0
[#]

Neesmu bieži izteicies mataino lopu listē, bet kaut kā pārplūda pāri malām, un es nolēmu uzrakstīt rakstu viņiem un arī tiem, kas dvēselē jūtas tādi (tiesa, ne bez paprāvas alus ietekmes – tāpēc būs daudz smaidiņu :)). Zinot to, ka cilvēkiem parasti netīk lasīt garus memuārus (tai skaitā arī man pašam :)), atvainojos viņiem, bet jāatzīst, ka šis nebūs no īsajiem. Tāpēc tie, kas nevēlas, var tālāk nelasīt (hi-hi) :) (Hm, ja man jāatzīstas, tad inetā nevienu rakstu vēl neesmu licis – dodu visas tiesības Zaķim koriģēt stila, gramatiskās u.c. kļūdas .:))

Jāaiziet pēc nākamās alus pudeles :)

Atļaušos vēl vienu filosofisku atkāpi – šo tekstu piedāvāšu jums raw jeb, citādi izsakoties, ne pārāk rediģētā formā. Ahhh, cerams, ka līdz raksta beigām nenolūzīšu un galvenās tēzes neaizmirsīšu – kaut kā bieži spiežas taustiņi, kas ar šo tekstu itin nemaz nav saistīti :)

Sorry – pačurāšu :)

Ūuh, turpināsim. Raksta tapšanai par pamatu bija pēdējā Skyforger albuma iegādāšanās (thx to Valdis). Bet lūdzu man neko nepārmest par nekompetenci vai ko tamlīdzīgu, jo es pats sevi neuzskatu par pieredzējušu latviešu folka pārzinātāju, tāpēc šeit spriežu tīri subjektīvi.

Diena (03.10.2003) iesā... beidzās ar algu un sen gaidīto samaksu par haltūru, ko dabūju tieši šajā datumā, tāpēc arī pasākumam par godu – alus trekterēšana :) Tā nu, lūk, dabūjis jauno guvumu savā īpašumā, neviltotā nepacietībā devos mājup, lai to ievērtētu (pag’, ša-as uzlikšu un atsvaidzināšu atmiņu :)). Pirmais treks ir no Skyforger demo albuma Sen dzirdēju, nu ieraugu. Ooohh ... aaahhh ... no comments, bikses var piečurāt (neaizmirstiet, lūdzu, ka es iru alus ietekmē :)).

Nākamā dziesma ir Zobena dziesma, kas agrāk nevienā albumā nav parādījusies (jāpaklausās :)). Hm, IMHO visai klasiska dziesma folk stilā, bet nekas sevišķs.

Trešā dziesma albumā Pārkiuns vede vedekļeņu. Lai arī neesmu latgalietis un arī rados, ja nemaldos, man nav neviena no tās puses, nopriecājos, ka ir arī vismaz viena dziesma latgaliski, bet man tas patika... Goda vārds! (Noklausījos dziesmu vēlreiz :)).

Ceturtā dziesma... Patika stabule, kas aizsāk Gatavs biju karavīrs... O-oh... Ja godīgi, patīk arī tas, kas skan tālāk: „... tās dieniņas vien gaidīju, kad zīlīte ziņu dev’...”

Man vispār patīk stabules :) (Ja jūs zinātu, kā es pūlos sakarīgu tekstu uzrakstīt :))

Piektā dziesma Apkārt kalnu gāju vispār mani izkausēja gandrīz burtiskā nozīmē – melodija ideāla, kokles ideālas, vokāli ideāli utt. (IMHO) Nesitiet, bet čurāju biksēs – no more comments  - klausaties paši :)

Prūšu meita karā jāja – ak, nabaga feminizētais bāleliņš (neaizmirstiet alu!) (un nabaga maskulinizētās meitas*).

 Septītais songs Aiziedams Pērkons graudaIMHO klasiska dziesma folk stilā, īpašu iespaidu nav, bet klausīties var.

Astotā dziesma mani... nezinu, kā lai saka... pārsteidza ar baritonu, kas skan fonā. Biju izbrīnījies par zemo vokālu (lai arī citos folk albumos tādu biju dzirdējis). Hm, gribētos zināt šā baritona īpašnieku – no informācijas, kas nāca līdzi albumam, izpīpēju, ka tas varētu būt Imants Vovers – diemžēl nav tas gods zināt skaidri :(. Dziesma kopumā man tiešām ļoooti patika.

Tālāk seko dziesma Migla, migla, rasa, rasa, ko daudzi zina no iepriekšējā Skyforger albuma. Negribas, protams, noniecināt, bet, manuprāt, tīri instrumentālā ziņā šī dziesma tomēr atpaliek no tā varianta, ko mēs varam baudīt albumā Pērkoņkalve (vairākas reizes salīdzināju – Pērkoņkalvē šī dziesma ir stipri sulīgāka, ja lasītājs saprot (zina), ko es ar to domāju :)).

Tālāk atkal seko klasiska, IMHO, laba dziesma, bet mana alkohola nomocītā zemapziņa saka, ka tā kaut kur dzirdēta. Jā, apzinoties manas apziņas nepilnvērtību, jāatzīst, ka atmiņa reizēm nav mana stiprākā puse. (Ak, nabaga Juods, kuram nocirta galvu! :) )

Nākamajā dziesmā Kur tu jāsi, bāleliņi var saklausīt jaunas vēsmas – sieviešu vokālu. Lai arī tas ir divbalsīgs, es secinu, ka to izpilda Sandra no folka grupas Rasa

(kuru, ja nekļūdos, esmu dzirdējis arī vienā grupas Enigma albumā). Atzīšos, ka abās vietās attiecīgie piedziedājumi man tiešām patīk. Zaķis teica, ka šī dziesma atgādinot vienu songu no bērnības multfilmas (nojaušu, kura multfilma ir domāta :)). Viņai šī dziesma patīk vislabāk.

Oh, ko mēs dzirdam tālāk – Zviegtin zviedza kara zirgi – domāju, ka visi sevi cienoši Skyforger fani to zina no galvas ;). Jāpiebilst gan,ka šeit viņa skan nedaudz savādāk.

Un beidzamo dziesmu mūsu bāleliņi ir veltījuši leišu bāleliņiem. Sākumā klausoties nesapratu, kas tā par mūsu valodiņas izloksni – daļa tīri labi saprotama, bet daļa kā neizprotama kristiešu (lūdzu neaizmirst alu :)) lūgšanu grāmata. Zaķaprāt, otra labākā dziesma šajā albumā, lai arī palaikam esot pašķībs vokāls.

Nobeigumā vēl atļaušos izvirst savos subjektīvi politiskajos spriedelējumos.

Šis jaunais tīri uz folkloru orientētais albums mani izprovocēja uz iepriekšējo Skyforger (un ne tikai) atkārtošanu. Noteikti nebūšu vienīgais, kas nonāk pie šāda secinājuma (atļaušos atgādināt par alu), bet, klausoties vecos viņu veikumus, es vēl vairāk pārliecinos par to, cik ģeniāli ir viņu pirmie veikumi, it īpaši Kauja pie Saules. Manuprāt, šis veikums viņu pastāvēšanas vēsturē tomēr ir fundamentāls. Albums manā ne tik garajā sūruma :) iepazīšanas vēsturē ir vienīgais, par kuru varu teikt:„ Patīk no A līdz Z!” (atšķirībā no daudziem domu biedriem, man tas bija grūts un ilgs bija ceļš līdz tā izprašanai un iemīlēšanai) un kuram bez šaubīšanās ēnas dodu 10+. Nepārspējami!!! Nekad līdz šim neviena grupa nevienā dziesmā nav spējusi manī izraisīt TĀDU PATRIOTISMU kā Skyforger!!! Lai gan ar nožēlu jāatzīst, ka mūsu pašu ievēlētā valdība šo patriotismu visiem līdzekļiem cenšas iznīdēt (lūdzu nesist – mans SUBJEKTĪVAIS viedoklis).

Es – šā raksta autors – apzinos un arī nenoliedzu savu subjektīvumu, bet tomēr gribētu, lai šis saits un tajā publicētie raksti izietu arī ārpus metālistu (Skyforger fanu) publikas un šīs grupas darbi parādītos plašākā Latvijas folkloristu, metālistu un nemetālistu publikā, jo, manuprāt, Skyforger un mēs (matainie lopi) to sen esam pelnījuši!!! Nobeigumā gribētu novēlēt mūsu latviešu tautai tomēr neaizmirst arī mīlēt un cienīt pašai sevi kā to varam redzēt Skyforger darbos!!!

SpiegS

P.S. Pēdējā brīdī izlēmu nedaudz papildināt savus iespaidus, tāpēc, iespējams, ne viss būs uzrakstīts pēc literārās latviešu valodas kanoniem, bet ceru, ka tas tekstu uztvert netraucēs :)

P.P.S. Iespējams atkārtošos, bet vēlētos lūgt lasītāju mani nenosodīt par patētismu.

* Zaķa komentārs:)

Komentāri
0
nu Tu SpiegS dod! :) shitaadu saceereet.... feini, feini :)
0
Va vells, var meeginaat saskaitiit cik shinii rakstaa ir vaards "alus". Anyway... ja jaut tur ir Jouoda "miiljaakaa" dziesma, tad jau albuums ir tochna veerts.
0
Man arii konkreti ieruleja albums
0
--> Black DATA:
nemaz jau tik daudz nesanaak - saskaitiiju 7 reizes "alus" un 2x biksees churaashanu :)))
+1
gheheehehe man priex, ka jums patika :D
0
SpiegS i SpiegS :)
0
Raksts tiiri labs. Neesi kaadu iipasho alu lietojis? :)
0
Un kur tādu var iegādāties? Obligāti jājiet uz kādu pasākumu, kur apgrozās Valdis? :)
0
atljaushos nociteet:
"Ja kaadam ir veelme iegaadaaties jauno Skyforger folka CD "Zobena Dziesma",
dodiet zinju.
Cena Ls 4.

Valdis
9584363
valdis@nims.lv"
0
hehehe, SpiegS, pirms recenziju rakstiishanas rekomendeeju uzaut Pampeerus ;)))
0
Ciniijamais autor! diemzheel Juus esat izsecinaajis aplami attieciibaa, ka dziesmaa /Kur tu jaasi baalelinji/ dzied Sandra no folka grupas /Rasa/. Taa nu nebuut taa nav. Shajaa dziesmaa dzied Aiva un Sandra, kuraa ir zinaama kaa Rasa no Heresiarh. Taa kaa padoms naakotnei, pirms kaut ko rakstiit, noskaidrot liidz galam!
0
Cik izdzeeri ? ;)))
0
Zinaataajs: nu sorry - naakapreiz buushu praatiigaaks

P.S. pashlaik ieveerteeju kaa tas ir - seedeet inetaa caur mobza GPRS fiichu - baisaakaa bremze :(((
0
2 SpiegS - es 80% no internetaa nobrauzeetaa laika caur GPRS plosos... vismaz pacietiibu var pavingrinaat, kaut gan nau jau arii tik briesmiigi :)
0
Elegants raksts :)Albums shkjiet ir baigi labs, spriezhu peec dziesmaam, no kuraam kaada dalha jau zinaama :) Vai ZOBENA DZIESMA pieejama arii kasetes formaataa?
0
Pagaidaam kasetees nav, iespeejams ka buus februaarii/martaa...
0
Man gan neliekas, ka pēdējā dziesmā būtu "pašķībs vokāls"; drīzāk tāds ir vienā no vidējām dziesmām, tā uzreiz neatceros precīzi kurā. Bet labākās dziesmas manuprāt ir "gatavs biju karavīrs", "Apkārt kalnu gāju", un "Kur tu jāsi bāleliņi"
0
Dodiet vēl alu, lai biksēs vairāk varētu čurāt, pēc šādiem sacerējumiem un SkyForger daiļražu darbu noklausīšanos!
0
Ir iestaajies totaals paniikums Skyforger dailradee.......
0
nevajag melst niekus, anael!!!!kur tik stulbi var muldeet!
0
Nezinu, nezinu, shis albuums ir labs! Iepirku jamo Baltijas Saulee un veel joprojaam neesu atklausiijies :)
Un Spiegam ++ par rakstu :) Taads aliigs gan nedaudz ir, bet citaadi OK :)))
0
Jā, jūt gan, kad kaut ko cilvēki dara no sirds...(tas attiecas uz rakstu tāpat, kā uz "Zobena Dziesmu":)) Iļģi etc. pēc šā liekas akadēmiski sausi... Tā viš i - īstā tautas mūzika nekad nav dzīvojusi akadēmiju sienās, bet gan cilvēku sirdīs...
0
Par to Sandru.Rasa ir vinas pasas izvelets pseidonims.Tocno zinu.Vina ir(bija) no HERESIARH(RIP).
0
...sveiki...gaila bet speju niekas cia nesupras ka parasiau ale linkejimai is lietuvos...laukiu sio albumo pasirodymi ir lietuvoje :)
0
Manau jog sis albumas irgi lietuvoje gali nusipirkti. Paziuur chia: www.dangus.net/mailorder/catalogue...

hmm, veel paaris ali un mosh bez kljuudaam uzrakstiitu ;)
0
gygy es te savtiigu iemeslu deelj pa laikam aci iemetu ;))
un secinu ka shis saits kljuust populaar arii aarpus Latvijas ...
uuuh tas tieshaam prieceee :)))))
0
c
0
is,ka juusu madonas koncis is ir ierakstiits manaa videokasetee.Rihard!Es tevi dievinu,jo Tu esi panaacis taas virsotnes par kuraam mees ar Yoriku pat nesapnjojaam!Ar Labu veeleejumu!Uldis Ruukiitis.6871627
0
dahuja gribejaas uzrakstiit,bet sayts galimijs
0
Man patīk visi Skoforger albūmiņi :) SKYFORGER LABĀKIE!
0
EN HELL. HELL ON...+++...AMEN
Pievienot komentāru
Komentārus rakstīt var tikai reģistrēti lietotāji tapēc ielogojies vai reģistrējies!
Aktuāli
Forums
Online [0]
Pieslēgties
Meklētājs
Jubilāri
MEDIEVAL (19 gadi)
Sedmenc (15 gadi)
Racējs (1 gadiņš)
Komentāri
Viskas