Intervija: GRONDH
+9

GRONDH logo4.decembrī, klubā “Melnā Piektdiena” notiks black metal koncerts “Under the Black Metal Siege”!

intervija by Šprote & Haralds Strapāns

Grondh

Pastāstiet vairāk par grupas rašanos?

Grupa radās 2007 - 2008 gadu mijā, kad arī sākās tās pirmie mēģinājumi. Tā kā decembrī tiks atzīmēta tās nu jau divu gadu pastāvēšana. Bet pašas rašanās iedīgļi stiepjas daudz senākā pagātnē ar vēlmi mūziku ne tikai baudīt, bet arī radīt. Likumsakarīgi, ka ar laiku domubiedri atrada viens otru un vienojās kopīgam mērķim tieši Black metal radīšanai. Nekas īpašs manuprāt. Kā jau lielākā daļa grupu.


Uz šo dienu grupas sastāvs ir?

Hellgar - ģitāra, Tyran - ģitāra, Throner - vokāls, Hellhurl - bass un Krišjānis - bungas.

Nosaukuma izvēle – Grondh?

Nosaukumu aizguvām no J.R.R. Tolkiena darba, kurā šī vārda nozīme ir - tarāns, veseris. Izvēle krita uz viņu, jo vārda tulkojums ideāli sakrīt ar grupas idejisko būtību.

Grupa skan saspēlējusies – iepriekšējo grupu pieredze vai mērķtiecīgi mēģinājumi?

Kā jau minēju, divi gadi nepārtrauktu mēģinājumu un darbs pie pašu materiāla radīšanas. Protams, grupas dalībnieku pieredze projektos kā Velna Krusti un Ocularis Infernum arī ir ļoti nozīmīga. Kaut gan dažiem no mums šī tomēr ir vienīgā pieredze.

Apgrieztais krusts – mikrofona statīvs izskatās iespaidīgi, par ko kompliments, skatuvei raksturīgās cūku galvas arī būs gaidāmas?

Paldies! Es uzskatu tā - jo trakāk, jo labāk! Tā kā nākotne sevī glabā daudz jaunu un labu pārsteigumu!

Jūsu pirmais koncerts bija „Disco At The Morgue” pasākuma ietvaros, kur nospēlējāt pārliecinoši labi un drusku vēlāk „Black Magic Tour” Igaunijā, kopā ar Ocularis Infernum, Dark Domination un igauņu grupām – padalieties iespaidiem?

Pašlaik ir tikai tie labākie. Laba atsaucība no klausītājiem un pozitīvas atsauksmes dod lielāku cīņas sparu, bet līdz ar to arī lielāku atbildību, lai neliktu nevienam vilties.

Kā uzņēma igauņi? Cik daudz alkohola ir vajadzīgs grupai uz vienu koncertu? Kādi kuriozi?

Pirms koncertiem Igaunijā mūs baidīja ar stīvu un grūti pavelkamu publiku, bet līdz ar pirmo koncertu Tallinā viņi pierādīja pretējo un uzņēma mūs ļoti atsaucīgi. Patīkami redzēt, ka pat klausītāji atnāk uz koncertu corpspaintā! Hellyeah!

To alkohola daudzumu izskaitīt ir neiespējami, he he! Galvenais lai ir tik daudz, lai varētu nospēlēt labu koncertu, bet pēc uzstāšanās vairs pat nav jēgas skaitīt, jāizbauda vakars par visiem 100%. Un ne vienmēr tas slēpjas alkoholā.

Visjautrākais bija uzdot igauņu meitenēm jautājumu - "Kā ir 12 mēneši igauniski?" Atbilde vienkārši graujoša - "cocks taste good!"

Ideoloģija – noliedzot jebkādu reloģiozitāti, kas jāsaprot, ka noliedzat jebkādu baznīcu un reliģijas ietekmi uz ikdienu ..?

Reliģijai neapšaubāmi mūsdienās ir ļoti liela ietekme uz cilvēku ikdienu un domāšanu, pret ko tad arī iestājamies. Reliģija, manuprāt, ir visidiotiskakais cilvēces izgudrojums. Tā cilvēce ir sniegusi daudz laba, bet darījusi ļaunu daudz lielākos apmēros, nekā mēs pat spējam iedomāties. Un vislielākais zaudētājs ir pats cilvēks, kurš šādā veidā padodas gļēvumā, utopiskam un ignorantam dzīves redzējumam, nemaz nemēģinot rast patiesas atbildes uz eksistenciāliem jautājumiem.

Kā ar sātanismu un okultismu? Vai grupa nodarbojas ar tumšajiem rituāliem un velna dzīrēm?

Neviens no mums neatzīst augstāku būtņu eksistenci, vai tas būtu dievs, sātans vai šiva. Sātans priekš mums ir tikai idejas tēls. Ideoloģisku un filozofisku atziņu sistēma zem simboliska nosaukuma. Līdz ar to mēs nepiekopjam nekādus reliģiskus vai okultus rituālus. Sātanisms manā izpratnē ir nepārtraukta paša individuālisma attīstība, kā mērķis ir maksimāli pietuvoties pārcilvēka - necilvēka būtībai.

Par ko ir lirikas? Un koncepts?

Lirikas tad arī ir par šīm sātanisma atziņām - klaji izaicinošas un antireliģiskas. Katras dziesmas lirika sniedz ieskatu sātanisma būtībā, kādu mēs redzam šo pasauli un kādu mēs viņu vēlamies redzēt un mainīt.

Dzirdēju salīdzinam Jūs ar Marduk, kā pašiem liekas, kas jāmin, lai saprastu, ko spēlē un kas ir Grondh?

Diemžēl šaubos, vai tas būtu veiksmīgākais salīdzinājums. Līdzības ar zināmām grupām ir jaušamas, bet nosaukt kaut ko konkrētu atturēšos, lai ar to nodarbojas kritiķi un klausītāji. Mēs pašlaik tieši strādājam pie sava individuāla skanējuma izstrādes, kas arī nes un nesīs auģļus nākotnē. Bet pamats mums ir 90to gadu Black metal, kuru mēs izpildām savā izpratnē par šo mūziku.

Kara pieteikums mūsdienu sabiedrības vērtībām un to sistēmai – par kurām vērtībām iet runa?

Morāli ētiskās vērtības. Visa rietumu kultūra ir balstīta uz kristietības, līdz ar  to uz Bībeles vērtību sistēmas. Daudzas šīs atziņas ir patiešām labas, bet lielākoties viņas ir cilvēka brīvību ierobežojošas vai pat iznīcinošas. Sabiedrībā valdošais stereotips, ka nereliģiozs cilvēks ir amorāls, ir vienkārši nonsens. Runa ir par patiesām dzīves vērtībām, lai arī cik nepatīkamas viņas būtu. Cilvēks piedzimst, vairojas un nomirst. Tas arī viss! Nekādu melu par dieva, pēcnāves dzīves, paradīzes vai elles eksistenci! Pasaule ir milzīgs haoss, kurā mums ir dots laiks dzīvot! Vērtības, kuras mums ļauj nodzīvot mūsu dzīves brīvi un patiesi, nevis dzīvi vienkārši noeksistēt cilvēka potencionāla necienīgā veidā.

Corpsepaint – daudzas grupas ir atteikušās no tā izmantošanas, Jums tas koncertos ir, pamatosiet?

Black metal ir ideja un mūzika, un ar visu tam izrietošo atribūtiku, tai skaitā  arī corpsepaint un spaiki. Tik vienkārši!

Ko paši klausieties un ieteiksiet citiem paklausīties?

Katrs no mums ir individuāls, bet Black metal mūzika mums ir vienojoša vērtība. Labas mūzikas pasaulē ir maz, tai skaitā arī Black metālā. Bet personīgi es varētu ieteikt Slagmaur, šiem puišiem ir kolosāla izdoma. Kaut gan katrs no mums jau ieteiktu kaut ko citu.

Latvijas skatuve - ?

Brīžiem jau šķiet, ka mums te skatuve ir krietni panīkusi, it sevišķi Black metālā. Citi sūdzas par krīzi, bet tieši viņā arī saskatām lielas iespējas. Tāpēc, kurš tad cels sunim asti, ja ne pats??? Un tiešām ceram sagaidīt jaunas apvienības rodamies arī nākotnē, lai mums pašiem šeit, Latvijā, būtu, ar ko lepoties.

Studijas darbus neplānojat? Albumu?

Krīzei, protams, ka ir arī savi mīnusi, ha ha! Bet nu šoziem norisināsies intensīvs darbs vairākās jomās. Darbs pie mājas lapas izveides, kā arī, protams, darbs studijā pie taustāma materiāla, ko būs iespējams nobaudīt līdz ar mājas lapas un myspace profilu palaišanu tīklā.

4.decembrī spēlēsiet „Under The Black Metal Siege”, Melnajā Piektdienā – Būs kas īpašs?

Būs gan! Pašlaik neko vairāk neteikšu. Nāciet un apskatiet paši.

Un nākamie koncerti? Un kas jākontaktē, ja vēlas Grondh klātbūtni vietējās baznīcas restrukturizācijas pasākumā?

Spēlēt pašu mājās ir kaut kas īpašs, un gūt atsaucību pašu mājās ir vispatīkamākais, tā kā nākotnē noteikti gaidāmi vēl koncerti, bet uz doto brīdi nekas konkrēts vēl nav ieplānots.
Un, ja ir nepieciešams kāds, kas pasniegtu uguni, sakontaktēt ir iespējams sekojoši - www.myspace.com/tyranprofile

GRONDH

Komentāri sakārtoti pēc to ievadīšanas datuma
+6
Intervija tik true, ka nevienam nav ko teikt - kas ir baigais retums truemetālā :D
+5
Intervija tiešām tīkama. Grupa ar Elektrā toreiz maijā baudāmi spēlēja, uz to pašu ceru arī 4 decembrī.
+6
Krišjānis ir vienkārši Krišjānis :D Mūdzi, varēji kko apokaliptiskāku izdomāt!
Interview laba!
+3
Ehehe, tas man ar iekrita acīs - visiem ellīgi pseidonīmi, bet pie bungām vienkārši Krišjānis.
+6
Gan jau ārzemniekiem Krišjānis izklausās gana eksotiski :D
+3
Krišs baigi pišs!
+4
Krišjānis ist more Krieg than any of them...
0
Bet tik un tā Shining nevienam nepārspēt...
+2
vispār jau - ist mehr Krieg, bet tas tā.

Lirikas tad arī ir par šīm sātanisma atziņām - klaji izaicinošas un antireliģiskas. Katras dziesmas lirika sniedz ieskatu sātanisma būtībā, kādu mēs redzam šo pasauli un kādu mēs viņu vēlamies redzēt un mainīt.

urghhh, cik īvl!
+3
Kas tur tāds ūber-īvl? Tā jau ir tā metāla esence.
0
kādu mēs viņu vēlamies redzēt un MAINĪT.

nu kamõn...
+2
Neviens jau neko nesāk darīt, iekams neuzskata to par vajadzīgu. Likt apzināties šo vajadzību arī ir gana pačotīga misija.
0
hunter
ur such a rTard...runa taka tads vannabe TRVE metaljors...
nu ir cilvekiem parlieciba?un?!labi ka neleka baleta pachkinjas pa maju pie britnijas muzona...
Ja ir parlieciba,ir sava dzives filosofija,kapec nevar likt to ieksha muzikaa?!
0
aj, nav ko man līst bleka diskusijās, neko es nesaprotu no bleka filozofijas, man tik dzert & ārdīties!
+2
Nē, nē, šitie puiki ir forši, veselīgi čuvaki. 4. noteikti jātiek uz konci.
+3
vai ta sātanisms ar nav reliģija?
+1
Nū bleks tas i smalki ! Klausos ar neviltotu baudu. Bet kad redzu tos skatuves teiāterus - ņirdziens nāk. Vopšem klausīties var, skatīties - nafig iespaidus bojāt.
+4
Geji un palaistuves arī krāsojas...
+2
Man patikt kā uzrakstīts!
0
:D apskatīju interviju un pirmais acīs arī Krišjānis iekrita :D Nav jau izmests un aizstāts ar Hellthrone ?
0
Ir jau ir.
Pievienot komentāru
Komentārus rakstīt var tikai reģistrēti lietotāji tapēc ielogojies vai reģistrējies!
Aktuāli
Forums
Online [1]
Lācis
Pieslēgties
Meklētājs
Jubilāri
MEDIEVAL (19 gadi)
Sedmenc (15 gadi)
Racējs (1 gadiņš)
Viskas