mājas alus
+1
jau kādu laiku štukoju pamēģināt noraudzēt alu. Šodien nopirku sauso raugu un hidroslēdzi pudelei vīna un alus darītājiem Dzirnavu ielā 7 (blakus Slazdam) Rīt nopirkšu iesalu un miksēšu kopā. Būtu forši nogatavot tādu saldenu gāzēju. Tā kā šajā forumā lielais vairums ar alu ir uz "tu" kāds varētu padalīties darīšanas niansēs?
Komentāri sakārtoti pēc to ievadīšanas datuma
0
Tev vecīt uz šejieni - dzerualu.wordpress.com/

Es personīgi dzeru gandrīz tikai alu (pie brokastīm/vakariņām tēju, pa starpām kādu sulu, kvasu vai h2o, tas tā), bet saldie ali man riebjas. Brrr. Tumšo Brenguli vēl varu iedzert, bet gaišo nax.
0
to blogu jau iepriekš pētīju un tas arī ir iedvesmas avots! :)
+3
es šodien izdzēru savu mājas alu, dēm, apdzēros bišķ.
+2
vot, vot! tas jau mājas aliem ir pats labākais - kausiņš pēc kausiņa un hop! jau žvingulīīī! :))
+2
it kā jau filtrēju un nedaudz uzkarsēju, bet tādu pāli parauj regulāri. Vispār šogad dafiga āboli un arī izdzinu ābolu kandžu, baigi labā, to gan daudz vienkāršak kā alu. Vīns arī taisīts, bet tas tāds ta nekas īpašs. Alu taisīt gan ir grūti, jo pirmajā reizē kaut ko samudīju un sanāca baigā zampa.
0
No turienes pats esmu ņēmis. Sabrūvēju uz vienu pasācienu un viens no divām šķirnēm bija baigi labais, otrs varēja būt labāks. Normāli sagatavoju tīras stikla pudžas, nopirku korķus un kopumā garša un skats bija pa pirmo.
0
:D brūvētāju brigāde...
Lasu jūsu komentus un pašam uzreiz gribas uzbrūvēt kādu dziru!
ar home made aliem nēsmu saskāries, bet čoms šad tad, kad uznāk luste uzbrūvē mājas ābolu vināru-iedzēru 3 glāzes un tā sāka štirīt vienkārši! Home made vienozīmīgi ir forši!
+1
ATBRAUCIET KĀDS MANI SALĀPĪT!!!
+3
kāds lāpīt?! TU ko?!!!
šodien 5diena - nemaz nedomā laist vaļā!
Turi štirekli tālāk! m/
0
^^ tādu gabalu močīt negribas :) ko ta labu svinēji ?
+1
P.S. Ā, tas Leišu Dzīvais alus veikals turpmāk visādas alus izejvielas arī pārdos - dzivaisalus.lv/site/pakalpojumi.ht...
0
BOD, biju Jelgavā, mana bijusī grāmatvede krogu atvērusi. :) Turklāt Evija vārdā, atzīmējām vārdadienu, tā teikt. :))
0
Šauj labāk šurpu, salūkosim kaut ko.
0
^ Tev ir ko salūkot? :)
0
Vēl ir, drīz nebūs. Bet bodes jau vēl ir vaļā.
0
hmmm, jāpaštuko.
0
^^ Megabumslis pievarēts ?
+1
nu tā - vakar visu izdarīju, novārīju un samiksēju, šorīt intensīvi rūgst! prieks, pēc dažām dienām jāgaida rezultāti!
0
Vai ta 2 nedēļas nevajag izturēt ?
+1
Neesmu speciālists šajos jautājumos, bet cik esmu dzirdējis, esot arī receptes un tehnoloģijas pēc kurām tas brūvējums esot dažu dienu laikā gatavs.
0
nu jāskatās, kad beigs rūgt, tad uzskatīšu par gatavu. it kā pēc 2-3 dienām jābūt ok.
0
Cukuru nežēlo ;)
+5
... un spirtu garsai neaizmirsti piesaut ...
+2
cukuru pieliku apmēram 3 ēd. karotes uz ~2l (tik maz taisu tāpēc, ka tīri eksperimentam - žēl podā liet ja nesanāks) un 1 ēd. karoti medus. rūgst joprojām.
būtu man ar ko izdzīt ļergu, tad neveiksmes gadījumā tam alum pačku rauga un kilo cukura!
+2
Nu skaties, pēc ķīmijas jau sanāk barot tās baktērijas ar saharozi.. ja ir procenti, es triektu jebkurā gadījumā :)
0
no drošiem avotiem (kandžas tecinātāji Zūrās) ir zināms, ka spirts daudzums ir proprcionāls izrūgušajam cukuram kā 1:1
0
tikko mazliet ieprovēju... kaut kas ar garšu nav īsti riktīgi, bet grādi ir! izdzēru 0.3 un drusku griež, ņemot vērā (negribas jau sevi lielīt) ka neesmu no tiem kas krīt no pāris aliem... laikam vajag vēl drusku pastāvēt, lai nostājas raugs?
0
^ tad toč vairs nevarēsi lielīties, ka neesi no tiem, kas krīt no pāris aliem :D:D
+1
mani interesējošs jautājums par māajs alu, pēc sagatavošanas, kā to uzglabā un cik ilgi var uzglabāt. Ar vinčuku skaidrs, turi kaut 2 gadi stikla bačokā, vai salej pudelēs un aiztaisi izeju. Bet mājas aliņš nav "īsa termiņa dzēriens", kurš ātri bojājas ?
0
tas ķipa atkarīgs no tā kā pagatavo. citi, sapildīti pudelēs, var līdz pusgadam stāvēt, citi vien pāris nedēļas.
+2
Tad jau sūdīgs alus, ja pusgadu var nostāvēt... Manās mājās jau nu labs alus diez cik ilgi nestāvētu :)
+2
varbūt citiem ir lielāks gribasspēks :D
0
Tu gadienā neesi uzraudzējis vinčuku ?? Tu daudz rauga meti klāt ?
Cik man draugs teica , pats mājas pifci sagatavo nedēļas laikā... Man liekas, jo tu ilgāk viņu tur turēsi , jo viņš brangāks paliks ! Vismaz mans vinčuks no 0%, pa pāris mēnešiem uz 15-18% uzleca.
0
mana recepte vīnam - dabīgas sulas (sākas ar S burtu nosaukums) paturēt 3 dienas siltā virtuvē :D
0
nu man tagad apritētu nedēļa alum. es pirku sauso alus/vīna raugu, viņu baigi maz vajag, laikam būšu pa daudz iebēris! :D
+1
pagaišgad vinčiks vilka jau uz brendija pusi, cik štengrs un garšā sātīgs palika. Un raugu vispār neliku, toties cukuru brangi liku klāt.
šogad pamēģināju ar rauga likšanu, attiecību liku cik uz paciņas norādīts, tim man tas vinčiks neburbuļo, bet rūgšanas pazīmes ir. Krāsu arī no gaiši dzeltena nomainīja uz tumši brūnu, vispār jāpagaršo. vēlāk ziņošu.
+2
pizģec. izdzēru vienu veikala vīnu, atcerējos ka savējais jānoprovē... pizģec, viens kur miksēju ābolu sulu ar ananāsu sulu ir nenormāli stiprs, kaut kas uz agdama pusi, un mēs zinam, ka visiem patīk agdams, jau sāk bilde ščobīties, nevar saprast vai dzert no lielās glāzes vai no mazās - rezumē, nahuj tos vīna raugus, ābolu dabīgā rūgstviela un cukurs ir viss, kas vajadzīgs, jo bišk sit rauga garšu cauri... dirsā būs, kopā 140 litri ielikti, es tak vienu dienu uz darbu vienkārši nevarēšu aiziet..
+1
karoč es viņu turpinu dzert un man dedzina kaklā, mēģināju zimērīt stiprimu ar alkometru, kurš sniedzas līdz 25 grādiem un viņš nestrādā, laikam būs vairāk kā 25%, ibāl, iešu uzpīpēt, moš atpakaļ nemaz netikšu, ja kas...atta
+1
lol, bļa. :D turies, čal.
+1
nē, ir vel esmu, ahujeķ, viena krūze un šitāds efekts, man patīk. būs ar spraitu jāšķaida ikdienas patēriānm >:)
0
negribi iedot/pārdot kādu pudelīti savas burvjudziras?
0
kāda pārdošana ? sarunājam un miers >:)
0
davai. tas brīnums izklausās pzc ku labs.
0
atkal sadūšojos veikt mēģinājumu, pirms nedēļas izvārīju visu, norūga, tagad sapildīts pudelēs un pārbauda gribasspēku. Pēc 2 nedēļām pogāšu vaļā pirmo pudeli! Kaut nu pietiktu spēka...
+2
...un neieved mūs kārdināšanās...
+2
un atpestī sevi no alus...
0
Zini , pēc sava mēģinājuma es sapratu, ka ar divām nedēļām ir par maz. Respektīvi , es nepietiekami nokāsu un maķenīt par daudz rauga suslas palika , tāpēc iesaku tev saņemties pacietības un nogaidīt pilnīgu rūgšanu un baigi akurāt nokāst. Es savējo pifci izdzēru (4l) , ar jūtamu rauga garšu(ierosinātu) un galu galā skrēju vemt to visu brīnumu ārā. :D
0
nu jā, man arī sākumā pamatīga rauga garša bija, šoreiz ir "fermentācijas traukā" nedēļu rūdzis un ir diezgan dzidrs arī, jo raugs (cerams) nosēdies. Cerams kas prātīgs būs sanācis. Tu iesala ekstraktu vai īstu iesalu lietoji?
+2
... un salāpi mums mūsu paģiras, kā mēs salāpam saviem pudeles brāļiem! Āmen!
0
tā kā par sava alus pēdējo pudeli biju veiksmīgi aizmirsis, tad tikai tagad to atpogāju. Iepriekšējie mēģinājumi cieta neveiksmes. It kā šis arī, jo ir pārāk salds un necik nav rūgtuma... Nākamreiz jāliek vairāk apiņu un mazāk cukura, kā arī jādod ilgāk norūgt. Kaut gan šis brūvējums ir gāzētākais un putainākais kādu nācies dzert!
0
Es izmantoju ekstraktu a Tu ?
Salds ?! Nu tad jau tev vēl labi sanāca. Es cukuru gaužām maz saliku , un man viņš pamatīgi rūgtens sanāca. A tas trauks pēc idejas var arī nebūt noslēgts, jo rūgšana notiek diezgan ātri. Rūgt viņš var arī atvērtā veidā, respektīvi , burkā/katlā tikai , lai kaut kādi sūdi netiek iekšā var ar dvieli pa virsu noklāt. Nu tas kā kurš taisa. Man pēc gāzes, putām bija 1:1 kā Krāslavas tumšajam , tikai garša ne tik laba. :D
0
Jā, raudzē noslēgtā traukā, etiķis neradīsis, kas garšo pretīgi.
0
Kāds etiķis ?! Noslēgto trauku lieto, kad brūvē vīnu , jo tam tas periods ir liels , bet alum jau gan tā nav. Norūgt viņš var arī atvērtā traukā un pēc nokāšanas iepildīt pudelēs un nedaudz piemest klāt ieraugu, lai gāzēts būtu un tad štampē ciet un liek nostāvēt. Vienīgais pluss no noslēgtā trauka ir tāds, ka tā caurulīte saka priekšā kā norit rūgšanas process un , kad tas ir beidzies. Bet ar aci jau redzams, kad ir rūgšana beigusies + var nogaršot maķenīt.
0
man ir vīna/alus darītāju veikalā pirkta tā hidrohuiņa, kas burbuļus laiž kad rūgst. Raudzējo 5l pudelē (mīžuks taisīt vairāk, jo rezultāts nav tas gaidītais :D Kad pilda pudelēs, tad gan raugu neliek, jo viņš jau tur pa alu dzīvojas - gāzēm vajag karoti stipra cukurūdens un būs ok! Šodien uzvārīšu misu un likšu rūgt tik ilgi kamēr izrūgs līdz galam. Iepriekš bija nedēļa un tad salēju pudelēs, bet tas laikam par maz. Pudeles arī kādā pagrabā uz pāris nedēļām jāaizmirst. :)
ā, jā, lietoju Iļģuciema iesala ekstraktu, bet www.labascenas.eu/ var pasūtīt īsto iesalu, gan parasto, gan karameļu un apiņus!
0
Reku jauna iesala ieguves vieta - alus.ir.lv/forum/topic/tagad-a...
0
o, paldies! Lielākais čakars jau ar apiņiem, jo sanāk iet pie čoma uz sētu plūkt, bet tur jau to nav tik daudz un gan jau ka štruntīgi :D
0
^^^Aj, pareizi. Cukurūdens karoti vajadzēja, sajaucu. Nu es nezinu, kur es te Rīgā nodarbošos ar iesala sagatavošanu. Balkons tam par šauru. Apiņus varēja pasūtīt i-netā tāpat kā alus raugu. Saitu gan aizmirsu , bet vietējais. Man gan rūga mazāk par nedēļu. Pāris dienas riktīgs putu slānis , bet vēlāk dzidrs palika. Cik no dažiem dzirdēts , tad jāliek nostāvēt kādu mēnesi vismaz. :D
Lielākā šaize ir ar tām proporcijām - Cik apiņus uz litra un cukura. Es it kā izmantoju tādu kā "standarta" daudzumu 1g apiņu uz litra , bet man gaužām rūgts sanāca.
Pievienot komentāru
Komentārus rakstīt var tikai reģistrēti lietotāji tapēc ielogojies vai reģistrējies!
Aktuāli
Forums
Online [1]
atmoda
Pieslēgties
Meklētājs
Jubilāri
Liega (20 gadi)
MEDIEVAL (19 gadi)
Sedmenc (15 gadi)
Racējs (1 gadiņš)
Viskas