Viduslaiki
0
nu vo esmu aizdomajies lidz shim. gribeju teikt ka man pasham patik shii teeema, ja tur kaujas utt gan filmaas gan muzonaa, tur karalji, smukaas princeses utt. Jā un veel tie cilveki kam tas patik velvairaak, kas piedalaas visaados viduslaikiem paredzeetos sveetkos utt. ko gribeeju teikt? tas viss ir labi, bet man liekas ka cilveeki parak daudz kaut kaaa idealizee, romantizee tos viduslaikus, jo iistenibaa jau labi dzivot vareja tiaki ja esi kings vai vinjam tuvu stavosha persona. ja tu tads parasts zemniekjelis dzivo savaa buudaa, pa nakti atjaaj gajs gisborns ar saviem dzhekiem, izvaro pa visiem tavu sievu, tavu 9gadigo meitu un pashu vel profilakses deelj izpis dirsaa, un ko tu vari padariit? nu nu..neko un veel..nu iedomaajieties ir nakts, novembris, tresho dienu jau nenormaali liist un ir slapjsh sniegs un tev nakts viduu caureja panesaas, tu pis uz tuvako graavi, pljuuti sniegaa un lietuu, pa nakti jau uz upi neiesi mazgaties, pohuj ies atpakalj tads guleet, gan jau no rita tos sakaltushos suudus nokasiishu..principaa gribeju teikt ka visa taa viduslaiku lieta gan filmas gan textos utt ir zaibis, bet domajot par sho ir patiess prieks ka dzivoju shaja laikaa...( ceru ka viduslaicinieki mani tagad moraali neizkastres:D)
Komentāri sakārtoti pēc to ievadīšanas datuma
0
Tie paashi brunjinieki arii laida visu brunjaas iekshaa un pa tiiriishanu nemaz nedomaaja.
0
he..un par tadu lietu kaa zobarsts man pat bail iedomaties, pie musu supertehnologjijaam tas ir nepatiikami, bet tajos laikus nu...
0
Nezinu cik tā tiesa, bet ar Vūpiju Golbergu (laikam) kaut kādā viduslaiku filmā rādīja, ka bruņinieku piedirsumus izlaistīja ārā, respektīvi, paej zem spaiņa no kura gāžās ūdens... Viduslaiki jau ir diezgan paliels posms, ir laiki (viduslaiku sākums), kad tik traka drāšanās un netīrība nebija.
0
Nu gan sākās! Kurš jums te romantizē Viduslaikus? Pasarg.... Nu gan, cienījamie, jūs kaut ko jaucat, viduslaikus neviens neromantizē! Ko jūs zinat par viduslaikiem????
0
Lidz tam cik sudigi butu zemniekam viduslaikos nakts vidu un piekam vel novembri sakert caureju es neesmu domajis, bet ideja intresanta, par to ka vins cinas ka tik saturet sudus sevi lidz uzaust gaismina. Pilsetas viduslaikos visus sudus un atkritumus gaza pa logiem ara uz iela, sajuta laikam bija fenomenala ja tev no rita uz galvas uzgaz blodu ar samazgam.
0
nu es uz tiem viduslakiem paskatiijos tadaa shauraakaa redzeslokaa..tiiri sadziviskajaa...nu nav nekaads kaifs tajos laikos dzivot, un par to romantizeeshanu..nu kaa tad sauc to padariishanu kad atsevishkji laika posmi tiek godaa tureeti, ar labu vaardu aizrunaati...piem visie tie dziesmu teksti kad es kaa varens karotaajs, varonigais jurasbrauceejs, filmas par visaadiem viduslaiku sveetkiem, tur baigie teerpi utt.
0
viduslaiki... sekoja Romai, kur bija kanalizācija, siltais ūdens, higiēnas iestādes utml
0
Nu ja tika atnaca visadi Germani un citas tautas nopostija Romas imperiju un izdomaja ka romiesi dzivoja sudigi un tapec laikam saka visu no sakuma.
0
interesanti laiki bija, nu bet lainu kaa ssie laiki man iet tuvaak pie sirds
0
lai nu ka, bet vidus laiki ir kolosals piemers ka karu del var nolaistie gan tehnika, visa pareja, lidz bezmazvai akmens laikmetam.
0
taapeec jau arii biezhi bija visaadi meeri un lepras, no lielaas netiiiriibas, jo arii jau peec lielajaaaaam kaujaam manupraat kritushos nenovaaca un neapraka bet gan pameta turpat lai puust, nu taa arii visas indes izneesaajaas pa visu pagastu.
0
Kritusos tikai muks nogaja apslacija ar udeni un aizpisas dzert baznicas vinu.
0
ja un ta radas filma undead, nu pilniigs suuds, kur redzets ka metiorita gabali pataisa cilvekus par zombjiem,
0
Tā tā, kas te par provkāciju. Jūs Universum ko piedāvajat? Lai tie, kas "tēlo" mūsdienās buņiniekus un vicinās ar zobeniem, tagad vēstures patiesas atspoguļošans vārdā lai sāk dirst savās bruņās, uzvesties kā jūs pieminētais Gajs Gisborns un drāzt visas tuvāko māju meičas, nemazgāties mēnešiem, un veikalā naudas vietā iedot pa bieti pārdevējam un izlaipīt vietējo nepareizjajiem dieviem ticošo sektu pulcēšanās vietas? Es ceru ka es jūs pareizi sapratu. Jeb jūs iestājaties par naturālismu kino mākslā?
He he, atcerējos pāris porņukus, kuros ir viduslaiku tēmas! Jā, ja pēc noteikumiem viss būtu, tad orālais sex tjos laikos pat teorētiski nebija iespējams.
Ā, un vēl es esmu stāvā sajūsmā par visiem Latvijā esošajiem "bruņiniekiem", kas uzvelk vācu laiku bruņas un ir par sevi stāvā sajūsmā. Tas ir labi, ka mēs fanojam par tiem, kas kāva un drāza latviešu ciltis un piespieda mūs žīdu izdomātam dievam ticēt. Kāpēc tad nestaigājam krievu armijas formas tērpos? Vai VDK zilajās formās? Ko ta gaidam. tas taču ir tieši tas pats. Un par Rīgai800 izrādēm vispār nerunāsim - viena naidnieku parāde un nekas cits.
0
Cik es saprotu runa nav par to lai mes te tagad atdarinatu viduslaikus, bet gan filmas un literatura nesaskobitu faktus un pes tam vel pretendetu uz kautkadu autentiskumu.
0
NU jā jā, saprotu taču. Prosta piedūra tāda doma, ka ierodas TV uz pagrides bruņinieku pasākumu a tur... katrā stūrī viens vidulaiku autentiskums nolikts :DDD
0
Tadu reportazu gan butu jautri skatities. :)))))
0
Andrejs Volmārs speciāli Panorāmai no.... hm.... eēē.... nu.... a a a autentiskā viduslaiku festvāla "Gajs Gisborns forever!!!"
0
Marlix, galigi ne to es piedaavaaju...vienkaarshi aizdomaajos par viduslaikiem izsleedzot visas taas uzskataamaas lietas ko mums piedaavaa filmas, gramatas utt..nu tiiri taa par normaalaam cilveeeka vajadziibaam un taa..es jau te nevienu nenolieku..tie kas teelo brinjiniejkus lai teelo, vieniigi domaaju ka tiem kam patiik tos brunjiniekus teelot pashi diez vai gribeetu izbaudit vidslaiku priekus uz savas aadas.
0
Un fona tam visam skist sudi un ir dzirdami kliedzieni "ne tikai ne manu sievu" utt. :))))
0
Kāpēc tu tik kategoriski uzskati, ka gramtās nekā nav no to laiku ārprāta. Aizmirsu autoru, bet grāmata saucas "Anrī IV vīra gadi" laikam, tur nekaas seviškī nav izpušķots. Kaut kāds augstmanis kāva lauku meitas lai uzšķēstu viņām vēderus, jo kājām auksts bija. ielika pasildīt. Luvra piediršana arī nav slēpta, līķu kaudzes utt. Vajag pareizo literatūru lasīt nevis "Ganuzēns un velns" vai kaut kādu tā laika komercgaradarbus (Dimā stilā), kuri bija domāti porcelāna cilvēciņiem ar gaišām domām par prinčiem un princesēm.
0
bljee tas skats 13.kareivi kad tie vikingi no riita izskalo muti un izpunkjojas vienaa lielaa uudensbljodaa ko dod pa rinjkji ...kas var buut jaukaaks, taadu atrakciju arii vajadzeetu ""Gajs gisborns forever" festivaalaa:DD
0
Ganuzens un velns ir labs...kas var buut labaaks par to kaa vecais labais janka panjirgaajs par velnu, liek tam aitas vilnu stiept taisnu
0
Tu esi avangardists, tā teikt. Man tas nebija prātā ienācis par to aitas vilnu.... :))))
0
universum nu tev taada prikoliiga teema...protams viduslaiki ir diezgan druums laiks, bet peec tam naaca gaishaaki laiki..toties dereetu tagad kaadu kaartiigu trasheri uz turieni aizsuutiit...es varu dereet ka kaadu pusi no vinjiem sadedzinaatu saartaa...
0
www.medievaltimes.com/
nu redz..lai slaveeti viduslaiki!!
0
nu ja tas ir saits par viduslaiku atrakciju parku.
0
Marlik, vācu bruņas mūsu (latviešu) viduslaicīgie bruņinieki velk tamdēļ, lai būtu spējīgi turpnāt piedalīties arī citos pasākumos, latviešiem, nekad nav bijuši bruņukrekli un bruņcepures, tikai ādas mētēlītis attiecīgi kas zem tā... Ja bruņinieku turnīri un brustiņš (laikam tā viņu sauc, nekādi nevaru atminēt) notiktu vīriem cīnoties tikai ādās vien, daudz gribētāju un vispār vai tādi atrastos būtu, kas gribētu piedalīties bruņinieku turnīros viduslaiku festivālos... Bet no otras puses, kādam ir jābūt vācietim, lai notiktos cīņa (un spētu attēlot inscinējumu).
0
Balrogh, tavs komentārs bija veltīts viesiem, kuri jau kaut ko iepļurkstēja pirms tevīm?
0
Balrogha koments bija garām ejot ar lielu pārākuma sajūtu pār visiem mums mirstīgajiem, kuri neko nerubī no šīs tēmas.
Pagān. Labāk ādas vamzīši. Toties savi nevis iekarotāju.
0
Izskata ziņā protams labāk, man draugs cīnoties vismaz bruņukreklu cenšas noslēpt zem ādas vamžiem... Bet kā jau teicu, drošības labad tiek vilkti bruņukrekli un ķiveres.
0
Pagān, bet man tomēr liekas, ka dzelži bija gan mūsējiem senos laikos... tad jau viņi nevienu kauju nebūtu vinnējuši, viņus taču elementāri sakapātu... un vai ta nu šie bija tik stulbi, ka nesavāca kritušo vāciešu bruņas? nez, bet par tām ādām man liekas dīvaini...
0
Nebij, nebij, tas nebij vajadzīgs, jo mēs bijām brāļi mežoņi! Tad kad sākās riktīgais apbruņojums tad jau vairs nebijām pie varas un pat ieročus aizliedza nēsāt zemniekiem... Latviešiem vienkārši bija vieglāk kustēties un cīnīties, nebija raduši vēl ar papildus slodzi. Katrā ziņā, cik man zināms, nav rakstīts hronikās, ka mūsējie būtu apbruņojušies, nedz arī atrasts. Mūsu karotājiem bija drosme, ādas, ieroči un aproce nenoņemamā.
0
Veiklie veikluļi... zip zap, un nav vācieša. Tik nopakst pastalas sūnās.
0
aproce nenoņemamā. kam tā bij domāta? kādām īpašām manipulācijām? ;) un, es tomēr īsti nepiekrītu, jo ar bruņam mūsējie varēja būt pazīstami jau no vikingu laikiem, kaut vai parastais chain mail. nu, citādi nevarēja bruņinieku novākt, ja nebija labu tērauda vai vismaz dzelzs ieroču un bruņu. kalpiņus varēja vēsi apslepkavot, jo tie nevalkaja bruņas, bet bruņinieku...? nē, es neticu, ka mūsējiem nebija kaut vai primitīvu dzelžu. cīnīties ar bruņinieku tad būtu pašnāvība. cik es zinu, dzelzs gredzenu kreklam nevar principā ar zobenu cauri izdurt, nedz ar cirvi to pārcirst. tajā laikā, vienīgais, kas varēja glābt, bija krietna vāle, jo tā varēja sadragāt kaulus, un lielākoties cīnītāji bruņās mira no smagiem kaulu lūzumiem un iekšējas asiņošanas no drausmīgiem sasitumiem. arī zobenu, ja kas, izmantoja kā vāli. bet pliks senlatvietis pret dzelžos kaltu bruņinieku? nē, neticu. tad jau mūsējie bija nindzjas vai karatisti, ja varēja atskaldīt bruņinieku... :S
0
un, Pagān,kad tad sākās īstais apbruņojums? chain mail ir pazīstams no senās romas laikiem, un pārsvarā visus viduslaikus tā bija dominējošā bruņu forma. 13.gs vāciešu bruņinieku apbruņojums sastāvēja tieši no chain mail. ļoti universāls, labs apbruņojums. labi, bruņinieki sastādīja tikai neicīgu daļu no krustnešu karaspēka, jo vienkāršie karavīri nemaz bruņas nevarēja dabūt, jo tās bija fantastiski dārgas. un ordenī ņēma tikai muižniekus, kas bija bagāti, un varēja nopirkt sev bruņas. parastie karakalpi nemaz nebija bruņoti, bet tieši viņi sastādīja karaspēka galveno daļu. tomēr, bija paradums pēc kaujām, ņemt kritušo bruņas sev. tā arī kalpi varēja vismaz teorētiski tikt pie bruņām. un, senlatvietim būtu nereāli uzvarēt vēlāko laiku bruņinieku, ar plākšņu bruņām (plate mail) pret tādām ko iespēja vienīgi super augstas kvalitātes tērauda zobens, angļu strēlnieku bultas, smaili pīķi vai kara āmuri. turklāt, šādas bruņas nemaz neierobežoja kustības, un bruņinieks bija perfekti apmācīts cīņām, tā kā, vienīgi esot bruņoti kaut mazliet līdzīgi, senlatvieši varēja atskaldīt vāciešu bruņiniekus. protams, viens pret vienu, 80% gadījomos vācietis būtu uzvarējis, jo tomēr, dzelži ir dzelži, un Pagān, piedod, bet mūsējam bāliņam būtu vāks. mūsējie jau kaujas vinnēja tikai ar partizānu taktiku. un klajā laukā cīnoties, vienīgā kauja, kas būtu mums par labu, bija durbes kauja, jo tur bijām kopā ar leišiem, kuri bija tomēr biju advancētāki. un, kā ar senajiem kuršiem? viņi taču cīnījās ar vikingiem, kuri pazina bruņas. nevar būt, ka viņi nesadomāja sev arī iegūt kādus chanmail un bruņucepures... tā kā, es tomēr uzskatu, ka mūsējiem bija bruņas, jo citādi, nu nevarētu mēs uzvarēt nevienu kauju tik vienkārši, kā parasti stāsta. te nu mums vislabāk jāruna ar kādu viduslaiku cīņu ekspertu, kas pazīst tā laika apbruņojumu un tā izplatību pa reģioniem. turklāt, kas par brāļiem mežoņiem? tas nozīmē, ka mūsējiem bija neorganizēts bars, iepretī organizētai un apmācītai armijai. un, pats zini, ar ko tas beigtos. organizācija un disciplīna vienmēr ņem virsroku pār barbarisku mežonīgumu... un, kāpēc vāciešiem būtu japiemin pretinieku ieroči, bruņas vai kas cits? viņu acīs, senlatvieši bija barbari, kurus nicināja...
0
Diemžēl, bet Tu kļūdies Ēdenesnezvērs, jo saku, pierādījumi, ka latvieši cīnījušies ar bruņām praktiski nav, ir tikai atrasts bruņukrekla gabaliņš piesiets pie pie jostas, laikam, kā suvenīrs. Mūsējie izgāja uz to ka ir daudz un veiklāki nekā bruņinieki, jo toreizējā ķermeņa masa un spēks bija stipri nesalīdzināmāka. Kā jau teici ar vālēm, ja tā patās (bez svina pielietas) vāles iemauc pa galvu ir dulla sajūta, tad ar svina pielietu milnu ir gar zemi. Un tiem vāciešiem, laikos kad karojām, ar nevārēja būt visai armijai bruņas, tikai atsevišķas kavalērijas, jo tomēr tās bija jāpārvadā... Bet caur bruņukreklu var izdurt zobenu, ir pieredze, ka ar nazi pat tas ir izdevies un ņemot vērā, ka latviešiem pārsvarā ir bijuši zobeni kā arābiem (viena pusei līks gals) un tā patās ciematā, labi ja 10 vīriem tādi bija, jo pārsvarā cīnījās ar cirvjiem, jo katram vismaz 2 bija, kuri vienmēr pie jostas karājās un ar tādu (noasinātu) mierīgi var pārskaldīt ķiveri. (Tagad biju Apuolē 854 gada dienas svētkos, kur draugam (ar neasinātu zobenu, trulu) iecirta riktīgas rievas ķiverē, tā ka...). Es negribu tevi Ēdenbeast aizvainot, bet, manuprāt, manas zināšanas par senlatviešiem pārsniedz tavējās... Un vēl, 13. gs, jau kari praktiski nenotika, vēl karoja, bet lielas ļaužu masas un ar viltu vairāk, no muguras nožmiedza utt... jo pārsvarā, tas ir tas laiks, kad jau sāk vācieši par kungiem latviešu zemē kļūt. Tā ka paskaties arī uz laiku. Vēl mums bija šķēpi, kas caur bruņām diezgan labi dūrās. Es pats esmu piedalījies vairākos viduslaiku festivālos un ir daduz draugu cīnītāju un tie arī apgalvo kā viens (kuri arī ir arheologi un mācās LU Filozofu un Vēsturnieku fakultātē) - bruņu mūsējiem nebija. Un ja doma, ka vilks nost trofejas un vispār vilks nost no nosista cilvēka viņa apbruņojumu, tas senlatvietim neliktos vilinoši, jo tomēr cilvēka svētumu viņi godināja un ja viņš ir miris, tad ir miris un valkāt miruša cilvēka mantas nebija tas ko vēlējās un ja pat tā būtu, tad dzelzs diezgan noderīgs un drīzāk to pārkausētu kādā cirvī, lūkšās, zobenā, vai uzstaisītu kārtīgu laktiņu he he.
0
Marlix.
°Nekādas pārākama sajūtas (kāpēc gan???)! Vienkārši par romantizēšanu......
0
Un par to aproci Ēdenesnezvēr (Edenbeast) - tādas bija visiem karavīriem, kas ierādīja viņa kārtu, piederību. (senlatviešiem tādas bija, vai citām tautām, es īsti nezinu, bet baltiem varēja būt, varbūt, varu painteresēties, ja ir vēlme).
0
Edenbeast & Pagaan, palasiet šeitan. Iespējams tā nav absolūtā patiesība, tomēr Māris Atgāzis ir lielāks speciālists šajā tēmā nekā jūs.
/img/Atgaazis/Atgaazis_011.jpg
/img/Atgaazis/Atgaazis_012.jpg
/img/Atgaazis/Atgaazis_013.jpg

Skanēts no Latvijas Vēstures Institūta Žurnāla 2002.gada 3.numura.

Par gredzenu bruņukrekliem no savas puses piebildīšu, ka tie ir pazīstami jau no 8.-6.gs. pirms mūsu ēras. Ir atrasti to fragmenti ķeltu kapos.

0
Jā, tas man jaunums, bet kā jau minēju, jāskatās ir laiks (gadusimtenis). Lai gan bruņucepures bija, kā jau Māris Atgāznis raksta, tomēr bruņukrekli tik daudziem nebija... Bet nu jāatzīst, ka biju iebraucis auzās ar iepriekšējiem komentāriem.
0
Bet ko Tu pats Juod saki, tad bija tas lielais bruņojums vai nebija? Vai mūsējie izgāja uz vairumu un veiklību, jeb uz apbruņojumu?
0
es gan nepalasīju kas tur iepriekš teikts, bet Pagāns: cik ta reizes "mūsējie" varēja uz vairumu paņemt? 2? un viss: vairums beidzas...
ai, vari neatbildēt...
0
Nedomāju, ka bija dižens apbruņojums.
Taču domāju, ka par bruņām nevar spriest tikai pēc tā, ko izrok no zemes. Tāds dzelzs gredzenu bruņukrekls mitrākā zemē jau pēc vairākiem gadu desmitiem sarūs tiktāl, ka nav atpazīstams. Un tie bruņukrekli, kas bija vietējo ļaužu lietošanā, domāju, tika pārkausēti un izmantoti citu priekšmetu kalšanai, jo dzelzs bija dikti dārga un to laiku ļauži nedomāja par vecu dzelžu kultūrvēsturisko vērtību, par kuru mēs šodien tik ļoti sajūsminamies.
0
es priecājos, ka mana teorija ir radusi pietiekami spēcīgu apstiprinajumu, un tāpat esmu priecīgs par to, ka Pagans ko vairāk uzzinaja par mūsu tautas seno karotāju apbruņojumu :) Pagān, vēl kas, pārāk neidealizē mūsējos, ja mēs bijām mežoņi, tad arī mežonīgi un barbariski uzvedāmies kara laukā... ;) es kaut kur dzirdēju, ka kurši, kad izvaroja sievietes kādos uzbrukumos, ar zobenu atlauza tām kājstarpi... un, par vairumu un veiklību - pret viduslaiku jātnieku karaspēku bija tikai daži pretlīdzekļi - pīķu siena, strēlnieki, slikts ģeogrāfiskais stāvoklis (purvs, mežs, nelīdzens lauks), slikti laika apstākļi (lietus + mālaina zeme), lamatas, un līdzvērtīgs bruņinieku karaspēks. ja saules kauja būtu notikusi citā vietā, kur nebūtu bijis purvs, mums nebūtu baltu vienotības dienas... tāpat, uz līdzenas zemes kādi 300 ordeņa bruņinieki varētu izārdīt un izkaut kādu 1000 vienkāršo zemessargu. es tomēr kaut ko nedaudz arī zinu no senajām kaujām, nevajag tapēc mani tik ļoti apšaubīt. ja es nepiedalos bruņinieku klubos, un neesmu vēsturnieks, es tik un tā šo to zinu par to, jo eksistē internets, draugi, kas ir šādos klubos, kā arī visu bērnību esmu lasījis bruņinieku grāmatas ;) mēs visas kaujas uzvarējām tikai pateicoties izdevīgam ģeogrāfiskam stāvoklim, lamatām un veiksmei. atklātā kaujā, es tomēr nedomāju, ka mūsējie noturētos pret ordeņa bruņinieku kavalērijas triecienu... tu jau noteikti zini, Pagān, cik apmācīts un sagatavots bija īsts bruņinieks. iesaku kaut kur tev dabūt Aleksandra Grīna grāmatu "Varoņu grāmata" brīnišķīgs materiāls par senajam cīņam un senajiem varoņiem. un saules kauju vācieši zaudēja aiz lepnuma (tur būs rakstīts). redz, mestrs folkvīns novērtēja situāciju, un saprata, ka viņiem ar jātnieku triecienu neko nepanākt, jo viņi bija purvā, bet vairākums vācu bruņinieku, tostarp arī vairāki grāfi, atteicās cīnīties kājās stāvot, jo, redz, viņi esot bruņinieki, un viņiem nav jācīnās kopā ar zemniekiem, kājās stāvot. kad jau kauja tuvojās izskaņai, un vairums bruņinieku bija apsisti dēļ tā, ka viņu zirgi nevarēja paskriet, folkvīns un vēl daži nolēca no zirgiem, bet bija jau par vēlu, viņus nomāca ar skaitu... ja viņi no sākta gala būtu cīnījušies kājās stāvot, nebūtu mums baltu vienotības dienas... vai, vismaz, kauja būtu neizšķirta... jo, vienkāršs zemessargs, ar sūdīgu bruņojumu, kādi pamatā bija seno latviešu armijā (balstos uz Juoda sniegto materiālu), nu NEKĀDI nevarēja uzveikt bruņinieku, kuram bija visi, pēc tā laika tehnikas jaunakajiem standartiem atbilstoši, ieroči un bruņas...
0
Kaut ko līdzīgu par pārkausēšanu jau minēju... Bet bronza gan saglabājoties un bija kaut kas teikts, ka daži nedaudz bruņas ar bronzas riņķīšiem greznojuši, un ja kurši savējos kritušos dedzināja, tad jau (ja samaitāts bruņukrekls, kas piederējis viņam) viņam kapā lika, kā bruņu cepures, kā Māris Atgāzis rakstija, ka nelietojamās lietas līdzi kapā lika, gan jau tad būtu kādā kapā atrasts, kaut kāds rūsu daudzums, kas varētu būt bruņukrekls.
0
Es jau neapšaubu tavas (Ēdenesnezvēr) zināšanas, tikai neveiksmīgi centos paspilgtināt savējās he he. Bet ārī Saules Kauju (cik esmu lasījis) diezgan nesagatavoti no mugurpuses pārsteidza, tā ka ne tikai lepnība, bet arī pārsteigums nepatīkams viņus piebeidza kā rezultātā Baltu vienības dienas mūsdienās... Un tā patās, tie kas tika sūtīti cīnīties ar pagāniem, liela daļa karavīru bija tie paši grēcinieki, zagļi un bla bla (to jau nu noteikti zini) un viņiem nebija tik liels laiks sagatavoties kaujām, kā īstam bruņiniekam. Bet par to kuršu varmācību, tā ka neesmu neko tādu lasījis, nevaru apšaubīt, bet tas, ka viņi nežēloja vikingu zemēs iedzīvotājus, tas tā bija, bet cik man zināms, ka tas notika tāpēc, ka vikingi bija pirmie kas brutāli izrīkojās ar viņu daiļavām un mantību, un, protams, lai pamatīgi sabaidītu naidniekus...
0
Labi, ir jau skaisti lidinaaties maakonjos, bet ja pieiet taadai lietais nedaudz piezemeetaak, tad diezin vai kaut dalja buutu ar mieru dziivoties pa tiem viduslaikiem, gan liidumos jaashancee, gan jaaklapeejas ar visaadiem tur sirotaajiem, kartupelja nav, un sasodiits, kaa gan bez tualetes papiira??

Nedaudz par kurshiem, lai no liitja dabuutu nost zaabakus vinji grieza nost kaajas un kalteeja sauliitee, lai peec tam vareetu mieriigi novilkt zaabiishus
0
Beztēma nedaudz aizgāja, bet zinu, ka 9.10. gs bruņukrekli nebija. Tā jau ir pa tiem Viduslaikiem, ka daudzi negribētu, bet ir Senās Vides Darbnīca un Senzeme, kas rīko nometnes, kurās cenšās dzīvot 9.10 gs (SVD) un senzeme jau 11.gs un 12.gs ja nemaldos. Tualetes papīra vietā var izmantot skaistu lielu lapu, tas pat vēl labāk nekā tualetes papīrs he he.
0
Ar to ka bruņu krekli nebija, domāju senlatviešiem tie nebija.
0
Pagān, esi mēģinajis lapu ;) :D
0
turpinot par viduslaikiem mūsu zemē - ienāca prātā apjautāties, kura tad bija mūsu seņču dižākā uzvara? manuprāt, tā bija zemgaļu uzvara pār krieviem, kur krita ~ 9000 krievu karotāju... tikai, neatceros, diemžēl šīs kaujas vietu, laiku un nosaukumu... varbūtu, kāds atminas? gribētos zināt... tas, manuprāt, bija zemgaļu lielākais panakums, jo nekur citur, man liekas, nebija tik daudz kritušo ienaidnieku pusē. ordeņa karaspēkā bija daudz mazāk kritušo parasti, jo bruņinieku bija maz, un kalpus var pat neskaitīt...
0
www.hyw.com/books/history/Medi0... noderīga informācija par viduslaiku kara makslu interesentiem... :)
0
Es esmu mēģinājis lapu, tāpēc ar tā saku, ka labāk!
0
Vai ta patiesi Edenbeast nekad mēģinājis ar lapām atslaucīties? Es arī to esmu darījis, un nekāda vaina. No latvāņiem gan ieteicams izvairīties, kaut ar lapas tiem ir varen lielas un skaistas :D
0
LOL
0
Nedaudz ne par tēmu - kas ir LOL?
0
Lesbian Ovular Lolly-pop
0
Latex Orgasmic Lesbians
0
Nu bet tad lateksa lezbietes vai lelītes lezbietes?
0
incants sižeta pavērsiens...
0
ar lapām noslaucīties tiešām nav ne vainas, tik man kad mēģināju vajadzēja veselu lērumu šo zaļo draudziņu... tā kā tas izvērsās par ilgstošu pasākumu, vienīgo prieka dvesmu deva fakts, ka cietējs bija matracis tumsā...
viņš nekliedza...
0
ar lapaam ok, bet ko ziemaa? ar kalteetaam pirtslotaam? ai ko es te muldu, gan jau ka vienkaaarshi ar sniedzinju..:))
0
brūnais sniedziņš... :D
0
vispār, skaista tēmas maiņa, no bruņiniecības uz viduslaiku tualetes lietošanu... :D
0
bet tas ir svariigi...:) tualete.
0
ALUPUIKAL: Es atkal no viena kurzemnieka dzirdēju, ka vecāki ļauži Kurzemē līvus sauc par kājgriežiem, jo tie jūras izskalotiem slīkoņiem-jūrniekiem grieza nost kājas, lai varētu novilkt zābakas kad tās izkalstu.
0
Viduslaiki ir fuii, tajos senlatvieshi zaudeeja briiviibu, un sheit iepisaas kautkaadi kroplji, kaa atceros par to, ta uznaak mezhoniigs niknums, sper peerkons devinjiem zibenjiem, sadedz bazniica ziliem ugunjiem, kriiti, kriiti svesha vara, kaa rudens laba no zara!!!
0
oj, cik traģiski... oj, cik šausmīgi... bērniņ, tu esi pozeris.
0
pūce, tu dzīvoji viduslaikos?
+1
Ieraugot kuršu kuģus, dāņi aiz bailēm tā apķēzījās, ka smird vēl līdz pat šai dienai:

www.delfi.lv/izklaide/populara-z...
+1
14. gadsimtā gan kuršu kuģi nekur vairs nebraukāja, tad te topā bija Hanzas savienības un pirātu kuģi.
-1
man patik si tena, aritokratija, tautu vesture, folkora, emzi, miti, legendas, zombesana, kari, karaviri, viss kas saistits ar to temu
+7
^velns tak, iemācies vienreiz pareizi rakstīt, nu tā lai vismaz var normāli salasīt!
0
Jā! Aristokrātija sākas ar pareizrakstību!
0
kā mainījās sabiedrība, pārejot no Viduslaikiem uz Renesansi:

There had been few if any sorcerer slayings in the thousand years prior, but the renaissance brought three waves of intensifying witch hunts that killed thousands across Europe. Suddenly, women who were once praised by their communities as healers found themselves on the receiving end of a purely objective and rational drowning. Historians place the number of prosecuted witches during humanity's "enlightened era" somewhere between 50,000 and 200,000. Yep, they were "enlightening" something, all right.

You can't really blame the witch hunters, though. After all, they were only following the manual. A witch-hunting guide called the Malleus Maleficarum -- The Witch Hammer -- was at least partially responsible for this uptake in superstitious genocide. See, the printing press was the Internet of the Renaissance, and the presses didn't just print Bibles and educational texts. They printed whatever you put into them. Material was at the whim of public demand. And what sounds like a more entertaining read to you: Nicomachean Ethics or the fucking Witch Hammer?! You can practically hear a guitar solo just reading the title.

www.cracked.com/article_21023_5-b.s...
+1
Kaut kad nesen gadījās dzirdēt visai interesantu pārraidi pa LR1. Tēma bija par rupjmaizi un kāpēc citur Eiropā tā nav izplatīta. Izrādās, pie vainas ir parazitējoša sēnīte Claviceps purpurea, kas attīstās uz labības graudiem, un visvairāk skar tieši rudzus. Pazīstama arī kā "melnie graudi" un "vilkazobi". Lieta tāda, ka sēne izdala toksiskus alkaloīdus, un šo melno graudu ilgstoša lietošana uzturā (neviens jau pārāk necentās tos atlasīt no veselajiem graudiem) noved pie tādas kaites kā ergotisma ( en.wikipedia.org/wiki/Ergotism... ). Ergotisma simptomi pamatā dalās divās grupās - konvulsīvie un gangrenozie. Gangrenozie, saprotams, noved pie gangrēnas, locekļu zaudēšanas un nāves. Iespējams, ka liela daļa uz mēri norakstīto upuru patiesībā ir aizgājuši no ergotisma izraisītām komplikācijām.

Savukārt konvulsīvie simptomi ir centrālās nervu sistēmas bojājuma rezultāts un iekļauj niezi, galvassāpes, nelabumu, spazmas, epileptiskas lēkmes, psihozes, halucinācijas utt. Nav brīnums, jo sēnes izdalīto alkaloīdu vidū ir arī ergotamīns un lizergīnskābe, no kā iegūst... LSD! Lūk, tādēļ arī pastāv teorija, kas gan nav pierādīta un ir samērā strīdīga, ka daļa no raganu prāvās apsūdzētajiem patiesībā vienkārši sirga ar ergotismu un cieta no tā izraisītiem mentāliem traucējumiem.

Kad galu galā tika atklāta melno graudu saistība ar nelāgām kaitēm, attiecīgi rudzu audzēšana un patēriņš stipri nokritās, un attiecīgi arī pazuda rudzu maize. Īsti gan neatminos, kādi bija argumenti, kālab mūspusē tāpat turpināja sukāt iekšā rudzus. Iespējams, klimata ietekmē tā sēne bija mazāk izplatīta, vēl tur bija versija, ka mūsu zemnieki bija nabadzīgi un labība tika krietni atšķaidīta ar pelavām un visādu citādu drazu, kā rezultātā arī to melno graudu koncentrācija bija zemāka un slimība retāk sastopama.
0
Ņemot vērā to, ka Livonija vienmēr bija masīva graudu eksportētāja, tā zaraza, visticamāk, nemaz šeit neieviesās — jo inficētus graudus ar sēnītes sporām iekšā gluži vienkārši neveda.
+2
Cik es esmu lasījis par raganu prāvām, lielai daļai cilvēku, ko tajās sadedzināja vispār nebija nekādu dziedniecības vai buršanas spēju un nebija arī nekādu lēkmju vai halucināciju. Ja sākumposmā varbūt tiesātāji vēl pūlējās kaut kādas velnu būšanas upuriem piešūt, tad vēlāk, kad kūpināja pa simtiem un tūkstošiem, vainas pamatojuma meklēšana bija ļoti simboliska. Liela daļa upuru tika tiesāti laicīgās tiesās un prāvu saistība ar baznīcu nebūt nebija tik cieša, kā varētu domāt. Galvenie iemesli šim masu vājprātam bija nevis reliģiski, jo, teiksim, katoliskajā Spānijā vai pareizticīgajā Krievijā raganu prāvas nebija tik izplatītas kā vairākās protestantu zemēs, bet gan ekonomiski. XVI gadsimtā klimats kļuva jūtami vēsāks, sākās tā sauktais mazais ledus laikmets, tā rezultātā lauksaimniecības kultūru ražas samazinājās, sākās bads, arī citādi ekonomika stagnēja, nu un tad vajadzēja atrast kreisos, kas pie tā ir vainīgi. Viņam ir baigi daudz naudas, tātad Sātans viņam palīdz, viņa uz mani jocīgi paskatījās un pēc dažām dienām man nomira govs, tātad viņa ir ragana uttt.
0
Spānijā pietika ar svētās inkvizīcijas darbošanos, bet Krievijā pūļus retināja Cars Baķuška
+4
Pēdējā ragana, kas Latvijas teritorijā tika sadedzināta ap 1635. gadu, bija kāda jauniete, vārdā Kate, ar deklarētu dzīvesvietu Lielvārdē. Iemesls — sarkani mati, neatkarīgs raksturs, formīgas formas un viss pārējais, bet diemžēl liktenīga nevēlēšanās ielaisties ar vietējiem dzērājiem. Slēdziens — značit ragana, jākurina nost.
0
^ nu reāla sterva...
+2
Gan jau pupus truemetālā arī nerādītu... phe.
Pievienot komentāru
Komentārus rakstīt var tikai reģistrēti lietotāji tapēc ielogojies vai reģistrējies!
Aktuāli
Forums
Online [0]
Pieslēgties
Meklētājs
Jubilāri
daemon_dawn (16 gadi)
Skuja (11 gadi)
skru (9 gadi)
Viskas