņabi par Hļebnoje nav nācies mēģīnāt. Tad pat mūsu 3graudnieks labāks.
0
Vilniaus alus - Gaišais nefiltrētais (5.2%), Tumšais (5.6%), Tumšais ar zālītēm (5.6%), Kviešu (5%), Besalkoholiskais un Bačkoriu kvass. 0.33l = 45s, 0.5l = 90s un 1l = Ls1,95. Kvass pa 40s. Nepiefiksēju, ka Gaišais nefiltrētais litrīgais ir tā pati šķirne kas 0.33l. Paķēru vienu, bet nav visai izdevīgi. Vismaz varēs salīdzināt, vai ir kādas atšķirības garšā. Viļņas aliem termiņš ir kāds pus gads.

content0-foto.inbox.lv/albums114481703/bla...

Butautu alus - Dvaro gaišais (5%, Ls1.80), Dvaro tumšais (5.5%, Ls1.85), Kvass ar medu (Ls1.40) un Kvass (nebija vairs somā vietas :). Ņēmu litrīgos, bet pa 95s bija arī puslitra aliņi.

Kupiškēnu alus - Kupiškēnu (4.7%, 0.5l, Ls0.95), Kupiškēnu Svētku (5.2%, 0.7l, Ls1.40 - šampanieša pudelē)

I.O.Boiko alus (5%, 1l, Ls1.80)

content0-foto.inbox.lv/albums114481707/bla...

Šiem visiem termiņš līdz 21.novembrim - laikam kādas pāris nedēļas vai 30d sanāk.

Paspēju tik medus kvasu nogaršot - dikti labs, tumši sarkanā krāsā, garšo pēc grauzdētas rupjmaizes ar medu
0
Butautu Gaišas labi iespārdīja - apmēram kā lido Gaišais (a moš Speciālais) ar Lodiņa piešprici. Kupišķēnu bija OK, bet ne pa tādu piķi. Jubilejas tumšais visai interesants, bet ne pārāk patika.

No Viļņas aliem labs bija Tumšais un Kviešu. Tumšais ar zālītēm pēc kautkādām klepuszālēm garšoja. Kvasiņš labs. bezalkaholiskais ne īpaši. Gaišas ar tā. 1l bija labāks, bet ne pa tādu cenu.

Rīt iegriežoties paķeršu Boiko, Butautu Gaišo un šo abus kvasus. Pie reizas arī Viļņas kviesi un tumšo.
0
Gaišas :D
0
Labs alus ir "Stiprusis".
+4
Kas te visiem par pareizrakstības māniju uznākusi ... Sāks vēl kā Ļeņins - kļūdas darbaļaužu vēstulēs labot ...
+1
Lietuviešu valodā tāda vārda nav, būtu "šviesusis" :) Nu par cik Gaišas uzrakstīji divreiz, tad acīmredzot apzināti ;)
+2
krabathor - lietuvieši tāpat fano par mūsu Vanagiem, Rubeņiem un vēl sazinkādiem lidoņiem. Tur vietējā tirgū, vismaz senos laikos, cieņā gan bija rāpuļi, piemēram, Kobra ,,/
0
Svispār uz pudžām ''šviesus'' un ''tamsus'' rakstīts ...

P.S. Bļa, a huļi mēs briedi saucam par alni ???
0
Bļēģ, atkal kļūda, kļūda ....
-2
Bļeģ, vēlviena ... (''bļēģ'' ar īso ''e'' gribēju rakstīt)
0
Leišiem vispār lielā cieņā stiprie bairīši no plastmasas baciļiem.
+4
Tos sūdus nesauc par bairīšiem, bet gan par sūdiem :)
0
^ Fakts.
+2
Mums tā mānija izskatās ka pārgājusi. Arī bumšļu izvēle daudz mazāka palikusi - no zvērudārza tik Rubeni var manīt. Bet kaimiņiem vēl topā. Kad Martā bijām Viļņas Maxxximā, nācās cītīgi etiķetes pētīt, lai kādā turbodīzelī neiegrābtos.
+4
īstie skarbie vīri jau vēl mauc iekšā slavēdami. :))
+1
Čeļabinskā bērniem visādi TD knupīša vietā!
+1
Leišiem jau trakoti daudz visādu stiprināto un pastiprināto alu. Pudele kā pudele, etiķete arī daudzmaz ok, bet uz % paskaties - oij, oij! 8, 9 vai visi 10%.
Toties viņiem ir Maximas alus stikla pudelēs. Pie tam ļoti lēts (gaišais maksāja 1 litu + vēl tas 0,25 litu nodoklīts par stikla pudeli). Šādu apstākļu mudināts izlēmu vienreiz savā mūžā to brīnumu izmēģināt. Jāatzīst, nebija nemaz ar tik traki. Tāds visai ūdeņains, putas pazuda momentā un garša nebija nemaz ar ne tik izcila, taču par Aldari u.c. tehniskajiem neko sliktāks nemaz ar nav.
+2
Mājas lapu uzcirtuši: dzivaisalus.lv/site/butautu.htm...
+1
+1
Izskatās varen gardi.
+1
Kas tas par 14° stipro alu?
0
Un kā lai es tev atbildu uz šādu konkrētu jautājumu ? ;)
0
Kā garšo?
0
Malt liquor? :D A tie pārējie jau pazīstami.

Bildē gan leišu alus kopapjoms ir tikai 1.2 l pret 4 l mūsu pašu ;) Tātad ne tajā tēmā.
0
Kur tu šitos kārumus un arī, ja nav noslēpums, pa cik iegādājies?
0
Pirmajā komentārā tak bija norādīts. Pie Spices ir vairumtirdzniecības bāze (tur, kur no K.U. gatves griež iekšā uz Spici), un tajā ir attiecīga bodīte.
0
"Dzīvais alus" laikam uz šiltes bij rakstīts, ja atmiņa neviļ.
0
hmm, jānogaida labāks laiks, tad varētu ar riteni aizmīties.
0
dzivaisalus.lv/site/remtes.html...

Skatos, Āgenskalnā arī esot veicis.
0
^ izlasi pirmo ierakstu

Šodien plānoju to Brāļa turboalu ieprovēt, tāpēc nezinu, vai ar to 14% būtu laba ideja sākt :)

Bet paķēru arī Boiko un Butautu litreniekus. Arī Ryzeknes Latgales alus Mārtiņa alus izrādījās Biržos liets (stikladesas versijā). Uz PET 2l nemanīju tādu norādi.

A cenas:

Statiniu 14% 0.2l = 1.30
Salau 5% 0.5l = 0.60
Patulo 6.3% 0.5l = 0.65
Butautu & Boiko 5% 1l = 1.80
Butautu medus kvass 1l = 1.40 (baigi labais)

Salau ir bez ogļskābās gāzes, maigi rūgtens ar nedaudz saldenu garšu. Bišķi uz Lidiņa alu. Labs.
0
^^ ar tiko pamanīju. Bet man līdz Spicei tikpat tālu jāmin, turklāt tur Brāli vēl var dabūt. Kautgan Āģenī arī var Brāli un Krāslavas nopirkt. Brālis barčikā izlejamais. Krāslavas tigū petenē.
0
Hellgar, kāds vēl labāks laiks ? Es tak nupat atminu bez problēmām. Rīt marš uz bāzi pēc alus ! Bet 10l stiklā un 3l petenēs ir smagi vest ;)
0
Ha, ha - petene! Labs! :D
0
^^^ Āgenskalnā tak arī Miestiņš ir, var krāslavieti arī nefasētu dabūt.
0
Līdz meža ielā kāds kilometrs vēl jākāto.
0
Pag, tu tak ar vellapēdu pārvietojies.
0
Ā, tu to no mana skatpunkta domāji ... itkā OK sanāk, tik vēl jāpagaida kāda nedēļa, kamēr sīkajās ieliņās ledus pazudīs.
0
Nu labi. Bet kā ar igauņiem? Es rītdien gasēju uz Igauniju un tagad domāju, vai man līdzi iepirkt alu, vai mos ir uz vietas zināmas, labas markas ko degustēt? Jo tie čubāri ar ko braucu, neko no alus nesaprot.
0
Vienīgais labais alus, ko tur var nopirkt ir Angļu un Čehu :D Viens Porteris (7 vai 8 grādi) bija labs. Ja vēlies kādam ieriebt - uzdāvini Poooootsman 8% 2l :D
0
Varbūt, ka ir kaut kas no mazām darītavām, bet lielveikalos toč nav dabūjams principā nekas cits kā Saku (Aldaris) un A le Coq (Cēsu) produkcija un imports. Sidrs viņiem ir normāls mopērkams.
0
aha... nu skaidrs. Pēdējo reizi, kad tur biju kaut kādus gadus atpakaļ, tad arī dzēru Kozelu, jo bija bail iegrābties. Etiķetes tā arī izskatījās, ka varētu apzīmēt kaut kādas čuras.
+2
Huh.. nākamā dienā, uz vieglām paģirām, tomēr nācās iet uz vietējo bodi un skatīt, kas tur ir viņiem plauktā. Un, zin, smiekalas uznāca. Tur ir tieši tās pašas etiķetes, kas pie mums, tik ar citiem vārdiņiem. Ir Saku, kas ir Aldaris, kas Aldaris. Ir Cēsinieks, nu pilnīgs Cēsinieks, gan pēc skata, gan pēc garšas, neatminu tik, kā sauc. Ir Alexander ar tādas pašas krāsas etiķeti, kā Līvu sencis, un garšo nu precīzi tieši tāpat, kā tas Līvu tūpļūdens. Un vēl tur pāris lietas, ko nemaz neriskēju pirkt, jo pēc bildes jau viss bija skaidrs. Šausmas! Zin, ku es biju laimīgs, kad ar kolēģi atradām mašīnas mugurā noslēptu tērvetnieku 4paku. āāāā... mmm...
0
Pazīstams padzīvoja Igaunijā kādu nedēļu un visu laiku dzēra Saku Kuld (palabojiet, ja nosaukums nepareizs). Kad apnika, tad slinks bija lai pameklētu ko prātīgu, bet pirka visādus japāņu, grieķu, turku un amerikāņu alus... dīvaini cilvēki gadās.
0
Grieķu alus - tas ir oksimorons. Vai pat paradokss. Pasaules gals....
0
Es Igaunijā eilus sapirkos.
+1
Grieķija vismaz nav tik tālu no īstenākām alus darītavām, bet pirkt Jamaikas alu...un pēc tam šis pukstēja, ka redz neesot bijis garšīgs. Padomā tik.
0
Kaut kur jau minēju, ka vienīgais grieķu alus, ko Grieķijā pagaršoju (kas bija visur dabūjams) - Mythos - bija vienkārši drausmīgs. Turku Efes Pilsen bija daudzmaz dzerams.
0
Es šitos dzēru - dzerualu.wordpress.com/tag/grieku/... . Red bija labs, bet Dark - viens no labākajiem tumšajiem kāds dzerts. Tas dūmotais gan sūds un gaišais apmēram kā Urquell
0
Dzīvā Alus bodēs tagad akcija - Boiko pa 1.30 (parasti 1.80). Derīguma termiņš līdz 19.05. tā ka skrienam pirkt, jo kopā ar Medus Kvasu, tā ir gardākā tur nopērkamā dzira.
0
Es nez, kurš bij tas lielajā butelē ar dzelteno etiķeti... bij biš par rūgtu priekš manis un nākamā dienā gulēju ar slapju lupatu uz galvas. Bet Butautu gan bij labais.
0
Ar dzeltono ir Boiko. Un kā alus var būt par rūgtu ... !? Man kauns par tevi. Ej kaktā ! Butautu gaišais ir OK.
0
Cik lielajā butelē? Ja 2l stiklene, tad visdrīzāk tas varētu būt Kanapinis gaišais.
0
Arī variants. Bet tas bija drīzāk saldens, nevis rūgts, ne ?
0
Nu, uz otro kausu viņš sāka garšot arvien labāk. Bet rūgtums traucē, ja ir pārāk uzmācīgs. Nemaz nerunājot par stulbiem aliem, kam rūgtums ir pliks, bez dziļuma.
0
Vislabāk jau tomēr, kad rūgtais un saldais saplūst vienā.
0
Ķip Piebalgas Ķencis ?
0
Tu varētu izteikties konkrētāk - kuru tīsti domā ar ķenci? To, kas tā arī saucas, vai Piebalgas "parasto", kam ķencis virsū uzzīmēts?
0
A kur to ķenci var dabūt ? Neesmu manījis veičos.
0
0
It kā Piebalgas alus bāzē Jelgavas ielā (Torņakalnā) varot to "Ķenča" dabūt. Savām acīm gan neesmu redžejis.
0
Ķencis jau ir Piebalgas parastais ar Ķenci uz etiķetes. Zaļais. Ā, nu ja tagad jau ir arī ar brūno etiķeti un lētāks čubis uzzīmēts ...
0
Brūno Ķenci var pākos dabūt un Rīgā LATA veičos, irpie manām mājām un uz Avota / Čaka stūra. Vienmēr gan nav. Šobrīd šie tik Ozola pārdod.
0
Ķenci parasti var kādā no "Aibēm" dabūt.
beeet, Piebalgas alus bāze Jelgavas ielā? It kā teju vai visu mūžu katru dienu tur ripinos garām, bet nebiju tādu pamanījis. Likās, ka tur labākajā gadījumā kkāds plenču krogs. Kāds tur ir bijis?
0
Mājaslapa viņiem pašreiz neiet, bet no gūgles var saprast, ka adrese ir Jelgavas 61a.
0
Jelgavas ielā jau sen šiem bāze, bet tikai vairumam. AIBES tagad par LATU pārtapušas.
0
Ā ,tad būtībā tas ir tas pats als , tikai dažādas etiķetes ? Tā vismaz es sapratu no Bleida teiktā.
0
Neko tu nesaprati. Par Ķenci parasti sauc klasisko Piebalgas alu (zaļa etiķeti ar Liepiņa zīmēto Ķenča mūli). LATA veikalos var nopirkt arī Piebalgas Ozola un Piebalgas Ķenča alu (brūndzeltena etiķete arī ar Ķenci, bet cits zīmējis). Neesmu drošs vai tie ir dažādi ali vai viens un tas pats. Abi ir pa kādiem 40s. Garšo normāli. Apmē'am kā Piebalgas Senču. Mājaslapā šie nav redzami. Ražo Piebalga speciāli LATA veikaliem.
0
Reku šiem veiču karte - www.latts.lv/lat/veikali_Latvija...
0
nu nez, paskatoties uz savu rajonu, es redzu jau vairākās vietās atzīmētus veičus, kas nesaucas LaTS, ieskaitot nočņiku blakus Bruņinieku ielas Miestiņam, sakņu veikalu uz Čaka ielas utt :D Acīmredzot tur ir atzīmēti visi veikali, kas ir Latvijas Tirgotāju Savienības (LaTS) biedri.
0
Pie manām mājām jau ar nesaucas LATS. Daudziem nav jēga tiem 4 burtiem naudu tērēt.
0
The point is, tie ali visdrīzāk ir dabonami tikai bijušajos Aib(ļ)e veikalos, nevis visos, kas skaitās LaTS. Pēc brīža došosuz bodi, jāaiziet līdz Avotenes stūrim apstīties.
0
Vai ta tas nav viens un tas pats tik zem cita nosaukuma ? Bet Piebalga tos alus tieši priekš LaTS brūvē - dzerualu.wordpress.com/2009/06/18/ozola-ga...
0
^ par "zem viena nosaukuma" tu domā Aibļe un LaTS veikalus? Neizskatās gan, tur tai kartē visādi brīnumi ir sazīmēti, tais kaitā kāds objekts Barona un Radio ielas stūrī - tur vienīgais, kas ir, ir Universitātes aptieka, ne?

Tai Avotenes veikaklā ne sūda nebija.
0
Lāčplēša Melnais Dzintara - šķidrums tumši sarkanbrūnā krāsā bez garšas un smaržas ...
0
Vārdusakot pārlasīju topiku un rezumē - igauņu un leišu ali sūkā!
0
tādus resumējumus nevajadzētu izdarīt npēc šādu tēmu lasīšanas. No leišiem tomēr tas Butautu un Boiko alus ir visnotaļ baudāms, ja nu varbūt ne gluži tik pa prātam kā stiprākās mūsu zortes, tad tomērļoti tālu no "sūkāšanas".

Par igauņu alu es vispār neko nevaru pateikt, jo nekad neesmu tādu dzēris.
0
stiprākās zortes nebija domātas alkohola satura ziņā, bet gan garšas īpatnību jomā. Ja nu kāds taisījās pārprast.
0
es vakar dzēru igauņu alu, ibio tikai 2litri un šodien tāda sajūta it kā rūķīši būtu piedirsuši mutē pa ceļam uz mežu ejot, no visa garšotā daudz maz jēdzīgs likās SAKU jubilee, pārējais +/- cēsu zilais
0
Bet tie jau nav igauņu ali.
0
Saku = Aldaris, Cēsu = A.le Coq

ķip saindējies ar cepumiem ? :D
0
Pieļauju, ka mēs maz zinām vai patiesība neko - par tiem apslēptajiem dimantiem (lasi - vietējām alus darītavām), kuras piedāvā dzīvu, nefiltrētu aliņu (ala- Užavas, Madonas u.tml)
0
ibtā arī domāju ka SAKU ir aldaris vai arī līvu :D, visiem mēģināju iestāstīt, ka tāds arī ir LV jau pēc pudeles spriežot, visi teica nē nē SAKU jau klasiski ir Igauņu,
tikai rodas jautājums, kāds tad analogs ir SAKU JUBILEE LV? A.LE.COQ vienu arī paņemu, to jau zināju, ka ir cēsu, bet tjip Alexander 1pint mums nav, premium viņiem arī ir premium, šitas it kā nebija tas pats sarkanais.
0
Kā to ņem. Par Leišiem es esmu konstatējis, ka lielās globalizētās darītavas (Svyturis / Utenas un Kalnapilis / Taurus + Ragutis) sūkā jo gadu jo vairāk, bet mazās, kuru produkciju tomēr var nopirkt Maximā un Co. spārda. Ar Igauniju sūdīgāk - importa eili tur ir plašā klāstā, bet vietējos mazos aliņus neesmu manījis.
0
vienīgais, kas patiešām garšoja bija kkāds sidrs, neatcēros kāds :D mūsu lucky cat nestāv blakus
0
To es ar nesaprotu - igaunijas Rimčikā var labu labos angļu / franču sidrus nopirkt, a pie mums no tiem tikai Prizmā Fr'nču brūvējums dabūjams turklāt Ls3.40 par 0.7 pudelu. Igaunijā kādi divi lati bija.
0
Alexander man garšoja pēc Līvu senča. Kroplīgs dzēriens. Tik pat labi varētu dzert sviedrus ar ūdeni.
0
Mani ilgi mocīja jautājums - vai leiši māk gatavot labu miestiņu? Tagad es varu par visiem 100 % teikt - JĀ! Šodien testēšanai alus tirgotavā uz Remtes ielas (Blakus Ulmaņa gatvei)tika iegādāts leišu dzīvais alus PATULO - tumšais, 6,3% (65 Ls) . Alus ar daudzveidīgu garšas gammu, kas spēja mani pārliecināt un spēs pārliecināt pat visrūdītākos skeptiķus. Silti iesaku ! Man šķiet, ka gan cenas, gan garšas ziņā sit pušu visus mūsu Užavas un Tērvetes aliņus.... Tomēr, ir leišiem arī citi "dimanti", bet par tiem - nākamreiz!
0
Aicināts klubiņš. Mazās darītavas šiem taisa labilabo aliņu.

Ls0.65 ? Tumšais līdz šim nebija šiem manīts. Užavas tumšais jau tāds kvass vien ir un Tērvetei tumšā nemaz nav, tā ka nav īsti ar ko salīdzināt. Vispār, pēdējos gados Latvijā ar tumšajiem aliem pašķidri. Gaišie Patulo bija dzerami, bet nekas īpašs - normāls alus.
0
Tas Patulo bij diezgan jēdzīgs, jā, bet tu jau laikam salīdzini ar pudeļu Užavnieku. A par to vispār nav vairs vērts runāt. Ja Užas alu lietāt, tad tikai lejamā variantā. Nu 5l bamslis brūža bodē pērn pa Jāņiem ar izrādījās brūķējams.
0
Un laikam jau minēju, ka Salmu Krogā tumšais Užavas bija vienkārši lielisks. Pudeļu Užavnieku dzerot tiešām liekas ka Aldaris / Carlsberg šos pārpircis.
0
Pēc tādas atsauksmes nolēmu ietestēt šo Patulo. Labs cilvēks kā reiz gāja uz to pusi un man atnesa. Manuprāt nekas izcils jau nav, taču interesants gan...
Lai nu vai kā, pagaidām par labāko leišu alu uzskatu Vilniaus Tumsusis, jo to vēl neviens nav spējis pārsist (ar nefiltrētajiem diemžēl pagaidām darīšanas nav sanākušas, bet esmu apņēmības pilns to labot tuvākajā laikā).
0
Viļņas Tumšais bija OK, bet nekas īpašs. Tas pats Butautu Tumšais labāks.
0
Man gan taisni Butautu tumšais liekas nekas īpašs, salīdzinot ar Viļņas tumšo...
0
Šobrīd ''Dzīvā alus'' bodēs Boiko pa Ls1.30 (1 litrs) un Kupiškēnu pa Ls0.74 (0.5 litri) tirgo. Tie abi un medus kvass ir labākais kas tur atrodams.

dzivaisalus.lv
0
Pabiju leišos, un Viļņā gluži nejauši uztrāpīju uz to pašu dzīvā alus veikalu ķēdes veici, kas pie mums arī ir. Protams, tukšā jau no tā iziet nevarēja :D Produkcija visa tā pati, kas pie mums dabūjama + daži neredzēti (es gan diezgan sen neesmu iegriezies Rīgas filiālēs, varbūt ir tagad arī tur tādi). No iepriekš neprovētiem paņēmu Viļņas alus ražojuma "Šventinis tamsusis alus" (1l), Kupišķu ražojuma Pivoriu (0.5l, bez etiķetes, nosaukums uz šnorītē piekārtas birkas) un "Vasarvidžio nakties alus" no tā paša brūža.

Tas vasaras vidus nakts alus jau viena pudele tika notestēta, un izrādījās ĻOTI labs - nefiltrēts gaišais bez sevišķi lielas gāzes, ar stipru, niansētu rūgtumu, mazliet atgādina KŽ dzertos zāļainos mājalus. Uz pudeles rakstīts, ka tikai 500 pudeles izlaistas, pusgadu brūvēts, īstiem alus gardēžiem utt. Sastāvā esot ūdens, Kupišķu iesals, slovēņu apiņi un britu raugs.

Vēl tika paprovēts Butautu Dvaros tumšais pudelē ar baltu, pa tiešo uz pudeles drukātu etiķeti; pilnvērtīgus secinājumus grūti izdarīt, jo tapa dzerts stipri siltā veidā (pēc atvēršanas kādas minūtes piecas nepārstāja putas kāpt no pudeles ārā), bet slikts nebija, tik tāds papliekans.

14-grādīgais Statiniu brīnums arī tika pagaršots; diezgan interesants padzēriens. Daudz tādu negribētos dzert, bet garša nav slikta, kaut gan vairāk atsit pat tādu kā mājas vīnu, ar iesala un rauga piegaršu.

Tā, nu jau Pivoriu vajadzētu būt saldētavā atdzisušam, laiks ķerties klāt :)
0
Pivoriu labs, bet tikai pa tagadējo akcijas ceno (75s). Pa 95s šo nez vai ņemtu. Statiniu tāds savdabīgs, bet īpaši nevelk vēl baudīt, sevišķi, par tādu cenu.

Kā tu domāji "pa tiešo uz pudeles drukātu etiķeti" ? ķip nav etiķetes, bet zīmējums, kā Brūvera Jubilejas alum ?

A pa Devilstone dzīvojoties ar tika patestēti aliņi - Tauras ir sūds, Svyturis ar tik turpina dupsī laisties. Tīri dzerams izrādījās Fortas. Bet vairāk uz Čehu un Friču aliem spiedu. Kostrizen tumšais dikti labs.
0
Nezinu, kā ir Brūvera Jubilejas alum. Tam, ko teicu, ir ar krāsu uz pudeles uzmaukts virsū. Šitais laikam: www.dvaroalus.lt/images/tamsus.jpg...

Pivoriu ir ok, bet pārāk tā garša atgādina kviešu alus, kurus diez ko nemīlu. Tam gan ir viena priekšrocība - var dzert arī siltu (vakar atlūzu, līdz galam neizdzēris :D )

Aizmirsu pieminēt, ka cenas tur bija drusku zemākas, nekā pie mums (it kā jau loģiski). Litrīgie maksā caurmērā ap 7 litiem (~1.40 Ls), tas Pivoriu 3.69 Lt par 0.5l, Vasarvidžio nakties 3.99 Lt par 0.5l; Kupiškēnu Šventinis (tūtā ar šampanieša korķi) - 5.49 lt, Statiniu laikam bija 5 ar kapeikām. Skatos čekā, ka par vienu man ir pierēķināts 0.25 Lt par pudeli - nesaprotu tikai, par kuru, jo rakstīts, ka par litrīgo, a tādas man ir trīs, un visas vroģe vienādas.

No širpotreba padzēru Švyturis Baltijos - nu tā, iedzert var, aukstā veidā karstā dienā, bet diez kas jau nav. Švyturis nefiltrētais bija drusku ieskābis, tamdēļ par tā garšu vispār nevaru spriest (pieņemu, ka tā viņam defaultā nav domāts garšot). A Tauras alus laikam bija Līvu ekvivalents, tad jau nav ko brīnīties,ka sūds.
0
Ir ekvivalents :( Baltijos ar pudelē padzēru - agrāk bija izlejamā dzerts (bija labs) un arī pudelē. Tagad tāds, nekāds. Kupiškēnu Svētku nesen dzērām, jo bija akcija - nu tāds tumšais alus. Nekā īpaša. Par tādu piķi nav vērts ņemt (parastā cena ~Ls1.40). Statiniu (14%, 0.2l pudele) ar laikam Ls1.40.
0
Nu tātad sanāk, ka Vļņā cenas bija par 20-25% zemākas.
0
nu lūk, ir nosmeķēts arī tas Viļņas Šventinis tamsusis: gards padzēriens, īsteni labs kvass. Ah tu saki 5.6% jim esot? Nu nu. Plikas diršinis.
0
Nu tas Kupiškēnu šampja pudžā ar uz to pusi ...
0
īsnībā viens no labākiem leišu aliem ir Bauskas. Kudi tautiskāks par Tervetinis un Abuliškas utt.
0
Tas šampja pudelē vispēr bija tāds Bauskas ar ūdeni atjaukts.
0
bet tas Vasarvidžio nakties alus bija ritttīg labs. Būt zinājs, būt vairāk paņēms.
0
Biržos esot, paķēru notestēt šo to no Biržu alus firmine parduotuve. Vispār izskatījās, ka šitas brūzis spiež uz spirtaliem tā pamatīgi - no visām pieejamām zortēm tikai viena bija ar 4.7%, viena ar 6%, pārējie visi 7%, 8% un 9.5% :D Širvenos 6% bija tāds izteikts rupjmaizes ķieģelīša šķidrais variants; nu tā, ir dzerti arī sliktāki. Aukštaičiu un Senovinis septiņgrādīgie arī bija no sērijas "ir dzerti arī sliktāki", bet Radvilu 7% pat izrādījās pārsteidzoši sakarīgs. Principā vienīgias no četriem minētajiem, ko varētu rekomendēt, ja sagribas "vidēji stipro" alu (kā viņi savā mājaslapā sauc septiņgrādīgos :D )
0
Atveda man te vienu pifcīti no leišu zemes. Nekāds ūberīgais - Utenos dark. Bet nu ņemot vērā vairāku cilvēku teikto, ka Utenos skaitās tas pats, kas pie mums Aldaris un , patiesībā, pudele un grādi atbilst tam jaunajam zelta dark alum , tad jāsecina, ka leiši atkal čaklāki bijuši , jo aliņš garšo tīri tā neko. Vēl tik vajadzētu Estijā ražoto variantu noprovēt.
0
Es ar baltu aci nopētīja no Bruķika braucot to Utenos Dark, bet tākā līdzība ar Zelta Black bija pārāk uzkrītoša, neriskēju ņemt. Bet Estijā nav tāda varianta. Tuvākais ir Saku On Ice Dark. Bezgaršīgs tumšs šķidrumiņš.
+1
''Dzīvā Alus'' bodē pamatīgs apdeits - content9-foto.inbox.lv/albums154344543/bla...

Puse jau iepļauta iekšā. Visi bija gardi, sevišķi Keptinis - tumšais, ar jauku grauzdējuma garšu.
0
Atkal neliels apdeits - parādījušies 4 veidu jauni Viļņas ali - pudeles citādākas nekā pārējiem. 65s maksā. Gaišie 5% un 6.8%, un tumšie - 5.6% un 8.2%. Mājaslapā bildes vēl nav.

alauskrautuvele.wordpress.com/2010/12/23/vilniaus...
0
oo tas viļņas 8,2% labs! dikti neparasta garša
0
^ Salstelėjęs skonis, sodri tamsi spalva ir originalus aromatas, praturtintas apelsinais, gvazdikėliais, cinamonu ir kitais prieskoniais. Tinka gerti pašildyta.

Laikam Ziemas alus (ar apelsīnu, krustnagliņām un kanēli). Iesaka uzkarsētu dzert. /cerams pareizi ''iztulkoju''/
0
Intar, šitas bija tas alus, kas tev patikās - mgkolekcija.wordpress.com/2010/07/28/vasarvid... ?
0
Tas pats ir.
0
Njā, ja tikai 500 pudeles saražo, tad jābūt labam
0
Tas jau pats par sevi it kā vēl neko nenozīmē - var jau bit, ka izejvielas un process par dārgu, lai būtu rentabli vairumā taisīt, un uztaisa tik pokazuhas pēc, bet var jau arī būt, ka eksperimentāls laidiens nelielā apjomā.
0
Būs jāpajautā, cik mājāstaisītais izmaksā - kautkādi 30s par 0,5 laikam sanāca.
-1
Tā kā šī ir alus tēma, tad iepostošu, ka Imantā ( blakus puķu tirgum Kurzemes prospektā) kādu laiku darbojas dzērienu veikals, kur var nopirkt Krāslavas alu.
+1
Jauki, bet latviešu alus tēma ir šeit - /forum/109300-latviešu-alus
+2
Maximā Aldara Kviešu (=Svyturys Baltas) par 42s andelē.
0
Vienā miestā tika iepirkti tādi retumi, kā Kalnavotu alus (5.1%, 45s) un Oriģinālais Lauku gaišais (4.2%, 42s). Pēdējais bij tāds-nekāds ūdentiņš, bet Kalnavotu tīri dzerams - Līvplēša-Cēsdara lētajam galam ieliek. Ražots kautkur pēc Daba-V pasūtījuma (pieņemu, ka Lietuvā, jo tie bija D-Kurzemes miesti). content1-foto.inbox.lv/albums170643182/bla...

Bet pašā Lietuvas ZR daļā pie normāla alus tikt ir visai čābīgi - dominē Švyturis-Utenas un Kalnapils-Tauras triumvirāts (Tauras alu ražo Kalnapilī, tāpat kā čupu Lāčplēša un Līvu alu). Lielajās Maxximās var ko interesantu no importa dabūt un kādu no Gubernijas vai Biržu produktiem. IKI ir 3 veidu Gurmanai alus atrodams - Ekstra (0.5l), Tumsusis un Dvariškas (Muižas) alus + kvass un medus kvass 1l pudelēs ar keramisko korķi un bleķa stiepli. Tā kā uz etiķetes arī latviski rakstīts, tad pieņemu, ka pie mums ar var nopirkt. Tur litrs maksāja kādus Ls1.30. Man vislabāk patika Dvariškas. Pārējie bija standarta ali (labā nozīmē). www.iki.lt/en.php/products/gur...

Jokainā kārtā tik Kuršu kāpas viducī mazā lauku kaktu bodē tiku pie pāris smeķīgiem Biržu Rinkuškiai ( www.rinkuskiai.lt/apiealu/stiklas_en.... ) un viena Ponoras ( www.ponoras.com/alaus_rusys... ) alēniem.
0
Vakar ''Alus Vēstniecībā'' paķēru Viļņas gaišo un tumšo, gan izlejamo, gan pudelē - tumšajam atšķirību nejutu, abi bija OK. Gaišie aptuveni vienādi, bet izlejamais bija labāks. Nezinu, vai kviešinieku izlejamo mēģināt - pudelē visai pretīgs ar kautkādu ''ziemassvētku'' piegaršu.
0
Jelgavā, izejot no autoostas ēkas un apejot tai apkārt uz pretējo pusi, pāri pretējai ieliņai ir tirdzniecības centrs. Tur leišu alus bodītē dabonami mūsu kaimiņu brūvējumi, noprovēju šādus:

Tumšais kaņepju alus (Kanapinis), ražots Tarušku Alaus Bravoras UAB, divi litri bleķoja Ls 2,85. Pēc attaisīšanas pirmo kausiņu knapi izdzēru — šķidrs un nebaudāms. Labāks par Cēsu mīzalu, protams, bij — bet ne jau par teju pusotru latu litrā! Tad pudele pastāvēja 2 nedēļas ledusskapī, acīmredzot turpināja rūgt, un tad jau rezultāts bija lietojamāks. Bet līdz Brālim vienalga neaizvelk. Ja nu galīgi nav cita izvēle, tad šo kaņepju vārījumu var dzert, bet normālos apstākļos labāk ņemt citu.

Vēl paņēmu Kupiškēnu šventinis alus — 0,75 litru pudele par latu čēesmit, ražots Aukštaitijos Bravorai. Līdzīgi kā ar iepriekšējo, nekas īpašs — vidusmēra alus virs masu produkcijas, tomēr augstākos standartus nesasniedz.

Turpretim Kvietinis bij galīga vilšanās. Vārdu sakot, ja kāds domā, ka pietiek uzrakstīt uz pudeles nosaukumu Kvietinis, un ar to alus būs labāks, tad izrādās, ka tā nav vis. Plāns, garša tik minimāla, ka alkohola sīvums sit cauri kviešu garšai.

Vārdu sakot, šitos minētos var dzert tikai intereses pēc vai patriotisma veicināšanas nolūkā — mums tomēr ali labāki! :)
0
"mums tomēr ali labāki! :) "

Caurmērā jā, tomēr IMHO labākais Baltijā ražotais komerciāli nopērkamais alus, ko ir gadījies dzert, bija leišu ražojuma.
0
"komerciāli nopērkamais" <- šis labs :)

Hē, man tak leckapī vēl i 2L Sencīts, he he he
0
Šo neveiklo terminu es lietoju, lai no apskatāmās kopas izslēgtu mājbrūvējumus :)
0
Tip labāks par tērvetnieku? Kāds ta tam leitim bija modelis?
0
Tev jau noteikti negaršotu :D Tepat tēmā jau esmu pieminējis, tas laikam bija vienreizējs laidiens. Pēc stila, šķiet, tas varēja būt saison.
0
uz jautājumu, kāds ir labākais Baltijas komerciālais alus man par atbildi nav jāšaubās - Aldara Porteris.

Kanapinis bija tīri labs. 0.5l pudele kādus 65s maksāja.Par 2l jau vairāk par pudeli makst sanāk - tikpat labi var Valmiermuižu pa Ls6 nopirkt, vai Brūvera IBIo alu krūkā pa kādu piečuku.
0
Nu jā, porteris arī ir zaibis.
0
Pastrēbu izlejamos Bočkoriu divu veidu un Tumšo Zālīšu:

Bočkorio 5.2% bija ok, bet visai medainu garšu, bet ne tik izteiktu, kā Brūvera Rīgas

Bočkorio 6% - ne putu, ne garšas

Tumšais Zālīšu 8.5% - baigā ziemassvētku piegarša, kura man nepatīk. Vienīgais labums, ka alko nesit cauri.
+1
Sen nebija leišu "dzīvā alus" veicis apmeklēts, paķēru šim vakaram noprovēt pa vienam "Taruško alaus bravoro" gaišajam un tumšajam. 0.70 par 0.5l. Gaišais (5.5%) tīri tā nekas, lai arī ar samērā izteiktu iesala garšu, tīri labi izdzērās. Varētu ar Bauskas gaišo salīdzināt. Tumšais (6%) ir līdzīgs, tikai nedaudz tumšāks par gaišo, gaiši sarkanbrūnā vara krāsā, apmēram tādā kā jauns viensantīmnieks; garša ir drusku pliekanāka par gaišo, bet arī drusku rūgtāka un maķenīt skābenāka (par to skābenumu īsti nevar saprast, vai tā jābūt, vai tas tāpēc, ka 2.feb termiņa beigas). Varētu būt uz pliekanāka tumšā Brāļa pusi. Dzeras gan arī šis tīri labi, bet gaišais labāks.
0
No puslitrniekiem man topā ir Dūmu (tumšais) un Kermošiaus (gaišais). Pārējie tā - ja pa 55s ar skidonu, tad var paņemt.
0
Pa 55 bez skidōna nu ne kādi iekšā nedabūs!
-1
Vai lv var nopirkt leišu "Baltijas" alu (to tumšo, kas bija KŽ)?
0
Es KŽ atceros tik Švītura tumšo ;)
0
0
Nevar. Var tik Švyturys Baltas pudelēs un lejamo ''Alā'' un gan jau vēl pāris vietās.
0
Starp citu, jau kādu laiciņu ir pārdošanā ''dzīvākās'' alusdarītavas Dzīvais alus - Lāčplēsis Dzīvais. Izskats jau dzidrs (nedaudz raugs pudeles apakšā ir). Garšo kā jau pārējie Čurplēši - pēc ūdentiņa. 67s par daudz. Mājaslapā vēl nav ielikuši (arī Kalnapils).

Gaidam Beigto Mello Bruņinieku ...
0
Alus Vēstniecība
"Nefiltrētajam termiņš ir 20 dienas un tas beidzas svētdien! Lai iztukšotu mucas atdodam pa superlēto! Ls1.50 pa 3l"
+1
^^ Hmmm, Dzīvais Lāčplēsis kaut kā aizdomīgi skan. Džeks pirms 800 gadiem tak Daugavā iegāzās kopā ar Melno Bruņinieku!
0
Dzīvā alus definīcija lietuviešu gaumē
Publicēts 27.4.2012

Lietuviešu Zemkopības ministrija pēc garām diskusijām ir pielikusi punktu dzīvā alus definīcijai. Tā ir pavisam vienkārša – dzīvais alus ir alus, kurā pirms derīguma termiņa beigām 1 ml alus ir vismaz 100 tūkstoši dzīvu rauga šūnu koloniju – tas sanāk viegli duļķains. Protams, šādam alum jābūt nepasterizētam, bet tas jau automātiski izriet no nosacījuma, ka raugam jāsaglabājas dzīvam.

Dzīvo alu Lietuvā var ražot gan lielās, gan mazās darītavas. Dzīvo alu var ražot no jebkurām izejvielām, likt klāt askorbīnskābi vai citas piedevas, tā darīšanā izmantot kukurūzas iesalu, bet grādus uzskrūvēt ar cukura sīrupu. Tā derīguma termiņš var būt gan 10 dienas, gan 3 gadi. Protams, sākotnējie dzīvā alus definīciju priekšlikumi saturēja veselu virkni nosacījumu, taču praksē izrādās, ka rauga šūnu skaits ir vienīgais taustāmais un objektīvi izmērāmais lielums.

Manuprāt, tas pieliek treknu punktu absurdajai dzīvā alus diskusijai. Pieļauju, ka identisks iznākums šādam pasākumam būtu arī Latvijā, tādēļ man ir aizdomas, ka neviens šo pasākumu nesāks kustināt, par spīti tam, ka pirms gada pavīdēja un tikpat ātri apklusa izteikumi, ka tas būtu jādara. Jo kamēr šis termins ir mītisks un pavisam nekonkrēts, to, papildinātu ar pasakām, savā labā cītīgi izmanto vairāki mazie aldari. Bet, ja tas kļūs līdzīgs Lietuvā noteiktajam, visa burvība ir pagalam.

labsalus.lv/dziva-alus-definici...
+1
Ja "dzīvo" alu "noraks", būs jāizdomā jauna leģenda -> lai dzīvo piem. SVAIGAIS alus! :D

+1
JĀ! Modē pagājušogad nāca svaigēšana, tagad būs — svaigdzeršana!
0
Ka tik ar to dzīvo un svaigo alu nesanāk kā jokā par žīda sievu...
+1
Ā, btw, tas leišu Švitura kviesis pudelēs ir nežēlīgi labs.
0
"Dzīvais Lāčplēsis" kā reizi skan ļoti patriotiski pozitīvi un optimistiski:

"Un ar reizi nāks tas brīdis,
Kad viņš savu naidnieku,
Vienu pašu lejā grūdis,
Noslīcinās atvarā, -
Tad zels tautai jauni laiki,
Tad būs viņa svabada!"
+1
^ Visādā gadījumā skan labāk nekā garšo.
0
Svaigēšana, svaigdzeršana, daiļdiršana.
0
^^^^ kopā ar Porteri tas ir vienīgais ko no Aldara klāsta reizēm paķeru. Alā pat vēl labāks (parasti)
0
Kviesēšana :P
-1
Kvasīšana.
+1
Vakar tika notestēts Miestiņā dabonamais leišu "Proginis". Tīri labs, parastais lāgeris, bet ir gan jūtams apinis, gan bišķi iesals - viss kā pienākas. Cenā arī starp lētākajiem Miestiņa piedāvājumā, tā kā ir ņemams. Bigijs gan sūdzējās, ka viņam par rūgtu, man gan nelikās, ka viņš būtu sevišķi rūgtāks par Brāli. Nu varbūt drusku ir ar, iespējams tuvāk tērvetnieka rūgtuma līmenim.
0
Bigijs gan sanīcis - nu tad lai Iļģuciema medalu pagaršo - šodien jauno Tumšo versiju (7%) nomocīju puslitru - par gaišo ir nedaudz mazāk šķebinošs - garšo pēc šķidra cukurgailīša :D
0
Paskatījos, ka šiem pie jaunumiem Baltkrievu Zbiteņ (6.3%). Cena ahujennā - Ls1.50 par puslitru ....
0
Zbiteņ, cik es sapratu no apraksta mājaslapā, nav īsti alus, bet medus dzēriens no kvasa misas un visādām zālēm.
0
Šodien, pēc ilgiem laikiem, iepeldēju Alus Vēstniecībā palūkot, vai vēl ir alus izpārdošana par puscenu - bija, un tieši svaigais vedums ar bija pienācis. Salējējs nobrīdināja, ka Gaišais sācis skābt, tāpēc paķēru Tumšā 3L pa Ls1.85. Tas ar sācis skābumu taisīt, bet ar karameli vairāk līdzsvarojas un nav īpaši jūtams - tāds Cēsu variants ;). Bet galvenais stāsts, ka cenas apgreidojuši un 2L maksā Ls2.80, bet 3L - Ls3.90. Tumšais vislētākais, pa Ls3.60, tā ka Miestiņa lētajam galam vairs neieliek.
0
Miestiš jau ar tur apgreidojas biki. Kas tur un kā tur jau konkrēti nepiefiksēju.
0
šiem jau viss mājaslapā redzams - www.miestins.lv/cenas/

Bet ieskābis Krāslavas tumšais ir gardāks par ieskābušu Viļņas tumšo :D
+1
Ō, jau ieskābušu alu testējat! Kas būs nākamais? Sasalis alus, ō, ko ar mazu cirvīti skaldīs un kā ledeni baudīs! :P
+1
Ostīs nevis opija, bet alus tvaikus.
+1
Nes tak tos alus uz Skābeni :D
+1
Personīgi man ir pretīgs ieskābis alus!
0
iedomājies, ka tas ir Cēsu :D tie jau visi skābeni

A ''Proginis'' tiešām labs - viegli dzeras, ar patīkamu, vieglu rūgtumiņi - čehu stila pļumpvasers starp Bausku un Tērveti.
0
Jā, Cēsinieks ir skābs, bet pirmā krūze vienmēr iet normāli. Tālak jau jūt to skābumu, kas ir vnk pretīgs.
Uzreiz gribās noskalot ar kādu saldaku (balto) alu :-)
0
Par Lietuvas lauku alu - labsalus.lv/beer-connoiseur-lie...
0
Alus Vēstniecības aļāks pa puscenu - www.perkamkopa.lv/product/3112//Lejam...
+1
Ja jēdzīgākās (daudzveidīgākās un interesantākās) alus dzertuves Rīgā pa pāris dienām var apstaigāt, tad Viļņai kādu bedēļu vajag. Baltkrievs nelielu apskatiņu uztaisījis:

pan-demetrius.livejournal.com/94143.html...

www.beercult.ru/profiles/blogs/4582...
0
labs.
Vakar izmantoju brīdi Kauņā lai ieskrietu maximā pie alus stenda. Pagrābos no katras zortes kas izskatijās daudz maz labi, bet visvairāk pārsteidza ka tamī maximā var nopirkt London Pride un Porteri (mūsnaudās ap 1.20 Ls). Ar to "no visa pa druskais" krājumiņš uz kādu ilgāku laiku nodrošinats :D Diemžēl nesanāca laiks doties kautkamā autentiskāka meklējumos.
0
Tos jau kopš rudens var arī mūsu MaXXimās nopirkt. Pa Ls1.40, laikam.

Stulbi, ka pie šiem Vynotekas vairs britu alus netirgo, ja nav kautkas atkal mainījies.
0
kautkādi hobgoblini bij, bet nospiedošais vairākums bi visādi vācieči.
0
- vācieši.
0
Šķiet, ka šobrīd angļu ali no MaXXimas nozuduši. Standarta garlaicīgie friči un čehi palikuši
0
vizuālā izskata iespaidots pagrābos strēķīti Vilkmerges alus www.vilkmergesalus.lt/
ielēju kausā prasto šviesusis un pirmā doma bij - najebaļi - bet izrādās jamiem pudeles ir nevis 0,5L bet gan 0,4L, kautkāds bezputu prasta dzira. nez, šitādā pudelē jau nu prasītos pēc gardāka dzerekļa. hz, ko teiks tamsusis un gyvasis.
0
Tādu naivumu tavā vecumā ... jo lielāks sūds, jo krutāku pudeli tak prasās (vismaz lētajā galā) ....

Gaišais jau prasts eirolāgers, tumšais bija gan labs. Dzīvais ar nekas dižs, cik nu atceros.

No lielajiem brūžiem šiem visjēdzīgākā palikusi Gubernija. Šiem Gourmet sērija neslikta
0
:D nu gadās, a ko darīt :)
Gubernijas dvaro mišas izrādās kautkāds kvasa-alus sajaukums, atkal pirmā doma bij - najebaļi :D
0
btw, uzgāju pusmetru garo čeku iz alus pirkuma, sāku pētīt - a šamiem ko, alus un pudeles kā atsevišķas vienības skaitās?
+1
Labrīt ...! Latvija bezmaz vienīgā ES valsts, kurā neskaitās ...
0
a šo, šitā kautkāda pamatgudrība kuru jāzin?
+1
Ir lietderīgi zināt, jo parasti cenu norāda bez taras, attiecīgi maksāt sanāk vairāk, nekā ceņņikā rakstīts.
0
nu, tagad būšu lietderīgs un zināšu. Lab, tie 0,25 kopējo fonu jau dikti nemaitā.
+2
Kompānija Valdo Latvijas tirgū sākusi piedāvāt jaunu alu, kas ražots Lietuvas pilsētā Biržos.

Kā teikts uzņēmuma izplatītajā informācijā, šis alus pēc senatnīgām receptēm tiek izgatavots alusdarītavā Rinkuškiai. Latvijas tirgū tiek ieviests tumšais nefiltrētais un gaišais alus.

Šī alusdarītava dibināta 1991. gadā un šobrīd ar 4 % Lietuvas tirgū ieņem 5. vietu aiz četrām lielākajām alus kompānijām. Starp privātajiem miestiņa brūvētājiem Rinkuškiai ir lielākā Lietuvā.

Valdo zīmola īpašnieks SIA Voldemārs nodarbojas ar pārtikas tirdzniecību un šobrīd izplata arī tādu zīmolu alus kā Bauska, Tērvete, Piebalga un Užava. SIa Voldemārs piegādā preces Rimi Latvia, Mego, Maxima Latvija u.c.

www.db.lv/tirdznieciba/valdo-...
0
spriežot pēc rinkuskiai lapā atrodamajiem alutiņiem, jamiem i tendence brūvēt ar krietniem grādiem
0
Tas jau leišiem raksturīgi. Bet tie abi nefiltrētie bija OK, ja ir tie paši, kurus pirms pusotra gada dzēru.
0
Ja tas viņu Proginis ir tas pats, ko Miestiņos tirgo, tad tas ar bija brūķējams.
0
0
^ Tur tas viens čalis laikam dūšīgi uzlāpījies bijis:

"[..]The brave Lithuanian sacrificed a lot to become the first Soviet republic to declare its independence, and the Medininkai massacre was a small price to pay so that many years later I would be allowed to enter this country and give Rinkuškiai Nefiltruotas Proginis a good rating."

eeee, dafuq?!
0
Jā, man ar kaut kā likās, ka Lietuva dibināta XII gs :)
0
Ta ne jau par to - faktuāli jau taisnība, tikai kāds tam ellē ratā sakars minēto alu?
0
MaXimā šobrīt Lāčpirži pa 40-45s tiek tirgoti. Divu Raugu ar vēl ir (no mājaslapas nozudis).
0
''Spirits & Wines'' paķēru Vērdiņš alu (Tumšais 5.3% un Gaišais 4.9% @ Ls0.75). Uz cenu zīmes kā izcelsmes valsts minēta Lietuva. Gaišais garšā samērā neitrāls, ar jūtamu iesala garšu, kuru nokompensē rūgtums. Sabalansēts alus, tā teikt, bet bez īpašām garšas pazīmēm. OK, dzeramais, bet pa to piķi labāk Tērveti paņemt vai Brāli. Ar Tumšo līdzīgi - neliels saldumiņš, neliela grauzdētā iesala garša. Normāls dzēriens uz čehu tumšo pusi, bet arī bezpersonisks.

Bet galvenais, ka augstākās kvalitātes prēmiums un 100% dabīgs, no dabīgām izejvielām un dabīgi raudzēts !!! Gandrīz vai iBIO, saproties ...
0
nah WOA - reku jautrāks pasākums daudz tuvāk - ''Amatų, muzikos ir ALAUS šventė Pakruojo dvare'' 2.-4.aug.

www.facebook.com/photo.php?fbid=5645...

www.pakruojo-dvaras.lt/lv/pakruojo-dvaras-...

maps.google.com/maps?q=Pakruojo+Dva...
+1
absolūts gāvējs (valceri ar var pie viena uzgriezt):
www.youtube.com/watch?v=B3OIRXhXToI...
0
MJR festā bija Širvėnos Bravoras ražojumi ( www.ratebeer.com/brewers/sirv279nos-... ).

Dundulis Humulupu IPA - kad pirmo reizi dzēru, likās izteikti rūgta - tāds pasauss rūgtums, bez aromāta un niansēm. Varbūt tāds kegs trāpījās, jo nākamajā dienā dzertie bija nedaudz maigāki. Labs, bet pamaz aromāta. Dažam labam šis alus izrādījās īsts atklājums.

Dundulis Loftas - lāgeris, bet ar dry hopping (teica, ka Ļubeļski, vai kautkā tā) - garšo uz pale ale pusi. Man tie apiņi ne visai, tāda specifiska piegarša.

Dundulis Grynas Pale Lager - līdzīgs iepriekšējam, bet patīkamāka garša. Labs pļumpvasers.

Dundulis Gutstoutas Oatmeal Stout - labs, viegli dzerams un gards. Sabalansēts, bez izteikta grauzdējuma, šokolādes vai kafijas, bet ļoti patīkams.

Dundulis Rudasis Biteris - šitas visvairāk patika. Pierakstīts, ka ''traditional ale''. Es teiktu, ka Black IPA bērnudārza versija ;) Vakar ALEHouse dzertais izlejamais Mikkeller Jackie Brown ( www.ratebeer.com/beer/mikkeller-jack... ) garšā līdzīgs - abiem grauzdējums kopā ar izteiktu apiņu rūgtumu un dry hopping aromātu.

Dundulis Dounkelis Dark Rye Lager - likās visai vienkāršs tumšais, tāpēc tik reizi dzēru, tāpat kā Loftas.

Speciāli festam bija izbrūvēts kadiķu tumšais - tāds pasauss, viegli dzerams. Daži teica, ka liekas ūdeņains. Kadiķus nejutu. OK dzeramais, bet ja ir 5 labāki, tad otreiz neprasījās.

Citā vietā bija Alaus Namai ( www.alausnamai.lt/index.php?lang=lt&p... ) izplatītie ali. 4 tumšie un 8 gaiši + 2 kvasi. Kādus 5 nepagaršoju. Neviens nebija slikts, bet diži garšīgs ar neviens nebija (sevišķi uz Dunduļu fona). Vislabāk patika Daujotu ( www.ratebeer.com/beer/davra-daujotu/... - labs lāgeris, bet pāc RB šķiet, ka kvalitāte staigā) un tumšais Piniavos Raudonyu Dobilu Alus (www.ratebeer.com/beer/piniavos-raudo... - ar sarkano āboliņu).

Bodītē nopirku mājāsvešanai Vilkmerges Proginis ( foto.delfi.lt/show_display.php?id... ) - mājaslapā vēl nav ielikuši. Īpatnēja pudele. Rakstīts, ka 1 kvorta - divas pilnas glāzes nesanāca, laikam ka 900ml. Tik vēlāk pamanīju, ka pie apraksta minēta Citra un Styrian Goldings apiņi :) Iesali un 28d gatavināšana ar minēta. Bija neliels, bet tīkams aromāts, garša arī patīkama, neuzbāzīga, bet Citru īsti nejūt. Labs alus. Bija nedaudz dārgāks nekā citi litrinieki (Ls1.60 pret Ls1.40).
0
Angļu mēru sistēmā kvarta ir ceturtā daļa no galona, kas angļu galonā gadījumā ir drusku vairāk par litru (1.14 l), amerikāņu - drusku mazāk (0,95). Iespējams gan, ka leišu lietotā kvarta ir kas cits.
+2
Latviešu kvarta ir tāda vidēja izmēra mučele, ko var pasist padusē. Gan jau leišiem +/- tas pats.
0
ierakstot gūglē aizsūtīja uz imperiālo mērvienību lapu leišu valodā. Tā kā Vilkmerges aliņus tirgo 0.4L pudelēs, tad moška lielā ir 2x0.4L = 0.8L
0
tā izskatās, jo piegāžot lielo pudžu līdz ūkai un pārlejot mērtraukā, uzrāda 800 ar kapeiciņu.
0
^^ precīzāk 0.82 l, kā rakstīts te. tikrasalus.lt/2012/03/30/kvortos-...

Komentāros gan tiek minēts, ka tā vispār iznāk krievu kvarta:

Keista kvorta – 0,82 litro… Kvorta buvo 1/4 gorčiaus, o gorčiai LDK XVIII a. buvo du – didysis, arba cecho (5,64 litro), ir mažasis, arba šinkorinis (2,82 litro), taigi lietuviška mažoji kvorta turėtų būt apie 0,7 litro, o puskvortė – 0,35 litro (savo laiku “Utenos” alus pardavinėjo alų labai smagiuose būtent tokios talpos butelaičiuose “puskvortėse”). 0,82 litro – tai ketvirtis rusiško gorčiaus (гарнец), kuris buvo naudojamas ir Lietuvoje po 1795 m., bet argi tai lietuviškas matas?
+1
Tuk tuk tuk.
- Kas ten?
- Policija, girdėjom, kad namie laikote naminės butelį.
- Užkandos pasiėmėt? Kviečiu prie stalo, sveteliai!
0
atvizināja man ka šitādus leišu brūvējumus: www.dropbox.com/s/r5kdimm2f5p3701/I...
tas kas Biržu Grafo, pirmajos malkos kautkāds raugs cauri sitās, pēcāk palika itin maigs un viegls padzēriens.
pārējos vakarā papļumpēs.
+1
Tiku pie pieciem Dunduļa aliem ( dundulio.lt/produkcija/... ). Izņemot kviesi, visi bija šovasar festā dzerti

KVIETKIS (5.5%, 18 IBU) ielija iekšā nieka 35min - Beļģu/Fraņču stila kviesis ar Saison raugu - bez kviešiniekiem raksturīgā skābenuma, neliels, neuzbāzīgs saldenums - kārtīgs saisons (viegli strebjams alus) !

RUDASIS BITERIS (4.9%, 33 IBU; seši iesali; Chinook, Cascade, Bravo apiņi) - Rudais Rūgtenis lija iekšā nesteidzīgi cēli - pirmais slāponis jau bija noslāpēts. Tumšo iesalu un ņammīgo apiņu buķetes buķetīgi buķetojas savā starpā. Ne velti bija mans šī gada MJR festa favorīts

GUTSTOUTAS (5.2%, 22 IBU; Target, EKG apiņi, Nottingham raugs) - Auzu stautiņš ar lija labi - viegli dzerams, jauku karamelīgi-kafijainu - nedaudz šokolādīgu garšu - nekas pārsteidzošs, bet labs-klasisks žanra paraugs, ko vēl pāris litrus varētu iepļumpēt

HUMULUPU IPA (5.5%, 44 IBI; Bravo, Cascade, Summit apiņi; Nottinhgam raugs) - ir perfekts Angļu IPA paraugs - tikai 44IBU, bet lielisks iesala un apiņu līdzsvars ar tīkamu apiņu dominanci (skan nepareizi, bet tā tas ir domāts, pieder pie stila). Iesals iepiš ar apini ! Ar vēl pāris litri derētu. Bet MJR laikam bija kāds netipisks metiens trāpījies, tas bija tīkams, bet truli rūgts bez īpašām niansēm.

DUNDULIO DOUNKELIS (4.8%) - vienkārši labs tumšais, bez īpašām pretenzijām, bet viegli dzerams un sabalansēts - Bauskai, Brālim un Užavai droši ieliek.

content31-foto.inbox.lv/albums/b/bladeofdar...
0
es jau zinu, ka alu tu malko nesteidzīgi, bet ja ir "pirmais slāponis", tad "viegli strebjams alus" 35 minūtēs tomēr diez vai ir "nieka", ja runa ir par puslitru.
0
man parasti stunda aiziet ...
0
Tas jau kad neslāpst.
+4
Ja sanāk būt Viļņā, tad iesaku iegriezties krodziņā Būsi Trečias. www.busitrecias.lt/index.php/en/...
Tur var līdzņemšanai paķert trīs veidu šīs iestādes ražojumus. Paņēmu vienu litriņu Baltijas porteri (šķiet, ka 12 LTL bija). Žēl tikai, ka nemāku profesionāli to aprakstīt :D Bet ir labs. Bišku saldens, bišku rūgtens un vēl arī kaut kas šokolādīgs jūtams. Diez ko daudz tas, protams, neizsaka, bet noteikti ietacama manta.
0
Dundulis KIEČIU (5.6 %) - vērmeļu/absinta alus. Nu jauks un gards padzēriens, mana pirmā doma, ka pelašķi. Nedaudz var salīdzināt ar Albu ( www.ratebeer.com/beer/heather-ales-a... ) - tik šķidrāku / vieglāku, jo līdzīga sveķainā garša. Labietī iederētos ;)

dundulio.lt/naujasis-dundulio-a...
+1
Dundulis Dubults IPA (7.2%, 72IBU) - www.ratebeer.com/beer/dundulis-dubul...

Īsti nezinu, kur tur dubults, jo pēc parametriem atbilst parastai IPA, bet lai jau tiek tas prieks. Pēc garšas ar nav dubulta ieblieziena - bet tā ir laba un patīkama. Nav ļoti rūgts. Viegli dzerams, jo nav biezs un bez īpaša salduma apakšā. Jauks aromāts, bet bez kādas konkrētas nianses-asociācijas (Columbus, Cascade, Summit, Simcoe apiņi - parasti, ja ir vairāk par 3, tad grūti kādu izdalīt). Milzīgs bonuss, ka pa €1.50 ko līdzvērtīgu nesameklēsi (ja neskaita paštaisīto).

Dundulis Kovarniu Stautas (6.0%, 23IBU) - dundulio.lt/category/news/...

Jauka grauzdējuma-šocnes garša, viegli dzeras, bet prasītos biezāku ķermenīti šādai garšai, kas vairāk ar porteri asociējas. Labs, bet Gudstoutas un Dounkelis tīk labāk, par Rudasis Biteris nemaz nerunājot.
0
''Aldara Luksus Nefiltrētais

Esam radījuši jaunu, īpašu alus šķirni - Luksus Nefiltrētais. Šis alus ir Aldaris Luksus nefiltrētā versija, īpaši piemērota tiem, kas dod priekšroku alus svaigumam, kas īpašs tieši nefiltrētām alus šķirnēm. Garšas ziņā joprojām ir iespējams atpazīt Aldaris Luksus lielisko garšas buķeti, taču to galvenā atšķirība ir fakts, ka Luksus Nefiltrētais pēc pacietīgas nogatavināšanas uzreiz tiek pildīts pudelēs, izlaižot filtrācijas procesu. Luksus Nefiltrētā radīšanas procesā izmantojām īpašos Magum tipa apiņus rūgtumam un aromātam – Spalter Select tipa apiņi.

www.facebook.com/photo.php?fbid=8477...''

Nupat piebeidzu Alda Luksss Nefiltrētais (5.2%), ko piemājas bodē pa €0.80 šodien iepirku. Aromāts - sals ar nelielu skābenumu. Garša saldena, bet nav salkana - nu tāda lietuviski saldenā. Apiņus nejūt. Nedaudz saldena garša mutē paliek. Dzert var, nav negaršīgs (atšķirībā no vienkāršā Lukss), bet otrreiz šo var ņemt, ja nekas jēdzīgāks nav veikala ledusskapī vasaras vidū.

Tā kā Lukss ir tas pats kas Svyturis Ekstra ( www.svyturys.lt/produkcija#id_2512... ), tad šis gan jau ka Ekstra Draught ( www.svyturys.lt/produkcija#id_2515... ), tik pildīts tādā pat pudelē, kā Ekstra / Lukss.

P.S. Es gan dzēru alu 13C temp. - būtu līdz 5C atsaldējis, varbūt pavērtos plašie garšas horizonti
+1
atvizinājās ka man ciemos Dundulis Wakatu:
nez, neesmu tik mega liels specs lai pastāstītu par izsmalcinātām niansēm, bet likās tīri ok. Smaržā jaucās tāds kā rūgtums ar saldenumu, interesants katrā ziņā.
Nez, sākumā pēc garšas likās drusku ūdeņains, tad parādijās maigs rūgtumiņš.
Uz beigām palika drusku izteiksmīgāks, bet ne līdz galam. Tāds, vidējs saldenrūgtums.
Arī saldi rūgtenā pēcgarša izteiksmīgāka vairāk uz beigām palika. No aprakstā minētās biskvīta pēcgaršas gan neko nejutu.
Kopumā būtu labs, tik dīvaini ka dzerot tā garša tāda nenoturīga, vienbrīd ūdeņains, nākamā brīdī izteikti rūgtenāks…. nez, vai arī manas garšas kārpiņas patizlas…
Bet tā lāga dzeramais, šito noteikti vēl provēšu.
0
Varbūt aukstu dzēri (zem 10C) ?
0
aha, tā varētu būt.
0
Bleid, varbūt varētu uzrakstīt kādus likumus, kurās temperatūrās kāds bairīts jādzer? Citādi tiem mums nedaudzajiem, kas te tādi svētdienas dzērāji, nav īsti visas nianses zināmas :) Varbūt mošk uzraksti, kādi ali dzerami ne maksimāli atdzesēti, vai kaut kā tā!
+2
Ideja visai vienkārša - jo gaišāks un sūdīgāks alus, jo zemākā temperatūrā jādzer. Jo tumšāks/stiprāks/garšīgāks, jo augstākā (10-18C).

Prastus lāgerus iemetu leduskapja apakšā un tad šiem ir 8-10C. Otrā ledainī ir 10-14C temp,

Zem 10C sanāk tik krogos dzert - parasti divus uzreiz paņemu, lai tumšākais / garšīgākais stundiņu pasilst, lai dzerot garšu jūt un zobi nesalst.

''Beer is best served in between “ice cold” and room temperature. There are a lot of generalization made about beers of different colours, most of which are false. However, when it comes to temperature, colour seems to make a big difference. Lighter-coloured beers are generally best served cold. At the warmest end are the big, dark beers like Quadrupels, Imperial Stouts and Barley Wines. At cellar temperature are English-style beers and in the middle is just about everything else.

Very cold (0-4C/32-39F): Any beer you don’t actually want to taste. Pale Lager, Malt Liquor, Canadian-style Golden Ale and Cream Ale, Low Alcohol, Canadian, American or Scandinavian-style Cider.

Cold (4-7C/39-45F): Hefeweizen, Kristalweizen, Kölsch, Premium Lager, Pilsner, Classic German Pilsner, Fruit Beer, brewpub-style Golden Ale, European Strong Lager, Berliner Weisse, Belgian White, American Dark Lager, sweetened Fruit Lambics and Gueuzes, Duvel-types

Cool (8-12C/45-54F): American Pale Ale, Amber Ale, California Common, Dunkelweizen, Sweet Stout, Stout, Dry Stout, Porter, English-style Golden Ale, unsweetened Fruit Lambics and Gueuzes, Faro, Belgian Ale, Bohemian Pilsner, Dunkel, Dortmunder/Helles, Vienna, Schwarzbier, Smoked, Altbier, Tripel, Irish Ale, French or Spanish-style Cider

Cellar (12-14C/54-57F): Bitter, Premium Bitter, Brown Ale, India Pale Ale, English Pale Ale, English Strong Ale, Old Ale, Saison, Unblended Lambic, Flemish Sour Ale, Bière de Garde, Baltic Porter, Abbey Dubbel, Belgian Strong Ale, Weizen Bock, Bock, Foreign Stout, Zwickel/Keller/Landbier, Scottish Ale, Scotch Ale, American Strong Ale, Mild, English-style Cider

Warm (14-16C/57-61F): Barley Wine, Abt/Quadrupel, Imperial Stout, Imperial/Double IPA, Doppelbock, Eisbock, Mead

Hot (70C/158F): Quelque Chose, Liefmans Glühkriek, dark, spiced winter ales like Daleside Morocco Ale.''

Tas viss gan ir individuāli - man nepatīk zobus saldēt; Atis, no dzrerualu (labsalus.lv/author/dzerualu/...), dzer istabas temp. (18C)
0
Barley wine (Sierra Nevada) varēju iedzert (pēc tabulas datiem) tikai kā "Cold" rūgtuma dēl.

0
Nogaršoju jauno Līvu Rudzu: solīto unikālo un noturīgo maizes garšu nemanīju - iesals ar nelielu saldumiņu, bet garša nav pliki iesalaina. Rūgtumu nejūt, bet kāds apiņš apakšā ir, kas iesalainumu kompensē. OK strebjamais alus, varētu būt viens no labākajiem Līvu sērijā - citi sen sev dzerti gan.

www.tauroalus.lt/alaus-rusys/ruginis...
0
Offtpc, bet, tas pars Sierra Nevada rye alus garšo nepēckā!
0
Tas Līvu Rudzu jau ar ne pēc kā negaršo.
0
Kādu laiciņu atpakaļ pagaršoju Švyturis ''Keltu'' - English pale ale ar Galena, Ahtanum, Cluster un Chinook apiņiem. Idejiski jau par American Pale Ale būtu jāsauc, bet garša ir samērā mērena, ta ka vairāk uz angļiem tomēr velk. Patīkams dzeramais - būs ko Leišos aukstu no ledaiņa paķert.

www.svyturys.lt/produkcija#id_27186...
0
Aldaris Rīgas īpašais (English Pale Ale, 5.0%) - treji iesali un Galena, Ahtanum, Cluster un Chinook apiņi. Nav šo crafta jaunums, bet gan Švyturys Keltu ( www.svyturys.lt/produkcija#id_27186... ) ar citu etiķeti. Nedaudz jau biju garšojis no leišiem pa taisno vesto - patika tīri labi. MaXXimā pa 97c paķēru. Aromātā apiņu nav - svaigs iesals un ūdens. Garšā nedaudz iesals un rūgtenums. Nevienu no uzskaitītajiem apiņiem sačāpstināt nespēju, ja nu kautkas uz Ahtanum pusi, alum iesilstot, uzradās. Patīkams strebjamais alus. Neko sliktu nevar teikt, bet apiņi likti, tik lai būtu ko uz etiķetes smuki uzrakstīt - kā nekā, 2-3x dārgāki, nekā mūsu galā parasti lietotie Magnum, Perle, Saaz. Šito var nedaudz ar Brāļa ''IPA'' salīdzināt, tik Brālim bija tomēr neliels aromāts un rūgtāka garša.

^^ Leišos, auksts no ledaiņa labi ies iekšā
0
«Galena», «Ahtanum», «Cluster» un «Chinook» — tas izklausās pēc kaut kā, kas varētu spēlēt Šturmā vai pēc lainapa Nakts Maiņā uz baržas…
0
0
Dundulis Užupio raudonasis elis (4.7%, 28IBU) - pustumšais ar Amarilllo apiņiem. Krāsa sarkanīga, jūt grauzdētos iesalus un (apiņu) rūgtumu. Viegli dzerams, patīkams, kopumā atgādināja vieglāku Rudasis Bitteris versiju (iespējams, iesalu bāze tā pati). Nāktu par labu, ja apiņu aromātu justu un būtu nedaudz tumīgāks, bet tāpat labs.

Dundulis Labas vakaras porteris (5.0%, 21IBU). Willamette un Cascade apiņi. Šis varētu būt takā vieglāka Gudstoutas versija (vajadzēja abus blakus dzert). Smuki iesali, tīkami šocenes un karameles toņi. Arī varētu būt biezāks, bet tāpat labs.
0
Tagad dzeru Užupio raudonasis elis - var piekrist augstāk minētaja,, kaut gan es apiņu aromātu jūtu. Tumīgāks ar nemaz īsti neprasās, tad nebūtu tik viegli strēbjams.
0
Gutstoutas bija labs, abas IPAs arī (Humulupu un Dubults). Humulupu tāda vienkāršāka un rūgtums nesabalansētāks, Dubults bija tāds biezāks un sabalansētāks. Labs Vakaras bija ieskābis, grūti komentēt. Bet izdzērās tāpat.
0
Man humulupo šoreiz patika vairāk, nekā pēdējo reiz, bet līdz labākajam vārījumam tomēr netika. Labs aromāts un garša, bet Dubults bija ļoti labs - piesātināts.
+1
Pagājušo nedēļu nobraukājām pa ''Dienvidsēliju'' (Lietuvu) - asfalts lielisks, pat uz mazpisāniem labi ceļi un vēl pāris pozitīvi pārsteigumi, ka 5 gadus vecā karte uzrāda granti, bet tevi sagaida asfaltiņš. Ezeri biezā slānī un praktiski pie visiem publiskas peldvietas, kas aprīkotas ar galdiņiem-krēsliņiem, nojumēm, laipām, točām, misenēm, udžiņa vietām u.c. ekstrām (ne vienmēr visām uzreiz) - bliez telti un tusē vesels. Uz grants gan arī pretīga pašķidra trepe visā platumā, bet vienā posmā LV daļā tā bija vēl izteiktāka - jau minitramplīnu virkne.

Bet atgriežoties pie alus tēmas: mazpisānu bodītēs parasti 5 ledaiņi ar alu, retāk 3. Maksimās jau pa kādiem 7 ledaiņiem. Litriņu pa ~ 4 liti (€1.15) var nopirkt (miestu bodēs cenas gandrīz tādas pat kā pilsētās) . Puslitrs ap 50-85 centi. Lejamie bāriņos ar pa 4 liti. Izteikti sūdīgi ir daži Švīturi un vietējie Cēsinieki, bet vairums alu normāli un labi dzerami aukstā veidā. Kad Latvijas mazpisānu bodē par Tērveti jānoliek €1.30, bet Bauskas bamsli €2.50, tad laikam jāpiekrīt, ka pie mums visi grib vispirms Mersim sakrāt ...
0
Lars Marius Garshol "Lithuanian Beer: A rough gude"

www.garshol.priv.no/download/lithuanian...
0
Dundulis Viržinis (Heather Ale) 5.2% - www.ratebeer.com/beer/dundulis-virzi... . Viršu Alus. Viršus jūt ļoti labi, bet nav pārspīlēts - ir arī alus garša. pat nezinu, ko lai vēl piebilst - Labietī labi iederētos. Tik 0.5l ir bišku par daudz - pie beigām tā garša sāk apnikt. 0.33l būtu pašā laika. ***

Dundulis Kovarnių Stautas 6.2% - www.ratebeer.com/beer/dundulis-kovar... . Pavasarī bija parastais stauts, tagad ir pa 0.2% stiprāks un ar viskiju. Cik sapratu, ar viskija iesalu, nekur gan tādu nemanīju. kautkāda tāda garša varētu būt, bet ir tāda sausi-putekļaina tā garša. Nav nepatīkama, bet nav arī īapši patīkami. Interesants, bet nekas dižs. **/***

Dundulis - jaunais kviesis (vēl bez etiķetes). Normāls (vācu) kviesis ar min saldenumu, bet jūtama skābenuma. Nekādas štrumta garšvielu piegaršas ar nav. neitrāls, viegli dzerams. Neizteiksmīgi labs, tā teikt. **
0
Kauņas Braļuku nefiltrētais - ir ok, tā kā Tērvetnieks aptuveni.
0
Senoji Vilniaus nefiltruotas šviesusis - nekas tāds, ko baigi vērts pieminēt. Viegli saldens iesals, tas arī viss.
0
/forum/121869-lei%C5%A1u-alus#comment234797

Un kur ta viņi ko piedāvā? T.s. "Vārpa" tak bija kaut kas cits, ne?
0
Tas arī ir Vārpa. Vismaz Vārpu ražo Rinkušķos
0
Senojo Vilniaus Tamsusis - pilnīgs kvass. Tiešām neviens cits līdz šim dzertais alus nav tik ļoti pēc kvasa garšojis. Bet es pat neteiktu, ka slikti, savu reizi var ieraut arī 5.6% grādīgu kvasu.
0
Šiem jau tādi tumšie raksturīgi (un Latvijai jau ar).
0
Bet šis bija ne tikai "gandrīz kā kvass", bet tiešām kvass ar grādiem.

Kauņas Žaliakalnio šviesusis ir foršs pilzennieks, ar kārtīgi jūtamu apiņu devu. Sen tik patīkams tradicionālais lāgeris nebija dzerts.
0
Arī beidzot tiku pie Dunduļa jaunumiem - Viržinis un Kovarniu.

Viržinis ir ļoti izteikta viršu smarža un garša. Tāda, ka kaut ko citu tur pagrūti sajust. Par pārējo varu piekrist BoD, man arī tas puslitrs pie beigām sāka likties par daudz.

Kovarniu - varētu padomāt, ka man pavisam cits alus tur pudelē ieliets, jo šis bija ar spēcīgi izteiktu kūpinājumu gan smaržā, gan garšā. Kā izpaužas viskija iesala klātbūtne, arī nezinu, bet tā vispār viens no labākiem dūmotajiem, kāds dzerts.
0
Beerville Wheat - Lietuvā ražots priekš Rimi. Nekas prātīgs, lai gan dzert var, tāds viduvējs vāciskais kviesīts. Cenas/kvalitātes attiecību nevaru šobrīd novērtēt, jo šo man iešķieba tāpat, bet veikalā, lai arī vispār Beerville zīmolu redzējis esmu, uzmanību pievērsis neesmu. Laikam jau orientējas uz "budžeta" galu. Zvaigznes varu iedot divas. **
0
Es gan varētu iedot trīs vai pat četras zvaigznes. Tiesa, dzēris neesmu vispār, tikai plauktā redzējis — bet vai ta man kādu anonīmu rakstuzīmi iešķiebt žēl!
0
Nu ja tu gribi, lai tevi kā žurnālistu un apskatnieku uztver nopietni, tad nebūtu prātīgi dalīt vērtējumus lietām, par ko nav ne jausmas, pat ja tas ir tikai prasts aliņš ;)
0
manlieks šitais bij pa pusotr euro. Diezko budžetnieks nesanāk, da i dzerams ar... na ļubiķeļa.
0
Nekā nebija, šodien brīvdiena pēc kalendāra! ;)
0
tagad €1 par puslitru ir budžeta variants ? ;)

Parasto gaišo dzēru - nu tāds-nekāds latvju-leišu iesalainais aliņš, kautkāda garša ir, nav pārāk salkans. Atmiņā ne ar ko nepaliek un otreiz pirkt netaisos, ja nu par baigo akciju kad nekas cits prātīgs nav. */**
0
^^ par to, ka eiro maksā esmu drošs (nu 99c)
0
Nu es jau teicu, ka nezinu, cik viņš maksā. Pēc garšas likās, ka drīzāk būtu 0,7-1 eiro diapazons. Nē nu, protams, īstenais budžeta variants ir dvuļa par 2 eiro.
+1
Kalnaplēša Izturēts (divreiz ilgāk izturēts) aka ''Royal Select'' - www.kalnapilis.lt/beer#royal-select...

Uz etiķetes minētie El Dorado, Brewers Gold un Select apiņi tālāk par etiķeti nav tikuši. Alus ir nedaudz iesalains, ar nelielu kartonīgu piegaršu. Gluži ārā lejams nav, bet velk uz to pusi. ½*
+1
Gubernija «Art Drink Series», limited edition, EKSTRA. Alko 5,5%, maza 0,33 pudelīte, pa 58 centi. Nopirku tāpēc, ka uz etiķetes zaļš Bafomets. Nu ko, pierādās kārtējo reizi likums: ja uz etiķetes ir vairāk par vienu vārdu no tādiem kā «ekstra», «limited», «craft» utt., tad iekšā būs mīzals. Pie kam parasts gaišais mīzals.

«Kvietinis Baltas» — 0,69 eiro, mazāk garšīgs pat par to ģenērisko būšanu, ko pie mums tirgo kā «Beerville» kviešinieku.

Gubernija Tamsusis Elis (79 centi) — laikam lietuviski «tamsusis elis» laikam nozīmē «neraudzēts iesala šķīdums». Citādi šo nosaukumu grūti izprast.

Rinkuškiu proginis — papīrā ietīta trešdaļlitra pudele pa eiro. Trauksmes zvanu, jāatzīst, vajadzēja iezīmēt frāzei uz pudeles sāna: «Ispejimas alergiškiems žmonēms! Sudētyje yra MIEŽINIS salyklas.» Nu šis ir vissliktākais alus, kāds jebkad dzerts. Visbanālākais gaišais eirolāgeris bez NEVIENAS individuālas garšas nianses, pat ne par sērkociņa tiesu! Aldara Gaišajam ir atpazīstamāka garša. Bet šo te mēģina reklamēr kā «roku darbu kolekciju». Nu, ja tāds ir rezultāts, tad šīs ir vislīkākās rokas Lietuvā…
0
Baigā Ltd.Ed. - pirms gada jau varēja nopirkt :D

Pirms pāris gadiem, kad Miestiņā sāka lejamo Progini tirgot, bija apmēram kā Tērvetes (to laiku)
0
Seno Rūsio — paši saprotat, kāpēc ņēmu :) Tā pati Rinkuškiai darītava, tā pati trešdaļlitra pudelīte papīra iesaiņojumā pa eināru. Varētu būt kaut kāds gaišais Pilzenītis, taču mazāk gards par nesen baudīto Brāļa rūgto, un arī rūgtums mazāk izteikts. Rūgtais Brālis šim ieliek gan ar kvalitāti, gan cenu (89 centi par puslitru).

Rinkuškiai exclusive premium beer par pusotru eiro trešdaļlitrā — beidzot kaut kas oriģināls un ņemams vēl. Lieta tāda, ka šim ir 15% stiprums, un iznākums garšo jau uz vīna pusi, tomēr nekļūstot par tādu «alusvīnu», bet paliekot kaut kur interesantā veidā pa vidu. Nu, un protams, laba cenas/hlama attiecība.
0
Ir jau konkrēts stiprā alus paveids, ko tā arī saukā - par miežvīnu. tradicionāli 10+ abv.
+1
Leišu kolēģi uzšķiņķoja sešpaku ar dažādiem paraugiem no Raudonu Plytu alaus dirbtuves.

Ungurio Kojos (nefiltruotas lageris — specialijos technologijus alus, 5,3% alk.) — pirmo reizi dzeru nefiltrētu gaišo, parasto lāgeri, kuru gribas vēl! Patīkami dzirkstošs, atsvaidzinošs. Tāda kā gāzētā minerālūdeņa sajūta, kad dzeri — tikai vēl laba alus garša arī klāt! Parasti jāuzmanās ar tādiem apzīmējumiem kā «specialijos technologijus alus», ar ko maskē mīzalu, bet šoreiz tas ir vietā.

Vēju Niekādēju (šviesusis elis, 4,9% alk.) — taisni pretēji, absolūti neizteiksmīgs, pelēks, lipīgs šķidrumelis bez individuālām dzimumpazīmēm. Atbilst nosaukumam — vājš un nekādējs!

Bēganti Kopa (kvietinis alus, 4,5% alk.) — labs kviešinieks ar tādu garšu, kā kviešiniekam pieklājas, bet ne tik ļoti izteiktu kviešu garšu, lai dzērējiem liktos pārmērīga. Šis un Ungurio Kojos jāņem vēl! Veikalā ap pusotru eiro par 330 ml pudelīti.
+1
Raudonu Plytu ir Švyturis/Utenos (t.i. leišu Aldaris) "krafta" versija.

Tas sarkano ķieģeļu alus bija Žaibā kaut kad, 2014. laikam. Nebij zemē lejams.
0
^ Ungura kājas, es gribēju teikt.
+1
Otri treji:

Ošiančios Sienos (Vokiškas Pilsner, 4,8%) ir labs, rūgts, apiņains alus. Atbilst nosaukumam, var ņemt vēl.

Nežinomas Krantas (Ažuolinis dubbel, 6,0%) ir šokolādīgs dubbelis, un ar to principā viss ir izteikts!

Ryklio Kavinukas (Saldus stautas, 4,5%) izrādās visinteresantākais. Šis ir no tiem, kas obligāti pirms baudīšanas jālej glāzē, lai deguns dzerot ielūkojas glāzē iekšā un izjūt smaku. Un šoreiz tā ir smaka, jo Ryklio Kavinukas ir smaržo, ir garšo pēc staļļa! Pie kam smaržo pēc cūku staļļa, bet garšo pēc kūtsmēslu kaudzes, kuru saražojušas govis. Garšo tieši pēc milzīgas, blīvi nosēdušās bullshita kaudzes, kur pa starpām sūdiem sagūlušas salmu kārtas no pakaišiem un ko pavasarī ekskavators grābj ar kausu, lai krautu mēslu ārdāmajās piekabēs aiz traktoriem, kas visus sūdus aizvedīs izspārdīt pār laukiem. Atvainojos, ka jābūt lauciniekam, lai saprastu, ko es te gribu pateikt, bet pilsētnieks droši vien šo pašu garšu raksturotu savādākiem vārdiem. Šis ir alus, kuru iesaku noprovēt visiem — vismaz vienu reizīti!
+2
Šitik gardi aprakstīji kūtspakaļas garšu, ka sagribējās ieraut aliņu ;)

Jā Raudošā Plīts bija 20141.g. Žaibās - to arī pārsvarā dzēru, jo pēc alus garšoja.

Man ar tiem lāgeriem laikam labāk veicies, jo Bernardu noteikti vairāk kā vienu varu izdzert ar baudu. Savlaik uz Tērvetu un Brāli to arī varēju attiecināt, bet pēdējais jau labu laiku filtrētā versijā karšo rūgtāk un tīkamāk
0
Uz Miera un Annas stūra jauns krogs - šobrīd uz krāniem 4 Dunduļi: www.facebook.com/events/749769808488...

Daži biedri čībiņās un halātiņā varēs iet lāpīties :)
0
vakar šo ievērtējām (pirms 17:00 vēl bija ciet un kredītkartes vēl nepieņem) - uz krāniem Grynas, Gudstoutas, Humulupu IPA un IPA Dūda (kopdarbs ar Baltkrievu brūzi). No visiem iedeva šotiņus pagaršot. Iepriekš tikai Dūda nebija dzerta. Grynas ir normāls smeļamais lāgerīgais eiliņš, kas mums interesi neizraisīja. Man vislabāk patika IPA Dūda ( www.ratebeer.com/beer/dundulis--brew... // breadandbeer.lt/beer/lithuanian-bee... ) - ir aromāts, patīkams rūgtums ar melonīgu piegaršu un pēcgarša. - 3.75/5. Humulupu nelikās inetresanta - nav slikta, bet nav labākais laidiens 2.75/5. Gudstoutas bija ierasti labs - kafijīgi šokolādīgs - klasiski vienkāršs un labs - 3.5/5.

0.5L = €3.00
0.3L = €2.20
0
Nez, man Dūda neko diži interesantāks par Humulupu nelikās, abiem laikam dotu 3/5. Gutstoutas bij laps, vērtējumam piekrītu.

P.S. izdevās uzgūglēt, kā to iestādi sauc: Walters & Grapa
0
jā, tā sauc - bet izkārtnes vēl nav
0
Kalnapilis ROYAL SELECT Dvigubai Ilgiau Brandintas PREMIUM BEER — lūk, šis varētu būt jaunais etalons tam, kā garšo totālais mīzalus!
0
^ = Lāčplēša "Izturēts"
0
0
Norvēģa apraksti par leišu (un norvēģu) alu. Ir arī viens par Latviju (no SERDEs darbnīcas Aizputē).

www.garshol.priv.no/blog/
0
Tā kā leišu bairīšiem, kas nav Kalnapilis, lielākoties alus garšas ir interesantas, ar cerībām paņēmu Buteautu Dvaros Bravoras ražojumus, kas par sevi saka — esot krafto alus.

Nublle, drūmāks kraps laikam sen nebija dzerts.

Double Kaputt — uz pudeles virsū kaut kāds rumāņu cietumnieka ģīmis. Garšā — viens vienīgs iesals, pie kam iesals negaršīgā veidā (saharīnsaldā veidā). Nevis Double Kaputt, bet Double Bezgarsh.

Bishop of Uganda — uz pudeles virsū nevis melnādains bīskaps, bet gan… XIX gs. cara armijas pajauna apakšvirsnieka portrets (!?). Garšu aprakstīt pagrūti, ja ņem vērā, ka tādas nav. Viņreiz, Āfrikā esot (tas gan nebija Ugandā, bet Rietumāfrikā), tika provēts vietējais lāgeris ar nosaukumu vienkārši «Club Beer» (varbūt tur bija garāks nosaukums, tagad neatceros vairs), un tas āfrikāņu alus bija reāli pārāks par šo te leišu Ugandas bīskapu. Brīnos, kā tāds vispār iekļuvis kādā Latvijas veikalu ķēdē.
0
Ir provēti, un, lai arī nekas sevišķi labs nebija, tik traģiski nelikās.
0
Taisni šos 2 arī biju mēģinājis. Cik atminos, dikti slikti nebija, bet neko labi arī ne. Neizteiksmīgi.
Katrā ziņā biju stipri vīlies.
Pievienot komentāru
Komentārus rakstīt var tikai reģistrēti lietotāji tapēc ielogojies vai reģistrējies!
Aktuāli
Forums
Online [1]
DestructerOfNewb
Pieslēgties
Meklētājs
Jubilāri
MEDIEVAL (19 gadi)
Sedmenc (15 gadi)
Racējs (1 gadiņš)
Viskas