... ja alkohols izbeigsies ... (mēs paši 17.8.14.)
+2
Svētdiena ir – pasaku diena. Arī šo rindu autors te netaisa nekādus uzņēmumus. Un arīdzan no augšas nosviež vienu pasaku. Par tēmu: kas tad varētu notikt uz Zemes, ja Kosmosa Lielā programma vienā mirklī vairs neļaus radīt tādu vielu ar ķīmisko formu c2h5oh jeb mums zināmais etilspirsts. Turklāt līdz šim saražotais – acumirklī sadalīsies ūdenī un ogļskābajā gāzē. Visai bailīgas vīzijas. Novērojumu vieta: kāda mērenas satiksmes iela Rīgas ziemeļu daļā, kur beidzas blokmājas un sākas rūpnieciskais rajons.

Kad tad notiks pēc šī fatālā mirkļa (dažādas sīkumainas detaļas izlaidīšu, atspoguļošu tikai galvenās “homo sapiens” darbības).

1. sekundē... neviens nekā nemanīs, apmēram 65% mūsu līdzpilsoņi turpinās klunkšķināt sev iekšā cerībā “dabūt pa galvu” no kā stiprāka par kefīru.
2. sekundē – vīreļi dzīvokļos un uz soliņiem skvēros apjēgsies: attiecīgajā tukšojamā tarā ir kaut kāds šķebinošs “ūdens”, neticīgi paklunšķinās vēl un...
1. minūtē – drebelīgi “stiprā dzimuma” (reizēm arī “skaistais dzimums”) pārstāvji dosies uz tuvāko ielietuvi vai veikalu cerībā pēc nākamās nāvinieciskās dzirdas un pie viena izlamāt pārdeveju, kas “iesmērējuši brāķi”. Vienlaikus līdz šim krāšņājās un garajās alkohola letēs vispirms drusku, bet pēc tam jau spēcīgā kanonādē ar šāvieniem līdzīgu troksni pašas no sevis plīsīs šņabja, viskija un tamlīdzīgas pudeles (vēlāk noskaidrosies, ex-spirtam sadaloties radušās ogļskābā gāze rada butelē iekšēju spiedienu ar visām no tā izrietošajām sekām). Tas notiks visā pasaulē vienlaikus.
2. minūtē – kad šie paši drebelīgie vīreļi (un sieveles) pārliecināsies, ka arī otrajā, trešajā... pudelē ir tāds pats “šķebinošs ūdens”, sāks neziņā mētāties pa apkārtni. Meklējot (bez rezultāties) citu veikalu, iedot afekta stāvoklī viens otra “pa purnu”, verbāli izārdoties internetā.
1. stundā. Tiesībsargājošās iestādes sāks saņēmt milzumdaudz izsaukumus, visvairāk par nemotivētiem kautiņiem gan pagalmos, gan veikalos. Daudzviet aiz dusmām tiks ārdīti alkohola plaukti. Tiks dedzināti, grauti pagrabi un dzīvokļi, kas agrāk bija pazīstamas kā “točkas”. Vasaras mājiņās (un ne tikai tur) pieaugs nokautu, nosistu un nodurtu līdzpilsoņi. Masīvs un izspīlēts vardabības vilnis pieaugs citos dzīvokļos, kur ģimenes galva(s) – palikušas bez spirotās “garastāvokļa” porcijas- savas dusmas izgāzīs uz “otrajām pusē”. Visās malās plīsīs virtuves trauki un šķīdīs skapju durvis. Aizvien vairāk pieaugs pašnāvību skaits- pa šo celiņu dosies t.s. Klusie un itravertie cilvēki.
2. stundā. Slimnīcās kā “devītais vilnis” pieaugs gan satraumēto, gan depresīvo slimnieku skaits. Ātrās palīdzīgas sistēma sāk strādāt pārslodzes režīmā. Apmēram šajā pašā laikā sāks pienākt arī pirmās ziņās caur medijiem. Virsraksti baisīgi – teiksim, “Pasaulē vairs neeksistē alkohols”, “Ceturtai daļai cilvēku un trešai daļai biznesmeņu būs mūža problemas”... Un arī no citām valstīm ienāksies vēstis – par ugunsgrēkiem vai masveida pašnāvībām. Trakošana notiek visur: gan dzīvokļos, gan uz lauka, gan slimnīcā, gan vagonu kopējās...
Pirmā nakts. Tā ir ļoti nemierīga – laukos ar cīruļu dziemām konkurē gan medību ieroču šāvienu skaņa, gan cilvēku neartikulēti izkliedzieni. Bet blīvi apdzīvotajās vietās – ir anarhija. Visi plosās, specdienestu mašīnu sirēnas gaudo visās malās, LTV1 kanālā diktors ļoti neiesaka iziet uz ielas. Pie darba – kartības nodrošināšanā – pielikta arī armija un zemessargi. Pie Valdības iestādēm ir divkārša aizsardzība. Naktī ienākas arī zinātnieku un ekspertu vēstījumi daudzās valodās: par to- ka etilspirts ir strauji mainījis īpašības, un tas ir nestabils- noārdās 1 sekundes laikā.
Otrā diena. Rītā pilsētās ir deguma smaka, visi apjēdz- ap 75% pārtikas veikali ir sagrauti un izlaupīti. Lielāko alkohola firmu vadība lēš- ka būs lieli zaudējumu un bijušajiem spirta direktoriem būs jāmaina nodarbošanās. Tie lēsti pirmie demaši arī globālajā kontekstā. Dažs vakardienas oligarhs jau kā nabags gatavojas braukt sabiedriskajā tramvajā uz darbu “tirgot ūdens krānus pilsētas otrajā nomalē”.
Pirmā nedēļa. Pamazām apjēgts – mēs esam citā pasaulē. Masīvs cilvēka daudzums pārcieš “ex-alkohola lomkas”, slimnīcās sen vietas nav. Šim nolūkam tiek taisītas papildus gultas vietas tukšajās noliktavās, skolās, pašvaldību pus-uzceltajās mājās. Tiek lēsts, no daudziem miljoniem “uzlāpīties nespējīgiem” slimniekiem nu fatāla izvēle: doties uz citu sauli vai sākt rīt dažādas stipras tabletes. Citi pa kaktiem centīsies apdullināties ar narkotikām (to cena melnajā tirgū uzlēks debesīs) vai ar kaut kādiem trakiem bez-spirta šķidrumiem. Piemēram, ar sētas stabu piesūcinošiem šķidrumiem.
Otrā nedēļa. Parādās vēstis par kādu ķimikāliju, kas atgādina spirtu- tikai... tikai to ļoti grūti izgatavot. Tur jāņem kāda ļoti dārga tauksskābe, kas pie spēcīgiem katalizatoriem jāoksidē. Tad gala rezultātā dabūjam atkal ko tādu- kas “sit pa galvu”.
................................
Tālāk neturpināšu, vien pasacīšu – c2h5oh šķidrums, šķiet, ir tāda pati neatņemama dzīves sastāvdaļa kā gaiss, kā elektrība, kā internets, kā nodokļi. Vai es kļūdos?
Komentāri sakārtoti pēc to ievadīšanas datuma
0
Nu, re - kāds saniknotais jau iebliezis Vecajam Lāga Sametim mīnusu :D
Sameti, pa lielam jau tu nekļūdies. Pa mazam arī. Jo, ir cilvēka dabā tieksme apreibināties. Atšķiras tikai apreibināšanās apjomi.
Man tikai jautājums šo apokaliptisko rindu autoram: kā iespaidā šo rindu autors radīja šīs rindas? Vai vainīgas ir kādas iekšķīgi lietojamas substances vai kāds īpašs karametālisks apziņas stāvoklis bez substancēm? :) Vai, varbūt, Rīgas svētki? Nu, vismaz bija iemesls mazliet ierēkt. Tā teikt, Sameša fantāzijas lidojumi nezin nekādas robežas.
Nu, ko - pieprasām turpinājumu! :D
Redzēs, kādas būs pārējo atsauksmes.
Legalize it! :)
+1
Smailaa kailgalve, sarkanaa mushmire - pirmaas divas aizvietotaajas, kas ienaaca praataa :D
+4
Nē- visam sekas ir radiācija, kuru (laikam) palielinātās devās saņēmu, kad tajā 1986. gadā biju Černobiļas reaktora glābšanas darbos (to apm 8000 cilveku vidū, kas tai Saules Riņķi tika aizkomendēti no Latvijas). Gan karametāls, gan pasaku stāstniecība ir šīs sekas. Es pa reizei nodomāju, ja nebūtu saskaries ar šo neredzamo nāvi- tad visai ticami būtu Laura Reinika līdzskrējējs, gan kā parasts cilvēks kādā Rīgas nomales veikalā būtu tirgojis no Vācijas ievestus ūdens krānus...
+1
Man shis apokalipses scenaarijs patiik - ljoti originaals!
+2
Tai pasakā absolūti aplams ir pieņēmums, ka slimnīcās būs milzīgs pacientu pieplūdums un ātrā palīdzība uzsāks darbu pārslodzes režīmā. Gluži otrādi - medicīnas nozare piedzīvos pamatīgu, līdz šim nebijušu, fundamentālu krahu. Tā banālā iemesla dēļ, ka daudzas drapes kā reiz ir radītas uz spirta bāzes.

Ja pareizi sapratu, arī tādas drapes piedzīvos pēkšņas un baisas pārvērtības :)
+1
Pamatrakstā nepieminēju detaļas. Te jāpiebilst- medicīna piedzīvos daudzas pārmaiņas. Spirts vairs nebūs dezinfekcijas priekšmets. Arī medicīniskais spirts vairs netaisīs tusiņus priekšnieku kabinetos. Daži ārsti paši nokļūs ārstējamo vidū. Un dažas zāles (uz "spirta bāzes") vairs nebūs derīgas. Tās būs jāaizvieto ar citām. Dažas zāļu rūpnīcas bankrotēs- citas palielinās apgrozījumu.
+1
manliekas ka kādreiz Sametim kāds žūpa diktām gauži nodarījis, jo rādās ka drīz kļūs par radikālu karojošu atturībnieku. pirmās iezīmes jau ir :D Tad pēcāk mēs avīzēs lasīsim par Zantes miestā bāzētu "skaidrgalvnieku" sektu...
0
cik saprotu, tad runa pasakā iet par C2H5OH. Baisākajiem true večiem uzreiz būs alternatīva - CH3OH (saprotu, ka ar to nekas nenotiks).
0
Starp citu, pasakā nav pieminētas sievietes. Parfimērijas, dezodorantu u.tml. kosmētikas piederumu sastāvā taču arī bieži vien ir spirts. Kas notiks ar skaistumkopšanas industriju tādā pēkšņā pārmaiņu brīdī?!

Manuprāt, spirta pēkšņa izzušana būtu globāla mēroga traģēdija. Pēc PSRS izformēšanas sākās privatizācija (kolektīvā īpašuma materiālo vērtību pārdale), taču ar tādu kā ieilgušu pārejas posmu no sociālisma uz kapitālismu. Pēc EUR valūtas ieviešanas Latvijā arī bija pārejas posms, kad maksāšanas līdzeklis varēja būt gan LVL, gan EUR.

Balstoties uz augstāk minēto, par spirta pēkšņu (vienā mirklī) izzušanu būtu nepieciešams Zemes iedzīvotājus informēt savlaicīgi vai arī sarīkot kādu referendumu. Tā vai citādi - vēsturiskā pieredze rāda, ka vai nu pirms vai arī pēc globāla mēroga izmaiņām ir pārejas posms, kurš dod iespēju kaut kādā veidā sadzīvot ar pārmaiņām.
+1
Likteņtēvs aiz Hārona upes -referendumu nerīkos. Tas skaidrs, ka pasaulē tad būs globālas pārmaiņas, kā rezultātā pēc "lomkām" kādi 1/8 iedzivotāji aizies Taisaulē. Protams, būs daudzi gadījumi, kad centīsies lietot ch3oh jeb metilspirtu. Tā rezultātā parādīsies arī daudzi akli cilvēki (reāli šo lietojot - var pazaudēt redzi), un to nevar vispār dzert "kā ūdeni". Kas attiecas uz mani- tad patiešām esmu savā dzīvē vairs alkoholu neielaist, vienīgi ārstnieciskos nolūkos - ārīgi varētu būt reti izņēmumi. Iemesls? Pirms laiciņā redzēju- ka man kāds tuvs cilvēks pēc pirmās glāzes vispirms kļuva par mērkaķi, pēc tam par tādu... par ko cūka pat nokaunētos (vairāk nekā nesacīšu, tas ir dziļi personiski). Tās vairs nav pasakas.
0
Jā, un parmaiņas piedzīvos daudzas rūpniecības nozares. Galu galā: arī pasaules karte mainīsies.
-1
Alkohols ir arī viens no galvenajiem (ja ne pats galvenais) intrumentiem, kā Sātanam iznīcināt cilveci. Viņa programmā ir "homo sapiens" sugu vispār aizdabūt prom nebūtībā. Lai pēc tam varētu ķerties pie Zemes kopumā. Sātans savā darbībā vispār vēlētos aizslēgt mūsu Kosmosu. Kosmoss, kā izredzētajiem zināms, ir galīgs laika ziņā, apmēram pēc 1,2 triljoniem Zemes gadiem tas izbeigs savu eksistenci - lai pardzimtu jaunos/paralēlos Kosmosos (tēma citai sarunai). Sātans šo procesu grib pasteidzināt. Viņam, protams, tas neizdosies, taču tas nav kavēklis mūsu rindas paplicināt. Alkohols, narkotikas, atkarības, kari, vardarbība visās formās, mantrausība... - tās ir Sātana izpausmes jeb viņa "pirksti". Un pavisam nesen es apjēdzu, cik daudz spirta dzira ir iesūkusies teju visā mūsu sadzīvē.
+3
Pasakas autors zīmē baisāko černuhu tagad - uz tās fona pat 3.Pasaules karš tāds sīkums vien būtu.
Vainīgais Sātana personā tā kā būtu atrasts.
Savukārt, atsauksmes par kādu tuvu cilvēku, kurš, acīmredzot, dzert nemāk... ko te lai saka, skumji, ka tā notiek.

Vīrietim jāprot apieties ar alkoholu, sievietēm un naudu. Ja ignorēs, atteiksies vai nelietos visus 3, tad sastādīs kompāniju tai 1/8 planētas iedzīvotāju, kuri aizies Taisaulē pāragri.
+2
Iedomājieties, kas n otiks, ja pēkšņi izbeigsies internets :)
+1
Homo sapiens suga agrāk vai vēlāk aizies nebūtībā tāpat kā jebkura cita suga, neatkarīgi no tā, vai paši šo procesu pasteidzinās, vai to darīs kāds sātans vai enģelis. Par to satraukties ir bezjēdzīgi.
0
1,2 triljoni gadu - WTF ? tas ir 88 reizes vairāk nekā pēc zinātnieku teiktā eksistē mūsu Visums :D
0
1) Sātans - grib pabeigt Kosmosu tā, lai no tā nekas nepaliek. Ātri un bez žēlastības. Eņģeļi- to Kosmosu pabeigt gaišā un dabiskā veidā. 2) 1.2 triljoni gadi uz priekšu, tas atbilst kā mūsu dienas pusnaktij, patreiz Kosmoss ir attīstības stadijā, kas atbilst apmēram mūsu priekšpusdienās "plkst. 10:00". Daudzkas mums vēl ir priekšā. 3)ja izbeigsies internets, tas visai ātri tiks izgudrots no jauna.
0
"Vīrietim jāprot apieties ar alkoholu, sievietēm un naudu." Manā izpratnē - vīrietim jāprot apieties ar trešo, atrast "vienu otro" visam mūžam, bet no pirmā turēties pietiekami tālu.
+3
Lai atrastu sievieti visam mūžam, tās rūpīgi jāiepazīst, pirms izvēles atsijājot (ne obligāti izjājot) visas liekās.

Man vienam čomam bija reiz suns. Kādu vakaru, atvilcies mājup galīgā ķēmā, saimnieks ielēja sev krūzē piparmētru liķieri. Pie saimnieka pienāca viņa izsalkušais suns. Saimnieks paņēma no galda cepumu trauku, un, samērcēdams liķiera krūzē, ik pa brīdim pasvieda sunim kādu cepumu. Suns gardu muti apēda it visus tā vakara cepumus, taču vēlāk izrādījās, ka nav pratis īstajā brīdī apstāties... Dzīvnieks pamatīgi saindējās ar alkoholu. Kopš nākošās dienas tas suns paniski baidījās no krūzēm. Kad ciemojos pie čoma, atlika sunim parādīt krūzi ar ūdeni, tomātu sulu, dajebkādu šķidrumu, suns ne tikai turējās pa gabalu, bet uzreiz muka prom.

Par suni - tā nav pasaka, bet reāls stāsts. Taču cilvēkam diemžēl reti kad piemīt stāstā aprakstītajam sunim līdzvērtīgi refleksi.
+2
Es atkal atceros vienu rakstu avīzē - tā apmēram Atmodas laika pirmsākumos. ASV - Kalifornijā kādā eksperimentālā fermā pētīja cūku bara uzvedību. Viens no eksperimentiem bija "uz alkoholu". Vienvārdsakot: milzīgos daudzumos silēs salēja spirtotu brāgu ar biešu sakņu maisījumu. Cūkas šo varēja lakt tik, cik gribas un vēl vairāk. Tad nu zinātnieki vispirms ievēroja- dažām cūkām tas baigi garšoja, dažiem tā pa vidam, citām nemaz. Un kā jau cūku barā ir - tad viens ir barvedis (kas vienmēr iet pa priekšu baram...). Cūkām barā ir tāpat kā daždien pie cilvēkiem: ir vadonis, ir "pietvinātās" vadonim un ir pārējās. Šajā eksperimentā izrādījās, ka Vadonim garšoja tā brāga. Apdzērās: neturējās kājās, nesakarīgi rukšķēja. UN- tad zinātnieki ievēroja, šo apdzērušos vadoni pārējais bars vairs neuzskatīja par barvedi. Kad barvedis atžirga, tad atkal varēja stāties bara priekšgalā. BET VISINTERESANTĀKAIS ir tas: ka nākamajā reizē Vadonis ne par ko nebija piedabūjams pie spirtotās brāgas. He- acīmredzot pieleca, ka nedrīkst šo brāgu lakt, lai nezaudētu barveža autoritāti. Cūkai pieleca!
0
Sameša stāstam beigas varētu būt — visi draudzīgi stāv rindā, klausīdamies Legacy ID, pie MP bāra un cits pēc cita ņem tēju, jo Kōzels vairs nav un nekad nebūs!
0
^ Dažas alko tematikai pietuvinātas grupas (Korrozija Metalla, Tankard, Gehennah u.c.) pilnībā zaudēs savu identitāti, ja pasakā sarakstītais notiksies :)
+4
Šmiga ir mazākais ļaunums no cilvēces ražotajiem izgudrojumiem. Pirmajā vietā ir reliģija un tās radītais fanātisms. Nerunājot par visu civilizācijas vēsturi.. Austrumos neviens glāzīti necilā, bet, paskat, ko ISIS tagad dara Irākā :

www.liveleak.com/view?i=162_13959736...

Tikmēr Eiropā, cilvēki bārā saskandina alus kausus un izsauc čomam taxi, lai viņš droši tiktu mājās.
-1
un tad Sametim beidzot beigsies pusmūža krīze?
+3
UWAGA! ATTENZIONE!

Līdz 24.03.2016. TREST benzīntankos turpinās apiņu uzlējuma ANCORA izpārdošana (2litru pudele pa 0,49 EUR). Viegls gaišais alus, patīkami rūgta garša, tikai 4,8% alkohola. Nav t.s. gāzējs vai kāds baisais turbodīzelis.

Vakar nejauši atklāju šo piedāvājumu un uzreiz nopirku 8 pudeles. Lieliska izdevība iepirkties, lai pienācīgi sagatavotos garajām brīvdienām, šašliku-pikniku sezonai utt. u.tml. Tāds dzēriens ir gluži kā oāze tuksnesī brīžos, kad slāpst kā 100 kamieļiem :))

Šis konkrētais piedāvājums jau drīzumā izbeigsies, jo dzēriena derīguma termiņš ir tikai līdz 24.03.2016. Un tā nav nekāda svētdienas pasaka, bet visskarbākā realitāte.
0
O, nu ta beidzot kāds no sakarīgajiem aliem par pieņemamu cenu.
Pievienot komentāru
Komentārus rakstīt var tikai reģistrēti lietotāji tapēc ielogojies vai reģistrējies!
Aktuāli
Forums
Online [0]
Pieslēgties
Meklētājs
Jubilāri
MEDIEVAL (19 gadi)
Sedmenc (15 gadi)
Racējs (1 gadiņš)
Viskas