Represētais sūdz tiesā Krie
0
Rīdzinieks Gunārs Toms kopā ar dzīvesbiedri Vecmīlgrāvja pasta nodaļā vakar nosūtīja sūdzību Eiropas cilvēktiesību tiesai par PSRS nodarījumiem viņa ģimenei.

Vakar pēc 60 gadu nepārtrauktas cenšanās noskaidrot patiesību un cīņas par taisnību rīdzinieks Gunārs Toms iesūdzēja Krieviju kā PSRS juridisko mantinieci Eiropas cilvēktiesību tiesā.

Par Gunāra Toma cenšanos reabilitēt savus vecākus un sevi Krievijas varas struktūrās mēs jau esam rakstījuši, diemžēl šī cīņa, kā jau tas bija paredzams, beigusies ar neko. Bet sirmo vīru tas nav apturējis un viņš sagatavojis izvērstu un pamatotu sūdzību Eiropas cilvēktiesību tiesai.

Sūdzībai pievienots 21 dokuments no Krievijas arhīviem, sarakstes ar PSRS un Krievijas tiesām, varas iestādēm.

Nelikumības un slepkavības Sūdzībā G. Toms raksta: "1941. gada 14. jūnijā mani kā dedzīga nacionālista, valsts un sabiedriskā darbinieka (tēvs Kārlis Alberts Toms, VAS "Dzirnavnieks" valdes loceklis, Zemnieku savienības biedrs, Aizsargu organizācijas rotas komandieris u. c.) ģimenes locekli PSRS okupācijas režīms, pamatojoties uz 1941. gada 14. maija PSRS Tautu Komisāru Padomes lēmuma nr. 1299-526-PS un PSRS Valsts Drošības komitejas komisāra V. Merkulova 1941. gada 16. maija izstrādātā projekta par Rietumukrainas, Moldāvijas, Igaunijas, Latvijas un Lietuvas iedzīvotāju deportāciju uz PSRS vidienes nomaļām vietām, kopā ar māti, brāli un divām māsām vardarbīgi izsūtīja no Latvijas restotos lopu vagonos uz PSRS Krasnojarskas novada Pirovskas rajona Lielās Ketas sādžu."

G. Toms min, ka deportēts nelikumīgi pat pēc tā laika likumiem, jo viņa vārds dokumentos nav ierakstīts. Tas, ka tiešām viņš atradies izsūtījumā, G. Tomam bija jāpierāda vairākkārt, arī ar liecinieku starpniecību. Tikai 2005. gadā ar Krievijas Federācijas vēstniecības Latvijas Republikā un Latvijas Ārlietu ministrijas konsulārā departamenta palīdzību saņēmis apstiprinošu Krasnojarskas novada arhīva izziņu par darba stāžu izsūtījumā.

Tālāk sūdzībā G. Toms raksta: "Manu māti Alvīni Toms, dzimušu 1905. gadā, 1941. gada 4. augustā tieši darba vietā arestēja Krasnojarskas novada NKVD darbinieki un 1941. gada 24. oktobrī Krasnojarskas novada tiesas kolēģijas izbraukuma sēdē uz KPFSR KK 58. panta 10. punkta 2. daļas pamata noziedzīgais totalitārā komunisma staļinistiskais režīms nepamatoti notiesāja, piespriežot nāves sodu nošaujot. Viņas kasācijas sūdzība netika izskatīta.

Pēc mana pieprasījuma 1988. gada 29. novembrī ar KPFSR Augstākās tiesas lēmumu mana māte Alvīne Toms tika reabilitēta, atzīstot, ka viņa notiesāta nepamatoti, jo viņas rīcībā nav konstatēti likuma pārkāpumi.

Mans tēvs Kārlis Alberts Toms, dzimis 1901. gadā, nomira Vjatlaga koncentrācijas nometnē 1943. gada 15. septembrī. Nāves iemesls – pelagra (bada nāve).

Lai noskaidrotu mūsu ģimenes traģēdijas iemeslus, jau 1947. gadā iesāku saraksti ar dažādām PSRS un LPSR varas un tiesiskajām iestādēm, bet visas atbildes galvenokārt bija izvairīgas, nekonkrētas, neko neizsakošas.

Tikai 1990. gada 17. septembrī PSRS okupācijas režīma izveidotā LPSR Ministru Padome caur PSRS prokuratūru un Latvijas Republikas IM atzina manu izsūtījumu par nepamatotu, lai gan represijas vēl daļēji turpinājās līdz 1991. gadam, kad Latvijai izdevās atbrīvoties no PSRS okupācijas jūga."

Atbilde negatīva G. Toms uzskata, ka pret viņu vairākkārt pārkāpta Eiropas Cilvēktiesību konvencija: 4., 5., 6., 7., 10., 41. pants (izsūtīšana, turēšana nebrīvē utt.). Attiecībā pret viņa māti tika pārkāpts konvencijas 2. pants (nelikumīgi, vardarbīgi pārtraukta un nenodzīvota dzīve).

Sūdzība tapusi, pamatojoties uz to, ka Krievijas Federācija ir PSRS juridiskā mantiniece un ka šāda veida deportācijas kvalificējamas kā noziegums pret cilvēci, kam nav noilguma termiņa (ANO 1968. gada konvencija par noilguma nepiemērošanu kara noziegumiem un noziegumiem pret cilvēci) un atbilstoši Krievijas Federācijas 1991. gada likumam "Par politisko represiju upuru reabilitāciju".

No 2004. gada 12. janvāra līdz 2006. gada 20. janvārim G. Toms vērsās pie dažādām Krievijas Federācijas varas un tiesiskajām iestādēm, lai kompensētu morālo un materiālo kaitējumu. Atbildes negatīvas. Ar līdzīgu prasību G. Toms 2006. gada 20. janvārī vērsās pie Krievijas Federācijas prezidenta administrācijas. Atbilde negatīva.

Prasa kompensāciju par ciešanām

Savā sūdzībā G. Toms pieprasa no Krievijas Federācijas kā PSRS juridiskās mantinieces publisku atvainošanos par nodarītām pārestībām un atļauju apmeklēt vecāku izsūtījuma vietas uz Krievijas Federācijas rēķina, materiālu kompensāciju par nelikumīgi nebrīvē pavadītajiem gadiem – 128 000 eiro un materiālu kompensāciju par mātes Alvīnes Toms nelikumīgi un vardarbīgi pārtraukto un nenodzīvoto dzīvi – vienu miljonu eiro.

Kā man teica G. Toms, viņa lielākais sapnis būtu pozitīvs tiesas spriedums – tā viņš ierādītu ceļu visiem pārējiem represētajiem. Ja Eiropā neveiksies, G. Toms nolēmis tiesāties ANO.

no tvnet
Komentāri sakārtoti pēc to ievadīšanas datuma
0
plīz ej prom! ATKĀPIES SĀTAN!!!
0
nu joptvaj ... bobij tu tieshaam esi naivs , ja ceri ka kaads to visu izlasiis ...
0
es izlasiju :)
0
Es izlasīju. No šī raksta gan nevar īsti tikt skaidrībā par cien. G. Toma sūdzības saturu, tādēļ nedrīkst uzreiz izdarīt secinājumus par KF tiesu lēmumiem.

Protams, jo vairāk šāda rakstura iesniegumu būtu, jo lielākas cerības, ka uz šādu uzskatu paudējiem aizvien lielāka sabiedrības daļa vērstu uzmanibu.

Vienīgi, lūk, kas man neiepatikās:

"G. Toms pieprasa no Krievijas Federācijas kā PSRS juridiskās mantinieces [publisku atvainošanos par nodarītām pārestībām un] atļauju apmeklēt vecāku izsūtījuma vietas uz Krievijas Federācijas rēķina"

Nez, nedomāju, ka kāds būtu ieinteresēts AIZLIEGT apmeklet vecāku izsutījuma vietas uz uz KF rekina. Tas, ka KF par to ir stipri mazāk nekā viens pīpis, jau ir cits stāsts.
0
Mātei Krievijai ir pohuj uz kautkāda tur šizofrēna kartupeļu ēdāja ciešanām. Tā bijis, tā ir un tā būs...
0
boby fukof
0
vo vo! vārdi paši nāk ārā no mutes... fukk off!
0
Johai, Bobij, Tev i' ķēriens - neesi mēģinājis žurnālistos pamācīties?... Vēlāk ar šitādiem pašiīem copy/paste varētu kādu "Rēzeknes Vēstu" redakcijā nodarboties. Bez tam, moš, babiņu korespondenci pārlāpstojot, kaut daļēji rastu piepildījumu saviem pasaullāpītāja ideāļiem un veldzējumu Tavai sirdij.
0
bobi go die.

MAĶ RASIJA!#!@@$
0
nu pezdjetj gribaas jau gribaas panjemties kameer jauni esam , kad vecaaks kljuusi, apsievosies, sieva piedzemdees tev triis bernus - buus tev pohuj kas notiek ar taadiem tur opjiem, pleesiisies pa 2 darbiem lai butu ko iekampt sev kungjii, .... vo tad diezin vai rakstiisi bezjeegaa sitaadus rakstus seit forumaa... xex!
0
inbox tev jau sieva un 3 beerni un pa 3 darbiem plesies?
nu malacis.
pareizi pareizi kontracepciju truu nelieto.
0
"inbox tev jau sieva un 3 beerni un pa 3 darbiem plesies?"

rofl
0
bobij kas u ČISTA DAUNI ESI???? Viņš teica "kad vecaaks kljuusi..." Nevis "tagad esmu/esi"...

Trīs vārdi, bobij...

Virve, ziepes, krēsls... Jeb tikai virve...
0
Nebūtu nekāda vaina, ja arī tas vecīts vinnētu to procesu... Kas gan, protams, būtu visai fantastisks atgadījums. Tomēr ja nu Visu Varenajam tā patiktos izkārtot, ka Krievija zaudē šito prāvu, tad tas man šķiet būtu globāls blīkšķis. Tad jau tur bez maz paverās iespēja sūdzēt tiesā Krieviju (kā PSRS juridisko mantinieci) visām tām tautām, kuras tiek ar varu apspiestas, nedodot tiesības uz tautu pašnoteikšanās tiesībām (čečeni, turkmēņi uc teiksim). Galu galā GULAGā bija sasēdināti gana daudz kadri, lai Krievija varētu izputēt, ja gadījumā šie arī sniedz Eiropas tiesā prasības, kuras arī tiesa apmierina. Bet nu labi, būsim reāli - viena veca pipuka dēļ Eiropa diez vai gribēs nostāties pret Krieviju, kas energoresursu krīzes dēļ, kļūst arvien mīļāka.
0
bobītim ir baigi apbrīnojama darbība- bāzt visādu huiņu, visus sakaitināt, tikt nodirstam, pie tam nav neviena, kas viņam piekristu vai nostātos viņa pusē. un viņš, tā vietā lai nekad vairāk nelīstu forumā un labāk mierīgi pieraudātu spilvenu, sāk visiem dirst pretī, pat ne īsti aizstāvot savu viedokli, bet vnk dirst ārā kkādas piezīmes ne pa tēmu.
un tad viņš atkal iebāž kkādu huiņu un sākas viss no gala...
smieklīgākais, ka daudzi paši kļūst nožēlojami, cīnoties ar šo Sātanu :DDDD
0
Saproti Arfa... Uz pasaules Kretīnu tomēr ir daudz. Daži no tiem uz Mežaparku brauc... Jap, tas loxs dzīvo mežaparkā ;) Man principā pie dirsas uz garīgi nelīdzsvarotiem cilvēkiem, kuri cenšas ieskaidrot savu fekaino taisnību (taisnību?), bet ir tādi, par kuru debilitāte spakāpi var paņirgāties... Viņš pats vēl nesaprot, ka ir apsmieklu objekts.

PS - Ugga, lūdzu nobano viņu tak! Jeb uztaisi saitu speciāli priekš viņa! kautko līdzīgu mckaka.times.lv :)
0
Gribi ieņemt bobija vietu? :D
0
represētais sūds.
0
Šajā tēmā no 18 komentāriem (1. neskaitās jo tā ir tēma) ir tieši 3 komentāri par pašu tēmu, nevis cik bobijs ir debīls. Ja šo pašu rakstu būtu ielicis kāds cits, tad nevienam nekas neuztrauktu. Vienk visi ir pieraduši ka Bobijs ir īpatnis, tāpēc uz viņa aktivitātēm defaultā jāreaģē pēc bobijsejdirstmāns taktikas. Nenoliedzu ir viņš tāds kāds ir, bet kurš nu te palika nožēlojams (ARFA???)
0
Hmm, Enemy ir taisnība... Ja pat bobiks patieks kautko normālu (šaubos, ka tas notiks kādreiz) tik un tā viņam dirsīs virsū, jo viņš savu pirmo iespaidu parādij nepareizi... un pirmais iespaids ir tikai viens :p
0
"Nenoliedzu ir viņš tāds kāds ir, bet kurš nu te palika nožēlojams (ARFA???)"

Ja to ieliktu kāds cits, tad būtu jautājumi kādā sakarā tas jāliek.

Ja to ieliek Bobijs, tad atbilde ir bezjēdzīgi konstanta >:)
0
Bet kāpēc gan nevarētu paspriest arī par citām tēmām? Nedomāju, ka te visi būtu tik aprobežoti, ka tikai mūzika un kur nopirkt kerzas interesē.
0
nu ne jau tā.

man subjektīvi, piemēram, šis raksts ne sevišķi interesē.
izskatās, ka daudziem citiem ar tāpat.
0
Domāju, ka nebūtu problēmu apspriest arī citas tēmas. Bet, pirmkārt, ja tēmu sāk Bobijs, tad gandrīz visi viņam klups virsū neatkarīgi no pateiktā. Otrkārt, nav jau arī īsti pareizi, ja metālforumā tās "citas" tēmas ir vairāk, kā tēmas par mūziku.

Runājot par pašu šo tēmu, tad, manuprāt, večuks ir malacis un lai viņam veicas!
0
manuprāt, ŠĪ tēma ir bezjēdzīga. piekrītu tam, ka ir jārunā arī par ko citu, taču kaut kādi represēti veči šobrīd mani neuztrauc.
0
vienkārši bobiju satrauc kaut kādas citus cilvēkus pilnīgi neraustošas lietas un viņš domā, ka šādā veidā viņš piesaistīs publikas uzmanību, bet ir pretējs efekts.
0
nez, nez
man gan izskatās, ka uzmanības piesaistīšana viņam iet no rokas :D
0
nu.
tādā ziņā, ka cilvēki sāks interesēties par visam represēšanām, sapresēšanām un presi vispār.

izvēršas vienkārši fukof tēmas.
0
Nu pašreiz tēma ir tāda ka tur neko vairāk arī nav ko apspriest, jo nav zināms nekas vairāk par lietas izskatīšanu, tāpēc arī nevar nekādus tālejošākus bazarus vest par to kā varētu kkas mainīties LV un pasaulē. Tas gan nenozīmē, ka tāpēc jāapspriež Bobera identitāte...
0
nu man
te ieprikoliii pats bobijs ieliek rakstu no tvnet un tad gaida iznaakumu , -proti , kas tad tagad buus? Ko citi teiks, apdirsiis vai atbalstiis? Ja jau tu tik gudrs tad vareeji zem sava raksta pirmais kaut ko arii ieskribeleet....
0
uzrakstiit savas paardomas utt,,,,
0
JAUTAJUMS
PAR SITO :"Hmm, Enemy ir taisnība... Ja pat bobiks patieks kautko normālu (šaubos, ka tas notiks kādreiz) tik un tā viņam dirsīs virsū, jo viņš savu pirmo iespaidu parādij nepareizi... un pirmais iespaids ir tikai viens :p"

kaadu iespaidu tad man vajadzeja radit? laamaties un meetaties ar visadam krutulibam? tb lai es tiktu atzits muahahahaha :D
0
un vispaar es lieku visas sis temas forumos lai paanalizeetu kas pa putniem cilveki ir. nacionalie jautajumi ir loti in;teresanti. uz tiem parasti var baigas domas uzkert pie tam reizem ir patikami pareekt ka barins jampampinju striidas sava starpaa.
0
un tu nebūtu viens no tiem jampampiņiem? hehe

chill, every little thing gonna be alright
0
Nu un kur tad ir tavas baigās domas Bobsi? Ja reiz ieliki tik interesantu tēmu, ka neviens neko īpaši negrib runāt, tad varēji pats kko gudru pateikt sakarā ar tēmu. Tu jau neko nedari, lai paša uzsāktās tēmas nepārvērstos par Tevis nodiršanu. Izskatās drīzāk it kā tu provocētu citus, lai pēc tam klusībā pie sevis pasmietos par citiem, kas ir uzķērušies. Nu un ko tad tu no tā iegūsti? Mēģini tipa veikt kkādu uber psihoanalīzi skatoties, kā citi dirš tev virsū?
0
Laikam tikai bobijs spēj pateikt frāzi "nacionālais jautājums"... :D
0
Ha, hā! Man bija taisnība! Parasti Bobers cenšas atspēkot visādas muļķības ko par viņu pasaka, bet uz manu teoriju, ka šis speciāli provocē diršanu - nekādas reakcijas. Nu ko, secināsim, ka Bobsis ir atkosts!
0
es savu pateicu. nesapratat pashi vainigi.
0
Tu pateici vien to, ka taisi tēmas lai paskatītos kā cilvēki uz tām reaģēs, to, ka tev pie dirsas kādu iespaidu tu atstāj, to ka nacionālajos jautājumos var kkādas domas uzķert (lai gan uz jautājumu par tām domām tu neko tā arī neatbildēji) un arī minēji ka patīk pasmieties par to kā citi strīdās.

Es no tā visa sapratu, to, ko jau uzrakstīju - ka Tev patīk provocēt diršanos forumos. Tu arī neuzrakstīji neko kas liecinātu, ka tā nav. Interesanti, kāpēc tu tik ļoti izvairies no diskusijas par šo tēmu. Kur tava āriskā pašcieņa?
0
"nesapratat pashi vainigi." Hmm... Īstenībā man nav nekas jāsaprot no tevis teiktā, jo iedziļināšanos tajā, ko muldi, es uzskatu par lieku nodarbi. Tāpēc vienkārši izlasu un uzrakstu pretī pirmo, kas ienāk prātā ;) Un kā redzi, tas nav nekas pozitīvs... tāpat ir arī 95% šī foruma lietotājiem. This message will selfdestruct in:
5
4
3
...Boom!
0
nee nu man gan liekas , ka sii diskusija nenoved pilniigi ne pie kaa... nekas nemainaas....
0
ok Šņicel Tu esi tikpat gudrs kā bobijs.
0
''Tāpēc vienkārši izlasu un uzrakstu pretī pirmo, kas ienāk prātā ;) ''

un šī nebūtu lieka nodarbe? ralstīt pirmo kas ienāk prātā?
ja man kaut kas pirmais ienāk prātā, tad es bieži vien izšķiros par labu otrajam variantam - paklusēt un neko nerakstīt.
0
Ehh, jūs mazās krevetītes, tas bija domāts tā, ka es nedomāju lai uz viņa sūdiem atbildētu ar kautko gudru...
0
uh tī
0
Paga, sapisos... nu vopšem, lai atbildētu uz viņa herņu, nevajag iedziļināties... vārdi paši nāk laukā... man pohuj
Pievienot komentāru
Komentārus rakstīt var tikai reģistrēti lietotāji tapēc ielogojies vai reģistrējies!
Aktuāli
Forums
Online [0]
Pieslēgties
Meklētājs
Jubilāri
daemon_dawn (16 gadi)
Skuja (11 gadi)
skru (9 gadi)
Viskas