uzvārds
+1
eu, a kā cilvēkiem radušies uzvārdi? kas viņiem tos piešķīris?
Komentāri sakārtoti pēc to ievadīšanas datuma
+10
nu bla dievs kas tad veel??>
+1
ble es nopietni jautāju
0
nu bet tev jau arī nopietni atbildēja.
visaugstākā runcība.

bļ, kā man apriebās pie datora strādāt, āāāā, jāiet vēdināties
0
Ādams un Ieva ir bez uzvārda:D
+1
Ādams Ādamsons
Ieva Īvāne
0
0
Agrāk jau tos dāvāja pēc kādas īpašības or k-ko tādu.
+1
Balodis
0
wikipēdijā svarīgākais bij šis:
"The oldest use of family or surnames is unclear"
+1
Man jau liekas, ka pie mumsim tie kungi sadava uzvārdus saviem dzimtcilvēkiem.
+2
a kas baigi piš ka uzvārds radās?:D
mums tupajiem letinjiem muižnieki iedeva uzvardus pec saviem uzskatiem.palais latvijas vesturi:)
0
Neskaidrs īpaši nekas tur nevarētu būt - kungam savas dvēseles kaut kā jāiegrāmato, lai zinātu, kurās mājās kuru Pēteri lai meklē; tā nu sadeva ar tos pavārdus; vēsture liecina, ka dažam bauram kāds apķērīgāks iešķieba "vepri" vai "zilpauti".
0
nu re,vel kada apgaismota persiona zin vesturi:D
0
Un tapēc zinām, kurš "draugos" savu īsto uzvārdu neraksta iekšā.
0
:D
:D
buzzha sawlje:DF:D:
0
Galīgi nesanāk laicīgi ar to refresh :O Jādodas laikam beidzot šodien (vakar?) pie miera. Kaut kur starp kaķu stūrīti un kaku stūrīti bij jābūt gultai...
0
Latviešiem vienu brīdi baroni deva uzvārdus. Visādus Dibenus un Pautānus sukas salika. Tā parasti pēc māju nosaukumiem piešķieba.
0
Visur ir visaadi - ljoti daudz kur uzvaards ir teeva vaarda modifikaacija (piem, Iislandee, pie araabiem, utt) un tad to variaaciju iespeejas ir plashaakas. Lietuvieshiem piemerram peec sievietes uzvaarda uzreiz (ja vien nav nemainiits) var pateikt vai vinja ir preceeta vai nee, citur - teeva vaardu. Citur - vietu no kurienes esi (visi tie viduseiropas foni, vani u.c.)

Nu kaa - nav tak tur nekaa taada iipasha - dabiska nepiecieshamiiba. Esi tu un ir tavs klans/gjimene - katram savs vaards, nevar tak maisiit jeedzienus. Taa kaa piekriitu skanner par ¬110%
0
ok, nu ir skaidrs. uzreiz nāk prātā politika. Ivars GODMANIS, pēc uzvārda spriežot viņam JĀBŪT labam premeram. bet Atis SLAKTERIS....zloba:D
0
Man interesee RUDAKA etimologija. Nav tak redheds itkaa..
Ui bet tajos politikjos arii paraadaas vistrakaakie uzvaardi reizeem - mans beerniibas favoriits bija Alnis Zakjis, Raimonds Veejonis arii nav slikts :))
+3
Ja ir RUDAKS, jaabuut arii KRUTAKAM
Mekleeju KRUTAKU
0
Ieliec iepazīšanās sludinājumu. ;)
0
Foni un vani ne vienkārši norāda uz vietu, no kuras esi, bet uz dižciltību. Aiz fona vai vana lika pārvaldīto teritoriju.

Ar latviešu uzvārdiem lielākoties ir tā, ka, tiem kam ir latviskie Bērziņi visādi, tie pamatā ir zemnieki, kam devuši uzvārdus baroni. Bet ir jau arī mums cilvēki ar vāciskiem uzvārdiem, tā pat ir bijuši arī latviešu dižciltīgie, piemēram, Peniķi (kuršu dižciltīgie kopš 13. gs.).
0
Rudaks ir atvasinājums no uzvārda Rudāks t.i. saistāms ar attiecīgu matu krāsu. Kā to zinu? Manas vecmāmiņas pirmslaulību uzvārds ir Rudāka un no viņas dzirdēju šo versiju, ka vecvectētiņa brālēni kaut kad atmetuši garumzīmi.

+2
Hm, drīzāk piemetušies un garumzīme pat nokrita ...
0
Nē- tas saistīts ar to brīdi, kad pasēs rakstija tikai kirilicā- nemācēja atveidot un nerakstija to garumzīmi, tā arī pazuda. Bet tā nu ir tikai versija.
0
-Jūs tiešām sauc K-k-k-kārlis ?
-Nē, bet tēvs stostījās un tas, kas rakstīja dzimšanas apliecību, bija idiots ...
+2
Hm- bet mana vecvecmāmiņa šādā ceļā no Lienes kļuva par Linu- jā, patiešām bija pasu daļā idioti 1945.gadā.
+2
Tagad jau nav citādi - šķiet, ne viena vien tiesas prāva ir bijusi par vārda vai uzvārda kropļošanu. Te gan zināmā mērā vainīga latviešu valodas nostādne attiecībā uz cittautu personvārdu latviskošanu, ko es ne sevišķli atbalstu. Vairāk atmiņā aizķēries gadījums, kad kāda latviete apprecējās ar vācieti un pārgāja vīra uzvārdā - Mentzen, ja pareizi atceros, bet pasē ierakstīja Mencena. Bet ir dzirdēts stāsts, kā kundzīte, vārdā Ļubovj, sacēlusi brēku, ka pasē ierakstīts Ļubova - viņa, jau redz tāda nemaz neesot, zin, tā, ka pavisam kuru katru tomēr neē. Un ir jau arī citi atgadījumi dzirdēti.

Bet par četrdesmitajiem gadiem runājot, mana vecāmāte stāstīja, kā krieviski kaut kādā iestādē prasījuši tēva vārdu; šī atbildējusi - Friča meita; papīros ierakstīts - Fričemeitovna...
+1
:D
+1
A vot es gan to cittautu personvārdu latviskošanu. Manuprāt, tā ir viena jauka iezīme, kas latviešu un lietuviešu valodas atšķir no citām Eiropas valodām mūsdienu globalizācijas apstākļos.
+1
Buļļa kaka, varētu padomāt, ka bez personvārdu latviskošanas latviešu valoda diez ko neatšķiras no citām valodām :D

Kaut gan, vairāk vai mazāk jau visi pārveido tos personvārdus pa savam; kādos tik veidos amerikāņu prese savulaik nelocīja Artūra Irbes uzvārdu - viens no visjokainākajiem varientiem, cik atceros, bija Uhrbey :D
+3
Urbējs vēl foršāk par Airbi. Latviešu valodā jau ar dažus vārdus mēdz šķībi saukt, bieži nav nekādas līdzības ar oriģinālo izruni. Teiksim, ko mēs parasti sakām Auril Lavinjē vietā ? :)
0
Ir vesels debīls likums par personvārdu atveidi latviešu valodā, kur vien no galvenajiem kritērijiem ir iespējamība attiecīgajā dzimtē ielikt vārdu latviešu valodas gramatikas sistēmā. Tā arī visa jēga- lai piemēram Britney Spears būtu datīvā un ģenitīvā u.c., liek klāt no oriģinālā vārda galīgi tālu esošu galotni.

Teikšu godīgi, reāliju atveide ir priekšmets, kurā es guļu acīm vaļā.
0
Esmu par to lai personvārdus rakstītu oriģinālvalodā kursīvā. Zem lapas var pielikt * - aptuvenu izrunu. Citādi reizēm nevar saprast par ko iet runa.
+2
Drīzāk otrādi; vislabākais variants, kas nereti arī tiek lietots, ir tekstā rakstīt latvikoto variantu, ar latviskajām galotnēm, un aiz tā iekavās oriģinālrakstību. Citādi, kā tu normāli latviskā tekstā, ierakstīsi, piemēram, John Petrucci, ja visi locījumi ir vienādi?

0
Intara minētais ir arī vienīgais variants, ko no likuma viedokļa drīkst.
+1
Harija Potere čuilene Hermiōne īstenībā saucas Hermaieniiiiiiii :)
+5
Šķiet dažam labam lietuvietim joprojām pasē rakstīts Pimpis :D
+1
A dažam labam latvietim Bibis nav rakstīts ?
+5
Labāk Bibis, nekā Bobis. ;)
+6
^^^ bija pirms ~20 gadiem leišiem tāds motokrosists Gintautas Pimpis. Necik izcils nebija, taču gadskārtējā starptautiskajā sezonas atklāšanā "Gaujas Kauss" šis vienmēr izpelnījās ovācijas.
+6
Ā, un igauņiem bija Juri Petten.
+4
un vēl ņirdz par mūsu upītēm ...
+1
Gintautas Pimpis brauca arī uz Stāķiem, uz televīzijas balvu. Lai gan es par motokrosu diži neinteresējos, uzzinājis par šādu interesantu dalībnieku, biju nobriedis aizbraukt un apskatīties, bet beigās kaut kas tomēr nojuka.
+4
Intars: Aizputes motokrosā viņa vārdu informators nosauca kā "pimpas" (speciāli). Šis gāja lamāties, tāpēc dabūja skaidrot.

Ja pareizi zinu, tas lietuviski nozīmē 'vārpa'. Ir stāsts par latvieti, kas apprecējās ar leišu džeku un dabūja pāriet uzvārdā Pimpiene. Un bērniem kāds uzvārds? un šī vēl laiku pa laikam devās apciemot radus .lv pusē...

BoD, angļi vispār ir stulbeņi galīgākie, iedomājies, viņiem izrunā citādāk nekā raksta! Nevis kā latviešiem, pasaules nabai!
+2
Vainamoinen, vai Tev sava nav, ka uz Stāķiem jābrauc skatīties??? :D
+2
Nu mans tomēr ar motociklu braukt nemāk un tik ievērojams, ka ar lielo burtu tiek rakstīts, viņš arī nav.
0
Nez, letonika.lv pieejamā lv-lt vārdnīca gan vēsta, ka vārpa lietuviski ir apmēram tāpat kā latviski - varpa. Varbūt "pimpis" ir slaists vai keut kas tamlīdzīgs, jo pimpinėti, pimpimti ir staigāt bez darba, slaistīties.

Varbūt Thetrve zin?
+3
Varžēdāji pat vēl stulbāki par čipšgraužiem - peugeotu par pežu saukā ....
+1
Labi, ka ne otrādi.
+3
Ei, mīļais, negribi izmest kādu līkumu ar manu peugeotu ?
+2
Nu lūk - tikko apjautājos vienam leitim - izrādās, ka lietuviski pimpis nozīmē tieši to pašu, ko latviski. Bybis gan esot rupjāk. :)
0
pimpis ir ķipa krāns vai gailītis ?
0
ķipa pincītis vai kautkas tamlīdzīgs.
+1
Ta jau dīvaini, ka tāds uzvārds ...
+1
Tas pats leitis teicās, ka šamiem tāds uzvārds esot, gan diezgan reti sastopams. :))
+2
Padomā tik, reti sastopams. Nezin gan, kāpēc...:D
+1
mans uzvārdu favorīts ir mūsu pašu latviešu Kaksītis, nu tik mīļi izklausās:D
0
Иван Хуй
Pievienot komentāru
Komentārus rakstīt var tikai reģistrēti lietotāji tapēc ielogojies vai reģistrējies!
Aktuāli
Forums
Online [1]
Lācis
Pieslēgties
Meklētājs
Jubilāri
MEDIEVAL (19 gadi)
Sedmenc (15 gadi)
Racējs (1 gadiņš)
Viskas