0
[#]

Piektdienas dienā, kad kārtīgi cilvēki vēl strādāja, bars ar matainiem jauniešiem bija pulcējušies Rīgas centrā, lai dotos uz pirmo metāla festivālu brīvā dabā. Pēc nelielas gaidīšanas, ap 16 beidzot sākām kustēties un ap 18 bijām galapunktā, kur sagaidīja pirmais nepatīkamais notikums- alkoholu teritorijā ienest bija aizliegts un somas pārbaudīja vienkārši zvērīgi- guļammaisus saspieda, teltis izjauca, lai tikai atrastu, vai kāds nav ienesis kaut ko dzeramu. Tā rezultātā bars ar metālistiem steidzami tukšoja līdzpaņemtos alkohola krājumus, kas dažiem beidzās ar filmas zaudēšanu. Iztukšojis vienu no paņemtajām pudelēm un noslēpis otru, devos iekšā, lai uzceltu telti.

Sakarā ar izdzerto alkohola daudzumu, telts celšana vedās interesanti- no sākuma nevarēju atrast telts mietus, pēc tam, kad atradu, izrādījās esmu paņēmis Deathperado mietiņus, kas bija stāvējuši blakus. Protams, mani paša mietiņi mētājās turpat blakus. Uzcēlis telti un iekārtojies, devos komunicēt ar citiem, kas bija iestiepuši šādus tādus krājumus. Garšojot kontrabandas dziru, uzzināju, ka pārdošanā ir tikai alus un tas pats Aldara- ne pats labākais atklājums, jo Aldara čuras man, un ne tikai man negaršo. Tā nu dzerot un runājot izdzirdējām, ka no skatuves sāk kaut kas skanēt un devāmies klausīties, kas tas varētu būt. Jāpiezīmē, ka laikā nekas nesākās un pirmā grupa iesāka savu uzstāšanos ar divu stundu nokavēšanos. Pirmā grupa, ko man gadījās dzirdēt festivālā bija bēdīgie Eternal Snowfall, ko dzirdzēju pirmoreiz. Atmiņu nav gauži daudz, taču likās, ka ir tīri ciešams dooms.

Aizgājis uzpildīt degvielu, palaidu garām Fimoz un atnācu tieši uz igauņu rūcējiem Morigan, lai gan tad es vēl īsti nezināju, kā viņus sauc. Reti man gadās dzirdzēt rūcošu sieviešu vokālu un šis bija no šiem gadījumiem un meitene nodziedāja patiešām līmenī, cerams viņi vēl kādu reizi apciemos Latviju.

Iesildījies pie Morigan, biju gatavs piektdienas gaidītākajai grupai Huskvarn, kas man nelika vilties- tērpušies melnos strādnieku kostīmos, Huskvarn nospēlēja ne pa jokam. Repertuārā bija gan vecie, gan jaunie hiti, un pat motorzāģa šovs, kas bija ļoti patīkams pārsteigums.

Paplosījies pie Huskvarn, gaidīju Sanctimony, kas necik sen bija izlaiduši albumu, kas gan sastāv no jau dzirdētām dziesmām. Sanctimony nospēlēja līmenī, lai gan mani īpaši neparāva, jo viss jau bija dzirdēts daudzas reizes. Turklāt vēl man sāka salt, jo naktis, pretstatā cepinošajām dienām, bija nežēlīgi aukstas, un ar ko sildīties arī nebija.

Atkal pasildījies pie telts, gāju uz Neglected Fields, kas uzstājās klasiskajā sastāvā ar Hermanu un Sergeju. Nospēlēja tīri labi, lai gan es vairāk biju pārņemts ar to, kā sasildīt savu nosalušo ķermeni, nevis baudīt mūziku. Nenoklausījies visu uzstāšanos gāju gulēt, jo nežēlīgi nāca miegs. Naktī man gulēt traucēja aukstums un kolēģi, kas netālu bija uzrīkojuši nelielu bujānu. Taču galīgi mani pamodināja un piecēla saule, kas astoņos no rīta spīdēja tik stipri, ka pagulēt nebija iespējams. Piecēlies slapjš kā no upes, vēl nedaudz pagulēju telts apkārtnē, un lai atsvaidzinātos, kopā ar citiem devos peldēties. Pēc atspirdzinošās peldes radās doma iet uz netālo Blomes veikalu, lai papildinātu alus un pārtikas krājumus. Turklāt sargu nebija, kas vedināja un ideju ienest dziru, kamēr  viņi vēl nav. Tā nu kopā ar Kristu, Signi un Deathperado, karstās saules apspīdēti, gājām ceļojumā uz vietējo veikalu, kas atradās aptuveni trīs km attālumā. Baudot karsto pusdienas sauli, un pa ceļam satiekot cilvēkus, kas jau Blomē ir bijuši, vilkāmies uz veikalu. Vilkšanos uz veikalu paātrināja tikšanās ar jaukiem cilvēkiem, kas piedāvāja veldzēties ar aliņu. Parunājoties izrādījās, ka vietējā veikalā esot tikai Aldara un Cēsu ali. Parunājāmies, parunājāmies, līdz beidzot tikām līdz sarunām par datoriem, un ar saucieniem: „Viss, pietiek, par šito tēmu runāt nedrīkst!”, šķīrāmies un gājām uz veikalu.

Pie veikala panašķojāmies ar zivtiņām, un devāmies iegūt zeltaino dziru. Nopirkuši proviantu, izgājām ārā, kur sākām runāties ar vienu jautru vietējo iedzīvotāju, kurš mūs piedāvāja aizvest līdz estrādei. Sastūķējušies mašīnā jautri un ātri aizbraucām atpakaļ, kur mūs sagaidīja vēl viens nepatīkams pārsteigums- apsardze bija atgriezusies un kontrolēja vārtus.

Brīdi padomājām un Deathperado ieteica, ka vajag mēģināt ienest labumus no otras puses, kur apsargi (ar suņiem) vēl nebija parādījušies. Lēnām, lai apsargi nepamanītu, devāmies sāniski, kur netālajā mājā uzjautājām par apkārtceļa iespējamību. Vietējie puišeļi, kas laboja skūteri, labprāt apstāstīja, kā vislabāk nokļūt otrā pusē. Pēc nelielas klaiņošanas pa mežu nokļuvām uz celiņa, kas veda tieši uz telšu pilsētiņas otru pusi, kur arī ar visu vērtīgo kravu nokļuvām. Kad jau bijām pāris aliņus patukšojuši un aizgājuši nopeldēties, apsardze ar visu asinssuni parādījās arī otrā pusē, nosedzot visu nometnes perimetru. Uzzinājām arī vēl vienu sliktu ziņu- apsargi laiku pa laikam rakņājas pa teltīm, izņemot no turienes alkoholu. Deathperado tādā veidā šķīrās no viskija, par ko bija vēl ilgi dusmīgs un aicināja sist apsargus.

Pa to laiku jau sākās darbības uz skatuves. Kā pirmie uzstājās Mutilate Myself, kas nospēlēja tikai dažas dziesmas, jo kamēr tika apjēgts, kas spēlē, viņi jau beidza spēlēt. Nu neko, tika gaidīta nākamā grupa, kas izrādījās simfoniskā metāla grupa Disease. Sen bija tas laiks, kad biju šamos redzējis, taču iespaidu vēl arvien atstāja labu. Divas vijoles plus klasiskais roka sastāvs spēlēja jaukas instrumentālas kompozīcijas, ko varētu salīdzināt ar Apocalyptica.    Distant Light. Jamie bija nomainījuši solistu, un tagad tievā garmataiņa vietā uzstājās dūšīgs, notetovēts tēvainis, kas nāca tikai pa labu- balss ir kļuvusi raupjāka un stiprāka. Arī uzstāšanās kopumā atstāja nopietnāku iespaidu.

Ja atmiņa mani neviļ, tad nākamie uzstājās igauņu blackeri Manatark, no kuru uzstāšanās maz ko atceros, laikam nekas interesants nebija. Taču nākamā grupa –Trendkill Method mani patīkami pārsteidza. Enerģisks hardcore metāls, solists kas visu laiku skraida apkārt pa skatuvi un visu laiku ārdās. Tas ir kaut kas svaigs un Latvijas smagajā skatuvē nedzirdēts. Ceru viņus dzirdēt arī kādā citā pasākumā, kur varētu ievērtēt tā kārtīgāk, bet domāju, ka viņiem viss vēl priekšā.

Nākamā grupa, ko noklausījos bija brutālisti Flaying, kuriem pievienojies Viesturs no Sanctimony. Neko jaunu nepateikšu nogrieza labi, labāk pat kā citas reizes, šoreiz likās, ka vokālists ir iedziedājies un tā sakot ieaudzis kolektīvā.

Kad cilvēki arvien vairāk sāka plūst skatuves virzienā, sapratu, ka nu būs grupa ko visi visvairāk gaidījuši- pašmāju zvaigzes SkyForger. Lai gan redzēti jau neskaitāmas reizes, un šoreiz bez Kaspara, kas atgūstas no slimības, Debesu Kalēji nogrieza gadam. Skanēja dziesmas no vecajiem albumiem, kā arī jaunās dziesmas, kas vēl nav izdotas. Nospēlējuši savas dziesmas viņi pameta skatuvi, taču tikai lai atgrieztos no pēc skatītāju lūguma nospēlētu vēl pārīti savu kompozīciju. Uz SkyForger uzstāšanās beigām man jau bija uznācis augstums un miegs, tāpēc domāju, vai vērts gaidīt Urskumug. Agrāk dažādu iemeslu dēļ šī grupa mani īpaši nebija aizrāvis, tāpēc šoreiz sev par izbrīnu konstatēju, ka man patīk viņu uzstāšanās. Diemžēl cilvēku nebija daudz, jo visi pēc SkyForger bija aizgājuši sildīties vai gulēt, taču tas netraucēja viņiem labi nospēlēt. Tiesa gan, Urskumug uzstāšanos nespēju noskatīties līdz galam, jo jutos nuguris un nosalis, tāpēc noklausījies aptuveni pusi no dziesmām gāju sildīties guļammaisā. No rīta kā parasti saule neļāva īsti gulēt, tāpēc jau astoņos biju augšā, lai glābtos no nenormāli karstās telts. Diemžēl autobuss uz Rīgu atgāja tikai pēcpusdienā, tāpēc nācās īsināt laiku peldoties un vazājoties apkārt pa festivāla teritoriju, kur visi jau vācās nost un palēnām devās uz Rīgas pusi.

Autobusā nokļuvuši visi braucēji gandrīz momentāli aizmiga un gulēja līdz pat Rīgai, kad daļa aizgāja turpināt dzert, bet es braucu mājās kārtīgi izgulēties un paēst.

Viestards

 

Komentāri
0
jaunās SF dziesmas ir gan izdotas...:)))
0
Jā, tā tas viss bija. Žēl, ka pēc SF tauta paklīda un daudzi neredzēja pārējās grupas, kas bija malači. Varētu nākamreiz pārdomāt grupu cesību un uzstāšanās laiku, lai nesanāk tā, ka pēdējie spēlē rīta gaismiņā un gandrīz paši sev!
0
Desperam teltii ieliida???!!! tas tachu ir nelikumiigi!!! par to var tiesas darbus uzsaakt!! maukas!!
0
"Parunājoties izrādījās, ka vietējā veikalā esot tikai Aldara un Cēsu ali."

Ei nu, es gan tur Bauskas atradu! Tiesa, ne leduskapī, bet gan aiz pārdevējas drošās muguras augstu, augstu plauktā nobēdzinātu, līdz ar to siltu...

Jā, apsargi, apsargi. Nē, nebija jau tik traki atnākt pēc peldes un konstatēt, ka uzceltā telts tagadiņ atrodas āRPUS telšu pilsētiņas teritorijas(tāpat kā tualetes), tamdēļ tā jāpārvieto. Bet bija ļoti nepatīkami atnākt pēc nākamās peldes un sastapt nesimpātisku tēvaini pie mūsu telts un uzklausīt pārmetumus par aliņu teltī. No šīs nelāgās izdarības man radās divi sašutuma iemesli: 2L aliņš, ko būtu baudījusi visa vakara garumā visnotaļ civilizēti, tagad jāiztempj pēc iespējas atrāk; un jo skaudrāka apjausma pār mani nāca, kad sapratu, ka šis pats tēvainis (vai kāds cits- tas būtību nemaina) ložņājis pa MANU telti, un atradis alu MANā somā, tad jautājums- vai viņš izrakņāja visu somu, arī manas biksītes, tamponus un prezervatīvus? Sasodīts, vai "privātīpašums" viņiem neko neizsaka? Ja es eju uz koncertu, tad manas mantas vienmēr pārmeklē manā klātbūtnē, nevis šitā te. Es galu galā varēju rīkoties nelietīgi un celt brēku ka man, teiksim, 20 Ls pazuduši, ko tad šie brašuļi iesāktu? Nez, nez...

Jā, īpaši gribu uzslavēt Urskumug un Fraility par to, ka spēja dot tādu sniegumu pat tik neizdevīgā laikā- pēc Kalējiem. Atvainojos Infected, ka līdz jums tomēr nesagaidīju un aizgāju gulēt. Vispār- paldies visām grupām un cilvēkiem, kas veicināja šī pasākuma notikšanu.
0
Parasti festos telšu pilsētiņu norobežo no koncerta norises vietu ar apsardzi un koncerta teritorijā nedrīkst tad ienest alkoholu, bet telšu pilsētiņā drīkst!!! What da Fuck pie mums notiek?
0
Liels paldies visiem tiem, kas atbalstīja Frailty tik "agri". Prieks bija censties:)
0
te gan jau notika tas, ka "kādam" vajadzēja piespiest dzert visus to Aldari...
0
var jau protams gudri spries utt, ja pasham taa nav gadiijies, bet es peec shitaadas lozhnjaasnas pa telti un rakaashanaas pa somaam manaa prombuutnee buutu vismaz meegjinaajis skaidroties un iespeejams arii buutu bijis nejauks un apgalvotu ka man kautkas veertiigs pazudis no taam somaam
0
paldies par to atbalstu, kas tika snigts Frailty... patiešām, aizkustinoši... :)
0
un apsargi bija tiešām ir zem katras kritikas...
0
Fauns bija skatuves gars, it īpaši kad ap Fimozu, pēc tam pārkodās:)) Ja nav matu, tad mācies no Fauna! Koncis bija zajebis! Visvairāk aizvilka - Morigan, Trendkill Method, Huskvarn, Preternatural, Sk8forger
0
Fests patiesi bija labu labais! Bet protams mūsu mīļjie apsargi, kas darīja visu, bet ne savu darbu, spēja bišķi sabojāt garīgo. Vēl viens mazs mīnus,manuprāt bija, tas ka nepārdeva cigas uz vietas! Ļoti iepriecināja Frailty un Infected! Arī citām grupām viss bija ok. Nākamgad noteikti vajag atkal ko līdzīgu!...:)
0
KO jūs piesienaties apsargiem. Viņi noteikumus, kā viņiem rīkoties neizdomā. Tātad tādas bija organizatoru vēlmes. Un par šmigas aizliegumu telšu pilsētiņā tas tiešām ir pilnīgs marasms. Varbūt nākamreiz liks arī maizi, desu un tamlīdzīgas ēdamas lietas uz vietas pirkt pa monopola cenām?!? Bet nu ko tur, pie mums jau vispār neviens citu pieredzi vērā neņem, ja var iebāst kādu spēlēt pēc SkyForger. Nevaru iedomāties, kā tas būtu, ja kādā Rock am Ringā pēc Iron Maiden močītu vēl kādas divas mazpazīstamas grupas.
0
to Zomba,
1) Ja Frailty un Infected tev skaitās labākie, tad tu par velti nāci uz festu..
2) Apsargi darīji tieši to, kas viņiem bija jādara! Ja kaut kāds smirdīgs čoms vārdā Peksis sāka dauzīt aparatūru vai līst uz skatuves, tad apsargu pienākums bija viņu izsūtīt Sibīrijā, kā tas arī notika.

Kas tev nepatīk? Pati vainīga, ka sāki smēķēt!
0
Eternal_Hate: kas ir un kā pareizi izrunājams "Sk8forger"? Skeightforger, Skateforger vai Skeitforger. Skrituļu-kalējs?
0
ripoju uz grīdas smiedamies :)))
0
Eternal-Hate:
Kur tu redzi, ka ir rakstts Frailty un Infected labākie???? Open your eyes once for all!!! Ir rakstīts "iepriecināja...", mācies lasīt trusīt!!!
0
eternal hate :
laiks iet skolā!

Zomba:
;) paldies par atbalstu!
0
Peksis tagad ir Sibīrijā? ak, šausmas, sibīriešu liktenis ir izlemts... :D
0
jā, Peksis šos nodzers...
0
Nezinu, es šo manīju uzreiz sestdien klumburējot pa Vecrīgu. Dvēselē šim droši vien Sibīrijā...
0
to Viestards:
"Uz SkyForger uzstāšanās beigām man jau bija uznācis augstums un miegs" :) Kas tas taads par augstumu Tev bija uznaacis? :PP kikiki
0
to Eternal_Hate:
Kapēc tad pa velti, ja es dzirdēju ko vēlos tad noteikti nau pa velti! :)
0
To Marlix:
Tas ka aiz vakara nomināli svarīgākajām grupām spēlēja vēl 2-3 bandas, ir pilnīgi normāli.
Aizbrauc uz jebkuru lielāku metal festu, un redzesi, ka veci buki piemēram kā UDO, Slayer, Kreator, Sodom (tipa headlineri), spēlē pirms pusnakts, bet pēc tam vēl spēlē daudz grupas, kas skaitās ne tik slavenas. Tu patiešām domā ka visiem būtu jāgaida Iron Maiden līdz 2-3 naktī? Vai atkal pasākumam būtu jabeidzas 23-24? Ir daudz cilvēki, kuri negrib gulēt. Tas ka Blomē tipa daudzi aizvilkās prom pēc Skyforger, nebija īpaši labi, bet kas gribēs tas jau vienmēr paliks pie skatuves.
Dzirdot atkal sliktu par apsardzi, jāsaka ka nākamreiz tad organizatoriem vajag izdomāt pareizu teritorijas sadalījumu, vai arī izdomāt pareizu cenu politiku, tā lai cilvēki neietu uz teltīm dzert, bet gan pirktu bāra alu vai kas nu tur bija atņemts.
0
Cena jau bija tāda kā parasti pasākumos, tik ar to alus šķirni un izvēles iespējām bij kā bij. :)
0
Hopkins

Klausies, tajā pēdējā dienā Skyinieki ir tas pats kas Iron Miden priekš latviešu publikas, pirmajā diena bija Kreator, Slayer utt, ti Huskvarn, Sanctimony un tas bija ok. Bet ne jau pēdējā dienā pēc totālā headlinera ielikt kādus, kam ar reitingu ir problēmas. Nu come on!This sucks more then my life!!!
Un vispār, es esmu pillllllāāāāā!!!!
0
Nu gan...labi, ka neaizbraucu.Bez shmigas buutu galiigi pagalam:ppppppp
0
to Hopkins:
Nu gan tikai nevajag. Biju ROCK IM PARK Vācijā, pēc Iron Maiden neviens neuzstājās un pasākums beidzās apmēram 01:00 !!!
0
nu man liekas ritiigi stulba telshu izraknjaashana...nu kas to pieljaava pashi vainiigi...nu es te nevainotu apsargus, bet organizatorus...piedodiet, bet kas maxaa - pasuuta muuziku..taa kaa...
0
Palasot Viestarda atskatu, rodās iespaids, ka viņš turp aizbraucis bija salt un miegoties.
0
man pozitīvās un negatīvās emocijas bija līdzsvarā. manuprāt apsargi vienkārši pildija viņiem dotos norādījumus. lamāt nevienu negribu. lai nu paliek. tomēr latvijas pirmais open air metal fests... Vienu gan pateikšu: lai tie organizatori ar savu lejamo alu... vismaz kārtīgi sāk pelnīt, citādi nevar noalgot apsardzi uz pilnu pasākuma laiku.
0
tik tiešām... kaukā Latvijas metāl-skatuve ir kļuvusi par popkultūras daļu, visi pasaka milzīgu paldies par jebkuru labu vērdu... kāds ieminās, ka nebija ne vainas- uzreiz milzīgs paldies par atbalstu...toč saldie zēni... būs akal jāskatās Spice Girls un BSB klipi un jālaiza saldie pirksti, tik sencim kasete jāatņem...
0
xx
0
Balrogh,nu varbut ka jums ar taisniba:) bet piemeram Wacken Open airaa, tur galvenie spelee ap 22-23, bet pasaakums iet lidz 3.00
Tosh nezinu kas ir labaak. ja godiigi, es esmu rezdeejis daudzus nozheelojamus gadiijumus, ka ataicina arzemju grupu, liek tai speeleet peedeejai, bet kad tai nu beidzot jalien virsuu, atd visi ir jau gar zemi pillaa, vai sen majaas :)
0
Hopkins, bet Amon Amarth spēlēja piektdien naktī kā pēdējie, bet Satyricon sestdien bija pēdējie, bet skaitījās, liekas, Black Stage vakara kroņi!
Tas viss ir atkarīgs no pasākuma izmēriem un mērķauditorijas.
Rīgā ir nepieciešams bikiņ nopietnāk pieiet pie pasākumu plānošanas, savādāk vislaik kāpjam uz tiem pašiem grābekļiem.
0
(edenbeast aiziet sēdēt tālāk pieliekamajā pie zaptes burkām un cukura)
0
Pats uz pasākumu diemžēl netiku, bet par to Aldari gan ir diezgan skaidrs. Aculiecinieki, cik daudz Aldara reklāmas plakātus jūs tur estrādes teritorijā redzējāt? Droši vien biezā slāni. Tas arī nozīmē, ka Aldaris tur mēģināja "reklamēties". Titulsponsors kā sacīt jāsaka...
Ceru, ka uz nākamo festu (kad arī es centīšos ierasties) organizatori būs spējuši atrast vēl kādu piedalīties gribošu alus ražotāju. Aldaris jau droši vien nebija jāmeklē, tas jau pats visos caurumos par korķi taisās.
0
miikstais, es vinja vietaa butu shaa vai taa einesis ko dzeramu;) ja to esmu speejis apt veel trakaak uzraudziitaas vietas sheit tas butu fufelis:P
alco 4ever!
0
alhokolu miriigi vareeja ienest untas ir galvanais un veel protams igaunju grupa supeeeer
Pievienot komentāru
Komentārus rakstīt var tikai reģistrēti lietotāji tapēc ielogojies vai reģistrējies!
Aktuāli
Forums
Online [0]
Pieslēgties
Meklētājs
Jubilāri
MEDIEVAL (19 gadi)
Sedmenc (15 gadi)
Racējs (1 gadiņš)
Komentāri
Viskas