Sametis diskutē: Totāls "pozerisms" it visur
+3
Kārtējais no ārzemēm ieceļojušais vārds "pozerisms" – parādījies arī mūsu apvāršņiem. Pamatnozīme trakmetāla aprindās vien ir – tādi kā neīsti mūzikas veicēji un arī fani? Tie, kuriem ārējā atribūtika it kā svarīgāka par pašu ideju. Tie, kuri ar dvēseli ņemas cauri lietai, tie esot "true" jeb "patiesie"...

... patiesie? Bet kā tad lietas ir mūsu apkārtējā realitātē? Vēsturiski sanācis, ka dzīvojam valstī, kas aizņem kādus 0,01 procentu no sauszemes. Un arī tie 2,3 miljoni iedzītāji attiecībā pret nupatās jau 7 miljardiem "galvu" – tād nieks vien ir. Caur šo pašu niecību tad būtu īstā reize paziņot visai Zemeslodei par savu oriģinalitāti un ekskluzivitāti. Esam tādi un ne savādāki. Arī mūzikas frontē.

Mums vajadzētu savās aprindās radīt un producēt ko tādu, pret ko Īslandes visa veida "bjorkas" nobālētu kā daždien aizejošās dienas saulriets. Kādas ekstravagantas lietas būtu ar troksni (vārda tiešā un pārnetā nozīmē) jāpiedāvā pasaulei. Tādas, kas "kā īlens no maisa spraucas ārā", un kuras nevarētu apiet vai ignorēt.

Variants viens (jau runāju reiz par līdzīgu tēmu): pasaulē radies kaut kāds uzspēlēts dzīvesveids "hipsterisms". Lāgā par to es nezinu, bet pamanītās ārējās izpausmes ir gulēšana uz galda šķērām neizģērbjoties... Bet kamdēļ tad aizrobežu modernās dzīves cienītājiem nepiedāvāt ... tūtiņdreijāšanu, kas ir tā pati vien nekā nedarīšana un muļķa palaišana. Nosauksim to drusku angliskā versijā par "tutindry" (izrunāsim "tjūtiņdrai" :) ) Tas pats hipsterisms vien ir – taču daudzās valstīs meklēs "tjūtiņdrai" saknes un nonāks līdz Latvijai. Un varbūt izdomās – kādi tur ziķeri dzīvojas. Attīstot tēmu: uzveidosim kādas trīs trakmetāla bandas -ar latviskiem un netulkotiem nosaukumiem "krusta velns" (angliskojot "krustivelns"), "Melnās Aitas" (angliskojot "melnieites"), "Trekie zirgi" ("trekzirgs") un ejam uz pasauli. Parastai karametāliskajai mūzikai pievienojam elektronizētās ganu stabules un kokles.

Būtu daudz vairāk bandas, ne tikai SKYFORGER, kas jau apmēram tā dara. Un caur "true tutindrai" stilu ejam lielajos kontinentos. Nu apmēram tā, ... ja to nedaram, tad pārvēršamies par "pozeristiem". Jeb par "kārkluvāciešiem", kā vēl 19. gadsimtā sauca stila pakaļskrējējus, un kurus (Švauksta personā) tik meistarīgi aprakstījuši Brāļi Kaudzītes slavenajos "Mērnieku laikos".

Bet šodiena? Aizvien ejot, sacīsim, uz "Melno Piektdienu", šo rindu autors nosēcas – totāls pozerisms viscaur pa vīlēm spiežas ārā. Pat pašmāju mūzikas komndas savus segvārdus angliskojuši, dziesmas angliskojuši. Un pēc iespējas "true" stilā pozerē pakaļ kādiem citiem, kas aiz robežu stabiem jau savu lietu veikuši. Visi skatuves abās pusēs – ir melnā. Drīz vien savā starpā sarunāsimies angliski, pirksim "merčus" (merčendaizus, jeb konkrētās vakara grupas atribūtiku...). Un būsim pēc iespējas "true" līdzīgi, kā tiem tur pasaulē aizmalas t.s. lielajos festivālos. Un paši paliksim maziņi un melni... Vai ne?
Komentāri sakārtoti pēc to ievadīšanas datuma
+8
ne bez lepnuma vari pavēstīt, ka jau pirms gada latviskoju ''pozeri'' par ''stājekli'', tā ka latvisks tēmas nosaukums būtu: ''Sametis sarunājas: pilnīgs stājeklisms it visur''.

Ja ko rada ar domu pārsteigt, iekarot pasauli utt. tad tā jau tāda eirovīzijiska visiem dirsā līšana un pilnīgi galējs stājeklisms vien ir. Ja augstāk minētie Debesu Kalēji tā būtu prātuļojuši, tad skraidītu apkārt dredainām galvām un ar piekakātajām biksēm kājās džampazefakaapojot nevis spēlētu, kas pašiem tīk, liekot kluci uz visu pārējo.

+1
Nezināju, bet pavelkos no šāda vārda interpretācijas :)
+2
piekritīšu par latviskuma saglabāšanu. man arī pa ausīm griež, kad parastu džemperi sauc par "longslīvu" utml. bet ar to mūziku ir tā, ka jaunu riteni jau izgudrot ir diezgan grūti un gribot negribot sanāk tā pakaļtaisīšana kādam jau riteni izgudrojušam. un pat ja būs mums trīs skyforger'i, nākošie divi jau būs pakaļtaisītāji. un diez ko daudz mēs ar to pasaulē nepanāksim. tai oriģinalitātei jau ir jānāk dabiskā ceļā, no tīra talanta un laicīgi to pamanot un popularizējot.
+1
+ kārtīgs menedžeris "tūtindrai" grupai :)
0
"trīs skyforger'i, nākošie divi jau būs pakaļtaisītāji." - katrs nākamais klons taču arī ar savu pienesumu varētu prezentēties :)
+3
Vēl viens labs «pōzera» variants latviski — «zīmulis».

Jāpiekrīt par to, ka viens no latviešu folkmetāla plašas kustības iztrūkuma cēloņiem saistīts ar to, ka baigi augstu Skyforger to latiņu uzcēluši, līdz ar to jebkurš mēģinājums rakstīt latvisku folkmetālu izklausīsies pēc vāja pakaļdarinājuma.

Tomēr, ja paskatās, tad folkroka un vietējo skiffleru nometnē ir tieši pretējais — tas, ka jamiem «Iļgi» ir kā žanra paraugs, netraucē čumēt un mudžēt visādiem Imantiem Dakšiem, Rīsa Zvejniekiem, Kaspariem Dimiteriem, Uldiem Ozoliem utt.
0
Bet šī "čumēšana" ir tādā pozitīvā nozīmē, vispirms rodas kvantitāte- kas agri vai vēlu transformējas kvalitātē :)
+1
stingri šaubos vai, piemēram, Latvijā nenoliedzamami populārākajā žanrā (tautas masu ziņā) -šlāgermūzika, ir manāma kāda transformēšanās izteikti augstā kvalitātē. tā, ka viennozīmīgi gan nevar apgalvot, ka 'čumēšana' rada līmeni ar kuru iziet pasaulē.
0
u -> kas attiecas uz šļāgermūziku vietējo. Tad tā ir tikai vietējam patēriņam, kur 1) "viss sen sadalīts", t.i. pa LV "augšgalu" dzīvojas daži monstriņi. Kamēr apkārt - puspazīstamajā un "perspektīvajā" daļā: ir liela kadru mainība, kas nekam neļauj nostabilizēties. Tamdēļ nav izaugsme tur...
0
Par šlāgeri iebilde — vārds vietā! Varbūt tāpēc, ka viņi pat necenšas, viņi apzināti strādā tikai uz vietējo tirgu? Ja esi metālists, tad tev ir skaidrs, ka tev mūzika jātaisa tāda, lai arī citu zemju klausītāji nebūtu vīlušies. Bet šlāgeristam pie dirsas.

0
nu un metālā ir kaut kas savādāk? pa augšu stabili līderi, bet "perspektīvais" gals slimo ar kadru maiņām utml. un reti nostabilizējas.
0
nesaku, ka nekad nenostabilizejas
+1
"Stājeklis" kā poser jeb poseur latviskojums man īsti nepatīk, jo asociējas ar stāju, kas drīzāk ir "trū"jeb patiesuma izpausme. Tēlonis varbūt? Izliktenis?

"Logslīvs" jau nav tas pats kas džemperis, tas ir plāns krekls ar garām piedurknēm. Turklāt "džemperis" jau nebūt nav latviskāks vārds.

"Attīstot tēmu: uzveidosim kādas trīs trakmetāla bandas -ar latviskiem un netulkotiem nosaukumiem "krusta velns" (angliskojot "krustivelns"), "Melnās Aitas" (angliskojot "melnieites"), "Trekie zirgi" ("trekzirgs") un ejam uz pasauli."

Velna Krusti jau bija un visai vērā ņemami uznāca uz skatuves, diemžēl tikpat ātri nozuda. Es tā īpaši nesekoju līdzi personālijām, kur kurais palika, bet vai tik tik tajos pašos Grondh tur viens otrs nebija?

Mja, tūtiņdreijāšana varētu būt vērtīga valsts vizītkarte. Dažs labs politiķis jau ir pacenties, lai izskatītos pēc plānā galdiņa urbēju zemes pārstāvja, tad nu atliek tikai tam visam piešķirt kaut kādu vienotu nosaukumu un virzību.
0
u, metālā savādāk ir tas, ka pārāk šaura ir tā vietējā auditorija, atšķirībā no šlāgeristiem.
+1
bet "perspektīvais" gals slimo ar kadru maiņām utml. un reti nostabilizējas. ---> no tās slimības pēc iespējas ātrāk gan būtu jāizveseļojas ;)
0
+ pieļauju, ka arī folkloras mūziku lielāko ties taisa vietējam, ok, baltijas tirgum, nemaz īsti neapzinoties, ka varētu ar to prezentēties plašākā pasaulē.
0
u, metālā savādāk ir tas, ka pārāk šaura ir tā vietējā auditorija, atšķirībā no šlāgeristiem. ---> kādā brīvā brīdi katrs pirms sava kapa padomājam: a ko mēs esam darījuši, lai šī auditorija kļūtu plašāka?
0
+ pieļauju, ka arī folkloras mūziku lielāko ties taisa vietējam, ok, baltijas tirgum, nemaz īsti neapzinoties, ka varētu ar to prezentēties plašākā pasaulē. ----> cerams, ka rīt apzināsies ;)
+3
Plašāka? Vērst plašumā - pozerisms :)
Nez vai par katru cenu te vajag vērst ko plašumā - kam vajadzēs, pats atradīs.
+1
"kādā brīvā brīdi katrs pirms sava kapa padomājam: a ko mēs esam darījuši, lai šī auditorija kļūtu plašāka?"

Pag, pag, nevajag uzreiz te bobijdemagoģiju a la "Metālu - masās" uzreiz bīdīt. Īstenu metāla cienītāju procents ir tāds kāds viņš ir, un uzbāšanās ar metālu jau pozerisma pieaugumu vien veicinātu. Var gan iedomāties tam savas pozitīvās puses - ja smagā mūzika vispārīgi kļūtu pieņemamāka un attiecīgi arī pieprasītāka, tad droši vien augtu arī masveidība, un masveidība ir pamats, lai rastos arī kas izcilāks.
0
Pozerismu - noteikti nevērsīsim plašumā. Bet pieredze rāda: dabiskā veidā atrast, ka kāds nonāk pie manas "trakās mūzikas"-> tas ir pārāk lēns process. Salīdzinājumam: jā uz lauka jāataudzē mezš, tad labā uz reizi stādīt lietas koku nekā palaist pļavu pašplūsmā. Kad iesākumā viss aizaug ar mazāk vērtīgiem alkšņiem un kārkliem...
+1
Kā tad to lietas koku, metāla kontekstā, iestādīsi? Te tā analoģija nedarbojas, jo drīzāk tie stādītie izrādīsies kārkli, nekā pašplūsmā augušie.
+5
Intars vārdus no mutes izņēma - ja kāds pēkšņi, uz sitiena kļūst par skarbo metālistu, tad tikpat liela varbūtōiba, ka pēc gada Krabkoru vai Hipsterroku klausīsies, nekā tas kurš no caur Bondžovijiem, Viskīdžariem un Kredliem gadiem ejot uz to visu izgājis.

Tēlonis = aktieris;
Izliktenis = manekens.

:D

Vispār, var uzčibināt latviskošanas tēmu, kur ieteikt ko normālāku par kājenēm un vēl lielākiem valodnieku samurgojumiem.
+6
deviņdesmito gadu nogalē par „tru“ un "poserismu“ tika bieži diskutēts, pārmetot tā laika zināmām bandām pozerismu par pazīmēm ņemot piem.:
ja dziesmā tiek iepīts kāds lipīgāks meldiņš -> pozeris, jo „tru“ ir skarbs, un nekas lipīgs nedrīkst būt
ja kāda banda tiek pie kontrakta ar ārzemju leiblu -> pozeris, jo „tru“ nedrīkst saņemt naudu par radīto mūziku.
Principā šādi vai tādi piemēri kas norādītu uz kaut niecīgu komercijas pazīmi tupi tika pasludināti kā pozerisma pazīmes. Tobiš doma jau saknē ir līka, ja esi „tru“ tad sēdi savā pagrabā, ja koncertē, tad naudu par to neņem, vu varbūt tikai ceļu turp un atpakaļ, ierakstu vari ierakstīt, bet ja par to saņemsi naudu tad tu esi neglābjams pozeris.
Skaidrs ka laika gaitā visas kaislības ap „tru“ un “poser“ norimās. Bet bij smieklīgi.
Kas attiecās uz to oriģinalitāti mūsu grupām.. hmmm... nu kur var raut kautko mega oriģinālu ja mums tā rock/metal kultūra nav izveidojusies dabīgā ceļā bet ienāca diezgan strauji un 90' gados kad dažāda smaguma bandas radās kā sēnes pēc lietus, katra tomēr vairāk vai mazāk ietekmējās no kāda sava tābrīža ārzemju favorīta. Par oriģinalitāti vispār nevarēja būt runas... latviešu Death, latviešu Paradise Lost u.t.t. un tas ir tikai normāli ka cilvēks sajutis sevī smaguma pazīmes grib radīt kautko līdzīgu saviem favorītiem. Stipri apšaubu vai kāds speciāli taisot kārtējo gabalu pie sevis domā: "vot šitas rifs tai bandai ir labs, bik pamainīšu secību un tempu, un tas aizies kā hīts... ". vinmēr tak būs kāda konkrētā žanra ietvaros kautkas līdzīgs citai bandai, kautkas kopīgs...
Nepiekritīšu viedoklim ka SKYFORGER būtu oriģināli. Tīri no žanra tas nav nekas jauns, savukārt to ka viņi kā pirmie sāka izmantot folk-metal tas protams šamos padarija par ši konkrētā žanra pionieriem Latvijā. Un patiesībā ir diezgan stulbi ka šis žanrs tā arī ir palicis tiekai vienas bandas ietvaros. Manuprāt te ir klasiskais "vai vai vai.. ko tad mēs.. ko tad citi padomās bla bla bla..."
Bet pa lielam, kāda fig starpība ko domās? Paņemam par piemēru kaut vai netālo lielvalsti somiju kurā čum un mudž no folk-rock, folk-metal bandām. Tu vari vismaz 90% piekārt bļitku pozeris, bet tas netraucē šamiem spēlēt smuku (ne vienmēr) mūziku, uzstāties končos, lietot konkrētam žanram atbilstošu atribūtiku un tautai tas viss patīk... un kāda fig starpība ka varbūt mājās tu neklausies sūro folk bet izmanto tikai savā mūzikā? kāda fig starpība ka mājās gaļu tu griez ar parastu nazi nevis zobenu kāds esi attēlots uz albuma vāka? kuru tas krata.
labi... zapizģelsa es te...

+3
Somijā arī čum un mudž arī Death, Doom, Power, Gothic, Black u.c. novirzienu bandas.

90-to nogalē tās jau bija smirdīgā meža bleka ietekmes - ja nesēdi meža būdā un tavu radīto ir dzirdējusi ne tikai tava mamma un čupiņa izredzēto, tad vairs nav trū ...
0
Ko darīt, ja skaļi klausies savu mūziku, bet kaimiņiem nepatīk. true pazīme :D
0
"kāda fig starpība ka mājās gaļu tu griez ar parastu nazi nevis zobenu kāds esi attēlots uz albuma vāka? kuru tas krata."

Mani tas dažreiz pat pārsteidz, bet, acīmredzot, tas krata daudzus. Spriežot pēc komentāriem tīklā.
Uzsmiņķē līķa krāsu (ja jau latviski tad latviski, ne?), uzliec patronjostas, paņem cirvi, uztaisi grupas bildi, un pat pēc visiem šiem gadiem, kad tas sen jau nav nekas jauns, atkal, agrāk vai vēlāk, kaut kur pacelsies kāda apdomīga balstiņa - "he hē. baigais trū varriōrs, ja? droši vien piedirstu bikses ja satiktos ar īstiem vikingiem / dēmoniem / sātanu / ....(citi varianti)..."
"āhā hā, cirvi no mammas dzīvokļa paņēmis / Depo nopircis /... utt. utt."

Pasaulē ir gana daudz cilvēku, kas grib būt droši, ka būs kāds, ar ko kopā piedirst bikses, ka tas nebūs jādara vienam. Tas ir normāli.
+25
starp citu, par pozerismu var nosaukt arī katras tēmas nosaukuma sākšanu ar savu uzvārdu. >:-)
+2
665+!
+14
Lasu lasu un tā arī nasapratu, par ko atkal kādam validols un balderjāāāņi jāiepis vakarā...
Kas tagad jādara? Jāskrien kaut ka sacerēt, mēģināt dziedāt vai dejot? Un sūtīt producentiem uz ārzemēm? Un laikam visam tam jānotiek tautastērpā un tīrā latviešu valodā, kuru neviens nemāk jau apmēram gadus 800.
Sumējot OP, "kāpēc esmu piedzimis šajā nekur nederīgajā vietā, kuru neviens nezin, neviens neko nemāk un negrib... utt".
Jūs iemācieties kādu svešvalodu izņemto krievu, un paložņājiet pa metal related www. Jūs vispār nezinat ko nozīmē pozerisms, pakaļdarināšana utt. Tur tas ir tādos apmēros, ka galva sagriezīsies.
Sameti, tu dastal. Atņemsim pilsonību un nosūtīsim mācīt metāla mūzikas pamatus ziemeļbriežiem. Nu maz mūs, nu samierinies. ŠItā čīkstēšana aļa "mazā latvija ai ai ai". NU zb!
Jūs vispār priecājaties, ka mēs esam maz, ka mums nav nekāda mūzikas tirgus. Švedi, somi un citi grauž nagus un nevar savākt savos končos cilvēkus. Paskat, kas notika, kad valstī visi mētājās ar piķi! Sabrauca batiem kapitālistu zvaigznes un vietējie censoņi varēja ieskrieties. Tagad atkal haļavnais muzons krogos jauc gaisu tāpēc tādi lielie konči MP13 utt, kā vecos labos laikos palikuši tik atmiņā...
Agrāk pīpls lomijās uz ķīpeni, lai kāda kūts tur arī nebūtu, tagad visi grib sēdēt radison sas un pa logu vērot metallicas, ramštainu utt, paralēli izbaudot blowjob, ko izpilda no Jaungvinejas ievestas prostitūtes... latviešu tautastērpos!
Ai, jāiet dzert!
+2
Pastāstīšu savu pieredzi ar pōzerismu. Noķēpāt ģīmi ar, kā te latviskots, līķakrāsu un pēc tam ņemties pa skatuvi — skaidrs, ka tas ir sava veida pōzerisms. Bet arī vienlaikus māksliniecisks elements. Tāpat kā cūku galvas.

Pēc tam, kad mēs pārgājām no krāsas uz eļļas bāzes (ko grūti nodabūt no ādas nost) uz krāsu uz ūdens bāzes, kaut kā vienulaik iegājās, ka pēc koncertiem es nemazgāju uzreiz līķakrāsu nost, bet staigāju ar visu līķaģīmi līdz brīdim, kad varēja tikt dušā. (Vienreiz gadījās izbaidīt ļautiņus uz ielas, kad kāpām ārā no mašīnas.) Poļi, čehi, slovāki u.c. — šo tautību ļautiņi parasti ir naski uz bildēšanos kopā. Bet tepat Mellajā P. cilvēki nāk runāties, un tā gadās, kad pēc tam es sveicinu tos pašus ļaužus kādā citā koncertā, bet šie mani bez līķakrāsas neatpazīst. (Ar Neonzu, piemēram, šitā gadījās.) Tāda betmenīga sajūta rodas :)

Tāks, tas par vizuālo pōzerismu. Saturu, protams, nopōzerēt nevar — vai nu ir, vai nav.
0
Kāpēc Latvijā vairs nav nevienas citas folk metal grupas, tas ir labs jautājums. It kā interese par to būtu daudziem, bet tomēr vairākums mūziķu tomēr izvēlas spēlēt death, black, doom, metalcore. Ne jau tāpēc, ka Skyforger ir uzsituši augstu latiņu. Nav jau obligāti jābūt SF kopijai. Folk metālu taču arī var interpretēt dažādi, piemēram, gan seno mūzikas instrumentu ziņā, gan tematikas ziņā, gan vokāla ziņā u.c. Varbūt vienkārši nav daudz cilvēku, kuri pārzinātu šo jomu. Lai spēlētu folk metal, nepietiek tikai ar "es gribētu spēlēt folk metal stilā". Tā nu ir, ka tie, kas nodarbojas ar folkloru, savukārt neklausās metālu. Protams, ar izņēmumiem. :)
-1
Zyanide - kas par valodiņu no gramatikas viedokļa. Man jau patīk:) Bet te viens otrs uztraucās par neveselīgām atkāpēm no Endzelīna gramatikas ;)
+4
0
^jams vēl tikai mācās.
0
"Kāpēc Latvijā vairs nav nevienas citas folk metal grupas, tas ir labs jautājums."

Teorētiski jau ir gan. Cryptid tādi bija, vēl Metsatoll MP iesildīja kaut kad. Nu un tad vēl tehniski arī Balagury skaitās no Latvijas. Tehniski tādēļ, ka grupu ar albuma nosaukumu "Veļikaja Rusj" kaut kā īsti roka neceļas par Latvijas grupu saukt.
0
Tikpat labi var īdēt, ka mums nav Power Meta, Progressive Metal, Gothic Metal grupu ...
0
Gothic metal grupas jau tagad gan ir un arī agrāk ir bijušas, piem., Eternal Snowfall.
Par Cryptid biju piemirsusi, kaut kas bija uz Korpiklaanu pusi. Par Balagury nemaz nezināju un labi vien ir, ka nezināju.
0
tas ka ir / ir bijusi viena vai divas grupas ar nekas tak nav. No Gothic Metal nekas prātā nenāk. Ja nu vienīgi Heaven Grey tur var iebāzt un NightTales aiz auzīm pievilkt.
+1
Bija kādreiz tāda grupa no Liepājas "Insane" doom/gothic stilā. Tagad tie paši NightTales, nesen Nabā spēlējošie Irive, gan jau, ka vēl kas, tikai piemirsies. Daudzas grupas jau ātri nozied, tāpēc jau nepaliek atmiņā, turklāt ne jau visas var sameklēt arī metalarhīvos.
Ņemot vērā Latvijas iedzīvotāju skaitu un vispār metāla klausītāju/spēlētāju skaitu, tad ir labi, ka ir arī tās 2-3 gothic metal grupas.
0
Pa pusei pie progressive, pa pusei pie gothic varēja skaitīt arī Year Zero. Nez, kur šie noziedēja, man jau varen patika tas viņu demo, vispār daudzsološi likās. Dislocation jau arī pa pusei progresīvais, aptuveni Opeth garā. Ar power tiešām ir švaki, arī vienīgie power/prog kapātāji Distant Light jau kādus pāris gadus nav likuši par sevi manīt. Šķiet, ka šjā sakarā lielākās problēmas rada atbisltoša vokālista atrašana, gan jau spēlēt pratēji un gribētāji atrastos, bet ar dziedātājiem trūcīgi.
0
tas blondi čirkainais tipiņš no Distant Light agrīnā sastāva jau nu ar ļoti labu voc bij apdāvināts, kur ta jams palika? taisni žēl ka šitādi neprogresē tālāk.
+5
Labi gan, ka topika autoram pašam nepiemīt pat ne mazākās "pozerisma" iezīmes :D
Pievienot komentāru
Komentārus rakstīt var tikai reģistrēti lietotāji tapēc ielogojies vai reģistrējies!
Aktuāli
Forums
Online [0]
Pieslēgties
Meklētājs
Jubilāri
MEDIEVAL (19 gadi)
Sedmenc (15 gadi)
Racējs (1 gadiņš)
Viskas