reklamdeveju neinteligence
0
Afrolatviskā asociācija "Afrolat" sola cīnīties, lai masu medijos neparādītos diskriminējošas reklāmas. "Afrolat" priekšsēdētāja vietnieks Džordžs Stīls uzskata, ka esot jārada precedents, lai reklāmu autori apdomīgāk veidotu savu produktu. "Afrolat" biedrības vārdā Stīls pauž nožēlu, ka pirms kāda laika masu medijos parādījās datortehnikas reklāma ar tekstu "kamēr melnie strādā, baltie atpūšas".

Lai arī zem teksta ir attēlota datortehnika baltā un melnā krāsā, teksts ir pirmais, kas piesaista uzmanību. "Teksts ir aizskarošs. Lai arī reklāmas devējs mums skaidroja, ka vārdam "strādā" ir tāda pati nozīme kā "darbojas", tas situāciju nemaina. Tad jājautā, kāpēc netika izmantos vārds "darbojas". Turklāt uz nepārprotamo reklāmas nozīmi ir norādījuši gan reklāmas pazinēji, gan valodnieki," stāstīja Stīls.

"Acīm redzot, konkrētās reklāmas veidotāji ir gan naivi, gan neinteliģenti, ja paši tic, ka reklāmai nav nekāda sakara ar diskrimināciju un nievājošu attieksmi. Ja reklāmas veidotāji nepārzina situāciju Latvijā, tad viņi ir neizglītoti. Ja viņi domā, ka šāda teksta izvēle neaizskars, tad viņi ir naivi," uzsver Stīls. Viņš pauda arī neizpratni par AS "Hansabanka" un datorražotāja "HP" vieglprātību: "Vai tiešām bankai, kura ir viena no lielākajām un populārākajām Latvijā, nerūp, ka tādā veidā tā grauj savu tēlu."

Stīls pauda bažas, ka reklāmdevēji un reklāmu veidotāji, cenzdamies radīt ko nebijušu, oriģinālu un kādam aizraujošu, nākotnē varētu radīt arī citām grupām aizskarošas reklāmas: "Šodien ir tumšādainos aizskaroša reklāma, bet pret ko neiecietība tiks vērsta rīt - pret sievietēm, bērniem, pret cilvēkiem ar īpašām vajadzībām?"

"Afrolat" par konkrēto gadījumu plāno vērsties arī Patērētāju tiesību aizsardzības centrā: "Cīnīsimies, lai reklāmas veidotājiem tiktu piemērots sods un lai šis gadījums kalpotu kā precedents turpmāk."

"Kāpēc mēs esam tik norūpējušies par reklāmu? Mediji ļoti ietekmē sabiedrisko domu un rīcību. Ja medijos parādās šāda reklāma, nav brīnums, ka ielās pret tumšādainajiem izturas kā pret nīstamu, nevēlamu, sodāmu sabiedrības grupu. Ja mediji nostājas pret kādu sabiedrības grupu, tad ļoti iespējams, ka konkrētā medija patērētājs izdarīs tādu pašu izvēli," skaidro Stīls.

Stīls aicināja medijus vairāk runāt par cilvēku dažādību Latvijā, dalīties pozitīvos stāstos, tādējādi mazinot neiecietības izpausmes ikdienā. Turklāt šis gads Eiropas Savienībā ir Starpkultūru dialoga gads, kad Īpašu uzdevumu ministra sabiedrības integrācijas lietās sekretariāts rīko dažādus iecietību veicinošus un dažādību popularizējošus pasākumus. Sekretariāts ir arī viens no "Afrolat" atbalstītājiem un sadarbības partneriem.

AS "Hansabanka" preses sekretāre Kristīne Jakubovska skaidroja, ka "reklāmu nav veidojusi "Hansabanka" - tā ir mūsu sadarbības uzņēmuma reklāma. Taču "Hansabanka" kā sociāli atbildīgs uzņēmums pauž nožēlu, ja reklāmas variants, kas bija nonācis publiskajā telpā, aizskāris kādas sabiedrības grupas jūtas."

Savukārt reklāmas aģentūras "McCann Erickson Riga" radošais direktors Edgars Stanga norāda: "Reklāma noteikti ir drosmīgs, bet baidos, ka pienācīgi nepārdomāts solis no "HP" puses. Tik tiešu norādi uz rasu nevienlīdzību darbaspēka tirgū bieži publiskajā telpā nenākas redzēt. Noteikti šī produkta mērķa grupā atradīsies patērētājs, kuru priecēs melnais humors, bet šaubos, vai reklāmas radītāji to sev nostādījuši par mērķi un saukļa iespējamās konotācijas ir rūpīgi pārdomājuši. Neesmu bijis ASV, Kanādā vai Dienvidāfrikā, bet kaut kāda iekšēja balss man saka, ka šāda reklāma valstīs ar lielu tumšādaino cilvēku īpatsvaru varētu būt ne vien aizliegta, bet pat sodāma."
Komentāri sakārtoti pēc to ievadīšanas datuma
0
Oho, arī "afrolatvieši" jau parādījušies...
Bet vispār, Bobij, ej gulēt; šo gadījumu jau kādu mēnesi visi mediji iztirzā.
0
iztirzaja un tiesibsargs palika ar garu degunu jo reklamdevejs atspekoja tos murgus ko tiesibsargs centas piesiet.
bet tagad stils nez no kurienes ir izracis to ka vot specialisti ir atzinusi ka tur ir bijusi diskriminacija.
stils ir nozelojams populists!
0
"Radīt precedentu" tas skan tik nodevīgi.
Apmēram tāpat kā ASV slepenā valdība radīja precedentu, lai varētu iebrukt Afganistānā.
Un kopijai nav ne vainas. Asprātīga. Nav tas trulums, kas bija iepriekšējoreiz "es grib tur kaut ko būvēt"
0
Var dirst cik grib, bet Vakenā WC tikai melnie šrubēja ...

Jāievieš jaunas sabaļas - "bobija ziņu stūrītis" un "nefolka sviesta ciba"
0
Bobijam jāiet uz "Panorāmu" ziņas lasīt! Tad es pilnīgi noteikti katru vakaru skatītos TV. :)
0
man tiešām sliņķis lasīt tos palagus, it īpaši, ja tie ir citāti...
0
Izkapt man starpcitu pirms kada laika piedavaja pa blatu tur izgadat vietu un apmacit ar runas dikciju , tikai es toreiz nepiekritu jo sakautrejos!
0
Vajag saņemt drosmi! :) Un runas māksla vienmēr noder. ;)
0
to piedavaja kaiminjiene kas dzivo zem manis.
domaju ka tapec ka neesmu ipasi ar vinu komunicejis
ka ari mana izstaba ir virs vinas izstabas
vel ari esmu lidz 2iem nakti vismaz spelejis wow un skana bija skala
pa dienu ir ticis laists Skyforger Overkill un citi daildarbi pilna skaluma uz 2.1 50W sistemas tā kā šaubos vai piedāvās.
0
nu tu kruts.
0
Ak jā, par tēmu runājot, prātā nāk sakāmais no viena Vonnegūta darba, kas skan aptuveni šādi:

"Kāpēc mums jādara sieviešu darbi", teica vīrieši?
Uz to sievietes atbildēja "Bet kāpēc mums jādara nigeru darbi?".

0
Izlasot to bullshitu nevarēju nerēkt par "Vai tiešām bankai, kura ir viena no lielākajām un populārākajām Latvijā, nerūp, ka tādā veidā tā grauj savu tēlu".

Kā tad tā banka grauj savu tēlu? No tā, ka negroīds pamanījis kautko "aizdomīgu" nevienam sliktāk nekļūst...Tāpēc jau klientu mazāk nekļūs un no tā, ka 3 nigeri aizies uz Unibanku, Hansabanka zaudēs padsmit latus.
Pabļaustīsies, pabļaustīsies misters Stīls un pēc mēneša lišķīgi smaidīdams ies kredītu palūgt.
0
Skyforger, Overkill :0

Pirmaas 2 muuzikas grupas, kuru klausiishana Ks Ks Ks beidzot atzinies!! Eu, tad tu tieshaam te esi gandriiz vai iistajaa vietaa, pie matainajiem, j0u
0
Bobijs ir true, ja tu nezināji!
0
Bobijupācija.
0
Hmmmm! Laikam vel zemak krist nava iespejams!
0
Hmm, nu ja, drīz arī kafejnīcās pasūtīt/piedāvāt kafiju ar/bez piena būs potenciāli bīstami. Lielais Tolerances Vagars Jūs Vēros Vienmēr un Visur!
0
Oficiante: Kafiju ar pienu/bez?
Klients: Man labāk patīk baltā...
Apsargs: pisnahui, tankš!
0
(Labojums)
Apsargs>Šveicars: Pisnahui, rasistu cūka tu, diding-badangg!!
0
Un arī mūsu iemīļotais black metal sagādās problēmas. Nosaukums aizskar kādu ļoti jūtelīgu rasi.
Tā kā savulaik kautkur štatos ir izskanējis ierosinājums termina "black" vietā ieviest "afro", tad klausīsimies "afro metal".

Un līksmība būs jo liela...
0
Afro metal :D
Nefolk - jaunu tēmu studijā, y0
0
"to piedavaja kaiminjiene kas dzivo zem manis."

es esmu vienīgais, kurš nokrita no krēsla? :D
0
Ko? Pareizi ir Afro-American Metal, ja kas. Īstajā Āfrikā neviens metālu tāpat nepazīst. Nav tur šitā (nederīgā) izrakteņa. Eu nu bļe es nupat pamodos, ārā izskatās pēc nez kādas ūbervasaras, bet nah rasa, auksti, johaidī, pag, ļauj nefolkam savākties.... COla Zero sūkā, pat no rītiem, nafig es viņu pirku??
0
kas tu darzinos dzivo nefolk?
Pievienot komentāru
Komentārus rakstīt var tikai reģistrēti lietotāji tapēc ielogojies vai reģistrējies!
Aktuāli
Forums
Online [0]
Pieslēgties
Meklētājs
Viskas