Metāls lasošajiem
+35
s12.postimage.org/tin6nm93h/PLAKATS_S...

Apgāds “Mansards” laiž klajā Jāņa Joņeva romānu “Jelgava 94”. Tur ir diezgan daudz metāla – varoņi, vide, laiks, sāpe. Varētu pat teikt – tāda literāra Latvijas metāla vēsture no Robinsona līdz Blomei.
Tāpēc kautri aicinu visus uz grāmatas atvēršanas pasākumu 7.martā 19.30 Teātra Bārā, Lāčplēša ielā 26. “Uzstāsies Malduguns”, līs dzērieni.
Komentāri sakārtoti pēc to ievadīšanas datuma
+2
O, apsveicu!
0
^ Paldies. Redzēs, kā nu uzņems.
+2
Iemet kādu fragmentu no romāna, lai ir skaidrs, kas lācim vēderā. Tie tā kā autibogrāfiski memuāri vai lata romāna stila erotiska melodrāma?
0
Nez, vai te ir īstā vieta fragmentam? Tad jau palags jāmet.
Nav autobiogrāfija. Daudz kas no tā, ko mēs visi esam piedzīvojuši. Caur personisko aci.
+11
Autors tā bišku sakautrējies... bet koncepts liekas ļoti foršs! Cerams, ka sāksies jauns žanrs: 90to metālmemuāri.

www.youtube.com/watch?v=QdloQYTj_FE...

Atvaino par urķību, bet internetā jau šis tas atrodams..

www.gaujarts.lv/2008/05/3-dala-fono...
+3
Biju sakautrējies, biju. Nebrīdināja, ka filmēs. Un skolas sienas dod stresu.
0
Šitais acīmredzot ir tas pats, ko Heresy jau 2 gadus atpakaļ priecājās, ka šitāda štelle top?
+6
Intars nākamais? Rakstīt prot, nesen atzinās, ka vecums pa īstam klāt - gaidam! :)
+3
Deviņdesmito jaunieši pēkšņi ir pieauguši un negrib aizmirst, kā bija būt jauniem. Kad es par šo projektu iedomājos, man šķita, ka par to laiku vispār neviens nekad nav runājis. Tagad šur un tur jau rodas.
+1
Viens no maniem lieliskajiem pasniedzējiem lekcijās mēdza skandināt tādu pusoficiālu terminu kā "memuāru vecums". :)
Bet vispār, apsveicu, izklausās interesanti, varētu pat piekāpt uz prezentāciju.

Robinsona laikos es vēl biju maza un jauka meitenīte, tādēļ vēl jo interesantāk, ka gados vecākie komrādi sāk rakstīt par savām atmiņām.
Man pašai otrā Blome bija visnotaļ episks pasākums, jo piektdienā ar stopiem šķērsoju visu LV vienreiz (tobrīd uzturējos izrakumos pie Kuldīgas), savukārt, svētdienā ar tiem pašiem stopiem to pašu ceļu atpakaļ. Eh, jaunība, jaunība.
+4
Būtu labi, ja iznāktu tāda kā atmiņu grāmata kurā būtu apkopotas atmiņas no dažādiem ļaužiem par tiem laikiem. Ir tak bijuši daudz slavenu metāla koču 90 - to gadu sākumā Biķerniekos, Cēsīs, RVR... Un jā - Krāmenē visi tie pagrīdes konči gāza otrādi visu Vecrīgu...
+1
^ Būtu labi. Pagaidām dodu savu subjektīvo ieguldījumu.
+2
vel varetu paprasit Sergejam Kustovam lai shamais saraksta "stopotaja rokasgramatu" - vinsh 90-jos pastavigi mauca visur ar stopiem, tai skaita ljoti biezhi pie draudzenes uz Tallinu :)
+2
^^ Par to jau bezmaz vai būtu jāuztaisa filma, līdzīgi kā par norvēģu bleķi utt. , būtu interesanti.

Hey , bet šitas ir labais. Toč būs jāaizkāp uz prezentāciju. Nevarētu lielīties ar aktīvu grāmatu lasīšanu, bet te jau ir kaut kas pavisam cits. Kaut arī daļu no tiem laikiem ir sanācis uzzināt pavaicājot tā laika, tieksim tā, "aktīvistiem", kā tad nu bija, kas foršs notikās un tā, bet izlasīt to grāmatā, kur viens no aktīvistiem par to stāsta - nu baigi forši, tiešām apsveicami.
+1
LV metālscēna, jāsecina, sasniegusi zināmu briedumu, ja jau ne tikai bārdās sirmi pavedieni, bet arī jau grāmata ir, par filmu tiek spriedelēts! :D

Lieli apsveicieni un komplimenti autoram! \m/
0
6 gadus nolauzu RTU, Ķīpenē, bet ne reizi nebiju Robinsonā. Varēs vismaz palasīt.

P.S. Anathema gan pagājšgad, gan aizpagājšgad bija zvērīgi laba!
0
^^ Nu labi, labi, es jau te nedomāju kaut kādu Oskara pretendentu utt. , ķipa tādu dokumentālo, kur filmas lielākā daļa sastāv no intervijām ar pazīstamiem cilvēkiem, nu tur vēl fragmenti no 90s končiem, pasākumiem (kā reiz nesen taču bija youtube izlikts). :)
+1
Eh, uz atvēršanas pasākumu diez vai sanāks aizbraukt darbadienas vakarā, bet pats fakts, ka tāds darbs ir tapis un arīdzan izdots, priecē.
+1
Rādās pēc laba lasāmā vakaram, kad viss apkārt piegriezies. Būs jāpapēta, kā dabūt savos nagos
+2
Cik palasītas drupačas tiešām labs darbs, uz šo pasākumu ieradīšos gan, tā ka vari jau sagatavot grāmatas eksemplāru ar saviem iniciāļiem priekš Mistera Gravera he he... Bet ir viena visai amizanta lieta, tieši no 15 līdz 18 datumam man vajadzēja būt "pie" netālu no Dieva, kaut kādās ekumēniskajās pārrunās utt, aber es šiem paziņoju, ka nē, ir neatliekamas darīšanas, kā rezultātā piestaigāšu mēnesi vēlāk par tiem pašiem jautājumiem kaut kad ap padsmitajiem datumiem, lai tiktu skaidrībā par Latvijas kristiešu baznīcas bīdītajām un plaši profilētajām herēzēm, kas mani neapmierina iekš to iesvētīšanu, kā neatņemamas ticības mācības pamatpostulāti iekš tiem ticības apliecinājumiem, katrā ziņā šis pasākums būs krietni jaukāks, jo ar Radītāju jau tāpat būs jātiekas kādreiz, tad jau aprunāsies kas un kā.....
+19
^ Tu varētu savus punktus nevis koncentrēt beigās, bet gan salikt tekstam pa vidam - tur, kur teikumi beidzas. Savādāk lasot var palikt bez elpas.
0
^ +100
0
^^^
Kad tiecies ar to Radītāj, tad aizlūdz pat to metāl ! :)
0
^tiks darīts:)

^^^ Tieši tā arī es rakstīju, kā pupas noberot he he. Ievelc dziļi elpu un lasi. Katrā ziņā man jau skolā latviešu valodas skolotāja aizradīja, ka domrakstos parasti viens teikums par visu līnijas burtnīcas lapu....
0

Dethecrator
, vakar, plkst. 17:38
Šitais acīmredzot ir tas pats, ko Heresy jau 2 gadus atpakaļ priecājās, ka šitāda štelle top?

Nā, es Tev stāstīju par Jāņa Valka postapokaliptisko triloģiju "Ideālā pasaule" - ceru viņu tuvāko gadu laikā piedzīvot iznākam. Kā nekā Jāni izdod un lasa arīdzan.
+2
Tā jau top vairāk nekā 10 gadus...
+1
Nu bet apjomīgāka par tiem nu jau publicētajiem romāniem, tāpēc arī tik ilgi top.
+2
^ Tad jau romānam «Ideālā Pasaule» vajadzēs likt apakšvirsrakstu — «Ķīniešu demokrātija» :P
+1
^ "Miers Tuvajos austrumos".
0
+ noteikti jāiekļauj nodaļa «Latvijā Beigusies Vaimanāšana»!
0
Cik palasīju tekstu no tā Gaujarta linka, tā grāmata varētu būt līdzīgā stilā, kā U.Rudaka `Rokupācija` iznākusī, šķiet 2007.g. Tikai tā bija vairāk veltīta pagrīdes nekomerciālajai kustībai vēl no aizvēsturiskiem laikiem 80 tajos. Sākot ar NSRD, Dzeltenajiem pastniekiem, K Remonts līdz mūsdienām ar PND un Soundarcade. Pastiprināta uzmanība tur bija Tornim un t.s. Torņa grupām. Nu un, protams, paša Rudaka subjektīvie piedzīvojumi un pārdzīvojumi laikam cauri ejot.
Domājams, Jelgabam līdzīgā vīzē sarakstīta atmiņu grāmata (varbūt ne tik encikopēdiski vai hrestomātiski, kā Rokupācija). No Robinsona laikiem, tātad no 90`vidus. Nu tā arī tā tagadējo 30gadnieku un + paaudze, kas toreiz piepildīja tos klubus un klausījās muzonu kasetniekos.
+6
^ Ne gluži. Rudaka grāmata ir dokumentāls apkopojums, kas sastāv no sižetiski praktiski nesasitītām vienībām - dažādos laikos publicētām recenzijām, intervijām, atmiņu pasāžām un tml.
"Jelgava 94" ir romāns, kura darbība notiek undeground mūzikas vidē. Ne vēsture, ne autobiogrāfija. Daiļliteratūra. Tikai viss patiesība, nah.
0
necenzēti vārdi grāmatā arī taps iekļauti?:)
+4
^ Pa retam. Tikai tur, kur galīgi citādāk nevarēja.
+1
A par Ideālo Pasauli uz kādu laiciņu var aizmirst.. Walx tik tikko vienu grāmatu par/ap padomju tēmu pabeidz arakstīt un nākamā tiek rakstīta par ''bradātājiem'' bet arī būs jautri lasāms gabals.

Verķumāti kāds ir izlasījis?
-5
Vai ir iespējams mainīt diskusijas nosaukumu? Lūdzu, sakiet, ka ir. Tas „lasošajiem” liek man raudāt..
0
^ Uzreiz asociējas ar metāla lūžņu lasīšanu? >:)
+1
^^^ Ja nemaldos, tad faķa laikā tu vai Tereško šamo deklamēja, visai interesanti, bet pats lasījis neesmu :)
0
Faķa laikā viņa vēl nebija sākta rakstīt :D
0
^ Bokam. Gaujarta linkā ir pavisam cits teksts, tam ar "Jelgava 94" nav sakara.
+1
Ja nu kas,fragmenti no ''Ideālās Pasaules'' lasāmi reku:
valks.weebly.com/ide257l257-pasaule....

Pārpostots ar autora laipnu atļauju.
0
^^^ nu nez, tā ka lasījis neesmu, tad grūti teikt, bet viens no jums jau nu tocn kaut ko par to jau ir izteicies iekš kāda aliņa lakšanas brīža, bet nu nav jau no svara, kad tas bija, svarīgi jau ir vai par tēmu .....
0
Fakbičvomit, KK vakar apgaismoja, ka Teātra Bārs Lāčplēša ielā atrodas Jelgavā, nevis Rīgā ...
0
Nē, Teātra Bārs atrodas Rīgā, Lāčplēša ielā. Otrā ielas pusē no JRT. Un tur ir blakustelpa, kurā bieži notiekas koncerti — sākot no Haralda Sīmaņa un beidzot ar Tesu.
0
Hm, nuja, man jau ar tā likās ... www.teatrabars.lv/tb/index.php/kontak...

KK būtu uz Jelgavu aizspēries :D
+3
^ ha, ar visu ģitāru un pedāļiem:D
+12
Atvainojos par pašreklāmu, bet kurš sunim asti cels, ja ne pats?
Atgādinu - rīt, 19.30, TB. Īsa autora uzstāšanās, "Malduguns", dzērieni. Un svaigi drukātas grāmatas.
+4
+4
Ble, ciets pasāciens sanāca. Izgāja gandrīz kā tai anekdotē par ārā metamo pulksteņdzeguzi - sak, nokūkoja piecas reizes, pievēma virtuvi un piekūkoja klāt vēl sešas reizes.

Grāmatas iesākums šķiet daudzsološs \m/
0
Lai arī novēloti, apsveicu autoru ar grāmatas uzrakstīšanu un tās izdošanu!!!

Iespējams, laika gaitā var tikt veiktas izmaiņas latviešu literatūras mācību programmā skolās, un šādi, laikmetam atbilstīgi literārie darbi, arī tiks iekļauti t.s. "obligātajā literatūrā" vai kā tml.

Manuprāt, mūsdienu skolu jaunatnei lasīt un rakstīt sacerējumus par "Nāves ēnā" u.tml. aizvēsturiskiem gabaliem, ir veltīgi izniekots laiks.
+5
Nu nomainīsies vecās literatūras khrabatorenes, nomainīsies arī skolu programma. Dies pas apšaubīt veco, sažuvušo krabathoreņu jaunībzdienu grāvēju vispasaulīgo nozīmi...
+4
mans gan domāt, «Nāves Ēnā» gan kā reiz ir tas darbs, kuru nedrīkst izmest. Riktīgs funeral doom gabals, un kur nu vēl asiņu dzeršana!

Tikt vaļā varētu no Poruka tipa «bālajiem zēniem» un citām nīkulīgā romantisma paliekām, Virzas «literatūras izstrādājumiem» un tamlīdzīgām sēnalām.

par Joņeva garadarbu — karametāls drīzumā arī iesprings uz šīs lietas apskatīšanu, protams!
0
nolasītais fragments par braucienu uz Biržu priecēja - tik ko šie tur bez naudas gribēja pasākt ? :)

bet labi, ka tagad ir trūmetāls, kur kādu atsauksmi par konci ierakstīt un seksializēšanās portāli, kur galeriju ar komentiem iemest - pēc pāris gadiem vieglāk filmu salīmēt. Tagad mēģināju izfunktierēt, kurā gadā pirmo reiz biju Biržā un kad šī atmira dabīgā nāvē (vecie onkas ar savām platītēm un poļu kasetēm pārvācās uz pirātisko disku tirgošanas tusiņu un kasešu ieraksti drīz kļuva mazaktuāli). Laikam 1995.gads un 2000.gads.
0
Žēl, ka birža beidza eksistēt. Vairāk vai mazāk, braucu turp ne dēļ kasešu ierakstiem, bet dēļ paša tusiņa.
+3
pēdējā ''tusiņā'' ietusēja 3 cilvēki ;)
0
^^ Biržā pēdējoreiz iegriezos kaut kad 1999. gada vasarā vai rudenī, manuprāt... Taču braucu turp gk. dēļ kasešu ierakstiem, kurus Didzis un Rodrigo tolaik izplatīja.

Man gan jāatzīst, ka pat nemanīju to brīdi, kad Birža strauji, taču nenovēršami sāka zaudēt savus pastāvīgos apmeklētājus. Parasti svētdienās ~ 12:30 - 14:00 tur bija vērts iegriezties.
0
Tad vēl kas... XX gs. 90tajos gados ikvienam bija brīvi ļauts atrasties sabiedriskā vietā ar atvērtu alus pudeli. Nezinu, vai šāda, nu jau ~ 10 gadus nepieejama privilēģija arī ir grāmatā pieminēta.

Ja tā aizdomājas - ir gan, ko atcerēties no tiem ne tik ļoti senajiem laikiem :)
0
Alu dzert no pudeles mierīgi varēja līdz 2004ā gada vasarai.
0
^ Jā, tā tas laikam arī ir. Un smēķēšanas ierobežojumi "10 metrus no ieejas" , kā arī aizliegums smēķēt jebkurā vietā kafejnīcās, koncerthallēs u.tml. vietās... Tas viss taču arī tikai kaut kad pēc 2000. gada parādījās.
0
Faktiski arī tāds nu jau aktualitāti zaudējušais tehnikas progresa produkts kā peidžers - tas pilnīgi noteikti bija un izbija tajos XX gs. 90tajos gados :)
+1
Jā, trekterēt uz ielas varēja līdz 2004. gadam, andelēt cauru diennakti gan, ja nemaldos, līdz kādam 2002.? Pīpēt iekšā aizliedza laikam 2006. gadā, atceros, ka MP sākumā atsevišķas pīpētavas nebija.
0
Jā, peidžers savu aktualitāti pazaudēja vienā rāvienā, tiklīdz izplatījās mobīlie.
+2
Atgriežoties pie tēmas - te dažs labs var arī savu fizionomiju sazīmēt. www.tvnet.lv/izklaide/gramatas/4...
0
Un bezfiltra cigaretes... ja vien kāds vispār vēl atceras, ka bija arī tādas kādreiz :)
+3
Nepelnīti aizmirsts būs arī karaliskais klavierspirts Royal (kas faktiski laikam tīri funkcionāli skaitījās prīmusu degviela).
+4
Paldies visiem. Sen nebiju bārā bez krekla dancojis.
Sevišķs paldies "Maldugunij", protams.
0
tad svinēšana ieilga ? es pēc viena aliņa (paldies, par haļavnuju šmigu) minu mājās - tā jau, pēc trim Bombardiera laimīgajā divstundā ieķemētajiem aļākiem,ļoti enerģiski minās

bet stulbi, ka nevar piesaulītē pasēdēt parciņā uz soliņa un aliņu iepļumpēt
0
Ir jau parciņi, kur var. Principā jau par varēšanu var arī centra parkos, tikai strjomīgi, jābūt visu laiku modrībā - un tad jau nav vairs nekāda dižā prieka.
0
Grāmatā Asphyx speciāli kļūdaini par zviedru grupu nodēvēti? Holandieši tak.
+5
Man likās, ka tas tāds netiešs atgādinājums par laikiem pirms interneta. Ko draugi pateica vai kas bija rakstīts uz pirātu kasetes, tas arī patiesība.
Man reiz Centrāltirgū kāds vīrs aiz lielās kasešu grēdas teica tā: "Treš slušaješ? Vot - novī treš. Samajel", un rādīja man tobrīd jauno "Passage" :D
+8
Vēl bija stāsts no mana klasesbiedra: viņš pie būdas tirgū prasot Megadeth, viņam saka, ka Megadance nav ir tikai Mega Mix. Man pašam, Iron Maiden meklējot, teica, ka Arnis Mednis neesot. :D Bet nu tas jau no citas operas.
+3
Nu tā, grāmata ir izlasīta, un jāteic - bravo! Spēks un daile. Un pāri visam tā sajūta, ka tas viss ir paša piedzīvots.
+4
P.S. Vislabāk lasās ar aliņu pie rokas un veco detuhu fonā :)
+1
Tā,uz kuru grāmatnīcu var iet pakaļ?
0
J. Rozes grāmatnīcā (K. Barona ielā) esot manīta.
+2
Vislētāk sanāks pa taisno no www.apgadsmansards.lv/lv/ Tur ar visu sūtīšanu ir mazāk nekā J. Rozes 7,65. Var arī doties pie viņiem uz biroju, kura adrese gan tiek turēta noslēpumā (pirmdien pati domāju iet pakaļ, tad arī noskaidrošu).
0
preža pasākumā bija pa Ls5 un aliņš bonusā
0
bet LV grāmatas ir nejēgā dārgas - andgliski vai krieviski sanāk 2x lētāk
0
^ tas tiesa. Un nav starpības, tulkotas, vai latviski sarakstītas.
+2
^nu pie mums viss ir nejēgā dārgāk- sākot ar banāniem un beidzot ar auto. Paradoksāli, bet fakts, ja rēķinam attiecībās uz ienākumiem, un salīdzinam ar kādu Itāliju vai Vāciju.
Piemērs- Vācijā grāmata maksā 100 EUR, vidējā alga 2000-3000 EUR. Latvijā tā pati grāmata 130 EUR, vidējā alga 400-600 EUR
+2
Saistībā ar smagās mūzikas koncertiem Rīgā XX gs. 90tajos gados, atceros, ka tā pa īstam ar nepacietību gaidīju un sagaidīju divus:
1) SEPULTURA 1992. gada maijā Sporta pilī;
2) CANNIBAL CORPSE, DARK FUNERAL, INFERNAL MAJESTY un NEGLECTED FIELDS - laikam 1998. gada novembrī Dzelzceļnieku kultūras namā (tagad pazīstams kā Maskavas nams).

Atceros arī, ka daudziem gaidīti un apmeklēšanas vērti bija Lietuvā, Viļņā ik pa laikam notiekošie "Death comes" koncerti, kuros bieži vien piedalījās arī pasaulē slavenas, ievērojamas grupas, piemēram, DEICIDE, HYPOCRISY utt.

Un, manuprāt, arī koncerti Mad Mixā tika rīkoti kaut kad ap 1996.-1998. gadiem. Taču tajos piedalījās vietējās vai arī Baltijas valstu grupas.

Tagad citas iespējas - vienā festivālā var ievērtēt vairāk kā toreiz gluži vai pa visu desmitgadi :)
0
TVnets arī ielicis raksteli: www.tvnet.lv/izklaide/gramatas/4...
+1
Par tirdziņiem 90-to vidū es ar'i paspīdēju ar naivumu Talsu tirgū pie kasetniekiem pajautājot vai ta no metāl a i kas? uz ko saņēmu atbildi, nē no Metālikas gan nekā neesot :)
0
Kasešu laikā man kā pilnīgi zaļam gurķim iesmērēja Deep Purple kaut kādu Best Of, kur pirms tam nebija īsti nojausma — mājās tādus neviens nebija klausījies, a skolā tika drillēti pārsvarā Depeche Mode u.tml. Tā nu pārdevējs man nogrūda tādu kasetīti. Child in Time tā norāva jumtu, ka vēl ilgi pēc tam biju šim pateicīgs!
0
Ap to pašu laiku kasetniekiem pizģījām kasetes un, par tādiem toreiz nezinot, notrāpīju ZZ Top :D
+6
Runajot par kaseshu prikoliem - iz manas dzives ir sekojosh: nododot tirgot uz komisiju diskus, kada muzikas veikala, kam bija daudz "metala", 90-to gadu vidu - pec 2 dienam, preti vecajam centralpastam, pie marshrutnieku galapunkta, vareja jau nopirkt kasetes ar manu disku saturu :)
+2
Grāmata izlasīta, tiešām interesanta literatūra, jo pats laikam sāku tusēt tikai ap kādu 98 gadu Vecrīgā, tā ka lielākā daļa informācijas attiecās uz periodu pirms manas ienākšanas pie matainajiem lopiem...... Visu cieņu autoram par izcili labo darbu, sevišķi jau rakstības veids patīkās un lietotā leksika he he....:)
+1
Par "Asphyx" vainīgs, sajaucu. Kaut gan arī toreiz zināju, ka no Holandes. Bet vispār baidījos, ka tiks atrasts daudz vairāk faktoloģisku kļūdu.
+5
Nē nu kā jau KK minēja, to var uztvert arī tādējādi, ka galvenais varonis ir pārliecināts, ka tā ir zviedru banda, jo iespēju to pārbaudīt viņam nav. Īpaši necentos faktiem pievērst uzmanību, šis kaut kā iedūrās acīs. Vēl izskatās, ka divas blomes ir saliktas vienā, jo TE apenēs spēlēja 2006. gadā, bet Tiamat un Frailty bija nākamajā. Bet tā kā konkrēts gad nav minēts, to var uzskatīt par tādu kā Blomes kvintesenci.
0
^ Nu tieši tā. Tas pats par "Mēs tornim" koncertu un Melno Piektdienu.
0
Grāmata izlasīta-1 lieta ,ko varu atzīmēt,šausmīgi viegli ,,lasās''.
+6
Darīts, biju bik iesācis lasīt iepriekšējās dienās, pabeidzu iepriekš iesākto grāamtu un šodien bija brīvs laiks piesēst kārtīgi. Sekoju Intara ieteikumam par veco detuhu, uzliku Opprobrium diskogrāfiju un iekāpu gultā... pēc laika no tās izkāpu, jo grāmata bija jau galā. Tik atceros, ka vienā brīdī pamanīju, ka tā jau pusē un ar skumjām nodomāju, ka puse tik palikusi.
Ļoti patika, lasās viegli un humora dzīvā dzirksts lasīšanu arvien tik dzen uz priekšu. Paldies, Jāni, par lieliski pavadīto laiku lasot Tavu grāmatu.
0
nenočekoju visus linkus te, bet šeit fragments, kas mani arī pārliecināja, ka šo grāmatu iegādāties noteikti ir vērts. ļoti patīkami lasīt satori.lv/raksts/5429/Jelgava...(fragments) "Šitā pasaule jums nav laba diezgan. Jūs esat tie īpašie. Normāli dzīvot, censties — tas jums liekas stulbi! Lai tie lohi paved mašīnā, lai uzsauc aliņu! Bet mums vajag kanibālus studēt." pie šitā es riktīgi smējos, haha
+1
^^^ "viegli lasās" - nevar saprast, vai šai vietnē tas ir kompliments.
Bet paldies, kungi.
0
Ļeņingradā grāmatiņa par Ls 6,50 — plauktā ronama kopā ar Inokentija platēm, Tesas CD un Dambja apenēm.
0
^ žīdi, ple
0
^^^
Ir jau padomā nākamais romāns?
+3
Jelgavas metal vienību atceros, tikai feisi gan pabalējuši no atmiņas. Viens, šķiet, bija pagaišiem matiem, līdzīgs Lāču Jurkam, liekas ar rētu uz lūpas... vai to rētu es no LāčuJurkas piedomāju?

Vispār manas Vecrīgas mēbelēšanas laikā (~ 1987-2000.g.) pazinu briesmīgi daudz tautas, lielāko daļu no kuriem sen esmu aizmirsis :) Grāmatas autoru gan neatpazinu, droši vien 20 gadus atpakaļ izskatījās nedaudz savādāk :D

Pie grāmatas vēl neesmu ticis, šovakar mēģināšu iegādāt!

Ā, bet bildes grāmatā ir?
+2
Vispār grāmatas lasu, ne tikai bildes skatos, bet ar bildēm to gadu tusu atmiņā atsvaidzināt būtu tiešām jauki! :D
+1
Bilžu nav gan, bet tas jau arī nav dokumentāls pastāsts.
0
Kāds bilžu pielikums digitālā formātā ar norādi starp kurām lapaspusēm jāliek nenāktu par skādi.
+11
Šeit viena 1989. vai 1990. gada bilde, fočēts "Biržā":
sphotos-h.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/544...
+4
Valdis ^^^
,šodien, plkst. 12:20- Grāmatas autoru gan neatpazinu, droši vien 20 gadus atpakaļ izskatījās nedaudz savādāk :D
Nu domāju gan, ka neatpazīst. Galu galā cita paaudze. Grāmats autors tomēr pārstāv to paaudzi, kas savulaik sāka ar Nirvana, un tad fiksi, fiksi pārslēdzās uz desu ar trešu. Lielākā daļa tagadējo +/- 30 gadnieku tā reiz sāka. Daži apgalvo pretējo, ka uzreiz bija kruti un sāka vispirms ar Bon Jovi u.t.t. :D
Bet lai vai kā, 93..95 gadā Nirvana (& co) bija ziedu laiki Latvijā un kalpoja, kā induktors pārejai uz smago galu.
Valdis jau bija tam vecumam pāri, lai jūsmotu par grandžu. Tāpēc laikā, kad Valdis jau bija nopietns metālists ar stāžu, grāmats autors priekš viņa bija vnk neko neizsakošs tīnis.

0
^^ Bildes labajā malā tas blondais tocn asociējas ar Joņinu :)
0
nebūtu jau pa skādi bijis, ja autors būtu savā grāmatā ielicis kaut vai kādu savu bildi no tiem laikiem, lai grāmatas lasītājiem rastos priekšstats - kāds tad autors tajos laikos izskatījās...
0
^ gan jau -bārda, +mati. Bet kāda gan tam nozīme?
0
^
interesanti tak...
+4
Bildes sadārdzinātu drukāšanu. Un vispār, baigi maz bilžu no tiem laikiem. Bet pāris ir:
www.draugiem.lv/user/44206/gallery/...
Zviedziet, zviedziet:
www.draugiem.lv/user/44206/gallery/...#/gallery/?pid=27568739
0
^tās bildes, kas no Biržas, krāsas, tonis, asums kkā pārāk atgādina tipiskās kvalitātes foto, kas tika štancētas 90tajos no kodak u.c. plastmasīgajiem ziepju traukiem. Pats tādu platleņķa draņķi vēl lietoju līdz 00`šo gadu sākumam.
Respektīvi, priekš 89. gada netipiska bilde. Vēl jau priekškars bija ciet un nekas vairāk par smenām vai zenitiem pieejams nebija... Bet varu kļūdīties.
+1
^ 91. gadā man jau bija "kasuha", iemaksu par kuru veicu repšikos, bet preci saņemot maksāju latos.
Bilde noteikti ir fočēta pirms tam.
+2
Ā, nu ja, tikko piebeidzu to grāmatu :)
0
^ Piebeigt jau nu tiešām nevajadzēja grāmatu, lai jau arī citi takš varētu palasīt un pašam būtu vēl ko mazbērniem iedot palasīt :):):)
0
Pag, lati taču tikai 1993. gadā nāca apgrozībā?
0

^
Agrāk , kad skolā mācījos - obligātajā literatūrā bija grāmatas, kuras bija nepieciešamas līdz noteiktam laika periodam "piebeigt"":)
0
^^ hm, Intaram taisnība, "Pakāpeniska latu banknošu un monētu atgriešanās apritē noritēja kopš 1993. gada, kad 5. martā tika laista apgrozībā pirmā atjaunotā lata naudas zīme — Latvijas Bankas 5 latu banknote."... Dīvaini, taču varu apzvērēt, ka esmu redzējis pieclatnieku ar gadskaitli 1991.

Aptuveno foto gadskaitli noteicu vēl arī pēc tā, ka bildē redzama arī mana bij. sieva. Apm. pusgadu, pirms 1991. gadā kļuvu par Tēvu varoni, dzīvesbiedre Biržu utml. mazsvarīgus pasākumus vairs nemēdza apmeklēt :D
0
te no wiki
.....tika izveidota Latvijas Republikas Naudas reformas komiteja, kas 1992. gada 4. maijā pieņēma lēmumu par Latvijas Bankas pagaidu naudas zīmes - Latvijas rubļa (LVR) - laišanu apgrozībā. Kā likumīgs maksāšanas līdzeklis joprojām palika arī Krievijas rublis (SUR). ......
.... 1993. gadā apgrozībā tika ieviesta Latvijas Republikas nacionālā valūta - lats. Tika noteikts maiņas kurss: 1 lats = 200 Latvijas rubļu.
Varbūt Valdis 1 gadu gaidīja to kasuhu :)
+1
^ Gaidīju apm. pusgadu. Kasuhu šuva Cēsu purvu panks Agris (Čmoks), pasūtījums un preces saņemšana notika tur pat Biržā. Jaka bija nenokaujama, ar piedurknēm rāvu naglas no stenderēm :)
Vakarā mēģināšu ieskenēt kādu žūksni ar vecām bildēm.
0
Tai Biržas bildē esi redzams ? Neviens pazīstams feiss nevīd pretīm ...
0
^ es pieļauju, ka pirmajā rindā - pirmais no kreisās:)

A tas otrajā rindā pirmais no labās agrāk ULTRĀ nespēlēja?
0
Jā, man arī tipiņš zili baltajā keponā pēc Valda drusku izskatās.
0
man ar tas bija viens no variantiem - izšķirtspēja pašvaka
0
^^ Tas pats vien esmu.
Otrajā rindā vidū Urbix, Kārlis Birznieks (Bierz, "Nulles Cikls", "Moral Free") un Ultra's/Gust of Anger Saška.
+1
Neticu, ka tas ir Valdis! Kāpēc? Jo viņam galvā esošā cepure nav Skyforger cepure! >:)
0
Ak jā pareizi... Skyforger tajā laikā vēl nebija izgudroti, proti...
0
un Huskvarn kepku laiks ar vēl nebi sācies
+2
pat, ja arī bija oriģinālā firmas (zviedru firma, kas izgatavoja motorzāģus) Husqvarna kepka, skaitījās kruti!
-11
intars izskatās pēc ķertā profesora,gari, šķidri,mati un šķidra bārda+acenes:D
0
^
man liekas, šeit pilnīgi visi ir ķerti:D
+2
^^ par ko tu tur murgo ?!
+1
Man ar Cēsu Agris šuva kosuhu, pareizāk sakot pāršuva, bija kaut kāda riktīgās ādas tā saucamā šoferu jaka. Par pāršūšanu precīzi neatceros bet liekas ka 25 rubļus paprasīja. Tik ilgi kā Valdim gan nebija jāgaida, ja nemaldos tad 2 vai 3 svētdienas tikai.
0
Pa 3,5 vakariem romāns izlasīts. Ir OK. Māsīca savlaik ieņirdza, ka LV rakstnieki tik bērnības atmiņas vien jēdz uzrakstīt ... grūti nepiekrist, visādi anneles stāsti, pa lielam, ir vienīgais, ko no mūsu dižgariem esmu ar patiku izlasījis un kas joprojām ir paglābušies manā grāmatplauktā no trimdas misenē (vispār jau izdāļāti un uz vienu pāķu bibleni aizfīrēti).

Galvenais pārmetums ir līdzīgas kā Albert Muldrein ''Choosing Death ...'' - būtiu ļoti labs, bet tur 1/3 ir par Napalm Death, savukārts šeit - 1/3 par Nirvana (~ pirmās 100 lpp.). Labi, ka reiz pa reizei trāpās kāds ierēcams teikums. Pēcāk ir interesantāk, kautgan galvenais varotis ir baigais Melnmetāla stājeklis.

Nedaudz jocīgi lasīt, ja gandrīz visas minētās blices arī ap to laiku klausītas un puse personāžu personīgi pazīstami. Vēl ceturtdien satiku MaXXimā vienu no Biržas onkām, ne to kas Didzis, bet otru, laikam ?Gatis?, LMT laikam šancēja vienu brīdi. OverKill koncī varēs pajautāt :D

RTU koju sakarā pieminētais Lācis savlaik mēģināja Mayhem ''Misteries dom Sathanas'' iebarot - baigais mēsls. Bet kopā 3 vai 6 gadus vienā kursā nolauzām. Uz ''Robinsonu'' ne reizi neaizgāju - neintersēja mūsu puskoka lēcēji ;)

P.S. Tajos gados rullēja Sameša ''Dzenskrūve'', gan pa rādžiņu, gan ''Rīgas Balsī'', bet savlaik jau par to ierakstīju - /forum/89244-lv-metāla-vēsture-rakstos
0
"Uz ''Robinsonu'' ne reizi neaizgāju - neintersēja mūsu puskoka lēcēji ;)"
^
vot tā...un kādam tu iespējams iekakāji dziļi , dziļi dvēselē:)
+2
Manā atmiņā Robinsona laiki ir labākie kādi bijuši LV scēnā
0
"Sinepes un Medus" arī nebija slikts fests, kur pašmāju grupām sevi pierādīt
+2
^^^ dziļi pajāt ;) Ja brutāli ņem, tad izņemot Skajus un Brūtus, nekā interesanta pie mums nav bijis.

pagājšsestdien pie māsīcas vīra kodām čuhņā aiz Jelgavas - teica, ka dzīves labāgie 2 gadi bija tad, kad Jeglavā frizierskolā mācījās (lasi - kojās laka) :D
+1
"galvenais varotis ir baigais Melnmetāla stājeklis."

Tajā vecumā jau tas ir dabiski.
+2
Ā, un arī pārmetums, ka 1/3 ir par Nirvana, imho ir nevietā - tā tak ir daiļlitertūra ar fikcionālu varoni, kas pamazām kļūst par metaļoru, nevis dokumentāla vēsture. /forum/123697-met%C4%81ls-laso%C5%A1ajiem#comment234805
0
Kādā ziņā - nevietā ... ir tak 1/3 par Ņirvanu ...

''Ne vēsture, ne autobiogrāfija. Daiļliteratūra. Tikai viss patiesība, nah.''
ja VISS ir patiesība, tad TAS IR dokumentāli, ne ?

pieņemu, ka pat dokumentālāk par kādu, piem. Čečenijas karu, kur katras puses oficiālos zaudējumus pareizi ar 2-3 un iegūsti aptueno ainu ...
+1
Ir par Nirvanu, bet kāpēc lai nebūtu?
0
ne jau par to runa - kaut vai par Šakiru vai Krokodīlu Genu. Neesmu nevienu albumu noklausījies, tāpēc man tas viss dziļi pret perpendikulu. Šuldiners, Kvartrons - jā, žēl talantīgus džekus. Pie Dio apraudājos. Kobeins ? Manispēc būtu nopirdies līdz nāvei, bļa...
+4
Tas ka tev pie dirsas, nemaina faktu, ka attiecīgajā laikā tas ļoti daudziem bija aktuāli, un attiecīgi ir iederīgi šādā stāstā.
0
bet es jau savu viedokli paužu, nevis vidēji statistisko ...
+2
Un es arī apstrīdu tavu personisko viedokli :D
0
Opinions are like assholes. Everybody's got one. /Satchel — Steel Panther/
0
ā, tad beidzot uzzināju, kurš ir pirmatnējais asshōls ...

^^ bet šajā gadījumā (un vispār) personīgo viedokli apstrīdēt ir bezjēdzīgi - ne ND, ne Nirvana uz mani nekādu iespaidu nav atstājusi
+1
^ Tas ir tāpat kā pateikt, ka Whisky in the Jar sarakstījuši Thin Lizzy.

Ir internetos manīta šāda variācija par minēto teicienu:

If opinions are like assholes, then mine is clean and sanitary, while yours is all dirty and stinks like beer-shits.
+2
Es pirmoreiz Nirvanu izdzirdēju tālajā 1992 gadā - kāda no pamatskolas klases ekskursijām, kad kāds no klasesbiedriem bija iedevis man paklausīties kaseti ar Nirvanas mūziku. Var patikt, var nepatikt, bet savu iespaidu uz nenobriedušo tīņu psihi Nirvana savā ziņā atstāja...
0
ei, mans alussūds smird tāpat kā pārējie ... nav jau tā, ka bāztu galvu podā un ostītu, bet smacenieks jau autonomi pa gaisu mēdz paplivināties
0
par to cepšanos sakarā ar Nirvana es jau te postēju /forum/123697-met%C4%81ls-laso%C5%A1ajiem#comment235822
Es personīgi nepazīstu nevienu metal fanojošu indivīdu, kas ir tās 90`to tīņu paaudzes, kurš reiz 15-18 gadus atpakaļ nav bijis pievērsies Nirvānai un iefanojis par to lielākā vai mazākā mērā.
Bet kāpēc gan ne... Bija taču tādi, kas principā, spītīgi turējās pretī plūsmai :))
0
Ok, mani jau tu īpaši nepazīsti - /forum/123043-metālists-ar-stāžu-i-blade-of-darkness

To nobīdi no fāzes organiski noskipoju, no Def Leppard / Judas Priest pārslēdzos uz Trseītājiem, vēlāk Dūmu un Poweru. Desa tolaik īpaši nesaistīja, ja neskaita minētos izņēmumus.
0
Nevarētu teikt, ka es baigi fanoju, bet divas kasetes man bija (Nevermind un Unplugged in New York).
0
Nu redzi Intar, pat tu, viens no populārākajiem un pieredzējušākajiem Latvijas metālistiem reiz klausījies savā kasetniekā Nirvānu :))
Bet par Bleida fenomenu- nu tev jau bija apakšā diezgan pamatīga bāze, fātera lentas, respektīvi. Skaidrs, ka sāki un augi ar to, kas tur bija. Un diezvai tavam sencim lentās varēja būt Bleach vai In Utero.
A pārējos tīņus zombēja (to sk.arī mani) ka lavīna virsū gazdamās toreiz Nirvānas epidēmija, kas spraucās burtiski visur- rādio, avīzēs, žurnālos, TV u.c. Citur jau nebija kur to iedvesmu smelties.
+5
tu droši vien gribēji teikt - viens no visvairāk internetā pļūtošajiem Latvijas metālistiem? :D
0
^..nezinu...:D
Bet iespējams, ka, ja tu aizbrauktu uz piem., kādu Kārsavu vai Dagdu un pārietos pa galveno ielu- vietējie sačukstētos: re, re kur slavenais metālists iet ! :DDD
0
Nu nezinu, es tā nejūtos.
+1
slavenais pļūtīzers Intars ... viņam paejot garām, meitas zaudē navainību ...

90-to sākumā klausījos BBC Radio - no tā kautkādu pirmo Nirvānas albi pārrakstīju kasetē. To arī pāris reizes esmu noklausījies. Vai arī tikai pa rādžu dzirdējis ... Atceros diktores frāzi, ka grunge radās Kobeinam tusējot uz nodzērušamajies (bļa, kas pa vārdu!) metālistiem. Bet noi tās ēras man vairāk atmiņā iespiedies šitas gabals:

www.youtube.com/watch?v=ppU66TvS0fM...
0
Tad tā diktore nav bijusi sevišķi labi informēta...
0
gribēju uzrakstīt ''ar'', bet sanāca pat krutāk ...
0
Es tad laikam būšu tāds kā "Nirvanas" neskarts cilvēks... Dažas dziesmas (gk. videoklipus) esmu pavirši redzējis, pat ne noskatījies un rūpīgi ievērtējis... Arī Kobeina pašnāvība 1994. gada aprīlī neatstāja it nekādu vērā ņemamu iespaidu, nodomāju vien toreiz, ka "Nirvana" bez Kobeina diez vai būs spējīga turpināt savu radošo darbību. Tas arī viss.

+2
Tu tak vēsais briļļu Ēriks ....
+1
Hm, interesanti. Tie, kas spļauj virsū grandžam (Nirvana vai ne Nirvana) — interesanti, jūs tiešām neatceraties astoņdesmitos un tolaiku «mūziku», što ļi? :)
+1
Itš a Final Cuntdown!!!1
+5
Nu vot. Maziņš biju, bet to laiku mūziku atceros ar šausmām. Pa radio gāja viens vienīgs Raimonds Prauls un tamlīdzīgi estrādes ķēmi, visādi Slapčenoki, Bumbierenes un Ojāru Grīnbergu farsi. Pa kasti — starp Baļļas Pugačovas uzstāšanos un Žoržu Psihsnu labi ja vienreiz pusgadā Pediš Mōdu palaida. «Wind of Changes» — tad vispār bija mute vaļā. Ā, vismaz Pērkons un Līvi uz okupācijas beigu gadiem tika arī ēterā. Bet Hardijs Lediņš tā arī ne.

Tas gan nebija tikai pie mums: tagad mēs visi zinām, ka arī Rietumos pa lielam pat smagajā mūzikā prevalēja «spandex-metāls».

Papildus nelaime bija tāda, ka (it īpaši laukos dzīvojot) ja notika koncerts aizsniedzamā attālumā, tad tas bija Rozenštrauhs vai Emburgas Zēni. Regulāri notika disenes zem nosaukuma «Sprints» — tikai tur skanēja tā pati glamūrīgā 80to Rietumu popsa, ne jau nu Slayer, Throbbing Gristle, Z'EV vai Mayhem :)

Un tad atnāca grunge. Pat dzīvojot Kurzemes ciematiņā, kas tagadējos laikos vairs nekvalificējas pat ne par novada centru, bija tāda sajūta, it kā šausmīgi smacīgā istabā kāds būtu pēkšņi atrāvis vaļā logu! Dabiskas, nepretenciozas dziesmas, tīšuprāt vienkārši sarakstītas, ar nesaprotama patiesuma sajūtu tekstā, godprātīgi netīra skaņa, flaneļa krekli un kedas glamūra lupatu vietā — tolaik, atceros, biju pozitīvi pārsteigts, ka mūzika var būt arī tāda. Un izskatās, ka arī Rietumos tāda sajūta daudziem būs bijusi :) Atrāva vaļā kopš septiņdesmito vidus krājušos emociju rezervuārus.
0
Rozenštrauhs vai Emburgas Zēni iet vienā krutuma līgā ar Mayhem un Slayer, par cik tie ir neizķēmoti? :))
0
^^ redz, tu uzskati, ka vienkāršas dziesmas, netīra skaņa, un ne sevišķi tīrāki flaneļa krekli ir kaut kas labs, bet ne jau visiem tā liekas. Pie kam, ne jau visi grunge pārstāvji piekopa akurāt šādu estētiku.
+1
Es smagajā lauciņā personiski ielecu pēc grandža uzvaras gājiena, tas bij laiks kad uzvaras gājienā gāja visi Korn, Slipknot utt, dabiski, no jaunajiem atlasot sev interesējošos sanāca visai laba mūzikas kolekcija, ko klausīties, dabiski, tikai man tas kaut kā pavilka ar 80 gadu muzonu, Kiss, Europe, Scorpioniem un uzreiz iekšā New metālā, lai no tā karpītos uz smago galu, un kopš tā laika arī kas ausīm patikās, tas ar joprojām patīkās. Melnos un nāviniekus ne visai klausos, par ko atkal pats autors jaunībā cēlās un krita. Tāpat Lapčenokam, nebij ne vainas, respektē savu mūziku un tad tu iemācīsies cienīt citu mūziku :)
+3
Ja tā padomā, kad 90o gadu vidū, nu jā labi, bija tikai 6-7 gadi, bet tomēr, Tēvocis bieži slēdza Nirvanas kasetes, tiesa nekādu uzmanību tam nepievērsu, bet jaukā dienā izdzirdot Deep Purple (vai tomēr Rainbow, grūti atcerēties, kaut arī atšķiras, protams, grupas) actiņas iedegās un aizgāja vaļā kustība uz smago galu. Vēl aizvien atceros kā pamatskolā, kaut kādā 2001 - 2002ajā baigi topā biji šitie Korn, Slipknot , tolaik tieši biju Randomā nopircis Sodom Best of kasetes un kā jau fani zīmējumu to logo uz katras klades vāka un atceros, kā tie krutie skolas biedri prasīja vēl: "Tu ķipa klausies smagos ?! Ko domā par Slipknot ?" - "Tas nav nekāds smagais un neklausies. Man cieņā ir Sodom!" uz ko atbildēja - "Aj tā jau galīga huiņa, vot Slipknot ir smagais". :D
+1
he he, tas pats, ir bijis ar Randomā, pagrabiņā savlaik iepirku Sodom dubultkaseti Ten Black Years vai kaut kā tā, lūk tā bij manta he he, pēc tam gan sekoja Manowar utt..... Kas interesantākais, albūmus orģinālos esmu pircis latviešiem un tikai atsevišķiem smagā gala stiliem ārzemju grupām, bet nekad neesmu saņēmies izdot naudu par Deep Purple, vai Led Zeppelin, tieši par klasisko galu, lai gan tieši vakaros iedarbinu Youtubes kanālu un šamo dzīvos končus laižu uz riņķi he he :)
+1
^tā lieta, ka vienkāršas dziesmas ražoja tikai Nirvāna... Vēl Džerijs Kantrels no AIC atzina, ka Kobeins bija sūdīgs ģitārists, bet labs dziesmu autors.
Mother Love Bone, Soundgarden u.c. krietni pārspēja Nirvanu dziesmu uzbūves, sarežģītības, un visādu citādu fišku ziņā, bet tieši Kobeins ar saviem netīrajiem matiem bija tas, kas flaneļa kreklus ieviesa to starp arī Latvijā.
Un jāpiekrīt Intaram par to estētiku (ja bija domāts par pašiem grunge kultivētājiem no ASV). Nirvana bija tāda vienīgā ar savu `estētiku`. Kgan šis tas kopīgs viņiem visiem bija.
+1
esmu to jau minejis, dazhos foruma topikos un vecajos atminju sacerejumos - es parlecu pari visam grunge un popsas metalam un saku ar Napalm Death - Scum... Likam tas sabojaja manu iekshejo pasauli neatgriezeniski jau toreiz... 1989. gada ... Lidz ar to man nav galigi skaidrs, ka var / vareja fanot par kautkadu grungi vai velak par nju metalu, ja jau ari tajos laikos, kad shie stili ienaca aprite bija ljoti daudz kas no reala metala :)
+3
Nevaru noliegt, ka īstais blieziens trāpīja Smashing Pumpkins izskatā — ar 1995. gada dubultalbumu «Mellon Collie and the Infinite Sadness». Deviņdesmito gadu vidus pieejamās informācijas nabadzībā šis dubultnieks atvēra acis, cik daudzveidīga un bagāta pat viena albuma ietvaros var būt mūzika. Skaļas, brutālās, ātras dziesmas mijas ar trauslām balādēm, trīsminūšu dziesmiņas — ar deviņminūšu, dinamika vienas dziesmas ietvaros var mainīties no tikko dzirdamas uz tumbas veselību pārbaudošu skaņas līmeni, utt. Plus vēl fantastiskā lirika — toreiz, padsmit gados, to neizpratu līdz galam, bet nojaust varēja, ka tā ir Dzeja ar lielo burtu. Kopš tā albuma mūziku ne tikai klausījos, bet arī ieklausījos :)

Par Smashing Pumpkins fanu esmu palicis līdz pat šim laikam, atšķirībā no Nirvanas:
karametals.lv/zinas/smashing-pump...
+1
nu nebija jau Nirvana vien, kura aizmigloja skaidro saprātu...No vieglā gala tāpat uz urrā gāja Pearl Jam ("Ten"), Soundgarden, Pixies, Green Day, Off Spring...un Pienvedēja Piedzīvojumi!:)
+3
Taisnība, es arī labprātāk būtu sācis ar Napalm Death un Death, pie visa vainīgs informācijas vakuums deviņdesmito vidū Kurzemes laukos :) Bet, paskatoties atpakaļ — es nenožēloju to laiku, kas aizgājis, klausoties uz grunge. Nožēlot varētu, ja tajā laikā būtu patērēts popšits.

Šajos laikos no Sietlas tolaiku grupām vērts klausīties Alice in Chains (kam šovasar būs jauns albums, dziesma jau ārā!) — Lane Staley aizstāšana ar William DuVal bija lieta, ko viņiem vajadzēja izdarīt jau deviņdesmito vidū, nebija nemaz vajadzīgs gaidīt, kamēr tas nariks noliek karoti (pie kam izdara to burtiskā nozīmē: kad uzlauza dzīvokļa durvis, tad blakus krietni iepuvušajam līķim tika atrasta karote, kurā šis bija karsējis draņķi pirms špricēšanas vēnā).

www.youtube.com/watch?v=hmSeWqmlqYs...

Kantrela un DuVāla vokālās harmonijas, izpildītas reizē ar viņu ģitāru duetiem, mani ārkārtīgi fascinē. Kā jau viss, ko pats nemāk :)
0
Grunge un visi tie alternaķivkas, hard music (! bija tāds termins), nu metal (tas jau bija vēlāk) bija pretīgi sū un jāienīst katram kārtīgam metaļugam. Pat tādam, kas klausās hārdroku, nu, piem., Metallica.

Neesmu augšminētai mūzikai lecis pāri. Tā vienkārši aizslīdēja secen. Ap to laiku sapratu, ka pagājis tas laiks, kad manis iemīļota mūzika skan radio, TV, par to raksta žurnālos (toreiz, iedomājieties, interneta nebija!), un tagad ir ieradušies rūtaini flaneļi.
+6
Es jau labi saprotu šo pūrismu, bet, neko darīt, bija arī nekārtīgi metaļugas. Mēs nīdām Bon Jovi un Marylion Manson. Arī Panthera, arī lielāko daļu heavy - kāpēc tieši, to man tagad grūtāk pateikt.
+2
Heh. Teksts bija ar zināmu ironijas devu - jo tādi tipi arī bija.

Mēs vienkārši sākām agrāk. MTV "atklāja" Tīņu spirtu", kad man bija 20 gadu. Tas vairs nebija muzons man. Pat ja būtu - sākumā likās OK, - tā visuresošā histērija uz visu jauno un novēršanās notika tik strauji... īsā laikā viss agrākais bija slikti, viss, kas man patika, bija fui, pē, tabu, un ārpus Sietlas vairs nebija nekas. Vēl nesen labas grupas sāka ražot derdzīgu uiņu, lai "piemērotos tendencēm" un vai nu momentā izjuka vai arī ielīda pagrīdē (dažos gadījums - ražo to joprojām).

Tas neveicina sapratni.
+3
Vispār jau pirmie grunge aizmetņi radās 80to pašā sākumā, pats termins `grunge` pirmoreiz minēts 1981.g. Strauji apgriezienus sāka ņemt ap 1985-87 gados, tiesa, gan stipri lokāli, andergraundā. Tai laikā super duper populārs pompozais matu metāls. Kurš tad bija meinstrīms galu galā? :)
Alice in Chains (sākotnēji močīja Slayer kaverus starpcitu) savu grupu nosauca, ironizēdami tā laika ortodoksālos metālistus, kuri karināja sev virsū dzelzs gabalus :) Tas ir zināms fakts.
Tad nāca 1991.g ar Smells Like Teen Spirit un apgrieza visu kājām gaisā. Un grandžs palika komerciāls, mega populārs, ko tur teikt- popsīgāgs (nosacīti, protams).
Un kā Jelgabs pareizi minēja:
grūti pateikt, kāpēc tāds ortodoksālis Wrongtale ienīda grandžu, un kāpēc, piem. es toreiz uzskatīju, ka KISS vai Europe ir maskulīnas meitenes.
+7
16 gados, kad ļoti patika thrash, un apkārt visi džinkstēja, ka grunge ir "pats pats", bija to grūti novērtēt, patiešām (un kur nu vēl ņūmetāls, kas bija vēl jaunāks trends tajā brīdī). Bet tagad, kad jau 30, vecuma īgnums nāk virsū un apkārt džinkst arvien jauni sūdi, Kurts liekas kā vecs čoms (Korn gan tomēr dzen žāvu kā vienmēr). Tieši kādu pēdējo divu gadu laikā esmu sācis ļoti iemīļot Nirvanu un arī citas grunge grupas.

Grāmatā, savukārt, Nirvanas sajūsmas ievīšana sižetā labi parāda, gan kā daudziem tajā laikā "viss sākās, gan arī, cik plūstošas vairumā ir bijušas jaunu, iespaidojamu / iedvesmojamu cilvēku gaumes, cik plūstoši šo gaumju izmaiņu iemesli, un galu galā arī subkultūru robežas. Vienu brīdi tu esi tas, pēc tam satiec kaut kādus citus un esi cits. Vai vismaz gribētu būt. Kad gremdējamies atmiņās par draugiem un labiem laikiem, tad to ir viegli atzīt, kad gribas izcelt savu oriģinalitāti un pārliecību - tad ne ("mēs esam forever stay heavy, stay brutal" :)

Par grāmatu vispār (atgriežoties pie tēmas) - izlasīju ar interesi un pat aizkustinājumu, un ne jau tikai tāpēc, ka tematika tuva. Patika kā, piedomājot vai instinktīvi, bija atrasts līdzsvars starp ironju un iejūtību. Analīzi un romantiku. Gaumīgi joki, filosofiskas atkāpes, vēstures un literatūras atsauces - viss labi, dabiski savīts kopā. Kā jau citi teikuši - viegli lasās. Personīgi vēl vairāk uzrunāja tieši ar to, ka galvenais varonis ir viens no tiem, kas ne tik labi prot iekļauties kompānijās un ir pavadījis vairāk laika pie grāmatām (nu jā, tāpēc, ka man ir bijis līdzīgi, ko tur slēpt, tāpat jau skaidrs).

Labs elements bija konkrēti minētie grupu un albūmu nosaukumi, parādot, ka tas tiešām bija svarīgi, ka runa nebija tikai par kaut kādu nenoteiktu "pagrīdes mūziku", ko nenobrieduši prāti meklēja, lai "atšķirtos", bet, ka bija vesels "kultūrslānis", kas patiesi intersesēja un iedvesmoja pietiekami daudzus tieši ar savu skanējumu un tikai pēc tam ar blakus lietām. Un, ka aiz tā skanējuma stāvēja samērā maz aplūkots domu un emociju (diskomforta, nedrošības, bet arī mežonīga prieka, radošu dziņu) kopums, kas taču bija konkrētu cilvēku iekšējā dzīve. Cilvēku, kuri nemaz jau nebija un nav tik ļoti citādi.
Tas noteikti atbaidīs daļu lasītāju, kādam šķitīs lieki, bet mani pārņēma tāds īpašs prieks, ka turu rokā grāmatu, pa īstam izdotu, nopietnu romānu, kurā ir minēti Cynic "Focus" un MDB "The angel and...". Vienīgā tīšā vai netīšā faktu kļūda, par ko tomēr iesmeldza bija "Šuldiners ar sirdi nolikās". :)

Otrā puse ir "dziļāka" par pirmo, kas arī loģiski, ja ņem vērā, ka galvenais varonis aug. Beigu daļa, "pēc apokalipses" varēja arī būt garāka vai vairāk izstrādāta, bet tas nekas. Labi arī ka nav mēģināts visu izķidāt un izanalizēt no panckām vai pilnīgi attālināties un ieņemt ironisku nostāju. To var darīt, protams. Visi pavedieni ir rokā katram, kas reiz bijis metālists un pēc tam zaudējis to interesi. Tomēr, man šķiet, ka labāk ir kā šeit - bez pārliekas iejaukšanās, iedot pietiekami daudz sakarīgu mājienu, lai katrs pats tālāk piedomā, kā ir ar cilvēka meklējumiem laikā, kad ļoti gribas gan kaut kur piederēt, gan atdalīties un izcelties. Kādi līdzekļi tiek izmantoti. Kā cilvēki mainās vienatnē, divatā un barā. Varbūt arī grāmata nav aicinājums izbaudīt to laiku un censties būt mazāk dumam un aklam, bet ir tur arī tas. Paldies autoram par garadarbu!

Tagad ir doma, ka jāiedod vecākiem izlasīt, lai zina, vismaz pa daļai kā man ir gājis un, ka melns liktenis ir vislabākais :)
+2
Palasot, tīklā citu cilvēku recenzijas un pārdomas, gan sapratu, ka "paldies!" par grāmatu, līdzīgi kā Malējs vai es, autoram droši vien teiks tikai metālisti, pārējiem tas tomēr laikam paliks romāns par pusaudžiem, kurā ir "pārāk daudz metāla". Žēl, jo grāmata ir laba un bija arī pēdējais laiks tieši šādai grāmatai rasties, šeit Latvijā.
0
Nobeigums likās tieši tik garš cik vajag. Varēja jau kā bonus track piemaukt šito klāt - www.gaujarts.lv/2008/05/3-dala-fono...

es pie Metāla nonācu pamazām un ''dabiskā ceļā'', neviens nespieda kaseti rokā ar tekstu ''klausies šito, ja gribi būt kruts''. Desu Metāls tā kārtīgi iepaticies tikai pēdējos 5-6 gados. Īsti nezinu, vai no klasesbiedriem kāds vēl klausās (ja neskaita creative_77) smago - nav sanācis kādu salidojumu apmeklēt.
0
^^ būs jāpalasa. Pašam jau visai grūti no malas paskatīties un saprast, cik tas ir interesanti nemetālistam. Bet manis minēto ''Choosing Death'' varu ieteikt izlasīt jebkuram, kam ir interese par mūziku / mūzikas industriju
+4
Pieļauju, ka nemetālistam lasot šo grāmatu - neko neizteiktu MDB, Cynic vai tamlīdzīgi metāla grupu nosaukumi. Turklāt - tie nav tikai tukši grupu nosaukumi vien - tās ir atmiņas un sajūtas par tiem laikiem. Šķiet, ka katrā no šiem grupu nosaukumiem ir iekodēts vien katram metālistam zināms kods - sajūtu līmenī. Ir taču tā (cerams, ka ne tikai man), ka kāda konkrētā metāla grupa saistās ar kādu konkrētu notikumu vai pārdzīvojumu savā dzīvē. Un kā pareizi norādīja kk:(, tad drošvien "paldies" par grāmatu teiks tomēr vien tikai metālisti...
0
Es pieļauju, ka labai daļai metālistu tādas lieliskas bandas kā Dark Millennium un Visceral Evisceration ar neko neizsaka, bet tas jau netraucē baudīt literatūru. Vairākas bandas, kuras minētas ''Choosing Death'', tikai pēc grāmatas izlasīšanas pirmo reiz noklausījos (ir viņai atsevišķa tematiska izlasīte)
+1
"Mēs nīdām Bon Jovi un Marylion Manson. Arī Panthera, arī lielāko daļu heavy - kāpēc tieši, to man tagad grūtāk pateikt. "

^
Es drīzāk teiktu, ka tolaik metaļori strikti ienīda tās metāla grupas, kuras bija ļāvušās bagāto ierakstu kompāniju vilinājumam un nodevušās komercijai, tādējādi iespļaujot sejā daudziem šo grupu faniem un atbalstītājiem. Piemēri? Lūdzu! Nu kaut vai tas pats piemērs ar Metallic'as albumu "Load".
Vai arī piemērs ar Paradise Lost. Ja ar grūtībām vēl varēja sagremot to viņu garadarbu "One Second", tad "Host" šķita pilnīgas auzas, lai gan pieņemu, ka arī šis albums atsevišķiem cilvēkiem patika.
Jebšu uzskatāmāks piemērs. Savulaik 90 -to gadu sākumā Vācijā bija tāda death/doom drupa kā Pyogenesis. Un par ko tā pārvērtās pēc tam? Liels bija šoks daudziem šīs grupas faniem, kad šī grupa pēkšņi sāka spēlēt alternatīvo poproku.
0
^^

pa lielam jau grāmatā iekļautās blices bija zināmas jebkuram metaļoram.
0
Visādas skorpju balādes un pinkfloydi utt. pa māju skanēja un un bija pierasti, nevilkos uz elektronisko popsu pa rādžu. Tā būtu ar veģetējis, ja netrāpītos vienreiz Scorpions "Love at first sting" (laikam sanāk gan "niknākais" no šiem) - bišķi pavērās žoklis, ka var tā klapēt. Tad klasesbiedrs iedeva metaļiku un tad jau panesās...
0
Sencim bija šo komerciālais ''Savage Amusment'' - joprojām viens no šo mīļākajiem albumiem.

Paradise Lost arī ''One Second'' ļoti patīk - bet par šo stila maiņu pie ''Host'' nezkāpēc īpaši nepārdzīvoju, bet kā es spļaudījos noklausoties ''Roots'' ... turklāt tas sūds tak uz 70min - kasetei abas puses piedirstas :D Un par Pyogenesis arī baigais besis - šo debijnieks ir viens no labākajie Doom/Death ierakstiem. Tieši pagjšnedēļ novilku šī gada pārizdoto versiju ar bonusiem:

Re-released in 2013 as Ignis Creatio - The Origin of Fire 20th Anniversary Limited Edition by Ordo MCM

20 years after it's initially release, 'Ignis Creatio' will be reissued. The originally 30 minute debut album will be delivered in two beautiful packagings. Both configurations are remastered and include three breathtaking, classically arranged bonus tracks with a total playing time, now of almost 50 minutes.

Tracklist:
1. The Fire That Still Burns In Me 04:29
2. Still Burn In Fire 06:24
3. Created To Live Eternal 07:14
4. Like Tears (In The Dust) 06:53
5. On Soulwings 09:17
6. Psalm 23 06:16
7. Underneath Orions Sword 05:30
8. Ignis Creatio 02:58

Katrs (oriģinālais) gabals ir lielisks, bet ''Underneath Orions Sword'' īpaši norauj jumtu.

Nupat atcerējos, ka par šito cepos pirms trim gadiem savā pirmajā draugiem.lv dienasgrāmatas ierakstā:

Lielākā vilšanās 4. jan 2010 23:35

''Kāds man var paskaidrot, kā trijos gados, viena no labākajām Doom/Death grupām varēja pārvērsties šķidrā sūdā ? Es to vienkārši nesaprotu ! Katatonia un Metallica skatās un mācās sajūsmā ... viņiem augt un augt līdz tādam līmenim ...

PYOGENESIS - Underneath Orions Sword (1992 @ Osmose Productions)
www.youtube.com/watch?v=FsvuOJy0rH0...

? PYOGENESIS ? - Twinablood (1995 @ Nuclear Blast Records)
www.youtube.com/watch?v=UMUngnKwq-o...
+1
Man viss sākās ar māsu ietekmi,viņas System of a Down klausījās,es Linkin Park un Vilkus,tad pamanīju ka šamie kkādā tur Baltijas Saulē uzstāsies un braucu skatīties,a tur,jomajo,visi mataini,ķēžaini un kādi tik vēl ne.. Atceros aizbraucu mājās un atcerējos ka vienam matainam tēvainim redzēju Cannibal Corpse tkreklu,nu un attiecīgi iedevu klasesbiedram novilkt netā kko no viņiem... viš man 6 albūmus bez mapēm,vnk pēc kārtas sameta.. no tā laika Death Metal ir mans mīļākais mūžikas stils... Morbid Angel,Death,Hypocrisy,Dismember ,At the Gates... Varēju stundām klausīties un lasīt dziesmu vārdus... Nu un tagad klausos pārsvarā technical death metal un deathcore.. (zinu ka kõrs,bet ph,jo mazāk viņiem breikdaunu jo vairāk man patīk)
+1
hipsterjaunatne arī lasa Jelgavu 94:

adelise.wordpress.com/2013/03/15/izradas-...
+1
Āāāā,vēl tagad atceros ka sen atpakaļ ar senci tirgū piegājām pie mūzikas bodes paskatīties vai nav kāds jauns ''Vilku'' albūms un pamanījām kaseti ar nosaukumu ''Latviešu Strelnieki''. Dīcu,dīcu (pat nezinot kas ir Skyforger,vnk tematika patika tolaik) un neizdīcu. tagad žēl,iespējams būtu jau 12 gados Skajus sācis klausīties...
0
^
Nu ja Twinablood vismaz varēja kaut daļēji pieskaitīt pie gotiskā roka, tad sekojošo albumu nekā savādāk kā par sūdu nosaukt nevar:

www.youtube.com/watch?v=kaKSAa9htsM...
+6
"Nedaudz mulsinoši liekas autora notikumu salīdzinājumi ar dažādas literatūras palīdzību. Piesaukts tiek gan Kafka, Vonnengūts, gan Bulgakova „Meistars un Margarita”, pat „Šveiks” un Platona darbi. Liekas, ka tas īsti tā kā nesaskan ar tāda klasiskā garmatainā death metal pusaudža ikdienas gaitām, bet.."

Lūk, šie vārdi atgādināja, ko vēl aizmirsu piebilst. Proti - UN KĀ VĒL saskan. No metāla tekstiem tika ar vārdnīcas palīdzību lobītas ārā gan angļu valodas zināšanas, gan dažādas idejas un filosofiskas atziņas un tas viss galvā savārīts kopā ar izlasītajām grāmatām, izglītības iestādēs mācīto un visu paša dzīves pieredzi.
Tas grāmatā bija viens interesants pavediens - kā galvenais varonis dažādās situācijās piesauca tekstu fragmentus vai dziesmu nosaukumus, savelkot to kopā ar savu realitāti, piešķirot tam personīgu nozīmi. Īstenībā ilgu laiku domāju, ka gan jau daudzi tā dara. Vēlāk tomēr izrādījās ka vairumam cilvēku teksti ir gandrīz pilnīgi pie kājas.
+1
starp citu, 2 dalībnieki no Pyogenesis 90-to gadu beigās izlēma, ka negrib vairs spēlēt metālu un pievērsās komercijai - nodibinot grupu Liquido. Man šķiet - toreiz šitas bija hīts visās komercradiostacijās un mūzikas TVkanālos:
www.youtube.com/watch?v=rVF3X-sMWEI...
0
kk:( — pilnīgi pievienojos par to tekstu studēšanu, salīdzināšanu ar citur lasīto :) Arī vēl tagad šad tad citēju dažādus dziesmu fragmentus, lai ilustrētu savu sakāmo, turklāt it īpaši šis paņēmiens iedarbojas uz cilvēkiem, kas paši nav klausījušies ne metālu, ne grunge :)

Piemēram, kad man pārmet šādu lietu: «Ko tu tērē savu laiku un naudu, lai palīdzētu kaut kādiem novadniekiem, no kā tev nekāds labums nav un nebūs?», es parasti atbildu: «Dzejnieka vārdiem runājot — I'm on/my time/with everyone./And its a very bad posture.»

Patiesībā uz mums visiem, deviņdesmitos gadus pieredzējušajiem, attiecas šī te lirika. Lasām, iedomājoties, ka stopējamies uz koncertu, ar dažiem latiņiem kabatā (kas jāatdod tobrīd vēl neko neizsakošajam Valdim par ieeju), tukšu vēderu, īsti nezinot, vai izdosies pēc koncerta kaut kur palikt pa nakti:

www.azlyrics.com/lyrics/metallica/wh...
+2
Jā, "Wherever..." bija viena no personīgajām himnām. Vispār no melnā albūma pirmais uzrunāja "Through the never" teksts, īpaši, kad pieleca vārdu spēle teikumā "Pursuit of truth no matter where it lies".
Vēl ļoti iesēdās smadzeņu krokās Sentenced "Nepenthe" (par pesimismu un alko, protams) un Megadeth "A Secret place", bet bija jau (un ir vēl tagad) daudzi.
0
Da to piemēru, kad grupas 90-tajos radikāli nomainīja virzienu uz ko mīkstāku, ir čupām. Un vai tik tur lomu nenospēlēja arī tas pats grandžs - spēlēt metālu pēkšņi vairs nebija stilīgi.
0
Ha, man ar uzrei gribējās iebilsts par kk:( citēto teikumu - pats apmēram tai laikā gan ''Šveiku'', gan ''Meistaru'' biju lasījis. Bet mēs tak matus ar nemazgājam :p

Man ar teksti īpaši neinteresē - primārā ir mūzika. Varbūt tāpēc patīk visādi spāniskie, somiskie u.c. Metāli, kur ne sūda nevar saprast. Bet tīri instrumentāli kolektīvi ar ne visai.
+1
Ar tiem tekstiem jau tā problēma bija tā, ka to tekstu vienkārīs nebija - pirātiskās kasetēs tādus nedrukāja, un interneta nebija. Cik nu varēja saklausīt, tik nu arī izlobīja, bet zināms, ne vienmēr izdevās sadzirdēt to, kas patiesībā tika teikts.
0
Nu tad sveiciens no deviņznd devītā: vk.com/weezynews

:)))))))
0
arī

Biržā no Oķeca vienu brīdi pat pārkopētos tekstiņus pirku - reizām uznāca interese, par ko gan tur tik dzīvesriecīgi dzied jautrā grupa CEMETARY. Palasi, piem. ''Sunrise (Never Again)'' tekstu:

Evil
Lullaby from hell
Wishing well

I am the night, the dreams of blood
The claws that shred the sun
...the night, the weeping moon
Enemy..., Father

Feeble whore
Dying sun
Farewell
The sky turns red
The sun is dead
Victory

I am the night, the dreams of blood
The claws that shred the sun
...the night, the weeping moon
Enemy..., Father
"As the las drop of blood
Falls down from the sky
The children greet the darkness
With open arms
Their father has returned"

Sunrise never again
Creature
Warlord
Father

I am the night, the dreams of blood
The claws that shred the sun
...the night, the weeping moon
Enemy..., Father

... bet gudrāks nekļūsti ...
0
Un tāda tipa tekstu diemžēl ir vairākums. Tāpēc arī es tekstiem piegriežu vērību vien tad, kad sadzirdu ko sakarīgu un/vai interesantu.
+1
Man šķiet, Vecrīgā bija kioskiņš, kura bezmaz vienīgais bizness bija tirgot izdrukātus dziesmu tekstus. Nez, kā tagad šim biznesam iet...
+2
Nebija jau tā, ka visam vajadzēja būt no A līdz Z skaidram, lai ar to varētu kaut ko "iesākt". Runa jau nav par loģikas lekcijām un argumentētām esejām. :) Ļoti labprāt tika piekopta izraušana no konteksta, un/vai tā maiņa, un spēlēšanās ar atsevišķiem teikumiem.
Bija arī daudzas dziesmas, kurām tekstu nekad neesmu lasījis, bet no tiem dažiem teikumiem, kas tāpat bija saklausāmi un saprotami ir izveidojušās kaut kādas savas asociācijas un nu jau tās vairs pat negribās sagraut, uzzinot, "par ko tur ir īstenībā". Bieži arī tāpēc, ka personīgi izfantazētā (iespējams, ka pavisam abstraktā) doma ir interesantāka un suģestējošāka nekā tur paustā (ja tāda vispār ir uztverama, kā jau Blade minēja).
Bet tāpat bija/ir daudzi gabali, kuru vērtība pēc teksta apjēgšanas tikai cēlās. No iepriekš cilātās Metallica piemēram - "Fixxxer", "Low man's lyric".
+1
^domāju, šāda veida bizness izbeidzās gadā 2001-ajā, kad interneta sērga neatlaidīgi sāka inficēt dzīvokļus (sākumā gan kūtri)
A tas augstāk minētais šķidrais Liquido (nezināju, ka Pyogenesis desinieki pagātnē..) tā arī palika viena hīta banda. Tika uzskatīts par sūdu un popsu, tāpat kā Bloodhound Gang. Bet jauniešiem, kuri tad ģība no Dj Bobo, Mr.President, Shaggy u.c. (atceraties šos pidarasus vispār?:D), tāds Liquido skaitījās smagais metāls, pie kura tomēr disenē varēja lēkāt .:))
0
Pie The Kovenant arī disenē var lēkāt :D. Man ''Animatronic'' un ''Nexus Polaris'' vienlīdz labi patīk, bet pieņemu, ka daudzi spļaudījās.

Ir jau gadījumi, kur grupa apzināti neko nelej ar karotīti iekšā - lai katrs saprot pēc savas samaitātības pakāpes. Tōmēr bieži vien čaļiem pašiem teksti ir pofig / nev nekāda ''mesidža''. Ja kādi Venom / Slayer fani uzmauc blici, tad īpaši neiespringst par ko būs teksti:

6. Inferior Devoties

Yeah!
Christianity, i feel ?... me
Take your ?... Jesus ?...
just before you burn
get what you deserve
The unleashed ?... fucking ?
before me

?...
Fucking Christ,
can't you anything ?
Would you say that's right?...
Crawl back your ?

Something dies,
?
?

??
??
??
??

[Repeat first verse]

Tore up ? and tail up this ?
??

(nabaga ļaudis mēģinājuši saklausīt Masses dziļo domu :D )

Reizēm nobriestot jau parādās kādas savas fīčas - sāk kaunēties par jaunības maksimālismu, maina tekstus un logučus.
0
^^ īsti neatceros, kad pačibēja Kalēja ielas bode - gan jau ap Biržas nobeigšanās laiku, ja ne ātrāk.
+1
Jau kritiķi ķērušies klāt pie grāmatas analizēšanas, cik var noprast:

www.ubisunt.lu.lv/zinas/t/19920/...

Gaidīsim rezultātus ;)
+3
… un arī rezultāti.

Šo recenziju raksta cilvēks, kuram līdz šim vienīgā saskare ar metālu ir bijis Windows Media Player kļūms mēģinājums automātiski pievienot dziesmu nosaukumus: „Dūdieviņš” kļuva par „The Lost Art of Goat Sacrifice” un „Akāciju palags” par „Gentle Fuck of Death”.

www.ubisunt.lu.lv/zinas/t/19965/...

Turpat — vēl viena recenzija. Redz, kur labi, ka izdevējs ir tāds, kurš draudzējas ar akadēmiskajām aprindām. Būtu «Jelgavu 94» izdevis «Kontintents», ne sūda nebūtu kārtīga analīze.

www.ubisunt.lu.lv/zinas/t/19966/...
0
žurnālā IR arī bija recenzija.
0
Te var izlasīt sākumu, bet arī no tā var noprast, ka recenzija ir pozitīva

www.ir.lv/2013/3/20/jelgava-9...
0
Rādās, ka Jelgava kopš 1994. mainījusies maz — pilnīgi kā aina no Joņeva grāmatas:

nra.lv/latvija/kriminalzin...
+2
Ir mainījies komunikācijas mēdijs: gan jau kāds "ietweetoja" un bars momentā nolasījās :D
+1
50 pret 1 - zombiju bars.
+3
BTW, Valtera un Rapas dižbodē pārdotāko grāmatu topā «Jelgava 94» ir 2. vietā.
0
Pirmajā ir Shades of Grey Nr.3 ?
0
Nē: Valda Valtera memuāri!
+1
PSC: jau trešā akadēmiskā recenzija LU vietnē (neskaitot tās, kas Latvju Tekstos, Kultūras Dienā un vēl kaut kur…): www.ubisunt.lu.lv/zinas/t/19988/...
-1
OK, tad rekur mana akadēmiskā recenzija. Lasot šo mājsaimnieču romānu nepamet sajūta, ka lasi trūmetālu. Es tiku tajā grāmatā līdz 150 lappusē un kautkā aizžāvājos, jo autors pavisam minimāli pieskaras šai sasāpējušajai pusaudžu seksa tēmai. Kur šī slavenā zēvelētājbrigāde NIRVANA pieminēta, tur IMHO jābūt pamatīgam menstruācijas asiņu smārdam.

P.S. Grāmatu atradu uz sava naktskapīša, sieviete bija ievilkusi no HZ kurienes savā lasāmrindā.
P.S.S. Mana sieviete neklausās metālu.
+2
Kāds vēl smārds mazpadsmitgadīgam biklucim? o_O
+1
monoklucis, biklucis, poliklucis...
+2
… hetero-klucis, bi-klucis, homo-klucis!
0
+1
Sāku rakstīt recenziju par grāmatu, apstājos pie 3000 vārdu — 20 000 zīmju fīčera.

karametals.lv/zinas/vai-viegli-bu...
+4
Un recenzija sākas ar vieglu masturbāciju pie spoguļa.
+1
Un beidzas ar ilgstošu galviņas glaudīšanu autoram!
+1
^^ nu nez vai *vieglu* :D

Man domāt, ka šis apcerējums jau vairs īsti nepas zem recenzijas, te jau pieiets gruntīgāk. Bet lasīt bija interesanti. Runājot par P.S. minēto - es teiktu, ka minētās dziesmas grāmatā nefigurē, jo visaktuālākās bija laikā, kurš grāmatā vispār nav pieminēts - ap divtūkstošo gadu sākumu, kaut kad 2000-2002. gadā.
+9
Iespējams, ka pats Joņevs tagad apjucis vēro, kā "Iļjiča baļķis" stiepjas garumā. :) Parādās arvien vairāk cilvēku, kas viņu ir pazinuši, zinājuši. Uzsauc dzērienus, izsaka komentārus par grāmatu, atzīmē, ka viņi tajā parādīti (ne)pareizajā lenķī. Džeki atzinīgi sit uz pleca. Meitenes, kas agrāk ignorēja, iespējams, tagad skatās ieinteresēti.
Tikai lūdzu nevienu neapvainoties. Es jau tikai tā - ar pavisam minimālu ironiju. Nevienam nepiesienos.
0
Šeit ir kārtējais interesantais rezultāts, ko kurš grāmatu apskatnieks saskatījis «Jelgavā 94». Ja līdz šim mēs, lasītāji, kopā ar apskatniekiem ņēmām priekšā grāmatu (dažs — kā ieinteresēts lasītājs, cits — kā rakstniecībā iedziļinājies puslīdz spečuks), tad drīzumā radīsies sajūta: kopā ar autoru mēs skatāmies uz kādu nākamo recenzentu un brīnāmies — «ko viņš tur sarakstījis?!»

www.diena.lv/kd/recenzijas/grama...
0
Acīmredzot, recenzenti ir izbaduši pēc jauniem darbiem.
0
… pēc jauniem LABIEM darbiem — pilnīgi noteikti! ;) Tā jau grāmatas iznāk vidēji kādas 5 katru dienu, no kurām ne vairāk kā 2 ir daiļliteratūras grāmatas, tikai lielākā daļa tāpat ir draņķi.
+1
''Lamuvārdi tikai retumis tiek lietoti bez vajadzības''

Tak pa visu grāmatu tie ir kādās 3-4 vietās tikai ...
+1
^ Lūk, to es arī nesapratu. Tik maz, cik var lamājos.
0
Ja nu kas, tad pa LR1 iet intervija ar autoru.
0
Tobiš beidzās nupat :D
+4
Vakar vakarā nopirku, tikko beidzu lasīt. Patika. Brīnos par un respektēju autora spēju visu tik detalizēti atcerēties gan faktoloģiskā, gan izjūtu līmenī. Baigi patika tās nemanāmās pārējas, kad "sīkie" pārvēršas par "večiem".

Bet vislabāk man izjūtu līmenī patika, ka "Jelgava 94" mierīgi varētu aizstāt ar "Cēsis/Valmiera 94", kur es visbiežāk rezideju tajā laikā. Vajadzētu tikai kļičkas aizstāt un nebūtu baigi samelots.

Tikai gopņiku tur bija stipri mazāk, līdz ar to pa seju norauties bija grūtāk tikai par to, ka gari mati. Arī apmātība ar "grupu" dibināšanu bija mazāka. Ja runāja, tad darīja (sūdīgi gan sanāca, bet nu tomēr). Un tajā pusē nebija jāsāk ar Nirvana, bet gan jau 1990. gadā ar Denon kaseti ar uzrakstu "Oubitory "Slowly we rott" + Death" uz vienas puses un "Izlase" uz otras puses :D

Bet pārējais gandrīz mats matā, t.sk. regulārie braucieni uz Biržu ar izmešanu no vilciena.

+1
lasot visādus ''anneles stāstus'' ar vienmēr brīnos, kā tik sīki var visu atcerēties bez pierakstiem pēc tik daudziem gadiem ... laikam vecuma marazms, kad neatceries, ko darīji pirms stundas, bet spilgtākos un piedzīvojumiem bagātākos dzīves brīžus var atsaukt atmiņā perfekti
+2
^ nav jau teikts, ka arī tās spilgtās atmiņas ir 100% reālistiskas. Atmiņa nav filma, principā tur viss uz asociācijām iet.
0
tas jau skaidrs, ka dialogus pa lielam sadomā utt. bet tomēr
0
beidzot izcirtu, kā Gaujartā tikt pie visām daļām, nevis tikai pirmajām trim:

www.gaujarts.lv/2010/07/11-dala-epi...
0
^Eu, nu tie festi galīgi ne metāla garā, un vispār tādi irdeni struktūrā un žanrā.
0
bet lakšana jau tāda pati :D
+3
Valterā un Rapā «Jelgava 94» joprojām turās pārdotāko desmitniekā — 7. vietā! Kurpretim no topa izkritušas visas grāmateles no sērijas «50 Shades of Heaven Grey».
+2
Grāmata laba,varbūt pa vidu nedaudz fufelīga,bet kopumā lasīt un atcerēties par biržu,Blomi bija interesanti. Paldies Jānim Joņevam!
+2
''Trešdien Jelgavas Zinātniskajā bibliotēkā tika aizvadīta tikšanās ar bijušo metālistu, dumpinieku un pēdējā laikā pieprasītās grāmatas «Jelgava 94» autoru, jelgavnieku Jāni Joņevu. Klātesošajiem bija unikāla iespēja uzzināt interesantus faktus par jauno rakstnieku un viņa grāmatas saturu.''

www.jelgavniekiem.lv/?l=83&act=10&date=1...

''bujušais metālisks'' izklausās dikti līdzīgi kā ''nelaiķis'' ...
0
t.i. ''bijušais metālists''
+1
atkal kārtējie stereotipiskie uzskati, ka ja nestaigā ar gariem matiem un nenēsā atbilstošu metālistu vešiņu, tad neesi vairs metālists....
+1
^ un tu vari apgalvot pretējo? Kur ir tā metālista definīcija? Vai katrs, kas labprāt klausās metālu, neatkarīgi no dzīvesveida un stila ir saucams par metālistu?
-1

^
Manuprāt tā ārējā metālista čaula ir otršķirīga, galvenais, ka esi metālā iekšā ar sirdi un dvēseli!
0
Ne par to ir runa. Jautājums ir - vai būšana iekšā metālā ar sirdi un dvēseli subjektu padara par metālistu? Kas tas metālists tāds vispār ir?

Tāpat diskutabls ir arī jautājums, ko nozīmē būt metālā iekšā ar sirdi un dvēseli.
+1
Metālists - tas ir dvēseles stāvoklis:)
0

" Tāpat diskutabls ir arī jautājums, ko nozīmē būt metālā iekšā ar sirdi un dvēseli. "

^

ja cilvēks gūst jebkādas pozitīvas emocijas klausoties metālu, tad var teikt, ka viņš ir "metālā iekšā".
0
Ir diezgan daudz metāla, droši vien lielākā daļa, kas man, to klausoties, nekādas pozitīvas emocijas neraisa...
+2
^
nu bet tas jau atkal ir gaumes jautājums. Ja man piemēram nepiesaista Amorphis, tad tak nevar teikt, ka man nepatīk metāls kopumā.
+3
tā kā Amorphis ir svarīgākā metālbanda ever, kā to apliecina trūmetāls elvē un metālarhīvi, tad augstākminētais apgalvojums nevar tikt uzskatīts par patiesu ;)
0
^^ kā gan citādi tu vāri par mataino lopu saukties?!
0
procentuāli lielākā daļa metāla man noteikti nesagādā patīkamas emocijas, toties tā mazā daļa, kas sagādā, patīk krietni labāk nekā lielākā daļu citu žanru.
+2
Sestdien, 1.jūnijā 17.00, Latvijas Radio 3 jeb Radio Klasika ieskanēsies biš metāliņš.
+2
Tas ir aiz bēdām un vēlmes ieriebt no mediju apvienošanas? :D
+1
^^jalūko uztrāpīt.
^^^ mincīts slīpē prasmi mētāties ar (smalkiem) izteicieniem, neko saturīgu tā arī nepasakot.
+4
Ja vakar nesanāca, tad te var noklausīties vakardienas raidījumu.

klasika.latvijasradio.lv/zinas/11902.htm...

Un vēlreiz - paldies par grāmatu!
-3
kas pie velna ir Amorphis?
0
mirsti, kuce!
+1
kas pie velna ir Dzelzsgriezeejs?
0
"mincīts slīpē prasmi mētāties ar (smalkiem) izteicieniem, neko saturīgu tā arī nepasakot."

man liekas diezgan saturīgi - lielākā daļa metāla nepatīk, bet maza daļa, kas patīk, patīk labā nekā citos žanros pieejamais. varbūt tev vienkārši uztveres problēmas un tāpēc tu nesaproti teikumu, kam nav nekāda sakara ar smalku izteicienu.
-1
Jā, 2+2=4 arī var pateikt kā 222.04 - 22.04 + 10 - 100 + 90 - 196. :D
0
Nē nu vienkārši tas teksts ir tik nekonkrēts, kā ar dakšām ūdenī rakstīts. Lielākā daļa no mazākās daļas lielākoties ir labāka par lielāko daļu no lielākās daļas.
+3
noklausījos to interviju LR Radio 3 klasika ar Joņevu.
Joņevs saka, ka tagad metālu klausās arvien retāk, jo savulaik klausījies pārāk daudz.
Es zinu nevienu vien ex metaleri, kuri savulaik bijuši diezagan uzcītīgi metāla piekritēji..., bet laikam ritot, kkā pamazām atgāja no tā visa un nekas tagad vairs ne tuvu nelieca, ka šie cilvēki reiz 90tajos bija marginālie jaunieši.
Es jau ar, kā laiciņu esmu pārsniedzis 30 g. slieksni, ir ģimene ar bērniem, darbs, karjera un pavisam citas rūpes, kā piem., 1997...vai 2003 gadā.
Arī es metālu klausos mazāk (patiesībā laika trūkuma dēļ un attiecīgu apstākļu dēļ), bet joprojām tas labi ieper un periodiski nopērku kādu CD.
Bet klausīties franču šansonus... nav priekš manis. Bet līdzīgai noskaņai klausos joprojām vecos labos Dead Can Dance, kuri 2012.g. ir apvienojušies un izdevuši labu albumu.
Tāka pa lielam- nekas nav mainījies, ja runāju par sevi :)
0
Es gluži tāpat kā grāmatas autors - klausos džezu(daudz džeza ietekmes ir arī metālā), bet es nebūt neaprobežojos tikai ar vienu stilu.
+1
Es pēdējā laikā vispār mūziku klausos mazāk. Bet procentuāli metāla īpatsvars tajā nav īpaši mainījies, un šķiet pat, ka tam drīzāk ir tendence pieaugt.

Franču šansoni jau vēl tā, labāki vismaz ir par krievu "šansoniem" :D
+1
man iet pa otro apli. Sāku 1986. tajā ar Megadeth, Flotsam & Jetsam etc., bet 1996. tajā pēkšņi pazuda interese vispār par metālu pāris mēnešu laikā (palika garlaicīgi, jo labi albumi jau nebija un es joprojām domāju, ka no 1997. līdz 2005. ir tik maz metāla albumu, ka var uzskatīt, ka metāls tad bija miris). Un ~ 2000. gadu Laroccas apmeklējums likās tik dabisks.

Bet 2002. gadā nejauši uzdūros uz tāda Black Rebel Motorcycle Club un var teikt, ka ceļš atpakaļ bija sācies (viņu 2001. gada albumu es joprojām uzskatu par vienu no visu laiku labākajiem albumiem rokmūzikā vispār).

Un manā šī brīža playlistē nav pilnīgi nekā, kas nevarētu vairāk vai mazāk interpretēts kā metāls.
+3
"Nē nu vienkārši tas teksts ir tik nekonkrēts, kā ar dakšām ūdenī rakstīts. Lielākā daļa no mazākās daļas lielākoties ir labāka par lielāko daļu no lielākās daļas."

nu tas nav nekas nekonkrēts. tevis teikto (rakstīto) es absolūti saprotu.
0
^^ Jā, par BRMC taisnība! :)
+7
gāju Dominas Prizmā pirkt paiku un ieraudzīju plauktā Joņeva grāmatu...., pēc īsa pārdomu brīža iemetu to iepirkumu ratos un pēcāk nedēļas laikā izlasīju (nevarēju tai atļauties veltīt 12 h no vietas ).
Kopumā man grāmata patika. Bija iespēja atgriezties tajos dīvainajos (labā nozīmē) laikos, kad biju liecinieks un tiešs dalībnieks tam laikmetam, ko autors atspoguļo savā grāmatā.
Uzskatu, ka grāmata būs interesanta tikai tai pašai 30+ paaudzei, kas kādreiz drobelēja uz kocenieces `Polly wants a craecker...`un pēc gada jūsmoja par MDB & Co.
Neteikšu, ka mani sajūsmināja stils kā uzrakstīts, drīzāk spēlē lomu sentimentāla nostaļģija un grāmata ir kā tāds tunelis caur ko ieskatīties atpakaļ savās alternatīvā tīņa gaitās.
Ja līdzīgā vīzē būtu grāmata, piem., par ABBA paaudzi 70to disko, diezvin vai mani tā aizrautu....
Kā kkur iepriekš bija minēts- tikpat labi varēja būt Jēkabpils 96, Valmiera 92, Līvāni 97, Ventspils 93 u.t.t. Purni jau bija visur vieni un tie paši, kur vairāk, kur mazāk, ja salīdzinām, teiksim, 95.g. Dagdu ar 95.g. Kuldīgu.
Bet savādāk- cepuri nost. Paldies Joņevam par laika mašīnu :)
+8
Es vēl pāris gadus "neiečekošos" kategorijā 30+, bet tāpat esmu piedzīvojusi kasešu laikus, pēdējos pagrīdes končus Cēsīs un Blomīti, tāpēc man ļoti patika. Īpašu šarmu piešķir autora minētie tēli, kuri joprojām ir aktīvi metāla scēnā. Plus autora reālais skatījums uz pasauli ar savām nūģa acīm, jo es arī sākumā biju nūģe, ka klausās bleķi. Ģērbos parasti, jo mazo, melno meitenīšu bums Cēsīs uzplaiksnīja vēlāk un 2 klases zemāk :)
+1
^^
boks šķiet visprecīzāk izteicās par grāmatu "Jelgava 94". Tieši tā - sentimentālās atmiņas bija tās, kuras burtiski "paņēma" lasītāju (lasi - 30nieku gadu paaudzi) un "iesēdināja laika mašīnā" un iztēlē atsauca atmiņā tā laika neformāļu tusiņus un to, ko paši reiz klausījāmies. Par stilu - kā sarakstīta grāmata, vaŗ strīdēties, bet nevajag aizmirst, ka tā ir autora uzrakstītā pirmā grāmata un tātad ir cerības, ka nākamā grāmata (ja tāda protams būs) tiks uzrakstīta labāk!
+4
Man gan šķita, ka stilam nav ne vainas. Būtu švaks stils, tik viegli nelasītos.
+1
stils jau pēc būtības neietekmē to, vai viegli grāmata lasās.
+1
^
jo stils mēdz būt dažāds.
+2
Protams, ka dažāds, bet ne par to šajā gadījumā ir runa. Metālam arī ir dažādi stili, un katrā no tiem var būt laba mūzika, kas attiecīgā noskaņojumā un apstākļos labi klausās, un sūdīga, kas vienkārši ir sūdīga. Var būt stili, kas vispār nepatīk, bet tas nenozīmē, ka tie tāpēc ir slikti paši par sevi. Īsāk sakot, man šķiet, ka pārmetumi par "Jelgava 94" rakstības stilu ir drīzāk pielīdzināmi variantiem "Blind Guardian slikti spēlē (jo man power metal nepatīk)". Nē nu zināms, gandrīz vienmēr jau var kaut ko pieslīpēt.
+1
kamōn, vai kādam no mums deviņdesmitie likās «pieslīpēti» gadi? Visā, kas notika? Attiecīgi stils arī tāds — vietām stūrains! (Pārdomāti stūrains, piemēram, lakoniskie dialogi.)
+1
Dialogi jau kāreiz bija atpilstoši tēliem.
0
Stils ir prīmā. Nepiekrītu, ka interesanti lasīt tik 30+ paaudzei - večukiem ir savs nostaļģiski sentimentālais bonuss, bet ne jau tas ir noteicošais.
+1
P.S. un večiņām - nav ko būt seksistu cūkai
+1
Nu jebkurā gadījumā vienmēr ir lietas kuras var uzlabot un tāpēc jau tā ir un paliek katra subjektīvā lasītāja kritika , jo neviens no šejieniešiem te tāpat jau nav nez kāds profesionāls literatūrpētnieks šajā jomā. Un nevajag jau tāpēc arī īpaši satraukties, ja kāds pēkšņi neglauda jauno rakstnieku pa spalvai un nedzied slavas dziesmas. Tas tāpat kā ar Blind Guardian. Power metal man patīk, bet pieņemsim man nepatīk veids kā tas tiek spēlēts.
+2
neaizmirstam, ka sākotnēji iecerētā mērķauditorija ir tie paši 30+ gadnieki, un tieši tie, kuri bija metālisti.
Grāmata rakstīta tā, lai viegli lasītos arī (ne tikai trūmetāla intelektuāļiem) mūsdienu vidusmēra resnam ex (vai aktīvam) metālistam, kurš ir vienkāršs puisis savā būtībā un par sarežģītām lietām nedomā. Viņā joprojām izraisa neviltotu sajūsmu tematika par izdzertā alkohola tilpumu, pieminēt kā tika pievemta tualete depo pagājušajā bujānī, kā dabūja pa muti no kkā, palielīties, kā beidzot pa pālim izpisa Agnesi no Atašienes u.t.t. un joprjm.
Lūk arī šāds tipāžs ar prieku izlasīs Joņeva grāmatu un nākamajā kodienā lielīsies draugiem, ka pēdējo 15 gadu laikā ir izlasījis grāmatu. Un ieteiks to..
+1
^ Es tomēr nepiekristu, ka tāda bija iecerētā mērķauditorija. Cik atceros. Man nebija galvenais, cik tur izdzerts, un domāju, ka arī lasītājam nav.
0
^galvenais ta nebija, bet košana tomēr caurvij romānu itin daudz.
0
man domāt, realitātē košana brīžam plauka vēl leknāk, nekā vidēji tekstā! Šodien ir saprotams atpūsties bez šnabi, kamērt deviņdesmitajos — divtūkstošo sākumā Hektors bija norma.
+1
^ deviņdesmitajos — divtūkstošo sākumā Hektora vispār nebija. Tiesa gan, bija visādas citādas suslas.
+4
Merkūrs toreiz bija.
0
^ Merkūrs bija labs, tfu - reti pretīgs, bet visi dzer un slavē, ka arī letiņi var kaut ko uzbrūvēt, tas neka ka fūga nākamajā dienā tāda, ka pa Imantas deviņstāveņu sienām jārāpo
0
liekot bokam mīnusu es pamanīju, kapie tā ir rakstīts "Dauns...", jo Boka rakstītais pirmajā rinkopā pilnīgi neatbilst nekādai patiesībai. Es Obituary 2011. tajā gigā satiku vairākas tādas sejas no aizvēstures (30+ un 40+) kuras varu tikai uzslavēt, ka atļāvās tur vispār ierasties, ņemot vērā savu statusu (ļoti lielu organizāciju un uzņēmumu vadītāji)
+2
A ko? Pie mums arī parlamenta deputāti nāk uz metālkončiem :)
0
nu tie jau veci kā krabji, nevienam vairs pārsteigumu neizraisīsi
+5
Nu tad no manis lai pluss tiek Bokam :)

Kopumā Joņeva grāmata (no literāro tehniku viedokļa) ir uzrakstīta ļoti pārdomāti (to saku tāpēc, ka es šeit zinu, ko runāju ;))))

Ja mēģinātu salīdzināt «Jelgavu 94» ar kādu no mūzikas žanriem, lai būtu vieglāk saprast domu… Tas nav «literārais djents», bet vismaz tehniskais miroņnieks gan. No literatūras precizitātes viedokļa — kaut kas līdzīgs tam, ko dara Decapitated. Rudaka «Rokupācija» savukārt bija tāds «sludge» >:)
+3
^ Intaram
Taisnība, Hektors parādījās ne agrāk par 2005.gadu, un tieši ar to ir saistīts mans visslavenākais literārais darbs - es rakstīju Hektora kontretiķetes tekstu, kas, šķiet, palicis nemainīgs līdz mūsdienām.
+2
^^^
Labi, lai ir tā, ka par to mēŗķauditoriju man nav taisnība (ja vien pašos sākumos, pieļauju, ka tomēr bija iecerēts to rakstīt sev un saviem līdzgaitniekiem. Tik vēlākā laikā izkristalizējās-lai lasa visi, būs visiem interesanti).
Un tomēr cik palasīju komentus, recenzijas- jūsmo konkrēta vecuma cilvēki, bijušie/ esošie tusētāji.
Nu nepiš lielākai daļai tagadējo 15gadnieku un 50gadnieku, ko mēs darījām un klausījāmies laika periodā no 1990-2000. Vēl jo mazāk viņiem izsaka tie daudzo grupu nosaukumi, kas minēti grāmatā.
Tas, kā dēļ mēs izlasām šo grāmatu, ir, atkārtošos, nostaļģija, sentimentāla gremdēšanās atmiņās.
Par literāro vērtību- lai izsakās eksperti, vai , kas sevi par tādiem uzskata.
p.s. tas ir mans personīgs viedoklis par šo grāmatu un tam nebūt nav jāsakrīt ar pārējo viedokļiem.
p.s.s. Pēterim.^ var taču klusu ielikt mīnusu un miers. A tu nē, vēl atdzīsties, kurš tas bijis. Nu tas poh, bet par daunu gan parupji.
+3
^ Līdzīga dsikusija notika cituviet, lūk, ko saka Andra Neiburga:
"es tavās acīs noteiktu neesmu mērķauditorija, bet man ārkārtīgi patika šis romāns, kaut kur cibā jau laikam arī esmu to rakstījusi. arī izrāvu gandrīz vienā piegājienā. fantastisks pieaugšanas stāsts - uzrakstīts tik viegli, nesamocīti, asprātīgi un reizē smeldzīgi.
(un tas pie visa t'ā, ka gandrīz neko nezinu par metālu un esmu no krietni vecākas paaudzes)"

Es ļoti atvainojos, ka publicēju komplimentus sev, bet šķita piemērots citāts šai sarunai.
+1
^ protams, ka mērķa auditorija ir no aptuveni 31-32 līdz 45 par to šaubu nav. Es tikai iecepīju, ka Agneses no Atašienes izdrāšana kopā ar pavemšanu diez vai tai paaudzei vairs interesē, nu labi varbūt kādiem 10-20%.

Par "Dauns..." pārmetumi ne man \m/, tāds nu tas teksts tur parādās liekot mīnusu :D
0
^par to Agnesi :) Nu pats jau tomēr atzini, ka 10-20% vēl pavilktos no tāda varianta.
Un vispār- ar to biju domājis, ka grāmata viegli lasītos gan 35gadīgajam Mārim, kurš vakareni tā arī nepabeidza, pelna sev iztiku ar gadījuma darbiem un sirgst no alkohola atkarības, gan 35gadīgajam Kasparam, kurš ir nopietna uzņēmuma vadītājs, uzcēlis glaunu savrupmāju Pierīgā un ir kārtīgs ģimenes cilvēks. Un abi šie cilvēki 1996tajā gadā bija mataini un klausījās Obituary. Iespējams..bija labi paziņas, draugi.
p.s. ja ar kādu sakrīt vārdi, tad tā ir tikai nejaušība.
+2
Jelgava 94 tagad arī elektroniski oficiāli - tomēr lētāk sanāk :) Būs jāiegrābj.

las.am/lv/e-content/jelgav...
+1
Pa 50 saņ lētāk, ta nu gan. Kāds grib kārtīgi iegrābt nāsī :E
+2
Elektoniskās grāmatas tomēr nevar salīdzināt ar īstu grāmatu, kuru turi rokās un uz kuras vāka ir paša autora paraksts...
0
2.50 Ls lētāk, ja rēķina oficiālo veikalu cenu grāmatnīcā.
0
Kāpē jāpērk pa kaukādām oficiālām žīdu cenām?!
+2
Nu ja, eku, pasūtinot no izdevniecības, ir piecīc.

P.S. skatos, ka "Mansards" ir izdevis vēl viena trūmetālista garadarbu (s). www.apgadsmansards.lv/lv/elementi/...
+1
Autors, gads, lpp skait, inbmbmb kods, utt ir, bet kur niks?
+1
Nav jau trūmetāla izdevniecība...
+2
Varēj jau tad arī vārdu neminēt? Tādu svarīgu faktu jau nu nevajadzētu ignorēt.
+2
Jā, kurš tas sanāk? Un tas nozīmē, ka man atkal būs jāraksta recenzija? :/
+4
thunder tas ir.
+1
Beidzot, pēc pusgada, arī viena neslavinoša recenzija. :D lalksne.blogspot.com/2013/09/janis-jonev...
+3
^ acīmredzot kritiķis nemēdz ieraut un metalizēt (bļin uzrakstīju matalizēt - arī derēs), tāpēc neizbrīna, ka neko lāga no tās grāmatas nav sapratis.
+1
Ak, estētika pāri visam :D
+3
"True metal heads, iespējams, novērtēs darbu atbilstoši tā līmenim un nosodīs manu galīgo nekompetenci."
To mēs arī darīsim. Nosodīsim viņas galīgo nekompetenci.
+10
To neslavinošo recenziju izlasīju. Manuprāt, recenzijas autores nespēja atrast grāmatas "Jelgava 94" patieso literāro vērtību ir piedodama. Savukārt, nespēja apjēgt, "kur sākas piedzēruša cilvēka fantāzijas un kur beidzas patiesie notikumi" var tikt formulēta sekojoši:
1) grāmatā "Jelgava 94" aprakstītie notikumi neatbilst mūsdienās spēkā esošajam akcizēto preču (alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu) aprites likumam;
2) grāmata "Jelgava 94" pilnīgi noteikti nav veselīga dzīvesveida manifests nenobriedušiem prātiem.

+1
No Jelgavas '94 — uz Sabili '94:

www.tvnet.lv/muzika/intervijas/4...
+1
Šodien ieraudzīju, ka Jānis Joņevs ir nonācis Playboy lapās...
+3
Bikini?
0
Klau, Joņevs tieši šobrīd ir SWH ēterā. Nezinu to kontekstu, bet viņš laikam ir ciemos pie Terzena.
+10
Vai nu es kļūstu senils un krītu atpakaļ bērnībā, vai arī esmu pārstrādājies, vai kas tur... bet, vakar beidzot sācis lasīt Jelgavu, apstājos pie 10. nodaļas sākuma.
=====
Skolotāja mulsa kā traka un smaidīja kā paralizēta. Viņa skaidroja, ka nu mums jāuzzina par seksuālo pasauli, par dzimumorgāniem un skūpstiem. Un, kaut kā beidzoties pirmajai stundai, viņa paziņoja:
- Uz nākošo stundu jums ir mājasdarbs. Uzzīmējiet mežu!
Klasē iestājās klusums. Es klusēju, jo biju freidiski pārklausījies.
=====

Sieva pacēla galvu no spilvena un noprasīja, par ko es tā rēcu. Mēģināju citēt, bet uznāca kaut kāda histēriska smieklu lēkme. Visi mēģinājumi nolasīt konkrēto tekstu beidzās ar aizvien trakāku ņirgšanu.

Ceru, ka turpmākajā tekstā tik traki nebūs. Man galu galā ir no rītiem agri jāceļas, un histēriska zviegšana nakts vidū nerosina uz miegu.
+4
Pēc dažām minūtem LR1 būs saruna ar Joņevu raidījumā Monopols.

lr1.latvijasradio.lv/lv/raksts/monopols/...
+15
Sveicu Jāni Joņevu aka Jelgab ar saņemto Latvijas literatūras gada balvu 2013 nominācijā "Labākā debija"!
www.tvnet.lv/izklaide/gramatas/5...
+1
jāmočī Intaram mīnusi
0
tobiš, plusi
+3
vobšem, jāmočī Intars .... jūs jau sapratāt
+5
Tagad, Jelgab, tev ir būs iemesls sarīkot ballīti deviņdesmito gadu stilā: rūtaini flaneļa krekli, mūzika — no bleķa līdz grunge, kādiem pāris tipiem līdzi jāpaņem kocenieces, jāpierunā Bleidu uzbrūvēt kādu deviņdesmitajiem raksturīgu alus paveidu, jāuzaicina arī čigāni un rajona hulīši ar vecu BMW! :)

Jo, pats saproties, tie jau bijām mēs, kas iebalsoja «Jelgavu 94» pirmajā vietā!

www.delfi.lv/kultura/news/litera...
+10
Paldies. Labi piedzēros vakar, neliegšos.
+5
vārdsakot gaidam turpinājumu Jelgava 94
+2
Tāds video arī parādījies. Neredzēju, ka te būtu ielikts:

www.youtube.com/watch?v=FsQDcYMecJE...
+3
Nepagāja ne simts gadi un arī ķēros klāt Jelgava 94 lasītpriekam. Jāsaka, ka prieks diezgan pamatīgs - darba laikā, izmantojot pīppauzes kulturālāk kā parasti, jau esmu ticis cauri 120 lapām. Viegli lasās, interesanti uzzināt par "tiem" laikiem un vietām. Esmu sajūsmā! :)
+3
Ja patīk diskutēt par trve kvlt lietām, tad šīs grāmatas izlasīšana būs tieši laikā. Neliels apskats te:

www.alternative.lv/zinas/gramatas-apsk...

0
Vērmanes dārzā uzkrāmējies kkāds brīvdarbas tirdziņš, droši vien tur būs līdz svētdienai, kur ir arī būdas piecas ar literatūru. Cita starpā arī «Jelgava 94» dabonama, pie kam par 7 eiro. Kam vēl nav — lētāk droši vien nebūs!
+9
… uuuuuun Joņeva darbs dabon 5000 prēmiju Eiropas mērogā! Straight outta Yelgava — pa visu Eiropu! Autora piedzīvojumi, bez lata lieņot iekšā koncertos pa malām, lai tikai nebūtu jāmaksā Valdim par ieeju, mīžot kopā ar Peķku/Zirgu/Hopkinsu krūmmalē, virinot ar visiem mums pēc kārtas, ar Malēju štukojot, ka jātaisa grupas (un viens no viņiem uztaisa ar!), ar Venomu apspriežot Absolūto Ļaunumu un aizbraucot uz neriktīgo Blomi, lai tiktu Heresy izglābti — noved pie Eiropas literatūras balvas un prēmijas, kuru no Latvijas līdz šim bija dabūjusi vienīgi Inga Žolude!

www.delfi.lv/news/eiropa/zinas/j...
+2
+2
Es nokavēju. Gribēju šito linku likt www.ir.lv/2014/10/8/jonevs-pa...
0
Pa rādžu dzirdēju ibjem. Tikai nepiefiksēju kas par balvu un cik daudz.
0
...vai tik autors nav tā drusku patlaban ieskatījies kādā stiklotā trauciņā? Vai vismaz plāno to darīt?

Es tik tāpat, sarunas uzturēšanai ;D
0
Trauciņā-burciņā?
0
^^ domā, ka vecās zaptes steidz izlupīt, lai ir vieta kur jaunās salikt ?
0
Spriežot pēc šī komentāra un konteksta /forum/123697-met%C4%81ls-laso%C5%A1ajiem#comment248005

...nebūtu nekāds brīnums, ka WrongTale minējums ir pareizs, ja arī pieticīgs :D
+10
Skatos trauciņā. Paldies jums.
0
šitā nav tālu līdz Pulicera prēmijai.
jebkurā gadījumā tagad ,kad ir iespēja no ES fondiem šo grāmatu tulkot un izdot ārzemēs, tas jāsteidz darīt. Šaubos vai piem.Vācijā, Skandināvijā vai UK šī grāmata gūtu zināmu popularitāti (kgan ej nu sazin), bet bijušajā austrumblokā vajadzētu aiziet gan. Toreiz 90`tajos vēl jau bijām svaigi no lielās saimes kā sadalījušies un apstākļi, principā, bija vienādi.
0
Pulicera prēmiju dod tikai par darbiem, kas sarakstīti un publicēti ASV. Pie kam tā prēmija ir USD 10'000, tā kā Jelgab no tā nav tālu :)

Jebkurā gadījumā, ir atrisinājies jautājums, ko autors, šauboties par sevi, uzdeva šīs tēmas sākumā — trešajā postā! >:)
+4
RĪGA, Nov 21, BNS - Briselē šonedēļ pasniegtas Eiropas Savienības (ES) literatūras balvas jaunajiem un daudzsološajiem prozas darbu autoriem, kuru vidū bija arī Latvijas pārstāvis Jānis Joņevs, aģentūrai BNS pavēstīja Kultūras ministrijas sabiedrisko attiecību speciāliste Baiba Kauliņa.

Balvas 18.novembrī pasniegtas rakstniekiem no trīspadsmit Eiropas valstīm. Joņevs balvu saņēma par debijas romānu "Jelgava 94".

Svinīgo ceremoniju atklāja ES komisārs izglītības, kultūras, jaunatnes un sporta jautājumos Tibors Navračičs un Eiropas Parlamenta kultūras komitejas vadītāja Silvija Kosta, uzsverot kultūras un valodu daudzveidības nozīmi Eiropas vienotības un valstu attīstības kontekstā.

Literārie darbi tika prezentēti katra autora stāstījumā un fragmentu lasījumos oriģinālvalodā. Autoriem tika pasniegts ES literatūras balvas veidols un naudas balva 5000 eiro apmērā literārā darba turpināšanai.

Joņeva debijas romāns "Jelgava 94" nāca klajā apgādā "Mansards" 2013.gadā. Romāna fragmenta lasījums saņēmis atzinības balvu festivālā "Prozas lasījumi 2012", šogad romāns saņēmis Latvijas Literatūras gada balvu nominācijā "Spilgtākā debija", kā arī atzīts par lasītāju iemīļotāko grāmatu portāla "Delfi.lv" balsojumā, ieguvis grāmatu tīkla "Jānis Roze" pieprasītākās grāmatas statusu un iekļuvis Latvijas Televīzijas skatītāju visu laiku mīļāko grāmatu simtniekā.

Jānis Joņevs dzimis 1980.gadā. "Jelgava 94" ir viņa pirmā grāmata. Tā stāsta par pusaudžiem pagājušā gadsimta 90.gados, kad jaunieši sevis un atšķirīgā meklējumos pievēršas tā saucamajai alternatīvajai kultūrai. Grāmata ir par jaunību, kad katrs cenšas nostāties pret pasauli, nekļūt tāds kā visi.

Par Joņeva darba tulkošanu un izdošanu interesi pauduši vairāk nekā 20 valstu apgādi. Darbs pilnībā iztulkots franču valodā un norit sarunas ar vairākiem Francijas apgādiem par tā izdošanu. Paredzams, ka jau šogad tiks noslēgti līgumi par grāmatas tulkojuma izdošanu Lietuvā, Igaunijā, Bulgārijā, Polijā, Norvēģijā, Lielbritānijā un Turcijā.

ES Literatūras balva ir nozīmīga Eiropas līmeņa iniciatīva, kas rosina valodu daudzveidību, kultūru dažādību un izpratni, atbalstot un rosinot literārā darba turpināšanai jaunos rakstniekus. Balva dibināta 2009.gadā, un to ik gadu pēc Eiropas Komisijas ierosinājuma un atbalsta organizē Eiropas Rakstnieku padome, Eiropas Grāmatizdevēju asociācija un Eiropas grāmattirgotāju asociācija, rotācijas kārtībā ik gadu rosinot virkni Eiropas valstu izvērtēt jauno autoru darbus un nominēt literāri spilgtākos. Būtisks autoru izvēles kritērijs ir pirmā darba klajā nākšana pēdējo piecu gadu periodā, Eiropas kultūras dimensijas atklāšana prozas darbā un literārais radošais potenciāls darba turpināšanai literatūrā.
+1
Šodien Lilitā (sievasmāte pasūta uz mūsu adresi, varat nemaz neirgt) ir lielā intervija ar "kulta rakstnieku" Joņevu un saundbaits ir "aprecēties ir kā mazliet nomirt."

Vakarā jāpaņem mazliet visītis un jāatver šis žurnāls.
+1
Jelgava 94 bija iekļuvis arī " Lielās lasīšanas" Top 100. Škiet ka viens no retajiem, ja ne pat vienīgais no mūsdienu latviešu autoru darbiem.
+1
nu ja, bez visīša nemaz tik vienkārši nevar to žurnālu nemaz atvērt ;)
0
Atvērt varbūt var, grūtāk ir uzreiz atkal neaizvērt.
+4
Fak, nelasiet to "Lilit".
+3
^ Skaidrs. Tātad noteikti jānopērk un jāizlasa.
+4
Es domāju, ka būr rēcīgi vienreiz atbildēt uz sievietes jautājumiem un ļauties stilistam, bet, bļā, viņi ir profesionāļi.
+1
Too late!
Es jau vakar izlasīju!

What is read cannot be unread...
0
Jelgab! Tavu darbu vāciski arī piedāvās tulkot?
0
^ Vēl nav neviens pieteicies.
+2
Ja piesakās, tad paziņo. Varēšu saviem vācu radiem uzdāvināt :)

Rekur ieskats tajā, kā šis darbs izskatās ārzemnieka acīs, kurš iepazīstas ar pirmajiem tulkojuma fragmentiem:

www.euractiv.com/sections/languages-...
+4
Balsošana par Eiropas Gada Cilvēku Latvijā. Palicis fināla trio, balsošana vēl tikai 5 dienas, Joņevs ir trijniekā! Katra balss no svara!

www.visidati.lv/aptauja/1013925821/...
+3
tie pārējie divi jau nu ar tādi dīvaini kandidāti. Ok, varbūt Rinkēvičs ir pietiekami veiksmīgi darbojies savā amatā, bet skaidrs, ka viņš šajā aptaujā nonācis ir tikai dēl viena teikuma tviterī. A Mairis Briedis ko tādu ievērības cienīgu ir sasniedzis? Vinnējis pāris "maisus"? Mums ir ne viens vien sportists, kam ir lielāki nopelni.
+1
pieņemu ka trešā vieta rallijkrosā ir daudz spicāk, nekā pasaules čempions vienā no entajām versijām un svara kategorijām boksā (nesaku, ka tas ir sūds, ķā tāds)
+1
vēl šodien un rīt balsošana — balsojam no visām ierīcēm, kas pie rokas, jo no katras tikai vienreiz balsojumu pieņem! :)
+2
Nebiju domājis, ka man sanāks cīnīties ar geju un bokseri.
+1
Nebiju domājis, ka man sanāks cīnīties ar geju un bokseri.
0
Labi, ka nav jācīnās ar bokseri geju. Perspektīvas tad noteikti būtu 100x drūmākas :D
0
Gejam? Jelgab jau pats boxeris :)
0
^ Man tomēr aizdomas, ka Briedis mani piesistu.
+2
Briedi Jēzu arī piesita :)
+3
Šodien Jelgab paviesojās pie mums Nabas studijā, sestdien no 23.59 www.naba.lv ēterā "Metāla pasaules hroniku" ietvaros parunāšana par grāmatu un atmiņas par 1990-tajiem.
0
A balva aizgāja Briedim. sportacentrs.com/bokss/19122014-mair...
0
Te svaiga recenzija "vecai" grāmatai :) Uzreiz pasaku - iedots 10/10
asmodeus.lv/2015/03/02/jelgava-...
+2
Jānis Stradiņš savā intervijā žūrnālam "Klubs" arī atsaucās uz "Jelgava 94". Sakot, ka viņam visas tās lietas arī neesot svešas.
0
sākotnēji palasot to ^^ ielikto svaigo recenziju- likās, ko tās autors murgo.. tehno, dr.albāns. Varētu likties, kā šādam fruktam var patikt šī grāmata, kur rakstīts par reiz viņam viņa jaunībā svešo, nesaprotamo un varbūt pat naidīgo kultūru.
Nezinu, kas notiek šodienas tīņu prātos (gan jau tas pats), bet toreiz ļoti krasi tika šķirota ģitāralternatīvā vide no t.s. elektroniskās, hiphop un popsu nemaz nerunājot, kustības. Tas bija temats apdiršanai, noniecināšanai u.t.t.
Bet autors ne jau to bija domājis, tā doma ir dziļāka.
Nezinu, vai mani šī grāmata tikpat ļoti aizgrābtu, ja tā būtu caurvīta ar, piemēram, toreiz tik populāro rave (techo, house, jungle u.c.) kustību vai hiphopu, nevis metālu. Bet, ja tā spētu nodot to tā laika 90` auru, tad es jebkurā gadījumā dotu tikai +.
.
0
Es ''Rokupāciju'' tik līdz pusei esmu izlasījis - itkā jau interesanti, kautgan tas muzons pofig pa lielam, bet īsti nevelk ...
+3
^Man ar nekad sevišķi nav interesējusi pašmāju underground skatuve (Kartāga, Baložu pilni pagalmi, Skumju akmeņi, Sarkanais oktobris u.t.t.), ko Rudaks apraksta savā Rokupācijā, bet to grāmatu ar lielu intersesi izlasīju gan. Tur jau arī tie pārdzīvojumi, iespaidi u.c. tuvi pašu reiz izdzīvotajam, tāpēc tā grāmata bija gana interesanta.
+2
Tagad jau tās lietas nevienam nav svešas, kā izrādās.
+4
Grāmatas vāka bilde bija nekvalitatīva, toties īsta kā Nirvanas agrīnie demoieraksti. Pašai biogrāfijai vijas cauri pašironija. Latviešu literatūrā šobrīd ir 2 autori, kuru rokrakstā salasāms šis žanrs: Valdis Zatlers un Jānis Joņevs. „Kas es esmu?” būtībā ir tā pati „Jelgava 94”, tikai Zatlers neraksta par to, kā neveiksmīgi mēģinājis nosūkties un klausījies metālu.
=======
:D klab.lv/users/texti/72497.h...
0
Twitterī, pirms stundas:

Mike Collier ‏@mikskoljers

Listening to Janis Jonevs at Cesis library. "Ooh, he's got a lovely voice!" whispers the lady behind me.
0
Vēl viens literārs skatījums uz deviņdesmitajiem.

www.punctummagazine.lv/2015/01/26/likvidat...
0
^Lediņš galīgi sevi piebeidza 2004.g., izsmēķēdams savā mūžā vairākas tonnas smēķu. Un pieminētās Bin ladena bildes tajā tekstā laikam būs vairāk attiecināms uz `00 sākumu, ne `90-tajiem (varbūt kļūdos, pavirši pārskrēju).
+6
No kurienes kājas aug Jelgavai 94?

pbs.twimg.com/media/CLU9nS_UcAAZQ...
+2
Nopižģīt nātriju - no ko gan citu :>
0
diezgan neomulīgs īsais stāsts.
+1
Laikam neesi lasījis - 90-tajos bi populāri tādi īsšausmeņi, plānās grāmatiņās, tieši tādā pašā stilā :D
+2
Nuja. Bija tāds īsstāstiņu folkloras slānis, kuru bieži vien atcerējās no galvas un stāstīja cits citam, piešķirot tādu biedējošu izteiksmi balsī. Nu, tas bija tajos laikos, kad cilvēki vēl tik tiešām runāja cits ar citu, nevis iekļāvās 143 zīmēs, diršot netā.
0
Cik atceros, nereti, šitos stāstot, galvenais biedēšanas paņēmiens bija negaidīti iekliegties. t.i., sižetam nebija īpašas nozīmes.
+1
Stāstot ta po, bet lasot vēlu vakarā, kad visi jau sen guļ...
+5
Šodien Jelgavas Jaunais teātris, rīt - Holivuda! :)

www.satori.lv/raksts/10412...
0
...vai Brodveja?
+3
Vai Bolivuda :>
Jau iedomājos, kā matains indiešu bars sniegputenī, naktī, dziedot metālu un dejojot, joņo pa gaisu, ceļā šķaidīdami sliktos, lai tik paspētu uz Sinister konci :D
+2
... un visi ir ūsaini :D
+1
^^ tas jau bija, 1997. gada, kad Sinisteram bija jabut Riga, ieksh RVR :D
0
pirmizrāde bija 05.12. Bija kāds? Atsauksmes?
0
… un faktiski viņi ieradās tikai pēc 10 gadiem, kad spēlēja Blomē, ne tā? Atceros, ka sāka koncertu ar tekstu — «Finally we've come to your country» vai tml.
0
Iznākusi grāmata par Amorphis. Pagaidām tikai somu valodā.

www.levykauppax.fi/book/amorphis/amorp...
0
Necrobutcheram no cūkgalva uz mieta grupas ar laba grámatińa sanákusi.
0
Pēc Jelgavas 94 motīviem tapusī izrāde — Melnajā Piektdienā! Beidzot varēsim paskatīties paši uz sevi no malas! :D

www.ticketshop.lv/site/events/view/17...

0
nu bet kāds no klātesošajiem bija taj pirmizrādē? sk.augstāk. Kādas atsauksmes, iespaidi ? Pavirši pārskrienot netā nekādas recenzijas, vērtējumus par izrādi neatradu.
0
Citās Latvijas pilsētās nav plānots atrādīt?
+2
kazhe.lv/Rihards-Svjatskis-J...
Rekur būs apskats.
+1
Labs :D
Melnais Rīgas Teātris :D :D
0
^^Tad jau laikam tā būs taisnība, ko kaut kur dzirdēju - ka izrādē galvenais varonis ir par galīgu tirliņu pataisīts.
+2
Uzņems filmu pēc Joņeva grāmatas "Jelgava 94" motīviem
Jura Podnieka studija šajā nedēļas nogalē uzņems pirmos kadrus topošajai filmai pēc rakstnieka Jāņa Joņeva romāna "Jelgava 94" motīviem, aģentūra BNS uzzināja studijā.
[...]
Tajā pašā laikā kompānija "Casting bridge" sākusi aktieru atlasi filmai, norādot, ka tā meklē "puisi vecumā līdz 20 gadiem, gariem matiem un ar abām kājām metālmūzikā".
0
Izcila ideja bija uzrakstīt grāmatu par saviem pusaudža/metālistu gadiem. Skat, kā viss aizgājis tautās.
+3
Cerams, ka filmas veidotājiem pietiks prāta pieaicināt "konsultantus", kas bijuši tajā visā iekšā. Citādi nekas labs tur nav sagaidāms/
Teātra izrādi man bail skatīties.
+2
Vajag atlaides bārā - pēc tam jau nevienam nebūs bail :D
0
Es jau gatavojos kā uz ForumCinemas - savs litriņš līdz
+2
^man ,starpcitu, ar skepse māc par izrādi, neskatoties uz to, ka atsauksmes labas. Tās atsauksmes no autora/riem, kas tā īsti to laikmetu nav piedzīvojuši, respektīvi, jaunāka paaudze.
Par kino- lai izdodas. Galvenais nodot īsto atmosfēru. Labas šajā ziņā filmas The Doors 91` (Val Kilmer), Control 07` (Joy Division) gan citas vēl, kas 100% nodod fīlingu par tēmu (mūzika, autobiogrāfija, undergraunds u.t.t.)
0
VINYL ir tīri labs par 70-tajiem (4-5 sērijas jau iznākušas):

www.youtube.com/watch?v=1iphllcTYOs...

www.imdb.com/title/tt3186130/...
+1
Tas vien jau šķiet interesants piegājiens — taisīt filmu par matainajiem, bet meklēt filmas dalībniekus pa visādām malām, tik ne tajās vietnēs, kur matainie tiešām atrodami…
+1
Ja ieliktu šeit, tad pieteiktos XXXmens Bobinātors ...
+2
Gan jau tāpat pieteiksies.

Par to filmu māc tomēr skepse drusciņ. Ok, nav jau mums profesionālu kino aktieru daudz, maigi izsakoties, tomēr ja gana nozīmīgas lomas ("pusotrā" plāna) atveidošanai galvenie kritēriji ir pačka un sajēga par metālu... Tā tomēr ir mākslas filma, nevis dokumentālā.
0
turklāt tā galvenā varoņa sajēga par Metālu ir precīzāk raksturojama ar vārdu ''nejēga'' ;)
+1
galveno lomu varētu spēlēt slavenais aktieris Rihards Lepers. Viņa vecumu grūti noteikt..ne ta 17, ne ta 30. Derēs gan kā Joņevs tīnis, gan kā Joņevs pēc 10 vai 15 gadiem. Drusku tik meikapu. Koceni ar, redz, pieprot. :)) www.kasjauns.lv/galerijas/muzice_ri...
+2
Un tātad. Autors ir iekļuvis arī TV5*Monde kanālā. Un... sarunājas franciski. (no 2:42)

youtu.be/FfJ-g-1IpXc?t=2m42s...

Es gan maz ko sapratu. Bet pret cilvēkiem, kuri zina ne tikai angļu, vācu vai krievu valodu, bet arī spēj runāt intervijā ar šo citvalstu žurnālistiem, manī ir milzu cieņa.

(P.S. "Metal"? OK, es preferētu nosaukumu "Metal '94", bet nu labi...)
+1
Ja pareizi atceros, Jānis prot arī portugāļu valodu.
+7
To nosaukumu franču puse izdomāja, noguru cīnīties pretī.
Ar teātri - nu, izšļuka no rokām. Likās, kāpēc neatļaut, jo teātra vai kino formātā, atšķirībā no grāmatas, var skanēt tā mūzika. Kas ir kūl. Teātri taisīja bez manis, un tas galīgi aizgāja savu ceļu. Ir tur viss amatiertēatra spožums un posts. Bet Darrva ir labi.
Ar kino viss vēl miglā. Pagaidām tikai treileri-tīzeri bliež. Režisors ir jauns, bet tāds domājošs. Puslīdz uzticos. Pats, atzīšos, esmu noguris ar to materiālu ņemties. Risku tur daudz, bet nu ceru, ka būs arī kas labs.
Tā jau ir, ja kaut ko dara, klapatas būs.
0
tākā man attiecībā uz svešvalodām (nu izņemot krievu, protams) lācis reiz bērnībā uzkāpa uz auss un līdz ar to padodas tā stipri viduvēji,- man arī cilvēki, kas raiti pieprot kādu/as svešvalodu, izraisa lielu respektu un apbrīnu.
0
Stingri ņemot, par svešvalodām varam saukt tikai tās, kuras neprotam it nemaz — kā iemācies jebkuru valodu, tā vairs nav sveša :)
0
Un cik labi tad tad pēc tavas definīcijas valoda jāprot, lai neskaitītos sveša? Ar dažiem lamuvārdiem pietiek?
0
Nu kādi 400 esot minimums, lai kaut ko saprastu un pateiktu. Gan jau atkarīgs no katras konkrētās valodas.
0
Cilvēkam, kura valodu zināšanas balstās uz valodu kursos apgūtiem vārdiem vai “iekaltām” frāzēm un izteicieniem, būs grūti saprast cilvēku, kurš to pašu valodu pārvalda dzimtās valodas līmenī, runā citā dialektā, vai arī izsakās, lietojot sarunu partnerim nepazīstamus vārdus.

Arī ar visai niecīgu vārdu krājumu iespējams saprast praktiski visu dzirdēto vai izlasīto, jo ikdienā visbiežāk izmantojamo un patiesi nepieciešamo vārdu klāsts nav milzīgs.

Uzskatu, ka būtu lietderīgi palūgt dalīties savos iespaidos valodu apguves druvā Latvijas Republikas ex-prezidenti Vairu Vīķi Freibergu, kura spēj brīvi sazināties vairākās valodās. Savulaik viņa teica, ka valodu var uzskatīt par pilnībā apgūtu vienīgi tad, ja cilvēks ir spējīgs saprast tajā izstāstītu joku.
0
Ar tiem jokiem manuprāt tā ir kā ir. Tur taču ir daudz dažādu sociālu, nacionālu, vēsturisku utml. momentu, kas padara joku par joku. Es, piemēram, neesmu pārliecināts, vai man pielektu joki, teiksim, iz 30.o gadu Latvijas. Tādus vispārējus universālus jokus nav nemaz tik viegli atrast.
+1
^ Nevajag jau nemaz jokus. Ir nozares vai tēmas, piemēram, makšķerēšanas piederumi, kur lielākā daļa terminoloģijas man ir absolūti sveša arī latviešu valodā...
0
Itkā par anglenes izpratni sūdzēties nevaru, filmas un seriāli praktiski nekādas problēmas nerada, bet ja sāk kādu grāmatu lasīt, tad sākas lielāks vai mazākas auzas - Mārtins, kas izmanto bezmaz pašizdomātus vai ļoti retus vārdus, kurus pat vārdnīcās nesameklēt, vai Gilles Kristian, kas bliež kārtām ar anlgosakšu cilmes mazāk lietotiem sinonīmiem (kurus lielajā A-L vārdnīcā nevar atrast), lai radītu vēsturisko noskaņu, ir atsevišķs stāsts, bet tas pats Poters nav nemaz tik viegli izlasāms, bez skatīšanās vārdnīcā.

Šodien tieši fonā dzirdēju kādu Eminem gabalu, no kura liriskā pienesuma praktiski neko nesapratu, ja nekaita atsevišķas frāzes - nez, amīši paši tur ko saklausa, vai arī šiem tas pēc Desu Metāla izklausās ? :D
+4
Latviešu Literatūras Klasika, Izskaidrota Divos Teikumos:

www.fenikssfun.com/bildes/lasiitprieks...
+1
Pareizāk būtu - vidēji divos teikumos (dažkārt vienā, dažkārt trijos)
+1
Cik noprotu, Jelgava '94 ir iznākusi norvēģiski.
scontent-amt2-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xlt1/v/t1.0...

Nosaukums gan ir "Fordomte '94". Apvaicājos vietējam norvēģu valodas (bet ne metāla) specam, un nospriedāma, ka "Doomed" ir visatbilstošākais šī vārda tulkojums.
+1
Vāciski būs Verdamte '94? :>
0
atainojos par "daunismu" - bet - vai to gramatu kautkur var dabut elektorniska formata (atradu tikai maksas versiju un ari tikai LV var nopumpet), lai es ari beidzot vinju izlasitu? :)
+2
Es nopirku elektroniski iekš las.am/lv/e-content/jelgav...
+2
^atbalsti Joņevu un nopērc taču taustāmā veidā (ir taču veikalā pieejams, ne?). Plates ta pērc un diskiem par lielām naudām visādas limitētās versijas u.t.t.. Ar ko Joņevs sliktāks?
0
Es viņu, piemēram, bibliotēkā paņēmu un izlasīju. Pirkt grāmatas? Kur viņas pēc tam bāzt, kad izlasi?
0
Latvijas Pastam neuzticas ;)
0
^^ pārdo Sonnei :>
+1
boks - plates es te varu dabut uz "katra stura", a gramatas latvieshu valoda te neviens nepardod, un tie interneta veikali, kas vinju pardod, pamata nesuta uz arzemem

labi - poh, gan jau kadreiz kautka kautkur dabushu
0
Ko neiepirki, kad Tēvzemi apmeklēji ?
0
galigi biju piemirsis - vasara, kad bushu LV, pamekleshu
0
^Joņevs par saprātīgu samaksu tev varētu pats nosūtīt kādu eksemplāru, pietam ar autogrāfu.
0
izskatas ka manas draudzenes meitai ir shama gramata, tad jau dabushu vasara, ko aiznjemties un atvest sev lidzi lasishanai :)
0
Kas var būt vieglāk kā atņemt bērnam saldējumu vai grāmatiņu :>
0
it sevishkji ka "bernam" jau 20 gadu :D:D:D
+5
^dzimis 1996. gadā. Vells, kas par albumiem tajā gadā iznāca - hypocrisy-abducted-, katatonia-brave murder day-, moonspell-irreligious-, my dying bride-like gods of the sun-, sentenced-down-, theatre of tragedy-velvet darkness they fear-, therion-theli-, amorphis-elegy-, cannibal corpse-vile-, cradle of filth-dusk and her embrace-, edge of sanity-crimson-. Kas vēl?
+2
Burzum'a Filosofisms :D
+1
^Rotting Christ- Triarchy of thr lost Lovers, Type o Negative- October Rust, Cemetary- Sundown, Sepultura- Roots, ........
+1
Anathema-eternity-, samael-passage-.
0
nez, man pasham kautka sirdij tuvajs ir 1993. gads, viss kas vinja iznaca un viss kas taja gada ari tika dzirdets ...
+1
ja pieturamies stingri rāmjos, proti, 90`to pirmā puse (kas arī Jelgava 94), tad tur katrā gadā pa čupai eposu var izvilkt. Es nemaz tā nevaru apgalvot, ka kāds konkrēts gads izdoto albumu ziņā sirdij būtu tuvākais.
0
`1996 - Paradise Belongs To You` >:) un gadu iepriekš `Amid Its Hallowed Mirth`
0
nu 1993.g. spārdīja visas dirsas, bet 1996.g. ''Roots'' bija pagrimuma simbols .... bla, kāds sūds

Reku divi no nenosauktajiem 1996.g. māsterpišiem:

Desire - Infinity... A Timeless Journey Through an Emotional Dream
www.youtube.com/watch?v=2pQPJ107cJ0...

Waltari - Yeah! Yeah! Die! Die!: Death Metal Symphony in Deep C
www.youtube.com/watch?v=ICZ9kbwE9mA...

Kas ta vēl: Angra, Apocalyptica, Arcturus, Arse Enemy, Decameron, Estatic Fear, EverEve, Einherjer, Falkenbach, Godgory,Gorefest, Grave Digger, Heavenwood, Helloween, In Flamez, James Murphy, Manowar, Moonspell, Nevermore, Orphaned Land, Pan.Thy.Monium, Rage, Sanctimony (ieliek Heavengejam), Scald, Stratovarius, Tristitia.
+1
japs Bleid, 93. spardija reali visas dirsas, tika izdoti "mega-albumi", kas lika metala undergroundam izlist reala gaisma :)

Hades ‎– Alone Walkyng, Beherit - Drawing Down The Moon, Havohej - Dethrone The Son Of God, Immortal - Pure Holocaust, Satyricon - Dark Medieval Times, Impaled Nazarene - Ugra - Karma, Sentenced - North From Here, Marduk - Those Of The Unlight, Rotting Christ - Thy Mighty Contract, Christ Agony - Unholyunion, Enslaved - Hordanes Land, Darkthrone - Under A Funeral Moon, Katatonia - Dance Of December Souls, Dissection - The Somberlain, Hypocrisy - Osculum Obscenum, Benediction - Transcend The Rubicon, Absu - Barathrum: V.I.T.R.I.O.L., Pungent Stench - Dirty Rhymes And Psychotronic Beats, Pan.Thy.Monium - Khaooohs utt, utt, uttt ...

uzskatitie ir tikai dalja no tiem, kas man reali patika, bet vel ir kaudze visadu hevishu, powerishu un citu, kurus es atklaju tikai gadiem ejot, kad manis klausamo stilu laucinsh paplashinajas :)
+3
ja par 93`, tad bez visa uzskaitītā jāmin My Dying Bride- Turn Loose the Swans un Paradise Lost- Icon, Tie ir albumi, bez kuriem nav iedomājams 90`to jaunizceptais metālists, ņemot vērā death/doom ultrapopularitāti tad.
+1
96ajā sāka rādīties, kā toreiz likās, pirmās dekadences pazīmes - Anathema, Morgoth, Katatonia, protams, Sepultura, gāja prom no metāla.
+3
Phe! Mans mīļākais gads sper visu jūsu mīļāko gadu assu!

(dekadences pazīmes manās acīs jeb ausīs atnāca ar Nirvanu :) Sorry :) )
+1
Ārkārtīgi saturīga diskusija pamesās - kurš vairāk albumus no konkrēta gada atceras :D
0
Ak šie vectētiņi - viss viņiem viņu laikos bija zaļāks :>
+1
es datubāzītē špikoju :p

bet no galvas pie 1993.g. vēl varu papildināt ar: Death - ITP, Carcass - Heartwork, Gamma Ray - Insanity and Genius, Anacrusis - Screams and Whispers, Voivod - The Outer Limits, Amorphis - The Karelian Isthmus, Dark Trankuillity - Skydancer, In Flames - Lunar Strain, Morbid Angel - Covenant ... dafiga, vispār.
+2
Dark Kuilītī :D
+1
Es teiktu tā, visforšākie albumi ir bijuši posmā no kāda 1983. gada līdz kādam 1997.
+1
Sākas - nodirsa labāko Iron Maiden, Led Zeppelin, Uriah Heep, pāris labākos Black Sabbath un arī daļu no Judas Priest, AC/DC, Accept, Scorpions u.c. daiļrades ...
+1
Tas viss ir subjektīvi (lai arī aptuveni pašam būtu par to laika posmu jāpiekrīt). Teju puse no tiem te iepriekš uzskaitītajiem albumiem rādās tik forši galvenokārt nostaļģijas faktora dēļ, nu vismaz nav labākie attiecīgo grupu veikumi.
0
Nu nē - gribu papildināt ar periodu starp 1970. un 1975. vai 1976. gadiem. Black Sab, LedZep, DP, Uriah Heep, arī Rainbow, Genesis, UFO, Budgie, nemaz nerunājot par mazāk zināmām grupām.. Tas bija ļoti labs laiks.
0
70`perioda izzināšana nāca jau vēlāk, kad tika izslimots grunge vilnis ar sekojošo death/doom ēru, līdz ar to visi sabati, cepelīni, purpļi subjektīvi mazāk izraisa Intara augstāk minēto nostaļģisko faktoru. Un vispār- tēma jau panesās pamatā par paša piedzīvoto periodu (vai ar nelielu nokavēšanos, kā ir lielākajā daļā gadījumu), ko klausījies un fano attiecīgajā laikā. Piemēram, 93.gada izlaistos eposus reāli sāku iepazīt pēc 1995..96.g. un tmldz., bet turpat jau ir.
0
Es Intaram nepiekrītu par nostaļģijas faktoru - visi manis uzskaitītie + nebleķīgie no Sonnes saraksta ir šo grupu labākie vai vieni no labākajiem albumiem. Var vēl piebērt klāt EOS - The Spectral Sorrows

Nostaļģijas vai pirmās dzirdēšanas faktors varētu būt attiecībā uz grupām, kurām ir samērā daudz līdzīgi labu albumu, piem. no Kreator un Sodom pirmos dzirdēju tieši 1992.gada albumus (kādā 1993.gadā, laikam) un tie arī ir vismīļākie
0
Man personīgi 70.-ie nekad nav uzrunājuši. Šis tas no Judas Priest, Black Sabbath, Motorhead un citiem jau patīk, bet pārsvarā mans posms sākas astoņdesmitajos.

BladeOfDarkness - man labākais IM vienmēr ir bijis un būs Somewhere in time.
0
man labākais ir ''Iron Maiden'', bet ar Dikinsonu - ''The Chemical Wedding'' ;)
0
^^^ no 2econd Skin sarakstiņa vismaz puse nav šo grupu labākie:

katatonia-brave murder day-, sentenced-down-, therion-theli-, amorphis-elegy-, cannibal corpse-vile- , edge of sanity-crimson- - šie visi nav tie labākie.

par pārējiem vai nu nav viedokļa (MDB, ToT, CoF), vai varētu piekrist, ka ir vieni no labākajiem (Hypo, Monnspils)

+ Waltari jējēdaidai arī nekas izcils nav, nezinu, kā uz viņu diskogrāfijas kopējā fona.

P.S. Man arī kopumā 70-tie ne sevišķi ineteresē, ar atsevišķiem izņēmumiem. Vecums laikam pie vainas.
+2
Izsecināju, ka laikam esmu pārāk pieradis pie mūsdienīga skanējuma rokā/metālā, un tas varētu būt par galveno iemeslu zināmai vienaldzībai pret 70-to stuffu. Klausos tagad klučus no Al Atkins (oriģinālā Judas Priest vokālista) 1998. gada albuma Victim of Changes, kas satur dažu labu Prīstu klasiķi, un ir baigi prīmā.
www.youtube.com/watch?v=szK3meloBTk...
+1
Intar, paklausies shito :D:D:D

www.youtube.com/watch?v=wGl0YkX7Hpw...
0
^^^ manis uzskaitītie albumi ir tie, kurus tajā laikā ļoti daudz un regulāri klausījos un kuri patīk vēljoprojām. Viens ir skaidrs - Theli priekš manīm ir labākais Therion un Velvet Darkness ir labākais Theatre of Tragedy albums, tāpat, kā Passage ir labākais Samael. Par pārējiem - tie varbūt nav paši paši labākie, bet ir ļoti labi, starp to grupu top albumiem točno. Par moonspell nezinu vai man Wolfheart vai Irreligious patīk vislabāk.
0
Par Hypocrisy es arī nevaru izlemt, kurš ir labākais - Osculum, Dimension, Abducted vai Chapter. Visi vienlīdz lieli spārdekļi.
0
Chapter vietā lieku The Fourth Dimention un s/t.
+1
Hipocrisy labākais albums viennozīmīgi ir Abducted. Spārdekļi Killing art un Roswell 47 atzīmējami labāko metal kompozīciju listē ever ibio. Eh videnē fanoji;)
+1
Jā, un vēl tā episkā balāde Slippin Away... Jā, tas bija videnes sākums, kad no hārd n heavy n thrash sāku pāriet uz death, death\ doom. Abducted gan iznāca, kad mācījos jau pirmajā kursā.
0
Runājot par Theli - nav jau tas sliktākais, bet nu... Ar simfonisko metālu diemžēl daudzos, ja ne vairumā gadījumu ir tā, ka tas ir sūdīga (atšķaidīta) metāla un vēl sūdīgākas orķestrācijas apvienojums, un labāk tā vietā klausīties vienu vai otru īsto mantu. Ir, protams, arī daži izņēmumi.
+2
Pa LR1 laikam 19 jūnijā būs Jelgava '94 radioiestudējums.
+2
19. jūnijs tb rīt 17:05
lr1.lsm.lv/lv/raksts/ieludz-ra...
+4
Ir arī uzfilmēts materiāls, kurā intervijas sniedz gan grāmatas "Jelgava 94" autors, gan daži grāmatā iekļautie tēli (Ivars Venoms, Pēteris no Skyforger, Toms Sinisters un daži puiši no Heaven Grey):

www.youtube.com/watch?v=LTqqE6Bl58M...

+1
Rīgā atkal ir pieejamas Deila grāmatiņas:

Black Metal: Into The Abyss 2016 / 297 lapas ar 1349, Vemod, Urgehal, Loits, Blaze Of Perdition, Helheim, Mystifier, Forgotten Woods uc. Melnbalts, kā jau žanram pienākas un angļu val.
Ar roku nummurēts un autorgāfēts.
www.cultneverdies.com/p/black-metal-into-...

Black Metal: The Cult Never Dies vol. I 2015
Satyricon, Manes, Kampfar, Solefald, Arkona, Silencer, Gorgoroth, Wardruna, Strid u.c.
Melnbalts, kā jau žanram pienākas un angļu val.
Ar roku nummurēts un autorgāfēts.
www.cultneverdies.com/p/black-metal-cult-...

Kkad drīz arī pirmā būs atkal.
Meklējama p3licanmosh@gmail.com vai Randoms veikalā Rīgā, droši vien drusku dārgāk.

*
Bet tiem, kam patīk kariņgrāmatas, jaudīgs lasāmais par Ukrainas lidostu, kiborgiem, Dirkinu un siltām iekšām, no kurām veļas laukā zarnas, vienkāršā, saprotamā valodā:

Tikšanās ar romāna «Lidosta» autoru Sergeju Loiko — 27. septembrī pulksten 18.00 grāmatu un kultūrpreču mājā «NicePlace Mansards».

No krievu valodas tulkojusi Dace Sparāne-Freimane
Cieto vāku sējums, 432 lpp., ar autora fotogrāfijām, «Dienas Grāmata», 2016.

www.dgramata.lv/dg-izdotas-gramatas...
+1
^par to filmiņu- vien var uzteikt (ķipa uzslavēt) par iniciatīvu meitenes, pārējais bez komentāriem- viss skaidrs ;))
Venoms, neizlaizdams savu slaveno Brežņeva čāpstināšanu, iesāka ar tik garu prelūdiju par to nazi, nu ta baigais storijs, nu ta pzdc tūlīt būs- un beigās vien čiks. Sīka skramba. Trve and evil. \m/ ;)
0
Ā, btw, augusta Klubā tak bi interview ar Jelgab.
+4
Es šodien beidzot sapratu, kas par žanru ir tas, ko pārstāv «Jelgava 94» ar visām savām pagrīdes mūzikas un dzersmes ainiņām: tas ir štīmpanks!
+3
Reku Dethecrtor par grāmatu dārdzību: www.delfi.lv/news/comment/commen...
+1
Izlasīju to rakstu un īsti nesapratu - tagad jebkurš var būt rakstnieks, nav baigi jāmācās, viss pieejams utt., nav vairs tie laiki, kad rakstnieks četrus gadus rakstīja šedevru. Un kā tas viss var iet kopā ar to, ka grāmatnīcas ir pilnas ar labu literatūru?
+2
Skaidrs, ka vēl vairāk ir dažāda mēroga sūdu, tāpat kā mūzikā - albumus ieraksta katrs, kam nab slinkums. Ir pietiekoši daudz kvalitātīvu, bet vēl vairāk mēsliņu, tomēr kvalitatīvo ir salīdzinoši vairāk, nekā pirms gadiem 20, bet tie atkal nogrimst pārējā masā ...

Koks ar diviem galiem - ja pirms gadiem 20 tavs šedevrs palika kakaina demo līmenī, tad tagad viņu var smuki izdot, bet kurš to pamanīs ...
+1
Man gan šķiet , ka tehnisko iespēju mūsdienās ir vairāk, kas arī nosaka to, ka mūsdienās veikalos ir šķietami vairāk kvalitatīvāku grāmatu vai mūzikas. Bet grāmatas izskats dažkārt var būt ļoti maldinošs, jo saturs var izrādīties pilnīgs sūds....
0
Šis vēl nebija postēts? Pupi, dibeni, Jelgab:

youtu.be/qHN7lXuqyfI...
+1
Varbūt Dethecrator var apgaismot - kā tas nākas, ka e-grāmatas ir tikai pavisam nedaudz lētākas, nekā parastās grāmatas? Vēl vairāk - bieži amazonē ir nācies saskarties ar situāciju, kad e-grāmata ir dārgāka, nekā hardcover. Tas man liekas tāds konkrēts wtf moments.
+7
Jā, tāda īpatnība ir gan Amerikā, gan pie mums — kaut gan atšķiras ekonomiskie mehānismi, kāpēc tā tas notiek.

Skatoties Amazonē, tiešām bieži var redzēt — vienam un tam pašam darbam softcover edition $7.99, Kindle edition $6.99. Bet, ja pieskaita klāt pasta izdevumus uz Eiropu, tad sanāks visi $12, plus muita uz ES ārējās robežas, ja būs nodeklarēta vērtība virs $20. Tātad faktiskā atšķirība pircējam galā būs ne vairs dolārs, bet kādi pieci vismaz. Savukārt dolārs vai divi, kas Amazonē atšķir e-grāmatas cenu no drukātās, faktiski arī ir apmēram tik, cik maksā nodrukāt mīkstajos vākos vidēji lielā tirāžā. Jebkurā gadījumā lielāko daļu grāmatas vērtības sastāda autora un redakcijas darbs, plus mārketings, nevis drukāšana vai izvadāšana. (Autoram standartā ir dabūt 20% no faktiski pārdotā apjoma; autors var dabūt avansu no izdevniecības, taču to atrēķinās nost no tiem 20%. Jaunam autoram uz pirmajām grāmatām avansu nedos, jo nevar zināt, kāds tam autoram izrādīsies raksturs — vai spēs pēc tam piegādāt. Bet veci autori avansu bieži nemaz neņem, pat ja dod, jo tad būs jāčakarē sev dzīve, lai nodotu darbu pēc iespējas ātrāk, sasteigtu.)

Ja e-grāmata ir dārgāka, tad acīmredzot pusgadu pēc iznākšanas cena cieto vāku izdevumam ir samazināta, bet e-grāmatai aizmirsuši to izdarīt. Vai arī grāmatas raksturs tāds, ka to labāk pērk uz e-lasītājiem (zinātniskā literatūra vai kas cits specifisks). Varbūt arī cieto vāku grāmata ir lietota, ir nonākusi otrreizējā tirgū un tāpēc lētāka.

Latvijā situācija līdzīga, bet aiz citiem iemesliem. Pie mums ir divi «nopietni» serveri (las.am un vēl viens), kuri bija iedomājušies apmēram tā: izdevniecības samaksās par katra jauniznākuša darba pārtaisīšanu digitālajos formātos 150 eiro, un tad vēl šie serveri no katras pārdotās digitālās kopijas paņems trešo daļu. (Atlikušās divas trešdaļas tiktu līdzīgi izdevniecībai un autoram.) Tāpēc pie mums e-grāmatu maz, bet, ja kāda tomēr ir, tā ir relatīvi dārga. Skaidrs, ka izdevēji negrib piemaksāt par kaut kādu IT čuvaku fiškām, un autoram no tā arī labāk nepaliktu, tāpēc Latvijā e-grāmatu bums sāksies tad, kad būs sakarīga tirdzniecības platforma.

Audiogrāmatas attīstās lēni, jo Rietumos audiogrāmatu lielākais pielietojums — tās uzliek, braucot lielus gabalus mašīnā. Pie mums Latvijā braucamgabali relatīvi mazi, arī lidmašīnu un autobusu pasažieri nosēž bezdarbībā tikai dažas stundas (vidēji), tāpēc audiogrāmatu tirgus maziņš. Man vispār ir doma kādreiz kaut ko izmēģināt šajā virzienā, tikai problēma — pats tādas klausos ļoti reti (lasīt ar acīm iznāk ātrāk, turklāt fonā var klausīties Landser), tāpēc nav sajēga, kā izklausītos vislabāk. Varbūt kāds klausās audiogrāmatas un var padalīties ar kādiem secinājumiem?
+1
Nu paldies par izsmeļošo atbildi. Brīžos, kad ieraugu pārāk lielu cenu par e-grāmatu, tad es parasti sev atgādinu, kāpēc es to kindle vispār pirku - ne tik daudz lētākām grāmatām, bet vairāk tāpēc, ka riktīgi liela izvēle, nav jāgaida uz piegādi, grāmatas nekrājās plauktos un jā, vieglāk turēt lasītāju rokā, nekā kaut kādu Dostojevska kluci :D
+6
Kluci rokā turēt vispār nav nekas patīkams, neatkarīgi no tā, vai to Dostojevskis vai kāds cits nolicis.
+1
Vēl par ē-grāmatām - tā kā papīra grāmatas es pēdējos gados pērku reti...
las.am un nu jau neeksistējošais Burtliča (alias Māris Joņevs) pasākums bija divi vienīgie, ja neskaita Zvaigzni, kurai visai regulāri izdot e-grāmatas. Tagad arī izdevniecība Prometejs sagatavo e-grāmatas, kuras tirgo gan paši, gan iekš las.am.
Saistībā ar to burtliča pasākumu... (atradu vien twitterkontu - twitter.com/burtlicis)...... man pat izdevniecība, kurai toreiz tulkoju, jautāja, vai tas ir OK, ka džeks palūdz 80+ Ls par grāmatu par formatēšanu vienu buku - nu, tipa, vai nav tā, ka šis no Worda pārceļ uz epub, un viss. Atzinu, ka tomēr nav tik vienkārši, formatēt vajag. Par cenu neizteikšos. Nezinu.

Diemžēl sanāk, ka tikai Zvaigzne regulāri kopj šo lauciņu, bet citas izdevniecības tikai paretam iedod kaut ko las.am notirgot - un, atvainojiet, brīžiem liekas, ka iedod pabiras, kas arī papīrā neiet. Un tur nedēļām ilgi nekas jauns neparādās.
Apgalvojumus, ka elektroniski grāmatas ir tādā pašā cenā vai dārgāk, arī esmu lasījis. Lūk, šad tad pusaudžu grāmatām (vecākais puika lasa, arī e-lasītājā, tāpēc turu roku uz pulsa) ir redzēts. Bet tad izdevniecība ir iedevusi 50% atlaidi grāmatnīcā, bet e-grāmatai palikuši tie paši 8 eiro (konkrēto grāmatu gan pusgadu vēlāk dabūju par 5 eiro). Vai arī, kā jau teikts - ierauga Zvaigznes lapā, ka maksā gandrīz vienādi, bet "aizmirst" par pasta izdevumiem, aizmirst, ka izdevniecības grāmatnīcā (nemaz nerunājot par citām grāmatnīcā) tam gabalam ir VĒL uzcenojums.
Bet, ja gribas tikko iznākušu - sorry, vienmēr ir lētāk. VIENMĒR. Grāmatnīcā 20 un vairāk eiro, e-grāmata - 12-15 eiro. Aptuveni tādās proporcijās. Turklāt šad tad tur ir visai dāsnas atlaides - 40-70%, pat. Pat samērā nesen izdotām grāmatām.

Re, Prometejam mājas lapā ir cenas www.prometejs.lv/
14 eiro, ja pasūti papīru. 9,5 eiro, ja e-grāmatu, kuru tu lasi dažu minūšu laikā pēc iegādes.

Man ir bijis cits variants - iznāk gabals, ko gribu. Gaidu, gaidu, nopērku papīru. Pēc kāda laika parādās las.am, un lētāk. Kod pirkstos.

Lasīts, ka e-booku bizness krītas arī Rietumeiropā, kas mani skumdina, jo šeit tas īsti nemaz nebija sācies...
0
"Bet, ja gribas tikko iznākušu - sorry, vienmēr ir lētāk. VIENMĒR"

Varbūt tas tā ir pie mums, bet redz, kur Amazonē grāmatas, kuras vēl nav iznākušas (coming soon) - nereti e-grāmata ir dārgāka. Par pasta izdevumiem - par to tikai citu valstu pircējiem jāuztraucas, amerikāņiem tur bieži ir bezmaksas piegāde.

www.amazon.com/s/ref=sr_st_date-de...
0
Ā nu vispār varētu būt arī tā, ka e-grāmata ir dārgāka, jo vēl tikai iznāks, bet fiziskā grāmata jau ir iznākusi pirms laba laika, tāpēc cena zemāka.
0
Prometejs labs kantorītis, izdod tikai pirmšķirīgu mantu. Es no jamiem pirku «Elevatora» sēriju (Vilna/Maiņa/Putekļi), bija vienkāršāk aizbraukt līdz šiem pēc tām grāmatām pakaļ — atrodas pie Sarkandaugavas pārbrauktuves, kur 3. trollim galapunkts.

Kopumā man ir sajūta, ka ar e-grāmatu cenām nekāds baisais māsterplāns izdevējiem nekur pasaulē nav, un viņi visur eksperimentē, kā kuru darbu labāk palaist un kā nopelnīt vairāk. Pie mums izdevēji bieži darbojas uz dullo. Reizēm tas pat dod labus rezultātus, kā Jelgavas 94 gadījumā ;)

Man pašam likās interesanti, ka e-lasītāji ir populāri Ukrainā, kur lohovozā biežāk ir redzami cilvēki, kas lasa uz Kindle, nekā papīra grāmatas. Bet pie mums acīmredzot tradīcija savādāka. Redzēs, vajadzēs paeksperimentēt.
+1
Dīvaini - žurnālu un avīžu pārdošanas apjomi krītās, jo pārsvarā viss tiek lasīts internetā; par mūziku cd vispār varam nerunāt, bet e-grāmatas redz kaut kā neaiziet.
+1
Vai viņi lasa uz Kindle? Es riskēšu teikt, ka drīzāk uz Pocketbook, kas ir, ja nemaldos, ukraiņu radīts e-lasītājs... kuru izmanto arī mūsu ģimene, pēc tam, kad atklājās Kindles iecirtība atļaut vienīgi mobi un txt failus (un, jā, var konvertēt. Bet jēga?)
Promotejs izdod labas lietas, jā. Grāmatu izstādē drusku aprunājos ar viņu vadoni - izrādījās, ka mums gaume šur tur sakrīt.
0
Es uz Kindle pagaidām ar nekādām problēmām neesmu saskāries - bez konvertēšanas atbalsta azw, mobi, prc, txt un pdf + tā konvertēšana, kad nepieciešams aizņem aptuveni kādas 10 sekundes ar Calibre. Es pirms pirkšanas arī metu aci uz Pocketbook Ultra, bet kaut kā jūtūbes recenzijās likās, ka viņš diezgan bieži iebremzē - hvz, varbūt recenzētājs bija ar līkiem pirkstiem :D
0
Laikam ir pienācis laiks iepirkt Pītera Stīla biogrāfiju "Soul On Fire", autora mājas lapā norādīts, ka fiziskās grāmatas palikušas mazāk par 100 kopijām, šobrīd uz Latviju ar pasta izdevumiem maksā ap 40 eur, bet Amazonē angliskā versija jau tirgojas pa 600 līdz 1800 $.
0
Iemet linku, mošk man arī jāpaņem! Vēl kaut kad taisos pirkt «The Gospel, According to Al Jourgensen», bet pašlaik esmu Dayal Patterson otrās grāmatas pusē (trešā vēl gaida).
+1
0
^ Paldies! Un paldies arī par ^^^^^ norādi uz PocketBook lasītāju: es tiešām nebiju ievērojis, ka Ukrainā šiem pašiem sava lasāmierīce. Izskatās normāli, un arī ražotāja lapa latviski pieejama: www.pocketbook-int.com/lv/ Būs moška jāizmēģina, citādi pašlaik lasu uz kompja ekrāna elektroniskos formātus (pārsvarā kirilicā, jo «Dienas Grāmatas» galvenajai redaktorei izrādījās taisnība: kirilicu vieglāk salasīt uz monitora, nevis uz papīra).
+1
es gan visvairāk grāmatu tieši kirilicā esmu izlasījis, jo latviski sci-fi neizdod
+1
es tapat :)
ka saku 90-to sakuma pirkt fantastikas gramatas krievu valoda, ta ari visu laiku, jo cenas vienmer bija labas :)
0
Jā, ar sci-fi latviski reāli vāji. Tā kā es krievu valodu līdz kādiem gadiem 27 tekoši nepratu ne runāt, ne lasīt (rakstīt neprotu vēl tagad), vienubrīd sāku pirkt angliski sci-fi. Ja kāds grib, varu padalīties, man ir kāds čemodāns ar Isaac Asimov, Arthur C. Clarke, H. Harrison, Michael Crichton un vēl šo to. (Pārsvarā pirku no autoriem, kas bija iepatikušies latviski, tos darbus, kas nebija iztulkoti, un tad jau vēl ko uz to pusi.)
0
^ piedāvājums idejiski interesē.

www.petersteel.ebio.nah!
+3
Runājot par audiogrāmatām — lai notestētu, kā viņas izklausās latviski, nopirku šādu: «Ievads stipro alkoholisko dzērienu kultūras vēsturē», EUR 3,25, lasa aktieris Arnis Līcītis.
0
^ www.failiem.lv/u/udampxsf...

Provējam visi ievērtēt, kā mums šķietas audiogrāmatas!
0
Kas vēl lasa Dead Tree Versions, jeb papīra grāmatas - šonedēļas beigās ir izstāde Ķīpsalā. Kaut gadu no gada paliek švakāka, IMHO, tomēr gadās pa kādam lētucim iegrābt...
+4
Kopš izdevēji krīzes gados cīnījās par izvilkšanu (piem., Atēna neizdzīvoja), pēdējos 3 gados Skola/Grāmata dubultizstādē vērojama stabila atkopšanās. Šogad stendu skaits un platība pieaug par kādiem 20%, klāt nākuši jauni dalībnieki. (Tas attiecas gan uz izglītības halli, gan uz grāmatu pusi.) Bet kultūras programma tāda, ka nupat jau ir uztaisīta paralēli centrālajai skatuvei vēl t.s. «rakstnieku viesistaba», kurā notiks rinda ar štellēm, kas nesatilpa galvenajā «laukumā», kā arī bērnu pasākumu stūrītis, plus semināri atsevišķā zālē.

Pilna programma te: nra.lv/kultura/201720-iesk...

bet varam izcelt šādas lietas kā (prognozējams) interesantākās:

Piektdiena (t.i., šodiena):
• 14.00-15.00 Latviešu žesti. Balstoties uz folkloras, daiļliteratūras, memuāru avotiem un intervijām, Janīnas Kursītes grāmatā «Zīmju valoda: latviešu žesti». Rīko: Latvijas Universitātes Akadēmiskais apgāds

Sestdiena:
• 13.00-14.00 Mēs. XX gadsimts.
Lasītāju iecienītās sērijas jaunākie darbi. Tikšanās ar rakstniecēm Ingu Ābeli un Andru Manfeldi.
Rīko: izdevniecība «Dienas Grāmata»
• 15.00-16.00 Provokācijas literatūrā - kādas tās ir un kāpēc vajadzīgas. Riharda Bargā grāmatas «Plikie rukši» atvēršanas svētkiem veltītajā diskusijā piedalīsies rakstnieks un literatūrkritiķis Guntis Berelis, rakstniece Ieva Melgalve, grāmatas redaktore Anda Brazauska, literāte Kristīne Ilziņa un citi.
Rīko: «Apgāds Zvaigzne ABC»

Un svētdien —
• 14.00-15.00 Padomju armijas stāsti. Grāmatas «Zaldātu zābakos. Padomju armijas stāsti» autori atceras savus piedzīvojumus no laikiem, kad dienējuši PSRS armijā. Rīko: «Jumava»

Šis būs visvarenākais pasākums, jo kā šīs grāmatas viens no līdzautoriem uzstāsies mūsu pašu Sametis! (Es savukārt dalīšu visiem kandžu.) Vispār iesaku nākt svētdien uz 14:00, jo uz izstādes beigām izdevēji met pakaļ beidzamās grāmatas par vēl zemākām cenām nekā pirms tam. Man būs jādežūrē TLA.lv stendā (ierīkots starp Krievijas oficiālo grāmateksporta placi un Bībeles biedrības stendu), tāpēc katrs, kas pieteiksies TLA stendā pie manis individuāli, varēs dabūt par vislētāko cenu (vēl stingri zem oficiāli uzrādītās cenas) Agra Dzeņa lielgrāmatu par Senprūsiju — «Prūši karā ar likteni».

Darbosies RCB lietoto grāmatu maiņas punkts. Ieeja grāmatu hallē simboliska (1 eiriks).
0
^^ Dead Tree Versions?! Vēl aizvien lasu papīra grāmatas. Un no tualetes papīra arī neesmu atteicies.
+1
Par "dead tree" jau var visādi spriedelēt. Vairums elektrostaciju, kuru saražotā strāva cita starpā darbina visus elektriskos gadžetus, vēl aizvien darbojsa ar fosilo kurināmo, kas principā arī ir nekas cits kā "dead tree", tikai daudz senāk beigti.
+1
Te palasīties - par metālkultūras novērojumiem:

satori.lv/article/metala-saka...
+2
Tiek meklēts 14-gadīgais 1994. gada Jānis priekš filmas uzņemšanas:

m.facebook.com/story.php?story_fbi...
-1
atrast atradīs kādu dramatiskā kolektīva darboni. Drīzāk kādu čali no ārzemēm, kurš tiešām labi nospēlēs savu kino lomu, ierunāt tad jau varēs vietējais.
+4
LAbdien! Bez smiekliem un nievājošām replikām gaidu ieteikumus.
Šad tad uzrakstu pa kādam referātam par metālmūziku vai arī par šlāgeri, bet ņemot vērā šeit apgrozošos cilvēku zināšanas, pagaidām neesmu ielicis norādes uz tiem, jo neesmu nobriedis kritikai. Tagad kārtējos reizi jāpiesakās konferencei, kas saistīta ar kultūras procesiem Baltijā, tāpēc padomāju, ka varbūt varu kaut ko rakstīt par Baltijas metālu. Metal-archives piedāvā ļoti daudz grupa gan Lietuvā, gan Igaunijā, gan Latvijā, skaidrs, ka visu neaptveršu, tāpēc gribētu no Jums dzirdēt, JŪSUPRĀT, pēdējos gados populārāko IGAUNIJAS un LIETUVAS grupu nosaukumus, kuras būtu vērts pieminēt referātā. Neatteikšos arī no Jūsu ieskatiem par Latvijas grupām, bet tur mēģināšu ņemt vērā Metāla gada balvu, Alternatīvo balvu un Mikrofona gada balvu. Ja kādam ir sakopojums par šīm (Alternatīvā un Metāla balvu - pēdējie trīs gadi) balvu nominantiem, būšu priecīgs un ielikšu atsauci referātā un publikācijā. Varbūt kāds uzreiz var pateikt, vai šādas balvas ir Lietuvā un Igaunijā?

Liels paldies!
Sovvaļnīks
0
Gan jau ka Igaunijā joprojām vietējie Skyforger ir Metsatoll, kas šogad uzstāsies arī 70 000 Tons of Metal. No Leišu jaunajām grupām nāk tikai Joudvarnis prātā, bet īpaši nesekoju līdz - tik cik Žaibās kādu pamanu.
0
Paldies! NU tad ja sanāk kādu no Zaibām atcerēties, tad arī pieraksti šeit! Paldies!
+1
PAldies par plusiņiem, kurus saprotu, ka atbalstu manai zinātniskajai darbībai, bet joprojām gaidu vēl kādu informāciju, kas ir tas labais un izcilais viņiem.
+3
Au-Dessus ir radījuši sev vilkmi ārpus Lietuvas, kas rezultējas pat tādā lietā kā ierakstu pārdošana. Bet atkal pie mums ir bijis Audrey Fall fenomens... tikai tur lirisko kvalitāti nepaanalizēsi :D

Igauņu drūmais atmosfēriskais bleķis Thou Shell of Death darbojas ar zināmiem panākumiem, un atšķiras no citiem pagrīdes bleķiem. URT ir aktīvāki par citiem, Loits noteikti jāmin (pat ja šobrīd nespēlē), Tharaphita klasiska vērtība. No modernākiem apakšžanriem Estoner, Talbot un Liblikas ir pelnījuši ievērību. Kantor Voy ir tāda pat kulta pagrīdes proga slava kā mūsu Holy Lamb.

Bet nu leišos populārākie (nešķirojot pa žanriem) skaidrs: Obtest, Ūkanose, Dissimulation, Luctus. Man koncertā pavilka arī Ossastorium (no sērijas "šiem noteikti jābūt plaši zināmiem"), bet par faktisko popularitātes līmeni nav priekšstats (galu galā arī Esoteric un Dirge izklausās fenomenāli, bet...).

Tā baltiešu grupa, kas savulaik atstājusi vislielāko iespaidu ar vienu pašu albumu, man domāt, bija Zpoan Vtenz.
+1
PAldies!
+1
Nahash tak arī ir diezgan populāri, man šķiet. Hevīša cienītāju aprindās arī Katedra ir zināmi visā pasaulē. Vēl no svešzemēm dzirdēti atzinīgi vārdi par Poccolus un Anubi. Nevieni no šiem gan nav slavas zenītā, ja vispār eksistē.

Igauņos, šķiet, ka arī Goresoerd ir diezgan ejoši.
+2
Savlaik dzīvajā igauņu Human Ground spēcīgi iepēra, bet pēc tam šādu efektu nav spējuši atkārtot.
+2
Tu droši vien biji iedzēris tieši pareizo daudzumu tajā reizē, kad bija tas efekts.
+1
^ Tas reizēm tiešām spēj dot brīnumainu efektu, vienīgi visu sarežģī tas, ka tas vajadzīgais daudzums nekad nav vienāds...

Horricane jau arī kaut kad senāk iepēra, bet tagad, kad pirms pāris gadiem KŽ bija, - nu tā.
+2
Žalvarinis varētu būt referātiem pateicīga grupa - konfekte mietpilsoņa acij un ausij, plus var piepīt klāt laikus, kad šie vēl bij Ugnelakis.
Romuvos ir izdevuši ierakstus uz No Colours Records. Kā one man band, varētu raisīt alūzijas un analoģijas ar plašāku pagāniski melnā bleķa vēsturi.
0
Kāds zina prestižas mūzikas balvas, kas ir Igaunijā un Lietuvā?
+2
Kuldne Miikrofoon un Auksinis Mikrofonas? :D
+1
UN kādi ir jūsu varianti kritērijiem, kas nosaka grupas popularitāti mūsdienās, runa joprojām par Baltiju. LAi vai kā, bet noteikti balvas (Mikrofons, metala gadabalva, M.A.M.A. (Lietuvā), kaut kāds Awards Igaunijā). Tas varētu būt viens kritērijs. Vēl kas - pārdoto albumu skaits? To uzzināt grūti, jāsarakstās ar tām grupām, bez tam liela daļā nezina, cik pārdoti, jo tas, ka iedots izplatītājiem, nenozīmē, ka pārdoti.
Koncerti? Arī varētu liecināt par pieprasījumu. Lai gan uzzinot, ka grupas piemaksā, lai tiktu ņemtas par iesildītājiem, arī šis kritērijs šķobās. Koncerti ārzemju festivālos? Tas gan varētu, cik redzu tad Metsatoll un arī Skyforger.
Recenzijas ārzemju žurnālos vai internetvietnēs? - Ja Metal Hammer - ok, citos noteikti, ja pats iesūti. INtervijas ārzemju internetvietnēs - arī pats par sarunāt par nelielu samaksu. Tā ka atkal diez gan nestabils rādītājs.
Dziesmas ārzemju izlasēs - arī nosacīti, jo pats par iemaksu vari dabūt dziemsu izlasē, kuru pēc tam sūta pa leibliem, vismaz tā saka.
Sekotāji purngrāmatā? Tas varētu būt. Lai gan citi varbūt nereklamējas, jo viņu muzikālie mērķi nav popularitātes iegūšana.

NEzinu kā jums, bet man zīmējas diezgan drūma aina sakarā ar šiem kritērijiem, bet bez tiem es nevaru rakstīt referātu, jo nebūs nemaz zinātnisks. Jau tā sanāks tāda vien parunāšana, ka mēs Baltijā spēlējam visus stilus un esam baigi foršie.


0
Var jau Purngrāmatas sekotājus, YT skatus un skrobles Last.fm skaitīt. Vēl atliek kādā festivālā / koncertā piefiksēt apmeklētību, ja ir normāli laikapstākļi. Latvijā populārākie varētu būt Skyforger, ar milzīgu atrāvienu. Tad Sanctimony, Frailty, Preternatural. Pērējie daudz dziļākā pakaļā.
+1
YT skati jau arī sūdu nozīmē - kāds uz subžanru specializējies kanāls ieliks tevi savā pleilistē (ar vai bez samaksas), un tik skaties, kā cipari griežas. Piemērs - Sever ar nu jau diviem klipiem, kam pāri 100K skatījumu.
+1
^ kaut gan, varbūt tas tieši arī nozīmē daudz plašāku atpazīstamību pasaulē, nekā apmeklētāju skaits provinces festivālā.
+1
+ YT jau skaita, arī ja tu uz kāda sūda uzklikšņini un pēc 15s aizej uz ko citu
+3
^ Festā jau tu arī esi barā, pat ja atrodies ar muguru pret skatuvi un stāsti apkārtējiem anekdotes :D
+1
^^ tā gluži neesot. Viendien viens subscribēts channelists klāstīja, ka tur tas algoritms ir sarežģītāks. Līdz 108 views skaitās pofigā kā, pēc tam jau backgroundā visu pārrēķinot.
0
Paldies par last.fm un youtubiem! Jebkurā gadījumā tie ir jau reāli krikumi uz kuriem var atsaukties!
0
Esmu pilnīgi atpalicis - kāds var izskaidrot to last.fm SCROBBLES - tās ir reizes, cik grupas dziesmas ir atskaņotas, ieslēgtas vai vienkārši izvēlētas/ieliktas playlistē un varbūt pat nenoklausītas?
+1
Pie uzstādījumiem last.fm ir, ka dziesma tiek reģīstrēta kā scrobbled pēc vismaz 50% no skaņdarba garuma atskaņošanas. Var uzstādīt augstāku robežu, zemāku, šķiet, ne.
0
Paldies!
+2
Pa LR1 iet vaļā Jelgava 94
replay.lsm.lv/lv/tiesraide/lr1...
+6
Nu jau tīzer's ielikts.

www.delfi.lv/video/zinas/jelgava...
0
^ hmm, tīri neslikti izskatās.
+2
Nu ko jātaisa k/lopistiskais seanss, koa?
+2
Ap 80o gadu dzimušie matainie visi uz pirmizrādi? :D
+2
Blašķītes azotā, utt.
+1
Vienīgi jāuzmanās ar iesildīšanos pirms seansa, ka neuznāk snaudiens mīkstās mēbelēs.
+2
Filmas logo jau nu reāli labs! \m/
+4
Pašiem savs Lords Of Chaos. \m/
+3
Vienīgi manuprāt tās drēbes tiem džekiņiem pārāk labas. :)
0
bumbierenes iespārdīja !
0
vai arī tās bija banānenes ?
+1
banānenes. Bumbierenes bija dāmām siltās apenes :D
+3
Ieskats filmā un aizkadros: www.delfi.lv/kultura/news/screen...
0
0
^ Vai ir kāds jau paguvis noskatīties pirmizrādi Jelgavā vai Rīgā? Kādi iespaidi?

Es rītdien došos uz "Jelgava 94" pirmizrādi Liepājā. Grāmatu izlasīju 2012.gadā, nezinu, vai filmā varētu arī būt parādīti notikumi, kuri grāmatā nav aprakstīti (kā bieži vien tas kinoindustrijā mēdz atgadīties).
+6
Biju vakar, patika. Filma ir nedaudz noīsināta, salīdzinot ar grāmatu, un arī sižets vietām atšķiras, bet tas netraucē, tāpat kā dažas sīkas kļūdainas detaļas. Laikmeta gars ir noķerts labi, un praktiski nav lieku izskaistinājumu. Pasmieties ar sanāca it krietni.
+6
Vakardien filmas "Jelgava'94" pirmizrādē Liepājā visvairāk pārsteidza biļešu kontrolieru neesamība pie ieejas skatītāju zālē nr.2 brīdī, kad gāju iekšā (~ 5 minūtes pirms filmas sākuma), un pustukšā zāle (skatītāju bija samērā maz priekš pirmizrādes).

Pārliecinājos, ka savā žanrā tik saturīgu grāmatu kā "Jelgava'94" ir grūti ekranizēt tik fundamentāli, lai arī skatītājiem nodemonstrētu latviešu literatūras šedevru visā krāšņumā, taču laikmeta gars noķerts ne pa jokam veiksmīgi. Turklāt, aktieru-amatieru izpildījums ir tik reālistisks, ka izpaliek samocītas samākslotības izjūta filmas gaitā. Un tas nudien priecē!!!
+1
Biju vakar ar dāmu uz filmu - arī nemetāla cilvēkam tā likās interesanta (nu, ne tā, ka over the moon aizraujoša, bet ne arī Rīgas Sargu katastrofa). Tā kā pats biju grāmatu lasījis, pamanīju to, ko Intars saka - daudz kas iztrūka, daudz kas bija nedaudz savādāks.

Kopumā, nespoilojot, filma bija manam prātam un gaumei tīkama. Nepatika visa tā izpludinātā fona bilde (lai gan saprotu, ka pie filmas budžeta uzburt 90-to ainu būtu neiespējami). Nepatika arī tas, ka Skyforger skanēja kā 2019 Skyforger, nevis tolaiku Skyforger. To jau gan varēja kaut kā pamainīt, zinot, ka kustīgās bildes skatīsies pārsvarā metāla cienītāji.
+1
^ Nezinu, vai tas, ka filmā Skyforger spēlēja dziesmu "Kauja pie Saules" arī būtu attiecināms uz Intara pieminētajām sīkām kļūdainām detaļām.

Tikpat labi, tā epizode, kur skolēni klasē skatās TV ziņas, kurās stāsta par cietumniekiem, kuri izmukuši no Jelgavas cietuma - tas taču notika kaut kad 1994.gada jūlijā, laikā, kad skolās pilnīgi noteikti bija jau vasaras brīvlaiks.

Iespējams, ka vēl bija kaut kādas pamanāmas neatbilstības (es domāju nevis neatbilstības grāmatas saturam, bet līdzīgas Skyforger dziesmas izvēlei vai arī par tiem brīvībā izkļuvušajiem cietumniekiem).
0
^ Es neatsaucos uz Intara detaļām (kuras nav minētas), bet to, ko pats novēroju un, kas likās kaut kā greizi kā vietējās smagās mūzikas svētdienas klausītājam. :)
+3
Destroyer 666, kas tikai 1994. gadā dibināti un pirmo demo izdevuši, arī diez vai varēja būt pazīstami Rīgā tai laikā. Skyforger jau arī tajā laikā vēl bija Grindmaster Dead, un katrā ziņā nebija tik sirmi un bārdaini, par Darrvu nemaz nerunājot, bet uz to es īpaši neiespringstu, ņemot vērā stāstījuma vaļīgo atieksmi pret laiku un tā ritējumu kā kā tādu.
+2
^ Kaut kas no Grindmaster Dead arī tika nospēlēts pirms "Kauja pie Saules" šajā filmā.

No Destroyer 666 "Violence is the prince of this world" CD biržā veiksmīgi tiku vaļā, samainot to pret Cannibal Corpse "Vile" CD un, manuprāt, tas notika 1996.gadā. Kaut kā prātā palicis šis barters, jo tolaik sāka parādīties pirmie CD manā kolekcijā.
+1
1996 gadā oriģinālie CD maksāja lielu naudu. 15..20 Ls/gab. Retais varēja atļauties. Bet pilnā sparā jau invadējās pirātiskie CD kioskos un Centrāltirgus būdiņās, 3Ls/gab., apogeju sasniedzot laikam kādā 2001...2002 ?, līdz masām arvien pieejamāks sāka kļūt CD-ROM un CD-R un pirātiskie diski zaudēja savu nozīmi. Protams, policija šos ar izgaiņāja.
+2
^ 2000-šo sākumā bija arī "mobilie pirāti", kas apstaigāja birojus utml. ar lielu somu, kas bija piebāzta ar pirātiskajiem CD. Tiem, cik atminos, cenas bija 2-2.50 Ls. Gadījās arī veikli ļaudis ar pietiekami ātriem CD-ROMiem, kas pamanījās šādus pirātus apčakarēt: paprasīja izvēlēto CD notestēt, un tikmēr pārspieda tā saturu :)
0
Tur jau jābūt reāli lēniem pirātiem, lai ko tādu pieļautu :D
+3
^^^Ap 1996.gadu sāku pasūtīt oriģinālos CD no Nuclear Blast, Displeased, Relapse un Century Media records. Ja pārrēķināja latos, tad ~ 7,50 līdz 10 par 1 CD parasti sanāca. Nocenotie maksāja ~ 3 Ls.

Uz Displeased records vienmēr sūtīju skaidru naudu neierakstītās vēstulēs. Un vienmēr viss izdevās, nauda nekur pa ceļam līdz adresātam nepazuda. Bija reiz gadījums, kad pasūtījuma kopējā summa sasniedza ~ 500 NLG (Nīderlandes guldeņi, 1 NLG ~ 0,30 Ls).
0
es uz kino reti eju, jo parasti tur iemiegu :D Būs kaut kāda iespēja nopirkt netā, vai LTC Shortcut vai tamlīdzīgā platformā?
+2
Skats no ārpuses uz mums: www.delfi.lv/stay-brutal/sluzas-...
0
Sis labs raksts - varbut ir kadam kadi foto saglabajusies no Veldzes laikiem?
0
^ facebookā ir Veldzes domubiedru grupa, tur bilžu tīri daudz.
0
Cik var noprast, tur būs vesela rakstu sērija. Nākamais jau pieejams un laikam vēl 3 gaida savu publicēšanas kārtu: www.delfi.lv/stay-brutal/...
+1
Sveiki! Sadzīve tomēr nogalina un tāpēc laikam nekad nebūs pietiekami laika, lai pētītu kaut ko kārtīgi, tāpēc tas, kas tiek publicēts, parasti jau liekas nepabeigts. Esmu uzrakstījis vairākus vienkāršus domu gājienus par mūziku. Vienu no tiem ielieku arī šeit, jo tas ir nedaudz saistāms ar metālu.
www.apgads.lu.lv/fileadmin/user_uplo...
Skaidrs, ka labas angļu valodas zināšanas palīdzētu visu to uzlabotņemto vērā, cik daudz literatūras ir iznācis par metāmūziku pēdējos gados. Bet kā jau rakstīju, tam ir vajadzīgs laiks.
Ja ir kādi labi citāti par mūzikas tekstu tematiku, tad droši rakstiet, bet vajag atsauces, jo savādāk recenzenti neņem pretī. Paldies!
0
^^ nu jau ir 3 no 5 lasāmi. www.delfi.lv/stay-brutal/sluzas-...
+3
Next chapter:

www.delfi.lv/stay-brutal/sluzas-...

Par Valmieru ir sarakstītas pilnīgas auzas. Var redzēt, ka Lomix nekad nebija ticis līdz Pārgaujai. Tur bija vismaz 10-15 metalhedi (vecumā 16-23 aptuveni tajā laikā) un vismaz 1 pilnīga raw death metāla banda. Lērums Pārgaujas pakši jau ap 1990-1991 bija norakstīti ar Sodom, Slauer, Kannibal Corpse un līdzīgiem jaukiem tam laikam atbilstošiem ļoti vienkāršotiem grafiti.

Bet tos Bad Religion skeiterus, kas rakstā minēti, gan atceros. Staigāja flaneļa kreklos ar uz otru pusi pagrieztiem keponiem un gadiem klausījās vienu un to pašu kaseti.
0
Daugavpili laikam aizmirsuši.
0
Šī daļa tāda stipri virspusēja sanākusi.
0
jā, kur Dpils, Ventspils, Līvāni, Ogre utt... Visur bija lielākas vai mazākas underground alternatīvās t.sk. metāla kopienas, ar bandām, koncertiem un pārējo. Nevar jau visu apzināt dažos rakstos. Tad jau enciklopēdiska grāmata jāraksta.
+1
+5
Izlasot šo pēdējo rakstu, sajutu kaut ko līdzīgu zināmam sašutumam, ibio. Jāielidina vienu bruģakmeni šajā informācijas dārziņā. Centīšos gari neizplūst.

Viss jau baigi skaisti: pieminēti dažādi ‘’lāpu’’ un ‘’karogu’’ nesēji, kuri piedalījušies procesā ‘’masu mēdītājos’’ utt. , utjpr. BET, manuprāt, galīgi nepelnīti ir nepieminēts viens no ‘’pionieriem’’ šajā lauciņā. Šis cilvēks noteikti ir pieminēšanas vērts. Runa ir par ‘’ jokaino indivīdu ar smagu mīlestību uz mūzikas lietām’’(atsauce uz P3licanwebzine), tātad, par Raiti Sameti. Vienkārši bez viņa šī ‘’bilde’’nekad nebūs pilnīga kaut vai objektīvu iemeslu dēļ, jo arī viņš ir veicis jūtamu pienesumu procesam, un arī ”deviņdesmitajos”.

Gan jau vēl kāds atceras Radio Skonto viļņos rēcošo raidījumu “Dzenskrūve” 1993.gadā trešdienu vakaros, laikam. Kamēr visas rādiostacijeles vienā laidā zelēja popsīgo huiņu, Sametis bija pirmais, kurš pamanījās RSkonto viļņos atskaņot Galējo ‘’zlobu’’. Kur tu vēl ”pa rādiō” Rīgā tajā laikā varēji ēterā dzirdēt Cannibal Corpse, Deicide, Slayer, Hypocrisy, Grave, un citus briesmoņus??? Ilgi jau tas nenotika, kādu pusgadu, apmēram, un tomēr!!! Pēc tam bija jāpaiet 10 gadiem, līdz parādījās, un arī pazuda Terzena ”Metinātāju kursi”... Jāpiemin arī Sameša ”Ķieģleli” nu jau mirušajā ”Rīgas Balsī”. Ir vēl visādas tamlīdzīgas aktivitātes no šī ”trakā vīra”, īsuma labad neuzskaitīju visas. Tās var atrast šeit: p3licanwebzine.blogspot.com/2011/04/latvijas-sm...

+2
^
Sametis tika garāmejot pieminēts vienā no iepriekšējiem rakstiem, kā koncertu rīkotājs.
+1
Dzenskrūves TOPs gan bija īpatnēja lieta - tur arī visādas viduvējas bandas ietik, jo to veidoja pēc Kalējielas kasešpirāt bodes pārdošanas apjoma. Kasetei vienā pusē bija ''Individual Thouth Patterns'', bet otrā, teiksim Acrostichon ''Engraved in Black'' - tad nu tas ar augstu topā uzrāpās ;)
0
^ Kalējielā jau arī varēja idividuālos pasūtījumus veikt, atnesot tukšu kaseti un pasūtot ko vien sirds kāro..
+1
Nu tā, noskatījos ar vakar filmu iekš lielajā kinozālē. Pat nezinu vai filma patiktu vairāk vai mazāk ar/vai bez pirms tam grāmatas izlasīšanas, hvz. Katrā ziņā grāmata laikam emocijas stiprākas izraisīja. Filma patika. 90'to smārds ir panākts diezgan jaušami, Tesa's skaņu celiņš piedeva tādu pelēcīgu padrūmu noskaņu. Ir dažas pretenzijas - piemēram, pilnam komplektam Biržā bez mūsdienu Dambja un Urbixa, varēja vēl mūsdienu Rudaku iespraust. Nu bļin, nezinu - ar datorgrafikas un meikapa palīdzību padarīt 25 gadus jaunākus DDD. Tas pats uz SF attiecas. Itkā sīkums, bet mēs taču tos cilvēkus zinām. Un 1995 g viņi izskatījās savādāk. Un jā - tie Tkrekli (hūdiji ar laikam bija?) ar grupu logo aizdomīgi svaigi izskatījās. Reāli kur tādus varēja dabūt bija humpalās. Vēl jo vairāk, ja viņi Biržā vēl nebija bijuši. Bet varbūt Jelgavas tirgū jau bija pieejami. Bet tas sīkums. Filma laba!
+1
^^ to zinu, tāpoēc jau kla'trakstītajiem albumiem nebija gluši tikpat augsta vieta

nez, kā jūs tos kreklus valkājat, bet man kvalitatīvie (tie, kuriem neizbal / nedzeltē no saules pleci un mugura; nekrunkājas apkakle un neplūksnā piedurkenes) arī pēc 10 gadu valkāšanas īpaši neatšķiras no svaigajiem
0
Nu par tiem krekliem jau tāda piesiešanās, tas tur tā..pasmaidu par to:))) Bet nu `90tajos (sevišķi pirmā puse, vidus ) parifērijas pilsētu tīņiem īpaši nebija pieejamas attiecīgās lupatas, kur nu vēl ar logo. Taču atceramies- garderobi lielā mērā veidoja tirgus sortiments no Polijas, Viļņas tirgiem ar Turcijā šūtām lupatām. Tad uzvaras gājienu sāka humpalu ēra, advancētākie ļaudis labprāt tur ģērbās. Joņevs jau pats savā grāmatā min par Cannibal Corpse tkreklu no kumpalnieka.
0
Rīgā, protams, jau bija tematiskie veikaliņi, kur to visu varēja dabūt. Bet ne perifērijā.
+3
Melnie krekli ar grupām reāli bija retums, katrs likās riktīgais dārgums, kas tika novalkāts līdz pēdējam, jo cita nebija. 1995ajā cenas veikalā DeSants bija vienkārši vājprātīgas, priekš tā laika parastā tīņa pirkspējas.
Tāpēc standartā bija jaistaigā sviedrainā wifebeater maiciņā ar rūtaino kreklu :D
Pēc tam jau Centrāltirgū parādījās būdiņa, kur bija relatīvi lētāki krekliņi, pārsvarā gan Ārija un Koroļ i šut :D
0
Par tiem Dambi, Poļiku un Urbi biržā - nav taču teikts, ka tie obligāti ir domāti viņi paši. Vienkārši viņi ir aktieri, kas tēlo viedos večus.

No otras puses, filmai jau vispār ir tāda visai vaļīga attieksme pret laiku un tā ritējumu, tā kā no tāda viedokļa tur tikpat labi iederas arī mūsdienu personāži - ja jau reiz citās epizodēs arī tie parādās.
0
Tad var teikt, ka viņi izpilda šo: en.wikipedia.org/wiki/Cameo_appearan...
0
^ tieši tas tas arī ir
0
^^ Intaram bez šaubām taisnība, kgan nevar zināt, vai tie veči tomēr netēlo paši sevi tajā filmā :D Bet nu tīri mans viedoklis- mani drusku kaitina sabiedrībā zināmu cilvēku (mūziķi, sportisti utt, bet, kuri nav aktieri) bāšana filmās mazās lomās, vai statistos. Raksturīgi pēdējā laikā pašmāju kino parādība.
+2
Viena no pirmajām vietām deviņdesmitajos, kur varēja Rīgā iegādāties T- kreklus ar grupām, bija veikals M-Daile. Tur arī iegādājos savu pirmo CC T-kreklu ar uzrakstu 'Eaten Back To Life'. Pēc tam arī uz Vaļņu ielas (aizmirsu mūzikas veikala nosaukumu) sāka tirgot dažādus T kreklus, tiesa gan - kvalitāte krekliem bija zem katras kritikas. Arī Desants bija viens no tiem veikaliem Rīgā ar alternatīvu ievirzi, kur varēja iegādāties visu to, ko nevarēja iegādāties citos Rīgas veikalos.
+2
Kopējais iespaids par filmu palika tāds: skatīties patīkami, bet tā atgādina kaut kādu "extended trailer" savirknējumu. Laikam jau grāmatas iespaids, jo tur iekšā bija vairāk un tas viss sakarībās vienotāks. Acīmredzot, safilmēts bija viss kas un beigās liela nozīme bija montāžai (piem. jūtūbē ir aina, kur viņiem prasa, kas tā par sektu, kur viņi pielūdz nelabo (Kurts - līderis:)), bet filmā tādas nebija.
Sapratu, ka filmu scenāriji laikam tiek rakstīti tā - uztaisa kaut kādu ainu un tajā vajadzīgos dialogus, pēc tam uzreiz sarēķina, cik sekunžu ekrāna laika tas paņems. Taisa taisa, raksta raksta, tad attopās - oppā, jau esam tuvu 80 minūtēm. Jāizdomā, kā to visu nobeigt un jēdzīgi noapaļot. Nu labi, gan jau samontēsim.

Bija viena vieta, kur pacani ved Jāni uz slimnīcu. Grāmatā taču aizveda un vēl pēc tam uz mājām arī, bet te - ved ved un tad beztēmā izlaiž ielas malā, jo tur iet Kristīne. Pēkšņi viņš arī pastaigāt var. Nu labi, labi... bet tad tomēr viņš tiek nogādāts slimnīcā dienu vēlāk, pēc tā koncerta, ar to pašu kājas kaiti. Neveikli.
Bet tā jau kopumā tīri forši. Vietas un priekšmeti labi piemeklēti. Skola, mājas, kāpņutelpas utt. Grupām, kas tur spēlēja gan instrumenti bija tādi, kādus tagad var nopirkt, bet kādu toreiz nebija. Vēl tur tādi sīkumi kā Skyforger ar "Kauja pie Saules", kas tajā laikā vēl bija nākotne.
Beigu nodaļas (atkal satikšanās pēc gadiem) pilnīgais iztrūkums, manuprāt, bija labi atsvērts ar pieaugušā Jāņa "spokošanos" cauri visai filmai.
Vispār vajadzētu vēl kādu reizi noskatīties.
+2
^^^^^^ Runajot par kaseshu ierakstishanu -
neviens nav pieminejis, ka bija ari vina "studija", kas rakstija kasetes, uz Lāčplēša ielas, netalu no Avotu ielas krustojuma, 90 gadu pasha sakuma (1991-1992 ja pareizi atceros).
Sev tur biju pasutijis, savas kasetes, lai man saraksta Blind Guardian and King Diamond.

Vel kasetes vareja ierakstit uz Barona ielas, video nomas pagraba, netalu no "Bernu Pasaules", ari ap 1990-1992 gadu, tur man tapa sarakstiti pirmie Helloween albumi un vel kaut kas...

+2
Ah - un vel! Chiekurkalna tirgus!
To es apmekleju vel sicis esot, 80-os gados perkot Donald kozhljenes pa 1 rubli un tur bija ari "vechi", kas tirgoja ierakstitas lentas un kasetes. Sev pats nopirku laikam 1991. gada, kad tikko bija iznakusi Sepulturas "Arise", otra puse bija Metal Church ... Vel tur tiku pircis kaseti ar Morbid Angel un Pestilence 99-iem katru sava puse.
0
Es visu skaidroju ar to, ka beigās parādījās "pēc grāmatas motīviem", nevis "grāmatas ekranizējums". Ja ir pēc motīviem, tad tur tiek pieļautas pamatīgas atkāpes no grāmatas.
Bet kopumā, filma bija laba. Varēja just, ka nav piedalīšies Ēķis un Grauba, beidzot nebija sajūta, ka tas ir televīzijas teātris, atļāvās pat lamāties - retums LV ražojumos.
+6
^ nu ja nebūtu lamājušies, tad jau vispār nekāda ticamības momenta nebūtu. Tikpat labi varētu filmā arī nedzert un nepīpēt, un metālu neklausīties.
+11
Twiterī klīst apkārt:

Ja agrāk katram vajadzēja uzsvērt, ka viņš kopā ar Ļeņinu ir nesis baļķi, tad tagad ikviens stāsta, ka ir pieminēts romānā "Jelgava 94".
+2
Lābs! :D
-2
Ir kaut kur iespejams (jau) noskatities to filmu (bez maksas)?
0
^ www.dirsāpakreisi.lv
0
Tiem, kas neaizgāja uz kino - tagad var noskatīties Shortcutā pa 6,99 Eur.

www.shortcut.lv/videonoma/adventure...
+1
Joņevam beidzot jauna grāmata "Tīģeris":

www.dgramata.lv/dg-izdotas-gramatas...
0
^ būtu interesanti uzzināt kādas atsauksmes par šo grāmatu. Labprāt iegādātos ko lasāmu.
0
Nu ko, lasītāju "atsauksme" ir tāda, ka "Tīģeris" pārdotāko grāmatu topa pirmajā vietā šonedēļ! Vismaz J. Rozes grāmatnīcu tīklā, bet tas jau arī ir tas lielākais un noteicošākais no visiem.
+4
Sveiki! Te vēl viens īss atskats uz Latvijas metālmūzikas skatuvi. Apjoms ierobežots, tāpēc ļoti vispārīgs, bet tāds mans viedoklis ir. Skatīt no 185.lpp. dom.lndb.lv/data/obj/836807.htm...
Bet tur ir daudz labu rakstu (ne par mūziku).

+2
Un te ir pāris teikumi par "Green Novice" un Sovvaļnīku - journals.ru.lv/index.php/LATG/arti... . Lai jautri lasās!
+1
Un vēl par albumu noformējumiem: dx.doi.org/10.17770/sie2020vol...
0
^^ nu nu...

^ Vāku apskats atgādina, ka 2 no izgājšgada albumiem vēl nebija noklausīti.
+5
Metāls jau laikam nav, bet saistība ir - iznākusi Džeinas Šteinbergas (ex-Urskumug, Oceanpath; arī še forumā ir grozījusies) pirmā grāmata "Lasītāja". Tipa Sci-Fi esot, vēl neesmu par to pārliecinājies.

www.delfi.lv/kultura/news/books/...
+1
^nu, Intar, saki godīgi, grāmatu pirksi, lasīsi, varbūt jau lasi?
0
Gan jau gaidīs (jau sagaidījis?), kad iešķiebs uz review pa free :>
+1
Es rītā pirkšu: pirmdien vēl nebija atvesta līdz mums tuvākajai grāmatnīcai, bet piektdien varēs ieskriet lielajā grāmatnīcā Spicē.
0
^^^ ir plānā nopirkt un izlasīt.
+1
nopirks un, par spītu, nelasīs !
+3
Vasali! Vēļ pa kaidai replikai par latvīšu metalu! - www.researchgate.net/publication/3503641...
Ceru, ka var atvērt.
+2
Pīļaunu, ka tī pat sūpluok ir radzami puorejī muni roksti par muzyku i tuos tematim.
0
Hmm, tur no ieskanētām (wtf?) 369 lapām, redzamas vien dažas...
+2
Piebildīšu, ka kļūdains ir pieņēmums, ka Encyclopaedia Metallum neatspoguļo pilnībā aktuālo situāciju, jo dažas grupas tai nesniedz informāciju par sevi. Tādu grupu, kas pašas sniedz tur informāciju par sevi, ir lielā mazākumā - 100%, ka nekādu informāciju sniegt tur neiespringt pilnīgi neviena no populārajām bandām.
Ja tur kāda banda neparādās, tad vai nu tā neatbilst definētajiem kritērijiem, vai arī neviens nav pacenties to tur pievienot - un to var izdarīt jebkurš reģistrēts lietotājs. Ir arī gadījumi, kad trve kvlt bandas uzstāj, ka informāciju par viņiem no turienes jāņem laukā!

Principā tas resurss darbojas diezgan līdzīgi kā wiki, tikai vairāk moderēts - infu sniedz reģistrēti lietotāji, pie kam ir reitingu sistēma, kas paredz to, ka jaunam lietotājam ir ļoti ierobežotas iespējas pievienot vai labot informāciju pašam, bez kāda moderatora izskatīšanas; bet aktīvi darbojoties, krājas peņa punkti un eventuāli piekļuves iespējas paplašinās.
+1
^^ Tur var novilkt arī tikai konkrētā raksta pdf, nav obligāti visas 369 lapas.
+1
^Interesanta tēma, vispār. Jāpublicē monogrāfijas veidā un izplatīt (pārdot) interesentiem. Z&L festā Hopkinsa teltī kopā ar SF merču tā tik ies !!
+1
^ nu hvz. Normāls referāts, bet kāda tad īsti ir pievienotā vērtība no tā, ka mēs uzzinām, ka: 1) Latvijas metāla (un ex-metāla) grupas albumu nosaukumos maz izmanto uzdzīves tematiku; 2) toties plaši izmanto dažādu citu tematiku; 3) viena daļa vispār neiespringst par albumu nosaukmiem?
+2
Pievienotā vērtība ir diezgan maza, tas vairāk tādai vispārīgai informācijai, ka ir tā un tā. Vienkārši pa pēdējiem gadiem, kamēr darbojos institūtā, bija par kaut ko jāraksta un man atļāva rakstīt par mūziku, tāpēc to arī izmantoju šo iespēju kaut ko vispārīgu papētīt. Un tā kā atcerējos par truemetal, tad domāju, ka nebūtu slikti informēt, ka ir šādi apraksti, kas var izraisīt gan diskusiju, gan vienkārši palikt nepamanīti. Tā ka neiespringstat, bet katrā gadījumā par kaut kādām atziņām esmu pateicīgs, kaut vai par to Intara repliku attiecībā uz Encyclopaedia Metallum.
+2
Kā man patīk akadēmiskās domas plašums un elastīgums! Rēzeknes Augstskolā humanitārās zinātnes iznīkušas, tāpēc to pārdēvējuši par Rēzeknes Tehnoloģiju Akadēmiju. Bet vai tā ir problēma? Nepavisam: melnā un krāsainā metalurģija taču arī ir tehnoloģijas — tātad metālmūzikas analīze pieder pie inženierzinātnes! ;)
Pievienot komentāru
Komentārus rakstīt var tikai reģistrēti lietotāji tapēc ielogojies vai reģistrējies!
Aktuāli
Forums
Online [1]
nerve
Pieslēgties
Meklētājs
Viskas