0
[#]

Pēc Intara garstāsta drusku šaubījos vai man maz vērts savu sacerējumu rakstīt, jo ļoti daudz iznāktu atkārtoties ;) Tomēr, pienākums šoreiz spiež, tā sacīt, un mēģināšu kādu rindiņu uzskricelēt...

Nu tad pirmais lielais šīgada festivāls veiksmīgi aizvadīts un pārdzīvots, tā kā var mēģināt salikt punktus uz Ī. Iesākumam jāatzīmē, ka Eiropas vecākā metālfesta vēsturē (Metalmania šogad notika jau 18. reizi) tā bija pirmā reize, kad truemetal.lv tajā tika pārstāvēts oficiāli ar 2 akreditētiem "žurnālistiem" ;)) Diezgan solīda pārstāvniecība, ņemot vērā, ka, piemeeram, no Metal Hammer bija tikai 11 (kā paspēju fiksi ielūrēt sarakstā) - nav jau nemaz tik liela starpība salīdzinoši. Tā pēcāk nosmējāmies, ka uz nākamo gadu vajadzētu dabūt kādas 30 akreditācijas, lai visiem braucējiem sanāk, jo ar akreditāciju nav jāpērk biļete :) Lai tiktu arī backsteidžā izštukojām, ka derētu uztaisīt savu blici, kas piedalītos nākamgada festā - tipa savākt zvaigžņu komandu no poļu blicēm un pašiem arī pie viena "pafigurēt" sastāvā :))

Fests notika pagājušajā sestdienā (sērsnu mēneša 13. datumā) un piektdienas pēcpusdienā no Strēlnieku laukuma startējām Polijas pelēcīgās dienvidpilsētas Katovices virzienā. Braukšana gan nebija nekāda super duper ērtā, ņemot vērā, ka visas 19 vietas busiņā bija aizņemtas, bet nu tas ir tīrais sīkums, jo brauciena laikā iemeslu garlaikoties nudien nebija, bez tam piestājām jau arī bezmaz vai katrā otrajā benzīntankā uz kāju izlocīšanu :) Uz Polijas robežas tik tikko netika savākts Estragons, jo (sazinkāpēc gan :)) nepakam nebija pamodināms un attiecīgi nevarēja parādīt savu pasi polju robezhsargam, tomēr pēc itensīviem pūliņiem viņu tomēr izdevās uzbungāt augšā un varējām turpināt tālo, 18 stundas ilgo braucienu.


Deviņos no rīta pēc vietējā laika ieradāmies Katovicē un pirmais rīta gājiens bija pēc biļetēm un akreditācijām. Te man būtu ne viens vien akmens ko iemest festa organizētāju dārziņā, jo, ja ar akreditāciju iegūšanu salīdzinoši lielas problēmas nebija, tad, lai savāktu rezervētās festa biļetes gan varēja nojēgties līdz bezjēgai...sīkumos neizplūdīšu, bet kādu stundu tas process paņēma, kamēr tās biļetes atradās un tika saskaitīts biezais zlotu žūksnis :) Pateicoties šai ņemtnei tā arī palaidu garām preses konferenci (ja tāda vispār šogad bija, man neviens lāgā neprata paskaidrot), tā kā lielās cerības māksliniekiem uzprasīt kādu gudru jautājumu sabruka kā kāršu namiņš ;/

Pēc biļešu izdales devāmies uzmest aci pilsētai (ar mērķi sameklēt kādu ēstuvi) - tad nu kam tas izdevās, tie arī piesita kuņģi un devās skatīt končus :)

Metalmaniju apmeklēju otro reizi, tā kā varētu arī kaut ko salīdzināt, bet īsti jau nav arī ko, jo organizatoriskā ziņā nekas neatšķīrās no pagājšgada. Kā jau Intars pieminēja, tad šoreiz izpalika grūstīšanās pie ieejas, kas pagājšgad man ilga ap pusotru stundu, bet šogad iekšā varēja tikt bez liekiem pārdzīvojumiem.

Konči festā notiek uz divām skatuvēm - galvenajā arēnā laiž spicās blices (Morbid Angel, Enslaved, Moonspell, Tiamat, Krisiun, Decapitated, MSG, Soulfly, utt.), kamēr uz mazās skatuves, kas iekārtota kādā gaiteņa galā zvetē mazākzināmi vietējie poļu stāri. Atšķirībā no pagājšgada, pamanījos ievērtēt arī samērā daudzas blices no mazās skatuves.

Pirmā blice, ko redzēju bija poļu progressive hevisti Esqarial. Nekas tāds īpašs priekš manis, neesmu tādas mūzikas cienītājs, redzēju arī tik pāris dziesmas tā kā īpaši nekomentēšu.

Tūliņ pēc Esqarial uz lielā steidža rausās Decapitated, mūspusē varbūt ne tik ļoti pazīstama poļu brutal death brigāde, kas sastāv no pulciņa brutālu brīnumbērnu (mana favourite albuma "Winds Of Creation" izdošanas laikā 2000. gadā blices dalībnieku vidējais vecums bija 18 gadu). Principā neesmu nekāds lielais brutālās desas fans, bet šī ir viena no bandām, kas man patiešām patīk, itin jauks, gandrīz līdz pēdējai niansei perfekti atspēlēts tehniskais death ar čupu inovatīvu fīču. Tā jau koncis bija labs, apmēram kā gaidīju un izpildīts ne sliktāk kā ierakstā :) Varēja gan garāks būt par tām 30 minūtēm, piemēram uz MSG 80 minūšu rēķina...


Pēc Decapitated arī īpaši vaļas atpūsties nebija, jo jau pēc 10 minūtēm uz skatuves dēļiem kāpa brazīļu nezvēri Krisiun. Ar BigUggu beidzot atklājām kā tad īsti izmantot mūsu akreditācijas un pie steidža klāt tikt uz bildēšanu. Ko lai saka, kaučko tik brutālu dzīvajā laikam līdz šim vēl nebija nācies redzēt, žēl, ka neesmu gaļinieks pēc pārliecības, vismaz būtu papūlējies ar šo zēnu repertuāru pamatīgāk iepriekš iepazīties, tik vien kā biju dzirdējis albumu "Conquerors of Armageddon", no kura arī samērā padaudz nospēlēja, ieskaitot titulgabalu uzstāšanās beigās, kas mani gandrīz piebeidza, jo tik veikli pačku purināt kā šie močī, prasa diezgan izcilu fizisko sagatavotību :D Vokālists izrādījās samērā vāji audzināts subjekts, jo visu laiku daudzināja F vārdu, tīri vai garlaicīgi sametās klausoties monologus; ja jau akurāt vajag slikti izrunāties uz skatuves, tad jau varēja vēl kādu iemācīties, lai vismaz kāda dažādība būtu ;) Bet nu visādā ziņā koncis bija varens, izpildījums 10reiz niknāks kā ierakstā, ko tagad klausos - tas liekas tāds pļek pļek salīdzinājumā :)

Nākamā blice bija Epica, gotiskais metāls, laikam no Anglijas kalniem, spriežot pēc vokālista akcenta. Tāda figņa vien bija. Intro bija tipiska neo-renesanses stilā ieturēta gotiska pasāža ar mūku gaudošanu un tamlīdzīgām lietām, atskaņota saprotams no ieraksta. Pirmās dziesmas sākums man viesa cerības, ka varētu būt kaučkas interesants, jo visi 3 ģitāristi sāka diezgan niknā tempā griezt ar itin raupji brutālu un gotikai neraksturīgu skanējumu, kas galu galā laikam izrādījās tikai noskaņošanās gļuks. Padomāju, varbūt kaut kāds brutāl-goķiks parādījies, bet figu. Pēc brītiņa uz skatuves izlēca glīta baltā tērpta čikse ar ne īpaši skanīgu vokālu, vokālists-ģitārists sāka lēkāt un galu galā izrādījās, ka viss tas pasākums tāds ne īpaši veiksmīgs Nightwish klons vien ir :/ Aizgāju pie steidža balto čiksi pabildēt un prom uz mazo skatuvi ievērtēt, kas tur labs darās. Vispār par skaņu runājot - pārējām blicēm gan skanēja principā perfekti, nekur piesieties.

Uz mazā steidža bija itin interesanta vietējā true black blice ar nosaukumu Tenebrosus. Nekā super extraordināra jau gan tur nebija, griezts tika pēc klasiskās formulas - 'cik vien ātri varam un vēl mazlietiņ fiksāk', toties tehniski tīri un dziesmām pat bija šāda tāda struktūra, kas atļāva tām nebeigties uz tās pašas nots, uz kuras tās sākas, kas izvērta tās itin baudāmas. Pēdējais songs bija īpatnējs true black un grindcore samaisījums - tb instrumentālais izpildījums kā black, vokāls kā tipiskam anal grindcore (pāris lēnaaki zemie rūcieni + vairāki īsāki ķērcieni + repeat - neveikls apraksts, bet cerams var saprast :)


Pēc šiem ziķeriem uzstājās manis gaidītākā festa grupa - norvēģu vikingblekeri Enslaved. Ilgi biju gaidījis to dienu, kad izdosies šos redzēt un beidzot arī sagaidīju :) Žēl, ka mazos preses gariņus nelaida pie steidža bildēt, toties vismaz dabūju vairāk pačku pavējot :) Songi pārsvarā bija no pāris pēdējiem albumiem - no pēdējā pagājšgad iznākušā "Below The Lights", kas starp citu, atgrieza manu mazliet padzisušo interesi par Enslaved, bija visvairāk - "The Dead Stare" bija konča pirmais gabals, tad par lielu prieku pēc vecā stuffa izsalkušajiem skatītājiem bija klucis no pirmā albuma "Frost" - "Jotunblod" (milžu asinis :) - te nu pirmajās rindās sākās pamatīgs mošings, kurā man lielas vēlmes iesaistītites nebija, tā kā biju spiests tītities uz aizmugurējām rindām un pačku savā nodabā purināt tur :) diemžēl tas arī izrādījās pēdējais gabals no pirmā albuma - skatītāji gan aktīvi klaigāja - "Fenriz! Fenriz!", bet kas tev deva... bet nu paldies Enslaved par to pašu. Ja kaut ko bišķi nejaucu, tad tālāk bija itin pagarš fragments no episkā "793 - Battle Of Lindisfarne", tad gabals no jaunā albuma - "As Fire Swept Clean The Earth" ij vēl pāris songi un koncis cauri. Kopumā jau nodeva nu baigi labi, šī mana sapņa piepildījums (Enslaved redzēt) uzskatāms par veiksmīgi realizētu :) Vispār diezgan hipnotisks koncerts, jo tā beigās maz ko no visa atceros, tik vien, ka sasodīti labs bija (limonādi es vēl tad nebiju pārdzēries ;) Mans festa favorītkoncis.

Pēc Enslaved vajadzēja kādu brīsniņu, lai attaptos, bet pēc pāris  šļukām krāsainās poļu limpenes spēks bija atkal kaulos un varēja iet paskatīties, kas notiek uz mazās skatuves, kamēr MSG (Michael Schenker Group) krāmējās uz lielās. Uz mazās ņēmās atkal diezgan inčīga poļu blice ar nosaukumu Hedfirst. Pēc outfita atgādināja hardcore-istus, bet spēlēja tādu groovīgu death-thrash, daļa publona skatuves priekšā bija nepajokam pavilkusies un mošpits tur bija samērā nežēlīgs - rokas un kājas pa gaisu :) nu tā, bišķi palūrēju un drīz arī beidzās. Paskatījos vēl desiniekus Shadows Land, kas uzreiz pēc tam līda uzstāties, tiesa gan no šiem nekas atmiņā nav palicis, tātad standarta desņiks gan jau ka vien bija ;) Tad nu gāju skatītities, ko īsti liks priekšā MSG. Muzons, kā jau tas saprotams bija gaidāms, tipiskā veco laiku garā ieturēts hevītis/hārdroks... ne gluži priekš manis. Vienīgais interesantais moments bija buņģiera un basista džemošana - cepuri nost, to bija bauda skatītites un klausītites. Vēl viens ievērības cienīgs moments bija basista frizūra - tipa lisiks, bet galvvidū pāris pagaras bizītes tomēr atstātas - tās tad nu šis arī ņēmās vēcināt uz riņķi visu konča laiku, kas protams izskatījās mazliet jocīgāk nekā noprotams no mana atstāsta. Ņēmās gan viņi tur mazliet par ilgu manuprāt (80 minūtes), bet nu lai jau... Pa to laiku vēl aizgāju uz mazās skatuves paskatītities nesen jau redzētos (kārtējos) brutāl-desiniekus Devilyn. Tā kā tūliņ tūliņ uz skatuves bija jākāpj Morbid Angel, tad tos arī pārāk ilgi neskatījos.

Atzīšos nekad neesmu bijis Morbid Angel fans (ui, kaunēties tak vajag) un attiecīgi biju dzirdējis tā so-so mazbišķiņ, bet koncis pārliecināja, ka velta tāda atturība līdz šim :) pirmās 2-3 dziesmas ar Biguggu pavadījām skatuves priekšā aktīvi bildējot tur notiekošo - vispār diezgan interesanti - pirms konča sākšanās fotogrāfus salaiž aiz sētiņas, kas atdala skatuvi no zāles, bet pie pašas skatuves vēl nelaiž. Kad nu Morbid Angel beidzot sāk zvetēt, tad tiek dota atļauja arī knipsētājiem doties pie skatuves, kas notiek bezmazvai sprinta tempā, visiem gribot ieņemt labākās vietas :) Pēc sirds patikas izbildējies, dodos atpakaļ zālē un atlikušās 40 minūtes noņemos ar sprandas laušanu. Kopumā noblieza izcili (read Intara reportu) - ko es te vēl varu piebilst. Mana otra festa favorītblice. Būs jāmet slinkums pie malas un jāievērtē kārtīgāk. Vispār šis sanāca ļoti pateicīgs fests brutālās gaļas mīlētājiem - kā nekā 3 žanra topa blices uzreiz.

Pēc Morbid Angel sagurums bija pamatīgs, bet kas tev dos atpūtu, ja nākamie uzstājas zviedru gothdūmeri Tiamat... Par nožēlošanu īpaši daudz no vecajiem gabaliem nespēlēja un lai arī jaunie arī nav smādējami, tas tomēr vairāk saucams par gotisko roku, bet nu labs tāpat. No vecajiem klučiem bija "In a Dream", "Gaia" un "Sleeping Beauty", kuru izpildīt piepalīdzēja arī Moonspell vokālists Fernando Ribeiro - ļoti interesants duets sanāca, būtu manuprāt vērts varbūt pat kaut ko šādā sastāvā ierakstīt :)

 

Kas tad tur tālāk... poļu AC/DC - TSA. Kārtējais ne-prieksh-manis variants. Vietējiem paniem jau patika gan, laikam jau leģendāra blice tur skaitās, kā nekā 70-o gadu beigās dibināta. Sargi pēkšņi izdomāja, ka ar preses caurlaidēm vairs nevienu bildēt nelaidīs, tāpēc nekas cits neatlika kā zvilnēt tribīnēs un ar vienu aci vērot uz skatuves notiekošo un mēģināt kaučko saprast no garajiem monologiem poļu valodā. Pats muzons man un laikam arī lielākajai daļai (vismaz latviešu) ne-poļu likās visai garlaicīgs. Šī konča laikā mums ar Biguggu piesējās tāds dīvains (tiesa gan pārlējies) subjekts ar milzīgu vēlmi komunicēt, bet praktiski bez svešvalodu zināšanām :) Tad nu šis paspēja ieklārēt, ka "tvoja serdce - moja serdce" un "bandit-terorist - bad" - diezgan ņirdzīga konversācija :)

Pēc TSA sekoja vēl viens no ilgi gaidītajiem labumiem - portugāļu gothmetāla monstri Moonspell. Tika jau redzēti pirms gada Viļņā, samērā neskaidros apstākļos gan, bet sasodīti labs koncerts toreiz bija, tā kā ar nepacietību gaidīju atkalredzēšanos :) Atkalredzēšanās arī bija ļoti izdevusies :) Centās jau nu ļoti, droši vien jau tāpēc, ka tika ierakstīts live DVD vai tā fragmenti - sākās koncis ar dziesmu no jaunā albuma "Antidote" - "In And Above Man". Tā kā sargi mani vēlarvien bildēt nelaida, tad padomāju, ka būtu vērts vienreiz pa visu festu aizlauzties līdz pirmajām rindām, heh, un ko domājies apmēram minūtes laikā tiku līdz 3. rindai, personīgais rekords :) panākumu formula vienkārša un praksē pārbaudīta - sākoties lēkāšanai iejukt pūlī un vienkārši lēkt skatuves virzienā :) tālāk gan tur palika mazliet par karstu un tikpat fiksi aiztinos atpakaļ, no kurienes nācis. Tālāk spēlēja Moonspellis principā best-of programmu, tādus jaukus gabalus kā "Alma Mater", "Awake", "Mephisto", "Opium", "Ruin And Misery"  "Everything Invaded" no jaunā albuma un kā jau man iepriekš likās, tad konci nobeidza ar majestātiski pacilājošo "Fullmoon Madness". Pēdējās dziesmas laikā vokālists Fernando kungs gāja palīgā buņģierim un centīgi dauzīja pa šķīvjiem - būs vismaz kas savdabīgs ko iekš DVD atrādīt. Beigās vēl visa blice paklanījās publikai - biežāk tādas lietas teātrī un tamlīdzīgās iestādēs var novērot nekā metāla končos :) Kopumā izpildījums - cepuri nost, ļoti patika, ierindoju savā personīgajā festa topa trešajā vietā aiz Enslaved un Morbid Onkel tfu Angel :)

Tālāk bija Soulfly, no kuriem es nekādus brīnumus negaidīju un arī nesagaidīju. Tiesa gan noklausījāmies ar Biguggu tik kādas 2 minūtes un metāmies bēgt no tām šausmām :) Lai tie citi lēkā... Tā vietā pavazājāmies apkārt pa Katovici meklējot, kur iraid kāds 00-24 šops ar mērķi iegādāties alus krājumus atpakaļceļam, kas diemžēl neizdevās. Toties šī reida laikā ieguvu lielu smuku Mayhem plakātu/afišu, kas tagad rotā teju vai pusi istabas sienas :)

Atpakaļceļš uz Latviju pagāja samērā mierīgi/miegaini un kā man parasti no tamlīdzīgiem pasācieniem braucot arī diezgan murgaini, bet tas jau cits stāsts :) Patīkami, ka atradās veseli 19 braucēji un izdevās visu braucienu normāli saorganizēt bez starpgadījumiem, jācer, ka nākamgad arī tāpat iznāks :)

Secinājumi par festu (sk. Intara reportu)... nekādu svaigu atklāsmju man nebija, viss apmēram kā pagājšgad... bet nu...ibio... sen nebiju tādos apjomos limonādi (tās tur viņiem pieejamas visindīgākajās krāsās) dzēris un hamburgerus rijis :))) var jau saprast, kāpēc alu nepārdod, bet es viņu vietā lietotu citas sviras - uzliktu cenu teiksim 10 zlotu par glāzi, tā kā ļaužu masas kopistiski pielieties vienkārši nevarētu atļauties, bet pa kādam atsvaidzinošam kausam rīklē ieliet varētu gan... eh, nu poļi paliek poļi :)

thetrve

Intara apskats
BigUggas bildes
thetrve bildes

Komentāri
0
taa Epica's beibe taa neko izskataas ;)
0
Mnjaa un es visu vinjas uzstaashanos noguleeju - labi, ka bildes ir ;)
0
thetrve, zin, man liekas, tie polju blekeri saucaas Tenebrosus, nevis Tenebrous, kaa tu vairaakkaart rakstiiji :) apskaties pats bildee, kur saraksc, vai uz diska :)
0
wušš... jaaizlabo :)
0
Baigi labais apraxts! Nu jaa....MORBID ANGEL....redzeet, tas jau ir kaut kas!
0
apraxti tieshaam izdevushies. uzreiz var saprast ka alu iekshaa nepaardeva ;)
0
njaa, replika vietaa ;)
0
hihihihi :)))
0
BigUgga, kā patikās vaitsneik?
0
huuh, a kaa tu zin, ka es tur bi, a? >:]
0
Interesanti cik taadi "Vaitsneiki" pa pasauli brauc naudinju kaasdami :)) gan jau ka bez "Classic Whitesnake" veel ir arii "The True Whitesnake", "The Real Whitesnake", "Whitesnake Revival", "The Whitesnake Returned", "Company Of Snakes" (kas arii ir reaala grupa) utt... labi, piesienos tik :)
0
thetrve konkreeti kashkji meklee :)))))
0
BigUgga, redzēju tevi, nu - kā patikās? Manuprāt, nobrieza diezgan sakarīgi.
0
huuuh, kaa ta tas naakas, ka tu mani paziisti a es tui ne? buutu uzsaucis kaadu alu vismaz, kas, tiesa, aatri beidzaas :)

bet nju vispaaiibaa whitesnake nogieza pamatiigi. buutu zinaajis, buutu i bileti nopircis.

buus dazhas bildes a'
0
Es jau tevi tik no bildēm un leģendām zinu. Pats arī izdomāju par braukšanu tikai 4 minūtes pirms 20.00., lai gan dzīvoju stundas brauciena attālumā un iekšā arī tiku tikai, izlūdzoties biļeti no pirmajiem ārā nācējiem(3. vai 4. dziesmas laikā).
0
legendas?
tas skan pamatiigi...
...un nepelniiti paarspiileeti
0
Company of Snakes ir šī pati blice, tikai toreiz tās vokālists bija ne-mazpazīstamais Jorn Lande.
Par citiem vaitsneikiem dzirdēts gan nav
0
Interesanta diskusija izvertusies no MM lidz Whitesnake ... murdzinjsh jau bisku:))
0
BigUgga (jeb kaads cits) uzcep nelielu review par konci un tad jau, tur jau tad arii par WS :)

BTW Kaa Sanctimony iesildiija jamos?
0
/me par konci uzzināja tikai četras minūtes pirms senktimonī sāka spēlēt, tāpēc arī neredzēju, bet atsauksmes no pēc tam tur satiktajiem paziņām bija ļoti pozitīvas, kaut gan diez vai viņi būtu tie labākie, kuriem prasīt par senktimonī, jo iepriekš neko tādu nebija dzirdējuši.
0
Nu ja godiiigi, tad tur buutu bijis veerts doties tikai tapeec , lai lieku reizi redzeetu muusu passu SANCTIMONY:) Ja veel pats Ozijs atbrauktu, tad buutu savaadaak.
0
atradu veel kur piekasiities :) Galerijaa no thetrve bildeem 3 peedeejaas no taam, kas saucas par Esqarial, patiesiibaa ir Decapitated :PP
0
bljut, nudien...:)
0
es jau briiniijos nafig esmu to Esquarial feat Gregors Kupchiks tik daudz bildeejis :)
Pievienot komentāru
Komentārus rakstīt var tikai reģistrēti lietotāji tapēc ielogojies vai reģistrējies!
Aktuāli
Forums
Online [1]
vainamoinen
Pieslēgties
Meklētājs
Jubilāri
MEDIEVAL (19 gadi)
Sedmenc (15 gadi)
Racējs (1 gadiņš)
Komentāri
Viskas