0
[#]

Šis ir viens no tiem albumiem, kam es jutu nepieciešamību atļaut ievilkties kā kreftīgai tējai, lai visas garšas nianses spētu sasniegt jutekļus. Un izrādījās, ka tas bija to vērts; pēc neskaitāmiem noklausīšanās atkārtojumiem tas neapnika, bet gan sasniedza pilnasinīgu garšu, kas nostabilizējās un tā arī palika ļoti augstā līmenī.

Iepriekš nekas no epizodiski dzirdētiem Nevermore skaņdarbiem gan sevišķi nespēja mani ieinteresēt, arī pie iespējas izbaudīt viņu koncertuzstāšanos tik vien kā pa gabalu noklausījos vienu dziesmu un garlaikoti devos tālāk, tomēr jaunākais opuss “This Godless Endeavor” jau kopš pirmās atskaņošanas reizes stabili un nepielūdzami tiek klausīts atkal un atkal.

Nu kas tad tur ir pie vainas? Faktiski - daudz kas. Diez vai kādam būs noslēpums, ka visai biezam slānim no tā dēvētajām progressive metal grupām tas nosaukums ir attiecināms tikai uz žanra apzīmējumu, kur savukārt šis žanrs, kuram raksturīgas citiem mazāk raksturīgas iezīmes un to kombinācijas, pretēji savam nosaukumam ir iegrimis pamatīgā stagnācijā. Nevermore nebūs vis pieskaitāmi tiem, ko parasti raksturo ar jau pieminēto apzīmējumu, tikpat bieži attiecībā uz šo grupu tiek piesaukts U.S. power metal un groove. Pa daļai taisnība ir visiem, jo vismaz šis albums apvieno amerikāņu smagnējo power/thrash skanējumu ar progresīvo džeku tehnisko virtuozitāti un dziesmu neprognozējamību un moderni grūvīgo kačku, taču tas ir progresīvs ideju ziņā.

Visām dziesmām pamatus ieliek rifi, kas, dūcošu septiņstīgu ģitāru radīti, kratās, lokās, lēkā un spārda dažādās kombinācijās, no Carcass-veidīga melodiskās desas smagnējuma līdz Pantera-veidīgiem groove rifiem, pa starpām iztirinot vēl visādus tirlimbambam. Tas viss tiek stabili pabalstīts ar precīzu pārējās ritma sekcijas darbību, šeit jāuzteic arī bundzinieks, un parasti pilnīgi negaidot kā viesulis pa vidu iebrāžas kāds no Jeff Loomis elpu aizraujošajiem ģitāras solo. Un kā viens no galvenajiem elementiem ir visam pāri esošais specifiskais un neapšaubāmi spēcīgais solista Warrel Dane tīrais vokāls, kas nokrāsas maina no žēlabaina līdz aizkaitināti niknam. Kopiespaids ir varens, dziesmas mutuļo un virpuļo kā nevaldāma upe, kas te krākdama brāžas pār krācēm, te atkal pāriet plūdenos lokos, un nekad nevar zināt, kas notiks nākamajā brīdī, pārmaiņas vai nu notiek tik organiski, ka nemaz nepamani dziesmas ieiešanu nākamajā fāzē, vai arī nāk kā ar cirvi pa pieri, tai pašā laikā tās nav neloģiskas un nesagrauj dziesmu kompozicionālo struktūru. Piemēram, dziesmai “A Future Uncertain” ir drusku vairāk kā minūti garš mierīgs un akustisks sākums, bet brīdī, kad jūt, ka tūlīt kaut kam jānotiek, sekojošais bāziens ir tik graujošs, ka, par spīti pareizajai priekšnojautai, klausītājs vienalga top aizlidināts krietnu gabalu pa gaisu, un ir paveicies, ja netrāpa atmuguruski sekcijā, kur glabājas kristāla trauki.

Dziesmas ir pilnīgi dažādas, neviena no tām nelīdzinās cita citai, ir pa kādam ātrākam un enerģiskākam gabalam, ir arī mierīgākas un liriskākas dziesmas, lielākoties šie komponenti tiek veiksmīgi apvienoti vienas kompozīcijas ietvaros, bet visam albumam piemīt mazliet tāda kā drūmu priekšnojautu pieskaņa. Tas arī atbilst lirikas tēmai, kas ir vienota visam albumam un vērš uzmanību uz cilvēces virzību strupceļā un briestošiem sūdiem.

“This Godless Endeavor” ir tiešām izdevies, un Nevermore pierāda, ka ir iespējams radīt spēcīgu metāla albumu, neatgremojot vecas klišejas, tādēļ šis garadarbs negarlaiko ne uz mirkli, arī klausoties kaut vai piecdesmito reizi. Iespējams, tas ir arī pateicoties faktam, ka materiāls ir pārāk spēcīgs, lai to varētu normāli noklausīties vairākas reizes pēc kārtas. Likšu deviņarpus - cerībā, ka ir iespējams šo rezultātu nākotnē pārspēt.

Vērtējums: 9.5/10

Intars

 

Komentāri
0
Nu jaa 9.5 vareetu ielikt, nav ko piebilst viena no manaam miillaakaam grupaam, ssitos var klausiities dikti un ilgi un tikuntaa neapniik, Katrs grupaa sevi izliek uz 100%.
0
slinkums bija lasit rakstu, bet varu teikt, ka nevermore ir viena no miljakajam grupaam, un shitas albums parauj tikpat labi, ka visi parejie :)
0
vispar nezinu,kas ir eyemaster, bet manaa kompi kads bija ielogojies taa, piedodiet, posts bija mans :) izlasiju ari rakstu, pilnibaa piekriitu :) vieniigais, citi albumi arii ir labi, vismaz atsevishkjas dziesmas :)
0
labs albums, bet ne vairak,neko jauno vini neizdomaja,gandriz visas idejas tādas patas kā uz "Dead Heart In A Dead World", tikai skaņa smagaka.Viss ir pilnigi nevainojami nospēlēts un ierakstīts, bet kā man tas nav aizvainojoši runāt,grupa pēc "Dead Heart In A Dead World" savējā attīstībā apstājās.Un vēl apbēdināja tas,ka uz visa albuma neviena iegaumējamā solо nav.
0
2. dziesmas otrā puse ir tiešām debesīgi debešķīga. Bet pārējais... muzons ir labs, bet tas vokāls ir baigi apnicīgs. Nezinu nezinu Intar, kas ar tevi.. 9,5 punkti.. Ne manā mājā!

"...materiāls ir pārāk spēcīgs, lai to varētu normāli noklausīties vairākas reizes pēc kārtas"

Ja? Tas materiāls pārāk aizslīd fonā, lai jau pusē zaudējis interesi, meklētos pēc kautkā cita. Vienīgā vieta, kas atrāva no "ne-no-kā", bij tā otrās dziesmas otrā puse.
0
Kas ir kudar? Moš iedirs kautko par īstām metāla vērtībām, ja jau esi šeit.
0
Nu, kā saka, gaumes lieta ;)
0
es pat negribu zināt kas tas par ebreju mēslu ko šeit vērtē

tad jau labāk 80-to gadu roks. to vismaz var klausīt normāli.
0
Labs albūms, taču 9.5 gan nevarētu dot...
0
muļļas! man patik!
0
Biju gaidījis ko labāku.... bet tā tīri neko...
0
jopcik tā paklausoties vairāk ritīgi sāk purināt...
0
Nu pēc tevis jau arī ož šitais. Smird pēc zipeles tā normāli visa šitā grupa ar to albuma noformējumu priekšgalā.
0
"ssitos var klausiities dikti un ilgi un tikuntaa neapniik" - kā nu ne? pēc otrās reizes jau apnika.
0
Tas taapeec ka klausiijies ar aizveertaam ausiim
0
Ir labs! Dodu četrarpus aces! ;)
0
instrumentaali labs. un, ja vokaalists veel buutu izveeleejies kljuut par dejotaaju...vai zin, es jau varu noveerteet, ka izpilda neko taa...bet iisti patikt nesaak...
Pievienot komentāru
Komentārus rakstīt var tikai reģistrēti lietotāji tapēc ielogojies vai reģistrējies!
Aktuāli
Forums
Online [1]
atmoda
Pieslēgties
Meklētājs
Jubilāri
MEDIEVAL (19 gadi)
Sedmenc (15 gadi)
Racējs (1 gadiņš)
Komentāri
Viskas