ZOBENS UN LEMESS OPEN AIR @ Bauska 07-09.06.2024
+7
Mūzikas un seno amatu festivāls “Zobens un Lemess” notiks 7.- 9. jūnijā Zemgalē, Bauskas pilskalna parkā. Šogad simboliski piesātināts gads — festivāls notiks devīto reizi!
Festivāla grupas tiks izziņotas pakāpeniski. Kā jau ierasts, programmu bagātinās Senā ciema aktivitātes, lekciju telts, ugunsskulptūras utt.

Apstuprinātās grupas:
Samael (Passage full album set)
Thyrfing
Ūkanose
Catalepsia

BIĻETES: ticketshop.lv/lv/events/5800...
Pirmo 50 biļešu cena abām festivāla dienām — 40 €, nākamais solis — 45 €. Cena, tuvojoties pasākumam, pakāpeniski pieaugs līdz ar programmas un grupu izziņošanu.
• Bērniem līdz (!) 13 gadu vecumam ieeja festivālā būs bez maksas.
• Pusaudžiem no 13 līdz 16 g. v. biļetes festivāla kasē varēs nopirkt ar 50% atlaidi.
• Pusaudžiem, kas nav sasnieguši 16 gadu vecumu, ieeja festivāla atļauta tikai vecāku vai pieaugušo pavadībā.
Komentāri sakārtoti pēc to ievadīšanas datuma
+2
Hmmm... Samael ieintriģēja.
+1
+Asagraum

0
Bauskas tuvākajam vēlēšanu iecirknim gan būs jautrība, kad pilsētā saradīsies papilnam un sāks nākt uz iecirkni balsot matainie lopi ;)
0
^
Tas ka saradīsies, nenozīmē, ka tā uzreiz dosies turp balsot. Uz tml. vēlēšanām parasti vēlētāju aktivitāte un ieinteresētība vāja.
+6
Es balsoju par Tērvetes/Piebalgas Senču @ 1.15 €
+1
^
Es par Brāli.
+2
Ieinteresētība vāja, vot arī visādas ždanokas sabalso iekšā.
Tā ka nāksies vien slāt, ar visu piebalgu uz iecirkni.
+3
Kas tur notiks tajā iecirknī? Varēs izvēlēties, kuram par slaistīšanos visai laba alga, mūža pensija un iespēja algot "savējos" ne par savu naudu?
0
^nu ja! Ždanokai un Rubikam jau visu nodrošinājām. Tagad iespēja nodrošināt arī Vjačeslavam un Ņikitam, vai vēl kādam no Stabilitātes😀
0
^ Apmēram tā arī ir: ja latvieši neiet vēlēt, tad visādi vatainie un šleseri tiek pie Eiropas Parlamenta vietām. Iepriekšējās vēlēšanās aktivitāte bija tāda, ka pietika ar nieka 30'000 balsīm, lai tiktu pie viena mandāta!
+2
+ Skálmöld
+6
+ Moribund Obilivion (Turcija)
+ Procession (Latvija)
+ Zintnieks (Latvija)
+ Trencheard (Latvija)
+3
+ Trejasmens (Latvija)
+ Romowe Rikoito (Lietuva)
+ Anapilin (Lietuva)
+2
+Metsatöll
+2
Pēc mēneša jau!
0
oh, Metsiks kādu laiku nav redzēts. Nesen albumus pārklausīju - nu tak baigais labinieks!
0
Pa lielam Metsikiem jau nav sūdīgu albumu.
0
Nu šogad lainaps izveidojies ļoti pieklājīgs!
+5
Festivāls “Zobens un Lemess” izziņo programmu. Spilgtākie vārdi — “Samael”, “Skálmöld”, “Asagraum”, “Thyrfing”, “Metsatöll”

No 7. līdz 9. jūnijam Bauskā norisināsies Latvijā vadošais smagās mūzikas festivāls “Zobens un Lemess”, kura fokusā ir arī baltu kultūra un mūsdienu etniskā mūzika. Šoreiz pasākums būs simboliski piesātināts — festivāls notiks 9. reizi. Tādēļ piektdienas vakarā Senais ciems aicinās uz uguns rituālu. Šogad piedalīsies grupas no Šveices, Islandes, Nīderlandes, Zviedrijas, Turcijas, Lietuvas, Latvijas un Igaunijas, kuru pārstāvēs arī pagānmetāla lielmeistari “Metsatöll”, kas šogad svin 25 gadu jubileju.
Par senatnes gaisotni rūpēsies vēstures rekonstruktoru klubi no Baltijas valstīm. Apmeklētāji — lieli un mazi — ir aicināti aktīvi līdzdarboties Senajā ciemā. Zināšanas par Zemgales vēsturi un zemgaļiem varēs gūt stāstījumu teltī, kopumā būs četras tematiskās lekcijas, tajā skaitā Dr. hist. Guntis Zemītis par zemgaļu pretestību 13. gs. Priekšlasījumā varēs izsekot zemgaļu cīņām ar krustnešiem, sākot ar pirmajām sadursmēm pie Ikšķiles 1185. gadā līdz zemgaļu pēdējo piļu nodedzināšanai 13. gs. beigās.

Ieeja festivāla teritorijā un telšu pilsētiņā no piektdienas, 7. jūnija, pl. 15; koncerti sāksies piektdienas pievakarē. Šogad piektdien Senajā ciemā uguns rituāls — simboliska devītā festivāla atklāšana.
Par muzikālo skatuvi. Festivālā uzstāsies plaši pazīstami mūziķi un arī jaunākas grupas, kurām ir potenciāls kļūt par interesantu jaunatklājumu. Koncertprogramma aptvers dažādus žanrus, sākot no folkmūzikas un postfolka līdz folkmetālam un citu metāla žanru jaudīgākajām izpausmēm. Dažādībā ir arī vienojošais elements — daļai mūziķu daiļradē raksturīgi saskares punkti ar etnisko mūziku, folkloru, mitoloģiju, pagānismu, vēsturi un/vai dabas izjūtu un tās izpausmēm šodienas interpretācijās.

“Īpašs muzikāls piedzīvojums var kļūt Šveices smagās mūzikas grandi “Samael” ar leģendārā albuma “Passage” koncertprogrammu. Uz Zemgali atvedīsim arī “Skálmöld”, kas Islandē ir viena no vadošajām metālmūzikas grupām un kas savu muzikālo virzienu raksturo kā "battle metal" – episkā vikingmetāla un citu žanru sajaukumu, ko papildina islandiešu kultūrvēsturiskā mantojuma ietekme. Pagānmetāla cienītāji novērtēs tikšanos ar žanra celmlaužiem no Zviedrijas — grupu “Thyrfing” — kā arī ar Latvijā jau iecienītajiem igauņu folkmetālistiem “Metsatöll”. Pirmo reizi Latvijā uzstāsies sieviešu blekmetāla grupa “Asagraum”, kas ir Nīderlandes un Norvēģijas mūziķu kopprojekts,” programmas spilgtākos vārdus ieskicē festivāla rīkotājs Valdis Bērzvads.

Piektdien uz festivāla skatuves redzēsiet enerģiskos kurzemniekus “Trencheard”, Cēsu metālmūzikas fenomenu “Procession” — drūmmetāla / nāvesmetāla grupa, kas pēc 25 gadu pauzes atgriezusies koncertdzīvē un sniedz aizraujošus koncertus, blekmetāla grupu “Asagraum” (Nīderlande), “Skálmöld” (Islande), “Metsatöll” (Igaunija) un drūmmetāla klasiķus “Catalepsia” (Latvija).

Par “Skálmöld” ir vērts pieminēt, ka grupas daiļradi ietekmējušas un caurstrāvo ziemeļvalstu tautas pagāniskās saknes. Dziesmu teksti ir rakstīti saskaņā ar stingriem senās islandiešu valodas dzejas noteikumiem. Savukārt “Metsatöll” ir viena no pieprasītākajām Igaunijas “eksportprecēm” — grupa sniegusi vairāk nekā 700 koncertus 24 valstīs. Folkmetāls ir kā līdzeklis kultūras mantojuma saglabāšanai un cildināšanai, piepilda tradicionālās folkmūzikas garu ar metāla spēku un intensitāti, turklāt savieno mūsdienu auditoriju ar pagātnes paaudžu stāstiem, mītiem un tradīcijām, tā kādā maija intervijā minējis grupas dalībnieks Lauri Õunapuu, starp citu, pašmāju bungu un dūdu grupas “Auļi” dalībnieces Leannes brālis. Nosaukums "Metsatöll" ir senigauņu eifēmisms vārdam "vilks". Šī ir grupas atgriešanās festivālā “Zobens un Lemess”, jo iepriekš igauņi pie mums uzstājušies tālajā 2018. gadā.

Sestdien uzstāsies tautas mūzikas kopa “Trejasmens” (Latvija), prūšu kultūras atskaņu mūsdienās sargātāji "Romowe Rikoito" (Lietuva), kas spēlē Baltijas pagānu rituālu, simbolisma un maģijas piesātinātu akustiskā mūzika, blekmetāla grupa ar pagānisku motīvu un nepieradinātu skanējumu “Hasswald” (Igaunija), atmosfēriskie metālisti “Zintnieks” (Latvija), kas lūko radīt noskaņu kā aicinājumu iegrimt nezināmajā, izsoļot cauri aizkurienei un mūžīgajai cīņai starp cerību un nolemtību, folkmetāla grupa "Ūkanose" (Lietuva), kuras dalībniekiem ir padziļināta interese par Lietuvas kultūras saknēm un folkloru un kas sniedz enerģiskus koncertus, prezentējot arī senākās lietuviešu dziesmas un piedāvājot tās savā — smagajā — aranžējumā.

Vēl viena grupa no Lietuvas — ”Anapilin” ar hipnotisku blekmetālu un nihilistiski melodisku skanējumu, aplūkojot skarbu tēmu loks un ielūkojoties dzīves tumšajos nostūros. Grupa “Moribund Oblivion” ir Turcijas vecākā ārzemēs pazīstamā blekmetāla grupa, kas ir uzstājusies kopā ar daudzām plaši pazīstamām grupām nozīmīgos festivālos Eiropā un dzied turku valodā.

Vakara izskaņā uzstāsies zviedru “Thyrfing”, kura nosaukums sakņojas skandināvu mitoloģijā. Vikingmetāla grupa (1995) ir labi zināma skandināvu metālskatuves klausītājiem.

Šveiciešu “Samael” fenomens aizsācies 1988. gadā, kad divi brāļi radīja tā sauktās vecās skolas blekmetāla grupu, kas pakāpeniski atrada jaunu muzikālo ceļu. Metāla, industriālās mūzikas un elektronikas sinerģija — “Samael” zīmolskanējums teju 30 gadu garumā — aizsākās ar “Pasāžu”. Proti, 1996. gada albumu pieņemts uzskatīt par robežšķirtni, kas iedibināja neatkārtojamo rokrakstu. “Pasāžu” dzīvajā, enerģētiski pielādētajā izpildījumā klausītāji varēs dzirdēt Bauskā. Grupa ir gandarīta piedāvāt šīm dziesmām svaigu pieeju un “atdzīvināt” oriģinālo albumu, lai iepriecinātu ilggadējo publiku, kā arī iepazīstinātu ar to klausītājus, kas “Samael” sev atklājuši nesen. Skanēšot arī hīti no citiem albumiem.

Par Seno ciemu. Vēstures rekonstruktoru un amatnieku nometne interesentus gaidīs sestdien, 8. jūnijā, no pulksten 10. Liels un mazs varēs līdzdarboties — viss ir apskatāms, aptaustāms, iztaujājams un piemērāms. Būs iespēja vērot zobencīņu paraugdemonstrējumus un piedalīties darbnīcās, piemēram, dzintara apstrāde 5.-15.gs., izgatavot seno rotu repliku, izmēģināt dūdu spēli vai vērot bronzas liešanas demonstrējumu, kur par paraugu būs izmantoti bronzas laikmeta priekšmetu atradumi no Bauskas apkārtnes. Iecienītā aktivitāte ir Spēka spēles — apmeklētāji ir aicināti pieteikties un pēcpusdienā sacensties savā starpā vairākos posmos. “Spēļu dalībnieki šaus ar loku, metīs šķēpu un baļķi, kā arī sacentīsies vairākās citās disciplīnās,” apmeklētājus aicina piedalīties vēstures rekonstrukcijas kluba “Exercitus Rigensis” vadītājs Juris Ņečajevs. Tā kā daudzi vecāki uz pasākumu ņem līdzi bērnus (ieeja brīva līdz 12 gadiem ieskaitot), šogad īpaši būs piedomāts par jaunās paaudzes iesaisti.
Par stāstījumu telti. Sestdien pa dienu notiks četri tematiskie stāstījumi (sākums pl. 10.30). Kā pirmā ciklu atklās Gunta Deģe (“Senzeme”), kura pastāstīs par zemgaļu rotām 5.—15. gadsimtā un arī tās demonstrēs, Elīna Kūla-Braže (“Upmale”) stāstīs par amatniecību Upmales zemgaļu zemē 5.—12. gadsimtā, arheologs Dr.hist. Artūrs Tomsons ("Latvijas Arheoklubs") iepazīstinās ar senākām apdzīvotības liecībām Zemgalē eksperimentālās arheoloģijas gaismā. Vēsturnieka, arheologa Dr. hist. Gunta Zemīša priekšlasījumā “Zemgaļi Livonijas krusta karos 13. gs” klausītāji varēs izsekot zemgaļu cīņām ar krustnešiem, sākot ar pirmajām sadursmēm pie Ikšķiles 1185. gadā līdz zemgaļu pēdējo piļu nodedzināšanai 13. gadsimta beigās.
Šogad būs pārstāvēti vēstures rekonstruktoru klubi no visām trim Baltijas valstīm, piemēram, “Exercitus Rigensis”, “Bandava”, “Senzeme”, “Upmale” (specializācija – zemgaļi), “Latvijas Arheoklubs”, “Leitgiris” (Lietuva), “Mõõgavõitlusselts” (Igaunija).
Uz mazās Senā ciema skatuves uzstāsies Kārlis Rudra, kas ar etniskiem instrumentiem (kokle, vargans u.c.) aizvedīs atmosfrēriskā muzikālā ceļojumā. Ap pl. 21 gaidāma arī “ugunscīņa”. Festivāla izskaņā naktī tiks aizdegta ugunsskulptūra, kuru veido mākslinieks Andris Džiguns.
Plašāk par dalībniekiem: www.zobensunlemess.lv/jaunumi/dalibnieki/...


Turpinot līdzšinējo praksi un cenšoties pasākumu veidot iespējami videi draudzīgākā formātā, arī šogad festivāls apmeklētājiem nodrošinās daudzkārtlietojamās glāzes un mobilos pelnutraukus. Tāpat arī rīkotāji aicina ierasti lielisko publiku rūpēties par vidi un izdarīt gan atbildīgas izvēles, gan cieņpilni rīkoties.
Biļetes iepriekšpārdošanā var iegādāties Ticketshop.lv, festivāla dienā biļetes būs dārgākas. Bērniem līdz 12 gadu vecumam (ieskaitot) ieeja festivālā ir bez maksas, pusaudžiem 13 – 16 gadu vecumā (ieskaitot) biļetes ar 50% atlaidi.
Festivāls “Zobens un Lemess” notiek kopš 2015. gada. Pirmie trīs pasākumi notika Sēlijā Lonē, bet kopš 2018. gada par festivāla mājvietu kļuvusi Bauska.
Festivālu atbalsta Bauskas novada dome; Seno ciemu — VKKF "Zemgales vēsturiskās zemes kultūras programma 2024": #latviešuvēsturiskāszemes

VIDEO

Samael - Rain
www.youtube.com/watch?v=0ZlJnGGPA3Y...

Skálmöld - Kvaðning
www.youtube.com/watch?v=DpQ5xTZqfVY...

Thyrfing - Döp dem i eld
www.youtube.com/watch?v=P7_VKdXPeUM...

Asagraum - They Crawl From The Broken Circle
www.youtube.com/watch?v=GrSqBShVToU...

Metsatöll - Vaid Vaprust
www.youtube.com/watch?v=X9_jnROMqEM...
0
Labas ziņas visiem festeļotājiem vēlēšanu sakarā: pirmkārt, šajās vēlēšanās var balsot jebkurā iecirknī, un iepriekšējās balsošanas dienas ir pirmdiena (3.VI), ceturtdiena (6.VI) un piektdiena (7.VI).

Tuvākais vēlēšanu iecirknis Bauskas pilij ir tieši uz tās Uzvaras ielas, kas ved no pilsētas centrālā rotācijas apļa (kur Rimi un Maximas stāvlaukums) uz pili. Apmēram pa vidu ir Bauskas Valsts ģimnāzija, kurā izvietots iecirknis — ēka tieši pretī Bauskas slavenākajiem veikaliem ASTOŅKĀJIS/IEROČI. Minūšu desmit gājiens no festa.

Otrkārt, pats labākais ir likumā noteiktais, ka iepriekšējā balsošanā piektdienā iecirkņi strādās no pulksten 13.00 līdz 18.00. Tātad pa ceļam uz festu var piestāt ģimnāzijā, nobalsot un doties tālāk uz festu. Savukārt sestdienā, protams, visi iecirkņi strādās kā parasti — no astoņiem rītā līdz astoņiem vakarā, tā kā sestdien festivālētāji arī varēs balsot.

Droši vien sagatavosim info, kad nāks tuvāk attiecīgās dienas. Festā būs info arī merča teltī pieejama.

Papildinātais likums: likumi.lv/ta/id/84185-eiropas...
Pievienot komentāru
Komentārus rakstīt var tikai reģistrēti lietotāji tapēc ielogojies vai reģistrējies!
Aktuāli
Forums
Online [0]
Pieslēgties
Meklētājs
Jubilāri
vainamoinen (20 gadi)
Viskas