0
[#]

Pagājušajā nedēļas nogalē dienvidu kaimiņvalstī Lietuvā, netālu no Viļņas, notika vērienīgs folk/pagan festivāls "Menuo Juodaragis". Arī no Latvijas bija cilvēki, kas uz turieni aizbrauca un bija par tādi kas par to uzrakstīja.
Tāpēc tagad jūsu uzmanībai piedāvāju veselus trīs aprakstus: Antuanetes, Intara un TheTrue.

Antuanetes apraksts

Man jau nu patika visnotalj tas pasaakums; par piektdienu daudz nevareeshu papildinaat, jo, lai gan bijaam jau agraa pievakaree, laiks pagaaja, celjot teltis, iepaziistoties ar situaaciju un glaabjoties no lietus, kas uznaaca akuraat liidz ar koncerta saakumu.
Piektdienaa nebija slikti "Andaja" - taads zaagjiitis tiiri neko; veel man patika "Natanga", kas saakumaa likaas peec pasmaga disko, bet beigaas izraadiijaas tiiri pieklaajiigs industrial vai kas nu tur (neatshkjiru iipashi labi tos stilus).Par Obtest piekriitu Intaram - nogrieza kaa nelabie; interesanti jau buutu zinaat, ko vinji iisti dzied (teksti par ko), bet nu taa likaas, ka riktiigs Skyforger, tikai lietuviski. Peec Obtest tauta nebija necik veel pakliidusi, kad uzstaajaas "Aulji" no Latvijas - duudas un bungas, bet nu taa no sirds; saliidzinot ar to, kaa vinji "Vendenee" nospeeleeja, shis bija daudz, daudz labaak. Tauta ari taada aktiiva bija, kaa mees, 3 meitenes, saakaam leekaat, taa driiz jau visi citi arii leca pa gaisu vien. Taa letinji godam sevi prezenteeja :)Varu piebilst par folku - domaaju, diezgan logjiski, ka taa tur bija padaudz, jo festa tematika, galu galaa, arii ir par sho teemu; bija gan autentiskaa folklora (Gostautas un Dijuuta, kas atklaaja festivaalu, ljoti jaukas sutartines, man gaaja pie sirds), tad Kuulgrinda - taadi kaa Skandinieki apmeeram; ljoti, ljoti patika baltkrievu "Osimira", kas speeleeja postfolku, bet nu ar taadu atdevi un taadu ekspresiju, ka tauta bija uz ausiim. Vareetu teikt, ka manaa topaa shie bija pirmajaa vietaa, dalot to ar Obtest.
Var veel piebilst par norises vietu - taa bija ljoti veiksmiiga, taalu no apdziivotaam vietaam (3-4 km no pashas Kernaves), pie upes (panetiiras gan, un peldvieta bija ljoti nepievilciiga) pljavaa, nebija jaamiicaas pa dubljiem, telti arii bija kur uzsliet. Saceltas visaadas jurtveidiigas celtnes, katraa pa akmenju pavardam; kad taadaa vietaa noliek industrial DJ un veel to zhibinosho baltogaismu, tas fiksi vien var apdolbiities, kas arii ir meerkjis :) jaasaka, shaada muuzika bija laikam visvairaak, katraa zinjaa visu nakti nenorima skarbaa bumsiishana, kas reizumis trauceeja guleet.Tauta tieshaam bija miermiiliiga, un skinhedi, ar kuriem satuseejaam, ljoti sakariigi; vieniigi otraa riitaa kaadi 2 broljukas iedomaajaas, ka smejamies par vinjiem un staaveeja pie muusu ugunskura druuviem gjiimjiem, bet paarpratumu noskaidrojaam. Citi atkal traki ieintereseejaas par manu kreklinju ar uzrakstu "Gjeograafu mafija" un gribeeja zinaat, kas taa par grupu :)
Atpakalj, taapat kaa turp, bruacaam ar stopiem; sho paarvietoshanaas veidu izmeegjinaaja arii Deathperado, kursh pirmajaa staaveehsanas vietaa pat aizbraca aatraak par mums, 2 meiteneem (un to izdariija visi 5 puishi, kas staaveeja mums priekshaa :)). No Panevezhas gan vinjsh esot paarvietojies uz autobusu un Latvijaa nonaacis, cerams, kaut kur iemetiis arii festa bildes :)

Intara apraksts

Droshi vien vairaak varees apstaastiit tie ljautinji, kas tur ieradaas jau piektdien, bet varu padaliities iespaidos par to, ko redzeeju, saakot ar sestdienas riitu.
Kas bija labs - daudz kas, pirmkaart jau pats tuss, kas, kaa jau shaadiem pasaakumiem raksturiigi, iipashi slikts nemaz nevar buut. Biju gan gaidiijis, ka tautas buus vairaak - gruuti jau skaitljus nosaukt, bet vareeja buut taa 1.5-2 reiz vairaak kaa Jonishkjos. Papilnam "gotu" un skinheadu, tachu visi ljoti draudziigi. Muzikaalaa zinjaa gan bija sviests, papuuleejos ieveerteet tikai divas blices - leishu gotikji Siela bija baigais shits (par spiiti Obtest gjitaarista liidzdaliibai), speeleja kaut kaadus suudus, meegjinot tuvoties Kino dailjradei. Otra banda, ko redzeeju, bija Obtest, un vismaz tie nodeva gods godam; domaaju, siikaak paskaidrot nav veerts, varu tik teikt, ka cilveeki shos skatiities bija sanaakushi daudz, mati gaaja pa gaisu un briizhiem arii neliels moshpits - The True nemanot iedziivojaas divaas skaistaas sarkanaas sviitraas uz pieres, aciimredzot no kaadas aproces vai gredzena.
Dzerts, protams, tika, cik nu kuram bija speeka un veeleeshanaas, dazhaadi vieteejie ali - Kobra, Tauras, Fortas, Svyturis u.c. zortes, shnabiishi - Stumbro, Gera (starp citu, piepildiijaas The True sapnis nogarshot T-Market alu - taads tik tieshaam ir, leets un ne paaraak gards). Dzeeraam gan savaa pulcinjaa, gan kopaa ar turpat blakus miitosho jelgavnieku desantu, gan ar leishu skiniem un neskiniem, iisaak sakot, sabiedriskaa dziive peec pilnas programmas. Lielu iespaidu uz mani atstaaja tie Kernaves pilskalni - vaajpraataa skaisti, tik gleznainu peizaazhu negadaas biezhi reedzeet. Diemzheel leishu bazniickungi gan uzbliezushi tik mazam miestam nelogjiski lielu bazniicu tieshi turpat blakus senajaam sveetvietaam, maitas taadi. Un veel viens nepatiikams secinaajums - leishi tik straujiem soljiem traucas uz ES, ka laikam par laikiem, kad tur viss bija drusku leetaaks, ir jaaaizmirst. Piem., alus pudelees lielaakoties maksaa saakot no 2 Lt, aviize Lietuvos Rytas ar sestdienas pielikumu - 3.50 Lt utt. Autobuss no Viljnjas uz Rygu - 40 Lt :( Tas taa iisumaa apmeeram buutu viss.

TheTrue apraksts

nja, atzinjas par festu no manas puses laikam buus nepieklaajiigi iisas, jo vairaak slaistiijos un nodevos dazhaada veida alkoholisko dzeerienu pateereeshanai nekaa blices skatiijos :)
principaa neko iipashu gan nebiju gatavojies skatiities, atskaitot Obtest un varbuut veel sho to, jo milziigs folka un stilu ala cybergothgorecore cieniitaajs neesmu. atbraucaam piektdien pievakaree kaareiz uz festa "atklaashanas rituaalu", kas notika uz taada paugurinja, kas lepni bija nosaukts par "Pilkalnis" (kas savukaart man no attaaluma saakumaa atgaadinaaja shur tur Latvijas laukos redzeetaas celtnieciibas atkritumu/akmenju kaudzes, kas laika gaitaa ar zaali apaugushas) un ko izpildiit bij uzdots leishu folkloristiem Dijuuta, kas, kaa teikts festivaala programminjaa, sastaav no vieniem vieniigiem zinaatniekiem, tipa leishu ZA ansamblis. Es gan laikam redzeeju tikai vinju uzstaashanaas pashas beigas, kas man atstaaja ljoti diivainu, tiesa, droshi vien neadekvaatu iespaidu, jo skatiijos varbuut 5 minuutes tikai. Tipa pashaas beigaas bija kaut kaadu puushamriiku (daudz un dazhaadi tur esot paarstaaveeti) solo - es gan neesmu nekaads specs, varbuut tas ir afigenna autentiski un taa tam jaabuut, bet
kaut ko tik briesmiigi neadvanceetu man peedeejaa laikaa nebija gadiijies dzirdeet, izklausiijaas apmeeram kaa vidusmeera 3gadiigu beernu izpildiijums :))
peec shii priekshnesuma paarsvaraa nodevos 2litriigaas Kobras tukshoshanai un sarunaam ar citiem latvjiem un pie viena ar vienu ausi paklausoties bandas, kas uzstaajaas uz lielaa steidzha (veel tur bija dazhas lielaakas vai mazaakas buudas, kuraas notika dazhaada veida kultuuras pasaakumi, kaa lekcijas, filmu demonstreeshana (t.sk. Velna Kalpi), utt, un vienaa buudaa tika griezts konkreets bumsii-bumsii muzons :)
vispaar nejuutos diezko kompetents komenteet taas bandas, ko ar vienu ausi dzirdeeju, jo Kobra peec visai gurdinoshaas dienas diezgan fiksi sadeva pa ausi, bet dzirdeeju laikam Andaja, kam it kaa buutu jaaspeelee "pagan black metal", bet shii grupa laikam bija tik briesmiigi radosha un inovatiiva, ka man diezko interesanti nelikaas un peec black iipashi neizklausiijaas, kaut gan iespeejams esmu kaut ko sajaucis un vispaar citu bandu dzirdeejis :) ta veel atminos, ka peec Kobras iztukshiishanas gaaju skatiities kaadu blici, laikam Notanga, kuras stils tiek raksturots kaa "cyber folk-core", nu vieniigais ko es no taa atceros ir tas, ka visi grupas daliibnieki manaas aciis nezin kaapeec atteelojaas pa diviem, taapeec izdomaaju, ka buutu praatiigaak iet uz telti padomaat, kaapeec tas taa un atpliist :) otrajaa dienaa aizgaajaam apluureet vieteejos pilskalnus, kas bija itin gliiti un no kuriem paveeraas diezgan tiikama ainava. interesanti, ka vienaa no tiem pilskalniem (kuru peec skaita esmot 5) pashaa augshaa ir videeja izmeera bedre, kas aizaugusi pilna ar naatreem :) laikam viduslaikos tur kjecerus iekshaa meta pamociities :)) shajaa dienaa arii ne paaraak daudz bandas redzeeju - mazliet folkerus Kuulgrindu, peec tam leishu gotiskaa roka bandu Siela, kas man likaas sviests, bet leishiem skaitaas baigaa kulta grupa. shajaa bandaa speeleeja arii viens Obtest gjitaarists, kura pienaakumos laikam gan ietilpa tikai ritmiski raustiit vienu gjitaaras stiigu :)) tiesa gan ritma sekcija bija daudzmaz origjinaala - bunjgjieris dauziija taadu briesmiigi miniatuuru bungu komplektu un veel viens tips tirinaaja dazhaadus tautiski autentiskus grabuljus vai riibinaaja bundzinjas.
kopumaa gan muzons nekaadu origjinaalitaates iespaidu neatstaaja, tipa gotiskaa roka popsa. pirms peedeejaam paaris dziesmaam, vokaalists nosvieda malaa savu akustisko gjitaaru, kaut kur dabuuja divus sarkanus palagus, kurus tad, dziedot peedeejaas dziesmas, arii spariigi un tizli veecinaaja pa gaisu, paaris reizes gandriiz nogaazhot mikrofona statiivu un izpelnoties nievas no skeptiskaak noskanjoto skatiitaaju puses :) veelaak man viens leitis veel meegjinaaja iestaastiit, ka tas viss esot nevaajais undergrounds, veel uzjautaajot "do you know what is underground?" :)) driiz peec shiis bandas uz skatuves kaapa arii Obtest, kas nogrieza diezgan sakariigi, vieniigi izbesiija paaris skinhedi, kas visu laiku centaas sariikot moshpitu, vienaa briidii arii kaada nejausha roka, pa gaisu veecinoties, traapiija pa manu pieri un ar kaut kaadiem gredzeniem atstaaja tajaa divas paraleelas shviikas :) peec Obtesta prieksh manis vairaak nekaadu intereseejoshu bandu nebija, uzstaajaas veel arii folka banda no Latvijas - Aulji, bet shajaa laikaa atkal nodevaamies alkoholismam un savu dziesmu "dziedaashanai" :) peecaak veel aizgaajaam ciemos pie kaiminjos esoshajiem skinhediem (taapeec, ka vinjiem bija ugunskurs; vispaar diezgan darbiiga tauta tie skini - nepaartraukti tekaleeja shurpu turpu ar zhagarinjiem un citu dedzinaamu  materiaalu), kur kaadu briidi paseedeejaam, kameer izbeidzaas streebjamais un lielaakaa dalja ljauzhu atpliisa, bet man diivainaa kaartaa neizdevaas pietiekami daudz alkoholizeeties, lai atluuztu (laikam ieprieksheejaa vakara Kobras sniegtais ruudiijums :) taapeec notuseeju apkaart veel liidz septinjiem no riita, paspeejot iechekot saules sagaidiishanas rituaalu, kas izpaudaas vienkaarshi kaa leishu tautasdziesmu dziedaashana bez kaadaam aarishkjiigaam izdariibaam. tiesa gan, sauli redzeet nevareeja, jo bija apmaacies un driiz saaka liit lietus :) nu ar to arii fests faktiski bija beidzies - naakamajaa dienaa veel shaadi taadi pasaakumi kaa lekcijas, filmu demonstreejumi, etc, uz kuriem es taa arii neaizgaaju :) nujaa, kopumaa jaasecina, ka weekends bija diezgan izdevies, ja neskaita to, ka muzikaalaa zinjaa fests nebija iisti prieksh manis...
izskatiijaas arii, ka festa organizeetaaju atteikshanaas no metaalbandu aicinaashanas diezkaadu labo efektu nav devusi, jo ljauzhu izskatiijaas diezgan pamaz, un vai nakamgad braukshu neesmu paarliecinaats, protams, ja liidz tam atbilstoshi nemainiisies mana muzikaalaa gaume ;) lielaakais akmens festa organizeru daarzinjaa no manas puses ir par WC iekaartoshanu...shajaa zinjaa laikam tika konkreeti ietaupiits un kaut ko tik kriminaalu biezhi redzeet nesanaak, it iipashi festa peedeejaa dienaa, gruuti vaardiem aprakstiit :) aa, viens prikols apmeeram shajaa sakaraa - gaaju vienvakar pie vienas no shiim maajinjaam pastaaveet, padomaat par dziivi un atbriivot vietu jauniem alus litriem, kad peekshnji kaads no aizmugures no telshu puses spiidina ar dikti spozhu kabatas bateriju un nelabaa balsii breec "NEMYZHTI!!! NEMYZHTI!!!" :DD
pirmajaa briidii tiiri vai sabijos :)
ieteikumi par izdeviigaako transporteeshanos marshrutaa Riiga-Viljnja-Riiga: no Riigas uz Viljnju visizdeviigaak braukt ar Londonas busu 7:15 no riita, jo biljete maksaa tikai Ls 4.50 (var jau buut, ka arii citos Ecolines busos ir taapat), saliidzinot ar citiem busiem, kur cena ir vairaak kaa 6 Ls. No Viljnjas savukaart visizdeviigaak braukt ar vilcienu, kura biljete maksaa 28 Lt, saliidzinot ar 40 Lt autobusaa, pie kam, pa nakti braucot, var kupejaa normaali paguleet, kas gan shoreiz izdevaas visai nosaciiti, jo pie mums kupejaa iekaapa arii divi leishi, ar kuriem saakaam pljaapaat un beigaas, kameer vilciens staaveeja Kaunjaa, viens no tiem aizgaaja iepirkt shnjabi, kuru naacaas paliidzeet iztukshot :))
rezumeejot: festa nedeeljas nogale kopumaa sanaaca diezgan zhuupiiga, muzonu
atstaajot otrajaa plaanaa :)

nujaa un joka peec veel sastaadiishu savu shiisvasaras Baltijas festu topu :)
1. Hard Rock Laager (EST)
2. Kilkim Zhaibu (LIT)
3. Menuo Juodaragis (LIT)

 

Komentāri
0
nu kur ta true bez traumaam :))
0
Diivaina sajuuta gan bij, kad 7dienas riitaa modos un teltii bez Kjirsha veel kaukkads dikti sapampis leishu alkaans uz masu rauj...
0
Fotoaparāts salūza, nevar dabūt ārā normāli filmiņu :((( Kad dabūs, būs bildes ar.
Pievienot komentāru
Komentārus rakstīt var tikai reģistrēti lietotāji tapēc ielogojies vai reģistrējies!
Aktuāli
Forums
Online [0]
Pieslēgties
Meklētājs
Jubilāri
MEDIEVAL (19 gadi)
Sedmenc (15 gadi)
Racējs (1 gadiņš)
Komentāri
Viskas